te provoaca sa gandesti
[regret|Regretati] ceva de pe vremea lui [Ceausescu]?
Numiti doua lucruri din [vremuri|vremurile] de dinainte de '89 pe care le aveati atunci, iar acum nu le mai aveti (din cauza binecunoscutelor schimbari) si le regretati...
comentarii (601):
lucruri pe care le regret:
- de
athos
la: 18/11/2003 06:39:11
1-educatia obligatorie si gratuita
2-obligativitatea de a munci 3-acordarea de locuinte de catre stat
De lozinci mi-e dor...Ceausescu-Pace !
- de
LMMagain
la: 18/11/2003 06:51:53
Glumesc desigur...
Dar macar pentru noi acolo era pace... Imi este dor de sarbatoarea de 23 August, defilarile, de 1 mai,dupa care lumea mergea la iarba verde si minca mici si bea bere. De felul cum stiam sa apreciem bucuriile si cum ne faceam bucurii mari din lucruri mici. Si de grupurile de americani numiti Ambasadorii Prieteniei care ne vizitau scolile si tara desi erau grupuri de cintareti religiosi, si le placea la noi. Macar atunci Rominia era mai interesanta pentru restul lumii, chiar si numai de curiozitate ``ce se petrece in spatele la Iron Curtain``. Parca eram mai respectati ca natiune de restul popoarelor.
regret
- de
gabid
la: 18/11/2003 07:05:01
Cel mai mult regret faptul ca pe vremea aceea puteai sa mergi la orice ora din zi si din noapte pe strada si nu-ti era frica de violatori,jefuitori sau drogati in cautare de doza;in rest nimic.
nimic
- de
sanjuro
la: 18/11/2003 07:34:02
Nu regret nimic din acele vremuri. Daca ar fi sa ma refer la regimul lui Ceausecu, si la "Iepoca de aur".
Ca locatie in timp, regret desigur copilaria, adolescenta, prieteni dragi si rude care acum nu mai sunt, multe clipe frumoase care nu se vor mai intoarce niciodata...
Iata:
- de
Alice
la: 18/11/2003 08:17:09
1.copilaria (caisul urias din poarta, cateaua flocaita, care nu facea niciodata mai putin de 7 pui, mieii de la sanie, la furat de fructe!, la colindat de Craciun, focul din soba si-o odaie spoita cu arome de busuioc la icoana, bataile cu noroi, la garla, saruturi si suceli de maini la spate...mult mai multe suceli de maini decat saruturi, citul/dormitul pe capita de fan, frate-miu cu muci la nas, noptile de Inviere...ooofff!)
2.bataile de la tata (mai mult cu vorba, dar batai, si bune!) Acuma, si mai serios, nu mai vad acea doza de bun-simt in care imi place sa cred ca am crescut cu totii... Dar, tu, Daniel, de ce taci?
Eugeniile! :-p
- de
Daniel Racovitan
la: 18/11/2003 08:35:10
Cel mai mult regret eugeniile, bomboanele Cip si guma Gumela cu aroma de portocale! :))
Acum fara gluma: nu regret nimic. Am detestat si detest din tot sufletul perioada "de dinainte". Copilaria fara griji, Nicolae Steinhardt, etc. nu le-am pierdut din cauza lui '89, ci in mersul natural al vietii...
...dai in Nae,
Dai in mine,
- de
SB_one
la: 18/11/2003 12:34:34
...dai in Nae,
Dai in mine, Dai in fabrici si uzine! "Aveam un tzel: totul ptr. OMU'...teamwork!" ..E Bine Asa cu E ! trebuie numai rabdare!
regrete...
- de
sorin1975
la: 18/11/2003 13:15:50
cred ca toti regretam mersul la practica agricola cand "prim-secretarul" de atunci , actual primar al orasului in care locuiesc, ne spunea ca putem munci mancand bulion pe paine...si cred ca toti mai regretam mersul la stadion pentru marsurile pionieresti si cantecele patriotice ... Dumnezeu sa-i odihneasca in pace! au fost surzi si orbi ... :(
bancurile
- de
Catalin Francu
la: 18/11/2003 13:19:45
Bancurile politice! Rar am intalnit umor mai fin si mai bun la romani. Le spuneau ai mei pe rupte in familie, intre cei mai apropiati prieteni, si invariabil se intorceau catre mine si imi ziceau "sa nu cumva sa le spui la scoala!" (eram intr-a sasea la revolutie). Si eu le stiam pe toate ca papagalul si ma puneau ai mei si pe mine sa le spun. Eu habar n-aveam unde-i bancul, dar imi placea ca ii faceam pe oamenii mari sa rada, si m-am straduit sa le tin minte pe toate pana m-am facut suficient de mare sa le inteleg.
(OFF-TOPIC) Trecutul, Prezentul si Viitorul isi dau intalnire la un sprit. Ajung Trecutul si Viitorul, de Prezent nici urma. Stau ei, si stau, si beau un sprit, beau doua, si dupa vreo trei ore vine si Prezentul gafaind si transpirat tot: "Ma scuzati bai baieti, dar a trebuit sa stau la o coada la carne". La care Trecutul: "Ce-i aia coada?" si Viitorul: "Ce-i aia carne?" :) Catalin
Inainte nu vedeam atiti de mu
- de
(anonim)
la: 18/11/2003 15:48:03
Inainte nu vedeam atiti de mult cershetori la colturile strazilor.In occident suntem reprezentati de tigani care spala parbrizurile masinilor,iar straini cred ca suntem toti asa ca tiganii.Cind presedintele Romaniei a fost la Paris,un jurnalist de la "le Monde" l-a intrebat daca ii spala parbrizul.Ce rusine pe capul nostru!
nimic
- de
sarmi
la: 18/11/2003 15:51:46
decit pustiul recilor camine, mincarea proasta si rara.
Sarmanii mei parinti!Sarmanii mei bunici, care au trecut prin toate. Generatii sacrificate, nu regret nimic decit timpul pe care l-am pierdut si sudoarea trista a parintilor mei... =--- ridicolul sedintelor de UTC, ca m-a ajutat D'zeu si nu am avut carnet de membru PCR...papungii si matele fripte de la 'comitete', mizerie, mizerie, mizerie. Iar voi de aici va induiosati asupra unei Eugenii!
Solidaritate, prietenie.....
- de
Ulise
la: 18/11/2003 16:12:00
"Nu stiu cum si-au pastart altii integritatea sub comunism, dar eu m-am slavat prin prieteni . In ciuda constarngerilor sociale care decurgeau firsc din statutul meu de sclav salariat, pe care il imparteam cu orice alt cetatean, a existat un spatiu privat al libertatii, in care s-a desfasurat adevarata noastra viata. Acesta e paradoxul formarii noastre sub comunism: o mizerabila constrangere sociala, combinata cu o supraveghere politieneasca perpetua si omniprezenta s-au impletit miraculos, in cerurile de prieteni care nu au fost infectate de delatori, cu o libertate personala extraordinara. Departe de institutii si maestrii, educatia generatie mele s-a facut prin carti si in conversatii, in atmosfera exaltata si binecuvantata a prieteniei indragostite."
H.-R. PATAPIEVICI
trecutul
- de
karina
la: 19/11/2003 04:14:32
asta,are un gust amar....iar daca regret ceva,privind in urma,este faptul ca Romania,din pacate,n-a putut sa-si aleaga singura soarta.O viziune fatalista.Privind in viitor,e o etapa in existenta ei ale carei urme numai timpul poate sa le mai stearga.
Patapievici avea dreptate intr-un singur punct:refugiul in cultura pe care il alegeai in lipsa de optiuni.
Solidaritate, prietenie....
- de
(anonim)
la: 19/11/2003 11:01:06
Libertatea "intre prieteni" de care vorbesti impreuna cu atmosfera discutiilor pe teme nu prea agreate de regim, intr-un cadru care implicit devenea conspirativ, dadea tuturor impulsul de a nu se lasa constransi, de a afla tot ce se stia ca nu trebuie aflat. Poate ca o parte din ceea ce scriu vine dintr-o inevitabila nostalgie a "zapezilor de alta data" dar dupa '89 aceasta libertate a fost ucisa de cealalta libertate. Cele doua libertati s-au gasit o perioada intr-o incompatibilitate absoluta iar apoi pe cea moarta ,careia nu i-am dat atentie la timpul potrivit, nu o mai putem invia si asta doare. Se pare ca exista un pret universal si constant pe care orice om trebuie sa-l plateasca pe parcursul vietii sale si de aici tot ce decurge. Asta este ceea ce regret din perioada lui Ceausescu. Partea proasta este ca locul "revoltei intelectual-conspirative" din era comunista l-a luat "sila pseudodemocratiei de talcioc"
Ioan M.
Anonim
- de
karina
la: 19/11/2003 22:21:11
comentariul iti apartine?Imi place foarte mult....inevitabila nostalgie a "zapezilor de alta data"....frumos spus,dar cata tristete ascunde?...am ajuns aici,departe de tara,sa-nteleg adevaruri pentru care nu era loc in Romania.Probabil ca o detasare se impunea.
'89...14 ani,ce semnificatie pot avea marile evenimente la varsta asta?ce semnificatie poate avea ce-a fost inainte de '89.Ramane perceptia a ceea ce urmat si e o perceptie a pseudo-ului in toate institutiile,in toate formele;o incercare esuata de bine,de implinire a unor vise,in fond,individuale. Soarta Romaniei,nu mai trezeste ura in mine,ma bucur de privilegiul propriului exil,egoist sau nu,e o stare care trebuie luata ca atare.Imi dau seama ca a critica e solutia cea mai comoda,desi am folosit-o de atatea ori...De acolo,cand impulsul unor dezamagiri era ,mult mai puternic si impiedica la o viziune detasata.Aici pot sa-mi permit tristetea,durerea,regretul ca suntem ceea ce suntem,ca nu am avut o alta soarta.Ca natiune,ca popor.
Eu regret ceva foarte mult..
- de
Jimmy_Cecilia
la: 20/11/2003 01:59:57
Regret enorm ca n-am putut parasi România înainte de 1965 si ca a trebuit sa astept pâna atunci...
Romania, ceva personal sau abstract?
- de
fractal116
la: 20/11/2003 14:10:59
Nu-mi pot asuma ceva ce nu-mi apartine chiar daca ma defineste si exprima exact ceea ce as fi vrut sa spun intr-un milion de cuvinte. In general nu stii aprecia un "lucru" decit in momentul in care nu-l mai ai. Latinii aveau o "vorba" : ubi patria, ubi bene !!! si inclin sa le dau dreptate la 6 ani departe de tara. Adevarul dupa parerea mea este absolut, universal si personal deci abordind latura umana a problemei nu pot decat sa-i dau dreptate d-lui Patapievici care spunea ca orice persoana isi este datoare sie insusi si nimic mai mult. Pare putin dogmatic la prima vedere si cred ca iese din sfera temei in discutie dar se pare ca suntem multi plecati......din tara la acest forum. Suntem ceea ce ne-am nascut si vom murii, cu diferenta ca unii sunt mai buni actori decit altii. Medeleniul meu se gaseste in Romania dar este ceva care a fost, m-a marcat, nu-l voi uita niciodata dar sensul de miscare este INAINTE. Astept sa fiu contrazis!
Ioan M.
perioada dinainte......
- de
(anonim)
la: 21/11/2003 07:14:08
ce regret?
1. bunul simt, care atunci inca mai era, si azi lipseste cu desavarsire :(( 2. comuniunea "in suferinta" care exista la acest popor 3. perioadele magice din preajma Sarbatorilor Mari; azi totul a devenit prea comercial 4. copilaria, etc (astea insa treceau oricum, pt ca asta e viata)
Ce regretati de pe vremea lui Ceausescu
- de
(anonim)
la: 21/11/2003 09:59:47
Se pare ca foarte multi Romani plecati din tara, nu reusesc sa se vindece de cataracta comunista care le-a atenuat capacitatea de a vedea si a judeca liber.
Gratie faptului ca ma aflu de 12 ani Olanda am reusit sa inteleg intunecarea in care m-am aflat in Romania in epoca de aur. Regret foarte mult ca nu am putut evada mai devreme din subcultura aceea.
Renegindu-ti tzara si trecutul
- de
SB_one
la: 22/11/2003 13:06:14
na, na, na...cu asta nu pot fi de acord! Multi din cei "ajunsi" afara au cite o diploma de mai stiu eu ce si asta nu a iesit din SUBCULTURA. Trecind peste faptul ca sta la indemina fiecaruia sa puna mina pe carte si sa-si finiseze subcultura obtzinuta prin scoli.
te intzeleg , in masura in care iei ca pct. de reper cultura olandeza ( occidentala) care nu stie multe( sau nimic) de cultura "estului comunist" Mendeleev, Coanda, Prof. Benga si multzi altzii...cine au fost astia? Sorry! Renegindu-tzi tzara si trecutul, te renegi pe tine stimate(a) anonim(a)olandez! spre a te ajuta sa-tzi revii( desi slabe sperantze dupa cite vad...dar e dreptul tau), mai jos citeva informatzii. http://www.ad-astra.ro/ India's new outsourcing rival--Romania? Last modified: September 11, 2003, 11:19 AM PDT By Andy McCue Special to CNET News.com ^ NEW BRAINBENCH REPORT REVEALS SIGNIFICANT CHANGES IN GLOBAL IT SKILLS LANDSCAPE. CHANTILLY, VA, March 7, 2002 - ....In Europe, Romania is the frontrunner, outpacing even the United Kingdom. Bulgaria, formerly known as a major fruit and vegetable exporter, places a strong third, while Germany, Latvia and Sweden are in a virtual dead heat for fourth place. Read Full report ^ Romanian teenager wins 'junior Nobel Prize' competition CNN ^ Romanian Computer Experts CNN ^ ACM International Collegiate Programming Contest World Finals 1999 ACM Gheorghe Benga a descoperit al primei proteine-canal de apă în membrana hematiilor umane, cu câţiva ani înaintea lui Peter Agre (laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în 2003) Lista e mare! Trebuie numai sa vrem s-o stim. Cu stima ...refugiat de 15 ani!
mie imi pare rau
- de
Catalina Bader
la: 22/11/2003 22:56:32
ca acum nu mai sunt acasa.
faptul ca Ceausescu a existat si spiritul lui nu s-a stins m-a determinat sa plec... Romania este CASA MEA. Acolo sunt FRATII MEI. ACOLO SUNT PARINTII MEI. Si parintii parintilor mei... Doamne, ce greu e sa te instrainezi de casa ta! Si ce BUCURIE sa te intorci in EA!
excelent
- de
Catalina Bader
la: 22/11/2003 23:04:32
daca toti am gandi care e mesajul...
viitorul: ce-i aia carne: chiar avem nevoie sa ucidem ca sa mancam sau ne-am indepartat de nevoia noastra primara de a manca si ne dam in petec ucigand?! PS: mie imi place carnea. Cu masura. poate fi si asa: pt Romania este valabil: viitorul: ce-i aia coada? iar trecutul: ce-i aia carne? nu-i asa ca e frumos sa te joci cu cuvintele? Cata
notiunea de cultura
- de
(anonim)
la: 25/11/2003 08:08:41
Cultura unui popor in sensul in care-l inteleg eu, reprezinta toate aspectele legate de modul de viata, de comunitate, comportament si a relatiior intre oameni.
Asta nu are nimic de-a face cu Rembrand, [Enescu], Coanda etc. Eu nu vreau sa denigrez un popor. Eu i-mi exprim o critica asupra culturii poporului in mijlocul caruia m-am nascut. [Comunismul] si in special [Ceausescu] au scazut nivelul cultural in care se gaseste poporul Roman in acest moment. Sper ca acum am fost bine inteles.
Eu regret ceva foarte mult../ raspuns
- de
(anonim)
la: 25/11/2003 09:03:35
Nu ne-ai spus absolut nimic prin acest regret enorm. Dorim sa stim de ce regreti enorm,ce ai pierdut,de ce nu ai plecat inainte de 1965,cand ai plecat,unde esti acum,ce diferente sunt intre romania de astazi si locul in care esti tu,...?
Nu as fi intervenit,dar trebuie sa nu uitam niciodata mutilarea adusa de "anii" dinaintea lui 1989.
anonim_5172
- de
SB_one
la: 25/11/2003 11:49:57
...treaba e ca nu intzeleg.
Una e sa spui " subcultura aia" - si asta are de-aface cu Enescu, Coanda( in medicina avem multe capete celebre...poate ma ajutzi)Eminescu...(Rembrand trebuie sa spun ca nu-mi amintesc de el prin RO; parca nu e roman). Si asta inseamna denigrarea unui intreg popor din care vrei -nu vrei- faci parte! Pina si totzi Ungurii, tziganii, sashii,evreii samd care traiesc acolo, fac parte din acel popor. Tu nu? Cred ca esti f. suparat, dar nu fi suparat pe tzara, Fii suparat pe cei care au adus-o in halul asta( si aici nu-i numai comunismul si Ceausescu) PS Inventatorii romani au dat omenirii inventii care sunt folosite în toate tarile lumii: "Condeiul portaret"(tocul rezervor/stilou) Petrache Poenaru; Insulina - N. Paulescu - substanta vitala, cu care s-au salvat, pana acum, mai multi oameni decat victimele celor doua razboaie mondiale; "Avionul cu reactie" - H. Coanda s.a." (R. Voinea)...lista continua!
Imi place mult ideea asta de-
- de
(anonim)
la: 25/11/2003 19:20:50
Imi place mult ideea asta de-a privi inainte fiinda spre asta mergem.Stiu insa ca nu trebiue sa ne uitam radacinile.Probabil ca nu am fii ceea ca suntem ,iar eu una sunt mindra de ceea ce sunt,daca n-am avea un trecut in spate.Si eu nu regret nimic.Si cred ca toti cei ce am plecat am plecat fiindca am vrut ceva mai bun.Viata e prea scurta si chiar daca mai privim inapoi e doar ca sa vedem unde am ajuns.Viitorul ai dreptate e inainte.Stiu insa ca nu mi-e rusine sa spun ca sunt romanca.Claudia
Claudia,
cred ca-i cea mai c
- de
SB_one
la: 26/11/2003 11:13:38
Claudia,
cred ca-i cea mai corecta pozitzie. Sint mindru de cei ce gindesc astfel! ...saru'mana...zic cei de prin zona mea!
In tarile capitaliste actuale
- de
(anonim)
la: 29/11/2003 16:05:55
In tarile capitaliste actuale se face mai putina scoala decit pe vremea lui Ceausescu,nivelul cultural e mult mai scazut.Comunismul nu a fost bun,dar sint mindra ca mi-am dobindit cultura in Romania din vremurile acelea(scuze daca la ora actuala nu sint la curent cu noua ortografie a limbii romane)
ce regret?
- de
anagramaticalitati
la: 18/12/2003 14:18:39
sa regret faptul ca la revolutie tarisoara asta n-avea nici un leu datorie externa iar acum suntem si noi si urmasii nostri pt. o perioada de cel putin 300 de ani datori vanduti...?
sa regret faptul ca pe atunci furau cateva zeci, si tot cu frica de a nu fi cumva descoperiti, iar acum fura cateva mii si si-au facut ranch-uri peste tot in tara in timp ce cateva milioane de oameni umbla lihniti de colo colo nestiind ce vor pune maine pe masa...? sa regret faptul ca pe atunci vedeam oameni scormonind in gunoaie pt. a strange de mancare la animale iar acum se bat o multime de la o coaja de paine mucegaita pt. a o manca...? si aici vreau sa fac o paranteza: mama mea a vazut odata cum cineva luase din buncarul de gunoi o bucata de paine murdara si stergand-o cu maneca o infuleca de parca ar fi fost cine stie ce delicatesa de pe masa alesilor nostri! sa regret faptul ca dupa ora 10 seara oamenii puteau umbla linistiti pe strazi daca voiau, numai sa nu faca cine stie ce iar acum nu poti sa iesi nici pana in fata blocului ca s-ar putea sa te trezesti spintecat sau cu capul crapat in doua...? sa regret faptul ca de la revolutie incoace s-a innecat tara asta in sangele pruncilor avortati iar atunci inca mai existau legi aspre care incurajau la crestere demografica...? sa regret poate ca n-am murit atunci de bucurie ca pot obtine o casa ca proaspat casatorit si astazi sute de mii de romani stau inghesuiti in niste garsoniere mizere alaturi de parinti, frati si surori...? sa regret ca pe atunci cine nu muncea era pus cu forta la munca iar acum din 10 romani 3 lucreaza pe te miri ce la patroni sau la stat si cei mai multi deja si-au luat talpasita spre alte state unde sunt cu adevarat apreciati si li se plateste pe masura efortului lor...? sa regret cozile de atunci pt. ca in comparatie cu cele care se intind azi la farmacii alea erau niste glumite...? sa regret frigul din case si ratiile de mancare pt. ca frigul acela nici nu se compara cu cel de azi cand de buna voie se debranseaza oamenii iar ratiile de mancare trebuie sa ni le facem tot de buna voie si nesiliti decat de neajunsuri...? sa regret noptile fara curent in becuri sau la prize in dauna miilor de beculete care stralucesc colorat pe strazi si pretutindeni astazi dar pe care le platim cu varf si indesat de parca ar trece prin firele electrice mercur si nu curent electric...? sa regret rationalizarea apei gandindu-ma la miile de tone de apa risipite pe strazi si pe aiurea din cauza neglijentei sau nepasarii factorilor competenti platiti gras din buzunarele contribuabililor...? sa regret defilarile aproape extravagante din data de 23 august fiindca dupa `89 n-am mai vazut nimic care sa semene cu o defilare adevarata...? sa regret ca cercetatorii romani isi puneau cunostintele si capacitatile in slujba intregului popor dar ca acum si le pun doar in slujba banului strain...? sa regret ca, conationalii nostri si diferitele etnii n-aveau curajul sa pretinda pe atunci organizari teritoriale de sine statatoare sau sa arunce cu manifeste tendentioase la adresa sigurantei nationale dar ca astazi pot face asta pt. ca au un statut privilegiat fata de romani...? sa regret programele de cultura si sport sustinute puternic si incurajate, in dauna programelor care exista dar lipsesc cu desavarsire astazi...? in ultima instanta ce ar trebui sa regret, ca m-am nascut in aceasta tara, la sanul unui popor puternic dar care s-a obisnuit deja sa se faca de rusine invatand sa devina mai degraba copist de duzina decat imaginativ si pastrator de traditii, de obiceiuri proprii...? dv-stra ce spuneti, ar trebui sa-mi fie rusine si sa regret ca ma numesc roman si nu neamt sau olandez...? tin sa va spun ca acesta este doar un studiu comparativ. n-am agreat comunismul dar, pt. numele lui Dumnezeu, l-as fi preferat pe acesta decat mamonocratia, demonocratia si plutocratia nebuna in care am fost aruncati! de ce? fiindca atunci ma mai simteam uman... acum ma simt doar o masina pusa in slujba altora. si tare ma tem ca ma voi obisnui asa si nu voi mai gasi in mine puterea de a lupta pt. idealurile mele! in incheiere vreau sa citez dintr-un psalm al lui David: "cand se ridica sus oamenii de nimic, nelegiuitii misuna pretutindeni"!!!
Salvarea prin prieteni
- de
Florin Firimita
la: 18/12/2003 22:57:50
Cit de adevarat!
Romania nu a fost niciodata a lui Ceausescu. Ceausescu a fost "doar" umbra imensa care ne-a alterat vietile. M-am salvat prin prieteni, muzica, literatura. Nu regret nimic din timpul Ceausescu. Ca adolescent, mi-am construit castele in care m-am ascuns din disperare. Erau fortarete de frumusete si adevar intr-un timp de ura si minciuna. Imi lipseste adolescentul idealist care a crescut in vremea acea teribila.
1. edudcatia obligatorie - si
- de
(anonim)
la: 19/12/2003 03:26:20
1. edudcatia obligatorie - si ce invatai, la Istorie, la Geografie, la Socialism stiintific, la Economie politica, la orele de educatie patriotica Ce carti gaseau in librarii, dupa 1982?
2. obgligatia de a munci - eu doresc sa muncesc si sa mananc, daca vreau, sau sa stau si sa mor de foame, daca asta este optiunea mea, nu sa fac puscarie daca nu muncesc! 3. acordarea de locuinte de stat - o gluma. Alea erau locuinte, blocuri + fabrici de nebuni cu cate un informator la fiecare scara si cu peretii neizolati fonic se se aude tot. Case de stat? Hai sa fim seriosi, dupa 1986 nu mai puteai sa contractezi nici case proprietate particulara. Regreti degeaba vremurile acelea. Chiar daca ai fi avut loc de munca, salariul tau nu era nici un sfert din ajutorul de somaj al occidentalilor identic fiind <
regrete
- de
ygrec
la: 19/12/2003 03:54:04
imi pare rau ca nu mai vad copii jucandu-se, elevi citind si tineri iubindu-se...
anonimus
- de
anagramaticalitati
la: 19/12/2003 10:46:46
1. dar astazi ce invata copiii nostri? sau ar trebui sa intreb daca mai invata altceva in afara de a se fofila sau de a fura cat pot?... ce sa invete saracii de ei decat despre cum se da sau se ia spaga, despre coruptie si despre legea celui mai tare?!
2. e o chestiune de onoare sa muncesti! dupa bombardarea Berlinului de catre rusi la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial totul era facut una cu pamantul in respectiva capitala. si totusi nemtii s-au ridicat din propria cenusa, cum se zice, printr-un efort urias. intr-un timp relativ scurt au facut din Berlin un oras ultramodern. de ce ne uitam peste gard la vecinii nostri europeni? fiindca asa ne place sa ne comparam cu altii. si apoi "cui nu-i place sa munceasca sa nu manance"! si uite cum descoperim f. usor de unde porneste comoditatea romanului: din mentalitatea lui asemanatoare cu a lenesului din povestea lui Creanga. frumos, n-am ce zice. nu era vorba de stat in inchisoare pt. optiunea ta, am pus doar accentul pe faptul ca putini muncesc dar si mai putini sunt constienti de importanta muncii lor!!! asta este in fond semnalul de alarma pe care am vrut sa-l trag. 3. lasa, uite ca acum ne da statul roman posibilitati nelimitate, zau asa. ne face lucuinte prin ANL cu credite bancare pe nu stiu cati ani... da, numai ca nu se spune si faptul ca acele locuinte se dau tot cu pile, cu interventii si cu spaga, iar fara a avea minim 6-7 milioane de lei/luna/membru de familie nici n-ai cum sa obtii creditarea fiindca ratele nu pot depasi un anumit plafon, nu-i asa? dar nu-i nimic, mi-a soptit mie cineva ca dupa ce intram in UE (si ea in noi) bogatii vor fi obligati sa faca locuinte gratis saracilor de pretutindeni...! altfel cica o sa le nationalizeze palatele!!! sic! 4. nu regret vremurile alea, nu interpreta gresit. regret doar ca o ducem mai rau decat inainte- cultura, arta, sport, munca, locuinta proprie, si aproape toate nu se pot face cu burta goala sau, cum se mai spune pe alocuri, pe inima goala! ori eu cel putin ma simt cu inima goala, doar speranta a mai ramas in mine pt. ca asta moare ultima. e bine ca salariul mediu pe economie e in jurul sumei de 5 mil./luna... dar isi mai aminteste cineva cum se face media asta? sa vedem: punem pe unul cu 60-70 mil./luna (dar se stie ca exista multi care au salarii de sute de mil.) pe langa majoritatea care lucreaza cu salariul minim pe economie, mai exact cu fabuloasa suma de 2400000 lei! eu sunt unul dintre aceia! ar trebui sa ma bucur ca macar fac parte dintre cei multi, nu-i asa?... 5. cine mai are curajul sa vorbeasca de libertate, ori este slab informat ori pur si simplu nu vede ce se intampla in jurul sau! atata vreme cat libertatea asta va fi inteleasa si aplicata sub forma de libertinaj n-o s-o ducem in nici un caz mai bine. unii au afirmat ca libertatea nu poate fi obtinuta decat "prin Hristos si in Biserica". asta inseamna ca toate sunt direct si strans legate de obligatia de a nu face rau nimanui si dreptul de a nu ti se face rau. in final poate ar fi bine sa ma contrazici si la celelalte puncte ca sa-mi dau si eu seama cat de inapoiat am ramas...
ce regret?-
- de
(anonim)
la: 19/12/2003 10:51:26
ma intreb de ce domnul asta care inca mai regreta dupa asa de multe lucruri din vremea lui Ceausescu nu si-a depus actele pentru emigrarea in Corea de Nord. ca acolo poate gaseste toate lucrurile astea dupa care regreta.
doar ca acolo nu mai are dreptul sa se exprime pe nici un site, nu o sa mai pupe el internet, nu o sa se mai poate plange in autobuz de ce-l doare........... dar probabil domnul nu a pbservat ca toate astea i le-a adus "democratia "asta deloc placuta..........
ygrec
- de
anagramaticalitati
la: 19/12/2003 10:58:41
da, iti multumesc pt. ca mi-ai amintit ce am simtit azi cand mergand cu nepotelul meu la "oraselul copiilor" am ramas inmarmurit vazand doar cateva fiare aruncate alandala de colo colo in chip de tobogane si balansoare... si mi-a sarit inima din loc vazand scarile de fier pe care trebuiau sa urce copiii si care erau adevarate capcane in care s-ar fi putut accidenta. ce sa mai zic? traiasca partidul! traiasca cei care il formeaza! nici parcuri nu mai avem ca le-au transformat in parcari, banci sau spatii comerciale. de fapt ce le mai trebuie copiilor sa se joace...?
trebuie insa sa te contrazic intr-o privinta: ceea ce citesc acum tinerii depaseste deseori imaginatia noastra! are idee cineva cam cate mesaje pornografice sau cu iz sexual inghite un copil pe zi??? in ce priveste iubirea ce sa spun? decat ca iubirea nu trebuie neaparat afisata in public- parerea mea! dragostea adevarata nu se va afisa in pozitii indecente in mijlocul targului.
si eu ma intreb ceva
- de
anagramaticalitati
la: 19/12/2003 11:39:39
tu esti inca in tara sau ai emigrat deja? in viziunea ta se pare ca a comunica pe internet n-ar fi fost posibil daca eram comunisti... nici macar nu stiu daca in Coreea sau in China exista aceasta posibilitate. voi ati privit toti dintr-un singur pdv, acela al libertatii care va permite sa faceti tot ce vreti si daca se poate sa nu fiti trasi la raspundere pt. eventualele neplaceri cauzate celor din jur. si apropo, e ridicol sa mai pomenesti despre plansul din autobuz cand stii prea bine ca degeaba plangi ca oricum nu te baga nimeni in seama. si ar fi absurd sa nu spun ceea ce gandesc, in virtutea libertatii de care pomeniti castigata cu sangele altora, ca doar pt. asta s-au jertfit, nu? dar vedeti voi, cei ce-au murit nu s-au jertfit numai pt. libertatea de exprimare ci si pt. dreptul la o viata decenta! imi vine aici in minte o gluma care poate ati mai auzit-o: aveti 3 copii si bani pt. o singura prajitura...? nu-i nimic, apelati la serviciile rank xerox!...
poate ca si voua va scapa ceva important: "luminita de la capatul tunelului" se gaseste f. bine si in partea opusa. nu trebuie sa fim obtuzi, ajunge sa deschidem pavilioanele urechilor si ochii larg ca sa vedem si sa auzim tot ce priveste in mod direct viata noastra. concluziile nu se pot trage doar luand in considerare ce ne-au spus altii sau ce s-a mai scris prin presa detinuta actualmente de putere. fenomenul socio-uman este f. complex si merita sa fie abordat din toate directiile.
Nu mai exista respect de sine
- de
ARLEKYN
la: 19/12/2003 15:11:00
Nu mai exista respect de sine si respect social...
A disparut profesionalismul, punctualitatea, consecventa in relatiile publice si intre oameni, cunostinte... Anarhie finaciara si contabila, urnita de coruptie si spagi... Birocratia imensa, unica in Lume...in Europa sigur!... Lipseste credinta adevarata intr-o Entitate, chiar de-i spunem Dumnezeu... Etc... ******************************************************************* As zice ca azi e mult mai bine...celor care au invatat sa-si cultive talentele si sa-si puna in activitate lucrativa energia, viziunea, puterea de munca, cultura si educatia... Astazi, mai mult ca oriunde, in Romania esti scos din decorul anonim si de 'turma' cum eram sub comunisti, asta sperie, Libertatea este grea ptr. multi, se cere reinvatat totul... ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Crede si nu cerceta!...
fabulezi amice !
- de
(anonim)
la: 05/01/2004 15:56:09
Ma sperie gandul ca sunt oameni ce gandesc ca tine.Crezi ca nemti si olandezi sunt mai presus tie,dar nu mie ci ROMANILOR!
INtrebare era ;Ce regretam de pe timpul nebunului ? Dar tu incepi sa zici ca nu esti neamt?! NU doresc sa fiu Neamt !
Ce regretati de pe vremea lui Ceausescu?
- de
(anonim)
la: 06/01/2004 06:11:20
NIMIC!!! Sau... cozile, mizeria, frigul din case, lucruri din astea fara de care se pare ca romanii nu pot sa traiasca.
Probabil relativa stabilitate
- de
(anonim)
la: 25/01/2004 01:24:04
Probabil relativa stabilitate dinainte,dar ar trebui sa ne imaginam cum ar fi fost daca nu treceam prin 60 de ani de comunism si ne-am fi dezvoltat firesc ca celelalte tari occidentale.Probabil astazi nu am fi avut nici un regret.
Atunci...
- de
roko
la: 27/01/2004 13:39:41
Atunci,macar fiecare avea un servici si un acoperis.
regret faptul ca eram mai sar
- de
danaturi
la: 27/01/2004 15:52:38
regret faptul ca eram mai saraci dar poate mai uniti,nu regret bineinteles foamea,frigul si cozile
despre vremuri apuse
- de
(anonim)
la: 28/01/2004 02:07:15
Pe vremea lui C....,
-aveam un servici sigur -aveam posibilitatea sa-mi platesc o casa si sa si cresc un copil -aveam posibilitatea sa traiesc intr-o lume cu mai multa disciplinata (nu le ajunsese "democratia" la cap tinerilor de atunci ca celor de acum, nu mai au respect, drag de munca, este un total dezinteres pentru scoala) -in momentul cand te imbolnaveai erai tratat (bacsis se dadea si atunci si se da si acum) -nu era atat dispret fata de omul care traieste din salariu -ti se dadea posibilitatea sa-ti faci casa, acum ai posibilitatea sa-ti pierzi casa
Probabil nu te-ai adaptat.
- de
cristi_r
la: 31/01/2004 02:37:14
Probabil nu te-ai adaptat.
-Un servici gasesti si acum numai sa vrei sa muncesti (in alt post decit de director) -Problema cu casa sunt de acord, dar in 90 noi am preferat sa alegem saracia si acum tragem ponoasele -tinerii nu sunt chiar asa vinovati, cei care le dau asa exemplu la tv,presa etc,nu sunt tineri -erai tratat daca aveai cu ce, acum daca are cine si cu ce -nici acum nu este un dispret fata de salariat ba dimptriva exista un dispret fata cei cei care ofera locuri de munca.De asta mai sunt 200000 de firme din 800000,de asta dupa 15 ani numim patronii excroci, nu cumva sa aiba mai mult ca altii, hmm si mai vrem clasa mijlocie. -casa se pierde daca o pui la banca si nu platesti ratele, daca nu platesti intretinerea, curentul etc, daca vrei mai mult decit poti sau meriti sa ai, altfel nu o ia nimeni. Atitudini de astea copilaresti cu inchisul ochilor la cei in jur si dat vina intotdeauna pe altcineva sunt motivul pentru care avem situatia actuala.Politica strutului nu a fost valabila nici in timpul lui Ceausescu,nici acum in Romania si probabil nici in Occident. De asta este asa cum e, asta meritam pentru ca asa gindim
Nu e nimic de regretat
- de
Filip Antonio
la: 31/01/2004 11:01:23
Din cauza regimului comunist, Romania este in urma unor tari ca Grecia sau Portugalia, desi in 1938 era mai dezvoltata decat ele. Regimul comunist a fost unul antinational si o perioada de risipa extraordinara, a carei nota de plata o achita si acum cetatenii Romaniei.
"Din cauza regimului comunist
- de
cristi_r
la: 01/02/2004 03:32:17
"Din cauza regimului comunist, Romania este in urma unor tari ca Grecia sau Portugalia, desi in 1938 era mai dezvoltata decat ele. Regimul comunist a fost unul antinational si o perioada de risipa extraordinara, a carei nota de plata o achita si acum cetatenii Romaniei."
Macar aici nu m-ai contrazis.Da sa stii ca cu cit citesc mai mult istorie cu atit aflu ca nici atunci nu eram prea dezvoltati comparativ cu tari invecinate(nu mai zic ca am reusit sa avem si o dictatura regala,si dictaturile se cam aseamana indiferent de denumire).Sunt de acord ca ar trebui fost mai buna o dezvoltare liniara,fara socuri 1947, 1989,dar asta e istoria.Bine ar fi sa tragem invataminte.Daca te uiti in urma o sa vezi curent denumirea de "generatii de sacrificiu" cu o pauza intre 1923-1933,cred ca singura perioada cu care ne putem mindri(cea mai democratica Constitutie din Europa,si cea mai mare dezvoltare industriala),dupa aia criza economica mondiala,razboi,comunism,revolutie,tranzitie si ce o mai urma.
Mituri
- de
Filip Antonio
la: 01/02/2004 12:38:45
"Macar aici nu m-ai contrazis. Da sa stii ca cu cit citesc mai mult istorie cu atit aflu ca nici atunci nu eram prea dezvoltati comparativ cu tari invecinate(nu mai zic ca am reusit sa avem si o dictatura regala,si dictaturile se cam aseamana indiferent de denumire)".
Ai lecturi bogate. Si ce-ai aflat tu despre dictatura regala? Probabil ca ai citit si despre faptul ca Romania era o tara "eminamente agrara"... "Sunt de acord ca ar trebui fost mai buna o dezvoltare liniara,fara socuri 1947, 1989,dar asta e istoria.Bine ar fi sa tragem invataminte.Daca te uiti in urma o sa vezi curent denumirea de "generatii de sacrificiu" cu o pauza intre 1923-1933,cred ca singura perioada cu care ne putem mindri(cea mai democratica Constitutie din Europa,si cea mai mare dezvoltare industriala),dupa aia criza economica mondiala,razboi,comunism,revolutie,tranzitie si ce o mai urma". Un istoric in devenire.
slabut,poti mai mult?
- de
cristi_r
la: 04/02/2004 02:03:05
slabut, poti mai mult?
citind mesajele de mai jos...
- de
Coralie
la: 04/02/2004 02:41:57
Imi sare în ochi: toti cei care regreta epoca comunista scriu la 80% sub anonimat!
Oare nu-s capabili sa asigure raspunderea regretelor? N-au curajul sa semneze cu numele lor, se ascund sub anonimat?
8849 Coralie
- de
ygrec
la: 04/02/2004 07:42:22
au fost nerabdatori ca sa isi afiseze adeziunea...si nu s-au mai logat.!
ygrec, ai dreptate; cred ca p
- de
SB_one
la: 04/02/2004 11:55:49
ygrec, ai dreptate; cred ca putem gasi usor o denumire mai potrivita ( zilelor noastre) ptr. anonimi:
- D-na / D-nul Logaut .Ce zici? SB ................................................................ Moto: Crede in cel ce cauta Adevarul, Fereste-te de cel ce l-a gasit. (A.Gide)
adeziunea?
- de
Jimmy_Cecilia
la: 06/02/2004 06:52:07
adeziunea la partidul comunist?
regrete
- de
geani
la: 06/02/2004 08:39:41
geani. Stii cum e? Legea firii nu se schimba nicidecum in functie de forma de guvernare sau de politica. In continuare, in Romania se nasc copii si se joaca, pentru ca asa e legea firii, iar acesti copii nu s-ar naste daca tinerii nu s-ar iubi. Iar acum, tinerii se iubesc in vazul lumii. Putini mai stiu ce inseamna sa fii discret. Cat despre elevi citind, nu stiu ce sa zic da' parca nici pe vremea aceea nu-i vedeai citind pe strada. Iar acum profita de "noile cuceriri ale tehnicii" materializate in computere si internet. Elevii citesc in continuare, oamenii citesc, da' e adevarat ca mai bine se uita la TV. Legea firii duce viata mai departe. Dar poate ca ce inseamna viata pentru mine, nu are aceleasi valori pentru un tanar care la revolutie avea 8 ani si a invatat sa creasca "in concurenta". Asta e!
Ce regretati de pe vremea lui Ceausescu?
- de
(anonim)
la: 06/02/2004 08:59:29
doua lucruri:
1. linistea si siguranta zilei de maine... 2. in caz ca ti se facea o nedreptate aveai cui sa reclami... 3. Stiu ca o sa fiu considerat un "nostalgic", dar azi am o afacere care imi merge dar.... sunt mai bogat decat atunci insa ma consider un frustrat.... de un guvern de hoti ... si munca mea este furata pe nedrept. Coruptia sufoca orice activitate, initiativa daca nu faci parte din clanul lor. Am muncit pe branci 15 ani ca sa ma aleg cu o casa de circa 1 miliard de lei, 18 de salariati care lucreaza pentru punera in practica a unei inventii si pe care numai eu stiu cum fac sa le dau salariile cuvenite si la timp. de eram in vest sau america cu aceasta inventie eram acum miliardar pe cand aici numai piedici am fiindca refuz sa "cotizez" la partid. etc, etc...
Da regret!
- de
andrei banica
la: 06/02/2004 10:03:21
Regret ca nu am apucat sa pun mina pe el sa-i zic vre-o doua...
(Eram prea mic atunci, ca si acum)
A fost om bun, D-zeu sa-l ier
- de
SB_one
la: 06/02/2004 13:10:31
A fost om bun, D-zeu sa-l ierte! Numai pamintu' a fost rau.
Regret ca nu s-a dus de prin '48, sa prindem si noi alte vremi.( oricum, nasol, nu as mai fi fost propagandist!) SB ................................................................ Moto: Crede in cel ce cauta Adevarul, Fereste-te de cel ce l-a gasit. (A.Gide)
Regrete
- de
cenusareasa
la: 09/02/2004 00:20:52
Poate doar varsta care o aveam atunci!!!
adeziunea la sistem...
- de
ygrec
la: 09/02/2004 01:30:22
adeziunea la sistem...
La intrebarea "era mai bine p
- de
SolidEdge
la: 13/02/2004 15:15:39
La intrebarea "era mai bine pe vremea lui Ceausescu" obisnuesc sa raspund da categoric era mai bine spre stupefactia interlocutorului de cele mai multe ori.Dupa o pauza oarecum tensionata continui...eram cu cel putin 15 ani mai tineri...este oare cineva care poate spune nu la a
retrai epoca Ceausescu? Regret ca nu am inteles multe din cele ce le spunea referitoare la demnitatea nationala,la relatiile dintre state,la faptul ca a intuit perfect cum functioneaza mecanismul puterii in lumea libera.Dar cine sa-l auda darmite sa-l inteleaga.Ca sus numitul mecanism l-a facut sa actioneze singur spre propriul sfirsit.Regret naivitatea cu care il condamnam pornind de la galantarele goale...Sint multe de spus...facind abstractie de politica si analizind doar fenomenul istoric. E putin jenant sa vezi romani ce se conving singuri ca ce bine e dincolo si discursul lor politic corect.A facut si el ce la dus capul dar acum cu o oarecare detasare se poate spune ca vroia afirmarea si punerea pe harta a Romaniei cu demnitate si NB! de la egal la egal cu liberii.Ceea ce ha,ha ce gluma buna nu se poate.Cam asta...
|
![]() ![]() cautari recente
"rafail iubirea e-n toate"
"m-am indragostit de un escroc" "sfert" "sa ma tii" "iubire obisnuinta" "pan ioanid" "etno tv" "cum se scrie corect am vazut pe ion" "enunturi cu ortogramele voi si v-oi" "talpa" "camp semantic al fructelor" "provoacai" "insusiri pentru pamant" "avantaje si dezavantajele foto clasice" "animalutele" "brânzovenescu" "imprimul" "nul" "cerere-doamna directorsau doamna directoare" "vine anul nou" "banui" "ninsorii" "dialog intre o cană uzată şi un pui de floare" "dialoguri intre ger si papadie" "plumb" "cartea neagra" "treaba e buan" "pufosi" "nea" "cuvinte cu sens conotativ a cuvantului insula" mai multe... linkuri de la Ghidoo:
|
2- Gasca, prietenii din zilele acelea
3- O oarecare atmosfera de solidaritate intre oameni,pe care o numesc solidaritatea "oropsitilor" si care azi...homo hominis lupus.