-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Dacia, felix?


de Apollinaire la: 27/06/2005 18:08:00
modificat la: 07/07/2005 14:46:05
taguri: Eseuri 
voteaza:
Ma uit de ceva vreme pe situl domnului Savescu, un om care si-a cistigat respectul meu prin eforturile pe care le face intru aflarea istoriei reale a neamului din care (presupun) ma trag. Istorie care -prezentata asa cum o face domnia sa- ma face sa fiu mindru de faptul ca ma trag din cei mai viteji si mai drepti dintre traci.

Asa sa fie oare? Stau si ma intreb daca duc in mine oarece mostenire genetica, ceva din dacii liberi. Erau indesati si blonzi, ni se spune. Merg la oglinda, nu-s eu acela... Erau neinfricati si verticali, ni se spune. Eu ma tem de vecinii mei, de cine-mi poate aparea brusc din spate sa ma bata pe umar. Verticalitate? Nu si la cineva a carui viata e plina de trecute compromisuri, de toate felurile.

Si cu toate asta EU sint urmasul dacilor. Eu, produsul fornicatiilor dintre o mama de neam jumatate albanez, jumatate bulgaresc si un tata jumatate evreu, jumatate ungur. Care nu s-au putut frina intr-o perioada de lipsa acuta de produse din latex, rezultatul fiind eu, nepotul dacilor, suta la suta roman, blagoslovit de o societate zisa mai dreapta cu numele de decretel.

Pietrele stramosilor mei sint pline de inscrisuri care le dovedesc atit existenta cit si firea:
Avrti motin, i veleg xin Tunur-fir min ustubi mup. Frumoasa doinire... frunza verde, dusmanului negru de peste Dunare ii voi astupa gura. Ma duc la oglinda, sint brunet. Ar trebui sa tac, e clar ca eu sint dusmanul. Pina si ceafa bunicilor din partea mamei ma da de gol. Ma duc sa-mi iau un castravecior murat...

vind dacie tinuta in garaj, multiple imbunatatiri, tuning

Revin la dacii cei viteji si drepti. Daca eu sint aici, daca in jurul meu sint doar cei asemeni mie unde-s ei, dacii? Si cine-a fost mintea bolnava care a produs cel mai pervers indrumar de obedienta, numit Miorita? Un singur dac de mai era in viata atunci, autorul Mioritei l-a ucis si ingropat fara urma ca sa ne lase loc noua loc. Sa ne inoculeze, generatie dupa generatie, de la o virsta la care nu s-a format inca obisnuinta impotrivirii, manualul de supunere. Sa ne bage bine in cap noua, cel moldovean, ca vrinceanul si ungureanul vrea sa ne omoare la apus de soare sau whenever they seem fit dar ca nu-i treaba noastra sa facem ceva. Nu.

Treaba noastra, singura dealtfel, e sa avem grija sa nu plinga mama. S-o ajutam sa priceapa ca noi avem treaba pe lumea ceealalta, unde ne asteapta generatii intregi de cel moldovean de-ai nostri, dovediti de genereatii la fel de intregi de ungureni si vrinceni. Tot acolo ne asteapta si tot ce n-am putut avea aici: pasarele mii si o gramada de chestii lucitoare, deh... Mama, eu ma duc ca aici n-am nici o treaba; mai mult de atit, asa a vrut Al de Sus. Ai tu grija de toate cele, ca-i stiut ce frumusete de pomeni face femeia geto-daca.

Cred totusi cu tarie ca in momentul aparitiei Mioritei oricum nu mai era picior de dac. Dacii liberi i-ar fi spus rapsodului ca mai bine populezi tu raiul cu ungureni si vrinceni si dai si tu mai tirziu o fuga pe-acolo, daca intre timp nu s-a aglomerat locul prea tare. Sau pur si simplu dacii liberi ramineau aici, in Dacia Felix, in cazul in care mai apare vreun poet sa ne propovaduiasca binefacerile masochismului.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (6):


Adnotari la ...Miorita - de smadalea la: 07/07/2005 23:41:52
Mi se pare prea unilateral modul in care faci din Miorita indrumarul de obedienta al romanului. Daca privim din alt unghi indreptatzita ta revolta as zice ca admir puterea pastorului de a preface nefericita lui moarte in nunta mioritica ,capacitatea de a transforma o adversitate in contrariul ei dezvaluind gandul statornic conform caruia sub aparentele neincetatelor lupte si masuri de forta se ascunde se ascunde o armonie mai adanca:intelepciunea umana.
E o capacitate de a anula consecintele aparent iremediabile ale unui eveniment tragic incarcandu-l de valori pana atunci necunoscute.Acesta este modul de a exista in lume ,este raspunsul pe care dacul care n-a dus nici un razboi de cucerire,romanul care a fost ingenunchiat de istorie, a ales sa-l dea destinului,cand se arata de atatea ori ostil
A ramane cu sine insusi, a se retrage mocnit spre interior , constient ca totul,trebuia sa fie altfel decat trebuia sa fie, sa se retraga din istorie,boicotand-o.[ vezi Lucian Blaga-Spatiul mioritic]...shi numai asha viind.
Mi se pare neloaiala interpretarea data Mioritei .
#58555 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Mioriţa - de Simeon Dascalul la: 11/07/2005 12:39:50
Niciodată n-am înţeles-o şi mi s-au părtut tare lungi orele în care a trebuit s-o studiem. Şi nici nu pricep de ce a fost ea considerată mai reprezentativă pentru spiritul neamului, decât alte balade, mai „viteze”, cum ar fi de pildă Toma Alimoş. Când eram în generală aş fi preferat-o de cincizeci de ori în locul Mioriţei. Ar fi mers şi cea cu mănăstirea Argeşului – cu ceva bunăvoinţă se putea adapta la morala modernă – abnegaţia faţă se serviciu, sacrificii pentru performanţă, etc.
Revenind la patrupeda lânoasă cred că nu suntem nişte papă-lapte ca dovadă spiritul mioritic, ci, invers, s-a adoptat „mioritismul” fiindcă am luat-o aşa de des pe coajă. Când am prins ocazia – campania din Bulgaria, plimbarea până la Budapesta – ne-am purtat şi noi ca un popor normal.

#58958 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Cat pesimism... - de Kharisma la: 18/07/2005 16:50:53
Draga Apollinaire, nu pot sa ma abtin sa nu observ tonul textului tau.... Exista o atat de mare alienare...
Ok, si totusi ai invatat istoria romanilor la scoala, in varianta catastrofala pe care au invatat-o zeci de generatii de elevi, incepand de la Scoala Ardeleana. O varianta care ne-a imbacsit creierul cu argumente non-sens.... Cica ne-am romanizat! Si am mai imprumutat si limba latina...pe intreg teritoriul tarii, datorita numeroaselor contacte comerciale intre partea cucerita si cea libera!
Nu se poate ca intr-atatea zeci de mii (sau sute de mii de-a lungul timpului) de elevi sa nu existe niste minti care sa spuna: se poate oare asa ceva? Sau intre aceia care traiesc la sat si care stiu ca nimic nu se schimba, viata rurala e constanta, aceeasi, neschimbata de la generatie la generatie, valorile si traditiile sunt conservate si transmise de la unul la altul, etc. Evident, nu ma refer la ultimii 20-30 de ani, ma refer la perioada de dinainte. Nu poti gandi ca in 164 de ani de ocupatie, taranii din varful muntelui au inceput sa vorbeasca limba latina! Ce motiv ar fi avut?

Domnul Savescu e cel care totusi face ceva pentru neamul acesta. Incearca sa (re)-descopere adevarul istoric, tinut ascuns atat timp. Pentru ca nu este posibil sa credem ca istoria noastra este alta, mai valoroasa, insa merita incercat. Poate atunci vom descoperi si mandria de sine si mandria de a fi roman, sau poate chiar mandria de a fi DAC. Iar daca ne gandim astfel, poate ajungem la concluzia ca numele de roman si Romania sunt farse istorice, pentru ca poate nu ne tragem de la Roma..??? Periculos, nu-i asa? Si totusi, poate fi adevarat?

Sunt multe lucruri de spus in legatura cu Domnul Savescu si ceea ce incearca dansul sa faca. Insa inainte de a continua, as dori sa dau un contra-exemplu profesorilor de istorie: Grecia. Grecia s-a aflat sub administratie turca aproximativ 400 de ani. Salonicul in sine a fost eliberat in 1913. Si timp de ~400 de ani multi copii greci au invatat sa scrie in greceste seara sau noaptea, in biserici, cu preotii, citind din carti bisericesti, singurele admise inafara de cele in turca. Si totusi au invatat grecii limba turca? Bineinteles, unii o stiau. Insa si-au schimbat grecii limba????? NICIODATA!
Asta in conditiile in care perioada de cucerire s-a situat mult mai aproape de era moderna, cand existau scoli, legi scrise, etc. Suprafata cucerita a fost de 100%. Perioada: 400 ani. Si totusi populatia nu a invatat limba turca, ci a continuat sa vorbeasca greceste in familie.

Nu fac nici un comentariu la exemplul de mai sus. E de prisos.

Asta este domnilor istoria pe care am invatat-o cu totii la scoala. Noi, dacii, metamorfozati rapid in latini. De ce? Pentru ca ne servea potilic. Si de atunci o tinem tot asa... ca robotii...

Iar interpretarea Mioritei este un alt exemplu de "brain-washing", literar de aceasta data. Iar pentru ca in clasa a VIII-a m-am gandit ca ar putea exista si alta interpretare a baladei, dupa o disputa literara cu profa, in fata clasei si din lipsa de argumente mai solide decat ale mele, m-am ales cu o palma zdravana peste obraz. De la profa'....
Pentru ca am indraznit sa spun ca nu reiese de fapt ca ciobanasul moare, ci reiese faptul ca isi face un testament in cazul in care va muri, celebra alegorie moarte-nunta.
Insa nu, doctrina spune ca ciobanasul moare si deci asa trebuie sa spunem si noi.
Nu mai spun ca dintre cele ~2000 variante ale baladei, noi o studiem pe cea care ni se impune: ciobanasul - un las si un fraier, asteapta sa moara fara sa faca nimic.
M-am ales si cu un 4 in teza, cu media distrusa si evident, m-am calmat. La olimpiada mai apoi am scris "ca la carte", ca nu vroiam sa pierd si aici.

Asa ca, dragilor, ceea ce am invatat e una, ceea ce vrem sa credem e alta. Insa e de datoria fiecaruia sa-si instruiasca mintea si sa vada dincolo de ceea ce ni se serveste....
#60102 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Apollinaire... - de Intruder la: 04/08/2005 21:45:51
cateodata simtim in noi o gloata intreaga de stramosi...nu intotdeauna suntem mandrii de bagajul ce-l caram in sangele si ADN-ul
nostru...suntem ce suntem, nu ce vrem sa fim...si nici cine am vrea sa fim...

Eu, produsul fornicatiilor dintre o mama de neam jumatate albanez, jumatate bulgaresc si un tata jumatate evreu, jumatate ungur.

e mai mult decat ironie...e un scepticism in toata regula...pacat!...prea multa malitiozitate pe metru patrat, totusi!
#63316 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
In plus... - de ghebeleizis la: 10/01/2006 14:41:00
Draga Kharisma, partea cu dacii este deosebit de interesanta daca o privesti din mai multe puncte de vedere.
In decursul stapanirii romane in Dacia (felix, cica! - poate pentru romani) teritoriul ocupat de romani era doar de 1/6 din ceea ce a fost Dacia Mare.
Exemplul mortii lui Decebal si al zilelor de glorie din timpul lui Burebista nu se putea uita asa usor (noi inca ne mai amintim cu mandrie de Mircea cel Batran, Vlad Tepes, Stefan cel Mare, Mihai Viteazu' etc., desi au trecut mai multi ani).
Limba romana, care se zice, se trage din limba latina nu prezinta variatiile lingvistice (graiuri, dialecte) care apar la alte limbi latine, de exemplu italiana, ceea ce nu pare a fi normal. Romanizarea ar fi trebuit sa se faca mai intai acasa, si apoi la 2000 km. distanta. In plus, "limba moldoveneasca" este foarte asemanatoare cu romana, iar in Basarabia nu a ajuns stapanirea romana.

In mod normal minoritatea se supune majoritatii si nu invers.
In Malta, care a fost sub stapanire romana peste 1000 de ani, nu se vorbeste nici o limba latina ci malteza si engleza.

O explicatie ar fi aceea ca limba daca semana cu cea latina, poate mai mult decat am putea crede in acest moment.
La scoala ni s-a spus ca limba daca era o limba dura (vezi cuvinte precum: manz, barza etc.). Acest lucru nu explica sonoritatea si muzicalitatea unor nume proprii: Burebista, Comosicus, Deceneu, Diurpaneus, Sarmisegetusa si nici treminatiile latine ale unor denumiri geografice: Alutus, Maris etc.
Mergand pe firul mitologiei romanii se trag, prin Eneas, din Afrodita, pe de-o parte, dar tot prin Eneas, se trag din traci (tatal lui Eneas fiind trac, imi scapa acum numele lui).

In ceea ce priveste Miorita ne-am obisnuit sa privim totul simplist. Doi ciobani planuiesc un asasinat. Si daca...

Sumerienii apar in jurul anului 3100 i.e.n. in Mesopotamia. Nimeni nu stie de unde. Sunt de origine ariana, intr-o mare de popoare semitice, au un alfabet diferit de cele din zona, folosesc un calendar foarte exact, dar nepotrivit latitudinii la care se afla (se potriveste latitudinii de 45`N). Cine sunt ei?

La Tartaria au fost descoperite niste placute de lut ars pe care se poate vedea o scriere foarte asemanatoare cu cea cuneiforma. Datarea lor este in jurul anului 4000 i.e.n, deci cu 1000 de ani inaintea sumerienilor.
Ipoteza: poate ca Miorita reprezinta o cheie a ceea ce s-a intamplat in spatiul carpato-danubiano-pontic.

Trei triburi de pastori se lupta pentru suprematie, doua se aliaza si-l inving pe al treilea, care desi mai bogat nu poate face fata aliantei si astfel este silit sa paraseasca zona.
Actiunea se petrece in neolitic: ciobanasul mioritic solicita sa fie ingropat cu fluierele alturi, la fel ca si orice barbat din acele vremuri, care era ingropat cu armele, bijuteriile si trofeele sale; popoarele acelor vremuri aveau un cult al soarelui si al lunii - vezi alegoria nuntii.

Deci poate ca ar trebui sa privim aceste balade, legende, mituri si dintr-o alta perspectiva...
#99445 (raspuns la: #60102) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Recomandare - de RSI la: 26/06/2006 23:42:11
Cititi "Istorie si mit in constiinta romaneasca" de Lucian Boia. O sa va lamuriti cu toate chestiunile istorice.
==================================================
"Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."

~ Benjamin Franklin
#130273 (raspuns la: #99445) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...