Pentru a accesa aceasta pagina trebuie sa fii conectat

Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

"Nu exista intelectuali"


de Daniel Racovitan la: 05/11/2003 03:20:00
modificat la: 05/11/2003 03:26:57
taguri: Arta_si_literatura 
voteaza:
Un personaj a emis fraza urmatoare, ca raspuns la intrebarea "Ce e un intelectual?":

"Nu exista intelectuali! Cuvantul e doar o inventie a celor care vor sa treaca drept inteligenti, si sa se adune intr-un grup care isi aroga privilegii."

M-ar interesa parerea voastra despre o astfel de afirmatie.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (24):


intelectuali - de Catalina Bader la: 05/11/2003 03:29:35
intelectuali exista.Pretutindeni.
Imi pare rau pentru el.
Exista pe undeva un partid al intelectualilor?
#3300 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
intelectuali - de valentinb la: 05/11/2003 04:29:59
ce ziceau "ortacii" la mineriada???
"noi muncim -nu gindim"....asa o fi
#3307 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
a munci/a gandi - de Catalina Bader la: 05/11/2003 04:35:59
Ce-ar fi sa muncim gandind?
si sa gandim muncind?
#3308 (raspuns la: #3307) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
intelectualii - de (anonim) la: 05/11/2003 04:56:21
Cui ii este frica de intelectuali? Comunistii i-au inchis , prostii ii urasc pt ca au un orizont pe care nu si-l pot inchipui, cei cu complexul culturii ii dusmanesc pt ca au acces in domenii pe care complexatii nu vor sa le cunoasca (lenea mintala).

erwin
#3311 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului .
gindire - de valentinb la: 05/11/2003 05:13:32
dar ca sa faci asta trebuie sa fii.....inelectual...qed
#3316 (raspuns la: #3308) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
intelektuali - de (anonim) la: 05/11/2003 10:21:24
Intelectualitatea, este o stiinta filosofica, se poate regla din punct de vedere mental, cu cit este cineva mai intelecual cu atit mai mult conduce ratiunea impotriva simtamintului.
#3349 (raspuns la: #3300) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului .
Hihi! - de Catalin Francu la: 05/11/2003 10:31:10
Hoho, huhu! Pe-asta n-am mai auzit-o pana acum, dar e mortala :) De o mie de ori mai tare decat "noi muncim, noi nu gandim".

Si, din aceeasi categorie, ce mi-a spus un mos dintr-un autobuz, care s-a enervat pe mine nu mai stiu de ce si a continuat sa se aprinda pe masura ce ma balacarea: "Eu la varsta ta munceam din greu in fabrica, nu umblam pe la facultate!"

Cine e "personajul" cu pricina?

:)
Catalin
#3352 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Mai intai, enunt o presupuner - de ninel la: 05/11/2003 16:02:30
Mai intai, enunt o presupunere de baza (fara de care restul argumentului meu nu tine): intelectualitatea recunoaste inechitatile existente si incearca sa le corecteze.

Argument:

Exista un sambure de adevar in afirmatia ca nu exista intelectuali. Pornesc de la faptul ca speculatiile rationale conduc deseori la concluzii irationale cand supozitiile de baza sunt neverificabile sau chiar eronate. Exemple perfecte de baze neverificabile sau eronate, dar des folosite de multi intelectuali atat in trecut cat si chiar in prezent si viitor: majoritatea religiilor, comunismul, anarho-capitalismul, samd. Pe scurt, relativ vorbind, un sistem de valori oarecum consistent din punct de vedere rational poate fi eronat la baza sau misinterpretat, deci pan' la urma urmei, "intelectualii" pot gresi la fel de mult ca cei mai putin inzestrati in materie cenusie.

Combina intelectul cu aroganta, egoism, avaritie sau spiritul de autoprezervare, si poti intelege de ce omenirea nu a depasit cu mult, relativ vorbind, stagiul de acum zeci de mii de ani. Adica, inca ne hlizim la umbre pe pereti prin pesteri, inca ne uitam in oglinzi strambe, sclavagismul inca exista, razboaie si genocide in care mor milioane de oameni inca exista, si nimic nu prezice o schimbare in mai bine. Unde este intelectualitatea asta absenteista? Taie frunza la caini? Nu credeti ca este doar o autoamagire menita a ne mentine noua insine o iluzie de superioritate nemeritata?
#3392 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Fratilor , dupa mine intelect - de (anonim) la: 06/11/2003 12:59:48
Fratilor , dupa mine intelectualul e acela care isi castiga painea municnd cu creierul si nu ma refer numai la invatat. Din punctul meu de vedere intelectualul ca om nu este cu nimic superior muncitorului de pe santier, dar exista o diferenta. Eu lucrez ca Software developer intr-o mare firma din USA si va pot spune ca dupa 9-10 ore de lucru aproape fara pauza esti stors si iti este foame la fel ca celui care lucreaza pe santier. Asa cum v-am spus, este o munca aparte, iar aici intelectualii, adica cei cu studii si care lucreaza in domeniu(inginerii, arhitectii, avocati, medici) sunt platiti dublu , triplu sau chiar mai bine decat cei care fac munca fizica si din cate imi amintesc cam asa e si in Romania. Ce sa va zic? intelectualul este predispus la mandrie iar muncitorul este predispus sa il judece pe intelectual, am observat din experienta. Din punctul meu de vedere ca oameni sunt egali, ba chiar intelectualul este predispus sa cada in pacate mai usor decat muncitorul. Sunt avantaje si dezavantaje: Intelectualul paote ajunge sa faca anumite boli ca anxietetea sau chiar probleme cu muschii si oasele de atita stat pe scaun, pe cand muncitorul poate sa faca hernie de disc de la ridicat sau poate sa cada in patima betiei, am observat tot din experienta. Deci eu fac deosebirea doar ca mesertie fiecare cu avantajele si dezavantajele ei. Tot din experienta am observat ca nu prea se amesteca, sunt cam ca uleiul si apa. Dar daca si unul si altul se taie la deget tot sange curge, sunt la fel construiti anatomic, doar ca unul este mai rezistent psihic iar altul fizic, toti ar trebui sa se inchine aceluiasi Dumnezeu, si unul si altul vor fi judecati pentru greselile care le fac, dar trebuie sa va spun ceva: Tarile capitaliste sunt conduse de intelectuali iar tarile comuniste sau ex-comuniste de catre falsi intelectuali. Va rog sa faceti diferenta intre un intelectual si un fals intelectual. Unul care are o diploma de facultate dar nu continua sa isi bata capul sau doar semneaza cu ochii inchisi niste documente , acela nu este un intelectual. Cam asta s-a intamplat cu Romania. Acum sper sa isi revina si sa produca mai multi intelectuali decat pierde prin emigrare.
Concluzia mea: in afara de meserie, intelectual adevarat este acela care invata toata viata si va garantez ca exista locuri in lumea asta unde esti silit sa faci asta, daca vrei sa iti pastrezi job-ul si sa iti tii familia.

Doamne ajuta !

Sorin- Dallas
#3403 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului .
Parerea mea - de ofemeie la: 06/11/2003 15:54:36
Cuvantul intradevar e o inventie,dar e o inventie de a te ascunde de adevar si simtaminte adevarate.E adevarat,vorbim,vorbim mult si poate bine,dar nu asta e esentialul;conteaza sa stii ce faci cu ceea ce spui.Daca vorbim numai pt. a ne auzi si a ne ridica in ochii cuiva nu inseamna ca suntem inteligenti!A nu spune nimic,cateodata iti aduce mai mult decat o mie de cuvinte!Alexandra
#3419 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
orice - de karina la: 08/11/2003 15:18:05
cuvant este o inventie,de fapt o conventie pentru a defini ceva.
Eu cred in existenta intelectualilor,dar nu cred in privilegii,cum s-a spus pe aici.Cum la fel nu cred ca intelectualitatea e combinata sau presupune implicit orgoliul pasului inainte.Comparatia cu non-intelectualul e inerenta cata vreme acceptam ca o valoare nu este prin ea insasi valoare decat in comparatie cu o alta valoare,dar diferentele,zic eu,nu ar trebui sa nasca orgolii sau privilegii,ci ar trebui sa dea utilitatea.

karina
#3758 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
intelectual este un om cultiv - de sorin1975 la: 08/11/2003 15:43:49
intelectual este un om cultivat ... nu neaparat inteligent! IQ-ul nu defineste gradul de intelecualitate al unui om ...
#3761 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Inteligenta e una iar nivelul - de (anonim) la: 12/11/2003 17:04:52
Inteligenta e una iar nivelul de cultura, alta!Sunt de acord ca, de ex. in tara asta exista cel putin 10 ciobani analfabeti mai INTELIGENTI decit premierul,dar crezi ca un tip cu intelect zero poate sa se cultive?
Asadar eu cred ca, pina la urma numai un om INTELIGENT are si capacitatea (nu neaparat si ocazia sau "obligatia") de a ajunge un om cultivat si deci un INTELECTUAL...!
#4094 (raspuns la: #3761) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului .
Hmmm...dupa parerea mea ar fi - de lifeform la: 12/11/2003 18:04:09
Hmmm...dupa parerea mea ar fi trebuit ca afirmatia sa foloseasca "destepti" in loc de "inteligenti", daca personajul chiar dorea sa faca o afirmatie valida (nu neaparat si valabila). Inteligenta o avem de la mama natura. Desteptaciunea ne-o formam in viata. Nu orice om inteligent este si destept, asa cum nu orice om destept este si inteligent.
#4098 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
replica - de (anonim) la: 14/11/2003 04:39:55
Este adevarat ce spui,eu respect omul de principii indiferent din ce clasa sociala face parte.Cu toate acestea discutiile cu anumiti intelectuali imi ascut mintea si imi dau putere de a inainta.Copilul meu are timpul ocupat cu invatatura si 10-15 ore pe saptamina il trimit la munca fizica in firmele de familie pe care le avem.Anca-USA
#4213 (raspuns la: #3403) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului .
personajul are perfecta drept - de rydyard la: 14/11/2003 07:22:37
personajul are perfecta dreptate
#4238 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
de ce nu vrem sa recunoastem - de (anonim) la: 31/03/2004 01:49:59
de ce nu vrem sa recunoastem ca pe langa noi sunt oameni culti si destepti pe carora nu intotdeauna le respectam valoarea? Si-atunci la atitidinea asta a noastra de ce nu ar reactiona ei intr-un fel mai putin placut pentru noi, grupandu-se si separandu-se ? Vorbesc despe intelectualii veritabili care iata ca oameni ce sunt, au capatat acest "dar" al mandriei pe care-l consider oarecum folositor dat fiind psihologia actuala.
#13053 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului .
exista.. - de oanna18 la: 31/03/2004 05:06:08
oanna18..
intelectuali exista..insa nu toti cei ce se pretind astfel sunt neparat intelectuali,nu toti snobii sunt cultivati.o parere
#13059 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
A fi intelectual - de Radu Herjeu la: 31/03/2004 05:35:15
A fi intelectual presupune mai mult de o traista de cunostinte si cateva carti publicate. A fi intelectual presupune o viziune solida si argumentata asupra vietii, o anvergura a ideilor si trairilor, o statura morala impresionanta si, mai presus de toate, dorinta de a impartasi toate astea cu ceilalti. Asa ca... sunt asa de putini intelectuali in Romania. Sunt cativa inteligenti, mai multi destepti, dar asa de putini intelectuali. Si, ce e cel mai tragic, crezandu-se astfel, multi ii fac pe ceilalti sa-i respinga.
#13061 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Daniel - de munteanu rodica la: 13/02/2008 07:22:07
Ma bucur ca mi-ai semnalat conferinta.
Sunt foarte multe conferinte vechi care merita reluate, dar mai ales citite.
#285133 (raspuns la: #13061) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de pokuletz la: 22/01/2011 16:51:54
Domnului Daniel Racovitan:
Faceți un mic exercițiu. Încercați să urmăriți firul logic (epic uneori) al argumentelor și contraargumentelor din enunțul dumneavoastră. Porniți de la "intelectualitate" (DEX : 1. Categorie socială -neomogenă- de oameni pentru care munca intelectuală reprezintă sursa principală de existenţă~ 2. Totalitatea intelectualilor, mulţime de intelectuali~ 3. Inteligenţă) și "echitate" (DEX : 1. Dreptate, nepărtinire~ 2. Cinste, omenie.) și vă exprimați liber părerea: Intelectualitatea corectează nedreptățile existente...
Aceasta este ipoteza argumentului dvs, o idee logică, acceptată și verificată conform căreia "Intelectualitatea îndreaptă, corectează, îmbunătățește, șamd...". Ipoteză pe care o susțin necondiționat! Închipuindu-mi că vă considerați o persoană cel puțin rațională, asta pentru a masca intenția de a vă numi intelectual (sintagmă care pare că vă repugnă - sau greșesc?!) am încercat, atras de formularea pretențioasă din text, să identific argumentele pro și contra din text. Elaborat și încărcat de neologisme, în care atuurile bine montate sunt imediat spulberate - paradoxal - chiar de ideea, care inițial le conturează atât de bine, mă întreb de care parte a întrebării/răspunsului vă poziționați. Și apoi mă întreb, cu un gust ușor amar, ce anume sperați să (mai)facă intelectualitatea dumneavoastră (sau pentru dumneavoastră) din moment ce nu realizați extraordinarele progrese ale omenirii din vremurile menționate și până în ziua de azi...
Pe mine mă interesează strict numai progresele! Pe dumneavoastră?

Cu stimă,
Popovici Nicușor
#593301 (raspuns la: #3352) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 22/01/2011 17:05:09
Categorie socială -neomogenă- de oameni pentru care munca intelectuală reprezintă sursa principală de existenţă

Cei care pun la cale escrocherii sau construiesc diferite scheme prin care-i înşeală pe alţii, sunt intelectuali??
#593304 (raspuns la: #593301) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 22/01/2011 17:05:09 Modificat la: 22/01/2011 17:09:58
x2.
#593305 (raspuns la: #593301) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 22/01/2011 17:09:30
Fireşte că există, dar sunt din ce în ce mai greu decelabili, din cauza abundenţei de momeli. Ca la cursele de ogari.
#593307 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...