-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Papa


de gabriel.serbescu la: 19/04/2005 21:46:00
modificat la: 19/04/2005 23:32:42
voteaza:
Desi parte a omenirii a gasit de cuvinta sa sarbatoreasca numirea noului Papa cu un bun pariu, altii, mult mai piosi, au asteptat momentul ca pe o noua revelatie, un nou dialog al omenirii cu Creatorul acesteia.
Totusi, mai exista un aspect, si anume, repercusiunile politice, sau de ce nu chiar intentiile.
Ce parere aveti de numirea unui Papa de cultura si mentalitate exacta? Va reusi o reconsolidare a Vaticanului a carui numar de credinciosi e o imersie treptata, sau pur si simplu e o alegere de moment, o etapa intermediara, doar cativa ani asadar, tinand cont de varsta noului Papa. Ce impresii sau opinii aveti si de ce.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (80):


Tranzitie - de RSI la: 19/04/2005 23:53:20
Cred ca , dupa varsta-78 de ani, la limita eligibilitatii, Benedict XVI a fost ales ca un Papa de tranzitie, care va continua politica lui Ioan-Paul al II-lea, conflictul intre conservatori si reformatori fiind evitat, pentru moment.
In alta ordine de idei nu am inteles ce vrei sa spui cu "Papa de cultura si mentalitate exacta".

==============
"- Cum putem face imposibilul?"
"- Cu entuziasm!"
Paulo Coelho-Al 5-lea Munte
#44430 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
"Papa de cultura si mentalita - de Daniel Racovitan la: 20/04/2005 00:16:10
"Papa de cultura si mentalitate exacta"

Se refera la originea etnica.

___________________________________________________________________
Fereste-ma Doamne de mainstream.
#44434 (raspuns la: #44430) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ratzinger - de popix la: 20/04/2005 00:21:12
am sa-ti raspund doar la capitolul impresii si pareri.
biserica catolica este prin definitie si prin experienta istorica(a se vedea Giordano Bruno si incasii...), o biserica retrograda si extrem de conservatoare,in afara de putini pontefici.
recentul disparut papa, si-a castigat o anumita simpatie prin intermediul utilizarii cu succes a mass-mediei si a numeroaselor calatorii prin toate colturile lumii.
actualul papa este definit mai mult decat un conservator; acesta ar putea "trimite" catolicismul si mai in urma decat este actual.
vom vedea daca in urmatoarele luni sau ani se va reintroduce pedeapsa corporala si rugul.
din surse neoficiale este denumit hitler al doilea...
#44435 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Idee preconceputa? - de RSI la: 20/04/2005 00:37:37
"papa de cultura si mentalitate exacta"

se refera la originea etnica."

Am banuit, dar deoarece nici unul dintre noi nu-l cunoaste bine pe Benedict XVI cred ca e o idee preconceputa. In orice caz este al 8-lea Papa de origine germana, si cred ca primul dupa Adrian VI (care era de fapt mai mult olandez decat german,( http://en.wikipedia.org/wiki/Pope_Adrian_VI ) contemporanul lui Michelangelo si cel care ii ceruse artistului sa mai acopere din "nuditatile" din Capela Sixtina.


==============
"- Cum putem face imposibilul?"
"- Cu entuziasm!"
Paulo Coelho-Al 5-lea Munte
#44437 (raspuns la: #44434) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Ratzinger Marele Inchizitor al secolului XXI - de Cassandra la: 20/04/2005 01:40:54
Nu cred ca este relevant faptul ca Ratzinger a fost membru al Hitler Youth-ului. Este ca si cum cineva ne-ar acuza pe noi ca am fost Pionieri.

Este mai important insa sa stim ca Ratzinger a fost pina acum Prefectul Congregatiei pentru Doctrina Credintei initial numita Sfintul Oficiu anterior cunoscut sub numele de… Inchizitia Romana. Si ca Mare Inchizitor este bine cunoscuta severitatea sa si metodele de pedeapsa pe care le aplica tuturor acelor reprezentanti ai bisericii care indraznesc sa arate o pozitie “ambigua” sau sa ajute si sa demonstreze compasiune fata de sufletele pacatoase. Si iata ca Marele Inchizitor este acum Papa.

Din fericire Biserica nu mai are puterea pe care o avea, nu vom mai asista deci la arderi pe rug sau pedepse publice. Dar politica rigida si irationala a bisericii poate duce de exemplu la exterminarea in citiva ani a populatiei africane prin predicarea pacatului folosirii prezervativului ca sa dau un singur exemplu (SIDA afecteaza mare parte din aceasta populatie).

Banuiesc ca a fost ales el pentru ca era cel mai adecvat sa continue si sa intareasca atitudinea conservatoare practicata de predecesorul sau (de altfel cei doi erau foarte apropiati). Desi apartin aceluiasi grup, Razinger este mult mai putin carismatic decit antecesorul sau. Oricum alegerea pentru mine nu a fost o surpriza.
#44442 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
apropo de "Ratzinger Marele I - de Daniel Racovitan la: 20/04/2005 01:50:51
apropo de "Ratzinger Marele Inchizitor al secolului XXI", daca nu stiati deja, Ratzinger este cardinalul care, pentru prima oara in istorie, si-a cerut scuze in numele bisericii catolice pentru faptele Inchizitiei.

___________________________________________________________________
fereste-ma Doamne de mainstream.
#44443 (raspuns la: #44442) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cassandra - de popix la: 20/04/2005 02:06:52
nu ma refeream la tineretile lui ratzinger cand l-am numit hitler al doilea.chiar habar nu aveam de apartenenta lui la clubul mai sus numit de tine...

avem putine elemente pentru a-l putea caracteriza mai bine, insa...

un element fundamental este stransa colaborare cu Woytila in ceea ce priveste "noul catehism".acesta din urma este o sinteza de biblie, vangeli si noi reguli teoretic adecvate lumii contemporane, in realitate sunt absolut inapoiate in secole cu extrema rigiditate.ca de exemplu orice raport sexual in afara matrimoniului(sa ne gandim la doi tineri care nu se vor casatorii, de ex.).infernul ii asteapta si pe cei care folosesc anticonceptionalul.etc...
toate acestea cu consecintele pe care fiecare din noi le poate intui...

daca D-zeu exista si nu a parasit galaxia noastra ,sper sa lumineze aceasta minte care pana azi nu a dat dovada de a fi prea iluminata!
#44445 (raspuns la: #44442) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
daniel Racovitan - de popix la: 20/04/2005 02:08:48
mie nu-mi rezulta.de unde ai auzit?serios, ai dovezi?
#44446 (raspuns la: #44443) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
"apropo de Marele Inchizitor" - de RSI la: 20/04/2005 07:30:22
Fostul sef rabin al Israelului, Israel Meir Lau, a salutat alegerea cardinalului Ratzinger, pe care-l cunoaste personal. Lau, supravietuitor al lagarului de concentrare Auschwitz a spus ca actualul Papa este unul din cei ce au instrumentat apropierea intre Vatican si iudaism care a culminat cu vizita lui Ioan-Paul II in Israel.
Iar faptul ca a fost membru in Hitlerjugend este publicat in cartea sa autobiografica. La varsta de 14 ani a fost incorporat in Hitlerjugend, apoi dat afara, iar in 1945 la 18 ani luat in armata Reichului, de unde a dezertat si a fost facut prizonier de americani.

==============
"- Cum putem face imposibilul?"
"- Cu entuziasm!"
Paulo Coelho-Al 5-lea Munte
#44471 (raspuns la: #44443) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Benedict XVI - de ampop la: 20/04/2005 07:49:35
M-am bucurat la alegerea lui Joseph Ratzinger. Gandind relativ conservator ma bucur ca macar pentru cativa ani Biserica Catolica va avea in frunte un conservator bine temperat, deschis in acelasi timp spre nou...dar un nou in limitele credintei iudeo-crestine. Liberalii trebuie sa mai astepte putin pentru a-si desavarsi opera de demolare a fundamentului crestin al Bisericii Catolice prin admiterea casatoriei intre homosexuali, avortului si eutanasiei si de ce nu, intr-un viitor, al casatoriei intre om si animal. Doresc sa dau doar doua scurte citate ale, pe atunci cardinalului Joseph Ratzinger:"In primo luogo l'uomo, immagine di Dio, è stato creato « maschio e femmina » (Gn 1, 27). L'uomo e la donna sono uguali in quanto persone e complementari in quanto maschio e femmina. La sessualità da un lato fa parte della sfera biologica e, dall'altro, viene elevata nella creatura umana ad un nuovo livello, quello personale, dove corpo e spirito si uniscono" si "Non esiste fondamento alcuno per assimilare o stabilire analogie, neppure remote, tra le unioni omosessuali e il disegno di Dio sul matrimonio e la famiglia. Il matrimonio è santo, mentre le relazioni omosessuali contrastano con la legge morale naturale. "
Shalom brothers,
Mario
#44473 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ampop - de popix la: 20/04/2005 11:46:41
ai fi facut bine sa si traduci textul, nu toata lumea stie si vorbeste italiana(apropo ,Ratzinger vorbeste o italiana de balta dupa mai bine de 20 ani la Roma...).
#44494 (raspuns la: #44473) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
"dovezi" - de Daniel Racovitan la: 20/04/2005 12:01:03
sure, sursa informatiei: TF1 sau FR2, nu mai stiu, jurnalul de la 20h.

ce, gata, a picat argumentul cu inchizitia?

___________________________________________________________________
Fereste-ma Doamne de mainstream.
#44495 (raspuns la: #44446) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Lacrimile de crocodil ale Inchizitiei - de Cassandra la: 20/04/2005 17:15:45
“ratzinger este cardinalul care, pentru prima oara in istorie, si-a cerut scuze in numele bisericii catolice pentru faptele inchizitiei.”

Vaticanul a cerut iertare, un gest semnificativ desigur tinind cont de atrocitatile practicate in trecut in numele Bisericii si ale Adevarului. Bineinteles gestul a avut o intensa opozitie in sinul Vaticanului insusi (Biserica nu poate comite pacate, cum sa le recunoasca?) dar in final a invins necesitatea de a intari ‘credibilitatea’ unei biserici care lupta disperata sa cistige si sa nu piarda adepti. Dar sa nu ne inselam, este vorba de un simplu gest politc al bisericii catolice (pentru ca adevarata penitenta se proclama numai in fata lui Dzeu, nu e asa? ;lumea in general se multumeste sa constate ca Biserica a renuntat la atitudinea care a generat asemenea crime)

‘Ziua iertarii’ (12 martie 2000) s-a desfasurat intr-un cadru perfect regizat, fiecare cuvint rostit fiind peste masura cintarit. S-a evitat rostirea oricarui nume, si specificarea acelor atrocitati pentru care se cerea iertare. Nimic despre atitudinea pronazista a lui Pius XII in timpul Holocaustului si consecintele sale; nimic despre masacrarea martirilor Protestanti, nimic despre masacrul musulmanilor, nimic despre crimele comise de Inchizitie, ca sa nu mai spunem ca nici pina in ziua de azi nu s-a acceptat reabilitarea figurii lui Giordano Bruno ars pe rug de Inchizitie. Bineinteles Biserica Catolica Romana cere iertare “pentru pacatele savirsite in numele Adevarului” – ea fiind singura biserica care il detine. In nici un moment nu s-a cerut iertare pentru pacatele comise de Biserica ci doar pentru acele acte comise de citiva indivizi.

Da, Papa ingenunchiat a cerut iertare pentru separarea intre Crestini, pentru violenta folosita de ‘unii’ in serviciul adevarului, pentru atitudinea de ‘neincredere si ostilitate’ impotriva adeptilor altor religii. Credeti ca ‘neincredere si ostilitate’ exprima suficienta penitenta pentru toate atrocitatile comise impotriva protestantilor, musulmanilor si evreilor? V-ati gindit ca pentru multi acest act nu reprezinta de fapt un act de penitenta ci o trivializare a crimelor comise de Biserica ?

Cit priveste Inchizitia, Papa s-a referit doar la ‘greseli prin exces’ si ‘intoleranta sau chiar violenta (!) in servicul adevarului”. I-a revenit Cardinalului Ratzinger, ca sef al Inchizitiei in acel moment, sa pronunte introducerea rugaciunii pentru ‘Confesarea pacatelor comise in servicul adevarului’ (si bineinteles asta nu l-a impiedicat sa continue sa fie seful "Sfantului Oficiu" :))

"Let us pray that each one of us, looking to the Lord Jesus, meek and humble of heart, will recognize that even men of the Church, in the name of faith and morals, have sometimes used methods not in keeping with the Gospel in the solemn duty of defending the truth."

Este adevarat actul de pentitenta a fost semnificativ prin raritatea lui dar cei direct afectati au simtit o intensa frustrare pentru felul superficial si neexplicit in care s-a realizat. Rabinul Israel Meir Lau a considerat actul ca binevenit dar a adaugat ca Vaticanul trebuie sa ceara explicit scuze pentru atitudinea pronazista a papei Pius XII in timpul Holocaustului.


Sa fim seriosi, ceea ce este necesar este o atitudine mai flexibila a Bisericii in epoca actuala pentru binele sau si a intregii omeniri. Faptul ca s-a cerut iertare este important dar este mult mai importanta eliminarea anacronismelor si schimbarea atitudinii conservatoare, rigide in fata Realitatii. Pentru ca cine sufera in realitate sin masele de credinciosi cu adevarat dezavantajati de soarta, care considera credinta o speranta. Ati vazut imaginile sudamericanilor care pling neconsolat in fata stirii alegerii noului Papa? Stiti care a fost atitudinea Inchizitiei contemporane fata de teologia eliberarii practicate in America latina?- excomunicarea.
Daca sinteti cu adevarat credinciosi si va pasa de ce se intimpla cu oamenii din jur, ar trebui sa va afecteze... Pentru multi sociologi si studiosi ai religiilor alegearea lui Ratzinger ca Papa este un dezastru (daca nu isi schimba atitudinea pe care a demonstrat-o pina acum) pentru America Latina, Africa, Lumea a III a in general. Ce importanta au cuvintele lipsite de sentimente, cind atitudinea continua sa fie aceeasi? Nu-i nimic, peste 2000 de ani o sa ceara iar iertare…

"my words fly up, my thoughts remain below. Words without thoughts never to heaven go" Shakespeare.
#44525 (raspuns la: #44495) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
da cassandra - de popix la: 20/04/2005 18:11:47
ma bucur ca esti informata si sunt de acord cu tine.

cat despre numele pe care si l-a insusit...hm, era mai corect sa-si spuna Maledictus I
#44544 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
sigur ca da, cine vrea sa il - de Daniel Racovitan la: 20/04/2005 20:08:14
sigur ca da, cine vrea sa il "demoleze" cu orice chip pe Papa (oricare ar fi el, vaz bine) ii va gasi intotdeauna, in orice gest, motivatii malefice, intentii fatarnice, etc etc.

___________________________________________________________________
Fereste-ma Doamne de mainstream.
#44599 (raspuns la: #44525) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Sa zic si eu ceva - de TeodoraPA la: 20/04/2005 20:09:16
Mie una mi se pare normal ca dupa Papa Ioan Paul al II-lea sa urmeze un Ratzinger despre care se stie ca e conservator. Aduce echilibru... Acuma, zicea cineva mai jos ca da, el va continua lucrarea inceputa de Paul al II-lea, in ceea ce priveste pastrarea atitudinii inflexible a bisericii catolice raportat la divort, avort, etc. le stiti voi. Insa este si o diferenta intre cei doi - deschiderea fata de oameni. Paul al II-lea era foarte cald cu oamenii, descis fata de diferitele neamuri... Va amintiti ca a si dansat la un moment dat, si pupa pe toata lumea, si pt cei ce nu stiu milita pt drepturile femeii... Ma rog... Urmasul sau nu se anunta a fi asa. Asta zice la radio. Ca se va concentra asupra problemelor din cadrul bisericii si nu se va mai uita in afara, la extindere, la impacare cu alte religii,... Vom vedea. Si ma gandeam ca practic nici nu ar putea! Adica nu s-ar putea ridica oricum la inaltimea primului, deci trebuie sa aiba o "politica", sau o strategie diferita., pt a se ridica si el prin la o anumita inaltime...
E ca la americani. Vin democratii - dau cu apa, vin republicanii - dau cu foc (metafore la intamplare), prin faptul ca alterneaza la putere se creeaza echilibru.
Aha, am mai auzit ca el si-a exprimat anul trecut dezacordul cu privirea la aderarea UE a Turciei. Din cauza musulmanilor. Nu cred sa se tina cont de parerea lui - Bosforul e dorit!!!
Drept e, ca relizarile unui om se vad la sfarsitul vietii. Mai avem ceva de asteptat...
Ah, stiati ca a fost un papa care a murit dupa 3 zile de la numire?


Take heed when you think you stand, lest you fall.
#44601 (raspuns la: #44525) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
este evident pentru toata lum - de Daniel Racovitan la: 20/04/2005 20:17:20
este evident pentru toata lumea ca Benedict XVI este un papa de tranzitie, avand in vedere varsta lui

___________________________________________________________________
Fereste-ma Doamne de mainstream.
#44607 (raspuns la: #44601) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
"Stiti care a fost atitudinea - de Daniel Racovitan la: 20/04/2005 20:22:48
"Stiti care a fost atitudinea Inchizitiei contemporane fata de teologia eliberarii practicate in America latina?- excomunicarea."

Sper ca macar sa ai habar despre ce inseamna aceasta "teologie a eliberarii"...

___________________________________________________________________
Fereste-ma Doamne de mainstream.
#44611 (raspuns la: #44525) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
daniel - de popix la: 20/04/2005 20:31:03
nu am intentia de a demola acest papa, oricum nici nu am puterea...
ale mele sunt pareri consolidate in timp, traite si vazute la fata locului.intru la vatican acolo unde alta lume nu are acces, cunosc lume care lucreaza si face parte din statul acesta.asta nu e meritul meu, sa zicem ca sunt mai norocos ca altii..
cei care vad prin prisma altor surse de informatii evenimentele, ma pot condamna poate pentru cinicitatea mea.insa eu traiesc aceasta realitate aproape zi de zi.asta e diferenta.nici nu-mi trebuie prea multa carte sau articole prin ziare si internet ca sa-mi pot da seama de anumite lucruri.
personal mi-as fi dorit un papa mai "uman", cu mentalitate mai deschisa, un latin, ca era italian sau sud-american nu conta; sigur ar fi fost mult mai maleabil si mai diplomat sa zic asa.
voiam doar sa-mi exprim regretul ca, dupa cum sunt premizele, s-a pierdut o mare ocazie.ma refer ln primul rand la dialogul intre crestini.

scuza-mi stilul.
#44616 (raspuns la: #44599) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
oare asa va fi? - de DANY DANA la: 20/04/2005 20:46:30
se spune ca acesta ar fi penultimul papa.Avand o varsta...nu va sta prea mult pe la Vatican.Si va veni urmatorul si apoi ce urmeaza?JUDECATA DE APOI!
#44620 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Record papal, - de romina la: 20/04/2005 22:39:06
Papa Stefan II a murit de apoplexie dupa trei zile de la alegerea sa ca papa. Nu se afla pe lista oficiala de papi ai Vaticanului. Papa care a domnit cel mai putin, a fost Urban VII (13 zile).
Urmat de Bonifaciu VI - 16 zile.

#44672 (raspuns la: #44601) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
"Papa Stefan II a murit de ap - de Daniel Racovitan la: 21/04/2005 00:23:58
"Papa Stefan II a murit de apoplexie dupa trei zile de la alegerea sa ca papa. Nu se afla pe lista oficiala de papi ai Vaticanului."

... lucru firesc de altfel, deoarece a murit inaite de consacrare, deci nu a fost papa de jure.

___________________________________________________________________
Fereste-ma Doamne de mainstream.
#44693 (raspuns la: #44672) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Minunat ... - de daizagor la: 21/04/2005 06:56:08
de asta-s americanii unde sint :)))

Rogers Cadenhead din Florida a inregistrat domeniul BenedictXVI.com ...

Citez:

"A few news reports suggest that I might have popesquatted BenedictXVI.com to sell it to pornographers. For the love of God, people, that's not going to happen. I will be running any plans I have for this domain by my own Catholic doctrinal enforcer, my never-miss-a-Sunday grandmother Rita."Hope not, but who needs a Pope anyway ????

#44717 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Eu nu sunt catolic, dar aprec - de CatalinM la: 21/04/2005 07:49:43
Eu nu sunt catolic, dar apreciez aceasta "inflexibilitate" a Vaticanului in ce priveste pastrarea invataturilor Bisericii. Acelasi lucru este si la ortodocsi si slava Domunului ca e asa. Nu cred ca o Biserica responsabila va abdica vreodata de la aceste precepte care de fapt o definesc. Ce-ati vrea sa zica Biserica: faceti sex la greu, avortati de cate ori e nevoie si lasati-i si pe homo sa se casatoreasca, doar e in legea firii, nu? Asta insemna sa fii in ton cu vremurile. Cine cunoaste putina teologie stie ca Dumnezeu si Biserica Lui sunt aceeasi in veci si nu se schimba dupa vremuri.
#44721 (raspuns la: #44693) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
casandra - de Simeon Dascalul la: 21/04/2005 08:51:52
- auzisem că sentinţa lui Giordano Bruno a fost casată pentru viciu de procedură
- din câte am învăţat la şcoală cel puţin jumate de istorie ne-am bătut cu turcii, aşa că nu văd de ce ar trebui să ne şifonăm noi că nu se cer scuze musulmanilor; poate ar trebui să ne cerem şi noi scuze pentru Rovine sau pentru Plevna?
- chestia cu dezamăgirea Americii Latine e interesantă, la televizor nu s-a prea pomenit; dacă vrei să dezvolţi ideea
- idem "Pentru multi sociologi si studiosi ai religiilor alegearea lui Ratzinger ca Papa este un dezastru (daca nu isi schimba atitudinea pe care a demonstrat-o pina acum) pentru America Latina, Africa, Lumea a III a in general."
#44728 (raspuns la: #44525) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
popix - de Simeon Dascalul la: 21/04/2005 08:56:01
Dacă ai informaţii mai apropiate de sursă hai cu ele, nu ne ţine aşa în suspans. Am încercat să prind ceva la actualităţi, dar au fost numai ştiri inofensive. Pe raiuno se zicea de ceva interviu dat înainte de alegere care a generat discuţii, dar mai mult n-am auzit.
#44729 (raspuns la: #44616) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
noul papa, maledictus I - de popix la: 21/04/2005 13:22:03
in interiorul "curtii imperiale" acest papa are desigur multi simpatizanti,a fost ales prin votul acelora care-si apara interesele personale.cardinalii nu se prea preocupa de starea maselor, mai degraba isi apara cu indarjire facilitatile consolidate in defunctele regime.ramane la preotii locali din toata lumea sa se lupte cu birocratia bisericii.
un alt motiv pentru care "curtea" este in favoarea noului papa, este faptul ca va anihila spionajul intern pus pe picioare de precedesor.
acesta din urma, odata cu inscaunarea sa,adusese in vatican o multime de preoti de pe meleagurile natale.era trait in comunism si nu avea incredere in preotimea occidentala sau din tari non-comuniste.asa ca polonezii isi vor face bagajele in scurt timp si-si vor lua talpasita.sorry ptr. ei, dar le-ajunge.au comandat multi ani prin diverse mijloace.au fost urati si noua curte isi freaca palmele de bucurie...
asa...
ratzinger a colaborat mult cu precedesorul la "noul catehism", o sinteza teribila in profunzimea ei, bineinteles raportat la societatea de astazi.lasam la o parte uzul prezervativului sau anticonceptionalului.sa ne gandim doar la faptul ca de ex.,doi tineri chiar necasatoriti pot convietui, insa fara raporturi sexuale!!! altfel sunt in pacat si nu au dreptul la sacrele obiceiuri bisericesti.
ratzinger este implicat in fraude fiscale.banca "loria" a fost devalizata cu ani in urma de un anume monsignor Marcincus(maledictus a fost un strans colaborator) care traieste bine-mersi in u.s.a. astazi.
sud-americanii si africanii au ce sa regrete.sa zicem ca un motiv ar fi nealegerea unui papa de prin partile lor, sensibil la problemele societatii de acolo.in timp ce bisericile sunt goale in occident sase zile din sapte,in america de sud si africa ele sunt pline ochi iar lumea este practicanta intr-un mare procent.doctrina catolica este rigida privitor la folosirea metodelor anticonceptionale, lumea a treia este f. devotata bisericii, daca faci unu+unu situatia devine un dezastru.se nasc copii cu nemiluita, fara un viitor decent, mor de foame caci posibilitati nu-s, sa amintim de flagelul SIDA care decimeaza popoarele lumii a treia.deci cu o papalitate atat de rigida in idei e clar ca preotimea lumii a treia nu se prea bucura.masele sunt usor de manipulat insa popii au ceva scoala si nu sunt inculti...
in italia si cred ca peste tot in occident, lumea nu e prea entuziasmata.nu-mi trebe reportaje de la raiuno ca si alea sunt trecute prin cenzura.vad lumea la bar sau pe strada discutand.un mare procent este nemultumita si nelinistita.toti au speranta ca ratzinger isi va schimba politica, toti il cunosc pentru rigiditatea si ingustimea ideilor sale.astazi am auzit un alt supranume:"il panzer".
simeoane, am sa ma informez mai pe larg in viitoarele zile,sper ca, cat de cat ti-am satisfacut cate ceva din nelamuriri.

#44753 (raspuns la: #44729) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
interviul - de popix la: 21/04/2005 14:18:02
in interviul cu pricina, ratzinger a subliniat pozitia pe care personal o avea.suna cam asa:"alcuni bulloni della chiesa si sono allentati, dovranno essere stretti" adica in traducere libera, "cate un surub al bisericii s-a cam desfacut,va trebui strans..."
cred ca multi au inteles mesajul, de aici si discutiile ...
#44762 (raspuns la: #44729) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Popix brother, nu prea inteleg... - de ampop la: 21/04/2005 14:27:23
ce vrei sa spui cu Maledictus I. In primul rand nimeni nu-i obliga pe tineri sa traiasca dupa niste reguli ale bisericii catolice si mai mult decat atat sa primeasca binecuvantarea dupa cum spui "de ex.,doi tineri chiar necasatoriti pot convietui, insa fara raporturi sexuale!!! altfel sunt in pacat si nu au dreptul la sacrele obiceiuri bisericesti". De ce trebuie oare impacata si varza si capra? respectiv libertinajul impacat cu binecuvantarea? Fiecare are dreptul sa aleaga...practicarea unei anumite credinte/frecventarea unei biserici nu este sub nici o forma obligatorie, dupa cum se vede azi si cu sumedenia de agnostici, liber cugetatori, new age sau de ce nu,pe de alta parte liber confesionali(non denominational), neoprotestanti, protestanti si chiar ortodocsi. Tinerii pot fi yogini, new age-isti si isi pot da frau liber "iubirii" tantrice pana cad sub povara placerii, cu condom sau fara, fara oprelisti ale lui "Maledictus I". The way to hell is wide open brother ;)!
Pe de alta parte, treba cu teologia eliberarii, miroase a maoism si/sau marxism sud-american. They lost the cold war, sorry buddy.
Mario
#44766 (raspuns la: #44753) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ampop - de popix la: 21/04/2005 14:34:51
adevarat ce spui.asa gandesc eu, tu, si cutarescu, traiti in "lumea moderna si democratica".dar gandeste-te la ceilalti amarati care nu au posibilitatile noastre de "deschidere".la cei ce se nasc intr-o anume societate deja indoctrinata si fanatizata.ar fi fost mult mai preferabil un papa deschis si mai putin rigid.pentru ei.
asta voiam a zice
#44769 (raspuns la: #44766) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Benedetto XVI - de Honey in the Sunshine la: 21/04/2005 15:49:59
E clar ca inafara de germani nu e multumit nimeni de noul Papa.
Cel putin in Italia exista o mare dezamagire, 1)Pentru ca nu e italian, 2)Pentru ca multi se asteptau la o alegere mai "inspirata", gen cineva din tarile latino-americane, unde oricum sunt mai multi catolici decat in Europa, sau chiar cineva de culoare.
Pentru mine alegerea unui Papa german conservator e lipsita de sensibilitate si dovada clara ca Imperiul sec. XVI exista si acum... Europa crede ca totul se invarte in jurul granitelor ei rastranse si isi imparte puterea de la o tara occidentala la alta.
Dar asta oricum are putina importanta.In tarile extra-europene nu-i pasa nimanui cine e Papa la Roma.
In alta ordine de idei, atitudinea noului Papa e total lipsita de contemporaneitate sau logica, o rezistenta inutila, un traditionalism demn de condamnat.In zilele noastre nu mai accepta nimeni un Dumnezeu misogin si intolerant, iar Biserica Catolica o sa aiba numai de pierdut de pe urma acestor decizii total ilogice si lipsite de bun simt.

If Jesus paid for our misstakes, let's make his money worth!
#44785 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Simeon - de Cassandra la: 21/04/2005 17:27:11
Biserica accepta numai ceea ce nu contrazice dogma. GB nu a fost reabilitat pentru ca ideile lui contrazic ideea unui dzeu creator. Ca atare Biserica Catolica nu poate si nu vrea sa il reabiliteze. L-au reabilitat de exemplu pe Galileo care insa fusese deja iertat in viata (pe care a trebuit sa si-o cumpere cu concesii facute bisericii) si deci in cazul lui nu au vina de a-l fi ars pe rug.
Biserica a fost in schimb bucuroasa sa accepte Teoria Big-Bangului pentru ca aceasta lasa loc existentei lui Dzeu, in acelasi timp Biserica demonstrind cit e de deschisa spre ideile stiintifice.

Cit priveste musulmanii, eu continui sa fiu la fel de “proaspat calcata”. Faptul ca noi ne-am batut cu turcii nu inseamna ca nu este adevarat ca Biserica Catolica este vinovata de masacre impotriva altor religii (apropo, turcii nu sint singurii musulmani). Daca vrei deschidem un subiect despre Otomani si vei vedea care este parerea mea despre ei, insa nu vad legatura cu subiectul tratat aici.

Lumea a treia. Se stie ca Benedict XVI este mai inclinat sa rezolve problemele secularismului occidental decit sa rezolve situatia de profunda mizerie din Lumea a treia. Cei care realmente sint preocupati de problemele sociale din Lumea a treia unde se stie exista foarte multi credinciosi, lamenteaza faptul ca nu a fost ales un papa mai putin conservator, mai rational in legatura cu adevaratele probleme ale umanitatii si mai acord cu realitatea contemporana. Dar bineinteles e greu sa avem o imagine gloabala a situatiei, fiecare vede doar ce este in jurul sau si este atent la ceea ce isi doreste personal. In Occident principala preocupare este ca a scazut numarul celor care isi boteaza copiii, ca a scazut numarul celor care merg cu regularitate la biserica, ca femeia sa nu avorteze si homosexualii sa nu se casatoreasca intre ei sau sa adopte copii; in alte parti ale lumii bisericile sint pline, dar principala problema ramine supravietuirea.
Multi dintre cei care am trait in comunism sintem tentati sa facem greseala de a confunda ideile de dreptate sociala cu ceea ce am trait cu totii in dictatura comunista (evident nimeni nu vrea sa se repete ororile unei asemenea dictaturi). Ideile de dreptate sociala insa sint un echilibru necesar in societate si mai ales acolo unde exista inechitati flagrante. Unii servitori ai Bisericii impresionati de nedreptatea sociala locala , se implica in protectia celor dezavantajati in fata politicii opresive practicate. Raspunsul Vaticanului este excomulgarea. Unii insa sint recompensati cu premiul Nobel pentru Pace pentru ca in fond lupta impotriva violarii drepturilor umane (Ex. Ramos Horta, Ximenes Belo)
Altii au fost asasinati in timp ce predicau neviolenta: “Fratilor, va ucideti proprii frati, orice instigare a omului , trebuie sa fie supusa legii lui Dzeu care a spus – NU vei ucide. Nimeni nu trebuie sa se supuna unei legi imorale. Biserica nu poate sa taca in fata unei asemenea atrocitati (instigare la crima in masa in El Salvador). In numele lui Dzeu, in numele acestei suferinte umane care isi indreapta plinsetele spre cer pe zi ce trece mai tare, va implor, va rog, va ordon: opriti masacrul.” (Oscar Romero)
In timp ce alte biserici le ridica statui, Vaticanul se mentine in tacere...

Ultima stire – in Spania (tara catolica) Congresul a aprobat azi legea referitoare la casatoria intre homosexuali.
#44810 (raspuns la: #44728) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
"Biserica accepta numai ceea - de Daniel Racovitan la: 21/04/2005 22:07:42
"Biserica accepta numai ceea ce nu contrazice dogma."

Ceea ce mi se pare normal. O biserica crestina functioneaza dupa principii imuabile. Bagati-va bine in cap oameni buni: biserica catolica nu e vreo firma multinationala condusa de un CEO care poarta porecla de "Papa".

PS: scutiti-ma de poanta aia rasuflata cu "biserica catolica, cea mai profitabila multinationala" :)

___________________________________________________________________
Fereste-ma Doamne de mainstream.
#44863 (raspuns la: #44810) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
"In zilele noastre nu mai acc - de Daniel Racovitan la: 21/04/2005 23:07:20
"In zilele noastre nu mai accepta nimeni un Dumnezeu misogin si intolerant, iar Biserica Catolica o sa aiba numai de pierdut de pe urma acestor decizii total ilogice si lipsite de bun simt."

Pe bune, unii au impresia ca Dumnezeu poate fi modelat dupa gusturile si moda societatii. Accepta societatea homosexualitatea? Gata, biserica ar face bine s-o accepte si ea. Sa fim seriosi, opiniile bisericii nu vor fi niciodata mainstream si nu vor raspunde niciodata gusturilor majoritatii.

___________________________________________________________________
Fereste-ma Doamne de mainstream.
#44873 (raspuns la: #44785) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Daniel - de RSI la: 21/04/2005 23:20:59
De la inceputul discutiei asteia am remarcat puternica influenta a societatii de consum asupra celor care critica biserica, papalitatea si in general se pun pe pozitia de Gica Contra. Ei cred ca biserica e un supermarket in care gasesti de toate dupa dorinta clientului. De pilda sa fie si catolic practicant dar si homosexual declarat. Ce sa-i faci, deocamdata regulile acestui "club" nu permit astfel de combinatii. Nu este obligatoriu sa fi catolic practicant daca nu doresti sa traiesti dupa toate regulile impuse. Progresul consta in aceea ca acum daca nu esti "membru in club" nu ti se poate intampla nimic.
In alta ordine de idei mi se par total deplasate atacurile contru lui Benedict XVI inca inainte de a apucat sa faca ceva. Sa-l vedem "in actiune" si dupa aceea sa-l judecam. Iar "informatiile" privitoare la "spionii" lui Ioan Paul II mi se par scoase direct din revistele de scandal.

==============
"- Cum putem face imposibilul?"
"- Cu entuziasm!"
Paulo Coelho-Al 5-lea Munte
#44876 (raspuns la: #44873) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Poate ma lamureste cineva - de daizagor la: 21/04/2005 23:26:09
Departe de mine ideea de a judeca sau a impune un punct de vedere....

De ani de zile ma confrunt cu o dilema ...


De cind si pina cind o persoana are privilegiul sa-mi spuna mie ce sa fac si ce nu am voie sa fac "in numele Domnului"


Probabil am si eu un surub slabit, dar din cind in cind mi-l imaginam pe fostul Papa ca un copil de 8 ani,
cu o prasie in mina, topaind prin praf si strigind in gura mare ....
la data de 16 Octombrie 1978 am sa fiu PAPA ...just watch me ...


Povestea scurta ... eu nu accept ideea ca cineva are dreptul sa-mi impuna vointa Domnului.

Nu ma duc la biserica din acelasi motiv. Nu am timp si rabdare sa ascult pe cineva trancanind despre lucruri
de care nici el, nici eu nu avem habar. Prefer sa petrec putin timp singurel si sa meditez ...

Nu caut raspunsuri, nu incerc sa explic si nu astept miracole ...

Cred sau nu? asta ramine la latitudinea mea sa decid, si inca nu s-a nascut PAPA sau POPA care sa-mi spuna mie
ca sint un bun crestin sau nu.
Gresesc ... ? ... vom vedea cind va veni MOMENTUL

Pina atunci? roaga-te pentru altii nu pentru tine ...
#44877 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
pace - de popix la: 22/04/2005 00:23:12
nu doresc razboi si polemici la nesfarsit, fiecare a inteles ce vrea din mesajele mele.promit sa nu mai deschid gura pe aceasta tema.

eu critic si voi critica biserica caci asa cred de cuviinta, n-am nimic cu ceilalti care o adora.raman la convingerea ca noul papa cu politica sa deja declarata nu va ajuta amaratii si biserica in general.asta ma preocupa pe mine.n-am intentie sa ma contrazic cu nimeni, cu atat mai putin cu tine RSI.fiecare vede cu proprii ochi si trage concluzii dupa mintea lui,ca-i mai dotat sau nu.

chestia cu "garzile poloneze" nu am citit-o in reviste.ce revista si-ar putea permite asa ceva,hai sa fim seriosi!ma crezi sau nu,eu cunosc destul de bine anturajul.

gata ca deja exista riscuri sa iau cartonash rosu.
sa speram ca va fi bine!
#44884 (raspuns la: #44876) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
catalinM - de giocondel la: 22/04/2005 02:16:05
"Cine cunoaste putina teologie stie ca Dumnezeu si Biserica Lui sunt aceeasi in veci si nu se schimba dupa vremuri. "

as spune ca , dimpotriva, cine stie cat de cat putina istorie a religiilor , stie si ca Biserica lui Dumnezeu(religia) sufera transformari esentiale in timp, asta in functie de dezvoltarea capacitatii oamenilor de a intelege cum si cu ce se mananca spiritualitatea....daca Dumnezeu ar fi crezut de cuviinta sa lase oamenii fara indrumare, s-ar fi oprit la cele zece porunci...un lucru este sigur: divinitatea nu va lasa omul fara indrumare, intotdeauna va revela Cuvantul divin, prin mesagerii divini, asa cum a facut-o si pana acum: noe, moise, abraham, krisna, buddha, isus, mohamad, bab, baha'u'llah si multi altii ce nu au ramas in sitorie dar care cu siguranta si-au pus amprenta la momentul necesar in dezvoltarea spirituala a omului.

Bineinteles ca legile fundamentale raman aceleasi ( castitate si fidelitate, respectarea vietii, ne-homosexualitatea, postul, rugaciunea, rangul divin al institutiei casatoriei, facultatea meditatiei etc) insa de asemena, in functie de maturizarea omenirii sunt updatate, aduse legi noi(sociale si spirituale) sau transformate cele vechi, facute mai bune pentru momentul si nivelul de dezvoltare al omenirii la momentul respectiv.

exact ca in scoala...un profesor de clasa I, ar putea preda copiilor notiuni de liceu dar nivelul lor de intelegere este limitat.Asa si cu profetii divini, ei sunt ca niste primaveri pentru umanitate, aduc o noua intelegere de fiecare data, reimprospatata, acolo unde este cea mai mare nevoie , la momentul potrivit.Chiar daca mesajul Profetilor difera in forma si nivel deinformatie, el este intotdeauna acelasi in esenta : iubire, pace, intelegere, detasare, completa nimicnicie in fata divinitatii, daruire de sine.
Asta nu inseamna ca un profet sau altul este superior in rang celuilalt, in toti curge acelasi spirit, acelasi suflu divin, insusi dumnezeu.

De aceea Biserica Catolica isi va pierde puterea mai de vreme sau mai tarziu, pentru ca timpul ei a trecut , pentru ca este putreda si corupta pana in maduva oaselor.

Da, Brazilia a fost una din cele mai dezamagite tari, pentru ca acolo sunt cei mai multi catolici...toata lumea se astepta ca urmatorul papa sa fie brazilian.

urari de bine!

"To merit the madness of love, man must abound in sanity"
-The Seven Valleys-

#44891 (raspuns la: #44721) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Honey - de Simeon Dascalul la: 22/04/2005 13:49:17
Poţi să detaliezi
- alegere mai "inspirata"
- atitudinea noului Papa e total lipsita de contemporaneitate sau logica, o rezistenta inutila, un traditionalism demn de condamnat.In zilele noastre nu mai accepta nimeni un Dumnezeu misogin si intolerant
Nu de alta, dar ştiu prea puţin de Ratzinger, convingerile lui, etc.
#44956 (raspuns la: #44785) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Cassandra – scuzele bisericii - de Simeon Dascalul la: 22/04/2005 16:02:38
îmi par nepotrivite. Dacă Vaticanul s-ar apuca să-şi ceară scuze pentru represaliile austriece din secolul al optsprezecelea când o parte din românii ardeleni au revenit asupra unirii cu Roma nu m-aş întreba cât de sinceră e pocăinţa respectivă, nici nu mi-aş schimba părerile. Aş găsi numai că-i un gest deplasat şi inoportun.
În ce-l priveşte pe Giordano Bruno i s-a casat sentinţa, nu s-a protestat când i s-a făcut statuie la câţiva kilometri de Vatican. Ce ar trebui să-i mai facă? Să-l beatifice, să-l canonizeze, să-i trimită o sumă oarecare în euro despăgubiri morale pe lumea cealaltă sau într-una din lumile paralele a căror existenţă el o proclamase? Din ce am citit omul avea stofă de disident. Devansase felul de a gândi al epocii, nu numai al catolicilor. A trebuit să părăsească în grabă Geneva lui Calvin. De rămânea, probabil îl ardeau reformaţii şi scăpa Vaticanul cu onoarea nepătată.

Nu-i subiectul despre otomani, dar tu ai început aducând laolaltă chestii aşa de diferite între ele şi de nepotrivite ca obiect al compătimirii.
Când faci distincţia între turci şi alţi musulmani omiţi faptul că în epocă nu apăruse încă spiritul naţional. În locul lui funcţiona religia şi funcţiona foarte bine, ca dovadă extraordinara expansiune a Islamului. Înfrângerea arabilor la Tours a însemnat după mulţi istorici salvarea civilizaţiei occidentale. În schimb ofensiva s-a concentrat în est şi ultima zvâcnire războinică a islamului- otomanii – a avut efecte până aici. Când datorezi cuiva secole de războaie şi de jaf şi o înapoiere care se simte şi azi mi se pare cel puţin paradoxal să-l jeleşti. Au pierit musulmani din cauza catolicilor? Păi mi se pare firesc, era în spiritul epocii. Norocul vesticilor că au fost opriţi sub zidurile Vienei. Deşi mi s-ar părea tentantă o istorie paralelă în care întreaga Europă să fi ajuns ocupată şi occidentalii s-o ducă azi la fel de rău ca noi :).

> Ultima stire – in Spania (tara catolica) Congresul a aprobat azi legea referitoare la
> casatoria intre homosexuali.

Şi asta-i o veste bună? Cred că ar trebui să fim mulţumiţi că draga Europă nu ne mai bagă şi legea asta pe gât, deşi nu ştiu dacă gât e cuvântul potrivit.
Oricum se vede că biserica are probleme mai serioase în Occident, ălora care se zbat pentru subzistenţă nu le-or venit încă idei din-astea.

Nu ştiu nimic despre disensiunile din interiorul catolicilor şi nici despre situaţia din America Latină. Dar nu văd cum interferează convingerile rigide în materie de anticoncepţionale cu justiţia/injustiţia socială. Probabil nu ai avut timp să dezvolţi subiectul, dar sunt curios ce a generat percepţia ostilă a lui Ratzinger în ţările latine. În afară de faptul că-i neamţ.
#44981 (raspuns la: #44810) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Pt. Daniel Racovitan - de Paianjenul la: 22/04/2005 17:13:44
"...daca nu stiati deja, Ratzinger este cardinalul care, pentru prima oara in istorie, si-a cerut scuze in numele bisericii catolice pentru faptele inchizitiei."


- Cu ce ocazie (exact)?...
#44986 (raspuns la: #44443) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Pt. giocondel - de Paianjenul la: 22/04/2005 17:24:35
"...daca Dumnezeu ar fi crezut de cuviinta sa lase oamenii fara indrumare, s-ar fi oprit la cele zece porunci...un lucru este sigur: divinitatea nu va lasa omul fara indrumare, intotdeauna va revela Cuvantul divin, prin mesagerii divini, asa cum a facut-o si pana acum..."


- Te referi cumva (de data asta) la un Dumnezeu personal... sau tot la notiunea abstracta cu care-l identificai pe acesta la un moment dat, in unul din comentariile tale, ca reprezentind doar ideea de bine in contrast cu diavolul (pe care la rindul lui il identificai doar cu ideea de rau, in contrast cu Dumnezeu)?...
#44989 (raspuns la: #44891) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Pt "nenea" Racovitan :) - de Honey in the Sunshine la: 22/04/2005 18:29:24
Biserica exista si poate continua aceasta existenta numai cu conditia de a fi acceptata de "enoriasii" catolici din lumea intreaga.

Tot datorita lor au umplut de comori Vaticanul si reusesc sa intretina lungul card de episcopi si preoti pe care ii trag in spate.
Cat despre "parerea lui Dumnezeu", aia n-o prea stie nimeni, nu-i asa? Foarte clare sunt, insa, dogmele, prejudecatile si conflictele create de intoleranta Bisericii.
Iar singura parte proasta, cea care ma deranjeaza pana la urma, e ca Biserica influenteaza legislatia in statele cu religie preponderent catolica, asa zise "state laice".

Semnatura n-o mai bag ca nu-si are locul aici :)
#45001 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Simeon - de Cassandra la: 23/04/2005 00:01:37
“scuzele bisericii imi par nepotrivite”. Deci sintem de acord, eu am aceeasi parere.

In cazul lui GB reabilitarea ar fi fost un gest simbolic si plin de semnificatie. Nu ma refer la recompensa economica sau de alt fel (desi niste eurasi donati stiintei de catre Biserica nu ar prinde rau ;). Si lipsa de a o face este o atitudine la fel de semnificativa.
Si daca tot ai adus discutia asupra statuii lui GB, e adevarat i s-a ridicat o statuie in aceeasi piata in care a fost ars, linga Vatican, dealtfel cred locul cel mai potrivit. La inaugurare au participat mii de persoane care au protestat impotriva papei Leon al XIII-lea. Vaticanul a fost inchis pentru citeva zile, pazit de garzile sale inarmate pina in dinti. Mi-ar placea sa stiu cum esti asa de convins ca nu s-a protestat impotriva constructiei statuii (1887)? Stiai ca in 1920 Mussolini a refuzat sa darime statuia in ciuda unui puternic lobby al Vaticanului?
Oricum GB si-a gasit locul, este azi eroul multora de exemplu al Panteistilor. Trebuie sa recunoastem ca ramine un personaj remarcabil pentru mintea si gindirea sa mult avansata epocii in care a trait. Indivizilor ca el care au pus la indoiala dogma le datoram faptul ca nu traim in intunericul medieval. Si inca ceva, stiai ca GB declara ca el lupta nu impotriva credintei preotilor ci impotriva credintei pe care acestia pretindeau ca o aveau? Stia el ce stia.

“Nu-i subiectul despre otomani, dar tu ai început aducând laolaltă chestii aşa de diferite între ele şi de nepotrivite ca obiect al compătimirii”

‘Chestiile’ asa de ‘diferite intre ele’ sint cele pentru care se presupune a cerut iertare Vaticanul - separarea Crestinilor, persecutia altor religii, Inquizitia, implicatia in Holocaust etc. Evident nu eu le-am pus laolalta. :) Eu inteleg ca atunci cind se sustine o idee, trebuie sa fii consecvent adevarului cunoscut. De aceea chiar daca sint la fel de la curent cu atrocitatile turcilor in timpul Imperiului Otoman, totusi nu este mai putin adevarat ca Biserica Catolica a dus o politica netoleranta cu alte religii.

“Nu ştiu nimic despre disensiunile din interiorul catolicilor şi nici despre situaţia din America Latină. Dar nu văd cum interferează convingerile rigide în materie de anticoncepţionale cu justiţia/injustiţia socială.”

Pai daca esti interesat, ar trebui sa te informezi si pe cont propriu pentru ca spatiul si subiectul nu cred ca ne permit sa dezbatem suficient subiectul. Doar iti spun ca e nevoie sa fii dispus sa intelegi situatia din Lumea a treia. Iar daca nu intelegi consecinta rigiditatii in privinta folosirii prezervativului de exemplu in Africa, nu stiu ce sa mai adaug. Interfereaza cu supravietuirea a milioane de persoane din aceste tari sarace.

Ah, si nu cred ca am spus nicaieri ca stirea cu homosexualii ar fi o veste buna sau rea, asta ti-ai imaginat tu (“Şi asta-i o veste bună?”). Era doar o stire supusa dezbaterii. Bineinteles pentru unii este o veste buna. In orice caz, daca tot exista homosexuali de cind lumea, de ce sa nu aibe si ei aceleasi drepturi si obligatii ca heterosexualii?
#45052 (raspuns la: #44981) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
1887 -GB - de popix la: 23/04/2005 00:26:32
in anul 1861 se proclameaza statul italian iar Roma nu mai este orasul papilor.toate edificiile si resedintele papale fura cucerite de armata celor ce mai apoi vor devenii regii Italiei.
Papa Pius 9, se autodeclarà prizonier al statului italian.sfidand si dispretand autoritatea italiana,decise ca in prima persoana ca si succesorii sai nu vor mai iesi din edificiul care astazi poarta numele "Statul-Oras-Vatican "(SCV).aceasta pozitie politica a fost respectata pana in timpurile Papei Pius 12, care in 1943 cu ocazia bombardamentului Romei de catre Aliati iesii din deja definitul Vatican.

"Vaticanul a fost inchis pentru citeva zile, pazit de garzile sale inarmate pina in dinti."
deci, la acea vreme Vaticanul era deja inchis de 26 ani si nu existau nici un fel de raporturi.Papalitatea era "prizoniera" intre zidurile sale.

piata unde se afla statuia se numeste "Campo de Fiori"
#45056 (raspuns la: #45052) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
popix - de Cassandra la: 23/04/2005 02:09:36
Tot ce zici tu este adevarat, totusi nu cred ca contrazice afirmatia pe care o subliniezi. Intr-adevar Papa Pius IX a refuzat sa accepte conditia oferita de ‘oaspete’ in palatele Vaticanului si s-a autoproclamat prizonier in interiorul sau, ceea ce implica ca nu putea sa iasa din Vatican. Leo XIII a continuat traditia de prizonier. Dar asta nu inseamna ca Vaticanul a fost cum spui tu timp de 26 de ani inchis ca o fortareata. Oricum, ceea ce vroiam eu sa subliniez era frica pe care le-a produs-o evenimentul inaugurarii statuii, eveniment pe care Leo XIII l-a numit crima josnica si chiar a amenintat cu parasirea Romei.
Dar informatia ta e binevenita :)
Vad ca stii multe despre istoria Vaticanului. Mai povesteste. De exemplu, mi-ar placea sa stiu despre cum s-a ajuns la Vaticanul ca stat independent.
#45059 (raspuns la: #45056) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
paianjenul - de giocondel la: 23/04/2005 05:51:41
"Te referi cumva (de data asta) la un Dumnezeu personal... sau tot la notiunea abstracta cu care-l identificai pe acesta la un moment dat, in unul din comentariile tale, ca reprezentind doar ideea de bine in contrast cu diavolul (pe care la rindul lui il identificai doar cu ideea de rau, in contrast cu Dumnezeu)?..."

ceea ce ati inteles dumneavoastra din ce am spus eu, este la fel de intortocheat ca si panza pe care o croiti, domnul paianjen:):):)

Divinitatea poate fi si personala si abstracta, pentru ca El este Totul, Intregul ce cuprinde absolut fiecare parte...este personal, raportat la om si nivelul lui de intelegere si abstract raportat la eternitatea, imuabilitatea si transcendenta propriei Sale Esente, a intregii sale Creatii, ca si TOT.

"To merit the madness of love, man must abound in sanity"
-The Seven Valleys-

#45063 (raspuns la: #44989) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Honey in the Sunshine - de Paianjenul la: 23/04/2005 10:40:09
"Biserica exista si poate continua aceasta existenta numai cu conditia de a fi acceptata de 'enoriasii' catolici din lumea intreaga."


- Enoriasii catolici (sau ai oricarei alte denominatiuni religioase) care au ajuns la concluzia ca nu pot sa mai fie de acord cu doctrina/teologia pe care o promoveaza denominatiunea lor, au alternativa de a renunta la calitatea de membri ai respectivei denominatiuni, si eventual de a se afilia altor denominatiuni, ale caror doctrina/teologie li se pare mai rezonabila. Sau, acolo unde exista libertate religioasa, isi pot fonda propria lor denominatiune religioasa.

Daca exista Dumnezeu si daca Biserica Catolica este adevarata LUI biserica, acest Dumnezeu se va ocupa si de problemele financiare ale bisericii sale, atita timp cit capii ei vor cauta cu predilectie sa fie in armonie cu EL, nu cu enoriasii. (Aceasta se aplica nu numai la Biserica Catolica, ci la oricare alta denominatiune religioasa susceptibila de a fi adevarata biserica a lui Dumnezeu pe Pamint...).
#45083 (raspuns la: #45001) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Informatii pretioase - de TeodoraPA la: 23/04/2005 11:18:45
Ma bucur sa descopar ca aveti asa de multe cunostinte legat de istoria papalitatii si de Biserica Catolica... Ma mai informez si eu.
Cu ce nu sunt de acord - "Divinitatea poate fi si personala si abstracta..." zice Giocondel. Pai cu asta nu pot fi de acord. El este unul, cel revelat in Cuvantul Sau. si cred ca tare-i plac lucrurile clare, ca altfel nu ar fi scris undeva in Biblie, si scuzati-ma ca nu citez exact, ca nu am cum acum, ca vorbirea noastra sa fie Da sau Nu. Eu de aici am inteles ca lui ii plac lucrurile clare si concise, exprimate fara ambiguitati, relativitati si speculatii. Si mie una asta imi arata ca El e asa, cum am zice noi - dintr-o bucata, asta e caracterul Sau. Deci Dumnezeu abstract, divinitate abstracta... nu prea inteleg....
Referitor la discutia paianjen - Honey, da, eu cred ca biserica trebuie sa-si deschida putin ochii sa vada vremurile in care traim si sa-si adapteze oarecum programul si slujirea si tot ce vreti, la modernitate. Insa Adevarul e Adevar si principiile principii... Si Biserica Catolica nu se poate spune ca a stat pe loc, precum Biserica Ortodoxa care a ramas undeva cu vreo 5 secole in urma... Si Papa Ioan Paul al II-lea a avut o mare contributie... A inteles ca mesajul trebuie transmis in altfel, astfel incat tinerii sa-l receptioneze, sa fie atrasi de Biserica, dar nu a schimbat mesajul. Din acest punct de vedere, zic ca are dreptate Honey, insa nu in ceea ce priveste principiile - vezi ce se intampla cu biserica din Spania - asta nu! Si Paianjenul zice - pai daca enoriasilor nu le convine, sau nu se mai regasesc in Biserica Catolica, sa plece, ca oferta e mare... Pai vezi tocmai de aceea a aparut protestantismul cu toate ramurile lui, apoi neo-protestantismul,... Insa sunt multi din aceia care prin plecare inteleg pierderea credintei... Si asta ar trebui sa pazeasca Biserica Catolica, ca asta e rolul ei primordial, sau asta era, sau ar trebui sa fie.
Dar deocamdata Traiasca Partidul Catolic!!! Cam asta e acum...

Take heed when you think you stand, lest you fall.
#45087 (raspuns la: #45063) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Pt. giocondel - de Paianjenul la: 23/04/2005 11:27:54
"Divinitatea poate fi si personala si abstracta, pentru ca El este Totul, Intregul ce cuprinde absolut fiecare parte...este personal, raportat la om si nivelul lui de intelegere si abstract raportat la eternitatea, imuabilitatea si transcendenta propriei Sale Esente, a intregii sale Creatii, ca si TOT."


- Chestie de interpretare. (...Pina una alta "pinza intortocheata pe care o tzes" mi se pare o configuratie mai simpla de inteles...)...
#45091 (raspuns la: #45063) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Pt. Cassandra - de RSI la: 23/04/2005 12:07:30
Recunoasterea Satului Papal ca stat independent a fost facuta in februarie 1929 prin Tratatul Lateran intre Papa Pius XI si statul fascist italian al lui Mussolini.
Despre Pius XI si tratatul acesta gasesti material la :
http://hist.academic.claremontmckenna.edu/jpetropoulos/holocaust/piusxi.htm

==============
"- Cum putem face imposibilul?"
"- Cu entuziasm!"
Paulo Coelho-Al 5-lea Munte
#45097 (raspuns la: #45059) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
"Iar singura parte proasta, c - de Daniel Racovitan la: 23/04/2005 12:27:38
"Iar singura parte proasta, cea care ma deranjeaza pana la urma, e ca Biserica influenteaza legislatia in statele cu religie preponderent catolica, asa zise "state laice"."

Pai daca aleagtorii sunt preponderent catolici atunci e logic ca si reprezentantii politici alesi de ei sa fie cu vederi catolice, de unde si influenta legislativa.

___________________________________________________________________
Fereste-ma Doamne de mainstream.
#45103 (raspuns la: #45001) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Da, dar - de RSI la: 23/04/2005 12:37:01
cu conditia ca influenta legislativa sa nu incalce constitutia si/sau drepturile individului sau ale minoritatilor...
==============
"- Cum putem face imposibilul?"
"- Cu entuziasm!"
Paulo Coelho-Al 5-lea Munte
#45107 (raspuns la: #45103) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
statul vatican - de popix la: 23/04/2005 16:34:04
un pic deja ti-a raspuns amicul RSI.

Statul Italia s-a nascut oficial in 1861 dupa cucerirea teritoriului italian de astazi(aproximativ, caci mici teritorii din slovenia , croatia si coasta de azur au fost pierdute dupa ww2) de trupele piemonteze ale casei regale Savoia.in perspectiva atacului piemontez asupra Romei, papa Pio 9 se acordeaza cu Franta pentru ajutor militar din partea acesteia din urma.Franta "respectà" acordul trimitand soldati in apararea papei(doi, trei sau cel mult zece soldati, nu mai stiu numarul:))) ).motivul acestei tradari era faptul ca regii europeni se cam saturasera de autoritatea papala, si de aici si "cartonashul roshu".deci Franta isi facu "datoria" de onoare...

"autoprizonieratul" papilor durà cum am mai spus pana in '43.intre timp incep in 1926 tratativele cu statul italian sub mussolini.aceste tratative se termina in februarie 1929 si se numesc Tratatele Laterane.au fost semnate de regele vittorio emanuele III,mussolini si din partea lui pius 11 de cardinalul pietro gasparri.acestea recunosc Vaticanul ca stat independent, nu numai limitat la Orasul vatican, dar si diferite biserici si impunatoare edificii in orasul Roma, acestea din urma bucurandu-se de "extrateritorialitate"(pana si nazistii au respectat aceasta extrateritorialitate in timpul razboiului;in acest fel multi persecutati politici, evrei si partizani isi gasira refugiu si isi salvara vietile...sa dam Cezarului ceea ce este al Cezarului).
si a propos de extrateritorialitate, si astazi sediul traditional al papei este biserica(impreuna cu anexele) "san giovanni in laterano".de aceea benedectus in urmatoarele zile se va deplasa pentru a intra in posesia acestora.
multumita cassandra?
#45120 (raspuns la: #45059) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
tot vatican - de popix la: 23/04/2005 16:54:56
in viitor va voi povesti cate ceva despre razboiul vatican-masonerie
#45121 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
pentru dulcea Teo - de popix la: 23/04/2005 17:56:22
serios esti dulcica, impaciuitoare mereu.

biserica ortodocsa a ramas in urma cu cinci secole, oricum inca este inaintea celeilalte...deci trage concluziile.

biserica catolica din Spania este fidela Vaticanului.nu are nimic (ea) in comun cu legalizarea casatoriilor homo.dimpotriva, a trambitzat sus si tare impotriva acesteia.

personal, repet caci am mai scris-o prin alta conferinta, casatoria intre homo mi se pare o chestie deplasata si lipsita de logica si bun simt.

happy week-end la toti, io ma duc la fotbal.
#45136 (raspuns la: #45087) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Despre divinitate - de Cassandra la: 23/04/2005 19:30:38
Tot ceea ce depaseste puterea intelegerii umane a fost atribuit divinitatii. Divinul se afla dincolo de perceptia normala a omului si este greu de descris in cuvinte. Este desigur o idee abstracta chiar si atunci cind este unica si personala (Poate numai in Crestinism divinitatea inceteaza sa mai aiba caracter abstract prin Isus). Cu toate astea omul a incercat inca din timpuri imemoriale sa dea forma divinitatii prin limbaj. La fel de adevarat este ca ideea de divinitate a aparut odata cu limbajul care a permis gindirea abstracta. Exista tot atitea forme de divinitate cite moduri de gindire. Ceea ce cunoastem azi ca religie este rezultatul unei intregi istorii de dezbateri si contemplari in legatura cu divinitatea.

Pentu animisti, tot ceea ce se afla in Univers are caracter divin.
La Crestini conceptul divin este reprezentat de Sfinta Trinitate (Tata, Fiu, Spiritul Sfint). Ceea ce ii individualizeaza pe Crestini este caracterul divin al lui Isus, diferit de cel intilnit in religia musulmana. Crestinii cred ca Dzeu s-a aratat lumii sub forma umana (Isus). Dzeul crestin ne ‘invita’ sa ne unim lui in relatia Tata-Fiu pe care El a creat-o. Spre deosebire de Islam si Iudaism (unde Dzeu este in afara noastra ca creator, parinte si facator de legi), in religia crestina Dzeu are o latura in plus – cea a Fiului care isi da viata pentru umanitate. Trinitatea nu se abate de la monoteism ci implica doua cai prin care acelasi Dzeu ni se dezvaluie.
Unii studiosi ai Bibliei afirma insa ca nu exista nici o afirmatie biblica care sa confirme ca Isus insusi ar fi pretins propriul sau caracter divin (aici sint interesata de parerea celor care cunosc bine Biblia).

In religia Budista, nu exista ideea unui Dzeu critic si razbunator asa cum apare in Vechiul Testament, din contra budismul neaga din punct de vedere etic existenta unui Dzeu care ii pedepseste pe necredinciosi. Budismul este mai mult o filozofie decit o religie in sine si ca atare nu accepta doctrine irationale. Idealul budistului este sa atinga stadiul fiintei ‘luminate’ care sa elimine suferinta TUTUROR fiintelor vii. Interesant este ca dintre toate religiile existente, budismul este singura care nu sustine ideea unui Dzeu ca Judecator in momentul mortii.

Sint multe feluri de a concepe divinitatea. Unii imbratiseaza o anumita religie, altii sint sceptici in privinta ideii de Dzeu. Printre cei din urma, unii simt nevoia emotionala de a recunoaste existenta a ‘ceva’ superior individului si a speciei umane. Acel ceva pot fi legile Naturii insasi si ale Unviersului. Cei care au avut ocazia sa priveasca cerul instelat in deplina liniste, izolati de orice stimul al civilizatiei, si s-a simtit coplesit de frumusetea si maretia zdrobitoare a Universului au putut sa experimenteze poate ideea de sacru, divin. Este o experienta mistica.
Apropo de mistici si misticism, Sfintul Ioan al Crucii (catolic spaniol) este o figura importanta a misticismului. Poeziile lui sint de o sensibilitate extraordinara. Le-a citit cineva?

PS. Multumesc RSI si popix pentru informatie. Adevarul este ca e bine sa se cunoasca un pic din istoria Vaticanului si a papatului. Pentru cine cunoaste statutul acutal al Vaticanului atit de pasnic inconjurat de Italia, este dificil sa-si imagineze ca situatia a fost mai putin decit pasnica in trecut. Papii luptau si complotau sa-si recapete suprematia, si multe crime s-au comis cu intentia asta. Imaginile pe care le vedem azi la televizor in care catolicii il aplauda pe Papa nu ne sugereaza citusi de putin atitudinea anticlericala care a existat in istoria Vaticanului. De exemplu, stiati ca la inmormintarea lui Pius IX, anticlericalii erau cit pe ce sa-i arunce corpul in Tibru? Dar fiecare conjunctura istorica cu particularitatile ei.
#45145 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
nene... - de Honey in the Sunshine la: 23/04/2005 19:31:52
"Pai daca aleagtorii sunt preponderent catolici " ... ar fi bine si corect sa fie asta singurul motiv !Dar, hai sa fim seriosi.. e mult mai complicat de atat.Iar in Italia, cel putin, interzicerea fertilizarii in vitro nu prea reflecta opinia nimanui!

Ma rog, eu nici macar nu sunt catolica...deci ma infierbant fara rost :))
#45146 (raspuns la: #45103) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Cassandra - de RSI la: 23/04/2005 23:49:52
O sa ma refer numai la PS-ul tau ca restul ma depaseste. Nu-s un tip puternic spiritualizat si sunt mai curand un liber-cugetator (whaever it means). Cred ca ai vrut sa spui istoria papalitatii (istoria papatului se rezuma la mine la papat fripturi, fleici, mici etc.) Italia revolutionara dornica de unire a fost in permanent conflict cu Vaticanul asupra controlului Statului Papal pana la amintitele Acorduri Laterane, asa cum a aratat Popix. Dar astazi nu cred ca asta mai are vreo relevanta.
==============
"- Cum putem face imposibilul?"
"- Cu entuziasm!"
Paulo Coelho-Al 5-lea Munte
#45183 (raspuns la: #45145) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
RSI - de Cassandra la: 24/04/2005 00:31:25
Trebuie sa recunosc, papatul (mai ales cind e vorba de fripturi, mici, fleici etc.) e mult mai important ca istoria Vaticanului :)
Istoria este relevanta in masura in care ne intereseaza 'evolutia' Vaticanului si a papalitatii de-a lungul timpului si in masura in care ne intereseaza trecutul si nu numai prezentul.
#45188 (raspuns la: #45183) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: