-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Decretzeii


de stancosty1 la: 18/05/2005 13:00:00
modificat la: 22/05/2005 01:20:10
voteaza:
Am avut ezitări, dacă să înscriu comentariul meu la "Politica si Actualitatea", sau la "Societate si moravuri". Am decis în final că e o temă de actualitate în primul rând, desi tine si de moravurile (usoare) ale unora.
Aseară (17.05.05) am văzut la TVR un documentar, intitulat "Decretzeii", cu privire la decretul de interzicere a avorturilor, dat de ceausescu (am scris cu bună stiintă cu minusculă), în 1966.
Spre surprinderea mea, atât documentarul, cât si comentariile care au urmat, au bătut câmpii, fiind de fapt o apologie a avortului.
Documentarul este un amalgam eclectic de imagini si comentarii uneori de-a dreptul stupide.
Se afirmă acolo, de exemplu, că decretul cu pricina era în mod voit încălcat în cazul tziganilor, pentru a se face o epurare etnică - afirmatie foarte gravă, dar gratuită, ea nefiind sustinută de nici o dovadă sau argument.
La fel, se spune că, urmare a decretului, s-au născut vreo trei milioane de copii nedoriti. Cine a făcut această statistică? Mai stii, poate că de-asta sunt românii asa cum sunt, pentru că nu i-au iubit părintii.
Lăsând gluma de-o parte, asa cum s-a întâmplat si la discutiile de după film, subiectul acestuia s-a abătut de la problema reală (care era lipsa de informare si, mai ales, a mijloacelor contraceptive, în "Epoca de Aur"), cantonându-se asupra unor probleme secundare: cazuri particulare cu femei care sufereau în tăcere pentru că nu aveau dreptul la avort si făceau întreruperi de sarcină ilegale si uneori mai si mureau.
Normal ar fi fost să se spună, asa cum a făcut-o, în mod singular, doar Sorin Rosca Stanescu, ceva de genul:
Avortul este o crimă si decretul a fost, în principiu, unul bun. Doar modul în care el a fost folosit, aplicat, în scopul cresterii fortate a natalitătii, este condamnabil.

Numai în 1990, după abrogarea decretului, s-au făcut în jur de un milion de avorturi...
Sunt atâtea tări civilizate, unde avortul este interzis ... si eu cred că este bine.
Ai nostri sunt ipocriti: când să-i crezi, când se declară împotriva pedepsei cu moartea, sau când se declară de acord cu avortul?
Avortul este încă mai de condamnat decât execuţia, pentru că iei viaţa cuiva complet nevinovat, care nu a avut optiunea de a trăi conform regulilor sociale sau împotriva lor ...
...
S-a mai spus apoi cum se făceau controale ginecologice si operatii cu miliţianul de fată, ceea ce este o prostie. Cu exceptia, poate a unor cazuri de militieni perversi, acest lucru nu se întâmpla în mod normal, pentru că medicul avea tot dreptul să interzică acest lucru.
Filmul a bătut apoi câmpii, ajungând la "revolutie". Aici, un "decretel", dintre cei patru soldati care l-au împuscat pe ceausescu, se lăuda cu acest lucru si nu avea nici un fel de remuscări (după 15 ani) pentru ceea ce a făcut, ba chiar era mândru.
El spunea că ceausescu, semnând decretul cu pricina, si-a semnat propria condamnare la moarte.
Un ziarist de la Catzavencu isi arăta si el ipocrizia, spunând: se foloseste sintagma "l-ati omorât (pe ceausescu) ca pe un câine" ... dar el era un câine.
Să-i aduc aminte individului, ce scria Academia Catzavencu, atunci când primarul Băsescu a vrut să omoare câinii vagabonzi din Bucuresti?
Trecând peste faptul că era de preferat de departe o moarte istorică a lui ceausescu si nu una fizică, iarăsi, aici vedem aceeasi ipocrizie a unora dintre noi.
Credeam că nu mai există români care să mai sustină că împuscarea lui ceausescu a fost un lucru bun (teză iliesciană). Credeam că toti si-au dat seama că era mai bine să i se facă un proces adevărat şi nu în primul rând lui, cât mai ales comunismului, iar ceausescu ar fi fost martorul (si, în acelasi timp acuzatul) principal.

Ei, dar ce visuri ...
Chiar si Bush a sfătuit de curând statele foste socialiste să nu mai dezgroape mortii şi să-si vadă mai bine de treburile de acum ...
Culmea este că, în final, toti au căzut de acord că filmul este foarte bun, si să se mai facă din astea.
Eu cred că decât o realitate strâmbă, plină de refulări ale doamnei Lucia Hosu Longin (ale cărei merite în realizarea documentarului cu privire la închisorile comuniste nu pot fi, totusi negate de nimeni), mai bine lipsă.
Realizatorul emisiunii, Marian Voicu, a avut o idee cum nu se poate mai proastă să prezinte documentarul si să facă comentariile la el în mijlocul muncitoarelor de la APACA, ca pe vremea înfieratei societăti.
Nu a fost prezent nici un jurist, nici un sociolog, care să prezinte date concrete, serioase si credibile. Fiecare si-a adus aminte doar de cazuri particulare, multe fără nici o legătură cu subiectul, care astfel a devenit un mare fâsss, vorba prietenului Mario, care spunea asta despre CNSAS.
Din păcate, cam multe fâsss-uri, pe la noi ...
S-auzim numai de bine!
P.S.
Tot aseară, pe TVR international, am văzut un documentar interesant despre românii din Kazahstan.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

subiecte similare:
cine se simte decretzel?

comentarii (11):


decretul 760 - de donquijote la: 22/05/2005 02:56:13
am vazut si eu o emisiune pe tema, pe canalul Arte.
nu stiu daca e acelasi film ca nu m-am uitat cine sunt realizatorii.

cat despre 'moravuri usoare' la ce te-ai referit? sex inainte de nunta? sex de placere comparat cu sexul pentru prasila asa cum il voia ceausescu?

ca unul care a crecut si s-a maturizat in perioada de care vorbesti, vreau sa fac urmatoarele precizari:

1. militianul, procurorul nu erau prezenti la avort in sala de operatii, ci stateau la usa. chiar si atunci cand era avort 'aprobat', pe motive medicale. la controale ginecologice erau prezenti, in camera de control ca sa nu incerce vreuna sa fenteze. daca se uitau intre picioare sau nu e alta chestie.
femeile care din diferite motive pirdeau sarcina li se refuza orice ajutor medical si erau lasate sa moara daca nu dadeau numele celor care le-au ajutat. autoritatile nu auzisera ca exista si pierderi de sarcina spontane.
2. chestia cu tiganii era si in versiunea pe care am vazut-o (poate acelasi film) si din informatiile pe care le detin, e adevarata.
3. educatie sexuala nu exista si mijloacele anticonceptionale (era unul singur - prezervativul) a disparut subit de pe piata pe la mijlocul anilor 70. circula si zvonul ca alea care se gaseau erau gaurite.
4. in institutii se faceau controale ginecologice inopinante ca sa le prinda pe alea care 'ramasesera' gravide si intentionau sa avorteze ilegal.
dovedirea starii de sarcina se facea prin testul cu broasca care e foarte imprecis in ambele directii si multe (zeci de mii!!!) femei au fost hartuite pe nedrept.
5. ceausecu & co. a(u) fost un(niste) criminal(i) care si-a batut joc de popor. nu vorbesc numai de bolile venerice care se raspandisera, de zecile de mii de femei care au murit sau au ramas 'sterpe' pe viata din cauza unor avorturi cu mijloace improvizate, dar si de milioanele de adolescenti/tineri care n-au avut o tinerete 'normala' (ma refer la aspectul sexual).

pot sa te asigur, ca cei din nomenclatura nu au suferit. n-am auzit de nici un demnitar al regimului care sa fi avut 10 copii; nici macar 5. ar fost dati de exemplu.

cat priveste faptul daca avortul e moral sau nu, si cand da, n-are legatura cu subiectul filmului; chestiunea a fost dezbatuta pe cafenea pe cateva conferinte.
cand a dat decretul, ceausescu numai asta nu avea in cap. voia sa aibe mai multi supusi si sa transforme femeile romane in vaci de prasila.

as aprecia daca ai publica lista de tari 'civilizate' unde avortul e interzis sa stim si noi cu cine a vrut ceausescu sa ne puna la acelasi nivel.

p.s. nu toti copiii nascuti dupa aparitia decretului au fost 'nedoriti', dar nici nu se poate spune ca toti au fost intr-adevar doriti si asteptati, cel putin in momentul respectiv. :)
#50406 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Nu spun ca ce a facut Ceauses - de gigi2005 la: 22/05/2005 03:42:36
Nu spun ca ce a facut Ceausescu a fost bine. Dar acum ne confruntam cu un fenomen mult mai grav decat acela de a aduce pe lume copii nedoriti: fenomenul imbatranirii populatiei. Natalitatea ramane ridicata in cazul romilor si a persoanelor cu o educatie precara.
Nu inteleg de ce oameni care au posibilitati materiale se limiteaza la un singur copil?
#50410 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
doua comentarii - de cico la: 23/05/2005 11:38:19
stancosty1: Avortul este încă mai de condamnat decât execuţia, pentru că iei viaţa cuiva complet nevinovat, care nu a avut optiunea de a trăi conform regulilor sociale sau împotriva lor ...

Trecerea in nefiinta priveste primordial gradul de constiinta al persoanei respective. Nici suferinta fizica nu mai are importanta daca nu esti constient de ea. Amintirile noastre din copilarie (pina la 3-4 ani) sint foarte vagi; ce sa mai spun de un embrion (fie si evoluat). Cind executi pe cineva, iei nu doar viata lui, ci curmi si o istorie umana intinsa pe citiva zeci de ani. Mai e cazul in care eviti s-aduci pe lume un copil cind n-ai ce conditii decente sa-i oferi. Daca nu se ofera mijloace 100% eficiente de prevenire a sarcinii, nici avortul n-ar trebui sa fie interzis.

gigi2005: Nu inteleg de ce oameni care au posibilitati materiale se limiteaza la un singur copil?

De fapt, majoritatea celor ce ajung sa-si creeze o mai buna situatie materiala o fac in mare parte datorita faptului ca n-au copii (sau se limiteaza la unul, maxim doi).
#50628 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
gigi - de donquijote la: 23/05/2005 14:07:10
populatia romaniei imbatraneste pentru ca tinerii au plecat peste hotare.

media de copii pe familie pentru mentinerea uneui echilibru a populatiei este de 1.8 copii/familie. n-are legatura cu avorturile.

si nu-i nici o problema, dimpotriva. scaderea natalitatii indica cresterea nivelului de trai :)
in curand o sa trebuiasca importati lucratori ieftini din africa si asia...
#50645 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Avort si legislatie - de ampop la: 23/05/2005 14:12:33
Frate Donquijote, sa nu ma crezi ceausist :), dar ca un bun conservator te ajut cu ceva date despre avort:
"As World Eases Restrictions on Abortion, U.S. Becomes More Restrictive, Study Finds
Liberalizations in Abortion Law: Albania, Australia, Benin, Burkina Faso, Cambodia, Chad, Colombia, Ethiopia, France, Guinea, Mali, Mexico, Nepal, South Africa, and Switzerland.
Restrictions in Abortion Law: El Salvador, Hungary, Poland, Russian Federation, and the United States" si
"Benin, Burkina Faso, Chad, Guinea and Mali have gone from being among the countries with the most restrictive abortion laws to recognizing such grounds for abortion as saving a woman’s life and protecting her health in cases of rape, incest, and fetal impairment.".
Aplicarea decretului ceausist si de fapt scopul acestuia (crearea de vite de munca pentru "inaintarea spre societatea socialista multilateral dezvoltata" a lui Ceasca) a fost aberanta. Nu s-a pus problema considerentelor etice, morale si religioase intru salvarea vietii umane ci doar robi pe plantatia lui Pingelica & Co.


Mario
#50646 (raspuns la: #50406) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
avortul ca o normalitate? - de lexou la: 23/05/2005 21:11:24
Nu am vazut filmul, si dupa tot tamtamul mediatic de care a profitat, si interviurile arogante ale realizatorului care pozeaza intr'un nou Michael Moore (vezi pe situl polirom: http://www.polirom.ro/supliment/nr24/actualitate.html), nici nu ma grabesc sa'l vad.

Imi pare ca filmul merge pe calea usoara si demascheaza numai un aspect al problemei. Ar fi fost mult mai interesant sa discute de ce femeile din Romania vad inca si astazi avortul ca pe o metoda de contraceptie. Cu cele 50 de avorturi la 1000 de femei sintem astazi in anii 2000 in topul tarilor europene (ungaria 20, belgia 6).

So, decit sa apere dreptul la avort, ar fi putut vorbi despre dreptul la contraceptie al femeilor din Romania. Nu legea antiavort a declansat drama, ci faptul ca nu era contraceptie - am fi tentati sa spunem. Dar ce e de spus la faptul ca in ziua de azi, egzistind contraceptive in farmacie, femeile tot avortul il prefera? Sa aibe filmul dreptate, romancele chiar AU nevoie de un film care sa le glorifice dreptul la avort?

O zi buna!
#50780 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
iata un link al ziarului "Jur - de Intruder la: 24/05/2005 08:16:12
iata un link al ziarului "Jurnalul National" unde sunt niste comentarii referitor la tema, mai mult decat pertinente...merita accesat;

http://www.jurnalul.ro/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=234792&topic=34
#50860 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
avortul ca mijloc anticonceptional - de donquijote la: 26/05/2005 23:59:42
una din primele legi adoptate in urss a fost liberalizarea avortului in scopul de a facilita egalitatea intre femei si barbati in campul muncii. legi asemanatoare au fost adoptate in toate tarile comuniste (nu stiu exact situatia poloniei unde biserica catolica mai avea un cuvant). mijloacele anticonceptionale aparute dupa ww2 nu au intrat in tarile comuniste. de ce? nu stiu.

practic in blocul comunist avortul era cel mai comun mijloc anticonceptional. in RDG se practica pana la saptamana 30!!! stiu asta pentru ca am tradus unui coleg care studia medicina niste articole de speialitate dintr-un jurnal medical din RDG.

de ce a fost asa? poate ca tine de mentalitatea barbatilor din est de a arunca povara pe umerii femeii: 'avortul e o treaba femeiasca'...:(( acest aspect a fost sezizat si subliniat in film (cel putin ala care l-am vazut pe arte).

in timpul lui ceausescu scopul interzicerii avortului nu a avut substrat moral, dimpotriva. el a vut sa conduca o tara cu 30mil de locuitori.
dovada: toate celelalte mijloace, inclusiv educatia erau practic
inexistente.

eu a avut noroc de amicul student la medicina care m-a invatat bine numaratoarea pana la 28. altii nu au avut cine sa-i invete. cartile de 'educatie' existente erau cam confuze cand ajungeau la subiect.

#51558 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
libertatea cui o lasam? - de agatha strange la: 30/05/2005 21:37:20
buuuun....poate ca m-am trezit putintel mai tarziu sa ma manifest in scris in fata voastra in legatura cu acest subiect, dar am citit acum acest simpatic comentariu la adresa documentarului despre decretei, si mi se pare mai mult decat fals, mi se pare pe undeva atacat in esenta lui de ipocrizia pe care el insusi o acuza mai sus. asa cum mi s-au parut toate sms-urile cu greseli de ortografie(sau fara) care au fost trimise in urma difuzarii documentarului.
din pacate, acest gen de declaratii sunt masura culturii si civilizatiei unei tari. din punctul meu de vedere, gradul de civilizatie al unei tari se vede din libertatea pe care cetatenii acesteia o au, de la libertatea de exprimare a opiniei, pana la libertatea de a decide asupra propriului corp. acest lucru refuza romanii sa il inteleaga, si pana cand acest lucru nu este constientizat, nu va exista democratie in adevaratul sens al cuvantului in romania.
tot din acest punct de vedere decretul cu privire la interzicerea avortului este o crima impotriva libertatii umane, libertatea de a decide momentul oportun aducerii pe lume a unui copil.
am auzit tot felul de comentarii infecte gen: "daca le-au placut sa faca sex, n-aveau decat sa suporte consecintele". mi se pare de prost gust. cui nu-i place sa faca sex? cu atat mai mult intr-o perioada in care in occident revolutia sexuala era in toi. ce este asa de rau in a-ti manifesta sexualitatea? este rusinos? este chiar atat de rusinos sa accpeti ca o placere si o nevoie in acelasi timp este ceea ce te caracterizeaza pe tine ca om in primul rand?libertatea de a te manifesta in esenta umanitatii si animalitatii tale....
as mai adauga ceva: intr-adevar, controalele ginecologice erau obligatorii si umilitoare pentru femei, desfasurate in conditii mizerabile si injositoare, stiu asta pentru ca exista mai multi antropologi straini care au facut cercetari in perioada aceea in romania si au publicat carti pe tema asta, niste carti cutremuratoare, care m-au facut sa-mi dau seama ca eu nu as fi rezistat psihic in conditiile alea, nu as fi rezistat de doua ori: o data ca om lipsit de libertatile lui fundamentale, si a doua oara ca femeie obligata sa-si puna corpul la dispozitia sistemului.
sa va spun ceva, foarte sincer: daca as fi ramas insarcinata in perioada aceea, as fi avortat cu tot riscul de a-mi pune in pericol viata, pentru ca nu as fi vrut ca un copil, cu atat mai mult copilul meu, sa traiasca in sistemul acela cangrenat in profunzimea lui, puturos ca un cadavru in descompunere.
vreau sa mai adaug atat: un om lipsit de libertate nu se mai poate numi om. libertatea iti poate fi fuarata, un sistem te poate priva de ea, dar mai exista si o alta modalitate de a priva un om de libertate, una si mai dureroasa, una care caracterizeaza societatea noastra si azi: faptul ca omul insusi se priveaza pe sine de libertate, pentru ca nu constientizeaza ca o are, ca ii apartine si ca este principalul sau avut, libertatea de a actiona si de a-si asuma responsabilitatea pentru actiunile sale.
eu zic ca asta e prima lectie de democratie: traieste si lasa-i si pe ceilalti sa traiasca. respecta libertatea fiecaruia....deci fara sms-uri tampitele si comentarii care nu dovedesc decat ca nimeni nu a inteles nimic din tot ce a fost oroarea comunismului....si ca nimanui nu i-ar pasa daca aceasta ar reveni intr-o buna zi...
#52382 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
pentru agatha - de stancosty1 la: 04/06/2005 13:14:31
Desi ai venit târziu în această discutie, se pare că nu ai avut totusi timpul necesar pentru a întelege ce am scris eu, probabil pentru că ai citit superficial.
În primul rând, eu pot să-mi spun o părere mai avizată decât a ta despre această problemă, pentru că eu am trăit vremurile acelea şi nu le cunosc doar din cărtile unor antropologi străini, care veneau aici si scriau un articol din camera de hotel.
În al doilea rând, eu nu am nimic contra libertătii de a face ce vrei cu propriul organism, numai că să faci asta fără a afecta si pe altii.
Nu sunt împotriva avorturilor, dar să faci apologia acestei practici mi se pare criminal.
Sunt convins că interzicerea avorturilor nu ar aduce nimic bun, dar ce se face (la noi si aiurea) pentru informarea si educarea tinerilor privind contraceptia si viata sexuală în general? Practic nimic...
De aceea am exprimat acele păreri critice la adresa filmului, pentru că el neagă ceva, fără a pune în loc altceva.
Lipsa moralităţii este ceea ce lipsea filmului si celor care îl sustin.
În sfârsit, să nu mai lungim vorba, mai gândeste-te! Si să stii, când este vorba de un avort, sunt două vieti la mijloc, nu una singură.
Eu iti doresc mai bine să nu ajungi in situatia de a-ti pune această problemă, pentru că s-ar putea ca hotărârea luată să te urmărească toată viata.
Si incă o dată: vorbeste din propria experientă, nu din cărti.
S-auzim numai de bine!
#53241 (raspuns la: #52382) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
agatha - de zaraza la: 04/06/2005 22:42:04
sunt de acord cu libertatea, nu sunt de acord cu avortul. cei care propovaduiesc avortul argumentand cu "libertatea fundamentala a omului" mi se par la fel de ipocriti cu cei ce zic "daca le-a placut sa faca sex, sa suporte consecintele". libertatea individuala n-ar trebui pusa in balanta cu viata copilului tau, zic eu. e asa de usor sa previi un avort, iti trebuie doar putin interes si putina responsabilitate.
cat despre odiosul sistem in care n-ai putea permite sa se nasca un copil (deci mai bine avortezi), pana una alta toti ne-am nascut pe vremea aia, si nu pot zice ca din cauza asta sunt o ratata, si mai bine nu ma nasteam. dimpotriva, am avut o copilarie foarte fericita. n-are legatura cu sistemul, am avut bafta de parinti misto.

zaraza
#53281 (raspuns la: #52382) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...