-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Somnul adanc al nepasarii...


de Sonya la: 21/06/2005 10:21:00
modificat la: 04/07/2005 20:02:50
taguri: Eseuri 
voteaza:
In opera sa,Caragiale a incercat sa infatiseze realitatea ce il inconjura, sa ironizeze lipsa de cultura a societatii si imputinarea sau minimizarea adevaratelor valori ale timpului.
Un fapt demn de mentionat este acela ca faptele expuse de Caragiale in "Spitalul amorului" sunt valabile si in vremurile pe care le experimentam astazi. Privindu-i opera in ansamblu descoperim faptul ca a anticipat ceea ce avea sa urmeze, a creat poate o idee general valabila si pentru timpurile ce ne vor urma noua, generatiei "democratice".
Si astazi vedem cum adevaratii oameni de cultura nu sunt apreciati la justa lor valoare, cum societatea se bazeaza pe anumite moravuri de decadenta sociala. Observam ca nu au mai existat vremuri in care iubirea sa fie mai lipsita de "poezie". Le consideram probleme ale acestui secol, dar iata ca au existat dintotdeauna; si iata ca oamenii ce au incearcat sa ne ridice, cei care vad dincolo de cuvinte si de interfata acestei lumi, au fost post-mortem adusi la rangul meritat.
Auzim frecvent expresia "tineretul din ziua de azi nu stie ce insemna adevarata cultura", se pare ca a mai existat candva un "tineret" care nu a stiut lucrurile astea. In orice caz generalizarea mi se pare pe cat de crunta pe atat de falsa, de ireala. In randurile tinerilor de astazi ii gasim totusi si pe aceia preocupati de teatru, istorie, literatura. Poate ca in numar mai mic fata de generatiile anterioare, sau poate ca nu. Dar iata ca ei exista totusi. Sa luam exemplul lui Mircea Cartarescu. Un scriitor contemporan, postmodernist care a fost preocupat in acest sens inca din timpul adolscentei.
Nu putem nega totusi ceea ce ne inconjoara, existenta exceselor de muzica "greco-turca-tiganeasca", acele binecunoscute "manele", accentuarea erotismului, momente in care pofta capata personalitate nemaifiind o prelungirea a sinelui, epoca a sex-shopurilor in care este minimalizata ideea iubirii, amorului adevarat pe care l-au cunoscut Eminescu, Camil Petrescu si poate multi altii.
Societatea merge spre demitizare, dar iata ca si astazi din "somnul adanc al nepasarii" se "trezesc" unii asemenea lui Caragiale incercand sa schimbe ceva. Poate ca in asta consta si intelesul imnului national, poate ca e momentul sa strigam cu adevarat "Desteapta-te romane!"
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (0):

Nu exista comentarii

-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: