-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Despre dublul sistem de valori


de gina_alberta la: 20/05/2005 15:56:00
modificat la: 22/05/2005 12:04:24
taguri: Eseuri 
voteaza:
E de admis ca fiecare persoana are un sistem de valori in functie de care judeca probleme, relatii, situatii….sistem care, fiind personalizat, este in conformitate cu “prejudecatile”, judecatile, logica, intuitia individului , dar si cu dorintele lui, aspiratiile lui, scopurile …Deci spus mai pe scurt acest sistem de valori este schema firii lui inteligibile, si a felului sau de a fi, precum si a perspectivei sale de judecata.
Acest sistem de valori este o forma de afirmare a personalitaii individului…si fiind astfel privit sistemul poate fi mai puternic ori mai slab alcatuit, in functie de aceasta…..mai puternic sau mai slab in privinta soliditatii argumentelor care ii stau la baza alcatuirii lui, ori a corectitudinii logice.
Deci spunand ca acest sistem este o “schema individuala” (sa-o numim), atunci admitem ca e in functie de individ si ca exista un numar de scheme direct proportional cu numarul de indivizi. Insa schemele intre ele pot avea puncte comune, idei comune, acceptiuni in conformitate, in masura in care stim ca exista oameni asemanatori din unele puncte de vedere, in functie de valorile asemanatoare ale sistemelor lor. Aici putem afirma ca uneori schemele multiplelor sisteme de valori se pot intersecta sau suprapune, avand puncte comune; in acest fel se explica relationarea intrumana.
Acestea fiind spuse sa trec acum sa explic ce inseamna dublul sistem de valori, caci acesta este scopul eseului.
Desi aparent poate fi considerata o anomalie ori dereglare, acceptarea unui dublu sistem de valori pt un singur individ este posibila. Desigur ca aceasta existenta in paralel a doua sisteme, care in unele puncte se contrazic reciproc, poate avea diferite intensitati graduale,[adica sa se contrazica mai mult ori mai putin, sa fie mai mult ori mai putin asemanatoare] insa este posibila, si in mod direct duce la ceeea ce se numeste contradictie. O contradictie interioara a omului din diferite perspective, admiterea in acelasi timp a doua judecati care se bat cap in cap. Insa despre ce e vb aici si cum este asadar posibil? Pai normal ca este vorba de punctele de vedere din care poate fi privita o problema, de ex, ori de problema insasi. Deci un prim argument important ar fi acela ca se tine cont de punctul de vedere din care privim situatia, problema. Apoi mai exista o serie de factori interni ori externi, si probabil uneori chiar raportanti la cadrul de fapt in care se produce actiunea, adica momentul in care sunt judecate ori exprimate opiniile. In cadrul factorilor interni intra egoismul, orgoliul, sinceritatea, curajul afirmarii, autenticitatea expunerii ideii, dar cel mai important este gradul sentimental, in sensul de cat de implicat emotiv este individul in problema respectiva, cat si relatia lui cu celalat. Printre factorii externi se numara starea de spirit a individului din acel moment care e creeata de situatia de fata, interlocutorul si pozitia fata de el in polemica.
Deci dublul sistem de valori poate fi privit, in esenta lui, ca o afirmare a egoismului, ca o imbinare a subiectivismului cu obiectivismul intr-o singura persoana, iar aceste imbinari fiind privite in general referitor la intelectul omului si subscrise “schemei individuale”. Ceea ce se poate spune ca fiind existenta unui dublu sistem de valori. [ ca o paranteza aici, existenta aceasta am refuzat sa o numesc acceptarea unui dublu sistem de val, doarece omul poate actiona fara a-si gandi schema sistemului, deci el e posibil ca sa nu vada/recunoasca/observe aceasta]
In plan concret existenta unui dublu sistem de valori poate fi exprimata printr-o situatie de genul: un subiect analizeaza o situatie problematica, care nu il priveste in mod direct, exprimandu-si opiniile pe cat posibil de obiectiv, moment in care intervine asupra judecatii lui un sistem de valori, sa-i spunem oarecum cu o viziune realista asupra situatiei; insa daca situatia l-ar privi si pe el, atunci judecatile se vor schimba la modul in care interesul propiu si subiectivitatea, probabil un grad de sentimentalism, poate duce la aplicabilitatea celuilalt sistem de valori.

Pot fi clasificate aceste sisteme de valori in unul obiectiv si unul subiectiv? Ori e vroba de cazul de fata in care se aplica sistemul?
Putem delimita urmatoarele caracteristici pentru a le accepta ca fiind descriptive fata de sisteme in sine?

Sistemul “obiectiv” Sistemul “subiectiv”

“in ceea ce ii priveste” “in ceea ce ma priveste”
sub forma de sfat intelept actiune in spirit subiectiv
dezinteresat interesat
neafectiv afectiv
judecata rece, statutul naratorului statutul personajului
analizeaza tot contextul analizeaza cazul de fata
viziune de ansamblu viziune inchisa, limitata

In ce masura factorii interni ne pot influenta gradul de corectitudine in analiza unei situatii si cat ne poate afecta aceasta sistemul de judecata, ori cat il poate ajuta?
“Alegem” [ghilimelele sunt folosite pt a arata ca nu alegem in mod constient] sistemul de valori in care gandim in functie de implicatia personala intr-un caz, sau tinand cont de situatie si de sistemul care se potriveste in aceasta situatie?
E drept ca in cazul celorlalti sa judecam dupa un sistem de valori, iar in cazul nostru dupa altul?
Si daca e asa, e corect ca atunci cand situatia se schimba si sunt si “eu” implicat, brusc sa-mi schimb sistemul de judecata doar dintr-un egoism, pentru a ma face inteles?
Variatia de la un sistem la altul ne poate afecta relatiile sociale?
Poate fi privita aceasta acceptare a doua sisteme de valori ca fiind o afirmare in judecata a unei personalitati puternice,care tine cont de mai multe puncte de vedere?
Admitem ca avand doua sisteme de valori in judecata, este vorba de o contradictie, ori de o viziune hermeneutica?
Si, in fine, este veritabil sa adoptam doua sisteme de judecata?

comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (10):


dece nu esti ca-n prima zi?pacat, pacat! spune Aznavour. - de ADAM la: 24/05/2005 21:53:27
Toti ne schimbam de la un an la altul prin acumulare de cunostinte si experienta de viata.Si astfel ne schimbam si sistemul de coordonate, de valori prin care judecam realitatea .;iar aceste sisteme nu se inlocuiesc brusc unul pe altul, decat rar, si de aceea de cele mai multe ori gandim cu doua sisteme si unitati de masura,.unul in estompare,altul in crestere.
Cea mai frecventa minciuna spusa de oameni este:TE VOI IUBI TOATA VIATA. Spusa e valabila pentru momentul declaratiei;Peste 10 ani ambii vor fi alti oameni,inclusiv fizic,(atomii din care suntem compusi se schimba in interval de 2-7 ani)si constata ca nu se mai iubesc la fel ca-n prima zi.
Dece nu esti ca-n prima zi?pacat, pacat!
Ma minti spunandu-mi ca nimic nu s-a-ntamplat,
De-mi dai o sarutare,e sarbatoare;
Se-ntampa-atat de rar;
Iar visul se-nfiripa,
dar dup-o clipa dispare iar.
#50965 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
gina alberta - de Intruder la: 25/05/2005 10:55:16
chiar vad ca te atrag extremele...obiectiv/ subiectiv...arunci mingea prea jos de fileu si pana la urma strici scorul.
arunci prea multe idei si nu le pot rumega...n-am prins niciuna, mi-au scapat printre degete.
#51064 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
textele tale - de zaraza la: 25/05/2005 12:41:34
sunt ca o operatie de amigdale facuta prin fund. cunoastem diferenta dintre subiectiv si obiectiv, care-i marea filosofie?

zaraza
#51075 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza - de Belle la: 25/05/2005 14:46:10
mersi c-ai tras concluzia ;) am avut ieri bunavointa sa-ncerc sa citesc dar n-am rezistat pana la capat ... se pare ca bine am facut :)
#51089 (raspuns la: #51075) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
domnule intruder - de gina_alberta la: 26/05/2005 11:11:49
nu tot timpul scorul e scopul, ci jocul, exercitiul in sine...dar sa nu tragem concluzii ce ar avea o mai mare importanta, ori ce ar ajuta....sa zicem ca depinde de fiecare...deci tragi tu concluzia
#51344 (raspuns la: #51064) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
gina alberta - de Intruder la: 26/05/2005 14:51:11
ok, promit ca am sa reflectez...(oare am sa pot?)
aici nu sunt "domnule intruder", sunt doar intruder pentru toata lumea.
#51396 (raspuns la: #51344) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Relativ - de MiniByte la: 30/10/2008 13:42:38 Modificat la: 30/10/2008 13:46:56
Daca e sa-i spun relativ, atunci chiar e relativ tot ce se discuta. Treaba cu atomii schimbati in decurs de 7 ani chiar ma lasa pe spate. Sa fim seriosi si sa spunem lucrurilor pe nume: daca ai lucra la dublu fund naval de 15-20 de ani nu ai m-ai fi nimic in acest forum. daca lucrezi intr-o institutie si mai esti si intelectual(ca doar de' cine nu poate sa faca o facultate si sa se numeasca intelectual) atunci chiar ai o opinie. da' totusi e o opinie... da' dar nu in detrimentul expus topicului. asa ca... lasati-o moale... Dublu sistem de valori chiar exista... la unii oameni... Si totusi la unii chiar functioneaza DOAR un singur sistem de valori, acestia fiind foarte rari (cunosc oameni batrini care nu-si stirbesc demnitatea, omenia, verticalitatea si in special barbatia pt. absolut nimic in lumea aceasta - chiar rea sau insuportabila). Sunt oameni carora nu le poti spune oameni. Sunt indivizi plini de respect ce nu-l poti egala pt. ca pur si simplu... nu esti ca ei... si sunt putini credeti-ma.
#357122 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
MiniByte - de picky la: 30/10/2008 13:52:37
Ce te face să crezi că s-ar putea să nu fii crezut? Doar tocmai ai spus că apa-i udă...
#357133 (raspuns la: #357122) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
picky - de MiniByte la: 05/11/2008 16:47:42
Pacat ca unii chiar cred ca ne "udam" atunci cind se expun ideile (nu idei ci pur si simplu trairi) din practica. E mult prea greu sa explic (si chiar nu stiu de ce a-si face-o), ceea ce am am avut de spus. Tot respectul pentru material, dar minte scurte celor care nu vor, nu inteleg sau pur si simplu inteleg, vor... dar in final nu sunt de acord. De ce? Pentru ca, nu sunt de acord cu cineva, nu vor ei si gata... E greu... aaaaaaaaaa am o completare... "Totul e relativ". sper sa impac si criticii si cititorii.
#359365 (raspuns la: #357133) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de maan la: 05/11/2008 17:30:28
cunosc oameni batrini care nu-si stirbesc demnitatea, omenia, verticalitatea si in special barbatia pt. absolut nimic in lumea aceasta - chiar rea sau insuportabila).

in special barbatia?
de ce, domnule, 'in special'?
#359372 (raspuns la: #357122) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: