Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Popa Ciocan II


de L0r3 la: 23/05/2005 17:41:00
modificat la: 25/05/2005 22:12:35
taguri: Proza_scurta 
voteaza:
Soarta a făcut ca preotul cel tânăr să se mute chiar gard în gard cu bunica Victoria. Trebuie să menţionez că bunica munteancă e total diferită faţă de cea din Ardeal, din partea mamei, bunica ardeleancă fiind fiică de preot. De când o ştiu, vorbeşte numai răstit, şi trăsătura principală a caracterului ei este zgârcenia. ,,Io nu te pup şi nici nu-ţi caut în coarne ca tac-tu, el e băiatu` meu da` nu l-am pupat decât când a fost ginere``. Declaraţia ei nu m-a întristat pentru că nici mie nu-mi dădea inima brânci s-o pup, speriindu-mă când eram mai mică, de dinţii ei albi ,,de fier``. Mă duceam cu gândul la căţeluşa cu dinţii de fier din povestea lui Ion Creangă. În afară de faptul că e rea şi zgârcită, n-are nici în clin nici în mânecă cu cele sfinte, spre amuzamentul mamei, care-i şterge icoanele de praf şi-o-ntreabă de fiecare dată ce reprezintă fiecare. Ultima oară l-a încurcat pe sfântul Gheorghe ucigând balaurul, cu Iuda. De multe ori m-am gândit că tata, care e un om atât de cald şi bun, n-are cum să fie fiul bunicei Victoria. Aşa stând lucrurile cu credinţa ei, noul popă i-a trimis vorbă să facă bine să mai dea şi pe la slujbă, alături de celelalte femei bătrâne care cotizau din plin şi la pomelnice şi la cutia milei. Bunica auzise clevetindu-se prin sat, dar se simţea sigură pe ea, pământul bisericii şi-al cimitirului fiind donat de către părinţii ei. Asta îi dăduse dreptul, cu vreo zece ani în urmă, să-şi aleagă cel mai bun loc de veci, la ieşirea din biserică, pe care-l amenajase cu gard, cruci de marmură pe care pusese şi poza ei şi-a bunicului inclusiv anul naşterii şi-o linioară, urmând să adauge numai anul strămutării.
- Tanti Victoria, ieşi bre la poartă niţel! răcni soră-sa mai mică, Silvia. Văzând că bunica se face că n-aude intră în curte.
- Bre tanti Vico, popa vrea să intre peste locu` lu` matale! spuse ea într-un suflet, netrecând de bucătăria de vară, buncă-mea stând chiar în potecă, barându-i drumul.
- Aoleo! da` să intre dă tot să nu-l găsesc io, bunica zâmbea cu o faţă care nu prevestea nimic bun.
- Mi-a spus Aurică, dascălu`, că n-ai acte pă el şi-l dă lu` Ion Stoicescu.
- Cum fă să dea pământu` lu` tata, te-ai stricat la cap?
Mama, auzind cursul discuţiei, se retrase discret, în spate, la păsări, să fumeze o ţigară în mijlocul naturii.
- Mamaie, hai cu mine la cimitir! mi se adresă ea, fară drept de apel, luându-şi băţul cu care se sprijinea doar când ieşea din curte.
M-am uitat în jur neajutorată, tataia o ştersese şi el, la fel de ,,englezeşte`` ca mama, deci n-aveam ce face, trebuia să fiu scutierul bunicii, care intrase-n casă să se pieptene şi să caute ,,actu``.
Biserica e la doi paşi, dar bunica se oprea cu toată lumea de pe drum să spună tărăşenia. Femeile dădeau din cap, cu prefăcătorie, in realitate considerând-o pe bunica o scrântită care umblă la şapteşcinci de ani în pantaloni şi-n capu` gol. Ajunse la cimitir, eu îl zării pe popa printre morminte, cu vreo doi- trei oameni, dar bunica, uitând de băţ, pe care mi-l dăduse mie să-l ţin, s-a dus glonţ la viitoarea locuinţă. Eu rămăsesem mai în spate, simţindu-mă nu ştiu cum cu băţu` bunicii-ntr-o mână, actu` la piept strâns şi bunica în faţă, pusă pe scandal.
- Ia treci încoa` şi nu mai tălâmbi, că d-aia te-am luat după mine! ia vezi, astea nu e urme proaspete? zise ea, arătându-mi urmele pe care tocmai călcase. Cu-o zi înainte plouase, aşa că pământul era încă moale.
- Nu ştiu bre mamaie ce să zic, parc-ar fi ale matale, încercai eu timid o concluzie.
- Las` că-i arăt io lui! aci` stăm până vine incoa` dacă are coraj! stabilise ea, înfigându-şi picioarele în glia moştenită de la taică-su`.
Preotul a mai zăbovit o vreme, după care a venit hotărât să intre în biserică, fără măcar s-o bage în seamă pe bunica.
- Părinte, bună ziua! vreau să vorbesc şi io două vorbe cu dumneata! zise bunica, hotărând pe loc să nu-i zică ,,vânzătorului de rogojini``, dar mai ales ,,răpitorului de glie``, dumneavoastră.
Popa Ciocan nu se obosi să-i răspundă la salut, şi se-apropie, uitându-se-n treacăt la mine şi învăluindu-mă c-un damf de after shave de calitate.
- Ce s-a-ntâmplat mamaie? o-ntrebă el pe bunica.
- S-a-ntâmplat că ăsta tot cât vezi cu ochii, e pământ donat dă tata, şi ăsta pă care stau , continuă ea infigând călcâiul în pământul moale, e locu` meu dă veci!
- Şi ce-i cu asta, întrebă pirpiriul prelat, vădit plictisit.
- Am auzit că vreţi să-mi daţi locu` lu` Stoicescu, aruncă bunica mărul discordiei.
- Nu mamaie, a fost o discuţie, o propunere de schimb.
- Şi astea ce e? se repezi bunica să-i arate popii propriile-i urme, dar în zelul ei, de vină fiind şi pământul moale, şi-a agaţat pantalonii supraelastici în gardul de fier, şi fără veste, bunica se lungi de-a latul locuinţei mult disputate. Popa pufni în râs şi se uită la mine, care încremenisem cu băţu-n mâna şi actu` la piept, ca un slujitor de nădejde ce eram. În ciuda junghiurilor de care se plângea, bunica sări în două picioare, se scutură în zadar pentru că era plină de noroi pe burtă, şi-i spuse popii, care devenise, brusc, serios.
- Io spun numa` atât părinte, cine calc-aci, aci-l îngrop, cu mâinile mele!...mai întreabă lumea, sunt fata lu` Miu Nistor, care n-a fost un fitecine, spoieşte tingiri!
- Desigur, încheiase popa în zeflemea, şi-acum fiindcă ţi-a venit nepoata, poate mai dai şi matale pe la slujbă, aruncă el, ca să nu ramână dator.
- La biserică viu când ştiu io, şi nepoata nu se omoară cu slujbele, spuse bunica, aruncându-mă pe tărâmul necredincioşilor fără să clipească din ochi. Atât am spus, la revedere!

.......................................................

va urma
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (7):


ion creanga - de Cristall la: 28/05/2005 18:59:33
sunt sigura ca a fost unul din preferatii tai
gasesc ceva din bonomia lui in felul tau de a surprinde momente

#52040 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
L0r3... - de Intruder la: 10/06/2005 19:29:03
Femeile dădeau din cap, cu prefăcătorie, in realitate considerând-o pe bunica o scrântită care umblă la şapteşcinci de ani în pantaloni şi-n capu` gol.

iata ca si lumea rurala se emancipeaza...:))

esti fantastica, abia azi te-am ''descoperit''...bravo din nou!
#54228 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Popa :))) - de L0r3 la: 10/06/2005 23:31:45
lory
Intruder, bine ai venit peste textele mele, multumesc pentru ca ma citesti:)
cu drag - Lory
#54286 (raspuns la: #54228) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
lory - de L0r3 la: 14/06/2005 15:41:58
lory
Cristal, popa a fost preferatul meu pe hartie, nicicum altfel:)))))oh my God, no!:)))
drag - Lory
#54811 (raspuns la: #52040) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
lory - de zaraza la: 14/06/2005 15:44:30
ti-am citit si eu cu mare placere textele. mult succes, sunt sigura ca voi mai auzi de tine.

zaraza
#54814 (raspuns la: #54286) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
de ION CREANGA ziceam ca ar fi fost un preferat - de Cristall la: 15/06/2005 22:14:30
al tau...
si era vorba de...ce a pus pe hartie, intr-adevar
tu la care popa te-ai gandit? :)))))))))))))))))))))))))
#55082 (raspuns la: #54811) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
lory - de L0r3 la: 25/08/2005 18:24:10
lory
Iti multumesc pentru ca ma citesti, si multumesc tuturor voua care o faceti, cu mii de scuye pentru ca intru rar sa va raspund.
drag de voi - lory
#67881 (raspuns la: #54814) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...