-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Presa sub Arteziana


de rockdani la: 04/05/2005 19:11:00
modificat la: 07/05/2005 01:15:05
taguri: Diverse 
voteaza:
Eu am fost la Bucuresti de Zilele Presei in 2003. Acum cum e?
A fost cineva dintre voi?


Presa sub Arteziana


Ziua Mondiala a Libertatii Presei de la Bucuresti s-a scaldat intr-un aer de promenada. 3 mai 2003, o zi splendida de primavara, imbiind mai degraba spre terasa de la Arteziana, decat spre standurile cu ziare de langa Biserica Enei, de la Universitate. Oare aceasta sa fie intr-adevar Piata Universitatii declarata, in 90, vreme de cateva saptamani, zona libera de comunism?

Venind din Germania dupa multi ani, la Bucuresti, ma asteptam sa vad o multime galagioasa, vociferand contradictoriu. Ma asteptam la proteste vehemente de strada pentru sau contra libertatii de expresie in Romania sau aiurea. Ma asteptam sa se vorbeasca deschis si public despre o problema la zi a presei romanesti, reglementarea legislatiei in problema insultei si calomniei in presa. Ma asteptam sa vad oficialitati in dialog cu ziaristii si cu cetatenii.

Dar nu, totul era calm, asezat, ordonat. Ca in Germania as spune, insa ca intr-o Germanie de duminica, in care lumea iese la plimbare, nu la un eveniment colectiv de strada.

Am pornit-o alene, in ritmul locului, pe langa tarabele cu ziare: Evenimentul Zilei, Realitatea, Cotidianul, Independent, Jurnalul national, Bursa, Catavencu, Ziua...agentii de presa, reprezentanta romana a BBC. Deodata, strigate de la marginea drumului mi-au atras atentia. Doua femei cu pancarte, care isi strigau in gura mare oful, tulburau "calmul duminical". Erau pensionare amenintate cu scoaterea afara din casa. Cate ca ele n-or mai fi in tara? Pentru neplata cheltuielilor sau pentru restituirea imobilului unui proprietar cu pasaport european sau american. Oricare ar fi fost el, motivul mi s-a parut mult prea marunt in fata evidentei situatiei unor femei in varsta amenintate sa isi petreaca restul zilelor la azil sau pe strada. Era sambata "libertatii presei", a dialogului ziarist-om politic-cetatean. Cu ce le-as fi putut ajuta atunci, mai mult decat cu o poza pentru ziar?

Am pornit mai departe, spre coltul cu "Radio Bucuresti", gandul fugindu-mi la semnificatia zilei. La 3 mai 1991, ziaristii participanti la conferinta UNESCO din Namibia au adoptat Declaratia de la Windhoek, manifest care socotea cenzura ca o grava violare a drepturilor omului si prin care se cerea statelor sa ofere garantii constitutionale pentru libertatea presei. Pentru Romania, o tara in care pana in 1990 presa a publicat doar la comanda si sub cenzura, semnificatia acestei zile n-ar fi trebui trecuta doar la rubrica evenimente bifate. Se pare insa ca oficialitatile, in anul de gratie 2003, au preferat racoarea cabanelor in saptamana libera din preajma lui 1 Mai.

Un ziar luat de la stand mi-a alunecat din vraful de sub brat. Am dat sa-l ridic si zgomotul din preajma mi-a atras atentia. Inconjurat de presa si cameramani, Traian Basescu, pe-atunci primarul Capitalei, abia razbea cu raspunsurile. M-am apropiat si eu, prinzand "linistea dintre doua furtuni". I-am aratat Curierul de Vest, un nou ziar al romanilor din diaspora din Germania. Basescu ne-a urat succes si "sa nu ajungeti sa depindeti de publicitatea din Romania". Ziarul a depins „de alte publicitati“ si s-a stins.

Iesind din multimea de ziaristi care-l inconjurau pe actualul Presedinte, ma gandeam atunci: oare aceasta afirmatie e o aluzie la cenzura mascata impotriva careia ne-am adunat cei de aici, ziaristi si cetateni, in Piata Universitatii, Piata cea libera de - isme?

Erau aproape 30 de grade, umbra de la Arteziana imbia la popas. Si la gandul ca, in fond, in fiecare an va fi un 3 Mai.

Dani Rockhoff

comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (0):

Nu exista comentarii

-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...