Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Barfa


de Tofan Ana Isabella la: 02/06/2005 11:31:00
modificat la: 03/06/2005 11:35:54
taguri: Arta_si_literatura 
voteaza:
Ce credeti despre persoanele care comenteza mereu vrute si nevrute, despre oricine cu orice ocazie,si daca se poate sa vorbeasca numai de rau,cu atat mai bine. Sa moara capra vecinului cu alte cuvinte. Sunt niste persoane de cea mai joasa speta. Am postat acest topic pe un alt site si mi-au spus ca barfa este constructiva. Cum poate fi constructiva daca ii faci rau altcuiva in mod deliberat.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (12):


Ana, - de Intruder la: 03/06/2005 14:56:00
de ce ai postat conferinta la "arta si literatura"?

in fine, era o intrebare, eram curios...

barfa nu poate fi constructiva pentru ca persoana care constituie subiectul barfei nu este de fata...cu ce sa fie constructiva?
sunt barfe nevinovate ("uite si la maricica cu ce bluza a venit la birou azi...parca-i husa de motocicleta...vaaaaaai si iar vai") si mai sunt barfe rauvoitoare, "sapaturi"...("doamna X l-am vazut azi pe sotul dumitale cu o blonda in masina...eu mi-am facut datoria, sunteti o femeie care nu merita asta...aveti grija, il napadesc matracucele...si sa stiti, cand a fost in delegatie, a stat in aceeasi camera de hotel cu mimi colega noastra...ce om doamna, ce om!!!"...sau..."sefu' sa stiti ca popescu a fost ajutat la proiectul asta de colegi, nu l-a facut singur...a spus ca este incapabil sa-l duca pana la capat...eu v-am zis!")

barfa se isca din invidie sau din prostie...cea care provine din invidie cred ca este mai grava si face mai mult sau mai putin rau...dar face!
trebuie sa ocolim asa cum ocolim un rahat de pe trotuar...nu putem sa-l luam noi si sa-l aruncam la gunoi, il ocolilm...
q.e.d.
#53028 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ana si intruder - de Belle la: 03/06/2005 15:23:27
probabil ca barfa e o arta in fond si la urma urmei ;) si poate oferi o lectura delectabila :P

nu sunt 100% de acord ca persoanele care barfesc sunt de cea mai joasa speta si nici ca prin asta faci rau cuiva in mod deliberat. de exemplu, daca eu ii scriu unei prietene despre o terta persoana ceva de genul "ai vazut ce nesimtita e X si cat de urat se poarta" inseamna ca-s de cea mai joasa speta sau ca vreau sa-i fac un rau deliberat cuiva care s-a purtat mitocaneste si "hormonal"? intruder, conform exemplului tu ce crezi, am scris asta prietenei din invidie sau prostie ... eu zic ca din prostie in sensul ca am fost o proasta ca i-am permis lui x sa se poarte asa cu mine, nu sunt catusi de putin invidioasa ca x e hormonala si nu stie sa se poarte ;)

constructiva ar fi daca acea terta persoana ar putea vedea dincolo de orgoliu si aroganta si-ar intelege ca poate intr-adevar a gresit ... insa putini oameni am intalnit care sa recunoasca asta.

exemplul tau de barfa "nevinovata" cred ca se practica doar in romania. eu am colege sau colegi care habar n-au sa se imbrace dar n-am auzit pe nimeni sa comenteze pe la spate despre asta.

si cred ca pe tema asta se poate discuta la nesfarsit, mai mult sau mai putin in contradictoriu, asa ca ma opresc ca oricum nu rezolvam nimic si nici n-ajungem undeva cu asta :)))
#53041 (raspuns la: #53028) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Dupa mine... - de Honey in the Sunshine la: 03/06/2005 16:53:03
Barfa e inevitabila.. cine zice ca n-a strambat vreodata din nas cu un coleg la aparitia "Maricicai".. cine zice ca nu s-a amuzat cu prietenii despre o persoana "hormonala"minte..
Si daca o facem toti.. Inseamna ca suntem toti josnici si invidiosi?

Cum zicea si Intruder.. exista "sapaturile".. care dupa mine nu tine de barfa.. Barfa e o discutie nevinovata, atunci cand interlocutorii chiar au terminat toate subiectele de discutie...
A face rau deliberat e cu totul alta poveste...
Si ca sa dau un exemplu... bunica mea a petrecut vreo 40 de ani stand pe banca si vorbind despre Maricicile din cartier... Cu toate astea nu cred ca vroia sa faca rau cuiva.
____________________________________
Der Zeit ihre Kunst, der Kunst ihre Freiheit
#53081 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
retractez - de Honey in the Sunshine la: 03/06/2005 16:55:37
DEX-ul zice barfa=calomnie..
Se pare ca ar trebui eu sa-mi revizuiesc notiunile.. doar ca de la o vreme totul este barfa.. si toti "este barfitori":)
____________________________________
Der Zeit ihre Kunst, der Kunst ihre Freiheit
#53085 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Tendinta de-a discuta (de rau - de cico la: 03/06/2005 18:38:17
Tendinta de-a discuta (de rau) pe seama altora vin de la incapacitatea de a purta conversatii la modul general, pe subiecte neutre. Da, e si despre capra vecinului, dar mai ales despre senzatia ca te simti important facind pe altul (in ochii tai, cel putin) sa para mai putin important. Egocentrism, prostie, incultura, rautate... Lista cauzelor posibile poate continua.

ps Isabella, dau doar peste texte sau comentarii cu tenta negativa din partea ta. Poate e-o intimplare. Ce vreau sa spun : cauta sa intri mai mult in vorba cu ceilalti si poate n-o sa le mai vezi pe toate negre. (Auto)izolarea duce si la depresie. Nu-s toti rai, birfitori, de joasa speta... Nu te plasa insa nici deasupra lor, ca degetul indreptat spre altii se poate intoarce fara sa-ti dai seama catre tine.
#53110 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Belle - de Intruder la: 03/06/2005 23:40:16
exemplul tau de barfa "nevinovata" cred ca se practica doar in romania. eu am colege sau colegi care habar n-au sa se imbrace dar n-am auzit pe nimeni sa comenteze pe la spate despre asta.

de ce numai in romania?...in alta parte nu sunt tot oameni?...poate nu au ajuns barfele la urechile tale...eu am dat doar un exemplu aiurea...am mai fost si eu plecat prin diferite locuri, inteleg limba franceza si engleza si am mai prins din zbor cate ceva...
am constatat ca barfa este omniprezenta si nu are granite...se barfesc la greu nevestele, masinile, proprietatile, cariera, ce se gaseste...

nu sunt de acord nici eu ca persoanele care barfesc sunt de cea mai joasa speta...atunci criminalii cum sunt? violatorii cum sunt?

de exemplu, daca eu ii scriu unei prietene despre o terta persoana ceva de genul "ai vazut ce nesimtita e X si cat de urat se poarta" inseamna ca-s de cea mai joasa speta sau ca vreau sa-i fac un rau deliberat cuiva care s-a purtat mitocaneste si "hormonal"? intruder, conform exemplului tu ce crezi, am scris asta prietenei din invidie sau prostie ... eu zic ca din prostie in sensul ca am fost o proasta ca i-am permis lui x sa se poarte asa cu mine, nu sunt catusi de putin invidioasa ca x e hormonala si nu stie sa se poarte ;)

iti dau raspunsul pe care-l cred eu: ai scris prietenei tale, sa te descarci cumva...este ca o supapa...poate sa te justifici si in fata propriului tau eu...nu-i nici invidie nici prostie...intotdeauna exista cineva care sa ne asculte si sa ne aprobe...cel mai bine este sa nu permiti oricui sa te traga de sireturi...

spui ca ai intalnit putini oameni care sa treaca peste orgolii si aroganta si sa-si recunoasca greseala; poate acei oameni sunt ferm convinsi ca n-au gresit...toti ne acordam circumstante atenuante; suntem subiectivi cand gresim si foarte obiectivi la defectele altora...la urma urmei suntem oameni.#53196 (raspuns la: #53041) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Intruder si Bellina - de Honey in the Sunshine la: 04/06/2005 19:53:26
Ii dau dreptate lu`Belle... Si aici e destul de diferita colectivitatea.. Pana acum n-am auzit rautati la adresa imbracamintii colegilor sau a aspectului fizic.. chestie care in Romania era la ordinea zilei.
Obiectiv vorbind, e chestie de educatie.
____________________________________
Der Zeit ihre Kunst, der Kunst ihre Freiheit
#53266 (raspuns la: #53196) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Honey & Belle - de Intruder la: 06/06/2005 13:32:00
eh, inseamna ca eu am avut de-a face numai cu din aia de la mahala...tot ce se poate...ma duc sa rontzai niste semintze, poate ma mai cizelez...numai asa capat si eu o viza sa fac baie in mediterana sau in atlantic...
#53423 (raspuns la: #53266) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
intruder, - de anisia la: 06/06/2005 20:05:37
nu mai plange mamica...ca romanii nu mai are nevoie de viza ca sa se balaceasca in mediterana...vin' la baba sa te descante, c-oi fi deochiat si de-aia nu te vede lumea cat esti de spilcuit :))
#53550 (raspuns la: #53423) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Critica bârfei pure - de ondine la: 08/06/2005 15:25:08
Remarca generala :
Epitetul "hormonal" mi se pare absolut geniaaaaaaal ! :))
Remarci la subiect:
Dupa o definitie sau dupa alta, probabil ca in ultima instanta cu totii suntem acuzabili de a "bârfi". Totusi, merita facuta distinctia intre bârfa si critica. Prima este blamata, cea de-a doua, cand e "constructiva", nu. O diferenta importanta ar fi ca barfa presupune intotdeauna ca persoana vizata nu este de fata, in timp ce critica, daca se vrea pozitiva, presupune exact contrariul. Insa nu neaparat toate comentariile pe care le facem in absenta celui vizat sunt barfe si nu critici. Critica poate fi si literara, nu? :))

La nivelul asta, cred ca o alta diferentiere se impune. As spune ca, in cazul criticii adevarate, observatiile sunt bazate preponderent pe ceea ce s-ar putea numi, la figurat, "cercetare fundamentala", mai mult sau mai putin obiectiva, in timp ce in cazul bârfei...Ei, in cazul bârfei resorturile sunt mult mai primitive - invidie, ranchiuna, oportunism, orgoliu, s-au enuntat aici mai multe, toate prin definitie subiective. Dar lista nu e exhaustiva.

O alta remarca ar fi ca bârfa este intotdeauna de mauvaise foi, in timp ce critica, dimpotriva. Dar cine poate sa identifice mobilul? De pilda, uneori, motivele de a bârfi sunt destul de naturale. In primul rand, introvertitii barfesc mult mai putin, in timp ce pentru extravertitii barfa este o forma de a-si transfera trairile in exterior, ceea ce pentru ei e o nevoie aproape permanenta. Si cum nu toata lumea e capabila de "cercetare fundamentala", comentariile care rezulta sunt...well, ca si persoana care le emite - mici, meschine, lovite de miopie intelectuala (ex. limitarea la a discuta detaliile vestimentare ale unei persoane, si nimic altceva, pentru mult mai mult timp decat ar putea avea sens o astfel de discutie). Nu ar fi neaparat un caz de mauvaise foi, desi pentru persoana vizata ar fi o calomnie. Asta nu inseamna nici ca e pe deplin scuzabil. E scuzabil numai in masura in care emitentul chiar nu e capabil de mai mult, si vorba ceea : de unde nu e...

La urma urmei, critica poate fi savanta. Bârfa insa, niciodata. De aceea, as spune ca in primul rand emitentul e cel care face diferenta.

Un om care nu se teme sa gandeasca nu-si permite sa-si iroseasca materia cenusie pe ultimele aventuri amoroase ale vecinei de la parter. Viata e scurta si nu ne putem permite sa ramanem prosti pe termen nelimitat. Bârfa este o pauza a intelectului; momentul cand creierul somnolent lasa anumite resorturi ale subconstientului sa-si faca de cap. Fenomenul e interesant si nu se reduce numai la bârfa, de altfel. A te uita la o telenovela este o pauza intelectuala cel putin la fel de "adânca", de exemplu.:)) Intr-o forma sau alta, probabil ca in final nimeni nu i se poate sustrage. Probabil ca si avem nevoie de asa ceva, din cand in cand, altfel ne-ar exploda capetele :) Totusi, forma de manifestare pe care o alegem poate spune foarte multe despre noi.

Ceea ce mi se pare deplorabil este nevoia constanta de a te proiecta in viata altora, si asta depaseste limitele unei pure extraversii. Ori fugi de ceva ce nu suporti la tine, ori stii ca, vazandu-ti de propria persoana, nu vei gasi absolut nimic interesant, si atunci trebuie sa cauti la altii...

Nu cred ca femeile barfesc mai mult decat barbatii sau romanii mai mult decat strainii. Ar fi prea simplu. Dar ma intreb daca nu cumva lucrurile pe care nu le iertam la ceilalti sunt in primul rand acelea pe care nu le putem suporta la noi insine...

PS Iar despre capra vecinului, un fenomen diferit dar mult mai interesant...in episodul urmator :) Asta chiar e ceva ce n-am mai vazut la alte natii desi, trebuie sa recunosc, triburile africane de ex. nu le cunosc prea bine. :))
#53944 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ai ceva probleme - de ami10 la: 08/06/2005 20:18:23
Ai ceva probleme sau cineva te streseaza tare daca intrebi da rautati birfa si altele
Daca esti sensibila acuma este momentul sa te injectezi cu ceva tarie de caracter ca nu poti trai in jungla fara.
Cafeneaua insasi este un spatiu de birfa, comentarii, si altele, nu poti trai fara a birfi spun cite unii
#54003 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Atentie unde birfiti - de Pasagerul la: 09/06/2005 23:17:42
In orasul columbian Icononzo, birfa va poate aduce 4 ani inchisoare.
Conform unui decret municipal :"Oamenii trebuie sa fie constienti ca avind limba si utilizind-o ca sa faca rau, este la fel ca si cum ar avea dinamita in gurile lor".
--------------------------------------------------
If you always do what you've always done
you'll always get what you always got.
#54139 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...