-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Scripta Volant


de Georges Valch la: 25/04/2005 07:21:00
modificat la: 25/04/2005 14:49:01
taguri: Proza_scurta 
voteaza:
Am încercat să mă întorc la carţi care mi-au fascinat adolescenţa…Nu mai găsesc acum în ele nimic din acea vrajă care m-a ţinut mut de admiraţie pe atunci. Odată în plus, descopăr că nu pot să rămân fidel nici unei idile. Chiar dacă aceste scrieri nu m-au inşelat şi nu s-au îndepartat niciodată de mine, aşa cum femeile au facut-o adesea. Încerc să descopăr acum, măcar o urmă din mareţia pe care demult i-am atribuit-o lui Martin Eden. Şi sufletul meu este o smochină uscată şi chircită, pentru că azi găsesc că singurul lucru care mă mişcă din viaţa acestui idol al primei mele tinereţi, este… moartea. Dacă mă gândesc bine la femeile a căror traiectorie a fost tangentă cu viaţa mea reală, îmi dau seama că nu le-am iubit niciodată atât de mult, atât de pur şi atât de constant cum am iubit-o pe Dora lui David Copperfield ori pe fiica cea mare a lui Silas Lapham. Şi cu toate astea, astăzi, cu inima pustiită de orice suflare, scormonesc în scrumul acelui foc de paie şi mi-e dor, Doamne cât mi-e de dor, să găsesc fie şi numai o scânteie vie, din patima pe care timpul a îngropat-o. Aş vrea, măcar atât aş vrea, ca sufletul sa-mi fie un cimitir în care fiecare iubire să-şi aibă crucea ei, fie şi numai de dragul acelei simţiri frumoase şi al acelui zbucium pe care-l stârnise odinioară. Căci iată că vremea care se scurge face din oameni nişte amanţi înteleşi cu greutate şi mai sofisticaţi în sentimente pe zi ce trece. Sunt incapabil să simt cel puţin un dram din fiorul pe care atunci demult, l-am simţit cum îşi face loc în mine timid pentru ca odată intrat să mă stăpânească pe de-a’ntegul. Iată de ce singuratatea noastră devine tot mai apăsătoare odată cu anii: fiindcă deşi simţim înauntrul nostru tot atâta gol ca întotdeauna, devenim teribil de selectivi cu ceea ce ar avea menirea să-l umple. Aşa se face că fiecare nouă poveste de dragoste trăită, ne apare (dar oare, ne apare numai?) a fi cu un cap deasupra tuturor dinaintea ei. Oare să fie cu-adevarat astfel? Cu siguranţa, fiindcă nu poate să existe nici un sentiment care cu un biet jaratec să domine o flacăra vie. Dilema rămâne în schimb alta: ce este cu adevarat schimbat, odată cu vremea? Exigenţa expectaţiilor noastre? Calitatea personajelor care vin să o întampine? Ori poate doar o avariţie a Ursitei care se luptă să aleagă între dorinţa de a ne da cât mai puţin şi mila care-i dictează să ne răspundă la rugăminţi?
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (6):


"Dilema rămâne în schimb a - de Cristall la: 25/04/2005 17:07:48
"Dilema rămâne în schimb alta: ce este cu adevarat schimbat, odată cu vremea?"

frangerea inocentei.
#45462 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
.... - de TeodoraPA la: 26/04/2005 08:56:52
Foarte frumos. Uneori ma cuprind si pe mine fiorii trairilor din adolescenta. Si ma intreb si eu cum as mai putea acum, ce si unde s-a pierdut, sau poate ce am castigat, ce s-a schimbat cu adevarat.

Take heed when you think you stand, lest you fall.
#45631 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Reply to #45631, de TeodoraPA la Tue, 26/04/2005 - 08:56 - de Georges Valch la: 26/04/2005 19:46:22
Comentariu de Georges Valch
Stimata domnisoara sau doamna nu am notat comentariul domniei tale in nici un fel: a-l califica drept f bun inseama a-l pune deasupra eseului, ceea ce cu toata modestia nu se face. A spune ca-i numai interesant, cata vreme te dovedesti miscata de cele citite ar fi o nesimtire din partea mea. However, comentariul nu esti o critica, iar eu nu ma aflu intr-un concurs - singura provocare pentru mine este atentia voastra, prieteni. Iti multumesc. Sa auzim de bine.
#45735 (raspuns la: #45631) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
scripta...... - de Bridget la: 27/04/2005 15:00:01
Am citit eseul tau , l-am recitit .....si tot nu e de ajuns . Posibil il voi relua maine sau in ziua in care voi simti ca sufletul meu poate intelege mai profund decat la prima citire . Acum iti pot spune ,ceea ce sunt sigura ca stii ,doar ca partea cu cartile citite de mult este pretextul pentru o reflexie asupra vietii tale si a relatiilor cu fiintele ce au parut sa conteze intr-un moment al ei. Esti atat de talentat in ale scrisului , si nu vreau sa-ti fac un compliment , incat parca nu pot comenta nimic la problemele pe care le acopera vorbele frumos mestesugite . Fara sa consideri un sacrilegiu facut eseului ,imi voi permite totusi sa revin la framantarile care ,banuiesc , l-au generat . Cred ca esti mult prea tanar ca sa ai dreptul sa-ti consideri sufletul golit de trairi si ,tot prea tanar ,sa tanjesti dupa acele ganduri frumoase care insotesc amintirea unei iubiri , mai mult sau mai putin profunda . Poate , tot pentru ca esti atat de tanar , astepti acea dragoste totala , care te implineste si te consuma pana la epuizare , care te devasteaza si te inalta simultan . Poate exista , dar nu ne e data tututor , as zice ca e numai pentru alesi , acei care raman dupa o asemenea experienta suspendati undeva intre real si metafizic .Cei mai norocosi dintre ei au reusit sa se exprime in marea cultura ,dar cei mai multi s-au exprimat doar in fata doctorului psihiatru , asta in caz ca au avut banii necesari .Te rog , scuza-ma ca am scris asta , dar asa mi-a parut cinstit .Cum poate la fel de cinstit este sa-ti sugerez sa citesti scrisoarea despre iubire a lui Radu Herjeu , publicata tot pe acest site .Daca toti am incerca sa intelegem ce a scris acolo , din pacate multi simtim altfel decat cumintenia iubirii la care ne invita si nu ne putem opune devastarii pentru ca vrem mult si intens,poate nu am mai avea framantari ca cele descrise de tine . Mai permite-mi doar sa-ti amintesc o zicere :"Putin ne pasa cat de putin dureaza daca e sa iubim cu adevarat ".Nu cred ca e cazut sa-ti amintesc "paternitatea" ei,dar e cazul sa-ti spun ca putin ne pasa cum s-a terminat daca am iubit cu adevarat .Iti doresc sa fii fericit .
Bridget


#45908 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Scripta Volant - de Radrian la: 29/04/2005 23:57:32
Trebuie să recunosc că textul dumneavoastră mi-a ademenit conştiinţa într-un plăcut joc al amintirilor, confirmându-mi încă o dată ceea ce mă frământa de ceva timp - cam de când am depăşit prima fază a adolescenţei. Faptul că nu mai descoperim aceleaşi trăiri la recitirea textelor ce ne-au învolburat imaginaţia primei tinereţi s-ar părea că se numeşte maturizare. Sufletul nostru pare a fi o vioară ale cărei corzi redau cu precizie trecerea noastră prin timp. Tinerele corzi ale sufletului nostru de copil obişnuiesc a tremura la atingerea celor mai frumoase şi gingaşe sentimente, mângâiate parcă de mâna firavă a unei copile. Rămân astfel inefabile sentimentele ce ne învăluie în faţa unor cărţi dintre care aţi amintit sau în faţa unor exemple de frumuseţe şi puritate care doar în inima unui copil îşi pot găsi adevăratul ecou. Cu timpul însă, nu pot să-mi explic de ce, sentimentele ni se tocesc, devin din ce în ce mai grosolane, făurite parcă de mâna unui uriaş, iar sunetul corzilor începe să semene cu vocea răguşită a unui contrabas.
Dragostea pare să respecte aceaşi tonalitate. Iubim diferit la fiecare vârstă, inima noastră arzând întotdeauna cu altă flacără.
Cred că fiecare se îndreaptă inexorabil spre un amurg ale sentimentelor, amurg în care emoţiile noastre se vor estompa, devenind din ce în ce mai şterse şi mimând trăiri ce odată au ars cu intensitate pe altarul sufletului nostru.
#46429 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
... - de Georges Valch la: 30/04/2005 09:11:09
Comentariu de Georges Valch
Intradevar, nu am putut nota altfel comentariul tau, pentru ca gasesc insultant faptul ca nu putem nota "miscator" anumite comentarii. O asemenea aplecarea asupra mea, dincolo de faptul ca ma maguleste, ma face de-a dreptul fericit ca orica lucru ce-ti iti apartine si caruia ii gasesti in ceilalti o rezonanta reala. Si ceea ce ma bucura si mai tare este zicerea citata de tine; vezi tu, ca un novice ce sunt, chiar si deconspirarea unui plagiat al carui posibil autor as fi eu, imi da motive de satisfactie: pentru ca a urmari pe cineva cu atata hotarare chiar si numai pentru ai dovedi ca sunt tocmai gandurile sale, este o consecventa care face cinste. Desigur, nu despre asta este vorba aici. Sa conchid, am sa spun ca "Am citit comentariul tau , l-am recitit .....si tot nu e de ajuns . Posibil il voi relua maine sau in ziua in care voi simti ca sufletul meu poate intelege mai profund decat la prima citire ." Sa auzim de bine!
#46452 (raspuns la: #45908) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: