Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Dragostea platonică: un "mit" dărâmat?


de Intruder la: 18/05/2005 23:53:00
modificat la: 25/05/2005 22:06:57
voteaza:
Secolul XXI si-a intrat in drepturi. De la Platon si pana azi, s-au purtat razboaie, s-au pierdut si s-au castigat teritorii, s-au nascut si au disparut cativa dictatori, geografia lumii s-a mai schimbat pe ici pe colo, s-au inventat o gramada de lucruri mai mult sau mai putin folositoare dar dragostea a urmat omenirea peste timpuri si spatii asa cum un caine isi urmeaza stapanul...
Definim dragostea platonica - o dragoste mai presus de dorinte carnale, de pasiune, de sex la urma urmei. Este o iubire a ideilor, a spiritului, a idealului atins cu orice pret...probabil ca de atata gandire si constiinta nu mai este loc de nimic palbabil...
Dupa mine, daca dragostea este pur platonica, nu-i nici dragoste si nici prea pura n-o vad...poate ma insel; daca stau stramb si judec drept, iubirea este de- un singur fel: iubire si atat...nu-mi vine mie sa cred ca un barbat si o femeie pot fi simplii amici ca doua frunze aidoma pe-o creanga... da, se pot abtine, isi pot reprima impulsurile sexuale, se pot mintii unul pe altul si pe ei insisi, se pot preface ca se-nteleg ca fratii, se pot imbata cu apa rece...

S- a mai vorbit pe diferite forumuri de "dragoste pe internet"...sa nu ne referim la aceasta utopie...fiind pe internet, are "lacune"...sau mai bine sa parafrazez putin: "o dragoste fara sex va sa zica ca nu e!"...parol!
Haideti sa aflam raspunsuri impreuna si sa le motivam...
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (414):


Dragostea platonica - de Honey in the Sunshine la: 25/05/2005 22:19:04
Probabil a suferit modificari de-a lungul timpului dragostea asta a lui Platon..

Din cate stiu eu nenea P. definea dragostea suprema ca fiind dragostea pentru Dumnezeu si om in sine (deci pentru umanitate in general), iar cea la care se refera "iubirea platonica" e stadiul acela in care nu mai iubesti doar un corp, ci si un suflet, ideile si principiile lui, gandurile, tot ceea ce tine de interiorul corpului care ti-a atras interesul la inceput... Dar nu exclude iubirea "carnala".

In rest, sunt de acord cu tine.. Nu exista dragoste fara sex, sau cel putin nu e implinita.
Doar vorbim de un sentiment foarte complex care pentru a ajunge la intensitate maxima trebuie sa se manifeste pe toate planurile si sa impreuneze tot ceea ce inseamna o persoana, toate simturile lui.

Un barbat si o femeie, insa, pot fi simpli prieteni.Atunci cand ambii sunt indragostiti de altcineva sau cand deja relatia lor are prea mult trecut in spate ca sa reuseasca sa se vada in principal ca "mascul" si "femela" si nu ca doua persoane.
Atunci cand ma uit la un prieten vad omul, ceea ce inseamna el pentru mine, nu neaparat "un barbat".

Dragostea pe internet... Utopie cu siguranta nu e... s-a intamplat de prea multe ori. Dar cei care intra in capcana sunt ori tare naivi ori cu o nevoie atat de mare de dragoste incat o accepta de oriunde ar veni ea.


____________________________________
Der Zeit ihre Kunst, der Kunst ihre Freiheit
#51248 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
honey in the sunshine - de lexou la: 26/05/2005 13:01:24
>>Dragostea pe internet... Utopie cu siguranta nu e... s-a intamplat de prea multe ori. Dar cei care intra in capcana sunt ori tare naivi ori cu o nevoie atat de mare de dragoste incat o accepta de oriunde ar veni ea.

E cultural. Citeam undeva ca in New York internet-dating este extremely popular. La noi e altfel. Atita timp cit una din primele intrebari adresate unui cuplu e "si ia povesti'ne, cum v'ati cunoscut?", si cind oamenii se asteapta sa te fi cunoscut printr'un prieten comun, vei fi tot timpul stigmatizat.
De ce "naivi"? Atita timp cit relatiile, cuplurile, functioneaza din cauza unei comuniuni de idei, proiecte comune si respect reciproc, singurul lucru care il poti reprosa internet'datingului este ca sublimeaza aspectul fizic. Si asta se poate remedia simplu, mijlocind o intilnire pe viu.
Apoi, este nevoia (imensa) de dragoste o vina in sine? i hardly think that's a crime. Si totul e bine cind se termina cu bine... Daca a worked out okay pt unii, foarte bine! happiness is hardly a crime either ;)
#51372 (raspuns la: #51248) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Intruder - de irma la: 26/05/2005 13:38:28
Din ce am mai citit si eu pe-ici-pe-colo, am inteles ca "dragostea platonica" este un concept popular care nu are prea mare legatura cu Platon. Teoriile lui despre dragoste se refera la o iubire spirituala in primul rand, dar sexul nu este exclus, ci este o completare(implinire). Pe vremea lui se pare ca nu era de conceput ca un barbat sa iubeasca "spiritul" unei femei, deci el ce a scris despre dragostea absoluta se referea la...iubirea dintre barbati(homosexualitate).
#51380 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
iarasi pentru Intruder - de tracy_ltD la: 26/05/2005 13:56:12
Eu stiu ca Platon a spus ca "A iubi înseamnă căutarea jumătăţii întregului din care ai făcut cândva parte". Poate fi intregit un intreg numai cu un fragment? (pentru ca a iubi numai spiritual cam asta ar insemna .....pentru mine......un fragment de iubire). Stiu ca atunci cand iubesti cu adevarat te daruiesti in totalitate, sufleteste, trupeste....fara restrictii, fara oprelisti, fara teama si mai ales fara asteptarea vreunei rasplati.....
Cu dragostea pe net.....ce sa spun.....ai putea sa intalnesti pe cineva care sa te completeze sufleteste, care sa gandeasca aproape ca si tine si daca e sincer(a) si are cam aceleasi gusturi si aspiratii, aceleasi dorinte atunci lucrurile pot merge pe un fagas normal adica s-ar putea sa te si intalnesti....live....si sa-ti placa ce vezi.....sa continui ceva ce a inceput pe....net si toate astea, adunate sa dea o relatie.....completa.
Mai vorbim....
#51381 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
lexou - de Honey in the Sunshine la: 26/05/2005 15:20:42
Sunt de acord cu tine, dar tu vorbesti despre persoane care se cunosc pe internet si ajung sa aiba o relatie in viata reala..
Eu (probabil si Intruder) vorbeam despre dragostea care se "desfasoara" in totalitate pe internet, ori din cauza ca cei doi nu reusesc sa se intalneasca ori din diferite alte motive...
Si da, este o dovada de amagire si de naivitate daca cineva crede ca dragostea poate fi sustinuta pentru o mare perioada de timp doar de cuvinte si schimburi de idei.
Nu lipseste doar sexul.. ci si multe alte lucruri care sudeaza relatia dintre doi oameni.
____________________________________
Der Zeit ihre Kunst, der Kunst ihre Freiheit
#51401 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Honey - de Intruder la: 26/05/2005 15:46:13
(...)"iubirea platonica" e stadiul acela in care nu mai iubesti doar un corp, ci si un suflet, ideile si principiile lui, gandurile, tot ceea ce tine de interiorul corpului care ti-a atras interesul la inceput... Dar nu exclude iubirea "carnala".

hypatia... n-o exclude dar ea este chiar pe ultimul loc daca (atractia fizica) exista totusi (sau a existat)...tocmai asta spun, ca trebuie reprimata pentru a face cat mai mult loc liber spiritului...
"a iubi inseamna cautarea jumatatii intregului din care ai facut candva parte"...

Un barbat si o femeie, insa, pot fi simpli prieteni.Atunci cand ambii sunt indragostiti de altcineva sau cand deja relatia lor are prea mult trecut in spate ca sa reuseasca sa se vada in principal ca "mascul" si "femela" si nu ca doua persoane.
Atunci cand ma uit la un prieten vad omul, ceea ce inseamna el pentru mine, nu neaparat "un barbat".
...spui tu.

nu stiu ce sa zic, poate am idei preconcepute dar nu pot reusi sa-nteleg daca sunt vechi si buni prieteni cum s-au "descurcat" cu negarea (voita sau nu) a inerentei (dupa mine) atractii fizice.
o relatie "cu prea mult trecut in spate" implica o serie de gesturi, sentimente contradictorii, fapte, trairi, amintiri comune, s.a.
oare nu se mint (chiar fara sa-si dea seama) ?


#51413 (raspuns la: #51248) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
lexou - de Intruder la: 26/05/2005 15:52:06
"dragostea" pe internet...s-a scris mult despre asta...atat timp cat ea "este" pe internet este o pseudo-dragoste...cea adevarata incepe cand cei doi se-ntalnesc face to face (daca nu moare inainte de-a incepe!).
si aici s-ar putea sa am idei preconcepute!
#51416 (raspuns la: #51372) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Int. - de Honey in the Sunshine la: 26/05/2005 15:53:04
Daca e asa.. si e inevitabil sa existe o atractie erotica intre persoane de sex opus de ce nu ne simtim atrasi in felul asta si de mame, tati, frati, surori, verisori.. unchi etc. ?
____________________________________
Der Zeit ihre Kunst, der Kunst ihre Freiheit
#51417 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
irma - de Intruder la: 26/05/2005 15:59:02
"Din ce am mai citit si eu pe-ici-pe-colo, am inteles ca "dragostea platonica" este un concept popular care nu are prea mare legatura cu Platon."
asta este si convingerea mea pentru ca nu l-am citit pe Platon temeinic ci doar l-am "frunzarit" cat sa nu pic la cateva examene...:) este prea abstract pentru gustul meu.
#51419 (raspuns la: #51380) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
honey - de Intruder la: 26/05/2005 16:01:57
pentru ca subconstientul nostru face o selectie naturala la treburi din astea, selectie care exista si la unele animale...si nu numai subconstientul, dar si ratiunea specifica omului.
#51420 (raspuns la: #51417) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
intr. - de Honey in the Sunshine la: 26/05/2005 16:04:42
si cu unchii si matusile "prin alianta" cum ramane... ?:)
Ideea e ca nu-i putem vedea pe toti cei din jur ca pe niste potentiali parteneri pentru reproducerea speciei..
But then again e foarte subiectiva chestia.. si as putea avea si eu idei preconcepute.
____________________________________
Der Zeit ihre Kunst, der Kunst ihre Freiheit
#51422 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
tracy... - de Intruder la: 26/05/2005 16:11:10
cum am spus mai jos- fiind de acord cu irma, am folosit acel concept popular de care vorbea ea...
nu am in momentul asta DEX-ul la dispozitie, dar uita-te ce definitie i se da acolo...

despre net, repet: dragostea incepe abia cand cei doi se-ntalnesc live...ca dorinta lor de a se vedea, s-a nascut din convorbirile virtuale, asta-i alta poveste...
#51427 (raspuns la: #51381) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
honey... - de Intruder la: 26/05/2005 16:13:31
despre unchi si matusi, nu stiu ce sa zic...daca stiam, scriam niste scenarii de telenovela traznet!...:))
#51429 (raspuns la: #51422) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
honey revin... - de Intruder la: 26/05/2005 16:17:40
Ideea e ca nu-i putem vedea pe toti cei din jur ca pe niste potentiali parteneri pentru reproducerea speciei..

nu noi ca persoana ii vedem asa ci subconstientul nostru, instinctul care ne avertizeaza "stop! pe aici, intrarea interzisa!"...m-am exprimat mai plastic, dar stii ce vreau sa zic.
#51431 (raspuns la: #51422) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
honey #51417 si intruder - de donquijote la: 26/05/2005 16:27:33
specialistii o numesc complex 'oedip'.
#51432 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
donq - de Intruder la: 26/05/2005 19:10:32
exact...
#51482 (raspuns la: #51432) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
intrebare - de zaraza la: 26/05/2005 19:23:25
care-i diferenta dintre dragoste platonica si prietenie? daca nici una, n-ati intalnit nici o prietenie intre un barbat si o femeie?

zaraza
#51486 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza - de Intruder la: 26/05/2005 19:34:36
tocmai asta-i problema: eu n-am intalnit o prietenie SI ATAT...nu-nseamna ca ea nu exista...nici ornitorinci n-am intalnit, dar ei exista...(de fapt, i-am vazut la TV, am citit...:D)
#51488 (raspuns la: #51486) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza - de donquijote la: 26/05/2005 21:50:09
am intalnit, dar e intotdeauna legata de atractie sexuala, cel putin din partea unuia din parteneri (la prietenie); chiar daca nu se ajunge la sex. unele tin, altele nu pentru ca atractia poate rabufni la un moment dat...

incearca sa te gandesti la persoane pe care le cunosti si incearca sa-i vezi din unghiul asta (al atractiei). ai sa descoperi ca nu sunt departe de adevar.
#51525 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Sindromul lui Oedip nu e atat - de Honey in the Sunshine la: 26/05/2005 21:51:06
Sindromul lui Oedip nu e atat de frecvent incat sa-l bagam in discutia asta...
Intruder.. eu zic sa incerci cu scenariile alea..Nu e niciodata prea tarziu sa-ti descoperi un talent.. si-apoi, daca-ti merge bine cu telenovelele poate te invita si Adi CM (cine stie, cunoaste) sa faci un featuring cu el si peste noapte ai devenit star.
____________________________________
Der Zeit ihre Kunst, der Kunst ihre Freiheit
#51526 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza-raspuns - de om la: 26/05/2005 21:53:02
prima intrebare: "care-i diferenta dintre dragoste platonica si prietenie" =
EL o iubeste, dar EA nu il vrea decat ca prieten pentru ca este indragostita (iubeste) de altul. Ce-i mai ramane LUI...decat sa o iubeasca ... PLATONIC? :-referitor la a II-a intrebare...DA, am vazut pentru ca era o placerea a schimburilor de idei (erau/sunt sclipitori in idei); acum nu stiu daca A FOST CEVA INAINTE intre ei!
#51528 (raspuns la: #51486) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cam sunt de acord cu don - de Belle la: 26/05/2005 22:09:26
oricat de buni prieteni ar fi si se-nteleg minunat, trebuie sa fie pe undeva si-un pic de chemistry. inchipuie-ti ca unul din ei nu-l place pe celalalt si ca "exterior" si-atunci isi va pune problema "vai, dar daca celalalt ma place si eu nu-l plac si se ivesc complicatii sau il/o fac sa sufere, se strica prietenia" etc etc etc
pe de alta parte, cei doi se pot place pur si simplu, intr-o masura mai mare sau mai mica (adica nici nu se plac dar nici nu se displac) dar se respecta ca indivizi si realizeaza ca o astfel de prietenie e pacat s-o strici cu incercarea de-a avea o "relatie" care la un moment dat sa nu mai mearga. sau pur si simplu poate ambii au deja parteneri si-atat cat asta este tabu si respectata de amandoi, prietenia poate dura o vesnicie si poate fi adevarata.
#51536 (raspuns la: #51525) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Platonicul este o abstractiza - de cristiscu la: 26/05/2005 22:29:32
Platonicul este o abstractizare. E definit ca un concept formal si abstract - ce nu poate lua niciodata forma concretului. Prin definitie este un ideal intangibil, ce nu se poate realiza sau pune in practica. Face parte din aceeasi categorie cu termeni precum absolut, perfect, nirvana, ideal, utopie. A spune ca intre doi oameni poate exista o dragoste platonica e folosit de fapt cu sens impropriu, la figurat si superlativ. La fel ca atingerea absolutului sau a spune ca ceva e perfect. Daca pastram rigoarea, perfectiunea nu fi cu adevarat atinsa in ceva.
Deci intrebarea din titlu e contradictorie. Nu poti cauta concretizarea a ceva ce e prin definitie o abstractizare.
#51547 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
chemistry - de zaraza la: 26/05/2005 22:34:03
pai daca stau sa ma gandesc bine, chemistry exista si intre prieteniile normale, intre oameni de acelasi sex (si hetero) ca doar nu te imprietenesti cu un om, pe care nu-l poti suferi langa tine.
#51549 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza - de donquijote la: 26/05/2005 22:45:58
conteaza daca chimia e numai la nivelul ideilor si gustului sau coboara si de la gat in jos.
#51553 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
donquijote - de Intruder la: 27/05/2005 02:31:57
ai zis bine...
am intalnit, dar e intotdeauna legata de atractie sexuala, cel putin din partea unuia din parteneri (la prietenie);

chiar daca atractia sexuala este curmata din fasa, ea exista (a fost)...
#51588 (raspuns la: #51525) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cristiscu - de Intruder la: 27/05/2005 02:38:22
Dragostea platonica: un "mit" daramat?...am scris "mit" in ghilimele, e adevarat...
repet: ma folosesc de aceasta definitie ca notiune in sine...
#51589 (raspuns la: #51547) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Honey - de Intruder la: 27/05/2005 02:41:40
asta-i visul meu de-o viata: sa devin star si sa stau cu Adi CM la masa, sa ne tragem amandoi de sireturi...iti rezerv un rol principal si am sa-ti dau scenariul sa-nveti replicile...:)))
glumesc.
#51590 (raspuns la: #51526) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Dragoste platonica? - de athos la: 27/05/2005 10:02:30
nu cred ca exista...
poate fi vb doar de-o prietenie sincera intre doua persoane,
si de obicei in viata se intampla cu oameni de acelasi sex
cand e vb de sexuri diferite,nu poti sti cand se termina prietenia
si incepe atractia fizica...si aia nu mai e platonica...)

ps-nu se termina prietenia,ci se transforma in altceva
#51645 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
am tot ezitat daca sa imi spu - de anisia la: 27/05/2005 13:08:31
am tot ezitat daca sa imi spun parerea ori ba. dragostea platonica...?!
da, poate exista. dar nu sub forma de iubire. ci de dorinta. dragostea platonica este o dorinta neimplinita!
cel putin asa vad eu lucrurile...
#51690 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
anisia - de donquijote la: 27/05/2005 13:38:50
de ce ai ezitat? parerea ta efoarte realista si la obiect.:)
#51704 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
anisia - de Intruder la: 27/05/2005 13:45:55
ma alatur lui donq...de ce ai ezitat?...ai pus un punct mare pe i .
cred ca dupa ce a fost "consumata" dorinta, ori se instaleaza "dragostea platonica", ori lucrurile iau o noua intorsatura mai putin filozofica.
#51707 (raspuns la: #51690) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
revin - de Intruder la: 27/05/2005 13:48:33
exact asa am spus si eu: impulsurile sexuale se pot reprima (eventual)dar nimeni nu se-mbata cu apa rece.
#51709 (raspuns la: #51690) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
intruder, don' - de anisia la: 27/05/2005 13:49:49
am ezitat, pentru ca sunt intr-o stare laconica si nu am vrut sa par prea "zeflemista".

intruder, tocmai aici este...dragostea platonica este cea care nu cunoaste dorinta consumata, ci doar dorinta dorita...ca sa fac un joc de cuvinte. odata consumata, dorinta ori creste ori dispare, iar dragostea ori devine furtunoasa ori moare in fasa. cert e ca nu mai este platonica. Q.E.D. ;)
#51710 (raspuns la: #51707) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
anisia - de donquijote la: 27/05/2005 14:15:09
de ce zeflemista? ti s-a parut ca cineva mai crede in dragostea platonica? de la freud incoace tare m-as mira.
poate in niste scenarii de film de la hollywood..
#51713 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
anisia-drepturi de autor - de om la: 27/05/2005 17:29:34
Acum inteleg de ce mesajele mele sunt "moderate" si apar dupa ceva timp undeva pe la coada...nu cumva mi le "moderezi" tu?
Gata, am glumit!

Pentru ca am scris amandoi la fel...crezi ca platonicitatea pe langa dorinta neimplinita...implica speranta ca poate pe viitor; sau este RESEMNARE?

#51806 (raspuns la: #51690) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Ati auzit de emisiunea ..acea pe discovery? - de Reborn-dragos la: 27/05/2005 20:17:33
Myth busters!rrulzz!
Scuzati-mi limbajul....stiti ce ar fi interesant ...sa incerce myth busterii sa darame acest mit ..despre care vb...hmm...hai sa ne imaginam o clipa....hmmm...nu ar merge... .situatile in care ...dragostea la rpima vedere ...este doar o reactie cimica intre barbat si femeie...feromoni femeiesti ...feromoni barbatestii...asta e dragostea...la prima vedere...dragoste platonoica ...e ca si cum ai zice SeX amical!
#51863 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
dragostea "platonica"... - de A-girl la: 27/05/2005 22:26:50
Da asa este, dragostea "platonica" e doar un mit. Nu se poate spune ca doi indragostiti, doi oameni care se iubesc, se iubesc doar "platonic", fara a interveni si dorinta carnala.. Adevarul este ca iubim cu sufletul, dar in acelasi timp iubim si cu trupul, cu alte cuvinte iubim cu trup si suflet, cu totul.
#51906 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ce-ntelegem noi din ce-am citit? - de maan la: 28/05/2005 10:35:15
... vrand sa aflu daca iubesc un barbat, trebuie doar sa ma-ntreb daca-mi vine-a ma culca cu el!

rezulta ca nu iubesc decat unu' si de restu-mi bat joc...
habar n-aveam.

#51965 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
maan - de donquijote la: 28/05/2005 10:49:45
prea le tragi la extrem.
in relatii de 'prietenie' el-ea, atractia fizica poate sa vina in mod esential dintr-o singura directie.
apoi daca-ti vine sa te culci cu el sau nu, si asta are o ierarhie, daca e unul No.1, restul sunt in categoria 'n-as zice nu/as reflecta, daca n-ar fi No.1'.

si care ar fi raspunsul tau la dilema?
#51969 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
om si frustrarea - de anisia la: 28/05/2005 11:37:43
stii care e diferenta dintre noi? eu sunt confirmata si tu nu! de aceea postarile mele apar in timp real, iar ale tale dupa ce sunt "moderate" de admin. ce sa-ti fac daca esti mai mic si mai mic? (sau poate mica, nu stiu, nu m-am uitat la profilul matalutza)...

cat priveste intrebarea ta... poate fi si una si alta. depinde de firea celui ce iubeste platonic. optimistul isi va pastra speranta pentru un viitor (omul fara speranta e un pustiu, in definitiv). pesimistul insa, va cade in resemnare mai devreme sau mai tarziu.
#51974 (raspuns la: #51806) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Platonism, azi si altädatä - de Antoaneta la: 28/05/2005 13:18:04
Am citit comentariile voastre, dragi cafenegii, ca sä-mi dau seama la ce vä referiti.Adeväratul sens al cuvintului platonism este - desi nici eu nu l-am "frunzärit" foarte tare pe Platon, dar asa stiu eu de pe vremea mea - este relatia dintre un bärbat si o femeie färä a avea contact sexual. Relatie foarte intilnitä la inceputul unei relatii, vorbesc pe viu, nu in internet, cind partenerii trebuie sä se cunoascä mai bine, psihic.Faza aceasta nu poate sä dureze insä o eternitate,
Vremurile s-au schimbat si azi intr-adevär o posibilitate de a cunoaste pe cineva este internetul, cind cauti un partener. Am o cunostintä-femeie-care 4 luni este indrägostitä pe internet de cineva si-mi povesteste de el de parcä ar fi impreunä. Sint la 2000 km distantä unul de celälalt si se inteleg perfect d.p.d.v. intelectual. Acel "impreunä" este pentru mine atit de artificial -si cineva a spus aici cä cine acceptä o astfel de dragoste inseamnä cä are mare nevoie de ea - de irealist, utopie curatä. Dupä mine, miscarea urmätoare ar fi intilnirea dintre ei, dar ea mereu evitä räspunsul la intrebarea asta. Si cred cä ii e fricä de intilnire ca sä nu se transforme intr-o deziluzie totalä.Desi si-au trimis poze si s-au väzut cum aratä fizic.

Toate bune!
#51987 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
sti cit tine platonismu'? - de muma padurii la: 28/05/2005 15:50:49
pina cind distanta devine mai mica sau cel putin egala cu stiti voi ce...:)..
.. dar poate ca altii sunt de alte pareri.
Eu personal nu cred ca exista dragoste platonica... poate doar atunci cind nu poti datorita diverselor limitari(geografice,fizice,sociale, morale), dar e oare dragoste adevarata daca nu incerci sa depasesti limitarile?
#52006 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
anisia - onor batranilor! - de om la: 28/05/2005 18:05:23
sincer nu m-am gandit o secunda ca o gluma poate declansa o reactie atat de AUTORITARA si DOMINATOARE. Chiar nu-ti era clar ca am realizat ce genereaza delay-ul? sau poate impresia ta despre nou veniti este...sunt cam fraieri si mai au de invata de la batrani -sincer nu as vrea sa invat agresivitatea, pentruca este este cel mai usor si banal :-D
Era o invitatie spre a continua o idee (de aici venea si intrebarea mea) care spre "nenorocirea" mea (acum realizez) o impartaseam cu domnia vostra!
Maria-voastra ati scris "omul fara speranta e un pustiu, in definitiv"...nu as fii atat de categoric si as spune DEPINDE: poate sa fie un SUPRAVIETUTOR cand ceilalti o dau in bara (in Jurnalul fericirii a lui Steinhard o intelegeti)
#52030 (raspuns la: #51974) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
iubire platonica - de Cassandra la: 29/05/2005 22:55:33
Iubire platonica – relatie afectuoasa intre doua persoane (barbat-femeie?), lipsita de elementul sexual. Totul este limpede pina la lipsa elementului sexual. De ce nu exista relatie sexuala intre cei doi? Pentru ca este o iubire spirituala, pura, bazata pe conceptele platonice ale iubirii asa cum reiese din dialogurile lui Platon (Simpozion si Phaedrus). In conceptia lui Platon, adevaratul scop al iubirii este frumusetea insasi. Platon credea ca majoritatea oamenilor isi limiteaza puterea iubirii la simpla placere fizica, considera actul sexual ca degradant si ca o risipa a puterii de exprimare a iubirii. Cum lui Platon ii placea sa-si expuna ideile in forma de dialog, ele sint exprimate de participantii la dialog - Socrate descrie in unul din discursuri ca adevarata iubire este cea care nutreste sufletul si nu are legatura cu sexul (asa incit unii sustin ca termenul corect este iubire socratica).

Exista iubire platonica? Poate, dar intr-o lume asaltata de stimuli sexuali conceptele platonice ale iubirii sint ideale. Are mai mult intelesul de iubire imposibil de a fi consumata, asa cum ar fi cea intre mistici (Sfinta Teresa din Avila si Sfintul Ioan al Crucii), iubirea intre Wagner si Matilde (desi unii spun ca Matilde i-a fost ceva mai mult decat muza) sau cum probabil a fost cea intre Hemingway si M. Dietrich (asa cum se pare reiese dintr-o serie de scrisori intre cei doi). Sau iubirea platonica in sens literar descrisa de T. Mann in Moarte in Venetia, intre Gustav si efebul de 14 ani Tadzio care avea frumusetea lui Apollo si zimbetul lui Narcis. Iubirea platonica nu este prietenie, se bazeaza pe o intensa atractie, pe frumusete, este o iubire pura in care sexul nu este protagonist. Greu de conceput mai ales in zilele noastre...

#52255 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
iubire platonica - de om la: 31/05/2005 05:04:04
Tot citind comentariile voastre m-a "troznit" o definitie: Iubirea este TOTUL incluzand sexul pentru ca asa este mama natura! Cand lipseste un "ingredient" (nu mai este TOT) se numeste iubire INTERESATA, CARNALA, PLATONICA, etc! Va rog sa nu sariti pe mine in legatura cu IUBIREA CATRE DUMNEZEU :-D!
Dupa trozneala definitiei m-a lovit cea a exemplului: un mascul impotent nu este parasit de sotia sa fidela...acesta este o iubire platonica?
#52463 (raspuns la: #52255) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
om - de donquijote la: 01/06/2005 17:27:29
din moment ce ii lipseste un ingredient, conform definitiei...
pe de alta parte asa ceva nu mai exista in zilele noastre. de la viagra la interventii chirurgicale impotenta se trateaza. numai un barbat inconstient sau tampit nu o face.
bineinteles, lasam la o parte cazurile extreme unde e vorba de consecintele unor accidente sau raniti in razboi.

cineva mai tine minte filmul 'intoarcerea acasa' cu john voight si jane fonda?
se ridica aceeasi problema. sotul lui jf era impotent din cauza traumei razboiului si nu voia sa se trateze. jv era paralizat de la mijloc in jos in urma unei rani, dar folosea cu succes toate cele 10 degete si sexul oral...
#52650 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
donquijote - de om la: 01/06/2005 18:29:06
in concluzie, faci apologia STIINTEI si a PERVERSIUNII si o sa fii macat de viu de unii din colegii nostri de cafenea ;-D!

Din punctul meu de vedere ai pus intr-o lumina noua si interesanta ceea ce am gandit. Culmea este ca-mi place si din aceasta cauza as duce un pic la extrem ideea despre dragostea platonica. Sexul nu este implicat in platonic, dar "atingerile" sau "gandurile" care pot sa aiba conotatii perverse (cel putin pentru un partener)..intra/sunt permise in platonic?

#52658 (raspuns la: #52650) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
iubirea platonica - de sol la: 01/06/2005 22:00:52
Stiu ca exista. Se numeste agape si e forma cea mai inalta de iubire. E sau nu e sexuala? Greu de spus - mai precis cine spune ca sexualitatea se reduce la cea genitala? E tot mai greu sa eviti cliseele - si memoria lor - sexului mecanic, experimental, sport de camera, antidot la singuratate, la cine mai stie ce... in afara de iubire! Cred ca si ca agape se poate diferentia. Traiesc pe net o poveste mai intensa decat ar putea fi, acum, afara... si e categoric sexuala, pentru ca senzualitatea vine din cap, din dorinta de a cunoaste o persoana extraordinara. Afara ne mai ascundem in propria imagine... aici suntem cu desavarsire nuzi, nu foloseste la nimic sa te imbraci in idiosincrasii de vorbire. Dar am practicat si agape asexuata - e ingereasca atunci cand nu e insotita de nici un fel de traire de posesiune egoista, ziceti cinic daca vreti un fel de sex in grup: un fel de daruire, daruiesc celui/celor de langa mine iubirea mea, mai precis o transmit, nu vine din mine, vine din univers... iar ei au nevoie de ea, nimic nu valoreaza cat ea. Fizic, stiintific daca vreti, explicatia mea (primitiva, intuitiva, neconfirmata, neconfruntata pana acum) vizeaza natura noastra vibratorie: cred din inima ca daca acum ma acordez pe lungimile voastre de unda, ale tuturor, si-mi propun sa va transmit vibratiile de rigoare, cred ca sintiti in clipa asta un val de caldura, sde tandrete, chiar fizica dar mult mai mult de atat - ce am eu de pierdut daruind ceea ce-mi vine oricum pe gratis si nu ma costa nimic? As mai scrie un ceas, dar trebuie sa cedez randul la comp. remember, I love you!
#52686 (raspuns la: #51525) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
:) - de elia la: 01/06/2005 22:46:06
"Numai un barbat inconstient sau tampit nu o face". Cu alte cuvinte, superioritatea fiintei omenesti ( a barbatului in acest caz) sta in aceea ca "o face". :) Interesant. Atunci eu am niste prieteni respectabili, insa de-a dreptul cretini... :)
#52722 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Intre doua persoane de sex op - de aurasdim la: 02/06/2005 10:47:19
Intre doua persoane de sex opus nu poate sa existe prietenie daca la inceput nu a existat o atractie, sau o alta cauza care i-a facut sa se intalneasca. Nu exista fiinta umana pe aceasta lume care sa faca un lucru, total dezinteresat sau gratuit, ...eu unu nu am intalnit acea persoana.
#52792 (raspuns la: #51486) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Imi place ca majoritatea e de - de irma la: 02/06/2005 12:26:40
Imi place ca majoritatea e de acord ca dragoste (iubire) fara sex (sau macar dorinta) nu se poate :). Asta e oameni buni...nu se poate si nici nu cred ca a existat! Dar, sex fara dragoste :D...asta exista.
#52806 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
om - de donquijote la: 03/06/2005 00:48:19
ce legatura are o legatura insotita de sex sanatos cu perversiunile? perioada victoriana s-a incheiat acum mai bine de o suta de ani. pe vremea aia se considera ca rolul femeii maritate era sa aiba copii si sa-si insoteasca sotul la chermeze. iar sotul isi cauta satisfactia la prostituate.
lumea s-a mai schimbat. dreptul la placerea care vine din sex este un drept al tuturor, si in zilele noastre se poate satisface si in cadrul celulei familiale. oamenii au invatat ca exista si alte pozitii in afara de cea a misionarului, pentru sex se pot folosii si alte parti ale corpului decat cele genitale si stiinta moderna vine in ajutorul celor care au nevoie.
dragoste platonica? pentru a enshpea oara - e platonica pana la sex. daca nu, in cel mai bun caz e o dragoste ratata.
cat despre ce o sa creada altii, ii las sa ramana cu credinta...:))
#52963 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
donq - de Intruder la: 03/06/2005 09:25:52
nici macar ratata nu e...e o uriasa frustrare indurata de prosti.
n-are nimic de a face cu credinta..."Dumnezeu este iubire".
#52993 (raspuns la: #52963) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
om - de Intruder la: 03/06/2005 09:32:48
Sexul nu este implicat in platonic, dar "atingerile" sau "gandurile" care pot sa aiba conotatii perverse (cel putin pentru un partener)..intra/sunt permise in platonic?

atunci nu mai este nimic platonic...ce spuneam: te imbeti cu apa rece...
cand te gandesti parca e mai urat cand o si faci...daca doar te gandesti vin regretele si frustrarile...
qed.
#52994 (raspuns la: #52658) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
irma - de Intruder la: 03/06/2005 09:39:28
poate exista pe lumea asta si dragoste fara sex dar din cauze pur subiective...eu am vazut un film odata (nu stiu cum se numea...) unde el era tintuit la pat in urma unui accident, ea il iubea si asa, ba parca mai tare...si ea nici n-a calcat pe alaturi, vezi doamne...
e adevarat, era film...
american.
#52996 (raspuns la: #52806) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
om si ironia - de anisia la: 03/06/2005 15:34:47
sa stii ca de acuma, cand port un dialog cu dumneata am sa-l umplu de emoticoane, ca sa poti sa-mi intelegi limbajul. faptul ca ti-am explicat ca pe motiv ca eu sunt confirmata si tu nu, de aceea apar mesajele in timpuri diferite, nu este un motiv de categorisire ca fiind autoritara si dominatoare. pur si simplu, impersonala. era doar o explicatie. esti o persoana sensibila?
cat despre acel depinde, da. mi-am spus punctul de vedere. si acesta este ca omul fara speranta e un pustiu, in definitiv. tu de unde crezi ca isi trage supravietuitorul puterea de a lupta mai departe, daca nu din speranta?

ah, sa nu uit... asta cu Maria-voastra mi-a placut cel mai tare!!! in sfarsit cineva care vede prin venele mele. ai vazut ce albastru clar?
#53050 (raspuns la: #52030) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
aurasdim, - de anisia la: 03/06/2005 15:38:56
Nu exista fiinta umana pe aceasta lume care sa faca un lucru, total dezinteresat sau gratuit, ...eu unu nu am intalnit acea persoana.

uite, o intalnesti acum. ca iti raspund absolut total si gratuit. nu am nimic de castigat din dialogul cu tine.

intre doua persoane de sex opus poate exista o prietenie fara sa fi existat atraactie fizica mai intai. tu ai lasat portita deschisa, precizand sau o alta cauza. uite, de exemplu, eu ma imprietenesc cu persoane de sex opus care au ceva in cutia craniana. la inteligenta, ma refer. persoane de la care sa am ce invata! si incerc, cu diplomatie, rabdare si respect, sa cultiv astfel de prietenii. deci pot sa spun ca inteligenta a fost cea care m-a atras. si raman la stadiul asta. pentru ca-i mai sanatos!


#53052 (raspuns la: #52792) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
donquijote, intruder... - de om la: 03/06/2005 20:25:12
hai ca ajungem in cercul vicios si anume o dragoste platonica nu este totala daca ii lipseste sexul (un ingredient).
Lipsa sexului nu implica si lipsa fantasmelor erotice...asadar poate impartim dragostea platonica in (i) perversa -nerealizarea actului sexual din diferite motive, chiar daca intentia EXISTA si
(ii) "clasica" = dragostea dezinteresata de care da dovada anisia in acest forum prin raspunsul catre eurasdim ;-)
#53148 (raspuns la: #52963) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
anisia - de om la: 03/06/2005 20:32:57
"esti o persoana sensibila?" = cred ca sunt mai plictisit cand dialogul o ia pe aratura! Ma bucur pentru sangele tau albastru, dar fi atenta la cosangvinizare! Ma bucur ca am rezolvat problema noastra de dialog.:->!

"tu de unde crezi ca isi trage supravietuitorul puterea de a lupta mai departe, daca nu din speranta?" cum intotdeauna in viata mai exista o cale = si din a avea NIMIC de pierdut! Cred ca am inclinat balanta spre ceea ce inseamna SUPRAVIETUITOR; daca deschizi un forum pe acesta tema ... te astept la cotitura. Am glumit!
#53151 (raspuns la: #53050) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...