Pentru a accesa aceasta pagina trebuie sa fii conectat

Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Popa Ciocan


de L0r3 la: 23/05/2005 17:39:00
modificat la: 25/05/2005 22:12:30
taguri: Proza_scurta 
voteaza:
De-o vreme, la bisericuţa din sat oficiau doi preoţi. Alături de bătrânul preot Rupea, venise de vreo trei duminici, un tinerel negricios, slăbuţ, îmbrăcat exact ca un călugăr.
- Nu e încă uns fă! decretase ridicând un deget, Silvia lu` Picu, fiind în cunoştinţă de cauză în calitatea ei de vânzătoare de lumânări. Peste vro` două luni îl unge, vine popă, aci` la noi.
- Aoleo! sărise Viorica lu` Grigoraş, să zicem noi, muieri bătrâne, săru` mâna la un copil?
- Săru` mâna ca săru` mâna, da-l mai cheamă şi Ciocan! anunţase aceeaşi Silvia.
- Bateţi-vă fă peste gură, sunteţi în biserică, le îndemă Victoria de la gura văii, cea mai aprigă femeie de prin preajmă. Ce dacă-l cheamă Ciocan, nu poa` să cunune şi să boteze?
- Suntem în tinda bisericii, nu vezi că le-a găsit venitu` la biserică p`astea tinere?...Doamne iartă-mă! să-l vază pă popa.
Cam aşa se discutase înainte de predarea ştafetei de către blândul preot Rupea, mai tânărului său coleg, preotul Vasile Ciocan. Satul neavând casă parohială, fusese găzduit într-o casă nelocuită, dar foarte bine întreţinută, a unor tineri stabiliţi în America. Bătrânii care-o aveau în grijă, o cedaseră cu bucurie, punând cheile în mâna preotului care le spusese un mersi grăbit şi-i întrebase cine plăteşte curentul. Lucreţia, mama copiilor plecaţi, spusese încet, aproape cu teamă:
- Nu e nici o datorie acolo, şi ce consumaţi dumneavoastră om plăti tot noi, o vreme...
Casa avea de toate, preotul urmând doar să se mute. Asta a şi făcut, prin luna lui august, aducând cu el o preoteasă timidă, cu ochi albaştrii, care se vedea cu ochiul liber că-n scurt timp va deveni mamă. În afară de frumuşica lui nevastă, în prima zi, popa Ciocan adusese deasupra Daciei, legată cu sfoară, o dormeză cu faţa decolorată şi vreo cincizeci de mături pe care le descărcase din portbagaj sub ochii gogonaţi ai vecinelor, care-l pândeau cu străşnicie, după garduri. Ceea ce era cel mai ciudat, era că popa purta un tricou negru de plasă şi niste pantaloni ciudaţi, nici lungi, nici scurţi, aşa încât privindu-l acum, ai fi jurat că n-are nimic de-a face cu cele sfinte, mai ales că părul îi era puternic gelat şi aranjat numai ţepi.
,,Ăsta zici că-i corentat, se gândi Veronica, vecina de vis-a-vis, popă cu năvod pă el şi păru-mbâlfoiat în halu` ăsta n-am mai pomenit, constată ea cu îngrijorare, bărbat`su` Nelu, fiind consilierul bisericii.
În zilele următoare, popa Vasile, făcu nenumărate drumuri cu maşina cărând, spre stupoarea sătenilor, coşuri de nuiele, paporniţe, mături şi rogojini. Rica lu` Gicu, spusese la fân că dezlegarea enigmei şade la ea de mult : popa era fiul unor ţigani rudari din preajma Ploieştiului, care se ,,cilivizaseră`` dar păstraseră meseria moştenită din neam în neam, de-a împleti coşuri şi rogojini. Trebuie să vă spun că rogojinile erau privite cu dispreţ de către săteni, care se-ntrebau ce vrea popa să facă? vreun cadou enoriaşilor?...păi la ei nu mai avea lumea nici preşuri, da` rogojini?...
Următoarea ,,acţiune în forţă`` a popii a fost la biserică, unde a dublat preţul pomelnicelor, a scumpit lumânările şi-a demis-o pe Silvia din funcţie, anunţănd că acest post i se pare potrivit coanei preotese. Care venea cu el tăcută la slujbă şi se-aşeza pe scăunelul unde fusese peste douăzeci de ani locul Silviei. Lumea, năucită la-nceput, nu ştia cum să reacţioneze, punând totul pe seama tinereţii şi lipsei de experienţă a popii, dar cel mai tare atârna în balanţă, sfioasa preoteasă cu burtica mare, care saluta prima orice om din sat. Oricum, acest tânăr preot trezise la viaţă sătucul cu o mie două sute de suflete şi lumea era-n fierbere. La fân se vorbea de popa, la prune tot de el, la dispensar aşişderea. Nimeni nu se grăbea să tragă concluzii, se gândeau c-aşa or fi popii ăştia noi...da` ce boalii o face cu puzderia de mături, rogojini şi restu`?
Într-o duminică după-masă, la poarta popii, începură să se-alinieze rând pe rând, vreo patru ,,maşini mici``, din care a coborât o droaie de tineri şi tinere care mai de care mai fistichiu îmbrăcat. Vestea a zburat ca gândul prin sat şi după vreun ceas era un trafic nebun pe la poarta prelatului, care părea să nu ia în seamă că toată lumea are treabă chiar in după amiaza aceea. Nici n-avea cum, scosese afară, în curte, două boxe uriaşe, aduse de oaspeţi şi una după alta, manelele deocheate răsunau între dealurile mirosind a otavă prospăt cosită. După ce s-a-nserat, popa a scos afară două mese, scaune şi se-ncinsese un chef cum nu mai văzuse în veci satul. Fetele se unduiau din şolduri sub ochii holbaţi ai fericiţilor vecini, iar popa se scutura înainte şi-napoi pe pe lângă o bruneţică plinuţă. Doar preoteasa, intra din când în când în casă şi când revenea se-aşeza pe-un scăunel şi ronţăia covrigei. A doua zi dimineaţă, în poarta popii Ciocan era un afiş frumos, băgat in naylon, să nu-l strice ploaia, pe care scria cu litere mari, negre:
VINDEM MĂTURI, COŞURI, ROGOJINI
INTRAREA PRIN SPATE

...........................................................
va urma
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (1):


:) - de Cristall la: 28/05/2005 18:56:42
sunt inspirate de realitate presupun
continua sa ne dai franturi din universul tau
e usor ca o pana
#52039 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...