-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Un nou business explodeaza in Vest: ORGANICS


de Danila Prepeleac Jr la: 10/05/2005 22:48:00
modificat la: 12/05/2005 14:57:30
voteaza:
Printre zecile de radacini prin care imi incarcam bateriile sufletesti, retezate prin venirea in Canada, se afla si piata de zarzavaturi. Cineva ar putea spune ca abundenta din Mall-uri sau Flee Market-uri nu sufera comparatie. Dar mie nu piata in sine imi lipseste ci aromele specifice care, dupa mutarea la oras, imi aminteau ori de gradinita de legume de la tara, ori de podul casei parintesti, ori de magazia unde se uscau diferite ceaiuri sau plante care urmau a fi utilizate la Craciun. Nu mergeam lunea in piata pentru ca adevaratul taran roman nu lucra Dumineca si produsele din piata nu erau proaspete. Ce diferenta fata de Aprozare unde gaseai aceeasi marfa de la o zi la alta, degradandu-se si devenind nevandabila. Preturile insa ramaneau aceleasi.

Tehnologia a gasit cea mai teribila metoda de metamorfoza a Aprozarului. Acum, datorita noilor metode genetice, parca totul ramane proaspat in permanenta. Aceiasi pepeni de 9 dolari bucata ii vezi stand saptamani intregi neatinsi. Ai senzatia ca daca marchezi discret un fruct sau un snop de verdeturi sigur o sa le gasesti peste cateva zile in acelasi loc si aratand la fel sau poate chiar mai proaspete, pardon, mai fardate! Fie-mi iertata paralela dar, cand intru intr-un Mall cu legume, fructe, zarzavaturi si carne am senzatia ca pasesc intr-un mare mausoleu unde totul este asezat in eterna forma de trunchi de piramida si unde domina un miros unic dat de aerul rece mai mult sau mai putin conditionat si amalgamul de parfumuri, deodorante si after shave-uri ale vizitatorilor. De aici se alimenteza omul modern.

Despre preturi? Nimic nu se pierde. Toata marfa care nu mai are aspect comercial “top” se aduna, se ambaleaza frumos si se vinde la pret redus. Nu conteaza ca partile degradate reprezinta, poate, putinele vitamine naturale scapate din neglijenta de manipulatorii genetici. Doar senzatia ca parca ar fi prins mirosul unei pungi in care a fost transportat pestele devine mai pregnanta.
Probabil de aceea nu au prins radacini marile en-gro-uri alimentare plasate pe linia de centura a marilor orase din Romania. Produsele naturale se strica repede. Ce sa-i faci, taranul roman inca nu a devenit genetician. Parafrazand unele comentarii de la inmormantarile de la tara, “mortul sanatos tun, miroase de la o posta!”

Dar genetica si chimia intensiva in alimentatie are reversurile ei. Statisticile arata o crestere alarmanta a cazurilor de cancer. Pubertatea la copii incepe cu 4-5 ani mai devreme decat stiam noi in Romania. De altfel, obezitatea a fost declarata epidemie mondiala. Concurenta in domeniul alimentar este “salbatica”. Preturile si ofertele se modifica continuu, dar lumea a inceput sa devina circumspecta si nu se mai inghesuie sa cumpere mult nici daca pretul este foarte mic.

Ce era de facut?
Lumea comertului alimentar din America de Nord este in fierbere. Comerciantii au gasit repede metode de a nu pierde.
Prima a fost deconspirata de jurnalisti. Intr-una din serile lunii mai 2002, CTV, unul din canalele serioase ale televizunii Canadiene, prezenta urmatoarele date statistice: 5000 americani mor annual datorita intoxicarii cu alimente, iar alte 6 miloane se imbolnavesc datorita mancarii. Documentarul-ancheta a facut “sa le stea cesul canadienilor” simultan cu “toate mitele ramase in coada”.
Sase lanturi de Supermagazine din America avand in jur de 2000 de unitati comerciale, au fost testate privind corectitudinea respectarii termenului de expirare la carne. Imbinand tehnica marcarii discrete a pachetelor preambalate cu filmarea, reporterii au ajuns la urmatoarele concluzii:
1. Schimbarea etichetelor si prelungirea termenelor de valabilitate este o practica curenta, sau
2. Dupa expirarea termenului de valabilitate, aceeasi marfa apare cu ambalajul schimbat.

A doua metoda este metamorfoza. Apar ca ciupercile produsele si magazinele tip “Organics”(biologice). Chiar si marile supermagazine se adapteaza, plantand raioane specializate. Despre ce este vprba? Conform reclamelor, produsele alimentare si derivatele acestora nu sunt crescute prin transformari genetice sau chimicale. In comparatie cu produsele obisnuite patlagelele rosii organice sunt de 3 ori mai mici, painea arata aproape de ceea ce vedeam odata in brutariile romanesti de tara, etc. Dar preturile te blocheza. Unii spun ca se speculeaza grandomania americana ca in cazul altor produse. Exemplu berea Stela Artois sau Heineken care in tarile de origine se vinde uneori la pahar de plastic la toneta cu hot dogs, pe continentul american se gaseste numai in magazine speciale la preturi care frizeaza ridicolul. Totusi, marea majoritate consuma in continuare produsele manipulate genetic. Unii spun ca oricum nu au incredere in organice si ca urmare, de ce ar plati mai mult? Altii spun ca oricum mancarea manipulata genetic este mult mai putin periculoasa decit patul, unde mor aproape 99% din oameni.

Se povesteste ca un cetatean cu barba alba si aspect de distins senior trecut printr-o viata luuunga, abia mergind sprijinindu-se in baston, ajunge la un nou doctor de familie pentru check-up-ul annual.
Doctorul: Cum as putea sa va fiu de folos? Va supara ceva?
Pacientul: Nuuu! Eu am grija sa adopt toate noutatile si cerintele de ultima ora in materie de sanatate: cumpar de la Mall in fiecare dimineata numai cat sa mananc in acea zi, beau numai apa de izvor imbuteliata, nu fumez, nu beau alcohol si nici nu…Ma simt sanatos tun!
Doctorul: O, sunt incantat sa intalnesc din ce in ce mai des astfel de persoane. Aratati excelent! Ce varsta aveti?
Pacientul: treizecisinoouua.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (3):


cit despre mine, eu si casa m - de jo la: 15/05/2005 06:52:47
cit despre mine, eu si casa mea vom sluji Domnului

apropos de afacerea cu organics, pamintul romaniei, cu exceptia banatului, e fara chimicale si e f bun de crescut organics

restul europei si america l-au imbicsit de chimicale, au modificat totul genetic si acuma le maninca

cu fermele organice se pot face bani f buni ca si cu animalele crescute ca la noi, fara chimicale sau hormoni
#49018 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
io - da ce ai cu Banatul? - de Simeon Dascalul la: 17/05/2005 13:56:22
te referi strict la partea de la sud de Mureş sau la Arad, Timişoara, Caraş- Severin în total?
#49485 (raspuns la: #49018) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Deocamdată - de Simeon Dascalul la: 17/05/2005 14:41:41
stăm mai bine aici, dar de unde ştii că nu-i ajungem repede din urmă?
Ca să ne aliniem şi noi civilizaţiei.

Iau exemplu stilul nostru stilul nostru de cumpărături
Fructele, legumele, într-o oarecare măsură carnea încă le cumpărăm de la ţărani. Dar cu restul nu se poate zice că stăm tare bine. Brânzeturi, lactate, ouă, pâine, făină, dulciuri sunt toate din comerţ. Putem spera numai că industria noastră nu a ajuns încă la nivelul de chimizare din vest, dar n-aş fi aşa de sigur.
Şi am uitat de portocale, lămâi, banane care se vând mai ales iarna şi care sigur nu s-au copt la nord de Dunăre.
Sau şi mai rău de cola şi de celelalte sucuri curat chimice.

Nu te mai poţi baza nici pe piaţă. Maică-mea vine indignată şi ne povesteşte cum stau etichete de „căpşuni Oradea” pe lăzi pe care scrie în turceşte sau greceşte. Ce preţ au chestiile alea de le rentează să le aducă până aici şi mai ales cum s-a ajuns la el? Nu suportă comparaţie cu fructele adevărate, sunt mari şi fără gust, dar nu-i an în care să nu ne înşelăm măcar o dată. Se pare că-i profitabil, că sunt tot mai multe în fiecare an.

Ultima preocupare a autorităţilor pare a fi să stăvilească gunoaiele astea, se pare că vor să stimuleze dezvoltarea ingeniozităţii vestice la o populaţie apatică prin implicarea forţată în investigaţi detectivistice în piaţă. S-ar putea ca în scurt timp să găsim în pieţe numai deşeuri fructifere din sud, purtând cu tupeu denumiri autohtone. Şi va trebui, dacă vrem să mâncăm ceva mai nechimic, să-l cultivăm singuri în grădinile de la marginea oraşelor sau să mergem cu maşina pe la sate. În ipoteza în care nu se adaptează şi ţăranii noştri.
#49494 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...