-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Clopote. De ce nu m-as face protestant


de gabriel.serbescu la: 24/05/2005 23:08:00
modificat la: 25/05/2005 22:16:56
voteaza:

De la credinta crestina catolica si ortodoxa ne vin clopotele, niste obiecte metalurgice masive si grele, rezultat solemn al focului, o forta implacabila ce a topit un mineral, dandu-i forme fluide, si de aceea atat de metafizice. (Lichidele sint materii magice ce se muleaza, ce curg, neavand alta opozitie decat, la crestini de pilda, insasi formele unui clopot)
Astfel, daca in spatele fiecarui lucru se afla Dumnezeu, atunci acesta negresit a fost materie prima, a fost foc, a fost fizica termica, pentru a sfarsi umanizat in forme de El insusi inspirate, iar nu reprezentant de biserica politica sau de alt soi institutional. Cred asadar in Dumnezeu cand aud clopote iar nu altcumva. Nu vreau sa jignesc pe nimeni, dar cu atat mai putin pot crede cand vad si aud telepredicatori.
Cand profetul trece printr-o sedinta de machiaj, cand interioarele in care se desfasoara el sint atat de somptuoase, cand peisajul devine functional si aseptic, cu public ales in urma unei preselectii, cu regizori de scena, coregrafi si asistenti de iluminare interioara, ma simt coplesit. In afara sunetelor de clopot, si in absenta orgii, cuvintele devin oratorie iar oratoria sfarseste in retorica.
Cand nu exista orgi sau clopote, cand nu exista gonguri sau triangluri, cand nu se aud macar texturile groase de voci calugaresti ce par aritmice si de aceea atemporale, cand nu exista toaca, versetul invocat e o lalaitura beata de Armata a Salvarii, de coruri de consumeristi liberali turmentati la cuget.
Nu sint anarhic in credinta dar nici nu as putea fi fundamentalist, arogant in puritanismul care evident, m-ar justifica.
( La fel imi poate repugna iconografica crestina, de la Renascentisti incoace. Potretele se purifica rasial, si de la semitii care au trait si populat un testament vechi si un altul nou, se junge la duhul unei alte imagerii, de rasa alba,chiar ariana. Ori e o minciuna la mijloc caci zeii nostri sint arabi. Protestantii continua acest spectacol estetic, prezentand un nou Isus, patron, in pamfletele lor, al unei lumi surghiunite intr-un etern suras, reprezentare a unei generatii ce parca doar practica igiena bucala mai inainte de toate).
Insa protestantilor le lipsesc in primul rand clopotele care fac diiiing la sferturile de ora, sau doooong la implinirea uneia, in zilele de sarbatoare naucind prin frenezie, sunet, si vibratie. In ciuda contradictiilor si a tot ceea ce se mai poate spune, raman crestin.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (19):


Am parcurs cu interes cateva - de liana vlad la: 26/05/2005 08:33:58
Am parcurs cu interes cateva dintre textele dvs.. Pe unele la ceva distanta de momentul editarii lor, asa incat mi se va sterge, sper, zambetul, de pe lista celor care nu v-au mai putut fi de folos, dar au incercat.:)
E deosebit de agreabil stilul acesta direct, simplu, profund, limpede, elegant, sensibil, emotionant, plin de umor sau strabatut de o ironie fina, in perfect acord cu subiectul ales (dintr-o gama si ea destul de larga).

Cat despre clopote, eu ce sa mai zic :)
#51320 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Pt. gabi.boldis - de Paianjenul la: 26/05/2005 09:52:32
"Insa protestantilor le lipsesc in primul rand clopotele care fac diiiing la sferturile de ora"


- Daca ai intilnit (sau ai sa intilnesti) undeva biserica protestanta fara clopote, spune-mi si mie unde...
#51327 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
paianjenul - de lexou la: 26/05/2005 12:10:55
Cunosc eu una. E in Resita! in zona furnalelor... e protestant- reformata.
Iar la 100 de metri de ea este o alta biserica protestanta (protestant-evanghelica), si care are clopote ;)
E drept insa ca in marea majoritate bisericile protestante AU clopote... de ex: tzarile protestante nordice... au domuri, catedrale... toate au clopote
#51356 (raspuns la: #51327) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Liliana va multumesc frumos. - de gabriel.serbescu la: 26/05/2005 20:21:30
Liliana va multumesc frumos. Daca s-ar judeca dupa adjectivele dumneavoastra ar trebui sa fiu omul care de fapt nu sint. Oricum multumesc.

Pentru Pasagerul,
parte a bisericii protestante mai face uz de clopote, iar alta nu.
Se foloseste in special in comunitatile catalice sau ortodoxe in care se duce o munca de convertire, si e folosit pentru ca inca e familiar credinciosului.
De un acelasi mod a operat biserica catolica in Peru, spre exemplu, unde petru a converti populatia indigena s-a ajuns la concesii ce permiteau consumul de frunze de coca la slujbe, sau alt exemplu, Mexic, unde Maria a fost impodobita de coloritul sarpelui cu pene aztec.
#51502 (raspuns la: #51320) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
show-ul si biserica, sau publicitate cu credinta - de cristiscu la: 27/05/2005 02:54:56
Acum cateva saptamani se plangea cineva pe alt forum ca e terorizat de clopotele bisericii vecine. Am locuit si eu o vreme in Elvetia langa o biserica si ii inteleg cosmarul. E adevarat ca nu toate clopotele suna la fel. Si nu toate bisericile abuzeaza strident de acest mijloc mediatic de a-si aduce oamenii la slujba. La fel gasesc zgomotele ceasurilor si pendulelor. Daca Big Ben-ul Londonez are o discreta prestanta, pendula vecinului - ce ma trezea noaptea la orice ora - aducea mai degraba cu abuz de perturbare a linistii celuilalt.
Gabi, scrii bine, dar caut sa vad si samburele dincolo de coaja, si mi-e teama ca nu arati o intelegere corecta a fenomenului de show din biserica actuala. Bisericile protestante din State sunt mari manipulatoare de oameni prin show-urile orchestrate. Nu ma refer doar la protestanti. Cunosti poate cruciada lui Benny Hinn. Mie mi se pare din contra periculos ca biserica sa isi caute si sa-si gaseasca adepti prin calitatea show-urilor prestate. Sau prin cat de bine isi scutura clopotele.

Cristi
#51592 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
clopotele - de Simeon Dascalul la: 27/05/2005 09:16:44
au fost luate prea la propriu

#51631 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Sa-mi fie scuzat subiectivism - de gabriel.serbescu la: 27/05/2005 21:47:42
Sa-mi fie scuzat subiectivismul, aveam in minte exact clopotele de la biserica Mare de Deu (Mama lui Dumnezeu asadar) din Valencia, si care departe de a fi deranjante sint grave si impresionante.
Acolo de altfel se si desfasoara in fiecare primavara o suita de concerte, respectiv vin, cat se poate de seriosi si de demni, toti clopotarii zonei, si se intrec la propriu intr-o competitie specifica.
Altfel nu am vrut sa ofer un denunt cat o opinie personala, fara alt efect decat cel al propriei marturisiri.

#51898 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Pt. lexout - de Paianjenul la: 28/05/2005 12:47:05
"Cunosc eu una. E in Resita! in zona furnalelor... e protestant- reformata."


- Ai avut cumva curiozitatea sa investighezi de ce respectiva biserica protestant-reformata nu are clopote ca si cealalta aflata la 100m distanta?...
#51984 (raspuns la: #51356) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Pt. gabi.boldis - de Paianjenul la: 28/05/2005 17:27:51
"parte a bisericii protestante mai face uz de clopote, iar alta nu."


- Se pare ca e cazul sa precizezi ce intelegi tu exact prin "biserica protestanta"...
#52014 (raspuns la: #51502) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Clopote - de transilvanpop la: 09/07/2005 12:17:46
De unde or proveni si clopotele astea, ca nici Hristos nu a dat vreo invatatura despre ele, nici in crestinismul primar nu s-au folosit? NU sunt impotriva folosirii lor, sunt doar impotriva ideii ca daca nu ai clopot nu esti crestin.
#58817 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Totul despre clopote - de PARAU la: 17/07/2005 15:14:36
Clopotul a fost primul instrument de comunicare, descoperit şi folosit încă de acum 4.500 de ani ca obiect de lut ars şi mai apoi din bronz sau alte metale.
Am adunat şi eu date despre aceste obiecte (clopote, clopoţei, talăngi şi zurgălăi) pe care le-am reunit sub forma unei trilogii. Aceasta răspunde cred, sub forma cuvântului şi a imaginii întrebării legitime a Dumneavoastră.
Fotografiile pieselor din colecţia mea le găsiţi la http://bells.zuavra.net
Cartea voi începe să o public şi pe site-ul www.cafeneaua.ro pornind cu volumul II - "NEGURA" despre istoria multimilenară şi multiculturală a clopotelor.
PĂRĂU
#60008 (raspuns la: #58817) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
"În cazul adevărului nespus - de PARAU la: 19/07/2005 11:04:44
"În cazul adevărului nespus, tăcerea poate deveni asurzitoare"


site-ul http://bells.zuavra.net îţi poate furniza o parte a acestui răspuns sub forma imaginilor.
O posibila explicaţie asupra istoriei clopotelor a început să fie publicată de subsemnatul pe acest site.

PĂRĂU
#60269 (raspuns la: #58817) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
o surpriza totala si placuta - de gabriel.serbescu la: 22/07/2005 23:28:36
o surpriza totala si placuta
#60830 (raspuns la: #60008) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
'Crestin' = urmas al lui Cris - de rational rose la: 24/12/2005 11:24:07
'Crestin' = urmas al lui Cristos = cineva care face ce a facut si ce a spus Cristos.

Sa nu lasam nici 'show-urile' televizate, nici institutiile, nici oamenii, nici chiar clopotele sau orice altceva sa ne abata de la definitia de mai sus.

Orice lucru, cat de 'sfant' si de mistic sau estetic ni s-ar parea noua poate sa nu valoreze nimic, sa ajunga un idol, si sa nu ne deosebim cu nimic de pagani.
Mai ales ca obiectele, ritualurile etc nu sunt sfinte decat daca este prezent Singurul care poate sfinti - Dumnezeu.

Nu suntem crestini fiindca spunem noi ca suntem crestini, fiindca purtam un tricou pe care scrie crestin sau daca facem parte dintr-o biserica crestina.

"De ce-Mi ziceţi: ,Doamne, Doamne!' şi nu faceţi ce spun Eu? " Luca 6,46

"Nu orişicine-Mi zice: "Doamne, Doamne!" va intra în Împărăţia cerurilor, ci cel ce face voia Tatălui Meu care este în ceruri." Matei 7,21

Suntem crestini numai daca il cunoastem pe Cel din care a izvorat crestinismul, si care spune: "Eu sunt Calea, Adevarul si Viata".
Sunetul cuvintelor Lui trebuie sa ne faca sa vibram.

Amin.


#96751 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
....nu cred ca vreau sa stiu - de dori_nika la: 04/06/2006 11:04:00
....nu cred ca vreau sa stiu cum sunt acum....
aud doar cum inima tresalta in sunet de clopot si bate in ritm de toaca...
nu stiu daca aud ce trebuie...dar el (clopotul) si ea (toaca ) suna tare bine cand se unesc sa slaveasca...ceea ce eu...nu mai stiu poate sa pretuiesc.
#126009 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
dar ce surpriza.. - de shaman la: 04/06/2006 11:11:54
...departe de mine gindul de a intra in polemica
cu Cineva dar.........Protestul reformator
al lui Luther si Kalvin nu s-a indreptat impotriva
credintei crestine fie ea catolica sau ortodoxa ci impotriva
acelora care prin forma sau continut rataceau Calea ...
Puterea absoluta si decizia unica privite din perspectiva
secolelor trecute de atunci ma fac sa cred ca metoda de
a-ti rascumpara pacatele lumesti prin ''diligentele'' celor
care se si imbogateau pe aceasta cale ar putea fi
reinventata si aplicat cu succes in epoca postPC
In depresiunile montane din curbura Carpatiilor ,
unde putem gasii si dovedii in ultima instanta faptul
k toate bisericile reformat protestante chiar si cele
neoprotestante /unele/au clopote care isi implinesc rolul .
In fiecare zi clopotele anunta trecerea timpului si
chemarea la slujba . In fiecare zi la prinz clopotele
anunta victoria lui Iancu de Hunedoara asupra
turcilor in batalia de la Belgrad.Rolul clopotelor in
revolutia de la 1848 dar nu numai a fost unul care
dincolo de partea fizica ,prin care s-au transformat
in tunuri au implinit destinul de luptatori a
generatii de credinciosi .Cu Biblia in mina stinga si cu
sabia in dreapta generatii de protestanti au luptat
impotriva necredinciosilor ,au luptat impotriva
ignorantei si rautati omenesti asa cum ea ne apare
chiar si astazi .Desigur astazi mijloacele sunt mai simple
pot fi :educatia ,cultura ,intelegerea,dezbaterea
iar armele sunt iata ....un biet laptop care ne ascunde
unul de celalalt. Am convingerea k a fost doar un mod
de a provoca o dezbatere pe tema ...un exercitiu de
caz ...si atit .
Ecumenismul ...poate fi o forma de globalizare
...sau nu ? Principiile ecumenice sunt in aspect si continut
mesajul ..alfa si omega ...! iar in acest mesaj clopotul
poate avea un rol bine definit sau nu .?!.lalaiala despre
care se face vorbire in legatura cu Armata Salvarii?
Putin cam tare exprimarea in opinia mea !Exercitiul
umilintei pentru a face bine celui aflat in nevoie si
grija este un principiu crestin pe care ar trebui sa il
traim cu totii . Protestanti sau nu !

cu drag shaman

#126035 (raspuns la: #60830) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
De ce nu m-as face protestant - de Jianu Neridan la: 14/09/2006 00:04:28
crestin
Dati-mi voie sa va spun ca clopotele au intrat in crestinism din religiile orientale mai exact de la budisti.
Ideea de protestantism este o idee mareata.Dupa istoricii actuali oficial au murit sub mana Inchizitiei cca 40- 90 milioane de oameni.Ganditi-va ce a facut biserica oficiala in Europa intre anii 538-1800- evul mediu intunecat.N-au scapat nici Giordano Bruno, d'Vinci, Galilei, Copernic.
Protestantismul s-a ridicat cu pretul vietii impotriva inventiilor omenesti in materie de religie.Baza lui a fost Sfanta Scriptura, Cuvantul lui Dumnezeu.
Protestantismul a adus cu el eliberarea Europei -prin reforma intregului sistem (iluminismul, renastere,etc.)
Durerea este ca dupa ce a obtinut libertatea s-a departat de sursa puterii lui, de Dumnezeu, a dat de bine si a uitat misiunea lui.A inventat ratiunea fara Dumnezeu-vezi Revolutia Franceza si marea lui inventie Umanismul- Omul masura tuturor lucrurilor.
De aici s-au scurs: marxismul, darwinismul, spiritismul, liberalismul in gandire, oprimarea celorlalte continente.
Ce va fi? Cititi Cartea profetului Daniel.
#145130 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Bisericile au doctrine false - de zexelica la: 02/05/2007 12:04:47
Nu m-as duce la nicio biserica, pt ca toate au doctrina falsa a liberului arbitru si atunci ar insemna sa fiu parte cu razvratirea lor.

Era bisericilor a incetat, iar acea data este scrisa in Daniel 12:11. Satan conduce prin oamenii nesalvati si doctrina otravita, veninul viperei care otraveste sufletele celor care sunt parte cu ei.
#192864 (raspuns la: #96751) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Jianu Neridan - de Sancho Panza la: 02/05/2007 14:57:03
Dati-mi voie sa va spun ca clopotele au intrat in crestinism din religiile orientale mai exact de la budisti.

Informatia e absolut corecta.
Insa...daca le-ai asculta intr-un amurg cu aburi de ploaie,prin padurile de la Varatec, s-ar putea sa uiti cu totul de doctrine, teze,antiteze si adevaruri istorice.:)

#192936 (raspuns la: #145130) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...