-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Despre spiritualitatea ortodoxa, cu parintele Iulian Nistea


de admin la: 18/11/2003 13:28:00
modificat la: 12/06/2006 22:34:53
voteaza:
Cu bucurie, il avem printre noi pe Parintele Iulian Nistea, [preot] [ortodox] la [biserica] [romana] din Paris.

Poet, eseist, traducãtor, de fel din Alba-Iulia, a studiat la Cluj, Sibiu, [Bucuresti] si in prezent la [Paris]. Parintele Iulian modereaza de asemenea mai multe grupuri de discutii [internet] si intretine de asemenea un sit [web] de [spiritualitate] si [literatura] ce poate fi accesat la adresa - http://www.nistea.com () .


Cateva eseuri le puteti citi online la:
- http://www.nistea.com/eseuri.htm (test)

iar pentru cei interesati de un Curriculum vitae:
- http://www.nistea.com/cvfr.htm ()

Parintele Iulian va asteapta cu interes intrebarile legate de spiritualitatea [crestin]-ortodoxa, dar si de problematicile vremurilor actuale la care ortodoxia poate oferi solutii.
(comentariile sunt inchise) . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (579):


demelza(fosta#32334) Mya, it - de demelza la: 03/02/2005 06:18:31
demelza(fosta#32334)
Mya, iti tin urma fara sa vreau. Ori tu esti peste tot, ori suntem interesate in principiu de aceleasi subiecte.
Ideia este ca daca esti interesata, iti pot trimite eu un calendar crestin ortodox in fieacre an , ca am pe cineva care mie imi aduce mai multe exemplare. Daca intru in posesia adresei tale de mail, tinem legatura si iti trimit unul indata ce pot scoate nasucul la aer pe propriile-mi picioare.
Te pup.
#35231 (raspuns la: #32055) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
iconografie si dogma - de pr Iulian Nistea la: 03/02/2005 19:55:20
Doamne ajuta.

Cred ca in general intelectualii, si in special artistii si filosofii, nu pot ramâne indiferenti la alte viziuni asupra lumii, in afara de cea crestina. Nu vad nimic anormal in asta. Dar orice sistem de gândire, daca e absolutizat, devine o ideologie. As spune insa ca credinta e altceva. Credinta e de multe ori dificil explicabila, e dincolo de rational (nu in irational insa). Pornind insa de la "adevarurile credintei" (Dumnezeu personal, sufletul si nemurirea, iubirea si relatia plina de atentie, Fiul si Cuvântul, Duhul, caderea si restabilirea naturii umane, Intruparea lui Hristos etc etc.) construim niste sisteme de gândire ce ne sunt foarte utile, dar care oricum nu ni se cuvine sa le absolutizam. Macar pentru ca exista, cred eu, niste etape sau nivele sau grade ale Revelatiei credintei. Eu bunaoara sunt un convertit. Si daca stau bine sa ma gândesc din ateu intâi m-am convertit la Dumnezeu (Dumnezeul personal), apoi la crestinism, apoi la ortodoxie, si apoi la cele ale ortodoxiei etc... trecând prin toate acestea cred ca sunt adevarate nivele ale credintei, si asta relativizeaza putin lucrurile.

Ei bine, aceste sisteme si aceste viziuni determina si arta. Arta icoanei nu este una individuala, ci una ecleziala -- ceea ce inseamna ca este iesita din viziunea Bisericii lui Hristos, nu din propria viziune, individuala. Modul reprezentarilor iconice ortodoxe este legat de credinta Bisericii ortodoxe: incepând de la materialele utilizate, si mergând prin tehnici si simbolistica, totul in fapt. Artistul crestin ortodox nu intelege aceste elemente ale iconografiei ca pe niste limitari ale libertatii artistice, ci dimpotriva: sunt niste principii artistice care ies din principiile credintei, care este in primul rând eliberatoare si odihnitoare, iar nu impavaratoare si culpabilizatoare (cum pre adesea a ajuns sa fie!).

De aceea, ca sa inchei, nu cred ca exista o incompatibilitate intre iconografie si arta profana. Eu stiu un foarte bun iconograf - http://www.icones-grecques.com/ (francez convertit la ortodoxie) - care a fost si a ramas pictor inainte sa fie si acum sa ramâna iconograf.

Cele bune sa se-adune,
Cele rele sa se spele.

pr_iulian
- http://www.nistea.com (Spiritualitate si Literatura)
- http://www.calendar-ortodox.ro/ (calendar crestin-ortodox pe anul 2005)
- http://www.EgliseRoumaine.com (Biserica Ortodoxa Româna din Paris)
- http://www.icones-grecques.com (Icoane bizantine)
- http://www.OrthodoxesaParis.org (Ortodocsi la Paris)
#35294 (raspuns la: #34829) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
mesaj de raspuns - de getasart la: 07/03/2005 15:05:02
Sarut mina parinte.Si eu sunt artist plastic amator,nu am licenta in arte,dar am dat niste examene pe care le-am luat si fac parte din AAP-Bucuresti. Parinte,eu fac -pictura cu acul-,fac icoane,peisaje,flori,portrete; am lucrat si APOCALIPSA,respectind intry totul Biblia{www.getasart.go.ro},dar cind lucrez icoane, simt o caldura in dreprul inimii,o bucurie mare,de aceea cred ca aveti dreptate cind spuneti ca :nu le simtim ca pe niste limitari ale libertatii artistice ;daca nu traiesti cu adrevarat atunci cind faci icoana,cred ca nici nu este -icoana-este tablou fara valoare . Parinte,va rog tare mult,dupa ce vedeti lucrarile mele,vreti sa-mi raspundeti la [getasart@go.ro ?}. Va multumesc mult si Doamne ajuta!
#38481 (raspuns la: #35294) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Ce parere aveti despre ... - de VIM la: 16/03/2005 14:36:24
1. ecumenism,
2. vamile vazduhului?
#39567 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
VIM - de anisia la: 04/04/2005 22:21:39
din putinul ce-l cunosc in ale religiei, am sentimentul ca aceste "vami ale vazduhului" sunt numai in religia ortodoxa. e adevarat? si acest obicei de a trece prin mai multe intersectii (parca 9 la numar, daca-mi amintesc corect) cand este condus decedatul pe ultimul drum... si aruncatul de maruntei in fiecare intersectie ..ca sa aiba cu ce plati vamile pana la Sfantul Petru. nu am mai auzit povestindu-se despre un astfel de obicei la altii.
hm...vorba noastra din batrani "cate bordeie atatea obiceie" se aplica la nivel de neam, in cazul asta... (oare? crezi asta?)
#41891 (raspuns la: #39567) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
pentru VIM - de yrch la: 07/04/2005 10:59:24
Cred ca ecumenismul e o idee frumoasa, dar este imposibil de pus in practica. Dovada ca este cam un secol de cand a inceput miscarea ecumenica, iar rezultatele sunt nule. Cum s-ar putea intelege Biserica Ortodoxa cu protestantii, cand diferentele de dogma sunt atat de mari? Singura cale valabila ar fi sa renunte ei la prostiile si inovatiile lor si sa se intoarca in sanul Bisericii. Dar vor ei asa ceva? Ma tem ca nu...
In privinta vamilor vazduhului, nu prea stiu ce sa cred. De fapt, nu cred ca este atat de important sa stim exact cum se intampla lucrurile cu sufletul dupa moarte, adica detaliile "tehnice". Stim pe baza caror principii vom fi judecati, si asta este ceea ce conteaza. Modul in care se face judecata, si cine o face, astea conteaza mai putin.
#42311 (raspuns la: #39567) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Un Paste fericit pentru toata - de CatalinM la: 28/04/2005 23:03:07
Un Paste fericit pentru toata lumea. Dumnezeu sa ne ajute!
#46240 (raspuns la: #42311) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Ganduri despre "stilism" si altii - de Dragos Neacsu la: 25/05/2005 00:28:41
Am postat acum ceva vreme cateva mesaje legate de ortodocsii romani de stil vechi. Parintele Iulian mi-a indreptat afirmatiile cu blandete si le-a dat conotatia menita. Revin asupra subiectului pentru a pune in discutie un aspect nou, pe care l-am neglijat. Este drept ca o parte din bisericile ortodoxe au ales sa observe in continuare calendarul vechi. Ma intrebam insa zilele trecute de ce oare calugarii de la muntele Athos se impartasesc cu ortodocsii romani sau greci insa refuza categoric orice incercare de comuniune cu ortodocsii romani aflati pe stil vechi. Intr-una din cartile sale, parintele Cleopa povesteste grija cu care un calugar atonit s-a asigurat de legitimitatea parintelui ca preot ortodox, lansand sa se inteleaga ca, de va fi fost "stilist", nu ar fi putut sluji cu ei. Nu trebuie uitata nici marturia parintelui Ioanichie Moroi care a decis sa faca ascultare fata de ierarhi, desi initial se opusese.

Mi se pare ca stilismul se aseamana cu cangrena cu care Biserica Ortodoxa Romana se confrunta in Statele Unite: asa numina Biserica Ortodoxa "Libera". Desi nu la aceeasi scala, o parte din romanii din SUA au "decis" sa se "razvrateasca" si sa isi puna episcop nou. Inca se mai pot auzi acuzatii de genul "esti comunist", acuzatii bazate numai pe apartenenta la o parohie.

Unii se declara "liberi", altii pe "stil vechi" si acuza pe ceilalti ca sunt "comunisti" sau "masoni". Si in lista asta intreaga de insulte si jumatati de adevaruri, asa "comunist" si "mason" cum sunt, adaug o intrebare retorica: oare nu ar fi mai bine sa fiu "liber" de patimi si pe "stilul" atat de vechi si frumos al Sfintilor din Pateric, oare nu ar fi mai bine sa devin atat de "comunist" incat sa vad un egal in fratele meu si sa urmez lui Hristos? Poate ca acestea ar trebui sa fie lucrurile la care sa meditam... restul se va adauga noua.#51022 (raspuns la: #33182) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
pr Iulian Nistea - de cattallin2002 la: 31/05/2005 13:17:05
Draga parinte,
Daca aveti timp sa-mi raspundeti si mie, am citeva intrebari care ma framinta. Eu am devenit crestin ortodox de mai putin de 3 ani.
Am fost ateu dar tot timpul am cautat adevarul, l-am cautat pina acum acolo unde nu era.
Dupa aceea am fost atras de paranormal, pentru putin timp am fost de acord cu toate religiile crestine si apoi am aflat dreapta credinta.
Daca aveti timp sa raspundeti o sa astern si intrebarile.
Doamne ajuta.
#52500 (raspuns la: #32748) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
da, intrebari una cate una - de pr Iulian Nistea la: 01/06/2005 22:58:30
Hristos a inviat, Catalin.

Pune intrebarile pe rând, una intr-un mesaj, ca sa nu ne incurcam cu prea multe deodata.
Doamne ajuta,
pr_iulian
- http://www.nistea.com (Spiritualitate si Literatura)
- http://www.calendar-ortodox.ro/ (calendar crestin-ortodox pe anul 2005)
- http://www.EgliseRoumaine.com (Biserica Ortodoxa Româna din Paris)
- http://www.icones-grecques.com (Icoane bizantine)
- http://www.OrthodoxesaParis.org (Ortodocsi la Paris)
#52728 (raspuns la: #52500) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
intrebari - de cattallin2002 la: 07/06/2005 15:21:35
Va multumesc mult de raspuns. Am citeva intrebari care nu pot fi scrise decit pe privat. Dintre cele care pot fi scrise: eu citesc un talisman de 2 ani si nu stiu daca este ortodox, talismanul picaturilor de singe ale lui Isus. Daca nu e ortodox nu prea as vrea sa-l mai citesc.
As da si mail-ul meu dar nu stiu daca aveti timp sa-mi scrieti.
Cu dragoste, Catalin
#53774 (raspuns la: #52728) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Icoae si comuniune - de elisabeta la: 21/07/2005 20:14:27
Apreciez tot ce tine de religa ortodoxa
#60693 (raspuns la: #32747) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
talisman - de overload la: 23/07/2005 15:26:44
nu exista talisman ortodox ... citeste rugaciunile din cartea de rugaciuni
si o sa dobandesti tot folosul. chestii de astea: talisman, braul etc
nu prea sunt binecuvantate si in duh ortodox
#60868 (raspuns la: #53774) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Gand... - de Anamaria Stoica la: 28/07/2005 13:01:59
Doamne ajuta!

M-am gandit sa adaug un gand care mi-a venit acum, in timp ce citeam mesajele tuturor...

Cum se poate ca au existat, exista si vor exista oameni care ARD din toata fiinta lor pentru viata induhovnicita, au o sete enorma de Dumnezeu si se dezleaga cu usurinta de cele lumesti.
Astfel de oameni, sunt pentru mine o continua fascinatie... Sfantul Apostol Pavel, Parintii Sofronie din Essex, Rafail Noica, Daniil de la Rarau (Sandu Tudor), Seraphim Rose si lista poate continua la nesfarsit...

Oare nu cumva asa doreste Dumnezeu sa fim? Sa cautam cu ardoare, sa cercetam fara ragaz... Hristos ne cheama la fapta... Iar noi (eu sunt cea dintai, nu glumesc cand spun asta) mai zabovim putin si nu realizam ca viata aceasta este o Golgota (Pr. Rafail Noica), deci este nevoie in primul rand de chinul jertfirii sinelui, a obiceiului...

Oamenii de care vorbeam mai sus au mers direct inainte, fara sa priveasca nicidecum in spate, ci au privit la Hristos...

Acest gand se adreseaza in primul rand mie

Ma gandesc daca nu cumva in era comoditatilor, impietririi si a risipirii este mai grea inaptuirea...

Ce credeti?
#61895 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Parintele Nicolae Steinhardt - de Anamaria Stoica la: 28/07/2005 13:30:55
Parinte,

Si eu l-am descoperit pe Steinhardt intr-o perioada cand aveam nevoie de ceea ce Andrei Scrima numeste maestru...

Am constatat cu uimire ca la Facultatea de Litere din Bucuresti, "Jurnalul fericirii" nu prea a fost inteles. A vedea exclusiv latura literara a acestei scrieri este o eroare. Adevarul este ca ortodoxia a reprezentat un liman pentru multi intelectuali romani din perioada comunista (Parintele Nicolae, Petre Tutea etc.). Existau adevarate cercuri isihaste in inchisori (ex: Targu Ocna, Aiud etc.).

Parinetele Vasile Gavrila de la Biserica Studentilor din Bucuresti cita adesea o afirmatie a lui Pavel Florensky: marile reusite pe plan intelectual si nu numai s-au petrecut cu precadere in perioade zbuciumate ale istoriei.

Se poate vorbi de atitudinea omului in situatii-limita de care vorbeste Jaspers, citat de Pr Constantin Galeriu. Omul simte nevoia unui factor ordonator al situatiei iesite de sub control, iar singura sursa a unui astfel de factor este transcendentul, Dumnezeu reprezinta singura sursa de sens din lumea aceasta.

Parinte, se gaseste la Paris Jaspers? Pe piata romaneasca nu am gasit-o decat in limba franceza.

Pomeniti-va in rugaciunile sfintiei voastre!
#61898 (raspuns la: #7288) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
overload - de cattallin2002 la: 28/07/2005 15:20:40
Multumesc pt raspuns. Eu stiu ca exista talismane ortodoxe, se vind si la biserici. In fine, talismanul de care aminteam e o mostenire de cind am inceput sa devin credincios si nu stiam de nici o deosebire intre biserici.
Si ma intrebam daca nu e catolic.
Numai bine.
#61917 (raspuns la: #60868) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Rugul Aprins: Pr. Daniil de la Rarau (Sandu Tudor) - de Anamaria Stoica la: 29/07/2005 11:11:24
Ieroschim. Daniil de la Rarau (autorul "Acatistului Ragului Aprins") a scris ultima sa poezie - de o tulbratoare frumusete - in dimineata zilei arestarii sale. Se va stinge din viata in inchisoare bolnav si batut.

AM AUZIT CANTECUL PASARII UNICE

Dimineata, la ceasul rugaciunii,
Cand pe ramuri sta inca proaspata
Roua,
Am auzit langa mine
Cantecul pasarii unice.
Iata! Se inalta asa de minunat,
Asa de limpede
Si rasuna in atata ecou
Incat pare ca lumea,
Marea si larga lume,
Toata il asculta, firea toata il aude
Si ii raspunde,
Il aude
Si-l insoteste
Pana sus de tot
La Dumnezeu.
Privesc, pe mladita unei ramuri,
Intr-o picatura
Limpede de roua
Si ascult cantecul de lumina
Al pasarii.
In linistea lunga a clipei
Acesteia
Atat de inalte,
Fara voie imi inchipui
Bucuria cereasca;
Fara voie
O descopar acum,
In pacea
Starii e rugaciune
La care
Ma aflu si care
Ma stapaneste
Deplin.
O descopar nu ca o oprire
Si inecare
In simtire,
nu ca o pierdere
o uitare de sine
in extaz,
ci ca o ascutime de inteles
trait,
limpede si curat,
ca o necurmata
si nemarginita suire
tot mai apropiata,
tot mai crescuta
la inima
cea tainica
si sfanta a Domnului.

La inceputul lunii iunie 1958, dupa ce a slujit Utrenia, slujba de la miezul noptii, Parintele Daniil si-a cerut iertare de la toti vietuitorii Schitului Rarau si i-a intarit duhovniceste, spunandu-le ca va fi arestat de cei necredinciosi si va muri in inchisoare, marturisindu-l pe Dumnezeu.

Iata sfarsitul vietii unui ziarist care s-a intors la credinta in urma unei excursii la Muntele Athos unde a stat 2 sau 3 sapatamani (nu imi mai amintesc exact), iar cand a venit a organizat cunoscuta miscare a Rugului Aprins, apoi si-a vandut toata avutia si a intrat in monahism.

Este un exemplu foarte bun pentru oricare dintre noi, cei care sustinem - pe buna dreptate - ca traim niste vremuri tulburate, pline de confuzie, angoasa si deznadejde...

Linkuri in legatura cu viata si scrierile Parintelui Daniil Tudor:
http://ro.altermedia.info/religietraditii/daniil-tudor-floarea-de-foc-a-ortodoxiei_2471.html

http://www.biserica-mihai-viteazul.ro/ro/index/rugaciu/imn-ac.htm
http://ortodoxia.topcities.com/ST.html

http://www.cloudsmagazine.com/12/George_Enache_Rugul_aprins.htm

http://www.procesulcomunismului.com/marturii/fonduri/mradul/prolog.htm

Si una dintre cartile lui Mihai Radulescu despre preoti si mireni care au cunoscut viata de detentie in perioada comunista:

http://www.litdedetentie.as.ro/carte12.php

Doamne ajuta!

#62129 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
PARINTE, A-SI DORI SA VA INTR - de MOGECRI la: 29/07/2005 19:47:45
PARINTE, A-SI DORI SA VA INTREB CARE AR FII FOST VIATA DUMNEAVOASTRA DACA A-TI FII FOST NASCUT INTR-O ALTA PARTE A LUMII? DE ASEMENEA AS-I DORI SA VA INTREB, DE CE CRESTIN -ORTODOX? DACA AT-I FII FOST NASCUT IN INDIA DE EXEMPLU, A-TI FI PREDICAT BUDISMUL, SAU DACA A-TI FII FOST NASCUT IN ARABIA SAUDITA A-TI FI PREDICAT ISLAMUL? CE ESTE RELIGIA LA URMA URMEI... VAZAND CA ESTE INFLUENZATA DE ZONA IN CARE NE NASTEM SAU IN CARE TRAIM?ESTE DUMNEZEU CUMVA CATOLIC, CRISTIAN , MUSULMAN? SAU E OMUL CA ARE NEAPARATA NEVOIE DE SIGURANZA PSIHOLOCICA PENTRU A TRAI, CA I-SI INSUSESTE RELIGIA IN CARE ESTE NASCUT? RELIGIILE NU AU FACUT ALTCEVA DECAT SA DIVIDA OAMENII SI SA-I PUNA UNII IMPOTRIVA ALTORA.PENTRU CA UNUL PENTRU A AVEA FEDE IN RELIGIA SA TREBUIE SA FIE CONVINS CA E CEA GIUSTA, PENTRU CA DACA NU E CONVINS NU POATE AVEA FEDE. SI DACA E CONVINS CA RELIGIA LUI E CEA GIUSTA SI NU CELELALTE V-A INCERCA SA-I CONVERTEASCA PE CEILALTI LA RELIGIA LUI. INSA CEILALTI LA RANDUL LOR SANT CONVINSI CA RELIGIA LOR E CEA GIUSTA PENTRU CA DACA NU AR FI FOST CONVINSA NU AR AVEA FEDE IN EA. SI ATUNCI UITE CA RELIGIA DIVIDE SI DEVINE MOTIV DE URA INTRE OAMENI.
#62249 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
PANA SI BISERICA E BAZATA PE - de MOGECRI la: 02/08/2005 06:25:01
PANA SI BISERICA E BAZATA PE IERARHIE...AMBITIA NU-I LASA NICI PE PREOTI. NU AJUNGE SA FII OMUL LUI DUMNEZEU... TREBUIE SA URCI SCARA IERARHICA SA AJUNGI CINEVA CHIAR SI LA BISERICA. CRISTOS CE RELIGIE AVEA?SI CARE FACULTATE TEOLOGICA ABSOLVISE? I-SI ALEGEA APOSTOLII IN BAZA CARUI CRITERIU?
#62942 (raspuns la: #32616) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
locuri, religii, dezbinari - de pr Iulian Nistea la: 05/08/2005 17:30:02

Buna ziua.

Ma intâi de toate, cer iertare tuturor pentru pauza de prezenta pe forum...

Ma bucur ca puneti problema atât de clar, si sunt sigur ca raspunsurile ce se pot da la aceasta problema, nu vor fi niciodata atât de clare precum întrebarea !

Bine ziceti Dvs in motto'ul ce v-ati ales : "ma intereseaza sa traiesc , nu sa devin, ci sa fiu". Asa si eu, in legatura cu mine insumi, nu-mi pun întrebarea "ce ar fi fost daca...?", pentru ca acest soi de intrebari sunt absurde si fara folos : viata mea e asa cum e, si drumul meu e cel care este, si pe care il traiesc, si care nu e determinat, in cele sufletesti, de alegeri intelectuale -- credinta nu e atât credinta mea, ci credinta ce mi-a dat Domnul ; e un dar de la Dumnezeu, pe care eu doar l-am primit (si apoi lucrat, desigur).

Imi amintesc ca pe la 13-14 ani, în cautarile specifice acestei vârste, mi-am pierdut incet-incet credinta -- azi as spune ca e aproape un specific al acestei vârste punerea în chestiune a religiei ; în plus, nici nu prea avea cine sa-mi ma ajute sa gasesc niste raspunsuri oneste. Apoi, pe drumuri ocolite, am regasit-o pe la 19 ani -- sau mai degraba am fost regasit, in aceste cautari.

Nu povestesc niciodata momentul si felul in care am regasit pe Dumnezeu si Dumnezeu m-a regasit pe mine -- slabiciunea omeneasca face ca oamenii sa ridiculizeze unele lucruri care sub haina banalitatii ascund taina lui Dumnezeu.

Dar voiesc sa spun ca au fost niste etape, sau trepte, daca vreti, ca niste nivele ale Revelatiei :


  1. intai s-a nascut credinta (incredintarea interioara dincolo de explicatie, dar de nezdruncinat) in Dumnezeul personal, cum spuneti Dvs, dincolo de religii

  2. aceasta prima Revelatie este, cred, cea mai importanta, dar ea nu ajuta prea mult la a avea niste raspunsuri legate de felul/modul de viata "dupa Dumnezeu" -- asa, cautarile continua si omul ajunge la maximul Revelatiei : crestinismul, invatatura lui Iisus Hristos, care are in centrul ei Iubirea lui Dumnezeu si a aproapelui

  3. in Crestinism, din motive exterioare (bogatia vesmintelor ori tot felul de istorii legate de preoti ori de institutia Bisericii etc.), nu am simpatizat de la inceput cu Ortodoxia, desi era confesiunea predominanta in România -- dar pâna la urma tot acolo am ajuns, caci ea poarta pâna in zilele noastre Traditia neintrerupta primita de Apostoli de la Iisus


Acestea sunt etapele drumului meu, si nu am motive - nici de credinta, nici intelectuale -, sa-l ascund, sau sa-l pun in chestiune. Ce pun in chestiune adeseori este masura in care eu reusesc sau nu sa urmez acestui mod de viata lasat de Mântuitorul Iisus Hristos si de Apostoli si de Parintii nostri...

Desigur insa ca m-am intrebat si eu : Dar ce e cu oamenii care s-au nascut intr-o alta cultura si civilizatie, care n-au cunoscut crestinismul, fie inainte de Iisus Hristos, fie in zilele noastre ? -- O incercare de raspuns la aceasta intrebare a dat un Parinte al Bisericii, care a zis : "Stim unde este Biserica, dar nu stim unde nu este". Carevasazica : pentru ca suntem in aceasta cale primita de la Apostoli, stim ca suntem pe drumul cel bun ; dar nu stim ce este cu cei care nu sunt pe aceasta cale a Bisericii, si nu trebuie sa-i judecam pe cei care nu sunt in ea.

Pentru mine, Hristos este Lumina si Iubirea si Bucuria (etc.), asa incat eu cred ca orice suflet care trece in lumea cealalta prin moarte, intâlneste de o maniera nemijlocita aceasta Iubire si Lumina si Bucurie, si atunci acest suflet va face, intr-o cunoastere deplina si nemijlocita, o alegere pe care nu a avut ocazia sa o faca in viata.

Nu stiu daca un asemenea raspuns poate fi multumitor pentru Dvs -- dar pentru mine, el e conform credintei mele.

Cât despre dezbinare, chiar nu vad cum credinta crestina (care are in centru iubirea), poate fi dezbinatoare, zau !

Dia-volos (= "cel care dezbina", gr.) e numele Diavolului, a Satanei, nicidecum al lui Iisus !! Diavolul este cel care divide si dezbina, precum si oamenii care nu urmaresc iubirea in viata lor.

Toate cele bune.

pr_iulian

- http://www.nistea.com (Spiritualitate si Literatura)

- http://www.calendar-ortodox.ro/ (calendar crestin-ortodox pe anul 2005)

- http://www.EgliseRoumaine.com (Biserica Ortodoxa Româna din Paris)

- http://www.icones-grecques.com (Icoane bizantine)

- http://www.OrthodoxesaParis.org (Ortodocsi la Paris)

#63435 (raspuns la: #62249) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
BUNA ZIUA PARINTE. EU TRAIESC - de MOGECRI la: 06/08/2005 06:39:39
BUNA ZIUA PARINTE. EU TRAIESC IN EGIPT ,PRINTE MUSULMANI.SI SI EI SANT CONVISI CA RELIGIA LOR E CEA GIUSTA. E DIN CAUZA PROPAGANDEI CARE SE FACE. FIUL MEU ARE 9 ANI SI CAND CUNOASTE O PERSOANA INTREABA INTAI DE CE RELIGIE ESTE CA SA STIE CUM SA O TRATEZE. NU STIU DE UNDE VINE CU ACESTE IDEI PENTRU CA NOI PARINTII NU VORBIM RAU DE NIMENI SI NU JUDECAM OAMENII DUPA RELIGIE. INSA ACEST FAPT M-A FACUT SA INTELEG MAI MULT DESPRE RELIGIE SI DUMNEZEU. EXPLICATIA PE CARE O DAU FIULUI MEU E CA DIFERENTA DINTRE UN CRESTIN SI UN MUSULMAN E ACEEASI DINTRE UN STELIST SI UN DINAMOVIST, VAZAND CA FIUL MEU IUBESTE FOTBALUL. ALTEORI CAND MA INTREABA DESPRE O PERSOANA DE CE RELIGIE E II SPUN SIMPLU CA ESTE FIUL LUI DUMNEZEU . II MAI EXPLIC DE ASEMENEA CA PERSOANELE SANT BUNE SAU RELE INDIFERENT DE RELIGIE. AM AJUNS SA MA INTREB LA URMA URMEI CE DIFERENTA ESTE INTRE RELIGII?NU VAD DECAT O DIFERENTA EXTERIOARA DE RITURI . DACA AR FII SA FACEM O COMPARATIE UN CRESTIN SE DUCE LA BISERICA O DATA PE SAPTAMANA CA SA SE ROAGE MUSULMANUL O FACE DE CINCI ORI PE ZI. ASTA NU INSEAMNA CA MUSULMANUL ESTE MAI BUN DECAT CRESTINUL PENTRU CA SE ROAGA DE MAI MULTE ORI PE ZII.PROBLEMA E CA DUPA RUGACIUNE FIECARE SE INTOARCE LA OCUPATIILE LUI. TRAIM IN SOCIETATE SI SOCIETATEA ESTE BAZATA PE COMPETITIVITATE. COMPETITIVITATEA INSEAMNA AMBITIE , INVIDIE, EGOISM...ETC. NU STIM SA TRAIM ALTFEL PENTRU CA ASA AM FOST INVATATI DE CAND NE-AM NASCUT:TREBUIE SA FIM MAI BUNI, MAI DESTEPTI MAI FRUMOSI MAI BOGATI... ETC. RELIGIA NU SCHIMBA CU NIMIC ACEASTA STARE DE LUCRURI. PANA SI CALUGARII CARE CRED CA LASA LUMEA IN SPATE, RAMAN IN ACEASTA LUPTA A COMPETITIVITATII. NU LE AJUNGE SA FIE SIMPLII OAMENI A LUI DUMNEZEU.... DORESC SI EI SA URCE SCARA IERARHICA. SI ATNCI RELIGIA CE POATE FACE? CRISTOS A FOST UN OM SIMPLU SI ASA SI TOTI PROFETII. CUM PUTEM SA II URMAM CAND NOI NU MAI STIM CE INSEAMNA SA FII SIMPLU. DIN PACATE AM DEVENIT PERSOANE F COMPLEXE, SI NU MAI STIM SA FIM PUR SI SIMPLU. AM INTRAT IN ACEST CERC AL DEVENIRII SI NU VOM IESII PANA LA MOARTE. ATNCI NE V-OM DA SEAMA CA SCOPUL VIETII A FOST SA FIM, SI NU SA DEVENIM. IN CEEA CE PRIVESTE RELIGIA AM O MARE NEDUMERIRE:E BAZATA PE UN SISTEM DE RASPLATA / PEDEAPSA DACA FACI CEEA CE TI SE SPUNE VEI FII RASPLATIT DACA NU FACI VEI FII PEDEPSIT. ACEST SISTEM ESTE BAZAT PE EGOISM , PENTRU CA O PERSOANA CAND FACE BINE O FACE PENTRU EL INSUSI IN PRIMUL RAND PENTRU A FII RASPLATIT SAU O FACE DE FRICA CA EL INSUSI V-A FII PEDEPSIT. CU ALTE CUVINTE ''HAI SA AJUT PE CINEVA CA POATE ASA DUMNEZEU O SA MA DUCA IN RAI'' SAU ''L-AM AJUTAT CA DACA NU DUMNEZEU M-AR FII TRIMIS IN IAD''. BINENTELES NU GENERALIZEZ, MAI SANT SI CEI CARE FAC BINE PENTRU CA SIMT CA ASA ESTE JUST FARA SA SE ASTEPTE NICI O RECOMPENSA SA DIN FRICA DE VREO PEDEAPSA INSA ACESTE PERSOANE SANT BUNE INDIFERENT DE RELIGIA PE CARE O AU. NU SANT OARE ASTIA OAMENII LUI DUMNEZEU?
#63638 (raspuns la: #63435) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
preoti - de elisabeta la: 12/08/2005 16:13:24
Am intalnit intr-o carte urmatoarea comparatie:asa cum printr-o teava ruginita se revarsa apa izvorului potabila ,harul divinitatii se revarsa prin preotul chiar nevrednic.Importanta este credinta si nu judecarea aproapelui.
#65040 (raspuns la: #62942) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Anamaria - de cattallin2002 la: 14/08/2005 12:17:04
Frumos ce ai scris. Eu am participat la Brasov la citeva intilniri ale tinerilor organizate in biseirca ce cred ca se numea Rugul aprins. Nu stiu sigur, oricum, se mai organizeaza si acum, dar din motive de sanatate nu prea mai ajung.
Cu bine
#65272 (raspuns la: #62129) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Viata de dupa moarte - de andry_79 la: 29/08/2005 12:58:44
Buna ziua!Numele meu este Andreea si as dori sa stiu ce se intampla cu sufletul dupa ce persoana respectiva moare.As vrea deasemenea sa aflu daca exista viata dincolo de moarte.Va multumesc anticipat si astept raspunsul Dvs.
Cu stima, Andreea.
#68460 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
adresat parintelui Nistea - de bloom la: 01/09/2005 13:32:55
bloom

Va salut. Se stie ca in lume se pune problema "raului". Exista urmatorul paradox, la care nici cea mai subtila scoala de gandire nu ia gasit raspuns: daca D-zeu exista, atunci este responsabil de tot raul din lume si omul nu este liber sau daca nu exista, atunci omul este responsabil, si D-zeu nu mai este atotputernic.
Si cum oare ar putea omul sa accepte o libertate impusa de o fiimta superioara? Singura libertate pe care poate s-o accepte omul este libertatea de gandire.
Care este punctul dumneavoastra de vedere? In ce ma priveste lucrurile imi sunt clare. Singura forma de dumnezeire este in om. Accept zicerea:daca D-zeu nu exista, cel putin sa traim ca si cum ar exista. Este o necesitate a omului, fara de care habar nu am ce ar face.


#68939 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Ma intreb si va intreb,parint - de doctors la: 04/09/2005 13:00:38
Ma intreb si va intreb,parinte,de ce biserica crestina nu este la fel de unita ca in vremurile primordiale?Au aparut de-a lungul veacurilor diverse culte,chiar secte,multe dintre ele nerecunoscute si chiar renegate de biserica traditionala.Este posibil ca in viitor toate confesiunile crestine sa se uneasca intre ele?
#69583 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
doctors - de cattallin2002 la: 07/09/2005 16:42:26
Pina raspunde parintele o sa incerc sa dau eu un raspuns scurt, din ce cunosc eu.
Asa cum a spus si Domnul Iisus, biserica va ramine aceeasi pina la sfirsitul veacului, una si neschimbata (ca si Dumnezeu). Celelalte s-au indepartat mai mult sau mai putin de la biserica lasata de Dumnezeu pe pamint. Exista profetii ca se vor intoarce la ortodoxie mare parte din credinciosi, adica se vor uni. Dar sa se formeze prin unire o noua doctrina, un amalgam din mai multe confesiuni este putin probabil, asta ar putea fi facuta fara participarea bisericii ortodoxe.
#70306 (raspuns la: #69583) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
despre unire - de pr Iulian Nistea la: 15/09/2005 03:34:29
Doamne ajuta.

1. "de ce biserica crestina nu este la fel de unita ca in vremurile primordiale?"

Toti suntem tentati uneori sa vedem in roz "vremurile primordiale", ca un fel de timp mitic de care vorbeste di Mircea Eliade: illo tempore...

Si eu ma surprind uneori zicându-mi: "Ah, ce bine era in vremea Sfintilor Parinti".

Totusi, acest soi de gând e o adevarata ispita, si studiul atent al istoriei crestinismului, arata ca secte si grupuri si grupuscule au existat dintotdeauna (chiar din Faptele Apostolilor vedem ca existau astfel de grupuri). Grupari "gnostice" au existat dintotdeauna la marginea crestinismului.

Chiar cuvântul "erezie", haeresis, pe care apostolul Pavel il foloseste era legat de existenta acestor grupari. El se refera la o parte de adevar care e luata pentru adevarul intreg. De exemplu, ca si cum ai spune: mâna este omul. A lua deci un fragment dintr-o realitate pentru acea realitate. Acesta viziune a fost aplicata si grupurilor care se rupeau din unitate idealizand ceva ce de fapt era un fragment. Acestea erau numite eresuri.

Toate aceste probleme au existat dintotdeauna, de la caderea lui Adam in fapt, care este marea rupere a unitatii: unitatea cu Dumnezeu, de unde apoi a inceput schizofrenia omului si dificultatea lui de a fi unit cu aproapele si creatia...

2. "Este posibil ca in viitor toate confesiunile crestine sa se uneasca intre ele?"

Cred ca e bine ca fiecare din noi sa lucreze unirea: cu Dumnezeu ; apoi in sine insusi - impotrivindu-se schizofreniei dintre trup si suflet, dintre simturi etc.; apoi cu aproapele sau.

Cred ca e bine sa vrem unirea confesiunilor crestine (dar cum? in ce fel?), dar eu personal cred ca marea unire se va produce atunci când Hristos va veni intru slava Sa si va fi "totul in toate", cum spune Scriptura.

Doamne ajuta.
pr_iulian

- http://www.nistea.com (Spiritualitate si Literatura)
- http://www.calendar-ortodox.ro/ (calendar crestin-ortodox pe anul 2005)
- http://www.EgliseRoumaine.com (Biserica Ortodoxa Româna din Paris)
- http://www.icones-grecques.com (Icoane bizantine)
- http://www.OrthodoxesaParis.org (Ortodocsi la Paris)
- http://www.orthodoxesaparis.org/blogs/iulian_nistea/index.php (Echo orthodoxe)
#72350 (raspuns la: #69583) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
despre Dumnezeu, om, libertate... - de PRSTROILESCU la: 20/09/2005 23:27:27
Doamne ajuta!

Dati-mi voie sa va adresez acest comentariu la problema complexa pe care ati expus-o:
1. Paradoxul este un enunt pentru care exista atat demonstratia ca este adevarat cat si demonstratia ca este fals. Enuntul dumneavoastra face abstractie de GANDIREA CRESTINA sau mai frumos exprimat de FILOSOFIA CRESTINA, cea in care sau atins cele mai inalte culmi atat in definirea conceptelor de Dumnezeu, om, credinta, bine,rau, libertate etc., cat si in exprimarea practic inepuizabila a relatiilor foarte complexe existente intre toate aceste concepte. Filosofia crestina (adica teologia - in adevaratul sens al cuvantului, nepervertit de folosirea abuziva de catre secte sau alte religii) valorifica armonios filosofia greaca, fara a se indeparta de la esenta proprie, invatatura evanghelica a Domnului,Dumnezeului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos, Cel ce este in acelasi timp Dumnezeu si om, iar aceasta valorificare poate constitui un argument, daca vreti, despre subtilitatea, seriozitatea -ce nu poate fi ignorata- a acestei filosofii.
In acelasi timp enuntul ''paradoxului'' dvs. foloseste -cred ca fara sa va dati seama- o tactica grosolana de manipulare a opiniei, ce impiedica un ratiomanent corect, capabil sa se apropie de adevar.
2. Pozitivismul a incercat sa-l elimine pe Dumnezeu din ecuatia creatiei universale, dar nu a reusit, ci dimpotriva, marii savanti, mai ales cei din sec. XX, dar si cei contemporani, au ajuns la concluzia ca ''fara Dumnezeu nu ar fi existat nimic'', daca ni se permite aceasta exprimare necizelata.
3. As recomanda celor care au nelamuriri sau ''certitudini'' ca ale dumneavoastra, doar sa citeasca putin din carti ale unor autori crestini sau ale unor oameni de stiinta care ''au ajuns'' la Dumnezeu, daca ar fi suficienta lectura. Dar cheile intelegerii nu sunt in afara, ci in interior.
Altfel spus:cum despre fizica nu poate vorbi competent decat cel care a studiat si experimentat fenomenele fizicii, cu atat mai mult cand este vorba despre ce inseamna Dumnezeu si Biserica.
Experimentul, in fizica-esenta stiintelor naturale, il face pe cercetator sa ''traiasca'' experienta, sa o simta, sa o descrie, iar apoi sa o explice. Nu poate spune, la sfarsitul experientei:nu am facut nimic, nu am simtit nimic, nu exista vreo concluzie. Asemenea este in fenomenul credintei, dar complexitatea acestuia este infinita, pentru ca trece dincolo de materie incluzandu-o. Din afara credintei nu poate vorbi cineva despre credinta din afara fara sa greseasca.


#73554 (raspuns la: #68939) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
depre Dumnezeu, om , libertate - de marianism la: 05/10/2005 19:11:19
Din afara credintei nu poate vorbi cineva despre credinta din afara fara sa greseasca.
PARINTE eu zic ca poate vorbi si cu mai multa obiectivitate ptr ca ,,crede si nu cerceta,, e depasita nici fata mea care are 7 ani nu intelege pina nu cerceteaza
#76914 (raspuns la: #73554) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
marianism - de cattallin2002 la: 06/10/2005 13:45:42
Ai dreptate in ceea ce scrii "",,crede si nu cerceta,, e depasita nici fata mea care are 7 ani nu intelege pina nu cerceteaza "".
Singura problema este ca o aplici gresit, in Sfinta Scriptura scrie, dimpotriva, sa cauti si vei gasi adevarul. Vezi, se potriveste si aici, daca cercetam vedem ca nu este o afirmatie care nu se potriveste cu credinta noastra. Asta e parerea mea.#77084 (raspuns la: #76914) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Pt. Marianism - de wp la: 11/10/2005 14:17:32
Există o singură cale de a vedea credinţa din afara ei şi anume fiind necredincios. Mie îmi este greu să înţeleg cum cineva necredincios fiind, poate analiza credinţa obiectiv, ştiut fiind că, cele două direcţii de a vedea lumea, operează cu totul şi cu totul alte instrumente. Afirmaţia este foarte îndrăzneaţă, însă nu ştiu în ce măsură poate avea şi acoperire.
Dictonul "crede şi nu cerceta" nu aparţine Sfintelor Scripturi. Acesta a fost folosit de Biserica Catolică într-o anumită perioadă istorică cu un anumit scop.
În completarea lui Catalin, doresc doar să afirm că Sf. Apostol Pavel spune undeva să cercetăm toate lucrurile şi să luăm ceea ce este bun.
Însă, pentru a analiza obiectiv credinţa trebuie să fii "înauntrul" ei, măcar şi pentru faptul că se numeşte credinţă, deci prima condiţie este să crezi.

Doamne ajută,

Paul
#77949 (raspuns la: #76914) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
wp - de cattallin2002 la: 14/10/2005 15:22:00
Din pacate sint f putini care gindesc ca noi, mai ales pe site-ul acesta.
Numai bine
#78638 (raspuns la: #77949) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cattalin2002 - de wp la: 02/11/2005 20:48:19
iti pot recomanda - in cazul in care esti interesat - site-uri cu tematica crestina, atat ortodoxa cat si dialoguri cu alte confesiuni crestine.

Paul
#83917 (raspuns la: #78638) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
buna - de carmen_20051 la: 02/11/2005 20:48:19
buna in primul rand...abia am descoperit site-ul acesta si mi se pare interesant...ca orice tanar si eu imi pun multe intrebari.... poate mai multe decat ar trebui...insa ma "obsedeaza" chestia asta:de ce tinerii din ziua de azi se indoiesc din ce in ce mai mult de existenta lui Dumnezeu? (trebuie sa recunosc faptul ca fac si eu paret din acea categorie)...de ce ne este asa de greu sa acceptam un lucru pe care multi il accepta?....mie imi este greu sa cred ca exista cineva care ne dicteaza viata...astfel cred ca ,intr-un fel sau altul,Dumnezeu este "vinovat"de destinul fiecaruia,de binele si raul din lume.....insa ar mai fi cateva intrebari pe care as vrea sa le pun insa nu pot sa le spun asa tuturor...daca s-ar putea as vrea si eu adresa de e-mail a parintelui sau un id de messenger...pa
#83936 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
wp - de cattallin2002 la: 03/11/2005 15:26:44
Mersi de recomandare. Poti sa-mi recomanzi citeva site-uri, ca aici doar vorbim despre vorbe. (nu pe subiectul asta, bineinteles). Hai sa mai discutam noi pina una alta.
#84320 (raspuns la: #83917) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Catalin - de wp la: 16/11/2005 10:57:10
Am incercat sa-ti transmit pe adresa de e-mail privata linkurile, insa sistemul m-a informat ca e-mailul tau nu este de gasit.
Este in regula adresa ta de e-mail?

Paul
#87904 (raspuns la: #84320) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
wp - de cattallin2002 la: 16/11/2005 16:33:24
Cred ca e in regula pt ca mi-a scris cineva. Mai vorbim.
Numai bine
#87999 (raspuns la: #87904) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
wp - de cattallin2002 la: 16/11/2005 18:53:52
Nu mi-ai raspuns cum ramine cu propunerea sa ne rugam unul pt altul. Esti de acord?
#88044 (raspuns la: #87904) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Doamne ajuta! - de vashita la: 20/11/2005 15:10:11
Fiind noua la Cafenea , am inteles repede ca sunt putine temele care se pastreaza serioase .
Am remarcat viziunea ta asupra credintei si chiar este...vasta. Oare nu aceasta este insesi credinta??
Cum sa definesi omul credincios in lumea aceasta intr-o continua evolutie, dar spre ce anume?
Oare nu Cumpatarea este singura diferenta intre oameni ?

Iustina.
#89059 (raspuns la: #77949) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
As vrea sa-l intreb pe Parint - de kedi la: 20/11/2005 15:10:11
As vrea sa-l intreb pe Parinte cate ceva despre taina Spovedaniei si cea a Impartasaniei. Am avut ocazia sa-l cunosc pe Parintele Cleopa si printre altele, imi aduc aminte ca spunea ca o spovedanie adevarata dureaza cel putin 7 ore fara intrerupere. Ce poti sa spui in cateva minute si de unde stii daca nu le-ai omis pe cele mai 'grele' ??? Cum stii daca poti sau nu sa te impartasesti?
Dezlegarea pentru Impartasanie de catre preot tine foarte mult si de toleranta acestuia... cum e bine asadar?
In Biserica armeana de exemplu, crestin ortodoxa dupa cum stiti, poate cea mai veche din Romania, spovedania nu se face individual, Parintele aminteste cam toate pacatele posibile (si in majoritatea te regasesti) si cei spovediti se roaga pentru iertare atunci cand se regasesc in cele spuse de Preot. Dreptul la Impartasanie este acordat tuturor..., cu conditia de a fi postit min 2 saptamani si evident inainte de a fi impartasit.
Pacatuiesc daca ma spovedec si ma impartasesc astfel???
#89066 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
wp si kedi - de cattallin2002 la: 24/11/2005 18:36:10
Cine vrea sa intre si pe subiectul cu evolutionismul http://www.cafeneaua.com/node/view/5055
Numai bine
#90345 (raspuns la: #89066) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
spovedanie adevarata - de marianad 22 la: 27/11/2005 10:37:37
Draga kedi,
Spovedania adevarata si primita de Dumnezeu se face individual in fata Icoanei Mantuitorului, in auzul numai al preotului.
Astfel preotul poate judeca, cu ajutorul Duhului Sfint, ce canon sa dea pentru diferitele pacate.
Daca spovedania se face colectiv atunci omul isi da singur canonul???
#90922 (raspuns la: #89066) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Viata dupa moarte - de marianad 22 la: 27/11/2005 10:37:37
Draga Andry ,
Sigur ca exista viata dupa moarte,( citeste Epistola I a Sfintului Apostol Pavel catre Tessaloniceni cap 4: 13-14); iar de n-am crede ca exista viata dupa moarte nu am fi crestini ordodocsi,pentru ca n-am crede in cuvintul Domnului din Evanghelie( intreaba un preot pentru citate exacte)
Sufletul omului, primele 3 zile de la moarte,sta in jurul casei; dela 3 la 40 de zile calatoreste cu Ingerul Pazitor prin Rai si iad, unde poate sa intilneasca suflete pe care le cunoaste. A 40 a zi Dumnezeu face judecata particulara si sufletul e tinut in Rai sau trimis in iad, depinde de viata care a dus-o.
De aceea se face parastasul de 40 de zile sa-l rugam pe Bunul Dumnezeu sa fie milostiv sufletului plecat de la noi.
#90924 (raspuns la: #68460) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Biserica... - de marianad 22 la: 27/11/2005 10:37:37
Noi avem religia de la Hristos, El e Dumnezeu, El a venit in lume sa ne arate Calea Adevarului si i-a crestinat intii pe Apostoli (dintre care Apostolul Andrei ne-a crestinat pe noi)
Preotii care au mindria ca neaparat sa urce treptele ierarhice,trebuie sa se roage mai mult sa le dea Bunul Dumnezeu intelepciune, rabdare si sa accepte pozitia la care sint pusi. Tine minte ca si preotii sint oameni si cel rau ii ispiteste mai mult, tocmai ca sint oamenii lui Dumnezeu
#90927 (raspuns la: #62942) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
vamile vazduhului - de marianad 22 la: 28/11/2005 10:16:49
Draga Vim.
Ai dreptate, numai crestini ortodocsi, cred in vamile vazduhului. Problema e ca sint adevarate si nu sint povesti.Daca citesti carti ale Parintelui Cleopa or Arsenie Boca si multi alti o sa te convingi ca ele exista si la fiecare vama cei rai asteapta sufletul omului care nu si-a spovedit pacatele
#91086 (raspuns la: #41891) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Al saselea simt, bine sau rau - de mayara la: 28/11/2005 17:22:21
Am un al saselea simt foarte dezvoltat. Adica, simt oamenii, presimt unele lucruri inainte sa se intample, etc.
Intrebarea e: este acesta un lucru bun sau rau?
Eu am auzit tot felul de comentarii, ba ca ar fi bun, ba ca ar fi rau, ca vine de la diavol, el poate din cand in cand sa-ti mai arate viitorul.
Ideea e ca mie mi s-au intamplat multe lucruri urate cand am fost mica, si din cauza asta, zic eu, am unele sensibilitati aparta.
As dori sa vb. cu cineva despre asta, poate ma ajuta si pe mine cineva.
#91177 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Iata adresa unui forum ortodo - de CatalinM la: 28/11/2005 23:56:54
Iata adresa unui forum ortodox, daca e cineva interesat.
http://forum.schituldarvari.ro/
#91362 (raspuns la: #91177) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
mayara - de cattallin2002 la: 30/11/2005 13:17:01
"Am un al saselea simt foarte dezvoltat. Adica, simt oamenii, presimt unele lucruri inainte sa se intample, etc."
Cel mai bine ar fi sa vorbesti cu un preot, adica un duhovnic. Eu am avut capacitati paranormale practicind reiki, dar mi-am dat seama cind am devenit credincios ca nu sint de la Dumnezeu si nu am mai practicat de atunci deloc, am uitat si semnele.
Oricum tu vorbeste cu un parinte, sa te spovedesti si sa nu mai dai atentie la aceste capacitati, nu le baga in seama si nu mai apar. Asa cred eu.
Numai bine.

cattallin2002@yahoo.com
#91703 (raspuns la: #91177) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
marianad - de cattallin2002 la: 30/11/2005 13:21:44
Foarte bine ce scrii, ma bucur ca scrii adevarul.

cattallin2002@yahoo.com
#91705 (raspuns la: #91086) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
sarbatori/credinta - de doctors la: 30/12/2005 16:41:23
In ultimii ani mi s-a parut ca spiritul sarbatorilor a capatat un iz usor comercial;ma insel eu oare?
#97863 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Credintza in Dumnezeu...incerc sa-tzi raspund - de Templer la: 11/01/2006 21:11:51
Nimeni nu ne dicteza viatza ci ne lasa-m dictatzi..in al doilea rind tinerii din ziua de azi nu cred in Dumnezeu?Eu cred ca raspunsul e simplu:nu sint clarificatzi si sint materialisti.
Adica ,in scoli se invatza matematica,care este o stiintza foarte exacta,fizica e de asemenea o materie materiala si de aceea spun totzi eu cred numai ce vad?Foarte scurta modalitate de a gindi fiindca noi respiram aer.E asa?Dar aerul nu putem sa-l vedem sau sa-l prindem in mina si sa spune-m,il am!!!.A doua intrebare.Vintul potzi sa-l vezi? Nu.Dar il simtzi fara sa vrei.Trebuie sa fii pregatit sa crezi in Dumnezeu si aceasta pregatire se naste prin educatzie si respect fatza de tot ceea ce te inconjoara.
In alta ordine de idei destinul ni-l facem singuri.Cauta si vei gasi...
Dumnezeu a zis:luati pamintul si facetil roditor,inmultitiva si fitzi "fertili"(s-au roditori)...in alta ordine de idei el ne-a dat tot ce ne trebuie dar de rest sintem singuri raspunzatori prin faptele nostre ne influentzam viitorul."De binele si raul din lume"nu e raspunzator Dumnezeu, ca daca un musulman spune ca in numele lui Alah trebuie sa ucida asta nu inseamna ca Alah a spus "ucide"(poruncile exista si la ei)....Omul isi intoarce lucrurile asa cum i se potrivesc lui cind a facut greseala fiindca ai este rusine de ceea ce a facut si se simte vinovat.Daca toata omenirea ar trai dupa cele zece porunci nu am mai pune probabil asemenea intrebari.
Citeste si vei afla dar fii atenta ca "adevarul" atrage dupa sine tristetze si dezamagire.Nu te preocupa cu intrebari complicate filosofice ci ia exemplu simplitatea si credintza lui Isus in noi.Si nu uita El ti-a dat, restul trebuie sa-l culegi singura.
Ma-s bucura sa te fi ajutat !
Daca mai ai intrebari..oricind am sa incerc sa-tzi raspund
Cu respect
#99662 (raspuns la: #83936) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
daca-mi dai voie am sa incerc sa raspund - de Templer la: 11/01/2006 21:11:51
Exact asta este calea..
Raspunsul e profund de gindit..
In primul rind:fara religii ne-am bate inca cu pietre sa-u am vina cerbi cu sagetile.Religia a reusit sa uneasca oamenii in biserici,temple,tzari sa-u state si prin aceasta a dat si impulsul de dezvoltare.Exact aceasta dezvoltare a necesitat din timp in timp o anumita actualizare din care sa-u nascut alte idei religioase noi si de aceea aceasta multiculti..
Cind o sa invatam sa traim unul cu altul indiferent de forma religioasa fara sa ne batem atunci am recunoscut "adevarul"
Caile sint intortocheate(fiindca gindim prea intortocheat) dar sint totusi simple cind ai credintza.
Cu respect
#99668 (raspuns la: #62249) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
- de jeniffer la: 07/02/2006 19:34:39 Modificat la: 27/06/2009 12:00:32
anulat
#104445 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
preotii in Romanai - de danaman la: 22/02/2006 20:32:41
ce parere aveti ca pentru un post de preot2.3 sau 4 se cer 10.000-15.000 Euro in Brasov, iar in Bucuresti mult mai mult? De unde poate scoate un absolvent o asemenea suma(pe chitanta fiind data- ca doar e "donatie")?
#107526 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
preotii muncitori - de cosmin man la: 02/03/2006 12:10:15
Parinte Iulian,
ca om care a studiat 9 ani teologia sunt de acord cu ce spuneti, ca preotul ar trebui sa fie permanent disponibil pentru nevoile credinciosilor. Ca om care traieste si munceste in Statele Unite ale Americii pot insa sa va spun ca e imposibil sa supravietuiesti, cel putin aici, daca nu ai un loc de munca, pe langa altar. Poate am spus prea mult "supravietuiesti", caci nu te lasa Dumnezeu sa mori de foame, dar daca ne gandim ca vin copiii, de care trebuie si vrei sa ai grija, si carora vrei sa le oferi tot ce ai mai bun, problema unui loc de munca devine o necesitate.
Spre exemplu, preotul de la biserica pe care o frecventez lucreaza in timpul saptamanii ca sofer de camion. Cunosc un caz si in Romania, in jud. Cluj, un preot din Apuseni fiind nevoit sa lucreze in timpul saptamanii ca agent comercial. E trist, dar poate ca un preot care munceste si, in acelasi timp, are grija de sufletele care i-au fost date in grija si o face cu constiinta curata e de 100 de ori mai vrednic de fericirea vesnica decat multi episcopi.
Oricum, eu nu vad nici o problema in a munci, pe langa preotie (pe langa preotie e gresit spus de fapt, pentru ca preotia nu este o demnitate, dupa parerea mea, ci este o stare de a fi), cu conditia insa sa nu iti neglijezi indatoririle de pastor de suflete. Stiu ca asta presupune multa munca si multe sacrificii, dar daca avem in minte scopul nostru suprem, daca ne tinem mintea in iad si sufletul la DUmnezeu, cred ca este cel mai frumos de imbinare a lucrarii preotesti cu lumea.
Doamne ajuta-ne
#109097 (raspuns la: #4723) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
minciuna - de jeniffer la: 04/03/2006 21:06:38
cine crede ca femeia poate fi insarcinata fara ajutorul unui barbat?pentru mine religiile povestec ceva fantastic,care trebuie privit asa.cei care cred ca maria a avut un copil singura,nu cred ca mars si jupiter exista.deci ce e mai bine?timp ca religia nu va fi privita pe pamint ca ceva imaginar,oamenii nu se vor intelege.
#109539 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Draga Jeniffer - de wp la: 06/03/2006 13:54:56
Eu cred ca o femeie poate fi insarcinata si fara ajutorul unui barbat. Si nu ma refer la fecundare artificiala. Cred si ca, Mars si Jupiter exista.Si mai cred ca, este bine sa le crezi pe amandoua.
Din pacate - din punctul meu de vedere - majoritatea oamenilor occidentali si nu numai, cred ca religia este ceva imaginar. Par ei a se intelege mai bine? Conform celor spuse de tine, cel putin ei, ar trebui sa se inteleaga mai bine. Eu nu vad asa ceva.

Insa eu am pus carul inaintea boilor. Ce intelegi prin religie? Atat timp cat toate sunt puse in aceasi "oala" este greu sa ajungi la o concluzie.

Paul
#109874 (raspuns la: #109539) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
wp - de jeniffer la: 07/03/2006 08:40:29
daca tu preferi sa devii o fantoma,inger sau nu mai stiu ce,tinar si frumos ca niciodata,presupun,dupa moarte,eu prefer versiunea stiintei.pentru mine religia include ideile unor texte vechi care reflecta o epoca in care nu cunosteau varianta stiintei in ceea ce priveste originile omului si ceea ce ne inconjoara.esti liber sa traiesti in trecut,nu esti singurul.in acelasi fel locurile religioase imi procura aceleasi sansatii ca oricui,facind parte din istoria noastra.dar cunosc ceea ce devine un mort,nu-mi fac iluzii.
#109943 (raspuns la: #109874) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
jennifer - de wp la: 07/03/2006 20:07:34
Nu prefer sa devin nimic din ceea ce ai scris tu. Nici nu este acesta sensul religiei, desi, repet, nu poti discuta despre religii la termenul general. Varianta stiintei mi-ar fi suras si mie, in cazul in care, ar explica ceva. Dar ea numai constata..si chiar si asta, pana la un punct.
In alta ordine de idei: de ce ai simtit nevoia de a scrie despre ateismul tau tocmai aici si tocmai unui preot?
Eu daca as fi ateu - si am fost - nu m-ar interesa sa scriu despre ceva ce nu exista. Nu exista, deci nu am ce discuta despre asta.
Sau...?

#110000 (raspuns la: #109943) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: