-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

CONFLICTUL CULTURAL CA PARTE A SCHIMBĂRII ORGANIZAŢIONALE


de cgoras la: 15/07/2005 22:40:00
modificat la: 25/07/2005 21:32:26
taguri: Eseuri 
voteaza:
CONFLICTUL CULTURAL CA PARTE A SCHIMBĂRII ORGANIZAŢIONALE ÎN CADRUL U.S. SURGICAL


1. Introducere: definiţii şi abordări teoretice ale conflictului cultural ca parte a schimbării organizaţionale;
2. Conflictul cultural în cazul US Surgical: efectele pozitive şi negative asupra celor implicaţi şi efectele indirecte asupra beneficiarilor serviciilor medicale;
3. Rezolvarea conflictului de la US Surgical prin comunicare şi socializare;

1. Introducere: definiţii şi abordări teoretice ale conflictului cultural ca parte a schimbării organizaţionale
Înainte de a vedea în ce măsura conflictul cultural este o parte a schimbării organizaţionale ar trebui să definim termenii despre care vorbim. În dicţionarele limbii române cercetate nu am gasit definiţia conflictului cultural. Consultând dicţionarul găsim pentru conflict urmatoarea definiţie: „conflict, conflicte, s.n.1. Neînţelegere, ciocnire de interese, dezacord, antagonism, cearta, diferend, discuţie (violentă)...”, iar pentru cultură, următoarea: „ cultură, culturi s.f. 1. Totalitatea valorilor materiale şi spirituale create de omenire şi a instituţiilor necesare pentru comunicarea acestor valori”.
Analizând cele două definiţii, putem concluziona că, definiţia conflictului cultural ar fi de fapt o neînţelegere, o ciocnire de interese legate de valori materiale şi spirituale create de o comunitate şi de comunicarea acestor valori.
Despre valorile create care sunt implicate în cadrul relaţiilor de afaceri există studii de specialitate bine puse la punct . În teoriile dinamicii de grup, valorile sunt văzute ca idei şi credinţe legate de ceea ce este bine si ceea ce este rău. În cadrul teoriei sistemelor deschise, valorile sunt analizate în cadrul subsistemului psihosocial şi al celui managerial. Tocmai în această perspectivă a teoriei sistemelor deschise, putem discuta despre conflictul cultural. Conflictul ca şi rezolvarea lui sunt fenomene culturale. Diversitatea intereselor într-o comunitate face ca un conflict să existe. Acesta este un lucru bun, atâta timp cât tocmai această diversitate creează şi mai multe alternative de rezolvare ale conflictului. Conflictul este un fapt social imposibil de evitat. Conflictul cultural ca parte a schimbării organizaţionale este situaţional, este extern. În cazul studiat ne vom referi la o schimbare pro – activă generată de criză.


2. Conflictul cultural în cazul US Surgical: efectele pozitive şi negative asupra celor implicaţi şi efectele indirecte asupra beneficiarilor serviciilor medicale

De câte ori auzim că a apărut un conflict, îl asociem imediat cu un efect negativ. Totuşi, în cazul US Surgical efectele rezolvării conflictului au fost mai mult decât benefice.
Dar să vedem întâi valorile pe care fondatorul US Surgical le avea inainte de declanşarea crizei.
Leon Hirsch, unul din cei trei copii ai părinţilor săi, crescut în Brox, a avut o copilărie în care contactul nemijlocit cu viaţa simplă, cu oamenii care munceau de dimineaţa până seara, cu siguranţă i-a format perspectiva legată de programul de lucru pe care trebuie cineva să-l aibă. Mai târziu, când familia s-a mutat chiar în apropierea lui Yankee Stadium, Leon Hirsch a învăţat că tot ce trebuia să facă pentru a-şi îndeplini dorinţele era să găsească orice soluţie pentru a ajunge pe stadion.
La colegiu a fost admis, în ciuda faptului că el căzuse la examen, numai pentru că abilităţile sale de vânzător erau neobişnuite. Totuşi colegiul nu l-a urmat pentru că banii erau o problemă pentru el.
La 36 de ani a pornit o afacere proprie care l-a adus în contact cu oportunitatea care a condus la realizarea companiei US Surgical.
Şansa sa a fost faptul că a reusit să intre în contact cu Dr. Mark Ravitch de la Şcoala Medicală a Universităţii John Hopkins - întâlnire de destin, cum ar spune unii, perseverenţă şi curaj, cum ar spune alţii. Cert este că între 1964 şi 1967, US Surgical a început să introducă în producţie de masă dispozitivul chirugical de încopciat (stampler). Hirsch a fost preocupat să îl vândă, Dna Turi Josefsen a pus la punct un program de pregătire a cadrelor medicale care urmaau să folosească stampler-ul. Împreună au angajat şi instruit personalul pentru vânzări şi au pus bazele primului certificat al companiei pentru tehnicienii care urmau să folosească dispozitivul. US Surgical a trecut prin multe situaţii în care problema banilor a fost foarte importantă. De fiecare dată, Leon Hirsch a găsit o soluţie pentru a o rezolva.
Dacă recapitulăm, avem un tânăr dispus să lucreze din greu, să lupte pentru ideile şi visele sale şi conştient de aptitudinile de vânzător pe care le are. O persoană pentru care competiţia, independenţa, reuşita personală şi încrederea în sine sunt valorile cele mai importante şi sigurele care te pot conduce la succes. Viaţa văzută ca o lupta personală a lui Leon Hirsch cu propriu destin. US Surgical era compania lui. El se adresa întregii companii în fiecare an şi răspundea personal oricărei întrebări puse de angajaţi. Hirsch lua orice decizie şi pe termen lung, acesta era un lucru rau. Lumea sa avea doi poli – el şi ceilalti. Interesul său era vital, interesele celorlaţi mai puţin importante.
Beneficiind de experienţa anterioară, în 1988, US Surgical a introdus pe piaţă noi produse (legate de procedeul endoscopic de operaţie) ce urmau să revoluţioneze modul de lucru în chirurgia modernă. Leon Hirsch a avut parte de glorie. Dar vânzările erau tot mai mici. În 1992, spitalele au intrat în panică. Managerii lor au ajuns la concluzia că raportul dintre cost şi eficienţă în achiziţionarea produselor US Surgical nu este favorabil şi refuzau să-i vadă pe vânzătorii companiei producătoare. Pentru Hirsch lucrurile erau complicate. Datoria era uriaşă, specialiştii de pe Wall Street îl sfătuiau să vândă compania. Hirsch început să taie din cheltuieli ca să salveze compania, inclusiv din salarii. Locul companiei pe piaţă se schimba foarte repede. Criza l-a determinat pe Hirsch să spună:
„... Primul lucru pe care l-am realizat, a fost că n-am putut pot să rezolv problemele de la US Surgical de unul singur.”
Conflictul cultural dintre interesele US Surgical şi cele ale spitalelor avea efecte nefaste pentru companie, efecte negative pentru spitale şi chiar efecte indirecte asupra beneficiarilor serviciilor medicale. Valorile promovate până atunci de Leon Hirsch, nu l-au condus la succesul sigur pe termen lung, pe care proprietarul lui US Surgical îl preconizase. Este foarte greu pentru o persoană de peste 60 de ani care a „crescut” o companie de la zero să ajungă la concluzia că nu mai are soluţii. Că alţii trebuie să îl sfătuiască ce să facă cu propria lui firmă. Pentru prima dată Hirsch era dispus să-şi schimbe valorile în care credea ca să-şi salveze compania. Lucrurile trebuiau să se schimbe, iar schimbarea era iminentă.
3. Rezolvarea conflictului de la US Surgical prin comunicare şi socializare

La începutul lui 1993, Leon Hirsch a chemat toţi managerii din companie şi le-a expus situatia. I-a întrebat pe fiecare dacă este dispus să se implice în schimbarea lucrurilor şi le-a spus că vor primi toată puterea ca să facă schimbările necesare în propriiile departamente. Le-a spus că întreaga responsabilitate va fi împărţită între toţi cei prezenţi, iar US Surgical va deveni ceea ce vor face ei împreună din ea. Salvarea lui US Surgical a venit prin punerea în practică a conceptului de „împreună”.
Astfel, fiecare departament a avut din acel moment o misiune clară legată direct de rezolvarea unei probleme specifice a companiei. Departamentul de marketing a intervievat asistentele cu privire la ceea ce merge prost şi au primit multe idei cum ar fi aceea ca produsele necesare să vină de la US Surgical într-o singură trusă, completă pentru a reduce costurile de bani, pentru că mai multe produse cumpărate puteau fi obţinute cu un preţ mai bun şi costurile de timp pentru că toate instrumentele ar fi fost astfel la îndemână, compatibile şi calitatea serviciilor ar fi superioară.
O altă parte a strategiei a fost cu referire la imaginea companiei în comunitatea cadrelor medicale. Concluzia la care au ajuns a fost că, US Surgical este văzută ca o companie cu oameni „ nesuferiţi”. În urma acestor cercetări, Hirsch a invitat managerii de spitale nu ca să le vândă ceva, ci doar ca să le asculte părerile şi să le promită că situaţia va deveni mai bună. US Surgical a ajuns să aprecieze că satisfacţia clientului este mai importantă decât toate politicile de vânzări pe care le puseseră în practică până atunci.
Leon Hirsch spunea că le-a zis managerilor că, dacă merg alături de US Surgical, li se vor arăta mijloacele prin care pot să salveze mii de dolari pentru fiecare procedură. În loc să îi considere adversari, managerii de spitale au devenit prietenii lui US Surgical.
Apoi, compania a inaugurat Centrele de Excelenţă la care s-au afiliat 18 instituţii medicale precum Harvard, Yale sau Duke. Centrele pregăteau rezidenţii cu privire la modul de folosire al produselor companiei.
Simultan, a fost înfiinţată o echipă care urma să se ocupe de marketing strategic care urma să dea raportul lui Rosenkrautz, nou promovat ca preşedinte şi şef de operaţiuni, ceea ce i-a permis lui Hirsch să se gândească la oportunităţi.
US Surgical a semnat mai mult de 12 contracte şi 5 achiziţii şi într-un an şi-a revenit din punct de vedere financiar, dar cu o imagine şi o perspectivă mult mai bună.
Ulterior compania a creat şi alte produse cu care Hirsch iniţial nu era de acord, dar care au avut succes. Contractele au fost semnate de alte persoane, din subordinea lui Hirsch, acei profesionisti care luau şi deciziile de a le semna.
Din momentul în care au înţeles că acest procedeu a condus la creşterea încrederii şi colaborării între oamenii de la US Surgical şi cadrele medicale din spitale, posibilităţile au devenit foarte mari.
Hirsch a făcut însă o înţelegere la care nimeni nu s-ar fi aşteptat. A vândut US Surgical companiei Tyco la 1 iunie 1998, lăsând lucrurile să „ Meargă mai departe”condusă de alţii. Avantajele acestei vânzări erau numeroase şi benefice pentru companie. Acestă vânzare a fost o surpriză şi dovada că, la 71 de ani, Leon Hirsch şi-a schimbat valorile.

În concluzie, ideile şi credinţele care au condus la succesul companiei US Surgical dupa realizarea schimbării generate de conflictul cultural au fost cooperarea, respectul reciproc, participarea la succesul comun, interesul pentru reputaţia companiei, interdependenţa.
Lecţia pe care Leon Hirsch a învăţat-o este aceea că nimeni nu poate manipula comunitatea la nesfârşit, că atitudinea oamenilor unul faţă de altul dincolo de relaţia strictă de vânzător-cumpărător presupune un amplu proces de comunicare pe care toate companiile trebuie să-l deprindă, că feed - back-ul beneficiarului poate fi profitabil pentru propria ta companie, dar şi pentru propriile lui interese pe principiul win-win.
Leon Hirsch a venit în lumea afacerilor cu istoria personală, cu propriile valori, dar controlul social i-a modificat percepţiile, atitudinile şi valorile printr-o schimbare pro-activă.

Bibliografie:

1. Cornelius, Helena - Ştiinţa rezolvării conflictelor, ed. Ştiinta şi Tehnică, 1996.
2. Cândea, Rodica - Comunicarea managerială, ed. Expert, 1996.
3. Voicu, Monica - A.b.c.-ul managerului, ed. Danubius 1998.
4. Crasne, Margo - Munca de lămurire, o artă, ed. Antet, 1998.
5. Moscovici, Serge - Psihologia socială a relaţiilor cu celălalt, ed. Polirom, 1998.
6. Johns, Gary - Comportament organizaţional, ed. Economica, 1998.
7. Şoitu, Laurenţiu - Comunicare şi actiune, ed. Institutul European, 1997.
8. Covey, Stephen - Eficienţa în şapte trepte, ed. All, 1994.
9. Le Bon, Gustave - Psihologia mulţimilor, ed. ANTET XX PRESS, 2000.
10. Mucchielli, Alex – Arata de a influenţa. Analiza tehnicilor de manipulare, ed. POLIROM, 2002.


comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (0):

Nu exista comentarii

-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...