-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Dupa 60 de ani


de gabriel.serbescu la: 10/05/2005 23:04:00
modificat la: 12/05/2005 14:57:10
taguri: Eseuri 
voteaza:

Exista epoci care-si poarta cu sine propriile intrebari, dileme proprii si logic, propriile raspunsuri sau rezolvari de probleme. O intrebare actuala, inca, e: ce se simte cand se afirma sint crestin? O alta, la fel de densa si de emotiva ar putea fi ce se simte cand esti musulman? O intrebare foarte intima pentru noi toti e ce se simte cand se declama sint roman, insa cea mai noua intrebare e: ce se simte cand se spune sint european. Raspunsul e cat se poate de simplu, nu se simte nimic.
Printul de Asturia, mostenitorul casei regale spaniole, intr-o incercare temerara de a explica care ar putea fi rolul monarhiei in societatea laica spaniola ce se proiecteaza in viitor, admitea ca nu-i raman acesteia prea multe motive rationale sau logice de existenta, iar institutia pe care o erediteaza si o reprezinta, se defineste mai degraba in urma unor sentimente, a unor complexe emotionale asadar.
Cu Europa se intampla exact pe dos. Exista o suta de motive obiective de a o justifica insa nici unul care sa tina de vreo afinitate sau de sentimentul de a fi european, o identitate in definitiv noua si inca in constructie.
Ca este o constructie sociala recenta o dovedesc buletinele de stiri trecute, unde odata cu comemorarea a 60 de ani de la cel de-al doilea razboi mondial, s-a folosit pentru prima oara cuvantul, si conceptul incarcat de simboluri asadar, de ¨fraticid¨. Astfel aceasta ultima flagratie mondiala se umple de sensuri europene: nu au fost natiile cele care si-a revendicat o alta oranduire, ci proprii europeni cei care au comis un razboi civil, si nu ne desparte decat foarte putin de acest ultim termen.
Insa istoria de interes mediu incepe de la acest al doilea razboi mondial. Pe care se cuvine sa-l comemoram. Din motive ce tineau de ravansa si de pansamente ale autostimei teritoriale, germanii unor salarii incasate de doua ori pe zi chiar, si-au inventat o ideologie atat de puternica, incat oamenii s-au spulberat in spatele cuvintelor prea decisive. Cartile neconforme au fost arse iar vrajitoarele au fost de data asta nu trimise la rug, ci gazate eficient.
Eficienta la randul ei era un termen relativ recent, aflandu-se intr-o stransa legatura cu inventia primelor conserve ce pastrau eficient provizii alimentare de rezerva, a primelor vaccine eficiente contra epidemiilor, a primelor incercari de a gasi metode eficiente de transport, de comunicare, de simplificare, de productie, in definitiv de suplinire a ofertei in masa, catre o piatra a carei cerere era in masa; eficienta e bauhaus asadar, e forma patrata si functionala.
Utilitatea unei benzi rulante e si ea evidenta: poate cara mult mai mult carbune, in acelasi moment in care carbunele devine energie otelului, iar otelul devine mult mai usor o turela de tanc, ce se monteaza corespunzator pe o alta banda rulanta - senila. Din o aceiasi perspectiva, un camp de concentrare german devenea o fabrica de exterminare, si nu data,germanii, sau nu germanii, ci doar nazistii, cum doriti, au simplificat gestul facandu-l si mai profitabil, si mai exact, si mai eficient asadar, un camp de concentrare servind mult timp dupa ca exemplu de gestiune industriala.
Acum 60 de ani, pentru cine-i slujeste de explicatie, germanii defineau propaganda, o rafinau, ii descoperea utilitatile ascunse, ii spargeau limitele, o transormau intr-un instrument nemaivazut, descoperea sunetul radiofonic totalitar, atotconvingator, unde sinusoidale atat de persuasive, insa maine Got, priviti ce imagini!, masele consumau siderate primele jurnale de stiri pe care le vedea lumea, ingurgitau frazele cinematografice pe neresuflate, si cu neuronii fripti de la exploziile din hipotalamus, in fata marilor ecrane, priveau o lume de saltimbanci puritani si patrioti, un volk ce isi sarea sanatatea atletic si sanatos ca o lubenita, si avea niste idei dogmatice atat de imbibate de mistica dumnezeire, incat tanarul sau batranul nu mai vroia sa fie sherif sau indian, Bogart sau mafiot, ci soldat al Reichsteig-ului. Pentru pedanti, somerii construiau in paralel primele autobahn umane, casnicele foloseau primele calcatoare din lume, AEG devenea un triunf national. Acum 60 de ani simfoniile au devenit marsuri militare la care participa inclusiv flautul, si e hotarat lucru, lumea poate sa cumpere la fel de compulsiv pe cat poate sa ucida in numele unui idol sau un ideal, insa evident, sint de preferat reducerile de sezon.
Cel de al doilea razboi mondial nu marcheaza trist doar inceputul unei noi ere moderne, o epoca familiara oricui, dar inca ne ofera primele mentalitati atat de actuale. O istorie a sloganelor ne consemneaza cronologic un totusi se invarte, un Evrica, un time is money, un Dumnezeu a murit, totul e relativ, Arbeit macht Frei. Se continua azi, in absenta si in echilibrul oricarei extreme ideologice cu ¨we are the robots¨ si ¨we are the champions/no time for loosers¨.
Nu se poate raspunde ce se simte cand se asuma identitatea europeana. Poate e inca prea devreme. Se poate privi insa la cantitatea de produse electrocasnice achizitionate, la numarul de vacante sau marimea garderobei, si se poate rasufla usurat: sint european... sau nu.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (11):


gabi - de anisia la: 14/05/2005 10:51:31
nu stiu daca jurnalismul este aria ta profesionala sau nu. dar stiu ca iti citesc eseurile cu acelasi interes de la inceput pana la sfarsit.
#48790 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Ma alatur Anisiei! - de Gabi M la: 14/05/2005 17:17:29
Nu stiu daca e si prejudecata la mijloc, apropo de Gabi-Gabi, dar: Surprinzator de apropiata iti gasesc gindirea fata de a mea, de multe ori citindu-ti comentariile am gindit ca le faci si pentru mine.
Identitatea europeana pentru mine personal, este singura solutie acceptabila. De mic copil ma confrunt cu problema apartenentei. Si nu mai vreau confruntatii...
#48842 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Interesant de văzut ce cred - de Simeon Dascalul la: 16/05/2005 14:01:30
Interesant de văzut ce cred europenii „vechi”. Dacă nici ei nu au o definiţie mai consistentă a ceea ce înseamnă european, atunci cum să ne lămurim noi?

> o suta de motive obiective de a o justifica
Noi nu le avem nici măcar pe astea. Doar speranţa într-o iesle ceva mai plină, susţinută de analogii: Grecia, Portugalia ante şi post aderare.

> conceptul incarcat de simboluri asadar, de ¨fratricid¨
Probabil ai dreptate şi ei se îndreaptă spre ceva ce depăşeşte conştiinţa naţională. În „Saturn. eseu despre Goya” m-a distrat detaşarea cu care Malraux comenta „3 mai”. Fără cea mai mică urmă de implicare naţională, ca şi cum ar fi fost vorba de un basorelief ilustrând lupta asirienilor cu babilonienii, nu de un masacru franco-spaniol.
Noi categoric n-am ajuns la nivelul ăsta. Poate după vreo douăzeci de ani. Dar pe moment mi s-ar părea mult mai firesc războiul cu vreunul din vecini, decât trupele trimise la arabi.

Uniunea pare o construcţie tare şubredă, valabilă în vremuri de prosperitate şi de pace. Dar cum ar reacţiona o entitate aşa de pluricefală în caz de război? Sau în situaţia mai puţin tragică de criză economică gravă ca în '29?
#49297 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Primesc laudele gatuit de emo - de gabriel.serbescu la: 18/05/2005 23:03:42
Primesc laudele gatuit de emotie:)

Vorbind de Europa Simeon, ai dreptate. Parte a docentei europene a ajuns la un grad extrem de luciditate, oarecum frivola, insa doar asa poti privi atat un episod nazist cum si o perioada de exterminare coloniala. Iti trebuie o oarecare detasare si mereu cautate contextele, circumstantele, fobiile, revansele, ma rog ceea ce se respira si gandea in spatiul si timpul respectiv.
Uniunea e o contructie subreda, e una a intereselui economic doar, insa putem fi linistiti, atat vreme cat exista un dusman comun, orice grup se poate consolida. Chiar daca dusmanul asta e de clasa, e arab, sau e o inventie mediatica. Important e ca oamenii sa resimta o oarecare anxietate care sa-i faca mai activi:) Sau cel putin asa cred.

#49753 (raspuns la: #49297) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
da, conceptul de cetate asediată - de Simeon Dascalul la: 19/05/2005 10:02:00
e întotdeauna valabil.
A fost folosit şi de regimuri mai puţin onorabile, dar asta nu-i ştirbeşte eficienţa.
#49792 (raspuns la: #49753) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Lasind la o parte UE, - de Mi7haela la: 20/05/2005 07:46:55
...deci din alt punct de vedere, cel al culturii, al obiceiurilor, al mentalitatii oamenilor, eu ma simt europeana. Intuiesc mai mult decit cunosc, pentru ca din punct de vedere al cunoasterii, ea se bazeaza pe literatura, cinematografie, chiar si muzica- si mass media, cum sint eu diferita, ca european, de americani, asiatici, sud americani si asa mai departe. Sau cum sint ei diferiti de mine, de noi, cei din batrinul continent. Chiar daca romanii au fost de-a lungul istoriei mai in urma tarilor din vestul Europei, eu, prin educatie (nu vorbesc de educatia primita de acasa sau de la scoala, ci de lectura in principal) ma consider la fel cu oricare persoana din alta tara a Europei care a parcurs un traseu similar cu al meu.
Pe de alta parte trebuie sa recunosc ca pe alt plan am si constinta faptului ca m-am nascut intr-o tara comunista la vremea aceea. In acest sens ma simt oarecum diferita de ceilalti europeni.
La fel, pe alt plan, ma simt romanca in Europa, deci altfel decit francezii, polonezii, nemtii, ungurii, englezii, cehii, etc., etc.
Poate ca locul comentariului meu nu era aici, subiectul conferintei fiind diferit. Dar am vrut sa il fac pentru a arata si acest mod de abordare. :)
#49944 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Mihaela Persoanele caror tar - de gabriel.serbescu la: 20/05/2005 13:25:51
Mihaela
Persoanele caror tari, in afara bulgarilor si a rusilor eventual, au parcurs un destin oarecum asemanator cu al tau?
Si inca o intrebare, te rog, ce simti ca europeana sau ma rog, europeanca?

#49962 (raspuns la: #49944) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Eu nu ma refeream la destin c - de Mi7haela la: 23/05/2005 10:23:13
Eu nu ma refeream la destin cind am scris "un traseu ca al meu". Nu era ceva istoric, al natiei, etc. Era ceva personal, ma refeream doar la mine, la educatia mea, adica in principal lecturi, muzica, cinematografie.
Cum ma simt am incercat sa explic. E greu sa explici cum te simti, ai nevoie de figuri de stil pentru asta :). De aceea am scris "intuiesc".
Am aratat ca ma simt diferita de altii, de americani, asiatici...
Sa incerc sa spun acum ceva mai mult. Sint doua aspecte principale:
-ma simt mindra, desi n-am nici un merit personal, de tot trecutul de civilizatie care ne-a imbogatit spiritele. Ma simt "urmasa" tuturor, de la greci si romani incepind.
-ma simt "la mine acasa" cu toate sensurile de siguranta si confort.
#50621 (raspuns la: #49962) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
civilizaţia „europeană” / civilizaţia occidentală - de Simeon Dascalul la: 24/05/2005 11:13:28
Mai întâi cred că ar trebui făcută distincţia între civilizaţia occidentală şi Europa.
Apoi indicii consumului şi ai culturii de masă nu dau nici ei o imagine clară. Bugatti, Fiat, Volkswagen, Renault sunt ceva cunoscut peste tot, calculatoarele de la facultă de la noi au fost făcute în Singapore. Costumul cu cravată e ceva universal, mărcile de lux pentru femei – boarfe şi cosmetice sunt aceleaşi la Paris şi Dubai. O arăboaică cu bani ar fi atunci categoric mai europeană decât colegele mele de grupă, de exemplu.
Star Wars III a fost lansat în acelaşi timp în America, în România şi probabil într-o groază de alte ţări.
Revenind la Europa, etnic nu poate fi definită, oricum rasialul nu-i la modă. Religia n-ar funcţiona nici ea mulţumitor ca liant.
Rămâne un ansamblu venerabil de arte plastice şi literatură – toate, producţii ale veacurilor trecute.
Până la apariţia unui duşman providenţial care să ne definească Europa prin alteritate s-ar putea ca noi românii să ne globalizăm înainte de a ne europeniza.
#50871 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
antiamericanismul - noua identitate europeană - de Simeon Dascalul la: 27/05/2005 15:35:57
http://www.algoritma.ro/dilema/fw.htm?current=70/index.htm
#51740 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Mersi de articol. Am retinut - de gabriel.serbescu la: 27/05/2005 22:21:50
Mersi de articol. Am retinut urmatoarea afirmatie:¨antiamericanismul ar fi o componentă ideologică a noii identităţi europene¨, cu o specificatie luata din acelasi articol, nu e vorba despre ceea ce America face, ci ceea ce este.
Noi nu suntem slavi ne poate apropia, prin opozitie, mai mult de latinismul european, iar Viena nu va fi Michigan nu va face din Austria o tara federala a Europei, dupa modelul american. E totul atat de evident. Identitatile se formeaza in primul rand prin excludere, la fel poate cum un bun gust se poate educa prin ceea ce NU trebuie sa placa.

Tind sa va dau dreptate la amandoi. Ne ramane cultura ca suma de opere de arta si grecii, ca sa ne putem siti ca acasa, caci tot ceea ce simtim si facem a fost simtit si facut de un grec candva. E un citat aproximativ.
Si da, ne ramane muzica sinfonica, ca produs cultural european de o unicitate autentica .
#51905 (raspuns la: #51740) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...