-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Psihologia Azi dezvaluie greselile de gestionare a crizei jurnal


de Daniel Racovitan la: 29/04/2005 17:52:00
modificat la: 29/04/2005 17:53:43
voteaza:
Citez din newsletterul Psihologia Azi:


Psihologia Azi dezvaluie greselile de gestionare a crizei jurnalistilor rapiti in IRAK

Avand in vedere gravele greseli de gestionare a crizei create de rapirea jurnalistilor romani in IRAK, Psihologia Azi va prezinta o analiza psihologica obiectiva a acestei situatii. Nu intentionam sa aducem acuzatii celor implicati, ci doar sa subliniem nevoia de a aborda criza creata cu mai profesionalism.
- Redactia Psihologia Azi -

-----------------------------------------------

Extrase

Manipularea vine de la Cotroceni?
…Nu detin informatii specifice insa apreciez ca initial autoritatile au creat intentionat o mica diversiune - se practica si la case mai mari!- legand evenimentul de "colaborarea stransa dintre mafia araba si fostul partid de guvernamant".

Experimentul "teroristii" poate fi fatal guvernarii
…Consilierii presedintelui s-au dovedit neinspirati, iar specialistii din organizatiile specifice ale Statului, ori nu si-au facut datoria ori au fost intoxicati la randul lor de diferite surse interne si externe.

Demonstratiile stradale de solidaritate cu jurnalistii sunt o greseala. Exact pe asta mizeaza teroristii!
….Demonstratiile stradale de simpatie fata de ziaristi sunt actiuni firesti dar cu doua taisuri si nu trebuie incurajate. Organizatia terorista de tip coercitiv tocmai pe amploarea mare a acestora mizeaza.

Negocierea prin mass-media este gresita
…Apreciez ca fiind gresita si periculoasa insa solutia negocierii prin intermediul media. Astfel de negocieri, tinand cont de delicatetea si inteligenta cu care trebuie purtate, dau rezultate mai bune cand nu sunt scoase in strada la vedere

-----------------------------------------------

Ion STEFAN este psihosociolog, redactor colaborator Psihologia Azi, specialist in protectia civila (foto atasat).


Psihologia Azi: Cum au gestionat autoritatile criza?

Ion Stefan: Nu detin informatii specifice insa apreciez ca initial autoritatile au creat intentionat o mica diversiune - se practica si la case mai mari!- legand evenimentul de "colaborarea stransa dintre mafia araba si fostul partid de guvernamant" (urmau alegerile din PSD !), deturnand astfel atentia mass media si a consumatorilor de informatie si poate chiar a celor care ar fi trebuit sa se ocupe de caz, pierzandu-se astfel forte mult timp care azi se razbuna.

Psihologia Azi: Manipularea vine de la Cotroceni?

Ion Stefan: Consilierii presedintelui s-au dovedit neinspirati, iar specialistii din organizatiile specifice ale Statului, ori nu si-au facut datoria ori au fost intoxicati la randul lor de diferite surse interne si externe. Se pot face multe speculatii, dar una dintre ele este certa: Palatul Cotroceni a folosit la randu-i o metoda care reprezinta esenta actiunilor organizatiilor teroriste, respectiv manipularea starii emotionale a cetatenilor, in scopul de a deturna atentia de la problemele grave ale momentului (inundatii, cresterea impovaratoare a taxelor si impozitelor din luna aprilie care urmau sa fie insotite de masive miscari sociale, balbaielile unor ministere fata de solicitarile urgente ale societatii coplesite de lipsa unor tinte clare in politica de dezvoltare a economiei si implicit a pietei muncii interne s.a.).

Psihologia Azi: Experimentul "teroristii" poate fi fatal guvernarii?

Ion Stefan: Este o solutie temporara pentru a da ragaz spre asezare si trezire dupa luna de miere a guvernantilor. Trist este ca se mizeaza in continuare, ca si fosta guvernare, pe lipsa de vigilenta si de inteligenta a romanului. Un astfel de experiment negestionat cu finete si mare talent de catre specialistii in comunicare ai Palatului poate fi fatal. Nu trebuie sa se uite ca, traditional, arabii sunt foarte speculativi si subtili negociatori, ca in Romania traiesc multi dintre acestia foarte educati care sufera enorm de ceea ce li se intampla rudelor si concetatenilor lor ramasi acasa si ca oricat de mult ar fi atasati de poporul nostru, nu-si pot neglija obligatiile fata de propria tara, fata de propria civilizatie cu care a contribuit enorm la evolutia umanitatii.

Psihologia Azi: Nu sunt cumva demonstratiile stradale de solidaritate cu jurnalistii o greseala?

Ion Stefan: Este de subliniat ca demonstratiile stradale de simpatie fata de ziaristi sunt actiuni firesti dar cu doua taisuri si nu trebuie incurajate. Organizatia terorista de tip coercitiv tocmai pe amploarea mare a acestora mizeaza. Teroristii stiu ca odata cu cresterea numarului de participanti in strada datorita tensiunilor create de situatie, coboara rapid nivelul de incredere a populatiei in autoritatile statului si in consecinta pot ridica vertiginos pretul pus pe napastuiti. Iar situatia conjucturala nefavorabila prin care trece Guvernul datorita problemelor din tara, tergiversarea de pana acum a rezolvarii cazului ii avantajeaza pe arabi.

Nu este exclus de asemenea ca primii detinatori ai ziaristilor sa fi fost chiar dintr-o grupare cu pretentii financiare (la inceput se vorbea de 4 milioane de dolari), care neonorate la timp sa-i fi facut sa realizeze targul ad-hoc cu o organizatie puternica din teritoriu, dar cu revendicari politice. Este insa de laudat, chiar de se petrece pompieristic, activitatea pe mai multe fronturi desfasurata in ultimele trei zile: diaspora araba, organizatii religioase arabe, caile diplomatice ale Romaniei si a altor state prietene etc.

Psihologia Azi: Cum evaluati modalitatea de negociere aleasa de guvern?

Ion Stefan: Apreciez ca fiind gresita si periculoasa insa solutia negocierii prin intermediul media. Astfel de negocieri, tinand cont de delicatetea si inteligenta cu care trebuie purtate, dau rezultate mai bune cand nu sunt scoase in strada la vedere si cand neamplinirile rezultate din proces nu pot fi aratate cu degetul de catre "spectatori", revendicarile ducand neandoielnic la compromisuri care nu trebuie facute publice.

Este indicat in astfel de cazuri ca rezultatele negocierii sa dea impresia ca ei au castigat ! Asta daca nu este o stratagema adoptata de Presedintie pentru a scapa de presiunea sufocanta a presei, expediind-o discret spre sursele arabe de informare, actiune care ar putea da in oglinda si impresia de mare transparenta si evidentia efortul deosebit depus de celula de criza in rezolvarea cazului si intr-o eventuala nereusita un alibi pentru a sustine ideea ca s-a facut tot ce i-a stat omeneste in putinta dar vina ramane a organizatiei care a fost inflexibila, inumana, etc. Afirmate de media araba, acestea ar putea contribui la repararea cat de cat a imaginii pierdute de guvernanti in fata cetatenilor romani si i-ar ajuta sa gaseasca o multime de explicatii pentru lipsa rezultatelor pozitive asteptate de toti.

Psihologia Azi: Cum credeti ca va fi finalizata criza?

Ion Stefan: Cred sincer ca ziaristii vor fi eliberati (popoarele arabe au o mare simpatie pentru Romania de ieri si de azi, mai putin pentru oamenii de stat si deciziile lor politice!) si ca Guvernul in mod cert isi va face un mare titlul de glorie din aceasta isprava.

***************************************************************

NOTA:

Informatiile publicate in acest Buletin de Stiri pot fi reproduse in orice material informativ cu precizarea sursei (revista PSIHOLOGIA AZI ).
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (6):


Nu pot fi de acord cu chestia - de gabriel.serbescu la: 30/04/2005 11:40:02
Nu pot fi de acord cu chestia asta:

¨Ion Stefan: Este de subliniat ca demonstratiile stradale de simpatie fata de ziaristi sunt actiuni firesti dar cu doua taisuri si nu trebuie incurajate. Organizatia terorista de tip coercitiv tocmai pe amploarea mare a acestora mizeaza. Teroristii stiu ca odata cu cresterea numarului de participanti in strada datorita tensiunilor create de situatie, coboara rapid nivelul de incredere a populatiei in autoritatile statului si in consecinta pot ridica vertiginos pretul pus pe napastuiti. Iar situatia conjucturala nefavorabila prin care trece Guvernul datorita problemelor din tara, tergiversarea de pana acum a rezolvarii cazului ii avantajeaza pe arabi.¨

Faptul ca arabii mizeaza pe o manisfestatie de simpatie fata de ziaristii rapiti nu dovedeste ca asta e tinta lor predilecta, ci ca tinta uzuala, normala, e ca in cazuri de rapire se produce o miscare sociala-manifestatii sau de alt soi, ceea ce dovedeste spirit civic.
Nu poti mima ca nu-ti pasa de ziaristi, pentru ca asta ar insemna sa intorci capul. E o solutie absurda
#46463 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Cred ca manifestatiile pentru - de Daniel Racovitan la: 30/04/2005 15:05:53
Cred ca manifestatiile pentru retragerea trupelor din Irak nu fac decat sa dea apa la moara teroristilor. Manifestatiile ar trebui sa aiba ca tinta eliberarea ziaristilor, nu incurajarea teroristilor.

___________________________________________________________________
fereste-ma Doamne de mainstream.
#46483 (raspuns la: #46463) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
un rationament pe care trebui - de gabriel.serbescu la: 30/04/2005 18:36:35
un rationament pe care trebuie sa-l ghicesc:
manifestatiile pentru retragere trupe irak=manifestatii incurajare fenomen terorist
insa nu sint de acord cu teoria conform careia ¨cu teroristii nu se negociaza¨. E un slogan frumos, insa fara doar si poate fals, caci SE negociaza, si desi e trist, se negociaza inclusiv ostateci.
In sfarsit, sintem amandoi de acord ca de manifestat trebuie facut, cu toata puterea iar nu sa se practice indiferenta propusa de intervievatul de mai sus.
#46510 (raspuns la: #46483) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
total incompetent si partizan - de trustman la: 01/05/2005 04:44:00
eu inteleg libertatea de exprimare, dar sa bati campii fara sa aduci dovezi mi se pare de neacceptat.

autorul spune ca e cert ca palatul cotroceni a dezinformat. as fi foarte curios sa-l vad intr-un proces aducand dovezi in fata instantei sau platind apoi bine pentru asta. afirmatia ca guvernul a deturnat atentia de la scumpiri sau inundatii cu invocarea implicarii mafiei arabe din romania nu tine foarte tare (nu ca nu ar fi posibil sa fie manipulare) dar atentia opiniiei publice de la problemele invocate de autor ar fi fost oricum deturnata de evenimentul rapirii in sine. nu mai era nevoie de eforturi din partea palatului cotroceni sau guvernului pentru asta.

"arabii din romania [...] nu-si pot neglija obligatiile fata de propria tara, fata de propria civilizatie cu care a contribuit enorm la evolutia umanitatii" - si care ar fi aceste obligatii si la ce foloseste aceasta propozitie in argumentatie ? in plus, obligatiile fata de statul in care locuiesti primeaza in fata obligatiilor fata de statul din care provii.

pe scurt: un aritcol incoerent, in care autorul prezinta propriile opinii drept fapte. articolul este in fapt o mica tribuna de discurs politic si de dat cu parerea despre modul in care actuala putere isi respecta programul de guvernare. daca asa ceva se publica intr-o revista de specialitate, ma indoiesc foarte tare de competenta celor care o realizeaza.
#46553 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
subscriu - de Marius Pop la: 04/05/2005 21:04:31
Fara doar si poate am avut intotdeauna un dinte impotriva asa-numitei reviste de specialitate. De aceea, reactia mea este sa fiu total de acord cu rezumatul comentariului anterior. Trustman - ma tem ca ai dreptate.

Consideratie, Marius.
#46983 (raspuns la: #46553) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
chiar - de adina.petre la: 16/03/2011 11:21:45
va rog frumos, poate sa-mi spuna si mie cineva daca mai exista revista Psihologia Azi?
#602480 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: