-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Ganduri(2)


de Irina Grigorescu la: 13/05/2005 20:48:00
modificat la: 21/05/2005 19:32:21
taguri: Eseuri 
voteaza:
Am inceput sa scriu din clasa a cincea: prima data compuneri – profesoara le aprecia; intr-a sasea – la fel; urmatorul an, asa cum imi spunea “cea de-a doua mama” (profesoara de romana), mi-am deschis sufletul, mi-a inflorit bobocul plin de seva si dorinta. Am inceput sa scriu: nu aveam de data aceasta tema… imi scriam gandurile, vise, intamplari. A mai trecut un an, ma simt mai mare… si poate cu mai multa experienta. Acum stiu si ce e raul, dar si binele. Insa, inca nu am ales. Plutesc pe varful unei adieri sublime, intre aceste doua elemente aflate in toatala opozitie sin u-mi doresc sa ajung, cel putin pe Pamant, la vreuna dintre ele. Terra ne-a fost daruita pentru a ne “cali”… ne pregateste pentru ceea ce va urma; el este examenul de capacitate la care nimeni nu poate chiuli.
Cineva m-a intrebat daca stiu pentru ce traim. E intr-adevar o intrebare grea. Multi avem impresia ca viata noastra guverneaza in jurul “materiei”; adica in jurul serviciului, al orarului, al evenimentelor pamantesti. Si nu-i condamn… poate chiar au dreptate. Dar, parerea mea este ca exista ceva mai mult decat salariu, bani si grija situatiei financiare. Sa presupunem ca nu exista Dumnezeu (=orice fel de fiinta superioara, a oricarei religii); atunci, am fi roboti. Fara suflet, fara sentimente, adica fara constiinta, fara libertate in gandire. Ne-am ghida viata dupa instinct. Dar noi, oamenii, suntem deja fiinte superioare: avem puterea (e chiar in mana noastra) de a iubi. Haideti sa ne gandim ce ne diferentiaza pe noi de animale: ele pot comunica (nu la fel de bine ca noi) si pot simti compasiune pentru confrati, dar ele pot, in acelasi timp, sa omoare pentru a supravietui. Poate ca singurul lucru ce ne face speciali este autocontrolul. Ne putem impune sa facem sau nu ceva. Imi propun sa nu fumez, nici macar sa incerc, nici sa ma gandesc ca as putea vreodata pune gura pe o tigara. Acesta este “cuvantul” si puterea lui.
Suntem animalul desavarsit… completat in toate sectoarele, ajuns in maxima evolutie. De acum incolo trebuie sa alegem: instinctul sau viata vesnica? Ce-ti doresti tu? Sa fii un inger sau un robot?
(voi reveni asupra subiectului, dar ma simt “stoarsa” de idei si mult prea obosita pentru a continua)
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (5):


........ - de esr la: 21/05/2005 21:26:40
"suntem animalul desavarsit"...nu prea cred
#50337 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ceea ce ne deosebeste de anim - de alex boldea la: 22/05/2005 19:52:59
ceea ce ne deosebeste de animale, si corectati-ma daca gresesc, este gandirea. autocontrolul e doar unul din efectele ei. nu sunt nici inger nici robot; sunt om, fac greseli si suport consecintele. si mie unul imi place sa fumez.
#50531 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Irina - de cico la: 22/05/2005 22:55:08
Sa presupunem ca nu exista Dumnezeu (=orice fel de fiinta superioara, a oricarei religii); atunci, am fi roboti. Fara suflet, fara sentimente, adica fara constiinta, fara libertate in gandire. Ne-am ghida viata dupa instinct.

Nu pot fi de acord cu aceasta afirmatie, e total ilogica. Iti poti cladi un sistem propriu de valori, ai suflet, constiinta si libertate de gindire si fara a crede in existenta unui parinte suprem. Nu existenta unui Dumnezeu sau adoptarea unei religii defineste ceea ce sintem. Pacat de vorbele frumoase din eseu, ca mesajul trasmis e clar discriminator : daca nu esti "inger" (ca nu crezi in Dumnezeu), esti robot, iti ghidezi viata dupa instinct si te vezi pe undeva redus la stadiul unui animal.

Eu asta am inteles (daca nu-i asa, ma bucura orice discutie logica si rationala pe marginea celor scrise).
#50576 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
bati campii cu gratie - de zaraza la: 22/05/2005 23:15:00
Haideti sa ne gandim ce ne diferentiaza pe noi de animale: ele pot comunica (nu la fel de bine ca noi) si pot simti compasiune pentru confrati, dar ele pot, in acelasi timp, sa omoare pentru a supravietui. Poate ca singurul lucru ce ne face speciali este autocontrolul.

parca istoria se invata din clasa a 4-a. ai auzit de razboaie?
#50578 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Irina Grigorescu - de alida2005 la: 09/07/2006 10:02:50
"Haideti sa ne gandim ce ne diferentiaza pe noi de animale: ele pot comunica (nu la fel de bine ca noi) si pot simti compasiune pentru confrati, dar ele pot, in acelasi timp, sa omoare pentru a supravietui".

Tu urmaresti stirile de la ora 5?Ai vazut cate crime se savarsesc din fel de fel de motive?(din cauza bauturii, de la o bucata de pamant, de la o/un femeie/babat,etc...)Tu stii ca militarii sunt instruiti sa omoare?Cum poti spune tu ca omul nu comite crime? Crezi tu ca mai exista autocontrol la persoanele acoolice sau dependente de droguri?

"parerea mea este ca exista ceva mai mult decat salariu, bani si grija situatiei financiare. "

Poate cand vei mai creste,cand vei avea familie,si copii iti vor cere o portocala si tu stii ca nu ai de unde sa le dai,si ti se rupe sufletul ca nu le poti explica, iti vei aduce aminte de afirmatia asta...(exemple de genul asta sunt o mie sa stii)

Sfatul meu este sa te bucuri cat mai mult si mai intens de perioada asta in care inca nu ai responsabilitati majore.O sa le intelegi pe toate la timpul lor, si ai sa vezi ca lumea este o jungla si toti trebuie sa supravietuim cum putem.

Atunci cand iti intemeiezi o familie, si vrei sa ai un camin al tau,un acoperis deasupra capului, iti spun eu ca nu te rogi la Doamne-Doamne si el iti da casa repede.
Sa fim seriosi!!!


#132272 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: