-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Nu e decit un pas de la fanatism la barbarie!


de RSI la: 23/06/2005 12:11:00
modificat la: 04/07/2005 21:32:27
voteaza:
Am dat peste acest citat din Diderot dupa ce am citit despre groaznicul eveniment de la manastirea din Tanacu de langa Vaslui:


"...Conform organelor de ancheta, pe data de 10 iunie, preotul Petru Corogeanu si patru maicute de la Manastirea Tanacu ar fi sechestrat-o pe maicuta Irina intr-o chilie, legand-o de maini si de picioare cu sfori. Doua zile mai tarziu, din cauza manifestarilor violente ale tinerei, ar fi legat-o cu lanturi de o cruce de lemn si i-au pus in gura un calus facut dintr-un prosop. Maicuta a fost tinuta pe cruce timp de trei zile, fara mancare si intr-un pridvor unde era foarte racoare, evenimentele culminand, in seara de 15 iunie, cu moartea maicutei..."


Mai mult la: http://www.curentul.ro/curentul.php?numar=20050623&art=19626

comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (47):


Aparitia tardiva a acestei co - de RSI la: 05/07/2005 08:43:04
Aparitia tardiva a acestei conferinte a facut ca subiectul sa fie deja discutat pe alte conferinte si texte. Cred totusi ca in relatie cu citatul din Diderot este de discutat daca si cum se poate lupta cu ajutorul fortei rationalului si a luminii contra intunericului. Cazul Tanacu este in opinia mea varful icebergului. Fara un raspuns pe masura aceasta molima se va extinde.
=================
"- Dubito ergo cogito"
"- Cogito ergo sum"

Descartes
#57977 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ce-ai vrut să spui cu vârfu - de Simeon Dascalul la: 05/07/2005 10:43:32
ce-ai vrut să spui cu vârful aisbergului şi cu extinderea - ne paşte oare un val de exorcizări săteşti sfârşite cu moartea victimei, mă rog, a posedatului?

mie mi s-a părut o nenorocire izolată şi supramediatizată

citatul dat ar putea fi valabil dacă ar fi însoţit de nişte definiţii clare asupra a ce se consideră fanatism, respectiv barbarie

iar întunericul poate fi comod câteodată
#57985 (raspuns la: #57977) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Simeon - de RSI la: 05/07/2005 11:01:59
In cate locuri se practica astfel de ritualuri ? Am mai vorbit de asta. In Oltenia unii "omoara strigoii" , si chiar autoritati ecleziastice au recunoscut ca astfel de exorcizari se practica pe o scara destul de larga, recomandand sa se faca de catre doi preoti, dintre care unul mai experimentat (??!!). Oare cati nefericiti se duc pe la diversi "tamaduitori" in loc sa mearga la doctori ? s.a.m.d.
Privind definitiile clare a ceea ce imseamna barbarie si fanatism poti sa-l intrebi pe Denis Diderot, el este autorul citatului. Sau sa-i consulti lucrarea. Sau sa te multumesti cu Dex.
Intunericul este intr-adevar foarte comod pentru
 • cine nu vrea sa vada;
 • cine nu vrea ca altii sa vada.
  =================
  "- Dubito ergo cogito"
  "- Cogito ergo sum"

  Descartes
 • #57990 (raspuns la: #57985) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  Religie sau obscurantism/ocultism - de ampop la: 05/07/2005 11:33:33
  Practicile para-religioase de genul deschiderii pravilei, exorcismului sui-generis se intalnesc intr-o multitudine de asezaminte bisericesti sau monahale din Romania. Nimeni pana la "accidentul" de exorcism sau "malpraxisul" exorcistului barbos nu a comentat nimic in Romania. Partriarhia ortodoxa avea cunostinta de toate manoperele slujbasilor ei si totusi nu a spus nimic vreme de multi ani si, mai mult decat atat, nu a intreprins nimic spre a cenzura/opri practicile lor oculte. Acum cateva zile am intalnit o persoana care-mi intindea spre studiu o carte publicata in conditii grafice excelente despre viziunile si prorocirile unui profet taran, Ion (mai bine de atat nu se putea) care proroceste despre sfarsitul lumii langa Curtea de Arges. Se organizeaza excursii cu autocarul din diferite orase ardelene pentru ca multimea sa se intalneasca cu "vizionarul". Imi aduc aminte de un film dupa o carte a lui Steven King unde o batrana negresa din Boulder Colorado chema pe calea visului pe cei alesi sa supravietuiasca Armaghedonului. Toate aceste calatorii, publicarea cartii necesita resurse financiare substantiale si in acelasi timp pot aduce un profit celor ce manevreaza in acest fel masele. Nu intamplator mesajul obscurantistului vizionar era legat de "Romania ortodoxa" taram ales si distrugerea Americii decadente si satanizate.
  Abordarea acestor aspecte privind obscurantismul si ocultismul trebuie insa facuta cred eu intotdeauna sub prisma respectarii libertatii religioase si de constiinta. Fortarea intr-un alt sens poate sa aduca cu sine ingradiri inadmisibile ale acestor libertati si persecutia adeptilor respectivelor culte . Amintesc faptul ca insasi cultul "satanist" a lui La Vey din California a fost permis , probabil din aceleasi considerente. Raspunderea penala a faptuitorilor, indiferent de "haina" pe care o imbraca acestia (preoteasca sau calugareasca) trebuie sa existe intotdeuana in situatia incalcarii legilor "cezarului".
  Sistemul judiciar trebuie si el sa functioneze adecvat in limita posibilitatii probatiunii, fara influente mediatice. Speram ca asa se ajunge la un stat de drept si la o domnie a legii (rule of law). S-auzim de bine!

  Mario
  #57994 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  Mario, ai pus punctul pe i. A - de RSI la: 05/07/2005 12:23:39
  Mario, ai pus punctul pe i. Autoritatile judiciare isi vor spune cuvantul, dar problema este atitudinea autoritatilor religioase. Ele erau chemate sa combata aceste practici care nu au nici o legatura cu religia, si macar acum in ceasul al 25-lea sa le condamne public prin gura celor mai autorizati reprezentanti ai sai. In loc de asta vedem vorbind pe cate un profesor universitar ca de pilda Tudor Paleologu , om cult, cu accent graseiat, dand citate savante si care va avea un efect nul asupra turmei indobitocite care crede in aceste practici. Si asta la emisiunile TV pentru strainatate...
  Cat priveste ingradirea libertatii religioase...libertatea fiecaruia se opreste acolo unde incepe libertatea si integritatea fizica si morala a celorlalti.
  =================
  "- Dubito ergo cogito"
  "- Cogito ergo sum"

  Descartes
  #58000 (raspuns la: #57994) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  Deci problema Olteniei nu con - de Simeon Dascalul la: 05/07/2005 16:56:20
  Deci problema Olteniei nu constă nici în inundaţiile care au nimerit şi pe la ei, nici în corupţie, nici în nivelul redus de trai, ci în omorâtorii de strigoi. Să scăpăm de ăştia şi totul o să meargă bine de la sine.
  Părerea mea e că oamenii ăia ar trebui lăsaţi în pace, cu moroii lor cu tot. Lumea lor are o logică, sau li se pare lor că are o logică, ceea ce-i acelaşi lucru. Să zicem că printr-o campanie intensă, li se citeşte Feuerbach intensiv şi sunt aduşi la nivelul de sceptimism modern, rămânând totodată în aceleaşi condiţii de trai. Ţi se pare că vor fi mai fericiţi?
  N-o fi existenţa mea cea mai superbă, dar totuşi nu ţin să-l întâlnesc pe Diderot prematur să fac schimb de opinii. Mă limitez deci să remarc că, din ce a scris, nu e tocmai nepărtinitor în probleme clericale. Iar fanatismul, de obicei, e o etichetă aplicată părţii considerate la acel moment rea. Ca şi cum ăia bunii ar acţiona cu detaşare, fără a fi prea convinşi de ceea ce fac.
  #58057 (raspuns la: #57990) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  ampop - de Simeon Dascalul la: 05/07/2005 16:57:55
  să deie şi data exactă, să schimbăm dolarii înainte :)
  #58058 (raspuns la: #57994) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  Simeon - de TeodoraPA la: 05/07/2005 17:19:59
  Nu pot fi de acord cu tine.
  Nu zice nimeni ca asta ar fi singura problema a Olteniei, nici nu era vorba despre problemele Olteniei, ci despre cele ale ortodoxiei. Si anume ca de sute de ani biserica a inchis ochii la practicile pagane, le-a tolerat, pe altele, care i-au fost favorabile le-a incurajat chiar, altele le-a instaurat chiar domnia sa biserica, samd.
  Si Mario dadea doar ca si exemplu practica din Oltenia cu omorarea strigoilor. Sunt mii de astfel de exemple. Preoti care citesc in pravila, care zic viitorul, ghicitorie, vindecatorie, tot ce vrei, rebotezarea in fiecare an a credinciosilor ca spiritele rele sa nu-i mai recunoasca, exorcizari teatrale, etc.

  Take heed when you think you stand, lest you fall.
  #58061 (raspuns la: #58057) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  ?Deci problema Olteniei nu co - de RSI la: 05/07/2005 17:28:47
  ?Deci problema Olteniei nu constă nici în inundaţiile care au nimerit şi pe la ei, nici în corupţie, nici în nivelul redus de trai, ci în omorâtorii de strigoi...".Simeon, legatura cu subprefectura ? Discutam despre raspandirea superstitiilor si a obscurantismului care vad ca-ti sunt tare dragi, si care duc in final la cazuri precum cel de la Tanacu. de asemeni ceea ce sustin este ca BOR ar fi trebuit sa intervina inca de atunci in mod mult mai energic impotriva acestor practici. Nu ca acum ar fi avut o interventie foarte clara dupa cum arata si ampop.
  Si daca tot ai vorbit de inundatii se pare ca descantecele si rugaciunile nu au ajutat prea tare in rezolvarea problemei. Ceva planificare si inginerie bazate pe stiinta si tehnica ar fi putut intai sa previna catastrofa sau mai apoi sa-i minimalizeze efectele.
  Nu trebuie sa-l intalnesti personal pe Diderot. Se pot citi lucrarile lui. Iar fanatismul nu este neaparat apanajul clericilor. In ceea ce priveste etichetarea ta cred ca gresesti. Unii isi acuza dusmanii ca nu au convingeri puternice si ca le tradeaza. Exista o diferenta intre a avea convingeri puternice si a fi capabil de orice in numele acestor convingeri. That's the point my friend!
  =================
  "- Dubito ergo cogito"
  "- Cogito ergo sum"

  Descartes
  #58063 (raspuns la: #58057) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  Teodorei - de Simeon Dascalul la: 06/07/2005 12:08:03
  În halul în care suntem să identifici misticismul sătesc ca inamicul public numărul unu mi se pare cam deplasat. Un fel de ţara arde şi baba se piaptănă.
  > biserica a inchis ochii la practicile pagane, le-a tolerat, pe altele, care i-au fost favorabile le-a
  > incurajat chiar
  Bineînţeles că le-a tolerat, de fapt a fost o simbioză, mai ales la nivel rural. Păgân vine din latinescul „paganus” – ţăran. În „Isvor, ţara sălciilor” e o scenă simpatică în care guvernanta englezoaică se oripilează de cine ştie ce apucături ale autohtonilor şi spune „dar oamenii ăştia nu sunt creştini”, iar Martha Bibescu îi răspunde „ba da, sunt creştini, dar în acelaşi timp trebuie să asculte de imperativele altor religii mai vechi şi mai venerabile”.
  Dar asta nu-i o caracteristică românească, peste tot biserica s-a adaptat la specificul local. Cât seamănă creştinismul de azi sau din secolul al cinşpelea cu iniţial? O singură caracteristică „dobândită” îmi vine pe moment în minte, politeismul specific raselor europene, manifestat în cadrul unei religii originar monoteiste prin numărul de sfinţi, unii patroni locali ai provinciilor.
  Şi dacă ne uităm cu atenţie vedem că nici occidentul nu a folosit o formă foarte pură a creştinismului. Citind „Linistiţi si ocrotiţi. Sentimentul de securitate în Occidentul de altadată” vezi că la ceva timp după moartea lui Diderot al lui RSI se practicau cu succes liturghii pentru belşugul recoltelor, pentru prevenirea calamităţilor, etc.
  Mă enervează „îngrozeala” faţă de obiceiurile noastre percepute ca prea primitive, o văd ca pe un simptom de snobism. De ce să fie eradicate? Ni se potrivesc. Nu poţi separa cu mult succes latura materială a civilizaţiei de restul. Ce le-ar folosi amărâţilor ălora care trăiesc aproape ca acum două sute de ani dacă ar fi educaţi să devină liber cugetători?
  #58183 (raspuns la: #58061) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  "Care duc în final la cazuri - de Simeon Dascalul la: 06/07/2005 13:59:15
  precum cel de la Tanacu". Statistic vorbind probabilitatea ca în fiecare trăitor în întuneric să zacă o victimă sau un ucigaş e destul de mică. La Tanacu s-au intersectat doi nebuni şi s-a sesizat presa, de aici tot scandalul. Am de-a face cu o groază de persoane care gândesc „medieval”şi nu s-a pomenit niciodată de vreun deces din exorcizare de genul de mai sus. Numai posturi, slujbe şi altele în acelaşi stil – chestii relativ inofensive. N-or fi având ele un iz prea modern, dar dacă ălora le plac, de ce să fie eradicate?
  Descântecele n-au ferit de inundaţii, dar nu-i nimic, ţi-am zis că au un sistem logic, se poate invoca sfârşitul lumii, plata păcatelor, etc. Statul nostru modern nu-şi poate aduce ca justificare pentru halul în care gestionează calamităţile decât haosul şi corupţia, cu astea vrei să lupte contra obscurantismului?
  Plus că materialul uman rămâne acelaşi, cu sau fără influenţa BOR. Vezi oraşele mai mari. În locul ortodoxiei rurale apar yoga, feng-shui, medalioane chinezeşti aducătoare de noroc, entităţi cosmice şi altele la acelaşi nivel. D.p.d.v. estetic prefer superstiţiile autohtone celor de import.
  > Exista o diferenta intre a avea convingeri puternice si a fi capabil de orice in numele acestor
  > convingeri.
  Oare revoluţia franceză – care cred că-ţi place şi e considerată ca un eveniment pozitiv şi progresist – s-a caracterizat printr-o selecţie riguroasă a metodelor folosite?
  #58196 (raspuns la: #58063) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  "Statistic vorbind probabilit - de RSI la: 06/07/2005 16:13:11 Modificat la: 09/09/2008 13:46:02
  "Statistic vorbind probabilitatea ca în fiecare trăitor în întuneric să zacă o victimă sau un ucigaş e destul de mică. La Tanacu s-au intersectat doi nebuni şi s-a sesizat presa, de aici tot scandalul. Am de-a face cu o groază de persoane care gândesc „medieval”şi nu s-a pomenit niciodată de vreun deces din exorcizare de genul de mai sus."
  Vreau si eu statistica asta. De unde ai luat-o ? La Tanacu s-au intersectat cel putin 6 nebuni - preotul, victima si cele 4 maicute (foste) care l-au ajutat. Asta ca sa nu mentionez pe sprijinitorii lor din sat. Si de ce crezi ca este misticism "satesc" ? Parca am citit ca acest Corogeanu este din Vaslui, urbe mica dar nu sat.


  "Numai posturi, slujbe şi altele în acelaşi stil – chestii relativ inofensive. N-or fi având ele un iz prea modern, dar dacă ălora le plac, de ce să fie eradicate? "
  Aici nu vorbim de "folclor", "traditii" etc. Vorbim de practici periculoase care duc la victime. Cred ca este o diferenta.

  Partea care ma ingrijoreaza pe mine este pasivitatea reprezentantilor institutiei sub al carei acoperis s-au intamplat toate aceste practici. Nu crezi ca-i cazul ca reprezentantii cu cea mai mare autoritate in BOR sa ia atitudine publica impotriva unor practici care nu au nici o legatura cu religia ?


  "În locul ortodoxiei rurale apar yoga, feng-shui, medalioane chinezeşti aducătoare de noroc, entităţi cosmice şi altele la acelaşi nivel. D.p.d.v. estetic prefer superstiţiile autohtone celor de import."
  De acord cu tine, superstitiile autohtone dau culoare locala, e bine pentru turism ;)). In rest consider practicile stil Bivolaru-yoga, medalioane chinezesti aducatoare de noroc, medicina alternativa prost inteleasa la fel de daunatoare ca superstitiile dragi tie. Si un criminal din cei ce practica medicina alternativa si pun bolnavii gravi sa abandoneze tratamentele in favoarea "tratamentelor" lor sunt la fel de dezgustatori. Dar revenind la ce spuneam, ei nu stau sub acoperisul "Asociatiei medicilor" si sunt condamnati de acestia. Intelegi care-i diferenta ?


  "Oare revoluţia franceză – care cred că-ţi place şi e considerată ca un eveniment pozitiv şi progresist – s-a caracterizat printr-o selecţie riguroasă a metodelor folosite?"
  Iar suntem de acord. Robespierre este in ochii mei arhetipul de fanatic. Ca si Savonarola, Torquemada etc. Si uite ca te-ai grabit sa judeci: ce te face sa crezi ca mie mi-a placut revolutia franceza ? Dar mai mult despre revolutia franceza cand vom discuta despre aceasta tema ;)).


  =================
  "- Dubito ergo cogito"
  "- Cogito ergo sum"

  Descartes

  #58232 (raspuns la: #58196) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  Cred totusi ca in relatie cu - de zaraza la: 07/07/2005 01:56:26
  Cred totusi ca in relatie cu citatul din Diderot este de discutat daca si cum se poate lupta cu ajutorul fortei rationalului si a luminii contra intunericului. Cazul Tanacu este in opinia mea varful icebergului. Fara un raspuns pe masura aceasta molima se va extinde.

  eu cred ca a fost un accident regretabil.
  nu cred ca e o solutie "eradicarea practicilor pagane". una ca nu o vad posibila, cum spunea si simion, omul are nevoie sa creada in minuni. la toate nivelele cautam minunile. si daca ne sunt eradicate cele traditionale, inventam sau importam altele noi.

  si a doua, practicile astea pagane reprezinta un sistem de referinta totusi, intr-o lume care isi pierde reperele. sterge-le si pe ele, si vei avea o gloata dezorientata, care mananca sambata la McDonald.

  zaraza
  #58407 (raspuns la: #57977) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  zaraza - de RSI la: 07/07/2005 07:22:30
  cred ca exista o diferenta intre traditii si practicile obscurantiste de felul celor de la Tanacu. Si desi unii "adora" asa-zisele traditii ale satului, nu ii vad de ex. trimitand un copil bolnav de epilepsie la popa sa-l "scape de cel rau" prin metodele lui Corogeanu et co. ci la doctor, unde cu ajutorul medicamentelor crizele vor putea fi tinute in frau.
  Nu te lua dupa cei ce vor sa deturneze subiectul intr-o apologie a unor practici in care ei insisi nu cred (dar considera ca satenii pot continua sa creada - asta nu-i o forma de snobism si ipocrizie ?) . Subiectul este : cui ii revine raspunderea ? Si nu neaparat cea penala, vorbim si de cea morala. Si mai ales, cum continuam ? Toleram in continuare periculoasele practici sau luam atitudine contra lor? Cine are un cuvant greu de zis in aceasta chestiune ? Si de ce nu-si face auzita parerea ? Acestea sunt intrebarile.
  =================
  "- Dubito ergo cogito"
  "- Cogito ergo sum"

  Descartes
  #58412 (raspuns la: #58407) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  RSI - de cico la: 07/07/2005 09:13:01
  Si desi unii "adora" asa-zisele traditii ale satului, nu ii vad de ex. trimitand un copil bolnav de epilepsie la popa sa-l "scape de cel rau" prin metodele lui Corogeanu et co. ci la doctor, unde cu ajutorul medicamentelor crizele vor putea fi tinute in frau.


  :) Subestimezi sateanul roman. Ajunge sa citesti texte ale unora patrunsi de duhul sfint de pe acest sit si te lamuresti de increderea solida a poporului in nenea doftoru'. Popa e pentru multi sfint, trimisul lui Dzeu pe Pamint. Cum pot sa-si lase copkilu pe mina celor trecuti spre ...dark side of the science? :)
  #58417 (raspuns la: #58412) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  RSI, - de Calypso la: 07/07/2005 10:05:22
  ce sa zic, sunt inca socata ca in zilele nostre se mai intampla ceea ce s'a intamplat la Tanacu....
  #58421 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  BOR - de irma la: 07/07/2005 11:28:12
  "Partea care ma ingrijoreaza pe mine este pasivitatea reprezentantilor institutiei sub al carei acoperis s-au intamplat toate aceste practici. Nu crezi ca-i cazul ca reprezentantii cu cea mai mare autoritate in BOR sa ia atitudine publica impotriva unor practici care nu au nici o legatura cu religia ?", by RSI
  Si pe mine ma ingrijoreaza! De ce?
  Pentru ca
  -are o mare responsabilitate morala fata de credinciosi.
  -are din ce in ce mai multa "putere" pe aici, chiar si in politica.
  -ortodoxia aproape ca devine "religie nationala"

  Inca ceva de citit:
  [http://www.hotnews.ro/articol_25716-Biserica-Ortodoxa-stia-de-abuzurile-de-la-Manastirea-Tanacu.htm]
  #58433 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  As dori sa spun ca majoritate - de Gabone26 la: 07/07/2005 12:06:49
  As dori sa spun ca majoritatea acestor preactici sint in general destul de inofensive. Cei mai multi cred in ele destul de moderat si uneori le aproba dar nu le-ar practica. Problema este cind peste acesti ignoranti moderati vine un individ cu autoritate morala (ca de exemplu acest calugar, si ii incita pe oameni sa le practice sustinind cu biblia in mina ca Dumnezeu doreste asta. Si cum din biblie poti sa scoti orice aberatie daca iti pui mintea oamenii asculta. Nu cred ca aceste practici pot fi eliminate peste noapte. E nevoie de mult timp pentru asta, si din moment ce preotii si biserica scot bani de pe urma asta(citiri de molifte, aprinderi de luminari, slujbe si scoateri de draci) nu exista nici un motiv pt biserica sa faca asa ceva. Ca doar nu o sa-i incurce ceva atit de trivial ca fac rau oamenilor. Ca doar omul trebuie sa sufere ca sa fie mintuit, nu?
  #58436 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  Snobism şi ipocrizie - de Simeon Dascalul la: 07/07/2005 16:36:21
  Cred că ar fi corect snobism versus ipocrizie, că pe primul îl văd mai degrabă imputabil celor care insistă în a-i copia pe alţii percepuţi ca mai spălaţi, mai luminaţi, etc..
  Ajungând la studiul de caz propus, dacă aş avea un copil cu boala respectivă aş prefera, în măsura în care se poate, să-i dau medicamentele acasă. Un spital din România nu-i cel mai recomandabil loc, mai ales un spital de nebuni. Iar dacă femeile din familie or să vrea să plătesc slujbe sau molitve sau altceva de genul ăsta o să dau banii. Fiindcă 1.nu se prea cer bani mulţi, de obicei, lăsându-se suma la latitudinea solicitantului; 2.dacă nu se poate estima în ce măsură au folosit, cel puţin la noi în zonă nu s-a înregistrat vreun caz în care să fi dăunat; 3.de ce să-i amărăsc pe cei care cred şi speră?
  Referitor la statistică rămân la cifra doi. Restul au fost convinşi de corectitudinea acţiunilor lui Corogeanu. La fel de bine puteau fi convinşi de fraţii lui Iehova, de culoarea părului Andreei Marin sau de eficienţa instituţiilor democrate. Mă îndoiesc că, în lipsa lui, se gândeau să o lege pe cruce. Probabil o trimiteau la spital, ăia de la spital înapoi şi tot aşa. Se omite faptul că amărâta aia naufragiată la mănăstire era şi un rebut al societăţii laice. Nu-i vorba de o tipă ţapănă, sigură pe ea, atacată din senin de nişte fanatici, ci de o neadaptată pe care tătă societatea modernă şi luminată n-a avut cum s-o ajute, a încercat să găsească adăpost în religie şi a nimerit şi mai rău. Mă gândesc ce viaţă ar fi avut dacă ăia ar fi chemat salvarea în timp util, unde s-ar fi dus după şi dacă ar fi plecat de la mănăstire?

  > Aici nu vorbim de "folclor", "traditii" etc. Vorbim de practici periculoase care duc la victime.

  Păi ăsta-i singurul caz de care-am auzit pân-acum de intervenţie fizică împotriva demonilor şi de deces. Genul ăsta de acţiuni bineînţeles c-ar trebui stopat, e şi interesul bisericii. Dar rămân toate celelalte manifestări care intră sub eticheta de primitivism şi care n-au omorât pe nimeni. Ori cei care iau atitudine fermă în cazul Tanacu au un dinte împotriva misticismului popular in integrum şi se folosesc de incidentul ăsta ca să-l atace. Sau vor să se lege de BOR şi sunt tare fericiţi c-au prins ocazia.

  > misticism sătesc

  Dacă nu-ţi place sătesc, atunci popular - l-am folosit mai înainte.
  Iar revoluţia părea genul tău – iluminism, anticlericalism. Scuze dacă m-am înşelat.
  #58466 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  "dacă aş avea un copil cu b - de RSI la: 09/07/2005 11:05:19
  "dacă aş avea un copil cu boala respectivă aş prefera, în măsura în care se poate, să-i dau medicamentele acasă. Un spital din România nu-i cel mai recomandabil loc, mai ales un spital de nebuni. "
  Intrebarea mea era daca-l duci la doctor sau la "exorcist". Nu se referea la internare in spital sau la tratament acasa. Deci il duci la doctor sa-l diagnosticheze , nu in alta parte. Atunci de ce pentru ca sunt numai "niste tarani" unii trebuie sa se bucure de "tratamente folclorice, populare, traditionale". Eu asta numesc snobism. Slujbe, molivte etc. n-au omorat pe nimeni daca au fost facute impreuna cu si nu in loc de tratament medical.
  Iar protestul general impotriva acestor practici obscurantiste culminand cu tragedia de la Tanacu nu inseamna ca toti au "un dinte" contra BOR, ci ca atitudinea de "n-aude nu vede" a capilor BOR nu este acceptata de majoritate. Sunt multumit sa adaug ca in sfarsit Sinodul s-a adunat si a adoptat o pozitie ferma confirmand masurile luate de arhiepiscopul de Husi. Better later than never.
  P.S.
  Nu consider ca a lega pe cineva timp de 3 zile pe o cruce,fara apa si mancare, cu un calus in gura este la fel de "folcloric" ca si Calusarii sau Paparudele. Cred ca remarci diferenta. Sper...
  P.P.S.
  Sunt adeptul reformelor si al progresului, nu neaparat al revolutiilor. Nu consider snobism imitarea oamenilor care se spala si nu vad rostul transformarii jegului in valoare traditionala. Bine-inteles vorbesc in mod eufemistic
  =================
  "- Dubito ergo cogito"
  "- Cogito ergo sum"

  Descartes
  #58814 (raspuns la: #58466) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  „Practici obscurantiste care duc la tragedie” - de Simeon Dascalul la: 11/07/2005 12:12:21
  Aicea-i diferenţa. Te enervau practicile obscurantiste prin ele însele, înainte de a bănui că pot apărea morţi la sfârşit. Şi de la o moarte foarte stupidă, la care au concurat mai multe circumstanţe, se face extrapolarea – cum că toate practicile ortodoxo-păgâne sunt periculoase, de-a dreptul letale.
  Cum în zona noastră avem o tradiţie serioasă de practici din astea, absolut inofensive, se pot tolera fără probleme, în măsura în care nu-s costisitoare. Nu-s ceva venit din afară, să zici că le adoptăm pentru pitorescul lor. Se poate zice că ne-am născut şi am crescut cu ele. Şi nu numai nişte ţărani recurg la ele, ci o categorie mult mai largă.
  Poţi să te declari exasperat de genul ăsta de oameni. Pot să te distreze sau te poţi uita la ei de sus, dar au ceva ce noi n-avem – un sprijin, o ultimă instanţă şi de aici un plus de confort psihic. Mie-mi par mai degrabă de invidiat.
  Înţeleg ce vrei să spui, dar nu ştiu în ce măsură e valabilă paralela jeg – obscurantism. Mai întâi că în condiţiile în care nu există bani pentru detergenţi şi nici măcar apă curentă, nu văd ce rost are să predici despre foloasele curăţeniei. Mult mai chinuiţi ar fi nişte oameni doritori să spele şi trăind într-un asemenea loc decât alţii care nu simt nevoia Apoi că obscurantismul pe care îl deteşti nu-i aşa nociv cum vrei să-l vezi, are şi părţi bune cum am scris mai sus. Plus, am mai zis-o, că există oricum nevoia de transcendenţă chiar la un nivel de trai mai bun şi, dacă s-ar eradica superstiţiile autohtone, pe terenul rămas ar înflori tot soiul de importuri gen yoghini şi iehovişti.
  #58954 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  simeon - de donquijote la: 11/07/2005 13:58:46
  pe vremea lui ceausescu, dupa 72 aproape ca nu se mai aduceau filme din occident pentru ca oamenii sa nu vada care-i nivelul. imi aduc aminte in ce soc am fost cand am vazut 'intoarcerea acasa' cu john voight si jane fonda. ceea ce m-a socat era faptul ca o sora de spital avea masina, televizor in culori si frigider cu doua usi. nu mai vorbesc de faptul ca puteau protesta fara ca nimeni sa-i bage la inchisoare si sa-i uite acolo. si noi care crescuseram cu legenda mizeriei capitalismului.

  ideea e ca oamenii ca sa mearga inainte, trebuie sa li se arate calea, sa vada ca se poate mai bine si merita efortul. daca o sa se trateze cu descantece in loc de asistenta medicala, o sa moara in procente mai mari, caci descantecele (tot ceea ce tu numesti 'traditie') daca nu aduc pagube directe, nici nu ajuta - deci aduc pagube indirecte. multi au murit cu zile (nu unul , doi - cazul cu crucificarea a facut valva ca se pozeaza bine) si din pacate nu exista statistici si nici criminalii (toti cei care au propus 'descantecele' in loc sa trimita la medic) nu pot fi trasi la raspundere.

  cat despre curatenie sapunul se poate fabrica si artizanal, la indemana oricarui taran constient si care nu are bani de detergenti.

  pastrarea tradiitilor pitoresti nu e un motiv suficient de puternic ca amaratii aia sa ramaie in continuare in noroi.
  #58966 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  Lipsa de educatie in mediul rural - de AGC la: 11/07/2005 17:35:00
  Lipsa de educatie coroborata cu fanatismul poate duce la barbarie.
  Ce m-a ingrozit cel mai mult a fost reactia satenilor de la Tanacu. Acei oameni erau ferm convinsi ca ceea ce s-a intamplat este corect.
  Tragedia este ca pe terotoriul Romaniei se gasesc sute de locuri ca Tanacu. Saracia si lipsa de reactie a autoritatiilor si a BOR poate duce oricand la evenimente similare.

  In viziunea mea exista doua solutii daca dorim sa scapam de astfel de cazuri:

  1. Scoala ca institutie trebuie sa se implice la sate pentru a "eradica" astfel de idei din gandirea oamenilor (demoni, strigoi, etc.) In fond Romania este un stat laic.

  2. BOR trebuie sa ia masuri concrete pe linga dezicerea de astfel de practici. Sa aplice pedepse drastice preotilor care mai practica astfel de "slujbe", sa nu tolereze practici ca cele din oltenia cu dezgropatul mortilor (excomunicarea enoriasilor care mai practica astfel de lucruri)

  In privinta Bor am fost dezamagit cum a reactionat. As fi asteptat o reactie mai hotarata dar ma tem ca se vor mai intampla multe "cazuri Tanacu".

  Fanatici putem fi toti indiferent de pregatirea pe care o avem. Dar riscurile "ca sa facem pasul spre o barbarie" sunt direct proportionale cu lipsa de educatie.
  #58981 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  fanatismul - de irma la: 12/07/2005 13:18:13
  don zice: "ideea e ca oamenii ca sa mearga inainte, trebuie sa li se arate calea, sa vada ca se poate mai bine si merita efortul."

  De acord! Dar ce sa vada unii dintre fanaticii nostri (si ignoranti, pe deasupra!)? Chiar am vazut la tv un reportaj (acum doua zile, parca): un taran de acolo zicea ca vinovat de cele intamplate este diavolul! Si a mai aparut si un preot care a zis acelasi lucru: diavolul a fost invidios (sau cam asa ceva), pentru ca in acea manastire erau oameni foarte sfinti, care se rugau tot timpul, si de-aia si-a bagat coada.

  Bleah!
  #59074 (raspuns la: #58966) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  Problemele in Romania sint mu - de Cassandra la: 12/07/2005 15:17:26
  Problemele in Romania sint multe si greu de rezolvat, este adevarat. Oamenii au tendinta de a trece de la un extrem la altul si dupa o perioada de cenzura importanta, s-au precipitat spre alta in care libertatea este prost inteleasa. Asta este motivul pentru care mass-media propaga superstitie si obscurantism exact intr-o perioada de tranzitie in care anumite schimbari se cer sa fie treptate si unde este necesar un mare efort educativ.
  Coruptia maninca societatea la toate nivelurile, iar Biserica Ortodoxa nu este deloc mai prejos. Se pare ca dupa o epoca de oprimare, biserica a luptat sa se revigoreze, si nu s-a multumit sa-si revina la stadiul in care se afla in etapa anterioara celei comuniste, ci a vrut sa revina la fundamentele sale. S-a revigorat dar demonsteaza ca nu este capabila de autocontrol, mai mult, este principala promotoare a superstitiei si ignorantei mai ales la sate.
  Intr-o societate dominata de haos, lumea este lipsita de constiinta mai ales acolo unde “golurile” mintale lasate de epoca comunista sint umplute din inertie cu noile “idei” impuse de moment. Este o situatie grava si trista, greu de remediat dar nu imposibil Ceea ce este cert insa, este ca nimic nu se rezolva prin atitudinea de complacere si chiar de incurajare a ignorantei si a obscurantismului. Ignoranta si obscurantismul nu fac decit sa genereze turme de “sclavi” pentru cei interesati sa manipuleze. Fraze de tipul - ignoranta asigura o fericire invidiabila, sint deosebit de periculoase si rau voitoare in acest context. Probabil ca saracia genereaza ignoranta dar mai sigur este ca ignoranta si obscurantismul genereaza si mentin saracia. Calea este in primul rind educatia si incurajarea gindirii critice. Protestul si nu acceptarea situatiei existente este un prim pas.
  Eu as spune "Somnul ratiunii naste monstrii"
  #59088 (raspuns la: #59074) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  donquijote - de Simeon Dascalul la: 12/07/2005 17:32:18
  Nu susţin abandonarea medicamentelor în faţa descântecelor, ci convieţuirea lor. N-or fi ele eficiente în plan concret, dar cei ce apelează la ele le cred eficiente, se simt mai bine şi asta-i de ajuns. Am de-a face cu ambele categorii de oameni şi pot să-ţi spun că scepticii sunt mult mai mohorâţi decât naivii.
  Plus că descântecele au o arie mai mare de utilizare.

  Oare-i suficient să vezi, să faci oareşice eforturi şi gata o să obţii ce vrei? Nu te supăra, dar pentru clasa socială în discuţie singura variantă de propăşire e culesul de căpşuni în Spania. Variantă care cred că eşti de acord că nu aduce raiul pe pământ. şi-i accesibilă numai câtorva.

  Imaginea sămănătoristă cu ţăranii curaţi prin mijloace casnice în ciuda condiţiilor vitrege ar putea fi încurajatoare. Dar mă îndoiesc că până şi nişte făpturi spălate ca noi şi-ar păstra gradul actual de igienă dacă ar fi transplantate în condiţii gen lipsă maşină de spălat şi apă încălzită tradiţional la foc de lemne.
  #59099 (raspuns la: #58966) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  Scoala pe primul loc! - de AGC la: 18/07/2005 04:50:35
  In mod cert ignoranta naste saracie dar reciproca nu este neaparat valabila. Saracia este un factor major care poate
  duce la ignoranta.
  La prima vedere pare un cerc vicios care nu poate fi intrerupt. Si evident ca suntem tentati sa
  sa apelam la latura noastra fatalista (vezi Miorita care se studiaza in scoala).
  Un lucru este insa cert. Doar cu o educatie solida din scoala putem crea o generatie noua
  care sa reuseasca sa iasa din "intunericul" in care traieste.

  Va dau un exemplu: pe drumul Timisoara- Lipova sunt doua sate. Un sat era locuit de nemti iar celalalt era locuit de romani.
  In satul nemtesc pomii, casele, gardul era varuit, santul era curatat iar in satul romanesc situatia era tocmai invers.
  Teoretic datele problemei erau aceleasi. Pozitia geografica era aceiasi, toti lucrau la CAP, toti aveau aceleasi conditii.
  Si totusi diferentele erau evidente. Raspunsul romanilor era ceva de genul ca suntem saraci, ca statul ne ia aproape tot, etc.

  Eu cred altceva. In satul german preotul catolic si dascalul aveau o viziune mult mai pragmatica si de bun simt asupra vietii si isi facusera treaba.
  Acest exemplu este cat se poate de real si dovedeste ca saracia nu duce obligatoriu la ignoranta. Va puteti imagina cum a ajuns acel sat dupa plecarea nemtilor...

  Deaceea dascalul, medicul veterinar, doctorul, toti acei oameni care au o educatie mai mare si care vin
  in contact cu RESTUL de oameni de la sate trebuie sa-si faca MESERIA. Nimic mai mult.
  Personal nu cred in divinitate, dar biserica la sate poate fi de un real folos in educarea
  oamenilor. Evident acesti "reprezentanti ai lui Dumnezeu" ar trebuii mai bine selectati.

  Simeon Dacalul tu intrebi: "Oare-i suficient să vezi, să faci oareşice eforturi şi gata o să obţii ce vrei?"
  iar eu iti raspund ca nu, dar sa incerci este o conditie necesara si minima ca sa poti sa obtii ce vrei.

  #60051 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  AGC, ai dreptate ! Pe termen - de RSI la: 24/07/2005 00:00:28
  AGC, ai dreptate ! Pe termen lung aceasta este singura solutie viabila. Cei ce au progresat au fost cei ce au pus accentul pe invatatura. Pana atunci insa se impun masuri urgente de desolidarizare de asemenea practici. In schimb vad ca exista cativa intelectuali care din dorinta de a face opinie separata amesteca obscurantismul cu traditIa, folclorul etc. Repet ce am mai spus: cazul Tanacu nu are nici o legatura cu "calusarii, paparudele etc." Si in numele "traditiei populare" prost intelese , nu cred ca este cazul sa facem sacrificii umane, numai pentru ca "asa faceau si dacii ". Lumea trebuie sa evolueze, si nu sa involueze.
  =================
  "- Dubito ergo cogito"
  "- Cogito ergo sum"

  Descartes
  #60904 (raspuns la: #60051) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  Tanacu - o mare dezinformare ! - de hgrancea la: 28/12/2005 11:25:45
  Primul ziar care a semnalat aces caz a fost evenimentul zilei ...
  Va intreb ... stie cineva de aici cine este cel care a scris articolul ?
  stie cineva cum s-a informat acel ziarist ? afost el acolo ? a vazut el calugarita moarta si legata cu lanturi pe cruce ?
  A ascultat cineva dintre voi cum comenta bbc acest caz ?

  Daca mai intereseaza pe cineva adevarul despre acest caz... era cam asa:
  La manastirea in cauza a fost adusa de catre fratele ei ...o bolnava psihic... iesita din spital fara sa fie vindecata ... mai corect data afara.
  Initial preotul Corogranu nu e de acord sa o accepte dar o face la insistenta fratelui celei bolbave ( si fara discernamint) o accepta temporar...
  In ziua urmatoare preotul vazind gravitatea cazului cheama salvarea in repetate rinduri dar aceasta nu vine !
  Bolnava fiind violenta este legata de un pat pe care il rupe ... apoi este legata de o targa folosita in constructii ...maicutele inceraca sa o hraneasca dar nu reusesc ...
  la insistentele preotuilui salvarea vine in sfirsit ... ii aplica un tratament si o iau ... nu era moarta !
  Tratamentul aplicat e gresit si bolnava moare in drum spre spital.

  Toate astea erau stiute inca de la inceput ... dar a fost nevoie de exhumarea recenta a cadavrului pt a se constata adevarul ...

  O concluzie ... nu a fost sechestrata... nu a fost legata cu lanturi de cruce ... nu a fost infometata ...

  Nu credeti ca cei care au debitat aceste minciuni ar trebui sa
  plateasca ???

  Parerea mea este ca acest 'caz' a fost facut "caz" doar de presa care in acea perioada ducea acuta lipsa de subiecte tari ... altfel raminea un simplu incident nefericit ... Criza ostatecilor se incheiase ... si inundatiile nu incepusera ... asta a fost tot ...
  Dar acest caz a fost un bun prilej de a se arunca cu tot ce venea la mina sau la gura in biserica ... tovarasi care au predat materialism si ateism si-au facut bine datoria...

  Mai intereseaza asta acum pe cineva ?

  --------------------
  Horia Grancea
  hgrancea@yahoo.com
  #97380 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  hgrancea - de Pasagerul la: 28/12/2005 11:30:41
  inseamna ca acum, Tanacu sau biserica vor da ziarul in judecata pentru defaimare?
  --------------------------------------------------
  All you need is ignorance and confidence and the success is sure.
  Mark Twain
  #97391 (raspuns la: #97380) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  hgrancea - de RSI la: 28/12/2005 12:34:05
  dar tu de unde detii aceste informatii ? Toata lumea, incl. Corogeanu a vorbit de exorcizare. Primul raport medico-legal sustinea ca Irina Cornici a murit in urma acestui procedeu. Acum exista al 2-lea raport medico-legal, comandat de aparare care sustine ca a murit ca urmare a tratamentului aplicat in ambulanta. Institutul national medico-legal este chemat sa transeze disputa. Vezi si agentia Mediafax:  Decizia finală în cazul Tanacu aparţine INML


  BUCUREŞTI, 27 dec


  Decizia finală în cazul morţii măicuţei Irina Cornici de la mănăstirea Tanacu va aparţine Comisiei superioare de la Institutul Naţional de Medicină Legală "Mina Minovici", care va analiza atât raportul celor doi experţi de la Iaşi, cât şi pe cel făcut de un legist constănţean, la cererea apărării.
  http://www.mediafax.ro/articole-free/Decizia-finala-in-cazul-Tanacu-apartine-INML-435374-5.html


  Intrebarea mea este, daca acest Corogeanu si cele 4 calugarite erau nevinovati atunci de ce BOR a decis raspopirea lor ?

  ==================================================
  "Eficienta este cea mai inteligenta forma de lene. (David Dunham) "

  #97394 (raspuns la: #97380) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  Malpraxis, popi si popi cu Motorola sub sutana... - de ampop la: 28/12/2005 13:03:16
  De la "scandalul" mediatic al unui popa exorcist se ajunge acum la un caz afirmativ de malpraxis. Adica pacientei i s-au administrat 6 fiole de adrenalina...de altfel procedura CPR standardizata...Oare nu i s-a facut resuscitare fiind in moarte clinica?
  Sa vedem concluzia INML. Cat despre subiectivism si/sau interese oculte (bisericesti), nu ma mir de nimic...
  Mario
  #97400 (raspuns la: #97394) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  Salut Mario - de RSI la: 28/12/2005 13:29:43
  pai cum, i s-a facut procedura de CPR de bine ce o ducea dupa exorcizare ! Adica de vina de moartea ei este cel ce incearca sa o salveze nu cel ce o aduce in pragul mortii ! Logic !
  ==================================================
  "Eficienta este cea mai inteligenta forma de lene. (David Dunham) "
  #97403 (raspuns la: #97400) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  "..., raportul intocmit de me - de Cassandra la: 28/12/2005 15:24:32
  "..., raportul intocmit de medicul ales de aparatorii lui Corogeanu nu este cel final. Asta, intrucat mai exista concluziile medico-legale ale medicului desemnat de procurori sa investigheze decesul Irinei, care arata cat se poate de clar ca tortionarul in sutana este vinovat de omor. Astfel, conform acelui raport, cauza presupusa a mortii a fost insuficienta cardio-respiratorie acuta, insuficienta respiratorie restrictiva prin contentie (mecanica), soc hipovolemic (scaderea volumului de oxigen din sange), deshidratare importanta in contextul unui bufeu delirant halucinator (schizofrenie) neglijat, cu stare de agitatie psihomotorie severa." (Din ziarul Ziua)

  Modul in care a actionat medicul salvarii este acela al unui profesional care lupta disperat sa salveze o viata care ii "scapa din miini". Stirea propagata in mass-media, potrivit careia acesta ar fi vinovatul pentru moartea Iriniei, trebuie citita cu precautie si in adevarata ei semnificatie - ea reprezinta raportul apararii, care incearca sa-i scoata pe acuzati drept nevinovati chiar cu pretul de a implica in toata povestea si pe medicul cu pricina. Pina una alta, protocolul in caz de stop cardiac include administrarea de adrenalina 1 mg I.V (10 ml dilutie 1:10000) la intervale de 3 – 5 minute.


  _____________
  "Arma cea mai formidabila impotriva erorilor de orice fel, este ratiunea" Thomas Paine, 1794


  #97423 (raspuns la: #97403) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  am spus de unde... - de hgrancea la: 30/12/2005 15:47:36
  Cele spuse anterior vin din 3 surse 1 BBC, OTV unde Corogeanu a vorbit de mai multe ori si intimplarea face sa cunosc pe cineva din zona...

  "Intrebarea mea este, daca acest Corogeanu si cele 4 calugarite erau nevinovati atunci de ce BOR a decis raspopirea lor ? "

  - pentru a se tine la distanta de dezlantuirea presei ...nu e logic ?

  (nu agreez deloc expresia BOR aplicata bisericii ortodoxe ... de ce oare e folosita doar ce cei care din diverse motive o dispretuiesc si o denigreaza cu orice ocazie ?)

  --------------------
  Horia Grancea
  hgrancea@yahoo.com
  #97805 (raspuns la: #97394) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  ar avea toate motivele... - de hgrancea la: 30/12/2005 15:47:36
  Ar avea toate motivele...
  dar ma indoiesc ca o va face ...
  --------------------
  Horia Grancea
  hgrancea@yahoo.com
  #97806 (raspuns la: #97391) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  Sunteti toti orbi ??? - de hgrancea la: 30/12/2005 15:47:36
  Chiar nu vrea nimeni sa vada adevaru si sa inteleaga odata ca
  1 Irina Cornici era bolnava psihic in ultima faza
  2 A fost trimisa acasa de la spital unde nu i se mai putea face nimic
  3 A fost dusa in aceasta stare la Tanacu de fratele ei
  4 Initial Corogeanu nu a acceptat sa o primeasca
  5 A primit-o de mila la insistentele fratelui
  6 A anuntat in repetate rinduri salvarea care refuza sa vina stiind cazul ... si care ii dadeau sfaturi la misto ... dati-i cu aghiasma ...etc
  7 si la spital bolnavii psihic in criza sint tinuti legati ... ati auzit expresia nebun de legat ???

  - de ce inital salvarea a spus ca era moarta la sosirea lor ?
  - ia salvarea oameni morti ? la ce bun ?
  - de ce a fost externata bolnava fiind ?
  - de ce nu a venit salvarea la primul apel ???

  -asta de ce nu se intreaba nimeni pe aici ??????????????????

  ... parerea mea e ca cei care vad doar ce vor din acest caz o fac doar din dorinta si placerea de a lovi in imaginea bisericii ...

  --------------------
  Horia Grancea
  hgrancea@yahoo.com
  #97809 (raspuns la: #97403) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  incurci cu buna stiinta ... - de hgrancea la: 30/12/2005 15:47:36
  Am senzatia ca incurci lucrurile cu buna stiinta ...
  Tu prezinti lucrurile de parca omul nu e decit trup fizic ... si medicina se pricepe sa trateze orice boala a acestui trup ...

  Daca admitem (unii oameni ...tu poate nu) ca omul mai are si suflet (defapt nu are ci este) si ca si sufletul are boli. (sufletul nu e identic cu psihicul si ramura medicinei care se ocupa de asta )

  Am auzit de psihiatrii care trimeteau pacienti la ...babe ... stii de ce ?
  pentru ca cei in cauza in asta aveau incredere ... intelegi ?

  Nu vreau sa intelegi ca as crede ca orice se vindeca prin descintece ...
  dar stiu ca nici orice se vindeca pe cale medicala ...

  Nu vad legatrua dintre perioada comunista (pe care o stiu si te aprob in ceea ce spui) ...si subiectul de aici ...

  --------------------
  Horia Grancea
  hgrancea@yahoo.com
  #97815 (raspuns la: #58966) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  "Cele spuse anterior vin din - de RSI la: 30/12/2005 16:08:47
  "Cele spuse anterior vin din 3 surse 1 BBC, OTV unde Corogeanu a vorbit de mai multe ori si intimplarea face sa cunosc pe cineva din zona..."
 • BBC este o sursa de informatii destul de serioasa , poti sa-mi dai linkul ?
 • OTV este o statie de scandal care daca nu are stiri le inventeaza, nu as pune mare baza pe ei.
 • Sper ca sursa ta personala de informatii este mai credibila decat OTV. A fost martor ocular sau a auzit ce se vorbea ?

  Cine denigreaza aici biserica ortodoxa-cel care spune ca a intervenit pentru a pedepsi grave abateri sau cel care spune:"...de ce BOR a decis raspopirea lor ? "


  - pentru a se tine la distanta de dezlantuirea presei ...nu e logic ?""

  Nu, nu este logic.  ==================================================
  "Eficienta este cea mai inteligenta forma de lene. (David Dunham) "

 • #97851 (raspuns la: #97805) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  hgrangea - de Lascar Barca la: 30/12/2005 16:13:32
  Tu prezinti lucrurile de parca omul nu e decit trup fizic ... si medicina se pricepe sa trateze orice boala a acestui trup ...

  Pai in momentul acela nu mai e loc de scarpinat in cap.Aplici repede tratamentul standard cum spune Cassandra.Apoi vine presa,procuratura si toata haita...
  Cam ce ai vrea?In echipa de salvare sa fie cooptat si un popa?..Ia-i tu sufletul in primire ca de fizic ma ocup eu mai tirziu.....

  Nu vreau sa intelegi ca as crede ca orice se vindeca prin descintece ...
  dar stiu ca nici orice se vindeca pe cale medicala ...


  Domnule,in cazul nostru doctorul se afla intr-o salvare si lupta cu timpul.La ce faci tu aluzie se intimpla pe o alta conferinta...
  #97853 (raspuns la: #97815) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  "Sunteti toti orbi ???" Poate - de RSI la: 30/12/2005 16:19:50
  "Sunteti toti orbi ???" Poate tu esti ? Daca tie ti s-ar fi prezentat fratele Irinei zicand "eu nu mai pot s=o tin, ia-o !" ai fi luat-o sub raspunderea ta ? Fara nici o legatura cu aberatiile si calomniile tale privind ceea ce cred eu referitor la trup si suflet, te apuci sa primesti un om suferind daca nu ai nici o idee ce trebuie sa faci pentru a-l salva si nici nu apelezi la cineva care are aceasta stiinta ? Schizofrenia dragul meu este o boala psihica , daca nu stiai, dar chiar si asa, coborand la nivelul tau, presupunand ca ar fi fost "posedata de Diavol" , de unde avea Corogeanu autoritatea sa faca o exorcizare ? Fara sa se consulte macar cu un prelat de rang mai inalt din biserica ortodoxa (ca sa nu spun BOR ca te deranjeaza si-ti da prilej de acuzatii stupide). Nu intamplator o fost raspopit, ci tocmai din cauza sus-mentionata.
  ==================================================
  "Eficienta este cea mai inteligenta forma de lene. (David Dunham) "
  #97855 (raspuns la: #97809) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  ia salvarea oameni morti ? la ce bun ? - de donquijote la: 30/12/2005 16:35:01
  salvarea ii ia, in cazul in care decesul nu a fost confirmat de o persoana autorizata (medic, dar nu orice medic, presupun ca stagiar nu, legislatia difera de la un loc la altul)
  si cel care ajunge cu salvarea trebuie sa aplice 'tratament' standard (infuzii, xigen, respiratie artificiala, etc.) chiar daca stie ca pacientul a decedat pana cand ajunge autorizatul sa constate moartea.
  deci salvarea putea afirma ca era moarta cand a ajuns, si, medicul sau paramedicul care o insotea era obligat s-o ia si sa aplice tratament. unde e lipsa de logica?
  problema in cazul asta e practicarea exorcismului. traim totusi in secolul xxi...
  #97859 (raspuns la: #97809) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  vezi tu ... - de hgrancea la: 31/12/2005 11:37:12
  Vezi tu situatia preotului era oricum dificila ...
  Chiar daca nu ar fi primit-o si bolnava ar fi murit pe drumul spre casa sau acasa ... tot ar fi putut fi acuzat ... e drept ca nu "legal" ca acum ci la alt nivel ...

  Te rog sa ma scuzi pentru ceea ce consideri calomnii ... nu am avut intentia asta... am sa revin pe tema asta.

  Stiu bine ca schizofrenia este o boala psihica si tocmai de aceea consider ca in acest caz principalul vinovat este spitalul care a externat-o apoi salvarea care nu a venit la solicitarea preotului (exista lista apelurilor cu data si ora) . De ce oare tu nu observi aceste aspecte ???

  In ultima instanta si preotul are o parte din vina ... dar cea mai mica ...
  Femeia a murit din cauza ca a fost externata bolnava fiind si pentru ca salvarea nu a venit de la primul apel ... nu ti se pare evident ?
  Poate si preotul a facut unele greseli ... incercind sa ajute dar nu el a produs nici boala si nici moartea bolnavei.


  De ce nu observi tu oare ca cele scrise in presa sint minciuni sfruntate:
  - preotul nu a sechestrat pe nimeni
  - nu a infometat-o ... ea nu putea minca din cauza crizelor ...
  - nu a legat-o cu lanturi de nicio cruce ... ci cu sfoara de o targa de lemn folostia la constructii ... dupa ce a rupt patul de care o legase initial
  - stii ca si la spital bolnavii violenti se tin legati ???
  De ce te faci ca toate astea nu exisa ? de asta intrebam daca sinteti orbi ...

  --------------------
  Horia Grancea
  hgrancea@yahoo.com
  #98006 (raspuns la: #97855) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  link-ul la BBC - de hgrancea la: 31/12/2005 11:37:12
  Iata linkul :

  http://www.bbc.co.uk/romanian/news/story/2005/06/050626_tanacu.shtml

  ... si daca ai sa cauti tanacu pe pagina bbc vei gasi toate articolele pe aceasta tema.


  Poate ca si otv mai inventeaza ... dar in acest caz toate cele spuse acolo de preot si maici pe post corespund cu cele relatate de bbc si nu cu cele din presa noastra scrisa.

  "Sursa" mea cunoaste cazul din auzite... pt ca practic nici nu exista martori oculari in afara celor implicati. Dar in zona manastirii nimeni nu ii gasea vina preotului pt moartea fetei. (stiu ca asta nu are mare relevanta ... dar totusi mi se pare util de stiut )

  Sper ca acum e totul clar.
  --------------------
  Horia Grancea
  hgrancea@yahoo.com
  #98007 (raspuns la: #97851) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  Don si Lascar - de hgrancea la: 31/12/2005 11:37:12
  Replica mea anteriara ... cu incurci cu buna stiinta ...
  era adresata lui Don Q respectiv:
  simeon
  #58966, de donquijote la Mon, 11/07/2005 - 21:58

  ...si comentariile se departasera se cam acolo de momentul salvarii de care te legi tu.

  "Pai in momentul acela nu mai e loc de scarpinat in cap.Aplici repede tratamentul standard cum spune Cassandra.Apoi vine presa,procuratura si toata haita..."

  Total deacord cu tine ...dar ...

  "Cam ce ai vrea?In echipa de salvare sa fie cooptat si un popa?..Ia-i tu sufletul in primire ca de fizic ma ocup eu mai tirziu....."

  Dar nu e cazul sa ma iei la misto ... (nu e insa nicio suparare :))

  "Domnule,in cazul nostru doctorul se afla intr-o salvare si lupta cu timpul.La ce faci tu aluzie se intimpla pe o alta conferinta..."


  Ce conferinta ? ca nu o stiu ? imi poti da un indiciu ?

  Stiu bine ce se face intr-o salvare ... cit despre lupta cu timpul ...
  ei bine in cazul nostru salvarea sta tare prost ... a intirziat enorm ...
  au fost necesare apeluri repetate ... tocmai asta e problema !

  Numai bine !

  --------------------
  Horia Grancea
  hgrancea@yahoo.com
  #98009 (raspuns la: #97853) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  Trebuie sa fie penalizate - de Cassandra la: 31/12/2005 15:13:20
  Trebuie sa fie penalizate toate abaterile in povestea asta (atita timp cit sint demonstrate obiectiv) - salvarea care nu a raspuns la apel, spitalul care a neglijat conditia unui bolnav psihiatric, practica medievala de a lega bolnavii intr-un spital, practicarea de ritualuri medievale periculoase in biserica si admiterea fara control de bolnavi psihiatrici intr-o minastire. Toate acestea reflecta stadiul primitiv si inapoiat in care se afla Romania, chiar la nivelurile cele mai bazice ce privesc respectul si grija fata de cei defavorizati.
  Pe de alta parte noi cei care ne dam parerea asupra cazului, o facem in lipsa de date concrete. Nu stim cit de adevarat este faptul ca bolnava a fost expulzata din spital. E la fel de posibil ca familia sa fi dorit sa o externeze pentru perspectiva (pe care toti o considerau pozitiva) de a o interna in manastire. Intr-o manastire nu se pot admite bolnavi psihiatrici care au nevoie de o ingrijire speciala.
  Ceea ce mi s-a parut inadmisibil, este ca un medic sa considere (aparent fara nici o justificare) medicul salvarii ca fiind cel vinovat de moartea Irinei. Si am speranta, ca minima dovada de etica si ratiune, ca acest "raport" sa nu prospere.
  #98050 (raspuns la: #98006) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  Final la raportul medico-legal - de RSI la: 14/03/2006 10:07:21 Modificat la: 10/05/2008 12:27:34
  S-au publicat concluziile expertilor de la Inst. Mina Minovici care contrazic raportul expertului independent platit de apararea lui Corogeanu si a fostelor maicute si confirma concluziile initiale ale legistilor ieseni (agentia Mediafax 14 martie 2006).
  http://www.mediafax.ro/articole-free/Legistii-au-stabilit--Maicuta-Irina-a-murit-din-cauza-tratamentelor-inumane-464443-5.html

  Spicuiri din stire:

  "...Specialiştii din Comisia Superioară Medico-Legală au stabilit că moartea a fost violentă, dar determinată de tratamentul inuman ce i-a fost aplicat. Legiştii INML contrazic astfel afirmaţiile expertului independent care a susţinut, într-un raport, că moartea femeii a fost provocată de o insuficienţă cardiacă acută survenită "administrării contraindicate şi incorecte ca mod şi ca doză (mare) de adrenalină".

  Potrivit raportului Comisiei Superioare, din constatările în urma necropsiei, coroborate cu investigaţiile biochimice post-mortem şi cu cele histologice, specialiştii au stabilit cu certitudine că decesul a fost cauzat de şocul hipovolemic (scădere a tensiunii arteriale - n.r.) cu insuficienţă în funcţionarea mai multor organe interne, determinat de deshidratarea severă, determinată de lipsa prelungită de lichide şi agravată de agitaţia psihomotorie a victimei.

  Imobilizarea, lipsa lichidelor şi a alimentaţiei s-au cumulat şi potenţat reciproc, determinând direct şi necondiţionat decesul, potrivit aceluiaşi raport. ...
  ...De asemenea, în raportul legiştilor se precizează că "nu există nici un element obiectiv, nicio constatare medicală sau medico-legală care să pună la îndoială faptul că Maricica Irina Cornici era decedată în momentul în care a sosit salvarea", ea fiind într-un stadiu în care se produseseră deja alterări ireversibile cerebrale şi în care şansele de resuscitare erau nule...."

  "  ==================================================
  "Eficienta este cea mai inteligenta forma de lene. (David Dunham) "

  #111436 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


  -50%
  reducere de Black Friday
  Cursuri de matematica si fizica online!
  Incearca-le gratuit acum

  Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
  www.prepa.ro
  loading...


  loading...

  cautari recente
  mai multe...

  linkuri de la Ghidoo: