-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Suntem un popor hoinar sau nemultumit?


de Simonanomis la: 23/06/2005 18:39:00
modificat la: 04/07/2005 21:35:50
voteaza:
Emigrarea, o temă veche şi totuşi mereu actuală. Procesul emigrării încă nu s-a încheiat. Românii continuă să-şi părăseacă ţara, casele, afacerile eşuate, familia şi prietenii, ademeniţi de mirajul vestului şi puterea euro!
Diaspora română din Germania nu mai deţine demult supremaţia numerică a emigraţilor români.

Exodul saşilor şi al şvabilor după Revoluţia din 1989 spre Germania a fost întrecut de exodul românilor din ultimii şase ani înspre ţările calde ale vestului. Coasta Mediteranei este împânzită de români: numai în oraşul Castellon din provincia Valencia Spania- sunt înregistraţi oficial 40.000 de români, ceea ce reprezintă o treime din populaţia oraşului.

Legile aspre din Germania, condiţiile anevoioase de emigrare în Canada, USA, Noua Zeelandă au împins spiritul inventiv al românului să desfacă altă supapă de salvare: “A rividerci Romania !, Hola y hasta luego”! Viva Espania!” Trăiască popoarele latine cu jungla lor din sistemul legislativ, cu autorităţi îngăduitoare şi care au nevoie de români harnici să le culegă fructele exotice şi să le îngrijească copiii şi bătrânii, să le facă curăţenie şi să le repare maşinile mai bine şi mai ieftin decât alţii!

Câteva milioane de români trăiesc la ora actuală în afara graniţelor ţării, o cifră foarte mare raportată la populaţia totală a României. Cei de la conducerea României “ s-au făcut mici şi nu au ştiut nimic” când s-a pus problema furnizarii unor date estimative despre numărul de români stabiliţi legal în afara graniţelor, ca să nu mai vorbim de sutele de mii care se află încă fără acte în marea Europă! Departamentul pentru românii de pretutindeni, din cadrul executivului, ar trebui teoretic să deţină date exacte despre situaţia emigraţilor români. Realitatea arată cu totul altfel. Aproximativ trei milioane de români sunt stabiliţi legal în Europa şi America, iar numarul celor care se află în străinătate fără forme legale se ridică, potrivit datelor furnizate de Oficiul pentru Migraţia Forţei de Muncă, la câteva sute de mii. In fosta Uniune Sovietică sunt multi români, în Ucraina şi Bulgaria! Aproape trei milioane de români sunt cetăţeni ai Republicii Moldova. Cei mai mulţi emigraţi se află în mod surprinzător în Spania. Se vehiculeaza cifre astronomice de ordinul milioanelor, sursele sunt însă nesigure. În Italia trăiesc câteva zeci de mii de români, pană şi in Anglia, Irlanda, Olanda, Belgia, a ajuns picior de român. Calculele nu au cum să cuprindă toate “mişcările” mai ales după ridicarea vizelor. Românul se mişcă liber ca pasărea cerului pe drumuri europene.Spania este înca un El-Dorado pentru români.
Deşi este tot mai greu să intri ca român în Europa, chiar şi în vestita Spanie sunt autocarele de români “ purecate” la sânge, unii spun chiar că nu se mai fac angajări fără acte şi nici acte nu se dau fără dovada unui loc de muncă, românul face faţă acestui “ cerc vicios”, după motto-ul . “ Îl dai afară intră pe geam şi face din rahat bici, care să şi pocnească”. Spania-i mare, culturile de portocale, mandarine, măsline, struguri, căpşuni şi alte plante “domestice” sunt imense şi au nevoie de mână de lucru din plin. Scandalurilor din anii trecuţi, provocate de muncitorii români, plecaţi oficial cu contracte de muncă la lucru în Spania, greutăţile întâmpinate de mulţi în găsirea unui acoperiş deasupra capului şi al unui loc de muncă stabil, cerşetorii care au împânzit gările, intrările la centrele comerciale, atentatul de la Madrid, unde şi-au pierdut viaţa şi emigranţi români, toate aceste lucruri nu au reuşit să frâneze pofta românului de emigrare şi nici autorităţile spaniole nu par să intreprindă ceva concret împotriva acestui fenomen. Sitemul legislativ este lacunar, ambiguu, legile se elaborează peste noapte, se schimbă des şi deschid căi de rezolvare şi celor mai ciudate sau complicate cazuri. Avocaţii spanioli s-au specializat în această direcţie, sunt adevăraţi saltimbanci, maeştrii de hocus-pocus pentru obţinerea actelor, a aşa numitei “tarjete”, în posesia cărei speră să intre orice imigrat în Spania.

Ce să-ţi spun eu ţie, dulce Românie?
Problemele de integrare sunt mari peste tot, totuşi situaţia economică şi socială stabilă a noii ţări de reşedinţă sunt argumente care cântăresc greu în balanţa deciziilor. Chiar dacă la început pleacă românul supărat foc pe semenii lui, necăjit pe şpaga care a dat-o ani la rând la nenea doctor, la colonelu’, la procuror sau şefu’ ăl mare, îi dispare repede dorul de ducă, după ce dă piept cu occidentul. Şocul cultural scutură românul ca pomul cu fructe şi dacă nu se ţine tare, dezrădăcinat şi singur rămâne toată viaţa.

Dezamăgirea se instalează repede, oriunde ai fi: în Germania unde ţi se încurcă limba în gură până înveţi limba sau în Spania unde amintirile din telenovele sunt utile pentru a da frâu liber comunicării. Lucrurile nu sunt chiar aşa roz, pe nicăieri, ba că nu întelegi exact ce se întâmplă în jurul tău, că te simti singur, ba că legile sunt încurcate, obiceiurile altfel, Crăciunul nu-i ca acasă şi nici vecinii nu sunt aşa de inimoşi, ţi-ai dori să dai şpagă să iese actele mai repede dar nu merge şi uite aşa începi să te îndoieşti de tine însuţi. Ce mai vrei acum ? De ce ţi-e dor de nebunia şi sărăcia pe care ai lăsat-o acasă? Nu ai acum exact ce ţi-ai dorit? Ai salariu în euro, ai casă, chiar dacă stai în chirie, ai mâncare multă şi bună, fructe exotice şi de mare, ţara în care ai imigrat e frumoasă, curată, ordonată, minunată şi tu eşti tot nemulţumit! Ce faci? Cauţi compania celor care sunt în aceeaşi situaţie ca tine, ca să-ţi reverşi preaplinul inimii, să te plângi de nemţii ăştia reci, spaniolii ăia « comozi », italienii macaronari, englezii ăia încrezuţi, etc… Îţi întorci săgeţile otrăvite asupra societăţii “în care cică eşti obligat să trăieşti”. Te-ai întoarce în România dar ţi-e ruşine să dai bir cu fugiţii şi prea mulţi bani puşi la ciorap nu ai, că ai trimis acasă, că ţi-ai luat o maşină, una alta, şi ai cumpărat poate o căsuţă şi acum esti plin de datorii!

« Mai rabd un an, doi », îţi spui până merge copilul la şcoală că e mai bună şcoala în România şi uite aşa îţi tot prelungeşti termenul. Un concediu acasă, în care ai stricat mulţi bani şi nu te-ai ales decât cu oboseală, bârfe de neamuri nemulţumite de cadouri şi prieteni care vor să le găseşti de lucru acolo unde lucrezi şi tu, te lecuieşte de întorsul acasă. Aşa măreşti puţin termenul şi zici că în cinci ani eşti un om făcut.

Trece şi cincinalul propus şi planurile tale nu sunt realizate, copiii au prieteni, vorbesc limba străină mai bine ca româna şi nici nu vor să audă de plecare în România. Te-ai şi adaptat, ai prieteni chiar şi printre băştinaşi, descoperi că sunt şi nemţi, spanioli, italieni, etc. cumsecade, te-ai ars deja cu câţiva conaţionali, care din invidie ţi-au făcut necazuri şi parcă ţi-e ruşine să mai vorbeşti româneşte pe stradă ! Te simţi puţin ca acasă în ţara în care ai imigrat, dar nu chiar de tot şi tot mai citeşti cu plăcere un ziar în limba maternă, ba chiar îţi procuri « antenă - satelit », să prinzi TVR internaţional, convins fiind că mai simţi încă româneşte, dar întorcându-te definitiv în ţara de origine, ai trece cu siguranţă printr-un proces asemanator de şoc cultural. Obişnuinţa este cea de-a doua natură şi cu trecerea timpului se instalează şi comoditatea.

Dacă ne gândim în urmă la procesele de transformare prin care am trecut ajungem la concluzia că n-am fi în stare să o mai luăm încă o dată de la capăt şi cred că nici nu mai ştim dacă am părăsit România pentru că ne-a apucat dorul de ducă sau că am fost nemulţumiţi, acolo, departe unde mai trăiesc încă alte câteva milioane de români.

Simona Anomis
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (9):


cei ca tine sunt nemuritori - de ADAM la: 10/07/2005 10:07:08
Te sarut si te imbratisez pentru acest mesaj.

homo homini deus
#58864 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Trist si adevarat. Nici nu va - de cico la: 12/07/2005 04:48:45
Trist si adevarat. Nici nu vad ce-as mai putea sa adaug sau sa comentez :)
#59038 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ptr cico: trist dar adevarat - de Simonanomis la: 12/07/2005 11:50:47
In dilema aceasta satau si eu de ani d ezile! Sa ma bucur ca am o siguranta aici dar mediocra si lipsita de farmec sau sa ma aventurez in jungla vietii din Romania sa risc dar sa traiesc ceva nou, tensionat, palpitant?!
Ma ingrozesc numai cand vad ce se intampla cu unii bolnavi care n-au bani sa plateasca medicii si imi trece pofta de "safari"!
#59061 (raspuns la: #59038) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
simona - de popix la: 12/07/2005 19:08:12
nu percep ca lucru negativ faptul ca romanii sunt hoinari.dimpotriva, nu hoinari, cred ca nevoia si speranta unui trai mai acceptabil pentru familiile lor i-a impins in afara granitelor.la ora actuala suntem primul popor migrator din Europa si ma refer la numarul emigrantilor de etnie romaneasca.

istoria e ca o roata, o stim cu totii.grecii, turcii, italienii ... altii si altii ...au tot emigrat in decursul vremurilor.astazi pe glob sunt 57 milioane de italieni in Italia si vreo 80 in afara granitelor Italiei! ce zici?
deci nu vad un fapt extraordinar ca milioane de romani isi parasesc vatra stramoseasca.de fapt il vad ca un lucru foarte pozitiv.

emigratia in Spania si Italia e mai accentuata, tu pomeneai de legislatia mai blanda, eu as adauga si alte realitati, cum ar fi limba.nu e de neglijat acest aspect, italiana sau spaniola sunt limbi latine, deci se invata repede.

mult succes tuturor emigrantilor!
#59105 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ptr. popix - de Simonanomis la: 13/07/2005 00:34:21
As vrea sa vad totul asa de pozitiv ca tine! Ma bucur ca gandesti asa! Asa cum zici necazul ii impinge pe cei mai multi sa plece si nu prea binele! Daca in afar tarii sunt fericiti?! Uite ca cei mai multi nu, dar sunt probabil in nefericirea lor mai multumiti decat daca ramaneau acasa.

salutari

sim
#59267 (raspuns la: #59105) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Simona :) - de cico la: 14/07/2005 01:01:34
In dilema aceasta satau si eu de ani d ezile! Sa ma bucur ca am o siguranta aici dar mediocra si lipsita de farmec sau sa ma aventurez in jungla vietii din Romania sa risc dar sa traiesc ceva nou, tensionat, palpitant?!

Exact ceva de genul asta scriam si eu altadata :) O vacanta scurta-n Romania te face sa te simti ca-n Mad Max si traiesti in 7 zile cit 2 ani in afara. Pentru siguranta vietii (in special a copiilor), continui sa prefer insa strainatatea. Sintem asa neadaptati ca venim dintr-un mediu in care se traia totusi intens. Ne lipseste "pulsul" :), dar sa nu fie nici fara masura.

Iata, fac reclama si unei "satire" scrisa de Valeriu pe tema asta, mie mi-a placut : http://www.cafeneaua.com/node/view/5220
#59495 (raspuns la: #59061) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ptr cico - de Simonanomis la: 14/07/2005 22:24:28
Şpaga, n-am dat nimanui,
(Nu primesc…ai dracului!)


Buna poanta!!!!!

Spaga se primeste totusi si aici la nivel very very high!!!!
#59664 (raspuns la: #59495) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
simona - de anisia la: 14/07/2005 22:31:16
nemultumirea il face pe roman hoinar si emigrant. am prea multi prieteni si cunostiinte plecate din tara. si ca si tine, si ei trec prin aceleasi stari si se confrunta cu dilema "oare am facut bine ce am facut?"... si pana la urma sa complac in rutina de fiecare zi, fie de dragul copiilor, fie de teama de a o lua din nou de la capat.
#59669 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
anisia - de Simonanomis la: 18/07/2005 20:31:49
Ma bucur ca gandesti la fel, acest lucru imi confirma ca majoritatea simt asa ca noi, deci este "normal" sa devenim nesiguri pe starile contradictorii pe care le avem.
#60169 (raspuns la: #59669) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...