-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

EXPERIENTA CANADIANA "Canadian Experience"


de Danila Prepeleac Jr la: 14/06/2005 06:14:00
modificat la: 03/07/2005 23:28:42
voteaza:
In cateva cotidiene din Romania, la data de 14 Aprilie 2005 au aparut articole despre “Locuri de munca in Quebec pentru cei cu calificare”. Din multitudinea de reactii o sa citez una tipica a unui cititor al ziarului Adevarul, Marin (e-mail: M...n@yahoo.ca): “Intr-adevar locuri de munca cate vrei pentru cei cu studii superioare in toata Canada, under their qualifications! adica la spalat masini, la impachetat in fabrici sau oriunde unde este nevoie de munca subbbb calificataaa!!.... Asta nu spun domnii respectivi? Sa informeze corect despre ce este lumea a treia in Canada, ... unde nu ai un loc de munca corespunzator pregatirii tale in nici un caz. Inginerii romani lucreaza ca muncitori, strungari s.a desi vorbesc limbi straine si sunt supercalificati. .....Banii munciti acasa o viata intreaga se cheltuie in 2-3 luni pe chirii, taxe pentru examene si romanii le iau, dar apoi se uita la diplome caci tot nu-i angajeaza nimeni ca nu au EXPERIENTA CANADIANA care nu se poate capata lucrand la alimentara 200 ore/luna ca sa platesti chiria.”

In conferinta “Diaspora romaneasca / Emigratia spala WC-urile (?)” publicat de Daniel Racovitan la 21/06/2004 - 11:21, reiese ca multi fac o munca sub nivelul calificarii spunind ca “de fapt nu conteaza ce lucrezi ci cit cistigi”. Corect, dar vorba lui Marin de mai sus, cercurile in care te vei invirti se afla tot in “lumea a treia din Canada”.

Dar romanii nu sunt singurii in aceasta situatie. In Toronto Star de Vineri, 4 Februarie, 2005 este comentariul unui emigrant referitor la un articol anterior publicat de acelasi ziar in care se zicea ca emigrantii “nu sunt in stare” sa lucreze in domeniul in care sunt calificati. Oleksi Nazarov raspunde: ”Eu, familia mea si prietenii ne-am confruntat cu acest fenomen de cind am venit in Canada. Mama are un PhD in psihologie lucrind in invatamint mai multi ani. Unde lucreaza de cind am venit in Canada? La Coffee Time in ture de noapte, cinci nopti pe saptamina. De ce oamenii cu educatie si ani de experienta trebuie sa lucreze in sevicii inumane si degradante numai pentru ca nu s-au nascut in Canada? De ce canadienii se bucura vazind un profesor universitar din Rusia servind cafea unor soferi de basculanta sau de ce un doctor de familie din Polonia spala podelele la McDonald’s pentru un salariu mizerabil? Canada alege cei mai buni din cei buni (the best of the best) din Europa si Asia. Punctele acordate la emigrare se bazeaza pe educatia si job-urile avute in tara de origine iar cind ajungi aici constati ca nu mai este nimic valabil fortind oamenii sa lucreze in cele mai proaste servicii. Si totusi, Canada se plinge ca productivitatea este din ce in ce mai proasta si nu se gasesc oameni calificati. Oameni calificati sunt peste tot, Canada. Trebuie sa te uiti doar in cele mai apropiate coffee shop sau grocery store (cafenele si magazine alimentare).”

Deci, fenomenul este generalizat. S-ar putea comenta, precum ca, scoala din unele tari nu este la nivelul cerut. Exemplul de mai sus se refera la tari din fostul URSS, foste comuniste sau Rusia, despre care nu am auzit ca ar avea un invatamint prost. Daca, Canada este atit de traditionalista trebuie sa tina cont ca nu continentul american a trimis primul om in spatiu.

De ce acest fenomen? Cine il sustine? In parte guvernul in parte sindicatele. Poti sa-ti echivalezi studiile dar nu inseamna ca vei fi angajat. La CTv era prezentat cazul unui emigrant disperat care lucrase citiva ani in Germania, uneori chiar la proiecte internationale initiate de ONU si pe care “l-a impins curiozitatea” sa vina in Canada. Acum este in pericol de a deveni muritor de foame impreuna cu familia sa (Vorba vine, caci, in Canada nu se moare de foame nici daca nu misti un deget, dar nici de trait nu poti sune ca traiesti!). Initial nu l-a angajat nimeni, iar dupa echivalarea studiilor un angajator i-a spus sa se duca sa lucreze unde a studiat!

SOCIETATEA CANADIANA NU ESTE UMANA SI NU CREDE IN LACRIMI. Sunt selectati cei mai buni candidati la emigrare stiind dinainte ca imensa majoritate vor deveni niste ratati din p.d.v. profesional. Care este scopul? Emigrarea este o mare afacere. In primul rind vii cu bani caci altfel nu esti primit. Un numar bun de luni nu primesti ajutor si iti consumi proprii bani obtinuti din vanzarea apartamentului din Romania (esti consumatorul perfect care impinge economia inainte). In anii ’90 au venit din Hong-Kong o puzderie de milionari, de frica anexarii teritoriului la China. Acum migrarea este inversa si se vede efectul economic. Canada are mare nevoie de populatie pentru teritoriile sale imense. Sunt preferate familiile cu copii. Aici nasterile sunt in declin, femeile sunt foarte independente, aducerea de copii pe lume fiind considerata un act de adevarat eroism. 50% din casatorii se desfac. Sa mai adaugam ca numarul de nasteri se micsoreaza si datorita fenomenelor de homosexualitate si lesbianism, foarte raspindite si in continua crestere. Quebec cauta cu infrigurare candidati pentru a inclina balanta in favoarea secesionistilor.
Emigrantul este dispus la compromisuri pe care canadianul autohton nu le-ar accepta. Avantajul pentru statele Americii de Nord este acela ca odata ajuns aici iti cheltuiesti putinele resurse si apoi este mai greu sa pleci in alta parte fara cheltuieli substantiale. Dupa cum spunea o personalitate, de aici din Canada, emigrantul nu trebuie sa lucreze in meseria lui. Simpla extragere a unui calificat din tara de origine inseamna slabirea concurentei pe piata globalizata.

Ce este cu aceasta mult-trimbitata “EXPERIENTA CANADIANA?” Un fost coleg spunea ca in Canada nu esti lasat nici sa cari galeti cu apa pe santier daca nu ai experienta canadiana.
Venit nou in Canada intri intr-un cerc vicios. Nu esti angajat pentru ca nu ai experienta canadiana si nu poti capata experienta daca nu lucrezi.
Fac o paranteza. Va aduceti aminte de PCR? (adica, Pile-Cunostinte-Relatii). Daca ai una dintre litere in buzunar nu te mai doare capul!
Dar, daca nu ai? Atunci incepi sa trimiti Resume-uri. Pentru cei care nu stiu, acesta este un fel de Curiculum Vitae sau pe vremuri Autobiografie, dar mult diferite. Despre cum se intocmeste un Resume am gasit un raft intreg de carti la biblioteca. Ei, teoria ca teoria dar praftica ne omoara!
La un barbeque (gratar) organizat intr-unul din parcurile orasului Toronto, unde ne mai adunam din cind in cind, noi cei din lumea a treia, cineva spunea ca in sfirsit a gasit un job dupa ce a trimis 180 resume-uri. A ocolit raspunsul la intrebarea: Ce fel de job?

Iata in continuare cele povestite de doi concetateni de-ai nostri, colegi de barbeque.

Unul inginer in hi-tec. “Daca cineva mi-ar fi spus acum 5 ani, da-mi 1.000 de dolari ca sa-ti spun ce te asteapta, sau de ce sa nu te grabesti cu emigratul, mai ales in Canada, sigur l-as fi categorisit imediat ca facind parte din vechii sau noii …, sau as fi povestit si as fi ris cu toti prietenii. Cum? Eu care credeam ca mai rau decit in Romania nu se poate, ca o experienta de ani in telecomunicatiile de virf, 12 brevete de inventii si inovatii si scolarizari in 3 tari din Vest nu se dau asa de usor la o parte! Dupa peste o mie de ore petrecute pe Internet, special pentru a culege informatii despre Canada, credeam ca nu voi avea nici un fel de probleme! … acum poate as plati de citeva ori mai mult!
(La prima tentativa de angajare a fost respins ca fiind supracalificat. La a doua tentativa a fost preferat un localnic chiar daca avea o calificare mai slaba. Rezervele banesti se subtiau. Dupa multe incercari s-a hotarit sa se angajeze ca simplu electrician. Aici situatia devine diferita. Sindicatul i-a spus ca il angajeaza dar trebuie sa faca un curs de calificare in cadrul organizatiei. Dura cam un an si trebuia sa plateasca aproape 3000 de dolari. Cursul consta si in a invata elementele de baza ale electricitatii, incepind cu legea lui Ohm (!!!). Apoi trebuia sa lucreze citeva luni neplatit pentru a capata experienta. Dupa aceea avea dreptul sa lucreze ca ajutor si daca o da Domnul va avansa. Urma ca aproape doi ani sa stea fara venit si sa mai si plateasca bani buni din buzunar).
Atunci am hotarat, zise el, conform bancului din vremurile odiosului: De maine ii sabotez – fac tot ce mi se spune sa fac; eu am hotarat sa muncesc numai pentru a castiga un ban lasand la o parte experienta de inginer in hi-tec. In locul unei situatii win-win am ales loose-loose. Pierd eu pentru ca nu mai imi fac meseria in care am investit si eu si altii si pierde Canada un specialist in care nu investise nimic si de care ar fi putut sa profite. Dar nimanui nu-i pasa. Totusi in final pierderea nu este prea mare, pentru Canada, avand in vedere ca am adus doi copii crescuti si educati timp de 10 ani nu pe banii Canadei dar care vor deveni “carne de tun” in teritoriile de Nord.”

Al doilea caz releva situatia tragi-comica a vinatorului de job. Omul a emigrat cu doua scopuri precise. Sa trateze pe cale medicamentoasa o gastro-dodenita cronica si pentru educatia copiilor. Am inteles ca nu il frigea buza dupa un job. A stat cam un an timp in care l-a apucat o plictiseala ingrozitoare. Aici in Canada plictiseala este sportul numarul unu. Nu poti sa pleci cu masina ca in Romania. Distantele de aici se masoara in zile de condus sau iei avionul. Asa ca, pentru a vedea muntele, cheltuiala merita daca stai cateva zile. Cum trebuia sa duca si sa aduca copii de la scoala, era legat de casa. S-a hotarit sa ia un job. In meseria lui nu a avut succes, asa ca a ajuns la concluzia ca nu mai conteaza ce, numai sa scape de monotonie. Printre alte locuri s-a dus sa aplice pentru a face curatenie la un local public. Interviul a decurs bine, dar managerul i-a spus ca nu-l poate angaja. Atunci omul contrariat l-a rugat sa-i spuna ce este in neregula ca sa stie pentru alta ocazie. Managerul a scos un teanc de resume-uri si i-a zis: “Uite aici am 40 de candidati, toti emigranti cu scoala. Dintre ei am selectat 4 ingineri, 2 medici si 2 profesori. Tu esti inginer dar eu am ales un medic ca se pricepe mai bine la higiena!? Norocul lui a fost, al medicului, ca nu a venit nici un canadian nascut aici caci l-as fi ales chiar daca nu avea liceul terminat. Da bine la autoritati!...”
Piata Canadiana este saturata de emigranti calificati si supracalificati (overqualified). Trebuie sa ai o tenacitate de otel pentru a reusi sa faci un ban. Daca ai pe cineva cunoscut la o firma esti angajat imediat cu salariu onorabil si pozitie neumilitoare pentru calificarea avuta. Asa ca cei ce prind o slujba se considera OAMENI REALIZATI (?!).

As putea face o paralela cu situatia de pe vremea comunismului. Atunci la intreprinderea “Comunistul roman” erau oameni multumiti carora le convenea ce castigau. Aveau un apartament, o masina Dacia ca toti ceilalti, cu care mergeau la mare in concediu, ce mai, il prinsesera pe Dumnezeu de picior. Pentru ei era raiul. Cei care isi tocisera coatele si mintea prin scoli nu erau prea fericiti. Simteau ca pot face mai mult dar sistemul ii tinea pe loc. Ambele paturi formau clasa muncitoare, cu exceptia unor mici categorii.
O a treia patura, cea a oligarhilor comunisti nu era accesibila oricui. Acestia aveau grija sa le creeze primilor iluzia ca ei conduc si ca munca de orice fel innobileaza si ca de fapt munca l-a creat pe om. Cei de la “munca de jos” nu aveau acces la magazinele, vilele de vacanta si mediul de viata al oligarhilor, iar drumurile lor se intersectau arareori.

Acum, la intreprinderea “Capitalistul canadian” e cam la fel. Unii emigranti l-au prins pe Dumnezeu de picior cu un job, deci mincare, imbracaminte, masina, casa in rate, mersul la mare mai greu (pe aici nu prea sunt concedii de odihna), dar se simt REALIZATI(?!). Pentru ei este raiul. Aceasta categorie va sustine pina in pinzele albe ca orice munca este buna. Pentru patura de emigranti cu calificare superiora, sistemul ii tine in loc. Chiar daca au un job, dar in care nu-si folosesc cunostintele acumulate in ani de scoala si munca, nu cred ca toti ajung la orgasm numai datorita banilor cistigati. Mai vor sa aiba si o minima satifactie sufleteasca.
Si aici, oligarhia financiara are grija sa le spuna ca “nici o munca nu e degradanta”. Dar credeti ca o veti vedea vreodata pe lady X frecind podelele la McDonald’s? Toti romanii au urmarit serialul Dallas. Ati vazut vreo secventa in care un membru al familiei JR-Ewing facea o munca de emigrant? La fel ca si in exemplul de mai sus, bariera catre mediul acestora, la cluburile sau petrecerile private este de netrecut.

comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (188):


ce de-a vorbarie - de Belle la: 15/06/2005 21:09:54
imposibil de parcurs, mai ales ca sunt convinsa ca sunt multe gauri si exagerari in ea.
ii las insa pe cafegiii din canada sa comenteze, e cel mai corect
#55046 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Doua chestiuni: 1. Autorul - de Daniel Racovitan la: 15/06/2005 22:38:00
Doua chestiuni:

1. Autorul, cat timp a stat in Canada, cu ce statut, ce meserie are, si cate experienta avea la venirea in Canada?
2. Cum se face ca toti cei pe care ii cunosc ca emigranti in Canada traiesc acum bine-mersi, cu salarii cel putin decente, chiar daca la inceput a fost foarte greu (timp de cca unul-doi ani)?

___________________________________________________________________
fereste-ma Doamne de mainstream.
#55085 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
eu nu sunt in canada, ci mai - de Horia D la: 15/06/2005 23:00:00
eu nu sunt in canada, ci mai la sud...
Daiel are dreptate.... Mai toti care imigreaza vor ca la venirea aici sa fie primiti cu covor rosu. Trebuiesc cel putin 2 ani de acomodare, ceea ce nu este usor.
Nimeni, din cati stiu eu, nu au intrat intr-o pozitie echivalenta cu ceea ce au lasat in tara.
Un scurt exemplu personal, care reprezinta vreo 18 ani: am vopsit garduri vreo 4 luni, am condus taxi in NY vreo 4 luni, am fost desenator tehnic vreo 10 luni, am mers la scoala (1.5 ani), am lucrat ca inginer vreo 4 ani - timp in care am mers din nou la scoala, am deschis un business 2 ani, am lucrat din nou in corporate america, ca director tehnic 4 ani, am lucrat in sourcing/purchasing 2 ani, am deschis alt business 1 an, am vandut business-ul, am stat fara sa fac nimic si am calatorit vreun an jumate, am inceput alt business.... Acici sunt in momentul de fata.
Deci, nu te astepta sa-tin cada totul de-a moaca, ci lupta pentru ceea ce crezi ca ti se cuvine.
#55089 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Jr, - de Lascar Barca la: 15/06/2005 23:03:05
Sa sti ca interventia lui Belle m-a convins sa revin.....
Un an te-ai documentat si n-ai stiut ca Toronto are cea mai mare comunitate de chinezi din afara Chinei?Erai in drum spre Canada si te
credeai plecat la munca precum altii in Spania?......OOOOOOps!
Pentru ca deasupra capului ai un nor si ploua tot timpul n-o sa vezi decit
partea negativa nu numai a Canadei dar a oricarui alt loc pe mapamond.
Te-as fi apreciat daca dadeai un procentaj privitor la "nerealizatii" dintre
zecile de mii de romani de pe aici,si apoi un altul din chiar Romania,cu toti "nerealizatii" specialisti supercalificati care mor de foame in propria lor tara,ca sa avem o imagine
mai aproape de adevar.
Ai luat in colimator doar aspectul negativ comun TUTUROR tarilor dezvoltate, pentru ca esti direct afectat.Curaj,deci ,si rabdare.Ai calitati care te vor scoate din impas.
PS.De ce ai plecat din Ro fara o oferta clara de lucru?Ai stiut ce risti?
#55090 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
To Horia and the "American Dream"; and "Canadian Dream"; and... - de Madblanch la: 16/06/2005 01:44:54
Sunt in final fericita ca am gasit pe cineva cu care pot spune ca ma identific! Merci Horia pentru comentariu. Desi in America eu am petrecut numai 12 ani, well, ideea e aceeasi... Hmm... nu am condus taxiuri inca....:o) In mare, situatia mea este similara cu cea prezentata mai sus de Horia. Munca dura pentru primii doi ani, mai putin dura insa cu ore mai indelungate pentru urmatorii doi, apoi Universitate full-time si servici full-time pentru urmatorii patru, apoi meseria visata pentru alti patru ani, aceasta cu avantajele si dezavantajele ei... Iar acum, de fapt din decembrie 2004, am luat-o de la capat cu emigrarea, decindu-ma sa ma mut la Paris (desi in legatura directa cu serviciul si fara obligatia de a reincepe de la zero - din fericire - insa din nou fiind obligata sa trec prin perioada de ajustare la o noua cultura. Noroc ca in Romania, in timpul comunismului, am mancat destula bataie (de cap in special) sa invat limba franceza! A fost si comunismul bun la ceva - insa asta e o alta discutie. Dar hey, sunt cea mai fericita pesoana de pe Pamant! In Paris, in love... Asa ca am uitat toate momentele dificile (care n-au fost putine de altfel, insa pentru care sunt recunoscatoare pentru ca m-au facut cine sunt acum, in momentul de fata). Cum spuneam, la inceput, un emigrant, oricine ar fi si orice calificare ar avea, trece evident prin o perioada de ajustare. Apoi, odata "integrat" - cel putin in idee - trebuie hotarat ce e de facut, care este punctul de pornire pentru a ne indeplini visul care ne-a facut sa emigram in primul rand. Si apoi, ne punem pe treaba. Intr-adevar, e mult mai usor sa ne plangem si sa actionam ca victime decat sa ne punem cu burta pe carte in acelasi timp muncind sa ne intretinem si sa platim pentru cursuri. Iar asta nu este numai viata emigrantilor in America, de exemplu. Este de asemenea viata majoritatii de studenti Americani, care, neavand o situatie financiara foarte elevata, sunt fortati sa munceasca sa-si plateasca studiile si rent-ul. Ca am uitat sa mentionez, in America, parintii se debaraseaza de copii odata ce acestia devin majori. Sau, in cazuri mai fericite, daca cei mentionati mai sus locuiesc inca in casa parintilor, well, sunt obligati sa plateasca chirie si intretinere acestora. Nu vreau sa intru in mai multe detalii, insa nu mai pot suporta toata vorbaria asta care face numai praf degeaba. "Boo-hoo, pity me, I am a poor immigrant, I am entitled to the best, but I don't think I am ready to "lower" myself to do this job..." (!!!!) Trebuie inteles ca viata e dura, si nimic nu ni se ofera pe gratis. And yes, vacatele si concediile sunt de scurta durata si nu foarte dese. Insa, pentru un motiv anume sau altul, it feels kind of good to say, "Yes, I made it in America!"
Iar despre Canada, sora mea locuieste in Toronto impreuna cu sotul si baietelul lor de 8 ani. Ca si mine, si ei au trecut prin momente foarte delicate, desi aveau amandoi studii superioare si erau supra-calificati. Insa, au strans din dinti, si-au facut un plan, l-au indeplinit, iar astazi, dupa cinci ani, sunt exact unde isi doreau sa se afle in cinci ani... Cred ca nu mai e nevoie de detalii. Si asta, inca o data, este rezultatul muncii dure, perseverentei si sperantei.
What else can I say? Hmmm... Vive la France! :o)
#55110 (raspuns la: #55089) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Cateva explicatii: - de Valeriu Cercel la: 16/06/2005 02:43:06
Cand am venit noi, in'79, era o alta socoteala. Datorita razboiului rece, toti cei ce veneau (fugiti) din tari comuniste, erau tratati foarte bine: erau platiti de guvern sa mearga la scoala sa invete engleza si franceza, pentru o perioada de un an. Tot la inceput, primeau un ajutor financiar special ,pentru a-si cumpara mobila, cratite, si toate necesare unei case.
Apoi, de lucru se gasea, chiar ciung sa fi fost.Iar banii, aveau o alta valoare.Daca nu aveai o meserie, tot guvernul te ajuta pana iti terminai o scoala. Astazi, cei ce sunt admisi ca emigranti, trebuie sa ina cu banii lor in buzunar, sa stie limba engleza sau franceza si sa aibe o diploma de facultate.Acestea sunt conditiile.Multe din diplomele din Romania, nu sant recunoscute in Canada, astfel, un doctor sau dentist, (ca si multe alte profesii)nu-si pot profesa meseria pana nu trec unexamen pentru licenta. Examenul este foarte dificil, caci si materia este diferita(in Romania si Canada), astfel timpul trece si este fortat sa lucreze orice, nemaiavand timp sa studieze pentru acel examen. Majoritatea soferilor de Taxi din Toronto, sant emigranti cu diplome de facultate.Multi, sant multumiti sa lucreze in alte domenii si nu ca doctori ,farmacisti, etc,
pentru ca salariile sant destul de bune de a duce o viata decenta si indestulatoare, intr-o societate civilizata si la un standard ridicat.
Cam atat cred ca ar fi deajuns, pentru a se intelege, cum stau lucrurile su noii veniti in Canada.
Se poate vorbi foarte mult pe aceasta tema, asa ca , urmatorul sa completeze cu amanunte, pentru a avea o poza mai clara.
Valeriu Cercel, Hamilton, Ontario.
#55112 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Vin din nou cu cateva informatii utile: - de Valeriu Cercel la: 17/06/2005 17:27:13
In Canada, profesiunile sunt organizate in bresle. Suna cam primitiv, dar asata e. Oricare emigrant, de orisiunde venit, trebuie sa fie recunoscut de breasla respectiva. Astfel, el trebuie sa dea acel axamen , de care am mentionat mai inainte, dupa care, v-a primi on certificat (licenta) cu care se poate angaja, daca gaseste ! Foarte interesant este ca , aceste bresle (organizatii), au fiecare o publicatie lunara , ce o distribuie fiecarui membru.In aceasta publicatie, membrii sunt informati de toate noutatile de ordin tehnic, profesional sau legal, din domeniul respectiv. O data pe an, breasla organizeaza un seminar cu toti membrii, la care sunt informati, din nou, despre ce a aparut nou in domeniul respectiv(tehnic, profesional si legal). Dupa acest seminar, in aceeasi zi ,membrii dau un test scris(un chestionar), dupa care li se imnaneaza un certificat. In cazul in care unul din membrii vreunei bresle face vreo greseala de ordin tehnic sau legal, nu va putea spune ca nu a stiut, avand acest certificat, care atesta ca el a fost informat.Astfel, membrii fiecarei bresle, sunt tiniti la curent si informati de toate noutatile ce apar in profesiunea respectiva.
Poate mai revin.
Multumesc, Valeriu Cercel.
#55329 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Critica CRITICII! - de kradu la: 18/06/2005 05:50:08
Viata reala e altfel decit cea din basme!
Cu , (CITEZ) "Pentru patura de emigranti cu calificare superiora, sistemul ii tine in loc. Chiar daca au un job, dar in care nu-si folosesc cunostintele acumulate in ani de scoala si munca>, e altceva. Acestia pot sa-si folosesca experienta si eventualele cunostinte lucrind pentru ei, pentru compania lor privata!
Sistemul nu tine pe nimeni nicaieri, nici pe loc, nici pe virf, si nici in job!
Individul poate ajunge pe virf, poate sa-si gasesca o vale, poate sa lucreze s-au sa traiasca din mila altora, aici e alegerea lui! Concediile sunt bune si ele chiar exista, dar sunt la alegerea ta!
Nici o munca nu e degradabila! Poate cea de calau!
Daca vorbim insa de socialismul Canadanian care nu e departe de comunism, e posibil ca totul sa fie degradadabil cu exceptia lenei care se pare ca pe unii ii inobileaza si viseaza la frumoasele zile ale dictaturii proletariatului, cind putorile traiau bine pe spinarea celor harnici!
Dar aici e poate o diferenta de opinii! Tu de care parte esti?
Acum, s-auzim numai de bine si sa reflectam la relitatea zilei si la critica criticiii!
"K".

#55430 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
In sine, motivul "experienta - de Daniel Racovitan la: 18/06/2005 21:52:23
In sine, motivul "experienta canadiana" e praf in ochi. In informatica, de exemplu, meseria se face in exact in acelasi mod si in Canada, India, Romania sau Papua-Noua Guinee.
Legea e pana la urma a cererii si a ofertei. Bullshitul cu "experienta canadiana" nu face decat sa mascheze o lipsa de oferte de munca.

___________________________________________________________________
fereste-ma Doamne de mainstream.
#55495 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Stimati prieteni de cafenea - de Danila Prepeleac Jr la: 19/06/2005 00:44:27
As vrea si chiar mi-ar face placere dar, nu mi-o luati in nume de rau, despre mine nu pot da detalii. De ce? Am observat ca apar foarte usor atacurile la persoana iar dezbaterea pe o tema devine sterila.

“...bullshitul cu "experienta canadiana" nu face decat sa mascheze o lipsa de oferte de munca “ (Daniel Racovitan).
Punct ochit, punct lovit!

“Sunt convinsa ca sunt multe gauri si exagerari” (Belle).
Iata un exemplu de care m-am ferit pina acum; o domnisoara care prin emigrare lasase o slujba trasnet la Romtelecon-Bucuresti, acum, aici, sef de sistem (computere), mi-a spus ca dupa o perioada de somaj ajunsese sa cocheteze cu ideea SINUCIDERII!!! Noroc ca a fost angajata! Patronul i-a spus ca a chemat-o la interviu numai de curiozitate, pentru ca in viata lui nu intinlise “o femeie” candidata pentru un asemenea job.

Dl. Daniel Racovitan,
1. M-am referit numai la exemple de emigranti legali, unii avind chiar cetatenie canadiana. Nu am acordul acestora, asa ca nu pot da nume.
2. Generatia care a emigrat inainte de ’89 este in general OK. De ce? pentru ca diferenta dintre Romania de atunci si Vest era incomparabila. Comunismul a vrut sa scoleasca toata populatia (un lucru pozitiv) si apoi sa ii trimita inapoi in agricultura, ceea ce nu a mers! Dupa ani de frig, infometare si constringere intelectuala greutatile din Vest erau floare la ureche. Atunci totul se raporta la cafea, tigari Kent, blugi. Orice masina din Vest era ceva de vis. Nu mai socotim ca situatia economica aici era total diferita decit este azi in Canada.
Generatia care emigreaza acum are cu totul alta structura, alte idei. Un prieten Sud-African imi spunea pe la sfirsitul anilor ’90: “nici nu iti dai seama ce diferita este Romania fata de anul ’91, cind in aeroportul international trebuia sa am grija sa nu imi cada in cap un gainat da la rindunelele care zburau prin sala de asteptare”. Sau, un coleg de serviciu grec mi-a spus pe la sfirsitul anilor ’90: “in Bucuresti sunt mai multe Mercedes-uri si BMW-uri noi decit in toata Grecia. Exagera, dar vroia sa scoata in evidenta schimbarea.
Pastrind proportia, acum ne-am intors la vremurile in care un Vlaicu sau un Coanda plecau la Paris sa-si realizeze inventiile.
O parte din cei care se confrunta cu situatiile descrise nici nu au cunoscut bine comunismul. Ce putea sa realizeze atunci un adolescent care acum are 30 de ani? Intre ei sunt specialisti, chiar atestati de firme cu renume, ca Microsoft. Altii care au emigrat au avut o situatie buna in Romania: apartament, 1-2 masini, slujbe excelente sau cel putin decente, o viata de familie linistita. Au fost atrasi de asa-zisa viata a clasei de mijloc din Canada. Acestia se considera “fentati” sau chiar “furati” de sistemul Canadian de emigrare. Una e sa pleci sa culegi capsuni in Spania, sau sa dai un tur al Europei si daca nu iti convine hai inapoi acasa, alta sa-ti vinzi totul, sa pleci la “capatul pamintului” si sa dai de un sistem despre care nu transpira nici un cuvint in cartzuliile oficiale. Cine mentine imaginea idilizata a Vestului? Oficialii canadieni si cei care au plecat inainte de ’89 si nu banuiesc ce transformari au fost in ultimii 15 ani in mintea si viata tineretului din RO.
Excelenta remarca d-lui Valeriu Cercel. Citi stiu ca profesiunile in Canada sunt organizate in bresle? Ori aceasta informatie este VITALA pentru cel ce se gindeste la emigrare. Breasla inseamna ca exista numai o procedura unica si de monopol pentru a patrunde inauntru, si trebuie sa platesti bine intrarea.

D-le kradu , “acestia pot sa-si folosesca experienta si eventualele cunostinte lucrind pentru ei, pentru compania lor privata” dar
nu toti sunt nascuti pentru a fi manageri sau intreprinzatori. Unii vor doar sa-si faca meseria in care se simt bine infipti si sa duca o viata linistita in ambianta unei societati civilizate. Referitor la propriul business situatia devine mult mai delicata. Exceptind unele servicii precum buticul de mincare, curatatul zapezii, constructia gardurilor sau spatiilor verzi, restul intra la alte “bresle” (Stiti cum se numesc gunoierii aici? Ingineri ecologici! Si nu te poti apropia de o asemenea afacere-slujba). As dori ca cineva sa-mi dea un exemplu concret cu cineva care a reusit sa cumpere teren si apoi sa construiasca case in regie proprie sau firma, in Toronto sau pe o raza de 20 km. In acest domeniu se desfasoara un business adevarat dar in care nu vei avea niciodata acces avind doar dreptatea in frunte. Daca nu ma credeti cititi despre “procesul d-lui Galiano” (ce nume cu rezonanta!), fost ministru pina de curind, cu responsabilitati in domeniul lucrarilor publice.

Pentru dl. Lascar Barca am 3 exemple de aranjare de job-uri inca din Romania. Primul se refera la un prieten care inainte de plecare lucra (software service) pentru reprezentanta Ericson din RO. Prin sefii lui a aranjat cu firma Ericson din Montreal pentru un job. Fiind un inginer de exceptie a obtinut toate asigurarile ca va fi OK. Bineinteles, cind a ajuns aici, prima intrebare a fost despre experienta canadiana, cu toate ca avea dovezi ca lucrase pe aceleasi tipuri de echipamente si aparate produse aici. Dupa luni de zile, timp in care ajunsese la disperare a fost angajat dar nu mi-a spus daca tot in domeniul care lucrase. Si acesta este un exemplu fericit. Al doilea se refera la cineva care obtinuse un interviu pentru Nortel (cea mai mare firma de echipament HI-TEC din Canada si a doua de pe continentul Nord-American. Ajuns aici afla ca Nortel s-a prabusit si ca trebuie sa concedieze mai multe zeci de mii de angajati (pina acum a concediat 60.000 din cei 90.000 existenti in anul 2000). La fel in cazul unui cetatean care obtinuse un interviu la Bell Canada (echivalentul Romtelecom-ului din RO). Dupa ce a ajuns aici a aflat ca tocmai se incheiase un acord intre conducere si sindicat pentru un plan de cinci ani. Nici o angajare, salariile se ingheata si sunt concediati 10.000 de oameni.
Sa zicem ca sunt exemple cu ghinion, dar un interviu nu garanteaza nici pe departe obtinerea unui job. Poti sa ai zece interviuri si sa nu obtii nimic. Experienta canadiana lucreaza si daca vrei sa aranjezi un job inainte de plecare.

“Mai toti care imigreaza vor ca la venirea aici sa fie primiti cu covor rosu” (Horia D).
Pai, ce parere aveti de Bela Karoly care nu a putut (o perioda destul de mare) decit sa faca pe hamalul in port? Adica, vine antrenorul celei mai tari echipe din lume, in plina glorie si tu ii pui o talpa “Stop, nu ai experienta americana!”. A afirmat-o chiar el la Tv in Romania dupa “89. Cam la fel s-a intimplat si cu Nadia Comaneci in primii ani dupa emigrare. A fost nevoita sa faca reclame deocheate pentru a trai (acum tot “mama RO” o cinsteste cum se cuvine!).
Sunt meserii in care nu conteaza cit intrerupi (lucratorii din constructii, zidari, faiantari, etc.). Cimentul ramine acelasi iar WC-ul ca principiu este neschimbat din vremurile de demult (exceptie WC-ul portabil). In schimb exista profesiuni unde daca ai intrerupt un an esti terminat (schimbarile tehnologice se petrec uneori la intervale de luni).

“And yes, vacatele si concediile sunt de scurta durata si nu foarte dese” (Madblanch ).
Cunosc cazuri concrete fara concediu pe ultimii cinci ani. De fapt, iata o prima cifra aproape de adevar, 8-12 ani, pentru realizarea unei cariere. Lupta pentru o cariera s-a transformat intr-un scop in sine pe continentul American. Multi spun ca daca ai o cariera te consideri “realizat”. Ei, uite ca analistii financiari nu sunt de acord! Emigrezi la 25-30 de ani cind aici se recomanda sa incepi sa investesti pentru pensie. Dupa perioda in care lupti pentru realizarea unei cariere, la 35-42 de ani incepi practic sa-ti faci un plan concret de viitor. Esti deja trecut de maximul tandemului “putere fizica-putere intelectuala” care este pina la 35 de ani. Ce alegi mai intai? casa, familia, trai pe vatrai, acumularea unui fond pentru zile negre? Toate sunt necesare, dar pina la pensie va trebui sa renunti la multe altele. De exemplu, SEX-ul este un subiect disparut din viata multor cupluri. Acest lucru l-a afirmat, cind am sosit aici, o doctorita care de 8 ani dadea examene dupa examene pentru echivalare. Ce facea intre timp? Lucra voluntar la peste o suta de Km (Buffalo) si venea acasa doar saptaminal. Alta doctorita radiolog in Romania se ocupa acum de servicii financiare (asigurari pe viata-accidente, etc). Viata dura a creat primul sindrom recunoscut ca boala psihologica “Sindromul femeii grabite”. Deci, dupa 8-12 ani in care consideri ca te-ai realizat tragi linie. 8-12 ani de tinerete s-au dus, de prieteni si distractie nu prea am avut timp, casa (familie, copii) nu inca, dar am o cariera. Aceasta a inceput sa devina subiectul fierbinte al zilei in dezbaterile Tv. Ce este mai important? Casa-familia sau cariera? Este moda mamicilor la Hollywood!
#55507 (raspuns la: #55495) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Cunosc - de RSI la: 19/06/2005 01:55:16
personal o multime de romani emigrati in Canada-majoritatea fostilor mei colegi de facultate si toti o duc bine si nu se plang de situatia lor, chiar si cei care au trebuit sa-si abandoneze "nobila" meserie si sa faca altceva. Dar nici unul nu a trebuit si nu trebuie sa spele closete ! La fel inginerii romani in domeniul energiei nucleare care la inceputul anilor 90' au emigrat in Canada si-au gasit toti de lucru in profesie. De ce? Ca n-au plecat "de nebuni" ci dupa ce-au prospectat piata si si-au facut cunoscute pregatirea si experienta. Nu te poti arunca in mare sparand ca poate un val te va impinge inapoi spre liman !
==============
"- Cum putem face imposibilul?"
"- Cu entuziasm!"
Paulo Coelho-Al 5-lea Munte
#55511 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cit despre mine, eu si casa m - de jo la: 19/06/2005 09:14:22
cit despre mine, eu si casa mea vom sluji Domnului

tot ceeace s-a scris despre canada e adevarat. nu oricine se poate adapta emigrarii si vietii de emigrant, am observat si eu in cei 24 de ani de cind am emigrat

cercetatorii romani si cei supra specializati nu trebuie sa paraseasca tara fara un contract de munca asigurat daca nu vor sa se aventureze in necunoscut

doctorii, inginerii si cei cu phd care spala pe jos sau lucreaza sub nivelul lor de calificare sunt sau delasatori sau nu vor sa mai dea examene sa invete si sa astepte prilejul, de aceea se multumesc sa faca orice si nu se mai straduiesc sa ajunga la pozitia la care au fost

cercetatorii in ale emigratiei spun ca unui emigrant ai trebuiesc intre 5-8 ani sa ajunga la acelasi standard de la care a plecat sau chiar la un standard mai bun

dar noi oameni suntem si unora nu le mai arde sa dea examene, sa invete si sa se lupte sa ajunga la standardul dorit

mai exista si efectul pendulului, pendulum effect, care se manifesta la unii emigranti si anume oscileaza dintr-o tara in alta si nu le mai place niciunde sau nu-si mai gasesc locul ptr ca atunci cind au emigrat si-au pierdut identitatea

eu cred ca daca pleci din tara trebuie sa pleci cu gindul ca te poti astepta la orice si ca trebuie sa nu dai inapoi de la nimic ca sa poti sa ajungi la o pozitie similara cu cea pe care ai avut-o sau mai buna

mai conteaza enorm si cu cine pleci si ce fel de caracter ai de felul tau

daca vezi numai nedreptate peste tot, te simti superior sau vrei neaparat sa fi acceptat in cercurile si cluburile bastinasilor sau crezi ca poti face ilegalitati ca sa faci bani fara consecinte, mai bine sa stai pe loc si sa nu pleci nicaieri

daca crezi ca viata inafara e la fel ca cea din romania, cu concedii lungi, prieteni pe care te poti baza, cercuri in care esti cineva si nu poti sa traiesti fara acestea atunci iarasi e mai bine sa stai pe loc

depinde cit de prietenos esti, cit de pregatit esti sa faci primul pas in relatiile cu oamenii, daca poti sa traiesti fara prejudecati, fara sa-i judeci pe altii, ce ai de oferit si daca esti multumit cu putin cind nu ai si cu mult cind ai si esti in general multumit

am citit comentariul unora care si-au facut afacerea lor, e ok, dar asta presupune talent la asa ceva, munca pe brinci, relatii pe care sa le cultivi, cunoasterea la perfectie a legilor a pietii etc. nu oricine poate sa faca afaceri profitabile sau sa treaca de la una la alta cu flexibilitate si s-o tot ia de la inceput

eu am vazut ca viata de emigrant este incomparabil mai grea si mai daunatoare decit cea a romanilor care stau in ro

nu vreau sa descurajez pe nimeni dar cred ca trebuie sa te analizezi bine inainte de a face acest pas iar daca l-ai facut sa nu te lasi si sa lupti cu viata oriunde te afli

dintre cei pe care i-am intilnit eu, si am intilnit foarte multi in 24 de ani, in 3 tari, numai barbatii crestini au ramas intregi la cap, femeile suporta emigratia mai bine decit barbatii si copii de emigranti de cele mai multe ori nu se mai considera romani si se identifica cu societatea in care traiesc

ps in australia s-a dat o lege in ianuarie 2005 in care esti primit cu rezidenta permanenta si toate drepturile daca stii limba engleza si ai o meserie cautata in australia (au ei o lista la ambasada)

odata venit, diplomele de profesori sunt recunoscute, ceilalti trebuiesc sa mai dea niste examene si posturi se gasesc, nu te pune nimeni la munca de jos

inalta societate si cluburile lor nu le-am frecventat dar nici nu le simt lipsa, nu m-au interesat

in toate orasele mari din australia exista comunitati romanesti mari cu care daca vi in contact poti afla multe lucruri de folos si care te pot ajuta la inceput daca esti om cinstit

in rest cu concediile si cu felul de viata trebuie sa te pregatesti sufleteste sa te adaptezi unui mod de viata complect diferit cu cel in care ai trait inainte de a emigra
#55514 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Acuma, adevaru-i pe-undeva la - de cico la: 19/06/2005 20:35:51
Acuma, adevaru-i pe-undeva la mijloc... Cind esti nou venit sau treci prin momente mai negre, ai tendinta sa vezi relele, exagerindu-le chiar (ca-n "cronicile" lui Danila). Cind ai trecut de "ucenicie" si-ai razbit, iei totul optimist (PREA optimist chiar, uitind ca viata se-nvirteste ca o roata).

Realitatea e ca intr-adevar exista si destula discriminare, ca tarile acestea bogate de primesc emigranti sau lucratori temporari n-o fac ele de dragul nostru sau din "binefacere" gratuita, ci sa-si rezolve probleme legate de business sau cresterea populatiei. Nerecunoasterea diplomelor emigrantului e clar abuziva, in majoritatea cazurilor. Dar asa ajungi sa-ti umpli facultatile cu emigranti ce-si (re)fac studiile. Businessul cu educatia e printre cele mai infloritoare in Canada!

"Ordinele" profesionale sint alt baraj de segregare etnica. Unii spun ca-s bune, c-asa protejeaza publicul si etica. Cei care s-au bagat in ele mai cunosc si adevarul dinauntru...

Ingineri sa spele closete (la propriu) nu cunosc nici eu. Ce cunosc sint oameni care da, majoritatea au acel servici decent, dar bombane (pe drept) la costul tot mai ridicat al vietii, programul de munca incarcat, taxele enorme totusi pe care le platesti din salariu. Mai bombane (tot pe drept) la mirajul asigurarilor de boala si la serviciul penibil asigurat de doctori prin clinicile medicale sau spitale. Sint foarte multi (canadieni de-origine chiar) ce se pling de cite ori li s-a pus diagnosticul gresit la boli simple (alergii, boli tipice de copii...). Ca preferi sa nu mai dai deloc pe la doctor...

Regret uneori ca nu se creaza si lobby-uri masive pentru eradicarea discriminarilor fata de emigranti. Dar tot eu imi spun apoi : da, si sa vina noii veniti sa profite direct de ceea ce noi, cei vechi, n-am avut. Ca totul revine pina la urma la asta : de ce tot noi, cei vechi, sa ne implicam sa militam si sa ne zbatem sa indreptam lucrurile in fond pentru cei ce-or sa vina? Ca pe noi discriminarile (odata ce ne-am pus pe picioare) ne-ating mult mai putin. Iar noul venit n-o sa mai treaca prin frustrarile de inceput prin care am trecut noi, o sa ia totul de-a gata si n-o sa zica nici mersi celor mai vechi, ce au luptat sa nu mai fie discriminare ... mai mult pentru ei.

Am zis-o deci. Mi-am recunoscut in fond si mi-am justificat ...ipocrizia. O mai vad si altii? :)
#55565 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Danila Prepeleac Jr. - de Madblanch la: 20/06/2005 14:13:15
Intr-adevar 12 ani de munca grea pentru a ma realiza... Intr-adevar lipsa de timp pentru distractii si prieteni... Intr-adevar un stil de viata in care ocupatia profesionala si cariera sunt pe un loc foarte important... Insa nu stiu daca ai remarcat, nu am folosit termenul de "job", ci termenul de "cariera", ceea ce implica un traseu bine determinat, pe o perioada indelungata, insa care imi permite acum sa-mi traiesc viata cum doresc, care mi-a permis integrarea intr-o societate la un nivel ridicat, o cariera care mi-a dat posibilitatea sa calatoresc si sa intru in contact cu multe culturi, o cariera care m-a readus pe taram european, unde mi-am intalnit minunatul sot de origine franceza. Dupa cum vezi, totul se intampla in jurul "carierei", care mi-a dat sansa sa ma gasesc in situatii si circumstante la care nici nu as fi indraznit sa visez in urma cu 10-12 ani. Te rog sa remarci ca nu am tras linia, ci de-abia acum incep sa imi traiesc viata din plin! Nu vreau sa te contrazic, insa, daca nu ai un venit cat de cat confortabil, traiul pe vatrai si viata linistita de familie nu exista. Pentru ca oricat de multa armonie ar fi intre un cuplu, odata ce incepi sa-ti pui problema cum vei plati bill-urile la sfarsitul lunii, toata armonia dispare intr-o fractiune de secunda. Iar situatia e si mai dificila in cazul in care sunt copii la mijloc!! Sunt constienta ca fiecare choice implica anumite sacrificii, insa depinde la ce nivel vizezi. Da, am sacrificat 8-12 ani din viata, insa acestia au fost anii cruciali in care m-am format, ani care imi permit acum sa traiesc cum traiesc. Acum depinde de fiecare si de ambitiile personale. Desi e mai usor sa stai pe margine si sa tragi concluzii - de cele mai multe ori subiective si negative - , eu am ales sa intru in joc... Not a moment of regrets!
#55636 (raspuns la: #55507) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Ma iertati ca intervin din nou, - de Valeriu Cercel la: 20/06/2005 15:08:43
Tot aud de emigranti cu pregatire superioara sau studii superioare!
Nu mi-o luati ca ofensa, sau insulta:de unde stiti acest lucru?
De unde ati venit cu aceasta idee? Cei ce au intr-adevar o pregatire superioara, emigranti sau ne (adica nativi) , fara discriminare, ocupa de la sine o pozitie in societate sau in sistemul economic, la nivelul pregatirii lor. Si asta este valabil in orice tara de pe glob. Unii au doar impresia ca au o pregatire superioara (posedand o diploma de facultate) dar aceasta impresie ce o au, ne face pe multi sa intelegem cat de limitati sant acesti indivizi.O diploma de facultate, in tarile occidentale, nu reflecta valoarea profesionala a unui individ. Nu este indeajuns. In comentariile de mai jos, s-a explicat acest lucru.
Ma iertati, Valeriu Cercel.
#55644 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Lenea, Ratarea, si Bovarismul! - de kradu la: 20/06/2005 21:22:25
Nu credeti ca ar trebui sa vorbim despre maladiile de destin pentru a explica reusita s-au esecul, dorinta, tinta si oftatul??
"K".
#55696 (raspuns la: #55507) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Domnule Danila.. Am citit - de Ivy la: 20/06/2005 22:01:24
Domnule Danila..

Am citit cronica dumitale cu rabdare, prea multa rabdare chiar…
Iti inteleg punctele de vedere, (dealtfel le si recunosc sincer pentru ca le-am mai auzit la compatrioti de-ai nostri care au venit aici, in Canada crezind si sperind ca la aeroport cineva o sa se opreasca linga ei si o sa le spuna..”domnilor x, y, z..va asteptam..de maine incepeti noul loc de munca, casa este asigurata..etc, etc”..)

Comunitatea romaneasca este destul de mare in orasul in care locuiesc...Am avut ocazia sa cunosc destui, si nu cred sa fi intilnit pe cineva care sa spele WC-uri..Totzi au joburi foarte bune si marea majositate in domeniul in care au fost specializati in Ro.

Am cunoscut si din cei de care povesteai dumneata in comentariul cel lung..Dar stii ce? Acei oameni au fost cei ce nu s-au putut adapta..au fost cei ce nu au acceptat sub nici o forma sa mai studieze, au fost cei ce acum sunt inapoi in Romania. Am cunoscut si din astia..

Cu frica de a plictisi pe cei ce doresc sa citeasca, am sa dau un mic exemplu..Cu ani in urma, 2 familii de romani aterizeaza in Canada in aceeasi zi.

-un cuplu: medici cu un copil
-celalalt cuplu: el inginer (dar care nu practicase ingineria in Ro..ca deh, dupa revolutie avusese ceva cunostinte care se oferise sa il bage prin nu stiu ce minister de externe/interne…si deci se calificase omul pe studii de politica); iar ea…nu avea studii superioare…sa zicem ca era..”artist”..ca in ..ceva de arta (aia putind fi: fie masaj, fie coafura, fie..eu stiu …unghii, machiaj..)

Deci, aterizeaza oamenii aici, porniti total importiva Romaniei, (mai ales ultimul cuplu)..In fine, lunile trec..oamenii incearca sa-si gaseasca un drum..In timpul asta sa zicem asa, cam dupa un an jumate…

Primul cuplu: pus pe invatzat puternic pentru examenele de doctori, banii trebuiau facuti si atunci sotul facea pizza delivery, iar sotia building manager…deh, nu neaparat o rusine, dar oamenii ISI STIAU SCOPUL..Nu se vaitau, nu se plingeau..Pozitivi, hotariti..asta e..o sa ajungem intr-o zi acolo unde dorim.

Cuplul numarul 2: din ce in ce mai plictisiti si agasati de Canada asta “mizerabila si oribila” si …ce mai..”Canada o tzara de nenorociti”..Pen’ ca vezi dumneata Domnule Danila, sotul, cel cu ingineria nepracticata si cu studii de polititca..nu dorea sa faca nici o scoala aici..(“ca doar eu am facut o suta de scoli in Romania, si am diploma in…si Diploma in….si alta Diploma in…”) si nici nu dorea sa faca pizza delivery..ca doar ce:”asta am ajuns?????????”…iar doamna..eiii bineee, doamnei ii oferise cineva un post de vinzatoare la un raion de cosmetice..si a spus:”e injositor…iar eu scoala nu fac,….pentru ca in Ro nu aveam scoala si totusi imi cumparam ochelari de soare Gucci..”..

Wow…Domnule Danila…ce crezi mata’ ca s-a intimplat dupa niste ani?!?!?!? Pai hai sa-ti povestesc…mai departe..

Deci, cele 2 cupluri…ale noastre, emigrate in aceeasi zi…

- doctorasii nostri, au muncit pe brinci, ani de zile…iar acum, ei bine, acum au amindoi cabinete particulare, si cistiga anual 200k..poate 250kfiecare . A fost bun si pizza delivery, si building management..PENTRU CA ISI STIAU SCOPUL..STIAU UNDE VOR SA AJUNGA.. Crede-ma pe cuvint, sunt bine mersi si au the best from the best…Nu sunt “doar multumiti cu un job..si cred ca l-au prins pe Dumnezeu ..”

- ceilalti…ehhhhh ceilalti sunt inapoi in Romania si fac povestiri din astea de pusesi dumneata pe sit…Canada e ..nu stiu cum si nu stiu cum…Mi-au cerut experientza canadiana si eu nu aveam, mi-au cerut sa fac scoala..”ce tupeu, sa fac scoala..eu care m-am scolit atit..”

Domnule Danila, este firesc si normal ceea ce se intimpla in Canada (nu stiu cum e in alte parti)..Cind ai aplicat sa emigrezi nimeni nu a spus ca ai un job asigurat..Ei te-au luat pentru ca stiau ca meseria ta este in cautare, dar nu ti-a promis nimeni ca in primele 2 zile ai sa-ti gasesti un job..si eventual si un post de conducere..Nu, nu e chiar asa…Trebui sa demonstrezi ca esti bun, ca intredevar poti sa faci parte din acea clasa sociala la care te zbati sa ajungi.

Am in spate 5 ani de facultate si un master facut intr-o alta tzara (alta decit Canada sau Ro) si cu toate astea am stiut cind am emigrat ca nu o sa fi enimic recunoscut din ceea ce am facut timp de niste ani..Am stiut si nu am disperat..In acelasi timp..AM STIUT SI UNDE VREAU SA AJUNG… asa ca micile joburi care mi-au usurat si ajutat drumul spre ceea ce sunt acum (pe linga alti 6 ani intr-o noua universitate) au fost ok..Nu pot sa spun ca a fost usor..dar nici injositor si nici super greu nu a fost. Am muncit si acum sunt ceea ce sunt…si imi place unde sunt..si culmea..stiu ca pot mai mult si stiu ca am sa ajung mai sus..da, da si mai sus de-atit..si again..culmea, stiu ca sunt primita in cercurile de sus ale canadienilor, sunt cautata, sunt acceptata..in cuida accentului strong pe care inca il am si in ciuda faptului ca sunt emigrant…PENTRU CA am dovedit ca pot sa fac o scoala aici, ca pot sa conduc un team de 15 canadieni toti cu diplome from university..

Si poate ai sa spui ca sunt eu norocoasa…NU, NU, NU..stiu o multime de romani asemanatori mie…o multime…de fapt numai din astia stiu..ceilalti..din categoria de care vorbesti ..nu I-am intilnit..iar de I-am intilnit..nu au rezistat si au disparut…
#55704 (raspuns la: #55565) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cit despre mine, eu si casa m - de jo la: 21/06/2005 02:01:32
cit despre mine, eu si casa mea vom sluji Domnului

cico,

de taceai, intelept erai

cita rautate, pai asa cum mai progresam?
#55745 (raspuns la: #55565) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cit despre mine, eu si casa m - de jo la: 21/06/2005 02:18:16
cit despre mine, eu si casa mea vom sluji Domnului

ivy,

in general cei care spala wc uri nu striga dupa tine: hei stiti eu spal bude

nu mi-a placut tonul tau de ura, nu tuturor oamenilor le prieste emigratia, si oricum nu au venit sa-ti ceara tie nimic

felicitari ptr realizari si succes in continuare pe scara sociala, dar ai grije ca nici n-ai ajuns in virf si nu-i mai intelegi pe ceilalti, sau ma rog, nu mai ai niciun strop de compasiune

totdeauna am zis ca romanii emigranti ajung mai rai ca bastinasii, cine te-a citit si pe tine si pe cico s-a lamurit de comunitatea romaneasca din diaspora

apropos, cu viata sociala si spirituala cum stai? tot in urcare?
#55749 (raspuns la: #55704) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Ivy - de cico la: 21/06/2005 03:37:20
Am in spate 5 ani de facultate si un master facut intr-o alta tzara (alta decit Canada sau Ro) si cu toate astea am stiut cind am emigrat ca nu o sa fi enimic recunoscut din ceea ce am facut timp de niste ani..

Te-ntreb si eu ceva asa, naiv : tie ti se pare totusi normala si corecta aceasta situatie? Adica nu ma refer deloc la mentalitatea sau atitudinea lui X, ci la normalitatea lucrurilor in tara asta pe care (in pofida unei echitati deseori de fatada) se pare c-o apreciem totusi amindoi. Ca mie tare-mi suna in genul "nu-mi pasa cit de nedrept si mafiot e ala, daca (dupa ce m-a jecmanit bine) imi da si mie bani sa traiesc, e ok si-s fericit. ba inca ma iau si de oricare zice ceva contra lui"
#55764 (raspuns la: #55704) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ba da! - de maan la: 21/06/2005 09:05:51
buna intrebare, K!
#55776 (raspuns la: #55696) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
e vina lor - de korny la: 21/06/2005 11:18:40
Mda...este prea mult...si am reusit doar sa citesc printre randuri.
Ceea ce vreau sa spun referitor la acest comentariu este ca...depinde foarte mult de noroc...si mai ales de cat de dispus esti sa muncesti, pentru ca acolo se munceste.
Fratele meu este plecat in Canada impreuna cu sotia lui de un an jumatate...au lasat totul in urma si au plecat cu trei bagaje.Mult curaj.Fratele meu a terminat conservatorul(slabe sanse sa-ti gasesti in domeniu), iar cumnata mea stiinte politice.Au inceput cu niste cursuri de limba si auto.Primul interviu a fost pentru fratele meu ca profesor de muzica...dar nu ca titular.A luat interviul cu felicitari.
Insa a intervenit un nou job...un fel de administratori de bloc...pentru amandoi.Nu parea mare lucru.Era insa un bloc de miliardari evrei(8 terenuri de tenis, de squash, piscina, sauna, sala de fitness, parcare subterana, plus alte facilitati).Au acceptat ca administratori de bloc...adica spalat pe jos si alte treburi de genul asta. De sase luni sunt amandoi pe postul de asistent manager...si pentru ca fac o treaba foarte buna...li s-a propus sa devina manageri.
Si asta incepand de la zero.E adevarat ca nu conteaza studiile pe care le ai aici...insa incepand acolo ca asistent medical(schimbat plosca si alte treburi),poti fi sigur ca daca faci treaba buna....poti deveni director in scurt timp...ceea ce aici nu prea ti se acorda sansa asta.
Au venit anul asta in tara si au stat 2 saptamani....si au spus ca nu mai au ce cauta...si le dau dreptate.Au viata lor si o duc foarte bine.
Referitor la romanii emigranti care nu au reusit...e tot din cauza lor si nu trebuie compatimiti.Cartierele de romani de acolo...nu difera foarte mult de cele marginase din Romania...acelasi stil:iesit in fata scarii, mancat seminte si jucat table.Daca pentru asta au emigrat...no comment.Insa puteau sa stea linistiti sa manance seminte in tara...sa nu ne mai faca de rusine prin alte parti.
Sunt si multi romani care muncesc zi lumina pentru a reusi...insa prea putini.
Cocluzia mea este ca romanul e mult prea mandru sa inceapa de la zero...si prea comod sa munceasca.
#55784 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ivi, cico, etc... - de Valeriu Cercel la: 21/06/2005 14:28:00
Ca orisiunde, si in acest continent, ca asa-i omul, gasim discriminare, nepotism , oportunism, etc. Dar sa revenim la ridichea noastra: studiile superioare.Majoritatea companiilor, de obicei isi cauta noile cadre in facultati si universitati.Studentii ce au note foarte bune, primesc burse de la aceste companii, care la terminarea studiilor, primesc si joburi. Ceilalti, raman sa-si caute singuri de lucru, ajungand sa lucreze in alte domenii, ce n-au nimic in comun cu studiile lor.Cunosc chiar cateva cazuri, cand studenti eminenti, au semnat contracte de lucru, inainte de a-si termina studiile, caci acele companii, au vrut sa fie sigure ca nu-i vor pierde. Cum se arata, toi aveau studii superioare, avand o diploma, dar nu diploma demonstra acest lucru.Fara ofensa, stim cu totii,ca in Romania, cine avea carte, avea parte. Anii studentiei, erau foarte frumosi, vacante de neuitat, de-nvatat, mai usurel, ca ce era important, era diploma ce asigura un loc de munca si implicit, o pozitie in societate, mai elevata, bine-nteles.Pentru acesti studenti, este foarte greu sa treaca acel examen, la venirea in State sa Canada. Cei ce au inteles asta, au facut din nou facultatea pe acest continent , sa-si asigure un viitor.Sa-mi fie cu iertare, am vorbit la modul general, dar au fost si sant emigranti romani foarte bine pregatiti, si aceia isi gasesc foarte usor un job si implicit un viitor dupa cum si l-au dorit.Locuind in Cleveland, prin anii '80, deci inainte de revolutie,
in ziarul "Micro Magazin" din New York, a fost publicata lista celor
o suta (!) de matemeticieni romani care lucrau la N.A.S.A. Am fost foarte mandru de asta. Mi-am spus: da, avem si noi romanii oameni bine pregatiti!(Aceasta lista, o gasiti pe internet, care acum este mult mai lunga)Deci, cei care se plang de discriminare si de nenoroc, ar face bine sa se-ntrebe , cam ce-s alea "studii superioare"?
P.S. Importul de materie cenusie, este legal in tarile acestea. Numai ca materia cenusie este selectata si nu diplomele.
Cu mii de scuze, Valeriu Cercel.
#55795 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
jo? - de cico la: 21/06/2005 18:24:03
Rautate gratuita si ignoranta gasesc in comentariul tau, dar nu ma mira :( TU vorbesti de "progres"? Stii ce-i ala?
#55851 (raspuns la: #55745) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Valeriu - de cico la: 21/06/2005 18:44:29
Nu cred c-ai atins nici macar marginal la ce ma refeream eu, dar apreciez dintotdeauna ca pui problema civilizat.

Sa n-o lungesc : vine in Canada un doctor din Romania, Liban, Algeria, Serbia, chiar Franta sau Germania. A facut acolo 5-6 ani de facultate, a operat si-a vindecat poate sute de bolnavi... Dar in Canada trebuie sa-nvete iar de bacterii, de anatomia corpului uman, pe alti 5-6 ani (plus stagiatura, plus ...totul de la zero). Intreb iar : vi se pare asta normal? Mie mi se pare abject, ridicol si degradant pentru o tara ce se pretinde civilizata si democrata.

Solutia muuult mai simpla si echitabila ar fi sa i se dea citeva examene (practice si in scris), prin care sa demonstreze daca, comparativ cu specialistul canadian, poate sa vindece\opereze bolnavii de-aici la fel de bine ca pe cei de la el din tara. Examene nu pe fiinte vii, ca acum exista simulari pe calculator sau ...solutii exista. In functie de rezultat doar, sa i se ceara cursurile suplimentare. Plus ca-s total de acord sa i se ceara obligatoriu examen la deontologia canadiana. Exemplul se poate extinde si la alte profesii.

Pentru mine, unul care vine si lasa de-nteles cu-atita seninatate ca da, el n-a facut nici macar o data clabuci la gura cind a fost nevoit sa-si refaca cei 5-8 ani de studii, ori si-a facut acele studii ca tata Leana chimia, ori are-n singe servilismul exagerat de pe vremea lui nicu, cind faceai cum zicea partidul si nu comentai. Iar apoi "educai" si pe altii (a se citi spalare de creier) prin sedintele de partid, luindu-i de urechi ca-ndraznesc sa puna vreun pret pe cei 5-8 ani din viata lor, in care si-au tocit creierii prin facultati si-au invatat temeinic despre aceleasi bacterii, circuite, ecuatii de care sint siliti sa-nvete iar.

Ce nu gasesc normal la modul in care a pus Danila problema e ca intr-adevar a exprimat mai mult frustrarea noului venit, nu discriminarile si anomaliile impotriva carora, intr-o tara precum Canada, se poate milita pe cale pasnica, prin lobby-uri, petitii, constientizarea oamenilor prin articole decente in presa... Lui Danila i-am citit si anterior articole xenofobice si rasiste, in care-si exprima oroarea in fata multi-culturalismului canadian. Pai, cu astfel de prezentari si mentalitati n-ai sanse sa sensibilizezi intr-adevar pe careva. Parerea mea.
#55858 (raspuns la: #55795) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Cico, Nu, nu mi se pare ne - de Ivy la: 21/06/2005 21:00:56
Cico,

Nu, nu mi se pare neaparat normala….dar cum sa-ti spun..eu am stiut lucrul asta cind am ales sa emigrez..ca urmare..a fost alegerea mea!! Tot la fel a fost si alegerea lui x si y care au stiut exact cind au emigrat ca unele facultati nu sunt recunoscute aici…

Gindeste-te un pic la..nu stiu..un congolez..(ca am intilnit unul in Ro la un moment dat), omul super scolit, super..destept..(scolit acolo in tzara lui)…si uite ca emigreaza in..Romania…da, da..congolezul nostru emigrase in Romania…

Acum, imagineaza-ti urmatoarea situatie: se prezinta la un interviu..omul are toata pregatirea necesara pentru jobul ala, dar nu a lucrat 2 minute in Ro..Limba romana o vorbeste destul de frumusel..mai stilceste pe ici pe colo…uneori nu intelege dedesupturile frazei in sine..dar ce mai..e ok..Acum, tu crezi ca romanul nostru care face angajarile o sa il angajeze pe el in loc de a angaja un romanas de al nostru? Nu, nici gind..o sa-I spuna sa mai stea o leaca..sa se obisnuiasca cu sistemul..sa vada una alta…si apoi,..dupa o leaca de experienta..romaneasca il va angaja.. Poate si un cursuletz ceva in Romania..ca deh..sa vada si congolezu’ nostru cum se studiaza in Ro…

In fine..banuiesc ca ai inteles ce am vrut sa spun ca pari un tip …”destupat”…si daca nu ai inteles e ok..

Probabil ca nu e normal..pentru noi..dar pentru cei ce sunt in tzara respectiva pare normal..si sunt niste reguli..pe care le accepti daca vrei sa traiesti acolo..daca nu vrei sa le accepti ..pleci acasa…si cu asta basta. Nu te pune nimeni si nu te obliga nimeni sa ramii in Canada, US..ori oricare alta tzara..

Reguli..reguli care trebuiesc acceptate..reguli…e greu..pentru noi e un cuvint greu de digerat..”reguli”…ce’s alea???? Si de ce???

Hmm si uite ca nu termin ca mi-am adus aminte de inca ceva..apropos de reguli..

Un roman, un cunoscut..era foarte agasat de regula intoarcerii capului cind conduci si trebuie sa treci d epe o banda pe alta…Omul nostru era extrem de agasat, enervat si ii bombanea pe canadieni cu regulile lor timpite…A trecut un timp…si omul nostru are accident in una din zile…Cum s-a intimpat? Pai zice el:”mai frate..nu l-am vazut..ca a fost in….punctual mort”…Pai ai intors capul? A fost intrebat..Nu….si uite ca acum inteleg de ce regula asta e importanta..

Reguli..deh..e greu!!


#55908 (raspuns la: #55764) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cico..mesaj no 2 - de Ivy la: 21/06/2005 21:18:57
Cico,

Hai ca citii si ultimul mesaj scris de matale..si m-ai dat gata cu fraza cu “clabucii si cu Leana”

Ce sa-ti zic,…in mod normal ar trebui sa nu te bag in seama..sincer..faci parte din categoria romanilor care nu-mi plac…dar realizez acum, pe care nu ii ignor..din cauza faptului ca doar sunt romani ca si mine..si aici departe fiind de Romania nu pot uri pe nimeni…

Deci, nu incerc sa ma explic..nici sa-ti povestesc cum am facut eu facultatea si unde si cu ce note am terminat.. Iti spun doar ca..cei ce reusesc sa mai faca o facultate intr-o alta tzara nu sunt cei din categoria expusa de tine…Ti-am mai spus in mesajul anterior..sunt reguli..

Sotul meu a venit cu un master din Romania, recunoscut in totalitate aici, nu a facut o zi de scoala, si s-a angajat in primele 2 luni de la sosirea in Canada..post de inginer…apoi in decurs de citiva ani..Senior Inginer..si apoi CTO…well..2 persoane diferite..scolite in aceeasi perioada in Romania…dar..din pacate facultati diferite..una acceptata de sistemul Canadian..alta nu…Revin si iti spun..sunt REGULI..ne plac or bah…aste asunt..

Doctorii…doctor din Ro..si-a dat pina acum 4-5 examene si a ajuns sa voluntarieze in unul din marile spitale din oras..Singura, singurica a spus: “nu se compara anii de munca si examenele prin care treec doctorii aici cu cei 6 ani d emunca facuti de noi..si deci, e drept sa ne treaca prin toate examenele astea daca vrem sa profesam aici”..Lucrul ast al-a spus o doctora..

Deci cico…ai auzit de fraza:”life is not fair”?..cam asa este..dar din fericire avem posibilitatea sa alegem..si daca nu ne place si ni se pare ca nu e ..”fair”..atunci..drumul Romania…si gata..problema incheiata…

Si plsss hai nu ma mai jigni..ca eu nu te-am jignit cu nimic..deci..fa un effort..asta nu e o regula..sau poate…parca e o regula a cefenelei sa nu ne jignim intre noi..right???

So..poti tu cico sa o respecti?? O simpla reg
#55913 (raspuns la: #55858) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Ivy - de cico la: 21/06/2005 22:02:20
Era sa ma bucur si eu prematur ca vorbim intre oameni "destupati", dar vad ca functionezi pe "categorii" si "placeri"... In primul rind ca treaba cu Leana am scris-o la modul general si nu se referea cu o iota la tine. De ce? Ca-n sinea mea sint convins c-ai bombanit si tu macar o data la inceput (ca si mine dealtfel, cum toti de fapt o fac), dar tu poate n-o s-o admiti, ca acuma "te-ai adaptat, ai reusit si ai razbit". Imi pare rau ca te-ai simtit obligata sa dai atitea detalii despre tine si familie, cind nu ti le-a cerut nimeni.

Ce-nteleg din propriile-ti spuse e ca accepti orice "reguli" ti se pare ca vezi intr-o societate, fara sa le discuti (exact cum spuneam de mentalitatea cu partidul). Si compari in mod ridicol o lege de circulatie (cea cu unghiul mort) cu refacutul studiilor (?). Ciudat cum n-ai observat c-aici ies infirmierele in strada cind salariile sint mici, ca sindicatele isi cer drepturi, ca orice individ se poate plinge de nedreptati care CREDE ca i s-au comis, fara sa-l ia ceilalti la suturi ca "nu respecta regulile". Asta se numeste democratie, si-am scris destul de lobby-uri si alte forme super-civilizate de protest (pe care te faci ca nu le vezi).

Imi tot dai exemple cu ce ti-a zis TIE unul sau altul. Corect. Toti avem fel de fel de prieteni, cunostinte, experiente samd. Ce-a scris Danila (in articol si comentariu) ai citit? Au sens si parerile acelea? Sau e pe undeva o parere unanima ca doctorii aici sint intr-adevar mai straluciti ca cei din alte parti? Tu n-ai cunostinte care nu mai trec pe la doctori, ca-i gasesc mai degraba incompetenti?

Hai sa-ti dau si raspuns la problema cu congolezul, sa-mi spui daca are sens : sa vina la firma mea (din Ro, Canada, Zimbabwe, unde vrei tu) si sa-mi zica "ieu kunta kinte, vorbeste prost romneste dar programeaza cit doi" l-as pune la un test de 4 ore pe calculator sa mi-o dovedeasca. Fara sa-l intreb de experienta, far' sa-mi pese de cit de bine le zice pe romana (ca doar n-o sa-l platesc sa stau cu el la sueta), far' sa ma uit la diplome (ca nu diplomele lui or sa-mi aduca profit, ci ce stie sa faca). Daca omul asta da randament cit doi romanasi de-ai nostri, daca stie de doua ori mai multa meserie pe ce-mi trebuie mie, as fi total timpit sa nu-l angajez imediat. Nu crezi? ;)
#55923 (raspuns la: #55913) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cico - de Ivy la: 21/06/2005 22:50:02
.........
#55931 (raspuns la: #55923) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Cico Draga - de fefe la: 21/06/2005 23:12:19
Ce atita suparare la tine bibicule? Ti-or refuzat Canadienii intrarea si gata ti-ai propus ca nimeni altul sa nu mai mearga la ei? Pai hai sa-ti spun eu una buna de tot. Cica la noi in California daca vine unul dintr-un alt stat, hai sa presupunem ca-i inginer sau profesor si vine din Arizona, aici tre sa-si dea toate examenele din nou ca sa fie licentiat. La fel si cu carnetul de condus. Si foarte bine face ca fiecare stat are legile lui si tre sa fii cit mai in ton cu ele ca sa nu fii un liability pentru ceilalti din jurul tau sau la compania la care te duci sa lucrezi. Cit priveste Congolezul, Ivyshor n-a zis ce fel de job nu i s-a dat, dar presupun ca era ceva in management sau customer service. Daca aplica pentru programare de computere fii sigur ca va avea competitie si atunci binenteles ca tre' testat omul sa stie patronul ce element isi baga in companie. Ar fi si culmea sa vina taicasau cu un pachet de Kent si o pila de la partid sa te oblige sa-l bagi in companie. NU? Ca's bune, ca's rele legile, asta nu poti stii decit numai atunci cind ajungi la tribunal si legea e de partea ta sau nu. Dar vai de popoul tau daca mai ajungi si la tribunal. Legea e scrisa, iar daca nu-ti place baga-te in politica si schimbale. Pina atunci, tre sa ne tinem de ele. Capish?
#55933 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
fefelino scumpa - de cico la: 22/06/2005 00:05:23
io capisci mai greu, draga, si-s batzos ca tine, ca-s tot roman :)

Da' ia zi tu ce le stii pa toate, carnetu' ala dintr-un stat in altu' ii doar pentru green-carzi or tuciurii, sau pentru tot poporul (era sa scriu si eu gresit ca tine, "popoul" :))? Aha! Deci ii pentru toata lumea! (ca trecui si io pe-acolo, poate sintem vecini) Fara discriminare! Deci ...te bagashi tu cu lectiile de legislatie, da' nu te-ai uitat bine in unghiu mort :))

La congolezu' lu' Ivyshor (care-mi trage la puncte-puncte mai jos, cu aerul ca e pe-acolo da' nu-mi mai face cinstea si onoarea sa ma bage-n sama, ori poate si-a sters niste sudalme), o fi presupus ea multe, da' daca nu le-o scris, de und' sa le ghiceasca baiatu'? Poate (de ce nu?) congolezu' era de fapt astronaut si cauta job la o ferma-n Romania ;)

...Hai ca putem sa ne rupem in mistouri pina miine, doar ca n-o sa placa nici la admin, plus ca, de, unde n-ai argumente solide ...da-i cu smecheria, limbaju' de Faltisheni si pusul la colt ;)

ps Stiu ca si tu o sa ma pui intr-o categorie d'aia de romani pe care-o urasti :( Nu te mai obosi sa mi-o zici...
#55945 (raspuns la: #55933) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
IMPORTANT - de Danila Prepeleac Jr la: 22/06/2005 00:06:25
IMPORTANT. Am rugamintea de a nu se adresa cuvinte sau fraze jignitoare participantilor, mai ales ca se simte ca cei apostrofati nu au emigrat cu barca sau containerul. Veniti cu argumente, nu cu o fraza chipurile “inteligenta” si repede inapoi in cochilia de melc ca nu cumva cineva sa-ti reteze o antena. Sa folosim metoda din parlamentul Canadian unde a te adresa direct unei persoane este o mare ofensa. Nu mai vorbesc daca mai folosesti si cuvinte jignitoare. Este acolo o persoana “ Mr. Speaker” catre care se adreseaza si primul ministru cind doreste sa-l “injure” pe seful opozitiei. Asa ca va rog, daca vreti sa jigniti pe cineva, mai intii “injurati-ma pe mine”. Eu am aruncat primul piatra.
Cu multumiri,
DPJr

“Tot aud de emigranti cu pregatire superioara sau studii superioare!
Nu mi-o luati ca ofensa, sau insulta:de unde stiti acest lucru?
De unde ati venit cu aceasta idee? (Valeriu Cercel)”
Dvs. ca si Jo am inteles ca a-ti emigrat mai demult. Acum nu mai sunt acceptete motive politice, cu mici exceptii. Principalul criteriu acceptat la ambasada se refera la nerealizarea profesionala in tara de origine. Asa ca va puteti da seama ce reprezinta majoritatea celor alesi pentru emigrare in ultimii 15 ani. De aceea se mai si numeste “generatia cenusie” de emigranti (aluzie la materia cenusie).
Pentru intocmirea dosarului, firmele de avocati ce se ocupa cu emigrarea, cer printre altele:
1. Copie legalizata dupa diploma; chiar am auzit zvonuri ca daca nu ai nota 10 la examenul de diploma sansele ti se diminueaza la jumatate;
2. Copie legalizata dupa foaia cu note din facultate;
3. Copie legalizata dupa cartea de munca;
4. Fisa postului cu antetul si semnatura/stampila firmei unde lucrezi;
5. Copie dupa ultima caracterizare anuala de la locul de munca;
6. Copii dupa certificate de inventi/inovatii, mentionate lucrari publicate, etc.
Din aceste acte rezulta clar ce poate un individ. Poate ca unul care in scoala a fost mediocru a devenit cel mai bun specialist la firma lui. Cei de la ambasada au experienta cernutului candidatilor. Pe actele depuse sunt numere de telefon si adresa locului de munca. Asa ca, orice suspiciune se poate verifica si dosarul este scos din competitie. Astepti si nu stii de ce nu primesti nici un rezultat.


“Am citit cronica dumitale cu rabdare, prea multa rabdare chiar…( Ivy)”
No offense, tonalitatea din aceasta fraza (un manager pur-singe nu prea o foloseste in discutii cu persoane necunoscute) ma face sa nu cred 100% cele relatate de dvs. Totusi, eu sunt de buna credinta si va raspund cu respectul cuvenit.
Daca din doua familii una a avut “taria” sa se intoarca in RO inseamna ca proportia celor nemultumiti de sistemul canadian este mai mare de 50% avind in vedere ca multi se jeneaza sa se mai intoarca, iar altii nu mai au mijloacele necesare.

... doctorasii nostri, au muncit pe brinci, ani de zile…iar acum, ei bine, acum au amindoi cabinete particulare …( Ivy)
In ziarul “Faptu Divers” apare des reclama unui cabinet stomatologic despre al carui patron am aflat multe de la matusa patronului. Stiti cum sunt romanii, cu cit te arati mai impresionat cu atit dau si mai multe detalii. Cabinetul a fost deschis cu un milion imprumut de la banca. Chiria, materialele, intretinerea, impozitele, salariile asistentelor, advertising, ratele la imprumut, etc. costa sute de mii de dolari pe an. Cam gifiie dar nu are alta solutie, caci la spitale sau policlinici te cam lovesti de o mafie. Cifra avansata de dvs. (200-250K) ca scoasa de un medic cu cabinet particular este curat faliment.
Nu este numai parerea mea, calitatea de intreprinzator nu o poseda oricine. Din imensa majoritate doar citiva isi propun sa aiba un business propriu. In Canada 20% din cei activi au un business propriu iar 80% se bat pe locurile de munca oferite de primii. Acum 40-45 ani situatia era invers (sursa: Serviciile financiare ale grupului Citi Bank). Din cei care au un business foarte putini reusesc sa se mentina. Dau exemplul magazinului (supermarket) din intersectia Bathurst-Elgin Mills, la Nord de Toronto. In ultimii 4 ani a avut 3 proprietari diferiti, deci 3 falimente. Primii erau italieni, urmatorii chinezi si apoi evrei de origine poloneza. Acum, proprietarul cladirii cauta alti musterii cu bani.

“conduc un team de 15 canadieni toti cu diplome from university…( Ivy)”
In sinea mea gindesc ca trebuie sa fie ceva deosebit, specific Canadei daca intr-o echipa de 15 canadieni NU ARE LOC NICI UN EMIGRANT, caci de romani emigranti nici nu imi mai pun problema!

Ramii blocat la cit de departe au ajuns povestile si miturile despre Canada. Iata un exemplu tipic de cum se gindeste in RO: “...incepand acolo ca asistent medical (schimbat plosca si alte treburi),poti fi sigur ca daca faci treaba buna....poti deveni director in scurt timp...( korny)”

In RO se considera ca managerul este un fel de director – complet fals. Intr-o companie directorul este un reprezentant al proprietarului si reprezinta interesele acestuia, salariul fiindu-i stabilit de adunarea actionarilor. Managerul este echivalentul unui sef de echipa si in general munceste cot la cot cu ceilalti salahori. Nu demult cautam managerul in libraria Chapters, de marimea salii polivalente din Bucuresti. Vad o domnita impingind din greu la un carut cu carti pe care le aduna de prin incinta librariei (publicul lasa cartile prin toate colturile). Ma apropii si o intreb unde pot gasi pe managerul X? Eu sunt! ...
La fel este si in marile supermagazine. La ora 7 dimineata managerul aduna caruturile lasate de public prin parcare. O parcare cam de marimea unui stadion.
Cat despre lucrul la blocuri... Acesta este exemplul clasic unde chiar si inginerii curata WC-urile, cel putin cele alocate facilitatilor comune si sorteaza si incarca gunoiul in bene (vara este o adevarata placere daca nu ai ficat sanatos). Cunosc foarte bine situatia. Un prieten, un adevarat prieten, a lucrat ca administrator (superintendent), impreuna cu sotia, la blocul unde am locuit acum citiva ani. Se prefera cupluri. Au “succes” inginerii cu Politehnica pentru ca pot face si unele mici reparatii la instalatiile sanitare. Blocul face parte din compania Westdale (legendele spun ca ar fi cam 500 de blocuri in aceasta companie, proprietatea unui evreu care a inceput afacerea in anii ’60. Asta da realizare!).
#55946 (raspuns la: #55913) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cico - de Ivy la: 22/06/2005 00:15:44


Punctele insemnau ca tu esti atit de destept si ai asa niste replici grozave ca eu una ma retrag pentru ca nu stiu ce sa mai raspund..deh..diferentze de intelect..sau legate de locul de unde venim fiecare...tu parca spuneai ceva de Falticeni..

Si intotdeauna cind intilnesti unul mai destept decit tine nu poti decit sa ii faci loc in fatza si sa il lasi a vorbi pina cind decide ca e momentul sa se opreasca...Deci, din partea mea mergi mai departe cu replicile si comentariil epline de inteligentza. Succes maretz in tot ce-ti pui in minte!!!

#55948 (raspuns la: #55945) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
multumesc, Ivy ;) - de cico la: 22/06/2005 00:18:10
nu-s din faltisheni, da di she? ai sheva cu moldovienii? :(((
#55949 (raspuns la: #55948) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Ioi ca ai facut ochi :)) - de fefe la: 22/06/2005 00:21:11
Cico scumpule, nu te mai supara atita ca doara toti sintem romani si prieteni. Chestia cu carnetul de conducere se aplica la toti, fara exceptie.

Tocmai de aia ti-am zis-o cu Congolezul ca tu ai fost mai repede ca mine si mi-ai luat-o inainte si l-ai facut inginer de programari. Hehe! Cine stie, poate ca era astronaut, dar ma indoiesc ca in Congo se mai gasesc si din astia. Hehe!

Cit priveste nivelul meu de cunostinte, scuzele mele, trebuia sa spun de la inceput "in my humble opinion" ca nici eu nu le stiu chiar pe toate. Oi fi io cu trei minute mai desteapta decit altii, dar nici chiar asa de dotata nu sint.
#55951 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
fefelino - de cico la: 22/06/2005 00:30:17
Scumpete, vezi ca pe suparacioasa iti face prietena din vancouver (de la care tocmai te-ai intors din vizita). Poate-i de vina vremea, cica pe-acolo ploua :((

Da' ia zi-mi si mie (asa, intre patru ochi sa nu ne-auda nimeni) faci niste reguli d'alea de bunavointa si pentru restul sitului? ca-i pacat sa se-aplice doar pe "trancaneala" :(( Poate-asa apucam si noi ailalti p-aici sa vorbim si de lucrurile ce ne preocupa. Chiar daca nu sintem mereu de-acord. Am auzit ca si la voi in u-es-ei cica n-ar baga pumnu-n gura la oricare are si el colo, alte pareri...
#55952 (raspuns la: #55951) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Cicolele - de fefe la: 22/06/2005 00:40:41
Ivyshor e prietena mea si te rog sa nu te legi de ea. Ce ti-a zis a fost purul adevar si nu a aburit cu nimic, cum fac altii. Asa ca mai usurel cu jignirile. Toata lumea are dreptul sa vorbeasca sa-si spuna parerea, dar tre sa o faci si cu bun simt. La un moment dat cred ca ai intrecut masura si tocmai de aia m-am bagat si eu in vorba crezind ca pot pune apa pe foc si sa te imbunez. Daca vrei sa te incadrezi regulilor de la T.A. bine se pot aplica si in afara pe alte subiecte. Dar nu ma duc sa fac pe jandarmul pe tot site-ul ca n-am timp. Deci te rog, cere-ti scuze ca te-ai purtat urit intre doamne si mergem mai departe.
#55955 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ba pardon, dnelor "aristocrat - de cico la: 22/06/2005 00:55:06
ba pardon, dnelor "aristocrate", daca 'mneata-mi arati unde-mi sint "jignirile", mai vorbim. "Destupatul" de mine n-a raspuns nici dupa ce-a fost pus in colivia romanilor aia pe care ivy "ii uraste" si de care "nu-i place" ei (ca tot ma cunoaste de-o viata si 5 minute). Ba chiar i-am explicat frumos c-a facut confuzie. Dupa care apari tu cu mistouri si dragule-dragutule. Chiar c-ar fi bine sa nu faci pe jandarmul si sa mai respecti si opiniile altora, chiar de nu-ti plac. Macar asta sa fi invatat cit ai trait in california.

A zis bine Danila ca se teme de atacuri la persoana de-si da si identitatea :((
#55956 (raspuns la: #55955) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Cico - de fefe la: 22/06/2005 01:15:44
Nu vreau sa devin trol pe subiect, dar n-am vazut nicaieri unde Ivy a zis ca te uraste. Daca nu-i place de tine arata-i si tu partile bune care le ai ca sa-si schimbe parerea. Nu continua mai departe sa te unfli ca curcanul ca nu-ti sta bine. Vezi ca mai exista si MP daca vrei sa comunicam intre patru ochi. Serios acuma, eu de felul meu nu sint suparacioasa de loc, si pot spune asta si despre prietena mea Ivy, dar cind vad ca nu mai ajung la capat cu tine chiar ca incepe sa ma irite.
#55959 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
fefe - de cico la: 22/06/2005 01:35:19
...Pace? OK. S-a simtit careva suparat\jignit\atacat? For God's sake, recititi mesajele, ca tot pe mine m-ati luat primele la rost. Si mie-mi pare (foarte) rau de trollarea subiectului, dar hai sa ne-mpacam si, chiar de n-om fi mereu de-acord (acum sau pe viitor) hai sa nu le mai luam asa personal.

Inca o data : Ivy, nu m-am gindit o clipa la tine cind am scris de tata Leana. Ia-o cum vrei, ambiguitate, greseala,... esti matura, poti sa te pui in locul altuia si-ti dai seama pin' la urma ca nu ti-a pus nimeni gind rau. Nu m-astept la scuze din partea ta (ca zau, ai avea de ce), nu tin nici sa-ti placa de mine, nici sa fii de acord cu ce spun.

Fefe ...la fel, sa ne respectam putin, chiar daca nu ne iubim (sic!) si traim in universuri diferite :) Pe MP imi puteai spune ceva "dragut" la inceput, nu dupa.

ps Sper sa fim toti multumiti acum, ca doar sintem oameni maturi...
#55960 (raspuns la: #55959) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
EI SUNT “CANADIENII” CARE IMPING ACEASTA TARA INAINTE - de Danila Prepeleac Jr la: 22/06/2005 03:46:58
Vad ca atunci cind cineva incearca sa glumeasca poate “putin diferit“ este catalogat xenofob si rasist. Nu cred ca am scris ceva rau despre o rasa de oameni anume. Nu am folosit exemple precum cel cu “Congolezul”. Am descris o situatie de fapt. Nu am nici cea mai mica repulsie fata de rase sau categorii de oameni. Masina am cumparat-o de la un dealer indian, casa de la un dealer italian, mobila de la un alt dealer indian, calculatoarele de la un dealer chinez, doctorul de familie este egiptean (cel canadian dinainte era sub orice critica), medicul stomatolog este iranian, la fel instructorul auto (fost inginer chimist in Iran). Printre prieteni sunt italieni, coreeni, peruani, indieni. Daca ati fi citit si a doua parte a Multiculturalismului ati fi observat o concluzie meritorie scrisa cu majuscule: EI SUNT “CANADIENII” CARE IMPING ACEASTA TARA INAINTE. Si o sustin oriunde. De ce am pus “CANADIENII” in ghilimele? Pentru ca dupa primirea unui act pe care scrie “cetatean canadian”, tot ce ai fost nascut ramii. De ce credeti ca negrii din America isi zic Afro-americani dupa sute de ani si nu stiu cate generatii?
#55972 (raspuns la: #55858) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Beware of the dog - de Danila Prepeleac Jr la: 22/06/2005 03:50:14
Prin subiectul in dezbatere nu mi-am propus sa creez un curent de opinie care sa duca la schimbarea starii de lucruri in Canda. Ar fi o utopie. In ultimul timp emigratia europeana catre Canada s-a redus drastic, mai ales din statele care intra in UE si probabil se va intimpla si cu emigratia din RO. De altfel si majoritatea celor veniti din alte tari, cu care am intrat in contact vor ramine aici numai pentru a face o suma de bani sau pina ce copii isi termina studiile si ajung sa stea pe picioarele lor. Ei spun ca se intorc in tarile de origine iar copiii trebuie sa hotarasca singuri unde vor trai. Aceasta dezbatere o doresc a fi un fel de atentionare pentru candidatii la emigrare. Daca oamenii sunt in cunostinta de cauza stiu la ce sa sa astepte sau isi redirectioneaza pozitia. Deci un fel de “Beware of the dog” (Atentie ciine rau - in curte intri daca vrei dar fi foarte prudent).
#55973 (raspuns la: #55858) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Danila - de cico la: 22/06/2005 08:08:01
Pareri sincere de rau pentru deviatiile anterioare :(

Ca o-ncercare de-a reveni la "oile noastre", iata adresa unei reviste, The Canadian Immigrant (http://www.thecanadianimmigrant.com/ ), in care gasesti si exemple referitoare la tematica ta. Se pare ca doar noi, romanii, ne punem la colt atit de dur de cum indraznim "sa ne plingem" cu ceva. Altii au inceput (de mult) sa-si cunoasca interesul, si chiar canadienii de origine prezinta reportaje si scriu articole nu tocmai magulitoare pe marginea discriminarilor.

O completare acum la lunga ta lista (pariez ca pe-asta n-o stiai) : acum trei ani numai, ministrul emigrarii propusese o lege prin care noii imigranti sa n-aibe drept de lucru in marile orase (Toronto, Vancouver, Montreal, Calgary...) in primii citiva ani. Nu-i gluma si-ar trebui sa te simti magulit : in fond, idei de genul asta a avut (si le-a aplicat cu "succes") Ceausescu-al nostru :)))
#55985 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Well, sa va zic cum sta treab - de Daniel Racovitan la: 22/06/2005 13:38:43
Well, sa va zic cum sta treaba la froggies:

Sa persupunem ca un imigrant, cu drept de munca dar zero ore lucrate in Franta, avand calificarile cerute si experienta dar in alta tara, vine la tine sa il angajezi. In Canada i-ai f... un "n-ai experienta canadiana taticu', aia zece ani ai tai de experienta in stranatate nu conteaza, cauta in alta parte". Daca ii spui asta in Franta, imigrantul se duce la tribunal, te da in judecata pentru discriminare pe baza de origine nationala si pierzi. Ce risti? De la o amenda de cateva mii de euro pana la puscarie.
De ce e considerata discriminare? Pentru ca pentru vasta majoritate a profesiunilor, locul obtinerii experientei este irelevant, lucru care se poate dovedi relativ usor.

___________________________________________________________________
fereste-ma Doamne de mainstream.
#56017 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Well, well... - de kradu la: 22/06/2005 18:40:55
Angajarea e un test pentru departamentul personal!
Pentru aceeasi pozitie vin la interviu mai multi candidati! Deci e o competitie!
Compania alege pe cei mai buni.
Experienta face parte din criteriile de angajare! Dar nu e singura!
Atitudinea personala si reletia cu membrii echipei din care eventual vei face parte e alt criteriu! Se poate trece peste experienta, dar nu se poate trece peste o atitudine care va genera disensiuni ori agresivitate!

Am avut in inceputuri unele probleme de atitudine, dar am cautat sa le corectez!
Un interviu e strasant, foarte stresant si atunci e necesar sa adoptam o atitudine care sa ne defineasca nu numai valoarea profesional dar si pe cea a persoanei care suntem! Felul cum ne prezentam pe noi insine va avea o pondere mare in reusita!
La bibliteca se gasesc carti care vorbesc nu numai despre C.V. dar si despre felul cum trebuie abordat un interviu! Le-am gasit nu numai interesante dar m-au ajutat!

In alta ordine de idei:
Ce s-a scris pentru acest topic e adevarat, fiecare dintre noi are experienta sa proprie si e greu de gasit doua istorii asemanatoare.
Perseverenta si spiritul pozitiv vor face ca cei mai multi dintre cei ce vor incerca sa gasesca un job, vor avea curind, cu siguranta unul!
S-auzim numai de bine,
"K".
#56049 (raspuns la: #56017) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Daniel - de cico la: 22/06/2005 19:47:02
Vive la France! :) De-asta tinjim destui pe-aici dupa Europa. De n-ar fi birocratia de-acolo si lipsa spatiilor intinse de-aici, m-as intoarce si miine.

Cu expertise-ul canadian si studiile de-anatomie cerute unui doctor sa le refaca, imi inchipuiam la-nceput ca pacientul canadian o fi avind trei plamini sau alte malformatii specifice. Ca-n bancul cu puiul cu trei picioare de care-am dat pe sit :)
#56059 (raspuns la: #56017) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cico - de RSI la: 22/06/2005 20:12:14
meseria de doctor nu se limiteaza numai la cunostiintele teoretice, dilomele de studii si experienta acumulate in tara in care ai trait inainte de a emigra. Este important sa studiezi si sa practici in tara de emigrare, pentru a cunoaste bine limba tarii, sau mai bine zis modul de exprimare al oamenilor. Un doctor trebuie sa-si faca o imagine clara asupra starii pacientului din discutia cu acesta. Deci intervine un element de dificultate majora - comunicarea. Plus ca nu toate diplomele sunt "ce par a fi". Am auzit de doctori veniti din fosta Uniune Sovietica, din niste locuri de care nu a auzit nimeni, cu niste diplome sau false, sau cu studuu care nu corespundeau standardelor. De aceea trebuie un criteriu sever de control. Sorry, dar in ceea ce-i priveste pe doctori sunt de acord cu masurile impuse de canadieni. Si nu sunt singurii.

RSI- membru al "breslei" pacientilor ;))

==============
"- Cum putem face imposibilul?"
"- Cu entuziasm!"
Paulo Coelho-Al 5-lea Munte

#56064 (raspuns la: #56059) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Danila - de cico la: 22/06/2005 20:16:32
Prin subiectul in dezbatere nu mi-am propus sa creez un curent de opinie care sa duca la schimbarea starii de lucruri in Canada

Mare pacat. Desigur stii de TheBans si de multimea de forumuri canadiene. Pe fiecare abunda genul de "semnale de alarma" similare ("Beware of the dog"). Ca lumea ori nu le mai ia in serios, ori (ca aici) devine cam satula de ele. Eu am ajuns sa le vad ca pe suflatul in trompeta. Facem mult zgomot s-atragem atentia, dar n-avem deloc intentia de-a invata sa cintam la ea, eventual in orchestra cu alti semeni. Si-atunci sa vina sa ne-asculte si altii (canadienii de-origine), sa trecem de la stadiul de schelalaitori la sindicalisti (sic!). Poate are de-a face si cu "incremenirea in proiect" a lui Liiceanu, cu faptul ca ne place-al naibii sa ne scincim, fara nici o intentie proactiva de-a incerca sa imbunatatim lucrurile. Daca mai insist cu lobby-urile sau alte lucruri ce se pot face (ca-s singurul pe-aici care mentionez si de-asa ceva), mi-e teama chiar ca m-as pomeni cu ostilitatea celor ce-ti demonstreaza cu orice pret cum nu se poate face nimic. Asa ca renunt :(

Vad ca atunci cind cineva incearca sa glumeasca poate “putin diferit“ este catalogat xenofob si rasist.

Hmmm, asta se refera clar la ce-ti scrisesem eu. Chit ca expresia mea era "Lui Danila i-am citit si anterior articole xenofobice si rasiste", referindu-ma deci strict la articole, ca pe autor nici nu-l cunosc, nici nu-mi place sa fac etichetari la persoana (ca altii). In acelasi stil, poti considera ca textul cuiva e "prost", fara ca prin asta sa-l faci prost pe autor. Deci imi pare foarte rau c-ai tras asa concluzie pripita. Cel putin unul din subiectele tale pe "multiculturalism" a continut totusi si elemente clar degradante fata de "oachesii" canadieni s.a. (ti-au scris altii pe-acolo de asta, nu mai reiau aici). Accept-o si tu ca pe-o critica deschisa.

Cit despre exemplul cu congolezul, si pe mine m-a socat cu cita naturalete se gaseste vreun canadian veteran sa ne explice cit e de normal, logic si corect sa fii ...rasist.

La "legendele urbane" de succes ale altora nu vreau sa mai comentez, dar le-ai zis tu bine :) Cu ani in urma o-aveam pe maica-mea in vizita. Nu prea intelegeam de ce nu-i multumita c-o ducem bine. Pina m-am lamurit ca buna ei prietena din Ro ii povestea de fi-sau, care-avea mare companie in America, zeci de angajati, bani de nu se poate, succes mare, ce mai. Pe linga el, eu paream un looser, un ratat. Intimplarea face ca de respectivul stiam si eu, ca de fapt conducea taxiul prin NY si murea de singuratate. Din banii cistigati ii trimitea mai mult lui maica-sa, ca macar in Ro sa-si intretina imaginea unuia care "a reusit".
#56066 (raspuns la: #55973) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
RSI - de cico la: 22/06/2005 20:19:40
Am scris mai jos de-o alternativa : examene de competenta, si-n functie de asta sa decida de te trec iar prin toata materia sau doar prin mici cursuri de specific local si legislatie canadiana. Plus ca-ntre timp aud ca se mai schimba lucrurile : medicii incep sa aibe posibilitati de-a sari peste cursul cu bacteriile :)
#56069 (raspuns la: #56064) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cico - de RSI la: 22/06/2005 20:44:06
Examenul de competenta este o solutie de testare a cunostiintelor profesionale dar nu te familiarizeaza cu jargonul medical local sau cu limbajul pacientilor autohtoni. oricum este bine daca se usureaza admiterea in profesie a medicilor acolo unde este posibil.

RSI- devenit mai milos ;))
==============
"- Cum putem face imposibilul?"
"- Cu entuziasm!"
Paulo Coelho-Al 5-lea Munte

#56088 (raspuns la: #56069) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
O paranteza - de fefe la: 22/06/2005 22:02:50
Am o prietena foarte buna care in Romania a terminat medicina. Deci in Romania a fost medic. Cind a venit in America si-a trimis toate diplomele, binenteles originalul (ca mai nou se mai gasesc si din aia care-si fac rost de diplome false si Americanii nu-s prosti nici ei) plus toate cursurile cu descriptia fiecaruia in parte, la o firma, care este recunoscuta de statul California, sa i le echivaleze cu ceea ce se cere aici. Binenteles ca i-au recunoscut tot ce a facut, dar a trebuit sa-si mai ieie si alte clase de universitate ca sa ajunga la acelasi nivel cu cei care termina aici. Apoi a trebuit sa mearga in stagiatura, sa lucreze ca medic dar sub observatia altor medici, asa cum fac toti care termina o univesitate in America. Drumul nu este usor, si bani sint de cheltuit o droaie, dar acuma se bucura ca este medic recunoscut.

Hai sa va mai zic inca o chestie si apoi am plecat. Am fost la dentisti romani in America si-am fost si la Americani. Dentistul roman (cica mare scula in bascula prin Romania, aici face la bani cu sacul, se descurca, etc etc) imi lucreaza la un dinte care nici vorba sa-mi fie stricat, lui mamica ii creeaza o infectie in gura de tre sa-i scoata toata lucrarea afara din nou, si asa mai departe. La American (binenteles dau oleaca mai multi bani) ma duc dar stiu o chestie, nu am nici o durere, nu am nici o infectie, nu mai tre sa ma duc inapoi la nu'sh ce alte vizite fara rost. De ce tre' testat tot omul care vine de altundeva? Pentru ca se mai intimpla sa vina cite unul care habar nu are de meserie si omoara si taie si face prostii. Pentru asta! De unde stii tu care esti bolnav la pat, ca Congolezul (si asta fara nici un pic de rasism, ca ar putea fi Rus, Roman, Italian, Ungur, sau orice alta natie) in tara lui nu la invatat "the bush medicine man" cum sa opereze pacientii? Eh!? Fara nici un pic de remuscare sau parere de rau, va spun ca in cartea de doctori care mi-o da Kaiser Permanente, din care tre sa aleg un doctor de familie, daca vad un doctor care a terminat universitatea altundeva decit in America, iar daca-i in America nu a terminat la o universitate care stiu eu ca e foarte buna, pur si simplu sar peste si ma duc la urmatorul. Cind e vorba de sanatatea mea, vreau "crema" nu pe oricare Bade Ioane.
#56139 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
hundred percent... - de komi la: 22/06/2005 23:06:31
real. Cam atat. Sunt de un an si jumatate in Ca.
Mai am nevoie de vreo 8-9 luni sa strang banii pe care i-am cheltuit cu emigrarea si apoi "one way ticket to Romania" fara nici cea mai mica urma de regret. As pleca mai repede, dar n-am ramas niciodata dator si nici nu vreau ca (virgula) Canada sa-mi ramana datoare. Deci trebuie sa ma intorc in tara cu banii pe care i-am cheltuit atat in Ro ( vreo 6000 CAD) cat si in CA ( 10000 CAD). Am castigat o experienta de viata si am pierdut o gramada de bani, gandindu-ma numai la dobanda ce as fi putut sa o incasez de la o banca. Dar experienta e mai valoroasa.
Sa nu uit: Am inceput sa nu-i mai urasc pe arabi....

oriunde e bine, dar nicaieri ca acasa
#56168 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
komi - de gigi2005 la: 23/06/2005 00:22:50
Spune-ne si noua de ce abia astepti sa pleci? A fost chiar asa rau?
#56174 (raspuns la: #56168) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
komi - de RSI la: 23/06/2005 00:57:39
"Sa nu uit: Am inceput sa nu-i mai urasc pe arabi...."
Si cine te obligase sa-i urasti pe arabi ? Romanii, canadienii...cine?


"Deci trebuie sa ma intorc in tara cu banii pe care i-am cheltuit atat in Ro ( vreo 6000 CAD) cat si in CA ( 10000 CAD)."
Si nu ne-ai spus cine te-a fortat sa emigrezi in Canada.==============
"- Cum putem face imposibilul?"
"- Cu entuziasm!"
Paulo Coelho-Al 5-lea Munte

#56181 (raspuns la: #56168) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
RSI - de cico la: 23/06/2005 01:26:34
Si nu ne-ai spus cine te-a fortat sa emigrezi in Canada

Din ce-a scris komi, reiese ca si-a asumat deciziile si rezultatele. A venit, scrie ca nu i-a placut, se intoarce. De ce il iei atunci cu acest dur si deplasat "cine te-a fortat"?

Ura pe arabi n-o prea inteleg nici eu. Banuiesc ca generalizeaza in urma unei experiente negative personale... :(
#56184 (raspuns la: #56181) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Serviciul medical in Canda - de Danila Prepeleac Jr la: 23/06/2005 02:32:16
“Am o prietena foarte buna care in Romania a terminat medicina ... dar acuma se bucura ca este medic recunoscut (In America)...daca vad un doctor care a terminat universitatea altundeva decit in America, iar daca-i in America nu a terminat la o universitate care stiu eu ca e foarte buna, pur si simplu sar peste si ma duc la urmatorul.
Cind e vorba de sanatatea mea, vreau "crema" nu pe oricare Bade Ioane” (fefe).
Prietena stie ce parere aveti fata de ea, ca medic? (luati-o ca pe o gluma!)

Avem noi senzatia ca in Africa sunt cei mai ... Va aduceti aminte ca primul transplant de inima s-a facut in Africa de Sud? (Dr. Barnard).
Fac o paranteza. In “94 am zis ca mi-ar placea sa traiesc intr-unul din
urmatoarele doua locuri: Paris sau Africa de Sud. Inca nu mi-am schimbat parerea. Despre Africa de Sud, pe care o cunosc putin mai bine decit Parisul am o multime de amintiri frumoase plus vreo 18 ore de imagini video (captate de mine).
Genialitatea nu este specific Americana. Cel mai inteligent copil din lume s-a descoperit printr-un sat din India (merge la scoala descult parcurgind km pina la scoala).
Sunt mai buni doctorii din America decit ceilalti? Ce putem spune despre oameni celebri, cu bani, care mor la virste de 65-70 de ani, considerate nu inaintate in USA?. In Canada iesi la pensie la 65 ani. Chiar si Papa sa fii, daca ti s-au terminat zilele... Cu toti doctorii in stiinta americani, “ creme a la creme,” naveta spatiala tot a luat foc.
Daca ai zile si nu esti ghinionist poti sa te duci la orice medic si sa folosesti numai medicamente Lakota (reclama curenta la Tv din Canada si SUA facuta de actorul care era seful indienilor din “Omul care a dansat cu lupii” – actor principal Kevin Costner).

Ca am indoieli in privinta alegerii celui mai bun doctor din America? Iata ce s-a intimplat unei rude apropiate. Avea de prin ’97 unghii incarnate la ambele picioare, la degetele mari. Citiva ani buni a mers la spitalul de specialitate in Bucuresti unde periodic avea cite o interventie chirurgicala. Dureroase foc. De pe latura cu coltul unghiei se taie o fisie pina la radacina, inclusiv. Uneori i s-a ars (cu nitrat parca) si radacina in locul cu pricina. Dupa citeva luni colturile se refaceau. Se resemnase cu gindul ca va avea de suferit mult si bine. Cu acest necaz a plecat in Canada.
Cind emigrezi in Canada, timp de trei luni nu ai asistenta medicala gratuita (o alta nedreptate) asa ca inchei o asigurare temporara care costa citeva sute de dolari. La mai putin de o luna de la sosire, degetul mare de la un picior se umfla ca aproape nu mai putea sa mearga. Pleaca la Spitalul General North York din Toronto. De la statia de autobuz pina la usa spitalului aproape un km. Acolo surpriza. Asigurarea temporara nu e valabila. Esti nevoit sa platesti din buzunar si sa recuperezi eventual de la societatea care te-a asigurat. O asiatenta i-a spus ca numai chemarea unui medic la camera de garda costa 250 dolari. I s-a atras atentia ca acesti bani nu sunt acoperiti de asigurarea temporara. Se facuse noapte si asistenta se indura si-i spune sa mearga la o clinica de tipul “Walking” unde costa mai putin. Si asa a fost. A dat peste un doctor chinez. Acesta ii spune sa faca bai cu apa cu sare, sa nu mai taie unghia si doar sa-i faca o crestatura in V la mijloc in virf. Ce credeti? Prin aceasta metoda a scapat definitiv de operatie le unul dintre picioare. Celelalt picior nu vroia sa cedeze total.
Intre timp, prin recomandarea unei cunostinte, medic in Ro, aici angajata la o clinica (am vazut ca se jena sa spuna de ce se ocupa acolo), devine pacientul unui doctor de familie considerat nemaipomenit care facea si mici interventii chirurgicale. Pacientii din sala de asteptare pareau cam selectati. Prezentindu-se cu fisa cu vaccinuri are surpriza sa constate ca medicul celebru nu stia ca exista vaccin combinat pentru hepatita A+B. Deci, in Romania, un simplu doctor de familie vaccina pacientii cu un produs deosebit din Belgia, iar in Canada care se bate in piept ca de ea depinde si SUA cind vine vorba de vaccinuri, nici nu se auzise macar. Noroc ca actele erau autentificate de o Policlinica cu plata din Bucuresti recunoscuta de Ambasada Canadei. Doctorul celebru din Toronto a aplicat aceeasi metoda ca in RO. Operatia.
Odata cu schimbarea locuintei se schimba si medicul de familie, o doctorita egipteanca. Cu o trimitere ajunge la un doctor egiptean intr-o localitate apropiata Woodbridge. Doctorul acesta vroise sa emigreze din Egipt in Ro acum 17 ani! Omul analizeaza degetul si aplica o metoda simpla si extrem de inteligenta. Printr-o operatie chirurgicala deslipeste muchia unghiei pe toata lungimea laturii cu coltul incarnat si introdice un tub izolator sectionat, cusut de unghie. La fiecare vizita mai taia un pic din tub. La aproape trei luni i-a scos tubul definitiv si de trei ani a uitat ca a avut vreodata unghii incarnate. Iata ca metoda chinezeasca si cea egipteana au batut de departe metodele “elevate” invatate pe continentul American.

Eu am jurat ca in Canda nu ma voi mai duce niciodata, de buna voie, la doctor. De ce? Am vrut sa-mi fac o asigurare pe viata. Analiza singelui era obligatorie. Am platit prima rata lunara si firma a trimis la mine acasa o asistenta pentru recoltat singe. Canadianca get-beget. Ma inteapa de 4 ori in bratul sting si nimic. Ca-s venele mici si ascunse...motive... (Este drept ca am niste vene mai dificile dar la clinica din Bucuresti unde am facut analizele pentru emigrare a venit o d-soara de vreo 19-22 ani care in 10 secunde a umplut o seringa sa hranesti 2 vampiri). Facem o pauza in care ne povesteste despre ferma ei de cai (asiatenta canadianca). Incepem si cu bratul drept si ajungem tot la 4 intepaturi nereusite. Atunci am renuntat si la singe si la asigurare. Dupa ce a plecat mi-am adus aminte ca prin ceata ca parca nu a rupt nici un ambalaj sau sigiliu la seringi. Am o spaima si acum, voalata ce-i drept. Daca erau seringile folosite la cai sau de cine stie ce drogati cu vreo SIDA?
Credeti ca exagerez? Acum, in Canada, este o mare dezbatere in presa si Parlament pe marginea reformei medicale. Statisticile din Canada arata ca anual sunt puse sute de mii de diagnostice gresite si mor zeci de mii de pacienti din cauza medicamentelor gresit indicate. Si inca un “ “amanunt”, sunt 3.000.000 de oameni fara doctor de familie! Nu este o nerozie cu respingerea emigrantilor calificati? Alta cauza majora este serviciul de specialitate. Pentru a beneficia de un consult de specialitate poti astepta la rind, in medie 2-6 luni de zile! In acest termen se incadreaza si consultul la ochi.
In Toronto Star era prezentat cazul unei ziariste canadiene care dupa plimbari de aproape un an si jumatate cu diverse diagnostice gresite, unele chiar hazlii precum stress avansat, un doctor particular din Quebec i-a pus adevaratul diagnostic: pierde lichid din coloana. Intre timp pacienta abia ca sa mai poate tine pe picioare.
Pentru cei ce nu stiu, sistemul Canadian de asistenta medicala este opusul celui din SUA. In SUA sistemul este privat, cu avantajele si dezavantajele lui. In Canada este aproape monopol de stat. Platesti numai ce tine de estetica incluzind si lucrarile dentare (?). Din noiembrie ’04 se plateste si controlul la ochi. Chiar daca ai o infectie la o masea pe care nu o vede nimeni dar nu mai poti trai de durere, statul canadian considera ca este o problema de estetica. O sa ziceti e perfect! Cat credeti ca a costat, la cel mai ieftin cabinet, o coroana peste 6 dinti? 6000 dolari (1000 dolari de dinte). Chiar daca in ultimii cinci ani nu am vrut sa trec pe la doctor am platit taxe grele. Retineti un amanunt: IN CANADA SUNT TAXELE CELE MAI MARI dintre statele membre G8 (cele mai industrializate 8 tari ale globului pamintesc).
#56187 (raspuns la: #56139) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
kradu - de cico la: 23/06/2005 02:51:42
Scrii mult de atitudine, si ai mare dreptate. Dar in ce consta aceasta? Sa fii degajat, sa-ti asculti (nu doar din politete) interlocutorul, sa nu crezi ca altii au ceva impotriva ta, sa nu le pui la suflet, sa nu-ti impui parerile, sa te exprimi civilizat, sa stii cind sa dai inapoi...

Danila mentiona ff bine specificul managerilor de-aici. Daca in Ro se traduce mai mult prin puterea de "sef", aici rolul managerului e esential la atmosfera constructiva creata in propria-i echipa. Cei mai buni manageri sint cei ce stau cel mai bine la capitolul "atitudine" (descris anterior). Ca manager, absorbi frecvent si atenuezi frustrarile si iesirile temporare ale indivizilor din echipa. Nu cu vorba taioasa si impunere (gen "fa asta c-asa vreau eu" sau "nu discuta ce spun"), ci cu rabdare si diplomatie. Dupa comportamentul unui individ intr-o situatie (inclusiv pe forumuri) iti poti face o idee daca ceea ce pretinde despre el poate fi sau nu adevarat.
#56192 (raspuns la: #56049) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Manipulatorii de imagine si legendele Canadei - de Danila Prepeleac Jr la: 23/06/2005 05:13:24
"Si nu ne-ai spus cine te-a fortat sa emigrezi in Canada (RSI)".

Mai tineti minte Caritasul? Acolo si-au pierdut sute de mii de oameni agoniseala de o viata. Cine nu a trait atunci in RO nu poate sa realizeze ce isterie generala se crease. Trenurile catre Cluj erau supraaglomerate cu oameni din toata tara care vroiau sa multiplice de 8 ori sumele depuse. Cu toate avertismentele din presa nimeni nu se oprea. De ce? pentru ca si atunci existau manipulatorii de imgine care teseau legendele. Poate unii chiar spuneau adevarul, caci se aflau printre cei care fusesera norocosi sau mai iuti de picior. Adevarul crud a venit mai tirziu. Cistigasera “1000 initiati” pe seama a jumatate de milion de pacaliti.

La fel cu legendele despre Canada. Este un fel de isterie generala de a emigra. Cine a creat-o? Citiva mai norocosi (zic ei), alti citiva care au muncit pe brinci (zic ei ), alti citiva care trimit 500 dolari in RO insotiti de o legenda despre marea realizare a lui din Canada, ajungind director de spital dupa un stagiu de doi ani cu plosca sau despre firma lui de taxiuri (dotata cu o masina second-hand), etc. E de mirare ca toti vor sa vinda ce au si sa plece? Nenorocirea este ca acum nu mai esti primit cu mina goala. Din zecile de mii care plecau inainte de ’89, citi aveau in buzunar 16.000 dolari canadieni? Cunosc foarte bine, o familie cu doi copii careia i s-a cerut (in anul 2000) sa prezinte la granita Canadiana 20.000 dolari. Altfel nu intrau! Acum Canada te vrea si destept si cu buzunarul plin. Inmultiti aceasta suma cu sfertul de milion de emigranti in Canada (in fiecare an), sau cu planul de 2.000.000 emigranti anual pentru SUA si veti vedea ce afacere rezulta si de ce aceasta misspresentation mentinuta de catre autoritatile canadiene. Termenul misspresentation este folosit in Canada atunci cind esti pacalit. Nu se recunoaste ca te-au ars cu buna stiinta ci ca “nu au fost prezentate toate detaliile”(misspresentation).

Bineinteles ca la 16.000 dolari depusi in lei (leul s-a intarit in aceasta perioda), la o dobinda medie de 20% (acum un an si jumatate) rezulta un venit de 6.400.000 lei pe luna. Sau, prin capitalizarea dobinzii, suma s-ar fi putut dubla (32.000 dolari) in 3 ani si 8 luni.
Si mai si punem intrebari “inteligente” pe supararea omului!
#56198 (raspuns la: #56181) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Manipulatorii de imagine si legendele Canadei - de Danila Prepeleac Jr la: 23/06/2005 05:13:24
"Si nu ne-ai spus cine te-a fortat sa emigrezi in Canada (RSI)".

Mai tineti minte Caritasul? Acolo si-au pierdut sute de mii de oameni agoniseala de o viata. Cine nu a trait atunci in RO nu poate sa realizeze ce isterie generala se crease. Trenurile catre Cluj erau supraaglomerate cu oameni din toata tara care vroiau sa multiplice de 8 ori sumele depuse. Cu toate avertismentele din presa nimeni nu se oprea. De ce? pentru ca si atunci existau manipulatorii de imgine care teseau legendele. Poate unii chiar spuneau adevarul, caci se aflau printre cei care fusesera norocosi sau mai iuti de picior. Adevarul crud a venit mai tirziu. Cistigasera “1000 initiati” pe seama a jumatate de milion de pacaliti.

La fel cu legendele despre Canada. Este un fel de isterie generala de a emigra. Cine a creat-o? Citiva mai norocosi (zic ei), alti citiva care au muncit pe brinci (zic ei ), alti citiva care trimit 500 dolari in RO insotiti de o legenda despre marea realizare a lui din Canada, ajungind director de spital dupa un stagiu de doi ani cu plosca sau despre firma lui de taxiuri (dotata cu o masina second-hand), etc. E de mirare ca toti vor sa vinda ce au si sa plece? Nenorocirea este ca acum nu mai esti primit cu mina goala. Din zecile de mii care plecau inainte de ’89, citi aveau in buzunar 16.000 dolari canadieni? Cunosc foarte bine, o familie cu doi copii careia i s-a cerut (in anul 2000) sa prezinte la granita Canadiana 20.000 dolari. Altfel nu intrau! Acum Canada te vrea si destept si cu buzunarul plin. Inmultiti aceasta suma cu sfertul de milion de emigranti in Canada (in fiecare an), sau cu planul de 2.000.000 emigranti anual pentru SUA si veti vedea ce afacere rezulta si de ce aceasta misspresentation mentinuta de catre autoritatile canadiene. Termenul misspresentation este folosit in Canada atunci cind esti pacalit. Nu se recunoaste ca te-au ars cu buna stiinta ci ca “nu au fost prezentate toate detaliile”(misspresentation).

Bineinteles ca la 16.000 dolari depusi in lei (leul s-a intarit in aceasta perioda), la o dobinda medie de 20% (acum un an si jumatate) rezulta un venit de 6.400.000 lei pe luna. Sau, prin capitalizarea dobinzii, suma s-ar fi putut dubla (32.000 dolari) in 3 ani si 8 luni.
Si mai si punem intrebari “inteligente” pe supararea omului!
#56199 (raspuns la: #56181) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cico, citeste rogu-te cu aten - de RSI la: 23/06/2005 08:37:36
cico, citeste rogu-te cu atentie ce-a scris komi si fa legatura si cu faptul ca "a incetat sa-i mai urasca pe arabi", priveste totul in context, si o sa intelegi de ce am intrat "dur" cum zici. Sugestie: 9/11.
Acum intelegi de ce este important sa intelegi bine exprimarea cuiva, mai ales cand (nu ca in cazul de fatza) de asta depinde sanatatea si poate viata unui om?
==============
"- Cum putem face imposibilul?"
"- Cu entuziasm!"
Paulo Coelho-Al 5-lea Munte
#56207 (raspuns la: #56184) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: