-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Afaceri in Romania, cine a incercat si care e concluzia?


de zaraza la: 10/07/2005 00:45:00
modificat la: 24/07/2005 14:51:01
voteaza:
vreau sa ma apuc de afaceri in romania. intentia mea e sa-mi fac propria marca de haine (pret-a-porter) si accesorii si sa le produc in romania. motivele: costurile de productie mai mici ca in vest, usurinta in comunicare si sustinerea familiei. (plus componenta emotionala, as vrea sa fac ceva care sa ma reapropie de romania).

pana acum, toti romanii din diaspora cu care am discutat, s-au dovedit foarte sceptici, si toti mi-au dat exemple de tzepe mai mici sau mai mari pe care le-au luat personal, sau de care au auzit ca le-ar fi luat diversi intreprinzatori in romania. paradoxal, raman foarte optimista. mai toti cunoscutii mei din romania sunt oameni de incredere. cumva imaginea mea despre oamenii din romania nu se suprapune deloc cu imaginea pe care o primesc din relatarile patzitzilor. e drept ca pana acum n-am prestat acolo nici o activitate lucrativa.

intrebarea mea este: aveti experienta in domeniu? ati incercat afaceri in romania? cum au decurs lucrurile? imi puteri da oarece sfaturi? (intrebarea se adreseaza in principal diasporenilor, pentru ca sa zicem ca privim lucrurile tot din afara. dar pana la urma orice pareri sunt binevenite)

salutari,

zaraza

comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (4):


Daca... - de Bruce la: 22/10/2005 15:08:54
Poate te ajuta o parere venita de la cineva care inca este in Romania.
Daca esti pregatita sa dai peste functionari gretosi care fac tot posibilul sa complice orice problema pe care trebuie sa o rezolvi cu ajutorul lor, daca accepti coruptia, daca ai multa rabdare, daca o sa cauti personal inalt calificat si nu ,,ieftin", daca...
Sunt multe aspecte de luat in calcul.
Si nu uita, afacerile o sa le faci cu multe persoane necunoscute, nu neaparat cu cunostiintele tale din Romania!
Daca doresti sa fii umilita pe propria cheltuiala...
In multe cazuri iti vine sa renunti de la primii pasi. Din aceste motive nu sunt multi investitori.
Totusi, in ultimul timp, s-au facut eforturi pentru simplificarea procedurilor de deschidere a unei afaceri dar nu este suficient.
Pe de alta parte, orice factor de risc poate fi speculat si poti obtine rezultate bune.
Iti doresc succes!
#80716 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Zaraza, - de Sunday la: 22/10/2005 18:28:53
Tocmai am dat si eu peste postul tau. Am avut ocazia sa vizitez Ro de 3 ori in ultimii doi ani, si de fiecare data am mers cu ochii si urechile "deschise" la oportunitati de business. Am ascultat , am observat, am intrebat. Am ajuns la multe concluzii. In primul si in primul rind ca, da, exista oportunitati, posibilitati multe. SE POATE. Este ca si cum cineva din viitor cu experienta vine inapoi in timp. Ai nevoie doar de bani timp si rabdare. Cel mai mare obstacol insa dupa parerea mea, este ca noi cei de afara avem o total diferita etica/perspectiva de munca decit cei ramasi. Nu odata am auzit replica "dara no sa-l imbogatesc eu pe patron..." si ca rezultat am auzit patroni plingindu-se ca nu gasesc muncitori de incredere. Va trebui sa mergi acolo, sa fii acolo majoritatea timpului, sa ai totul sub control. Nu te poti baza pe nimeni si pe nimic doar pe tine. De asemenea va trebui sa fi pregatita sa intimpini niste legi si reguli nemaiuzite, nemaipomenite si fara nici o logica. Trebuie insa sa recunoastem ca am avea si avantaje fenomenale. Sintem familiare cu limba, cultura, mentalitatea. As mai avea eu multe de scris, dar timpul nu-mi mai permite acum. Promit insa ca voi reveni. Sunday
#80797 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
bruce, sunday - de zaraza la: 23/10/2005 13:45:00
multumesc pentru raspunsuri, cam la problemele astea ma gandeam si eu. nu stau prea bine la capitolul rabdare, intelegere si flexibilitate. mai am si prostul obicei sa pretind celorlalti sa fie corecti cu mine, daca eu sunt corecta cu ei. dar presupun ca ma voi mai da pe brazda, in fond ne obisnuim cu toate. mai rau e cu prezenta la fata locului, caci nu cred ca voi putea sta majoritar in romania.


zaraza
#80879 (raspuns la: #80797) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza - de Bruce la: 23/10/2005 22:10:55
Poti sa eviti multe din neplacerile descrise mai jos, angajand o persoana care sa se ocupe de relatia cu autoritatile si in general, persoane care sunt calificate si motivate. Poti sa pierzi controlul asupra unei afaceri chiar daca esti prezenta zi de zi la fata locului, atat in Romania cat si oriunde in strainatate. Problema controlului trebuie sa fie rezolvata de catre manageri. Nu trebuie sa intelegem prin pierderea controlului, ca o sa se fure sau ca angajatii o sa-si faca de cap, ci ca nu se poate verifica in detaliu activitatea sau ca nu exista planificare. Poti sa ai un control bun, chiar si de la mare distanta. Solutii exista. In cazul in care te hotarasti, mai putem discuta despre mediul, real, de afaceri, din Romania.
Salutari !
#80943 (raspuns la: #80879) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: