Pentru a accesa aceasta pagina trebuie sa fii conectat

Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Demnitatea vietii, demnitatea mortii


de Cassandra la: 21/07/2005 22:35:00
modificat la: 25/07/2005 22:18:07
voteaza:
Poate ati auzit de Ramón Sampedro, cel care a luptat timp de 28 de ani pentru o moarte demna. In ianuarie 1998 a obtinut ceea ce a reprezentat scopul luptei sale – propria moarte, din nefericire insa a pierdut lupta legala.

Dupa un accident petrecut in 1968 Ramón a ramas tetraplegic si obligat sa-si petreaca restul vietii in totala dependenta de ceilalti. El a trait cu o singura dorinta, aceea de a se elibera de infernul de care nu putea scapa decit cu ajutorul altora. A avut timp suficient sa se gindeasca, sa-si puna gindurile pe hirtie cu mare efort si sa le publice. Dupa cartea sa “Scrisori din infern”, Amenabar a facut un film premiat cu Oscar. Este marturia cutremuratoare a unui om care a cautat libertatea prin moarte, care a ridicat problema vietii traite cu demnitate. Cazul sau a deschis o apriga dezbatere cu privire la eutanasie care insa s-a stins treptat dupa moartea sa.

In timpul vietii Ramón a fost asaltat permanent de o multime de “binevoitori” care convinsi de faptul ca Ramón suferea de o puternica depresie, incercau din rasputeri sa-l convinga ca viata merita traita ORICUM. Multi dintre ei crestini sau la rindul lor in situatii limita, au cunoscut hotarirea de neclintit a unui om nu numai deosebit de lucid si rational dar si optimist si care insufla curaj celorlalti..
Iata citeva “ginduri” din volumul sau “Scrisori din infern”:

“Personal, cred ca a tolera eutanasia sau dreptul la o moarte demna, implica a iubi cu adevarat persoanele si viata si a avea un profund simt al bunatatii”.

“Atita timp cit o persoana se poate descurca singura fie prin intermediul unui scaun de invalid, baston sau cirje, si atita timp cit acea persoana se va simti libera, viata sa va avea un sens. Si cind acest sens se sfirseste si ratiunea umana va fi constienta de acest lucru, acela va fi timpul mortii. Totul are timpul sau sub soare”

“A muri nu este altceva decit a merge la culcare atunci cind sintem foarte obositi, calmi si senini, fara teama somnului, fara tristete nici ranchiuna mezchina, lasind lumii o amintire buna despre noi insine, in tot ce am iubit, asa cum soarele a lasat inregistrata in memoria mea cea mai frumoasa despartire. Dar pentru asta trebuie sa fim liberi, atit de liberi, de buni, atit de buni...”

“In numele lui Hristos, s-ar putea justifica cu si mai mare coerenta eutanasia voluntara, ca o forma de a emula mitul, renuntind la viata pentru a evita durerea in loc de a suporta-o pentru a conserva o viata mizerabila.”

“... invingerea fricii...Cred ca asta este ceea ce cu adevarat tem apologetii suferintei ca datorie morala, din cauza asta reprima libertatea. Daca individul-persoana se elibereaza de teama durerii si a mortii, ar putea deveni indomesticabil. Mai bine moartea decit sclavia suferintei injuste!”

“Dupa 27 de ani fac bilantul drumului parcurs si nu-mi ies calculele fericirii. Nu am mers pe drumul pe care l-as fi dorit. Timpul s-a scurs impotriva vointei mele. Eu am fost o povara pentru cei dragi si am suferit la rindul meu pentru durerea lor. Azi ma aflu in acelasi stadiu ca acum 27 ani. Manuel, cel care mi-a scos capul din apa ca sa ma intrebe ce mi se intimpla, a modificat cu un gest mecanica destinului universal care se proiecta in acel moment pentru eliberarea materiala a corpului meu. Eu vreau sa ies din infern pentru ca ma intreb: Ce sens are durerea absurda contra vointei fiintei umane?”


Sint numai citeva din opiniile sale si eu cred ca merita sa fie cunoscute de cit mai multi. Spre deosebire de majoritatea oamenilor, el a avut timp suficient sa gindeasca si sa inteleaga esenta vietii si a mortii. Eu cred ca este un exemplu de ratiune si luciditate rar intilnit, desi reprezinta calitatea fundamentala a ceea ce ar trebui sa includa definitia umanitatii. Ridicind problema demnitatii mortii, Ramón a pus problema demnitatii vietii. Este viata o obligatie pentru fiinta umana oricare ar fi pretul sau?
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (5):


reflectii - de veraicon la: 30/07/2005 14:42:34
Din punctul meu de vedere, articolul si intrebarea lansate de tine, presupun nu atat un raspuns individual, gen ''sondaj de opinie'', cat redefinirea unor concepte etico-religioase - inaintea carora omenirea a facut sluj rastimp de doua mii de ani. Vis a vis de aceasta tema, te-as indemna sa vezi si filmul lui Alejandro Amenabar: ''Mar adentro'', cat si propriile mele fragmente literare:
http://www.textenepublicate.3x.ro/index.html
#62480 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cassandra - de cattallin2002 la: 31/07/2005 14:31:32
Nu am reusit sa citesc tot mesajul tau (din cauza problemelor ce le am). De fapt nu am auzit de Ramon, nu prea stiu ce este tetraplegia, etc. E tocmai contraindicat sa raspund la subiect:)
Banuiesc ca tipul era paralitic si a fost euthanasiat.
Eu am o problema de sanatate care ma impiedica sa fac prea mult efort fizic sau intelectual. Culmea e ca in Romania nu se prea cunoaste boala nici de medici si dau tot felul de diagnostice. Ar fi o asemanare de departe cu paralizia, dar eu pot sa fac un efort limitat, pot sa si muncesc, dar totul in limite mult mai reduse decit la un om normal.
Acum legat de subiect, (cel putin asa am inteles eu). Eu fiind bolnav am devenit credincios. Daca ar fi sa mi se ofere sansa de a nu face boala, nu as fi de acord. Asta numai pentru ca ar fi existat posibilitatea sa nu devin credincios. Chiar si numai daca ar fi existat posibilitatea de 99% sa devin credincios fara sa ma imbolnavesc, nu as fi fost de acord de teama la cei 1%. Doar 1%, o posibilitate infima.
Si daca as fi paralizat (Doamne fereste), ca personajul din poveste, as fi bucuros ca mi-a ramas mai mult timp sa ma rog, decit sa ma gindesc sa ma sinucid.
Sper ca am scris ceva coerent. Nu se facea sa ramina un subiect frumos fara nici un raspuns.
Cu drag, Cassi draga
#62650 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cattallin - de Cassandra la: 31/07/2005 14:48:28
Iti multumesc pentru raspuns.
Am facut eroarea sa trimit conferinta de doua ori si de atitea ori a aparut. Mai sint raspunsuri la copia cealalta le gasesti la http://www.cafeneaua.com/node/view/5467
Daca nu te deranjeaza, copiaza si lipeste raspunsul tau acolo ca sa fie cu toate celelalte raspunsuri. Iar pe administratori ii rog sa elimine aceasta copie daca nu au nimic impotriva.
Inca odata multumesc.
#62652 (raspuns la: #62650) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Viata vs Moarte - de Goemon la: 31/07/2005 18:41:55
"Cine moare inainte sa moara, nu mai moare dupa ce moare".
In momentul in care, egoul nu se va mai manifesta pregnant in fiinta noastra, mai ales la cei care avem intresia ca el nu mai exista, atunci vom avea parte de "experiente noi", deci ...
#62675 (raspuns la: #62650) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cata - de gigi2005 la: 01/08/2005 01:05:39
Vezi, cauta la www.cafeneaua.com/node/view/5467 ca ti-am copiat raspunsul alaturi de celelate.
Numai bine,
gigi
#62702 (raspuns la: #62650) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...