te provoaca sa gandesti
As fi curios cum vad alti oameni o societate ideala... si nu neaparat dintre cele deja incercate de istorie ci idei complet noi ...
Eu unul as lansa o propunere spre a fi comentata aici... Ce parere ati avea despre o societate fara partide politice si fara parlament ... in care conducerea fiecarui domeniu de activitate sa fie facuta de specialisti in domeniul respectiv ? Este oare politica strict necesara ? nu este oare o improvizatie pentru o specializare care nu s-a cristalizat suficient ... Astept comentarii..
comentarii (21):
Interesant
- de
fefe
la: 17/08/2005 19:18:00
Singura problema in cazut cind fiecare domeniu este condus de specialistii domeniului este faptul ca toti se vor propune pe ei insasi ca specialisti. Fiecare o sa aibe ideia si opinia lui in ce consta specializarea in domeniul respectiv. Apoi se poate intimpla ca un domeniu sa aibe idei diferite de alt domeniu, astfel incit nu va exista niciodata o armonie intre domenii. Ce facem atunci? Pe cine instalam sa faca pe politistul? Apoi cine ii controleaza pe politisti? Ceea ce tu propui este o utopie. Nu se poate sa ai o tara civilizata fara guvern si fara partide politice.
#65915
comenteaza . modifica .
semnaleaza adminului
.
blocheaza userul
În economie dar nu nunai, ex
- de
RSI
la: 17/08/2005 19:38:03
În economie dar nu numai, există specialişti cu idei şi teorii care se bat cap în cap. Sau mai bine zis există mai multe posibilităţi de a conduce o economie, fiecare modalitate implicând obiective şi costuri diferite. De pildă, socialism, social-democraţia, liberalismul, conservatorismul populist etc. Cine va decide calea pe care va merge politica guvernului ? Nu vorbesc de administraţia de zi cu zi ci de planificarea dezvoltării viitoare. Deci, cineva, adică poporul într-o democraţie, sau dictatorul într-o dictatură vor alege sau numi un guvern în funcţie de propriile opţiuni. Cu experţii care aparent vor servi cel mai bine aceste concepţii. De aceea este preferabilă metoda democratică, iar miniştrii nu trebuie neapărat să fie experţi în domeniu ci să aibă consilieri şi funcţionari publici experţi ăn domeniu care să implementeze politica decisă prin alegeri democratice.
================= "- Dubito ergo cogito" "- Cogito ergo sum" Descartes
de obicei alora care sunt bun
- de
zaraza
la: 17/08/2005 19:42:21
de obicei alora care sunt buni specialisti le repugna managementul, iar aia de sunt buni manageri nu prea le au cu specializarea. so, fiecare cu talentul lui, nu crezi ca-i mai bine asa cum e?
zaraza
Noi am trait o buna parte din
- de
Cassandra
la: 17/08/2005 20:53:30
Noi am trait o buna parte din viata intr-o societate fara partide in care conduceau "specialistii", si inca ce specialisti!! Academician, doctor, inginer etc.
Nu cred ca alternativa anarho-comunista sa fie mai buna decit cea a democratiei asa imperfecta cum este ea. Nimic nu e mai bun decit ceea ce a rezistat trecerii timpului si testului istoriei.
societatea ideala e societate
- de
Horia D
la: 17/08/2005 21:18:52
societatea ideala e societatea formata dintr-un singur individ.
din momentul in care ai mai mult de 1 individ, in timp apar probleme. asta cel putin e parerea mea.
factori
- de
cico
la: 17/08/2005 22:10:09
tu te gindesti la societatea tehnocrata. s-a incercat deja asa ceva, si-a rezultat ca deciziile bazate pe logica rece a tehnocratului se fac in detrimentul socialului. un alt model apropiat e cel al intelectualitatii, in care iarasi "poezia" deciziilor ridica probleme.
societati ne-dictatoriale fara partide, politie, avocati, judecatori, contabili au mai existat (la scara mica), cind oamenii erau constienti de armonia vietii impreuna si respectul simplu al unuia fata de celalalt. Indiferent de forma sociala adoptata, e necesar un solid fundament etic si moral al individului. fara de acesta, totul ramine teorie. Cum a ramas socialismul (bun in teorie, bazat pe egalitate, dar n-ai destul sa dai fiecaruia). Sau capitalismul (bazat pe progres economic si competitie, doar ca acumularea bogatiei tinde sa se polarizeze, de genul 5% detin 95% din capital). Societatea ideala ar necesita deci, dupa mine, cel putin urmatorii factori fundamentali: (1) egalitate barbat-femeie, la nivel de recunoastere, respect, armonie de cuplu. (2) timp suficient de dedicat copiilor si trairii vietii in general (3) morala individuala (definire si respect al valorilor individuale) (4) etica sociala (in interactiunea cu ceilalti) (5) motor economic productiv acceptabil, nici atit de agresiv ca-n capitalism, nici atit de lent ca-n socialism (6) armonia cu mediul inconjurator
Societate ideala
- de
Pasagerul
la: 17/08/2005 23:10:31
Presupune oameni ideali(parca-mi aminteste de comunism?). Daca oamenii ar fi ideali, nu am avea nevoie de politie, tribunale, partide politice, etc...
O societate nu poate fi ideala pentru toti oamenii, deci ideala pentru o majoritate? Ne intoarcem de unde am plecat. -------------------------------------------------- If you always do what you've always done you'll always get what you always got.
Pt. hgrancea
- de
Paianjenul
la: 18/08/2005 08:05:23
"Este oare politica strict necesara?"
- Absolut. Politica nu este pina la urma altceva decit actul de a stabili reguli de "functionare" a unei societati/a unui colectiv. Oriunde exista un grup de doi sau mai multi indivizi, acolo exista deja (inevitabil) si o forma sau alta de politica.
hm
- de
teo_05
la: 18/08/2005 08:26:13
societate ideala nu cred ca exista deloc, nici nu poate fi conceputa, pentru ca fiecare om are un alt ideal, fiecare persona concepe societatea ideala ca pe societatea in care ar vrea el sa traiasca, asca ar trebui sa existe vreo 6 miliarde de societati ideala...apoi, daca tot eram la capitolul om(pentru ca el este fundamentul infiintarii oricarei societati) as vrea sa spun , ca poate s-au mai incercat, sau daca nu incercat pe deplin, conceput asemenea schelete de societate in care sa nu existe partide politice, sa nu existe o ierarhizare absoluta...ideea foarte frumoasa: armonie cu mediul inconjurator, egalitate barbat femeie, egalitate barbat-barbat, egalitate femeie-femeie, si alte asemenea idei foarte stralucitoare la primul abord..problema este ca in structura omului este ceea ce se numeste "samburele egoismului"vb lui schopenhauer(sper sa nu ma insel), samburele vanitatii si al superioritatii farta de ceilalti semeni...asa ca nu poate exista o asemenea societate, pentru ca s-ar autodistruge..ierarhia s-ar crea de la sine si poate nu in cele mai bune conditii..deci, cu alte cuvinte cred ca societatea in care traim noi acum este,in centrul ei, in nucleul ei de fondare una buna...problema societatii noastre nu este ca nu sunt legi, ca nu sunty principii morale, problema este ca toata lume le incalca, ca nimeni nu da doi bani pe ele..asta duce, dupa parerea mea la tot raul societatii noastre....
OMUL, FIINDU-I LENE SA GANDEA
- de
MOGECRI
la: 18/08/2005 10:40:18
OMUL, FIINDU-I LENE SA GANDEASCA SI SA ACTIONEZE DE UNUL SINGUR, S-A RUGAT LUI DUMNEZEU SI I-A SPUS:''DOAMNE, DA-NE PE CINEVA SA NE CONDUCA'', DUMNEZEU I-A SPUS:''NU AVETI NEVOIE FIINDCA FIECARE STITI CEEA CE ESTE GIUST, AVETI DEJA TOT CEEA CE AVETI NEVOIE PENTRU A TRAI NU AVETI NEVOIE DE CINEVA CARE SA VA CONDUCA'', OMUL A SPUS ''TE RUGAM, DOAMNE, DA-NE PE CINEVA CARE SA NE CONDUCA'' DUMNEZEU LE-A SPUS: '' NU AVETI NEVOIE'' - '' TE RUGAM, DOAMNE, FA-O PENTRU NOI!'' . '' BINE'' LE-A SPUS DUMNEZEU, DAR CEL CARE VA VA CONDUCE VA VA SUBJUGA, VA VA INSTRUMENTALIZA, VA VA FOLOSI PENTRU SCOPURILE LUI SI PENTRU A-SI MARII BUNASTAREA PERSONALA. NU-I NIMIC, A RASPUS OMUL, SA FACA CE VREA CU NOI, INSA IMPORTANT ESTE SA AVEM PE CINEVA CARE SA NE CONDUCA.... CA MARE MAI ERA LENEA DE A GANDI DE UNUL SINGUR.
Politica
- de
TeodoraPA
la: 18/08/2005 11:28:46
Politica in societate e ca logistica in productie. Absolut necesara!
Eu nici macar nu ma incumet sa ma gandesc la o societate ideala pentru ca totul a fost deja incercat pana acum. Si oamenii tot oameni, natura asta pacatoasa care te face coruptibil, schimbator, ... In istorie am preferat intotdeauna monarhia autoritara care a determinat un anumit tip de societate... Totusi, stiu ca e gresit...
Un sondaj de opinie edificato
- de
RSI
la: 18/08/2005 13:15:13
Un sondaj de opinie edificator, zic eu, pentru acest subiect:
================= "- Dubito ergo cogito" "- Cogito ergo sum" Descartes
multumesc...
- de
hgrancea
la: 19/08/2005 23:42:23
nu vazusem acest sondaj de anul trecut ...
am observat ca desi sondajul a fost vazut de peste 600 de persoane doar 38 si-au exprimat parerea..si indraznesc sa cred ca cei care nu au votat nicicum nu au fost deacord cu nici una din alternative 1- Churchill avea dreptate, trebuie sa renuntam la utopii, care ne-au adus fascismul si comunismul 2-Nu e adevarat, exista un sistem mai bun ca democratia, trebuie sa continuam sa-l cautam - nu stiu ...:) mereu ma face sa zimbesc cind vad alternativa asta in sondaje... - pai daca ar fi sa renuntam la utopii ar insemna sa renuntam la gindire si inovatie si sa batem pasul pe loc mii de ani ...ca in dinastiile chineze.. si democratia si republica si tirania sau totalitarismul au fost mai intii gindite de antici si puse in practica ... daca ei atunci nu ar fi gindtit ... poate ca acum nu am fi avut democratia care ne e asa de draga... daca noi acum nu mai gindim nimic pentru viitor (nu zic ce noi cei din cafenea ci in general) ... nu vom avea nici un viitor ... ...daca teama de comunism si de fascism ar fi un argument in a ne face sa nu mai gindim o societate mai buna atunci aceste doua siteme triste chiar si-au atins scopul ... corect ar fi sa le intelegem greselile si sa nu le mai repetam ... si mai ales sa nu ne grabim a schimba lumea fara a o intelege mai intii ... dar nici sa ne complacem in ideea ca am atins perfectiunea... - la punctul doi intrebarea e iar pusa gresit 'sistem mai bun ca democratia' de parca democratia e ceva batut in cuie care nu va mai evolua niciodata nicicum .. o democratie adevarata trebuie sa fie ceva viu care sa tina pasul cu schimbarile societiatii cu evolutia ei ... democrtatia e doar un principiu ... conducerea unei soceitati e mult mai mult decit atit... -cum va arata oare 'democratia' de peste 100 de ani dar peste 500 de ani ? ce impact va avea tehnologia informatiei asupra sistemelor birocratice care sint intr-un fel baza democratiei ... - daca fiecare familie va avea un calculator legat la internet am putea vota zilnic orice ....va mai fi nevoie de un numar asa mare de parlamentari ? -astept cu interes crearea primului partid virtual cu mii si mii de membrii dornici sa isi exprime opinia in problemele care ii privesc direct si ca opinia lor sa sa fie pusa in practica... - e oare rau sa gindim ? aduce asta nenorociri ? nu cred ... -------------------- Horia Grancea hgrancea@yahoo.com
teo_05
- de
cico
la: 20/08/2005 01:11:11
ideea foarte frumoasa: armonie cu mediul inconjurator, egalitate barbat femeie, egalitate barbat-barbat, egalitate femeie-femeie, si alte asemenea idei foarte stralucitoare la primul abord..problema este ca in structura omului este ceea ce se numeste "samburele egoismului"
Cum eu ma referisem la acesti factori, sa nu-ti fi scapat ce scrisesem anterior: Indiferent de forma sociala adoptata, e necesar un solid fundament etic si moral al individului. fara de acesta, totul ramine teorie. Cred ca esti totusi de aceeasi parere, cind scrii in incheiere: problema societatii noastre nu este ca nu sunt legi, ca nu sunty principii morale, problema este ca toata lume le incalca, ca nimeni nu da doi bani pe ele Textul tau contine citeva mari contractii, ca la-nceput te arati pt societatea anarhica (gen "fiecaruia ce vrea si ce-i place"), iar apoi deplingi lipsa respectarii moralei. Ori morala impune auto-restringeri pe care nu le vei gasi intr-o anarhie. Fugim ca de lepra cind auzim de etica si morala :( Poate satui de falsa morala si de lupii moralisti. Nici macar credinciosii nu mai cred in ea, iar cind se-aduce vorba de exemplul moralei vietii lui Iisus, se spune scurt ca "moralitatea se schimba precum moda", deci de ce sa mai tinem seama de ea? Trist, cumplit de trist... :(((
specialistii cu pricina sa fi
- de
newmann
la: 20/08/2005 12:19:16
specialistii cu pricina sa fie neutri in gandire! sa nu fie influentabili. politica este necesara pentru ca da voie oamenilor sa aive pareri diferite si sa le promoveze. daca toti oameni ar fi la fel, pina la urma s-ar asterne o "patura" de plictiseala.
ideal ar fi ca politicienii sa fie mai intîi specialisti si apoi politicieni. nu ca acuma. unul e mecanic auto si il vezi ministru de externe, asta ca sa dau un exemplu imaginar.
Eu mi-as inchipui o societate
- de
mya
la: 03/11/2005 02:20:53
Eu mi-as inchipui o societate ideala ca avand un conducator ideal, adica spiritual. Foarte spiritual. Cred ca asa o sa fie in timp, peste sute de ani insa.
societatea ideala
- de
Horia D
la: 03/11/2005 02:31:30
nu va exista niciodata!! de ce? pentru ca oamenii sunt foarte diferiti, fiecare are alte idealuri, alte ambitii, fiecare vede viata intr-un mod individual.
Asta nu se va intampla prea c
- de
TANIA H
la: 03/11/2005 08:57:02
Asta nu se va intampla prea curand...nici macar in sute de ani...niciodata chiar....poate ca sunt eu prea pesimista, dar e de vina societatea in care traiesc.
Daca e ideala, nu va exista in plan real niciodata....daca va exista va inceta sa mai fie ideala...
Salut...
- de
cosmacpan
la: 03/11/2005 09:08:46
Nu stiu daca suntem buni politicieni dar de filozofat sigur suntem in stare si ne pricepem al naibii de bine. tinand cont ca roata a fost descoperita si functioneaza inca de pe vremea pietrelor zburatoare (varfuri de sulita, de sageata, proiectile) cred ca la fel s-a intamplat si cu societatea (fie ea si ideala). incepand de la grecii antici (democratia), trecand prin egiptul antic (hegemonia), oligarhie, "statul sunt eu", sclavia, extremismul, totul absolut totul nu face decat sa urmeze tendintele modei; ce s-a purtat acum cincizeci de ani, cu siguranta ca se va mai purta si peste doua sute.
citat: "Legiuitorule! Procedeaza astfel incat filozofia si politica sa fie strans unite; dar in asa fel incat una sa nu se lase dusa de cealalta." citat: "Crotonieni! Nu va multumiti cu formele republicane: prea adeseori se intampla ca deosebirea dintre un rege si un magistrat sa conste in aceea ca cel dintai tiranizeaza in numele propriu, iar cel de-al doilea in numele legii." citat de final: realistul stie unde trebuie sa ajunga; visatorul este deja acolo. Sa ne rugam sa avem cat mai multi visatori dar totodata sa si avem grija de ei; caci visele de obicei nu dor, dar punerea lor in practica poate avea consecinte dezastruoase. (suna bestial si nici nu stiu daca am scris eu sau nu).
asa este
- de
doru001
la: 03/11/2005 09:56:21
asa este, dar societatea democratica mai tine uneori pe nebuni potoliti.
asa o fi ...dar ...
- de
hgrancea
la: 03/11/2005 11:05:22
asa o fi ca daca e e ideala nu poate fi reala ... dar tot ce e acum realitate a fost cindva un obiectiv ...un ideal...un plan
ideea mea era ... sa vedem ce planuri intrevede fiecare pt o societate daca nu ideala dar macar mai buna ... -------------------- Horia Grancea hgrancea@yahoo.com
|
![]() ![]() cautari recente
"work and trevel"
"Un pamant mai scump pe lume nu e" "pierderea tatalui" "colectioant servetele" "Reflectii asupra baladei celor cinci motanashi de ion druta" "mara mia descoperit o lume moderna" "vasile romanciuc o tara o casă un grai casa un grai poezie" "savan" "sa castig bani la loto" "desparte in silabe fereastra" "polisemia cuvintului podoaba" "text despre primavara" "majoritatea casei" "EXISTENTA" "valuri" "personall" "multumeste pt prietenie" "TANARA DOAMNA" "citate comentate mesterul manole" "a-ti dori" "femeie blonda" "descriere roscate" "in scris comentariu finalul tragic EL-ZORAB" "v-am urat" "mie-mi" "promiteau" "nivele de sau niveluri de" "orfelinatul" "raiul pe o insula" "robertdani99" mai multe... linkuri de la Ghidoo:
|