-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Joseph Ratzinger este nou Papa


de rockdani la: 20/04/2005 23:29:00
modificat la: 24/04/2005 19:59:15
voteaza:
Joseph Ratzinger este noul Papa

Biserica catolica are un nou Papa, in persoana cardinalului Joseph Ratzinger. Acesta si-a dat numele de Benedict XVI, fiind primul neamt ales in fruntea Bisericii catolice, dupa 480 de ani. Noul Papa a implinit de curand 78 de ani si este considerat a reprezenta aripa conservatoare a Vaticanului. Decizia celor 115 cardinali a urmat uneia dintre cele mai scurte Conclave din istoria Pontificatului, de numai 26 de ore.
Cardinalii Curiei l-au prezentat pe Pontifex, marti seara, credinciosilor din Piata Sf. Petru din Roma, pe al 265-lea Papa din istoria Bisericii. El si-a inaugurat Pontificatul, din loggia Domului Petru, cu putine cuvinte si binecuvantarea Urbi et Orbi (Orasul si Pamantul). Ratzinger a fost considerat un favorit dintre cardinalii „papabili“, cu o prezenta activa, intens mediatizata, in timpul funeraliilor Papei Ioan Paul al II-lea si in perioada premergatoare Conclavei.
Cancelarul Gerhard Schröder l-a numit pe nou alesul Papa, „un urmas demn“ al lui Ioan Paul II, exprimandu-si speranta ca Benedict XVI sa dea curs invitatiei de a participa la „Ziua internationala a Tineretului“, care va avea loc in luna august la Köln. In Germania, numirea unui Papa bavarez a fost o surpriza. Dintre credinciosii adunati in fata Domului catolic din Köln, unii se bucura de alegerea ca Pontifex a unui conational, altii, mai ales femeile, spera ca, in ciuda renumelui sau de „Cardinale NO“ si „hardliner“ conservator, Ratzinger sa dea semnale unui curs reformist, indeobste in sensul implicarii mai intense a femeilor in viata si ierarhia catolica.
Intr-un reportaj televizat din Germania din anul 2003, cardinalul Ratzinger a dovedit „finete de spirit si chiar umor“, cel din urma in referirile sale la rezolvarea intensei sale corespondente electronice cu credinciosii. Tot atunci, el a spus ca „misticismul nu trebuie sa fie doar un apanaj al credintelor Extremului Orient“. Cartile sale sale „Dumnezeu si Lumea“ (2002) si „Diversitatea religiilor si acel Unu unic“ (2003) sunt marcate in parte de un esoterism care a dat nastere la numeroase interpretari, dovedind totodata dorinta de patrundere a sa in cele mai adanci taine ale spiritului uman.
Papa Benedict XVI s-a nascut in comuna bavareza Marktl am Inn, o comuna cu 2.700 de locuitori. Casa unde s-a nascut se afla la 10 metri de Primarie, unde atarna o placuta comemorativa in onoarea Cardinalului Ratzinger. Casa e nelocuita, serviciile informative le da primarul Hubert Schwendtner, care de cand asteapta ca fumul sa iasa alb pe cosul Vatiicanului, e pe poste de „hotline“. Comuna sa a intrat in atentia mass-media zilele acestea si probabil ca va ramane in parte asa, caci primarul l-a cunoscut personal pe Ratzinger in 1986, iar corespondenta sa de atunci cu Vaticanul umple un dosar gros. Schwendtner se refera la Ratzinger ca „un om al esentelor, cu carisma si caldura sufleteasca“.
Emotiile l-au impiedicat pe noul Pontifex sa arate aceasta caldura in luarea sa de cuvant din Piata Sf. Petru, plina de zeci de mii de oameni cu sufletul la gura in asteptarea celor doua cuvinte: „ Abemus Papam“. El insusi statea, probabil, inca sub semnul tensiunii unei Conclave care i-a brobonit mereu fruntea si pe care si-a dorit-o „rapida, nu mai lunga de 24 de ore“. Dorinta i s-a adeverit, cardinalul Ratzinger a fost ales Papa in 26 de ore. Emotia sa s-a datorat, cu siguranta, si recentei disparitii a Papei Ioan Paul al II-lea, caruia i-a fost foarte apropiat, l-a insotit in multe calatorii, fiindu-i un adevarat consilier, mai ales in ultimii ani.
Papa Benedict considera Biserica catolica din Germania ca suprainstitutionalizata, fiind dispus sa ia in considerare eventualitatea punerii unor zile de sarbatoare religioasa (12 la numar in Germania) „la dispozitia economiei“. Aceste afirmatii facute intr-un interviu de pe vremea cand era doar cardinal, reflecta orientarea sa inspre lucrativ si activitate. Sunt un semn ca Papa Benedict nu va insela sperantele nemtilor care i-au tinut pumnii lui „Ratty“ al lor sa fie ales Papa.
19.04.2005 Dani Rockhoff

comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (3):


Rockdani - de RSI la: 25/04/2005 00:57:53
Intai, se zice "Habemus papam"
Apoi se zice Conclavul nu Conclava-nu ma-ntreba de unde-i stiu sexul !...
Apoi, daca te uiti, subiectul se disacuta deja pe alt text.

==============
"- Cum putem face imposibilul?"
"- Cu entuziasm!"
Paulo Coelho-Al 5-lea Munte
#45337 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Dar e ceva timp - de Simeon Dascalul la: 25/04/2005 13:50:24
între dat publicării unui subiect şi data la care se vede; probabil când afost publicat textul ăsta celălalt nu se vedea încă
#45416 (raspuns la: #45337) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Noul Papa - de rockdani la: 30/04/2005 13:36:26
Da, aveti dreptate, "Habemus papam" a fost ulterior corectat in materialul aparut in presa chiar in seara anuntarii noului Papa. Iar conclava este o traducere mentala a femininului die Konklave din germana. Cand stai in strainatate multi ani mai scapa cate ceva in limba romana. Va multumesc oricum pentru sesizari. Dani Rockhoff
#46475 (raspuns la: #45337) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: