-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Putem vorbi de o Europa cu radacini crestine?


de irina fiorentina la: 20/05/2005 19:49:00
modificat la: 22/05/2005 12:03:36
voteaza:
Cu ocazia Pastelui ortodox m-am aflat la aceeasi masa cu fosti colegi de facultate, romani si cu alte persoane, chiar si italiani, catolici dar nu practicanti. A fost o sarbatoare ecumenica daca se poate spune si am putut impartasi bucuria sarbatorii crestine impreuna, fara discriminari religioase sau de status social.

Unul din fostii mei colegi s-a demonstrat preocupat pentru faptul ca noua constitutie europeana nu ar stipula in mod exact radacinile crestine ale populatiei europene. Sa fie oare adevarat, Europa unita trebuie considerata cea formata de state crestinate in timpuri indepartate? Sau poate ar trebui sa ne intoarcem si mai mult in timp la adevaratele origini, cand inca barbarii cutreierau in lung si in lat pe ramasitele unui imperiu apus?!

De ce in memoria nescrisa a cetatenilor europei de azi trebuie sa distingem atat de clar originea noastra ca si crestina, doar pentru ca Biserica catolica a construit dominiul sau pe reminescenta fostei comunitati crestine pecetluite de opera Apostolului Petru...sau pentru ca eforturilor de unificare ale lui Carol Magno au fost intarite cu ajutorul Bisericii...in fond au fost doar momente ale istoriei si spiritualitatii pe care si-au pus amprenta oameni care s-au evidentiat in epoca in care au trait!

Poate ca noi, romanii, am fost printre primii a fi crestinati, prin Apostolul Andrei si totusi nu ne revendicam atat de vehement originea crestina si europeana....cel putin pana nu ne vedem intrati in comunitate...ca din punct de vedere geografic suntem deja de mult timp!

Sa nu uitam un lucru: Europa unita a fost dorita de francmasoni, deci de laici, in serios conflict cu puterea eclesiastica, asa cum si unificarea principatelor romane sub A.I.Cuza a fost pusa in practica de acesti temerari urmasi ai templarilor....Promotorii Revolutiei franceze care apoi s-a difuzat in statele in care gandirea libera si progresul erau inca preocupari de actualitate ale constiintei civice, au creat premizele Europei Unite....si totusi nu aparau interesele crestinismului, sigur nu erau nici macar interesati de a se declara crestini! Dimpotriva, erau enciclopedisti, filozofi, literati care doreau o Europa libera de constringeri si prejudecati si dogme, in care drepturile omului se puteau exercita in mod democratic.

Intrebarea e simpla: e necesar a vorbim de radacini crestine ale Europei unite sau e doar un subiect de prozelitism si convenienta, care justifica existenta unei puteri spirituale pe care Biserica o revendica prin diversele sale denominari si confesiuni?

Sau e doar frica de a ne lasa abandonati unui polimorfism social si cultural, in care sa se piarda identitatea sociala, istorica si religioasa a fiecaruia? Poate ca acest aspect trebuie sa intre in categoria drepturilor fiecaruia de a-si exercita libertatea de a gandi si practica propria credinta de suflet sau spirit, fara a fi necesar o uniformizare si reglementare legislativa.

Voi ce spuneti?

irina fiorentina.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (13):


Eu spun ca Spania are o mai m - de gabriel.serbescu la: 23/05/2005 20:15:48
Eu spun ca Spania are o mai mare traditie musulmana decat crestina, iar ca ulterior cand tara a fost crestiunizata masiv s-a produs o adevarata isterie inchizitoare, ca grecii la o adica sint cei mai indreptatit sa vorbeasca de origini crestine, dar ca in nici un caz nu vor accepta o subordonare sub Moscova, ca nici germanilor sau anglosaxonilor in general nu le-a convenit patronatul Vatican, si tot asa, parca demonstrand ca biserica dincolo de pastoare a drept credinciosilor nu e decat o organizatioe politica, uneori prea puternica poate, cu o mare greutate politica, drept pentru care nu are cum figura printre restul de institutii laice europene menite sa organizeze atat geografic cat si economic continentul asta atat de convulsioinat.
#50749 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
e necesar sa avem un crez, un cod moral,o religie. - de ADAM la: 24/05/2005 08:31:15
tratatul antic de intelepciune chineza YI KING raspunde intrebarii tale Irina:
"Acolo unde se reunesc oamenii,puterea religioasa si un conducator ca centru al adunarii ,sunt absolut necesare."45.
Prin urmare Europa va deveni o uniune atunci cand va avea un conducator perseverent si luminat,avand teluri care trezesc entuziasm,pe care stie sa le urmareasca energic si o religie.(intreaba-i pe stramosi; religo, religare=a uni)
Si mai e nevoie de oameni cu puritatea sufletului tau Irina.
#50861 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
religie si credinte - de cattallin2002 la: 24/05/2005 12:17:11
Legat de radacinile crestine ale Europei, se impune o evidentiere: pina la "schisma" din 1054 se putea vorbi de o Europa care avea o singura biserica si credinta era pe unul din primele planuri al vietii locuitorilor din acea Europa, chiar daca in fapte nu se vedea intotdeauna la toti.
In 1054 nu s-a despartit Biserica in doua, nu s-a farimitat, pentru ca IIsus a zis ca pina la sfirsitul veacului Biserica pe care El a intemeiat-o nu v-a putea fi biruita si distrusa. Biserica a ramas una si ne bucuram ca si noi romanii facem parte din ea. Ortodoxia insasi se traduce ca "dreapta credinta" si asta nu este doar o figura de stil.
Sa stam drept si sa judecam: biserica ortodoxa nu a schimbat nimic din ce a ramas de la IIsus si de la sfintii apostoli. Slujba a ramas aceeasi, crezul la fel, trairea asijderea.
Noi putem sa stam si sa judecam cu gindirea noastra limitata cum e mai bine si care ar fi adevarul, dar un sfint luminat de Duhul lui Dumnezeu, zice din capul lui sau de la Dumnezeu? Si biserica noastra nu face sfinti pe oricine, care cum are o "viziune" e deja de la Dumnezeu. In vechime calugarii care aveau o vedenie, viziune, mergeau la un calugar cu viata sfinta care avea darul inainte vederii pantru a-l intreba daca au avut o viziune de la Dumnezeu sau o amagire de la diavol.
Insasi miscarile protestante au aparut ca un protest la exagerarile bisericii catolice, a indepartarii acesteia de la dreapta credinta, de la iubirea lui Dumnezeu.
Religiile orientale propaga ideea ca fiecare are adevarul, adevarul este dupa cum il vede fiecare om. Sa ne gindim daca este chiar asa;
Eu acum scriu de la un internet intr-un oras din Romania (Brasov). Rog citeva persoane care nu cunosc adevarul sa se gindeasca unde ma aflu: cineva poate zice ca in Romania, dar nu stie orasul, altcineva in Galati, unul in Italia, altul in Bucuresti si un altul in Brasov. Toti au avut dreptate? Fiecare s-a apropiat mai mult sau mai putin de adevar.
Dar acestea au fost numai pareri. Adevarul este unul singur in privinta asta, nu ma aflam in mai multe locuri deodata.
Asa este si in ceea ce priveste religia si adevarul despre Dumnezeu: ca o fi cum zic musulmanii, ca o fi cum zic hindusii sau catolicii sau ortodoxii, sau undeva la mijloc, adevarul e tot unul singur in toate amanuntele. Dumnezeu nu poate fi si exclusiv in afara lumii create cum spun crestinii, si inglobat in fiecare parte a lumii cum spun hindusii si budistii. Ori are unul din cei doi dreptate, sau poate este si in afara lumii si in fiecare particica a lumii, dar adevarul este unul singur.
Noi putem afla adevarul cautindu-l, cei pe care i-am intrebat la ce internet sint pot afla daca se intereseaza sau ma intreaba pe mine.
Dupa aceasta lunga paranteza revin la subiectul pus in discutie: radacinile crestine ale Europei. Ce importanta are pentru un ateu (liber cugetator, datator cu parerea) daca Europa are radacini crestine, doar din punct de vedere istoric (si asta tine de trecut)? Ce importanta are pentru un ortodox daca in viitoarea constitutie a Europei unite se va scrie ca e si putin crestina. Ce putem sa discutam noi in cadrul miscarii ecumenice? Facem si noi compromisuri si catolicii si protestantii pina ajungem la un punct comun care sa ne cuprinda pe toti. Poate pentru ortodoxi ar fi bine sa renunte la Fecioara Maria si protestantii vor accepta ceva din cultul nostru.
Poate daca spunem ca Iisus a fost un mare invatator putin mai mare decit Budha sau asemanator vom putea sa ne unim religia si cu budistii, in ton cu ecumenismul mai larg propovaduit in prezent, inclusiv de fostul Papa.
E ca si cum ca sa-i impac pe tori pe care i-am intrebat as zice ca sint la Cluj ca sa fiu la distanta egala de toti si sa-i impac pe toti. Asta nu ar fi o minciuna? Si daca continui as trai in minciuna.
Asa ca dragilor, sa cautam mai intii adevarul si cind l-am gasit va fi o mare bucurie. Si nu va mai trebui sa cautam prin gunoaie sau sa analizam fiecare idee emisa de mintea de mintea unuia sau altuia, in marea lor majoritate "luminati".
Spun toate astea din propria experienta, am fost ateu, apoi atras de paranormal (reiki, reviste de apranormal) pina am gasit adevarul. Si atunci nu a mai trebuit sa caut ceva acolo unde nu era. Fiind de putin timp credincios, ma iertati pentru putina mea stiinta in acest domeniu.
Cu dragoste multa pentru toti si Irina.
Catalin
#50879 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Eu spun ca Spania - de sandu mihail la: 25/05/2005 07:14:37
In ceea ce priveste Spania aveti fara indoiala dreptate .
Cat despre Grecia si ortodoxism sunt multe lucruri de luat in considerare .
Cum Grecia de astazi nu mai este vechea Grecie am putea vorbi de traditii crestine ortodoxe acum cand este Grecia independenta .
Dar sub imperiul Roman si sub cel Otoman au fost fara indoiala multe schimbari . Cum Bisericile ortodoxe sunt autocefale este normal ca nu au nici o treba cu Moscova , cum nici Biserica Romana nu are de a face cu Moscova decat ca folosesc acelasi vechi testament , care era Biblia Bizantina . Asta spre deosebire de papalitate unde Vaticanul a incercat sa obtina monopolul absolut al credintei , dar nu a reusit decat sa dezbine credinta catolica in tot felul de secte .
Evreii au ca biblie Talmutul care nu are nici o legatura cu credintele Crestine , ei fiind de fapt cei care l-au tradat pe Iisus .
Doar numele de Juda , si numele de Judei si nu mai este nimic de zis .
Numai cat a durat Imperiul Bizantin se poate spune de bazele ortodoxismului , dar grecii nu sunt singurii care faceau parte din imperiul bizantin ..
#51037 (raspuns la: #50749) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Irina - de TeodoraPA la: 25/05/2005 17:36:07
Ma intreb daca este important, sau cat este de important. De ce ar fi necesar sa vorbim de radacini crestine? Identitatea sociala si religioasa a fiecaruia in parte nu are a face cu originile Europei unite, oricare ar fi ele. Cultura europeana are frumusetea ei in ansamblu si in particular, pe teritorii si natiuni..., dar sa sustinem sus si tare ca are origini mai mult sau mai putin crestine nu cred ca are rost.
_________________________________________
Take heed when you think you stand, lest you fall.
#51138 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
sandu mishu! - de RSI la: 26/05/2005 00:56:26
ai cazut la examen! mai invata!
==============
"- Cum putem face imposibilul?"
"- Cu entuziasm!"
Paulo Coelho-Al 5-lea Munte
#51302 (raspuns la: #51037) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Irina - de Tofan Ana Isabella la: 13/10/2005 19:20:26
Dar daca ai o alta religie decat cea crestina,nu te poti numi european?Acum in U.E> sunt multi muslmani ,buddhisti,hindusi,zoraostrieni,evrei,etc.Cu acestia ce facem? Ca vrem nu vrem ii avem si pe acestia.. Eu am convigerea ca Dumenzeu este Unul pentru noi toti,indiferent ca suntem crestini,musulmani,evrei,budhhisti sau Hindusi. Ca exista deosebiri neimportante intre
noi e adevarat....asta nu inseamna ca n-as fi crestin ortodoxa...
#78493 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Bravo Ana Isabella, ai scris - de RSI la: 13/10/2005 19:51:22
Bravo Ana Isabella, ai scris ca o adevarata cetateanca a Europei ! Acceptarea pluralismului fara renuntare la specificul etnic , religios sau cultural. Inca o data sincere felicitari!c
=================
"- Dubito ergo cogito"
"- Cogito ergo sum"

Descartes
#78502 (raspuns la: #78493) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
isabella - de cattallin2002 la: 14/10/2005 15:18:32
In prima parte sint de acord cu tine, ca si cei de alte religii locuiesc in Europa.
Dar ca avem acelasi Dumnezeu toate religiile, asta e parerea ta, din intimplare gresita.
Fara suparere, RSI.
#78635 (raspuns la: #78493) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
nici o suparare catta ! numai - de RSI la: 14/10/2005 15:26:57
nici o suparare catta ! numai cele 3 mari religii monoteiste au acelasi D-zeu ! budhistii sau altii nu ! si oricum nu despre asta era vorba daca stai sa citesti cu atentie. Era vorba ca toti cetatenii Europei sunt egali in drepturi si nu exista motive de a fi singularizata numai o anumita grupa dintre ei, fie ea chiar majoritara. Mai ales ca ideea Europei federale este o idee laica, fara legatura cu religia, iar radacinile ei preced crestinismul si se gasesc in Imperiul Roman.
=================
"- Dubito ergo cogito"
"- Cogito ergo sum"

Descartes
#78640 (raspuns la: #78635) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
RSI - de cattallin2002 la: 14/10/2005 16:37:23
Au dreptate, si eu sint de acord, de altfel nu cred ca am afirmat altceva.
Totusi, pt ca sint circotas :) as avea o mica mentiune. Crestinii cred intr-un Dumnezeu treimic, iudeii si islamistii nu. Ca o dovada ca asa este cum zic crestinii ar fi Geneza parca 18 in care Dumnezeu vine la Aavram in cort si erau 3 persoane.
#78665 (raspuns la: #78640) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Unul sau trei, asta este o ch - de RSI la: 14/10/2005 16:45:01
Unul sau trei, asta este o chestiune de credinta si nu de constitutie europeana nu ? ;))
=================
"- Dubito ergo cogito"
"- Cogito ergo sum"

Descartes
#78670 (raspuns la: #78665) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
RSI - de cattallin2002 la: 14/10/2005 16:53:54
Categoric. De altfel, cum ai si scris, nu are legatura cu credinta uniunea europeana.
#78675 (raspuns la: #78670) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: