Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Temã pentru cafegii (de scris, sau de citit)


de stancosty1 la: 06/05/2005 08:02:00
modificat la: 07/05/2005 01:22:57
voteaza:
Dragi cafegii,
pentru a vã atrage la tema de discutzie pe care vreau sã v-o propun, cred cã trebuie mai întâi sã încãlzesc putzin atmosfera shi s-o destind cu putzinã sinceritate. Asha cã, am sã vã povestesc ceva despre mine.
M-am întrebat de multe ori ce-i face pe oameni sã-shi pãrãseascã locurile unde au copilãrit, unde au trãit momente unice, unde au pãrintzi shi alte rude, prieteni, în fine, locurile cãrora le apartzin. De fapt, mai corect, nu ce-i face, ci cât de dezamãgitzi, disperatzi, îndrãgostitzi, curioshi, inconshtientzi, aventurieri shi asha mai departe, trebuie sã fie, ca sã facã acest lucru. Care este limita de la care nu mai este drum de întoarcere, unde decizia este definitiv luatã?, Care este "trigger-ul" ce determinã luarea unei astfel de hotãrâri? Shtiu cã sunt unii pentru care nu este valabilã aceastã situatzie, dar eu mã gândesc mai ales la cei care au luat o astfel de decizie capitalã fiind încã aici, în tzarã, de exemplu cei plecatzi prin loteria vizelor.
Eu unul recunosc cã nu mã cutremur de sentimente patriotice toatã ziua-bunãziua shi cred cã, în alte conditzii, ash fi emigrat fãrã sã mã gândesc prea mult. Am shi avut ocazia. Înainte de 89 am mai ieshit "pe-afarã", iar dupã, o bunã parte din colegii de facultate au plecat, mai ales în Canada. Recunosc shi faptul cã sunt destul de comod shi nu mã dau în vânt dupã schimbãri, iar statutul social stabil nu mi-a dezvoltat câtushi de putzin spiritul de "gambler", ceea ce, probabil, a fost factorul ce m-a retzinut, pentru cã, altfel, mã adaptez foarte bine la schimbãri (mã rog, asha cred eu). Cert este cã am rãmas, iar jumãtate din mine (cea pesimistã) regretã acest lucru, mai ales pentru copiii mei, pentru care speram cã aici lucrurile vor merge ceva mai repede înspre mai bine. Jumãtatea optimistã sperã încã în "venirea americanilor", pe care-i ashtepta bunicu-meu. Numai cã americanii pe care-i vãd eu venind suntetzi (unii dintre) voi, sau urmashii voshtri, de pe-acolo pe unde v-a purtat soarta, asha cum evreii s-au adunat din nou, dupã 2000 de ani (sper cã la noi sã nu dureze atâta) shi uite ce oazã shi-au fãcut în deshert.
Ei bine, dragii mei, despre asta ash vrea sã vã pot asculta, bineîntzeles fãrã sã vã încalc intimitatea. Voi, cei de departe, povestitzi-ne, dacã avetzi rãbdarea, timpul shi "mood-ul", despre ce v-a determinat sã plecatzi, cât de greu atzi luat decizia, cum v-atzi adaptat noilor conditzii, dacã intentzionatzi sã revenitzi, dacã vã învãtzatzi româneshte copiii, dacã le povestitzi despre România, dacã avetzi prieteni shi câtzi dintre ei sunt români, într-un cuvânt, tot ce credetzi cã nu este o chestiune prea personalã pentru a ne-o împãrtãshi shi nouã, cu privire la aventura voastrã în alte tzãri. Sunt multzi pe-aici care cred cã ar vrea sã afle despre aceste lucruri, iar eu unul o sã fiu "numai ochi shi urechi", dacã avetzi plãcerea sã ne povestitzi shi vã multzumesc de pe-acum.
P.S. Scuzatzi-mi scrierea cu "sh" shi "tz", dar pentru cã mai ales cei de-afarã nu prea dispun de calculatoare cu diacriticele româneshti, din motive evidente, dar pe de altã parte scriind pe tastatura englezã pot apãrea confuzii, am ales aceastã variantã.
S-auzim numai de bine!
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (3):


ce de lume se inghesuie sa comenteze! - de muma padurii la: 10/05/2005 08:32:58
eu nu te pot ajuta. am plecat doar din Bucuresti si daca nu ar fi copii, regretul meu ar fi amarnic.Cineva mi/a spus ca am plecat sa ma regasesc.. poate ca e adevarat... m/as regasi insa mult mai bine, la mine, in Colentina... dar asta/i viata.
Am plecat pt ca am intrevazut o perspectiva mai facila de a trai(adevarat dar nesatisfacator) pentru ca imi place aventura, ca ma enervau ai mei, eram dezamagita de locul unde lucram(nu spui unde ca dupa aia o sa ziceti ca sunt ipocrita) si pentru ca niciodata nu am refuzat o provocare, mai exact m/am aruncat cu capul inainte. Cind v/am spus ca am fost multa vreme doar o adolescenta intirziata....
am avut si eu ginduri sa plec afara si/mi pare rau ca nu am facut/o, iar acum mi se pare tirziu...cu cit ai mai multe amintiri, cu atit te desprinzi mai greu..
#47835 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
eu n-as pleca - de just_me la: 03/06/2005 10:27:14
eu una n-as pleca dom'le din tara
poate ca unii m-ar considera falsa si prefacuta dar mie mi-e bine aici cu toate ca(scuzati cacofonia)coruptia e in floare,ca rata somajului creste,ca strazile sunt din ce in ce mai pline de cersetori
eu inca mai sper ca vom iesi odata si odata la lumina
cu toate ca am numai 20 de ani(fara griji si fara bani) si am tot viitorul in fata nu as pleca niciodata din romania
inca imi mai dau lacrimile cand un sportiv de-al nostru(si inca mai sunt multi)urca pe cea mai inalta treapta a podiumului si cand vad ridicandu-se drapelul tarii noastre si cand aud imnul
poate sunt mai sentimentala sau naiva(nu poate chiar sunt)dar aici m-am nascut aici vreau sa mor
chiar imi spunea tatal meu cand s-a intors din voiaj din grecia ca aia n-au pic de verdeata e totul alb acolo
cu toate ca se taie padurile in disperare cu toate ca as putea sa ajung muritor de foame(cu tot cu facultatea mea de jurnalism)eu tot aici raman
stiti voi speranta moare ultima...........
#52998 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Nici eu n-as pleca - de Tofan Ana Isabella la: 18/10/2005 10:31:25
pentru ca mi-ar fi dor de tara ,de oameni,de prieteni(putinii pe care-i am). Cand am fost in excursie in strainatate cu toate ca era foarte frumos,de-abia asteptam sa vad Ardealul cu padurile lui ,iar Iasul,pe care pana atunci il urasem ,mi se paru mai frumos ca niciodata.
#79554 (raspuns la: #52998) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: