Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Palaria lui Procust


de Emil Carageorge la: 24/05/2005 22:18:00
modificat la: 25/05/2005 22:16:14
taguri: Proza_scurta 
voteaza:
Una dintre cele mai mari descoperiri ale omului, care trebuie aşezată în imediata vecinătate a focului şi a roţii, este patul lui Procust.
Această piesă de mobilier oarecum rigidă l-a însoţit pe om încă de la apariţia gintei şi a tribului, fiind menită să-i facă acestuia mai suportabil traiul în societate.
Istoria ne povesteşte că Procust, fin observator al caracterelor umane şi cu un acut simţ al proporţiilor, şi-a dat seama că, atât de căutat pe timpul nopţii, patul devenea ziua un simplu accesoriu, prea neglijat pentru multiplele funcţionalităţi pe care le oferea.
O incursiune în biografia sa ne conduce direct la momentul când s-a născut această genială idee. În anii studenţiei, într-un cămin igrasios la periferia cetăţii, tânărul Procust are de înfruntat din partea celor mai dotaţi, bătăi, batjocuri, umilinţe de tot felul. Dar, spre deosebire de cei asemeni lui, nu îi este ruşine de complexele sale, ba mai mult, îşi jură că intr-o zi, dacă el nu va fi ca ceilalţi, toţi ceilalţi vor fi ca el. Şi astfel, în timp ce contemporanii săi îşi iroseau vremea cultivându-şi ogoarele şi spiritele sau întrecându-se pe la Olimpiade, Procust al nostru muncea pe brânci la realizarea unuia din visele de aur ale omenirii.
Mai apoi, invenţia sa va revoluţiona întreaga lume a esteticului. Artiştii se vor întrece să găsească simboluri pentru acest pătuţ simplu; un roman întreg va primi chiar acest titlu. Până şi arhitecţii „oamenilor noi“ din secolul al XX-lea, deşi n-au vrut să recunoască niciodată, au experimentat în mare taină acest patent, fără rezultate notabile însă. Cu un mic exerciţiu de imaginaţie, oricine îşi putea închipui că, de fapt, patul este cel care se ajustează după nivelul ocupantului său şi nu invers.
Ceea ce istoria, însă, nu ne spune, este că dnul Procust, copleşit de imensa cerere pe care o avea patul său, va lansa apoi linia de accesorii care îi poartă numele, absolut indispensabile pentru obţinerea confortului maxim: saltele, pături, cearceafuri-plic, perne, toate purtând această emblemă, devenită între timp marcă înregistrată. Şi, ca o recunoaştere deplină a succesului său fulminant, fabrica de kitsch s-a pus imediat în mişcare, aşa că piaţa avea să fie invadată rapid de imitaţii Procust de prost gust.
Se spune chiar că celebrul 90-60-90, spaima femeilor contemporane, şi-ar avea originea în această descoperire epocală.
Pornind de aici, designerii de mai târziu au creat o adevărată industrie a produselor Procust, cu mare priză la public: pantaloni, cămăşi, fuste, sutiene, tot ce-i trebuie omului modern din toate timpurile, chiar şi pălării, deşi un darwinist obscur din secolul trecut spunea că inteligenţa nu se măsoară în centimetri cubi.
De altfel, pălăriile Procust sunt în mare vogă şi anul acesta, n-aţi observat?
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (1):


hîhî... super! :) ________ - de Honey in the Sunshine la: 27/10/2005 16:04:06
hîhî... super! :)
_____________________________________________________
Communication is not just words, communication is architecture
#81934 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...