-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Despre spiritualitatea ortodoxa, cu parintele Iulian Nistea


de admin la: 18/11/2003 13:28:00
modificat la: 12/06/2006 22:34:53
voteaza:
Cu bucurie, il avem printre noi pe Parintele Iulian Nistea, [preot] [ortodox] la [biserica] [romana] din Paris.

Poet, eseist, traducãtor, de fel din Alba-Iulia, a studiat la Cluj, Sibiu, [Bucuresti] si in prezent la [Paris]. Parintele Iulian modereaza de asemenea mai multe grupuri de discutii [internet] si intretine de asemenea un sit [web] de [spiritualitate] si [literatura] ce poate fi accesat la adresa - http://www.nistea.com () .


Cateva eseuri le puteti citi online la:
- http://www.nistea.com/eseuri.htm (test)

iar pentru cei interesati de un Curriculum vitae:
- http://www.nistea.com/cvfr.htm ()

Parintele Iulian va asteapta cu interes intrebarile legate de spiritualitatea [crestin]-ortodoxa, dar si de problematicile vremurilor actuale la care ortodoxia poate oferi solutii.
(comentariile sunt inchise) . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (579):


Religie vs.ateism - de doctors la: 20/05/2006 10:34:18
Adevarat a inviat!
Imi dau seama ca intrebarea mea necesita un raspuns prea vast pentru a putea fi abordat in cuvinte putine.Am pus-o pornind de la o "disputa"(am pus cuvantul intre ghilimele pentru ca eu nu am privit problema respectiva ca sursa de dispute) care viza mai mult sau mai putin direct relatia intre stiinta si religie.Eu sustineam ca nu ar trebui sa fie o contradictie intre stiinta si religie,cele doua domenii ale cunoasterii umane putandu-se completa reciproc,adevarul despre ceea ce ne inconjoara putand fi aflat prin "impletirea" cunostintelor oferite de cele doua domenii.Persoana cu are am intrat in discutii contradictorii pe aceasta tema sustine ca doar stiinta ofera date pentru aflarea,pentru cunoasterea adevarului,religia nefiind altceva decat o suma de legende,basme,fabulatii,nedemne de crezut si de luat in seama(dealtfel afirmatii in sensul acesta au fost postate si pe alte conferinte cu teme mai mult sau mai putin religioase).Intrebarea mea este,mai concret:care din cele doua puncte de vedere considerati ca este cel mai plauzibil.Daca nici una dintre noi nu are intru totul dreptate,cum credeti ca ar trebui sa se puna problema?
#123275 (raspuns la: #123253) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Religie si Stiinta - de Cassandra la: 21/05/2006 18:52:03
Desi sint modalitati de cunoastere complet diferite - stiinta studiaza in mod principal cauzele naturale ale fenomenelor si proceselor din natura pe baza analizei evidentei, in timp ce religia se bazeaza in primul rind pe credinta - stiinta si religia intra uneori in conflict in domeniile in care isi suprapun “explicatiile” cum sint cosmologia, geologia, biologia evolutiei, medicina etc. In privinta modului in care religia se opune stiintei pentru a-si apara dogma, exista diferente de la o traditie religioasa la alta. De exemplu Biserica Romano-Catolica acorda o mare importanta ratiunii umane, in schimb Biserica Ortodoxa nu cauta sa impace ratiunea cu credinta ceea ce este bine ilustrat in raspunsul preotului Nistea. Din acest motiv, in timp ce credinta ortodoxa a ramas practic nealterata asa incit se afirma ca un ortodox din secolul actual crede exact ceea ce credea unul din secolele I, II,…, X , …XV etc, teologia romano-catolica a suferit o continua evolutie.

“Ori vedem ca pâna în ziua de azi paradigmele stiintifice se pot schimba radical de la o epoca la alta. Si chiar daca nu se schimba radical, ele sufera o evolutie care ne scapa intotdeauna si care totdeauna va fi imperfecta.
… Ortodoxia a lasat intotdeauna stiinta sa-si vada de treaba ei, stiind ca paradagmele ei sunt in continua schimbare, si mâine va spune altceva, lucru vizibil cu ochiul liber in instoria oricarei stiinte.”


Ceea ce trebuie subliniat in cazul stiintei este faptul ca trebuie sa predomine o atitudine de scepticism in sensul ca teoriile stiintifice nu sint niciodata adevaruri absolute fiind supuse permanent verificarii pe baza noilor observatii si cunostinte acumulate, ca urmare o teorie valabila in prezent poate sa fie modificata in viitor dar intr-un sens constructiv, astfel incit in prezent multe din rezultatele stiintei pot fi privite ca adevaruri de necontestat. Ca urmare a modului stiintific de gindire putini mai cred afirmatiile sustinute in trecut de Biserica, precum ca :

- Pamintul este plat
- Soarele se roteste in jurul Pamintului.
- Fulgerele si tunetele sint cauzate de Diavol
- Bolile mintii sint produsul posesiei satanice etc


“…crestinismul a dat putere si viata si bucurie crestinilor, ceea ce mai rar se vede in viata ateilor...”

Ateismul este pericolul numarul unu al credintei ortodoxe, deci trebuie denigrat intr-un fel sau altul, ceea ce se face mereu cu aceleasi clisee – ateii sint lipsiti de putere, viata si bucurie, pe linga ca ateii sint lipsiti de morala. Nu este greu de demonstrat ca morala unui individ este independenta de religie, asa cum fericirea sa se poate construi atit in prezenta cit si in absenta ideilor religioase si a credintei oarbe. Dovada este faptul ca nu toti crestinii sint fericiti si nici toti ateii sint nefericiti, de fapt exista si au existat multi atei cu o viata mult mai plina decit a multor crestini. Se pare ca credinciosilor in divinitati le este greu sa accepte faptul ca exista oameni care pot fi fericiti acceptind numai explicatii de cauza naturala si care gasesc frumusete si maretie numai printre oameni si natura. Este adevarat ca omul nu poate supravietui numai cu rationalul, avem nevoie de o dimensiune spirituala, dar spiritualitatea poate fi rationala si cred ca omenirea a ajuns la o rascruce in care nu isi mai poate permite sa accepte irationalul in mod neconditionat si ne-criticabil. Istoria si experienta umana au demonstrat pe deplin ca acceptarea explicatiilor bazate pe evidenta este mult mai pozitiva pentru intreaga societate decit acceptarea celor bazate pe simpla credinta. Actiunile umane sint profund determinate de ideile in care crede. Incercati sa va imaginati comportamentul unui individ care crede profund ca este controlat de extraterestrii prin intermediul unui implant cerebral. Sau imaginati-va cum ar fi lumea in care din ce in ce mai multi indivizi ar crede in martirism.


#123449 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
iulian - de jeniffer la: 21/05/2006 20:38:42
cum pot crede unii oameni ca isus este nascut dintr-o femeie care nu a fost fecondata de un barbat si,in mod asemanator,de toate celelalte ca religia afirma si care nu pot exista in viata unui om?intrebarea ce inseamna dumnezeu are raspunsuri diverse pe pamint,deci cum se poate sti ce inseamna?
#123459 (raspuns la: #123253) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
religia si stiinta - de pr Iulian Nistea la: 23/05/2006 01:17:20
Buna doctors.

Fara indoiala ca pentru un ateu sau un agnostic religia nu este altceva decat "o suma de legende, basme, fabulatii, nedemne de crezut si de luat in seama". Acesta nu trebuie sa fie un punct de disputa. Pur si simplu persoana care nu are credinta nu accepta adevarul descoperit de credinta, care este lucrarea lui Dumnezeu in inima omului si in creatia Sa.

Cand, bunaoara, parintele Nicolae Steinhardt vorbeste de "atitudinea degajata a ortodoxiei în raport cu stiinta; o lasa sa-si vada de ale ei - cu nitica înteleapta desconsiderare", nu vrea sa spuna ca stiinta este de dispretuit, ci ca adevarurile stiintei nu trebuiesc privite ca ceva "absolut" ori ca ceva "absolut sigur" - in sensul raspunsului meu precedent.

Desigur ca stiinta aduce o anumita cunoastere si o anumita "descoperire" a creatiei lui Dumnezeu, dar omul credincios vede si altceva in aceasta creatie.

Sfantul Maxim Marturisitorul si toata Traditia Parintilor Bisericii vorbesc de niste "temeiuri energetice ale creatiei". Acestea nu sunt bioenergiile (pe care abia acum stiinta incepe sa le investigheze), ci si mai mult decat atat: energia necreata a lui Dumnezeu in toata creatia Sa, care face ca viata sa curga in creatie si care in acelasi timp ii face pe cei credinciosi sa vada in creatie o icoana a lucrarii divine, prin care omul intra intr-un soi de relatie cu El. Acest sâmbure de energie necreata din creatia lui Dumnezeu ne poate face ca atunci cand privim o floare sa avem o bucurie care nu e una estetica sau rationala, ci una interioara, sufleteasca.

Acesta este un exemplu de impletire a stiintei si a credintei. Alte lucruri si mai frumoase si mai bine explicate o sa gasesti intr-o carte a episcopului Kallistos Ware care mie imi place foarte mult: "Ortodoxia, calea dreptei credinte" (Editura Trinitas, Iasi, 1993).

p.iulian

_________________

http://www.nistea.com/ (principalul meu site)
http://www.calendar-ortodox.ro/ (Calendar crestin ortodox)
http://www.egliseroumaine.com/ (Biserica Ortodoxa Româna din Paris)
http://www.orthodoxesaparis.org/ (Orthodoxes à Paris)
http://www.icones-grecques.com/ (icoane ortodoxe)
http://www.echo-orthodoxe.net/ (Echo orthodoxe)
http://www.egliseorthodoxe.net/ (Eglise orthodoxe en France - Assemblée des Évêques Orthodoxes de France)
#123702 (raspuns la: #123275) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Stiinta a dat dreptate Genezei - de BigDefender la: 23/05/2006 23:05:11
Din nimic,nu se poate face nimic!Asa sustin savantii o axioma.Dar Dumnezeu a creat lumea din nimic.Si,iata,ca fizicienii particulelor subatomice,din accelerarea si ciocnirea a doua masa de vid(nimic), au reusit sa produca un proton(materie),un antiproton(antimaterie),si s-a emis un foton(lumina).Deci,acea Entitate(Dumnezeu)la momentul 0(Big Bang) a creat lumea in mod dual si s-a facut si lumina.Imi pare rau de toate comentariile mele,care au fost ridiculizate de tineri in conferintele"Biblia si canonul ei" si "Originea Evangheliilor".Doresc sa apar din toate puterile crestinsmul si sa pot sa-i aduc pe tineri pe calea cea dreapta,cat nu este prea tarziu...
*Fericiti sunt cei ce n-au vazut si au crezut!*
#123709 (raspuns la: #123702) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Parinte - de doctors la: 23/05/2006 15:37:43
Credeti ca un ateu sau agnostic ar trebui sa considere conceptia sa despre ceea ce ne inconjoara ca fiind singura adevarata,ca stiinta este singura capabila sa ofere cai sigure pentru aflarea adevarului?
#123762 (raspuns la: #123702) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
doc - de jeniffer la: 23/05/2006 16:00:34
un ateu nu intelege dorinta existentei dumnezeului si dracului pe care o au credinciosii si tot ceea ce se spune despre ei.
#123765 (raspuns la: #123762) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Pr Iulian - de cattallin2002 la: 23/05/2006 16:01:14
Cu permisiunea dvs., as avea si eu citeva intrebari legate in primul rind de ecumenism si/sau catolicism.
In primul rind am auzit ca Franta a devenit cea mai putin crestina dintre toate tarile Europene, adica cea mai putin credinta crestina.
Dumneavoastra traiti intr-un mediu majoritar catolic (cred), deci aveti mai multe date concrete despre biserica romano-catolica.
1. Am vazut citeva neconcordante la ei si ma gindeam cum ar trebui sa ne raportam la ele. De exemplu am vazut intr-un documentar Discovery ce trata pastrarea corpului dupa moarte neputrezit fara influenta mediului sau a omului ca la catolici sint considerate moaste unele corpuri care la ortodocsi nu au in nici un caz aceasta calitate. Din cite mi-am dat eu seama. de exemplu parintele Cleopa descria mai multe cazuri de neputrezire, din care la unele se faceau slujbe speciale pentru a putrezi.
La ortodocsi toate moastele trebuie sa miroasa a mir?
2. Cele trei locuri de pelerinaj ale catolicilor si nu numai, Lourdes, Fatima si Medju-Gorje (mai importante) cum pot fi privite din perspectiva ortodocsa? Din ce am citit de exemplu la Medjugorje sint unele mesaje referitor la faptul ca musulmanii sint apropiati de crestini, etc.
La Fatima am vazut un documentar si se spunea ca atunci cind a avut loc aparitia la inceputul secolului s-a racit atmosfera si aerul in jur. Eu am studiat si paranormal inainte de a deveni credincios si stiu ca asta se intimpla in viziuni paranormale, care se stie de unde sint. Asta e o parere personala.
Care e parerea dvs?
Cu multumiri.

cattallin2002@yahoo.com
#123766 (raspuns la: #123702) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
catalin - de jeniffer la: 23/05/2006 16:10:13
tot ceea ce exista o datoram naturii si cred ca numai are rost sa pastram pe dumnezeu,caci este mai mult un prilej de al pomeni pe opusul lui si poate la noi ca la nimeni mai mult(daca se pot inlocuii cu ceva aceste expresii).omul a ajuns la concluzia ca nu avem navoie de acestia si nu are nici o legatura cu scrierile despre ei,ci cu ideia ca acestia exista in realitate.
#123767 (raspuns la: #123766) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Cassandra - de cattallin2002 la: 23/05/2006 16:43:47
O sa incerc sa raspund pe scurt la unele din intrebarile tale.
Zici "Biserica Romano-Catolica acorda o mare importanta ratiunii umane", ceea ce e adevarat intr-un fel.
Apoi
""putini mai cred afirmatiile sustinute in trecut de Biserica, precum ca :

- Pamintul este plat
- Soarele se roteste in jurul Pamintului.
- Fulgerele si tunetele sint cauzate de Diavol
- Bolile mintii sint produsul posesiei satanice etc ""
Din ce cunosc eu majoritatea afirmatiilor erau sustinute de catolici.

Mai zici ""imaginati-va cum ar fi lumea in care din ce in ce mai multi indivizi ar crede in martirism.""
Martirul nu era un sinucigas. De obicei cauta sa nu fie prins.
Apoi martiriu poate insemna si sa te sacrifici pentru alta persoana sau sa-ti sacrifici patimile sau altceva. Din ce mi-am dat eu seama. O mama se sacrifica pentru copilul ei.
Legat de stiinta si religie, eu nu vad chiar o contradictie intre ele. Ma refer la stiinta si nu speculatii sau presupuneri.
De altfel cred ca toti oamenii de stiinta care apar in manuale au fost credinciosi. Inclusiv Darwin si sa zicem Einstein.
Daca stiinta spune ca avem 2 plamini si un rinichi, doar n-o sa spuna religia ca nu e asa. La fel si cu Soarele si stelele.
Un exemplu: scria in Sf. Scriptura de asirieni si se considera inainte un argument ca nu ar fi adevarat tot ce scrie. S-au descoperit parca sec trecut (19) asirienii si acum se invata la scoala.
Se poate spune doar ca stiinta mai cauta inca sa descopere ceea ce se stie deja in religie.
Numai bine

cattallin2002@yahoo.com
#123769 (raspuns la: #123449) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cattalline - de Calypso la: 23/05/2006 22:42:15
"In primul rind am auzit ca Franta a devenit cea mai putin crestina dintre toate tarile Europene, adica cea mai putin credinta crestina"

n-as putea spune; exista biserici ortodoxe franceze cu preoti ortodocsi francezi (fosti protestanti, catolici); la aceste biserici vin francezi (fosti protestanti, catolici, budisti) convertiti la ortodoxie;

in regiunea unde locuiesc eu ( intr-un departament din regiunea pariziana) bisericile catolice sunt PLINE de oameni de toate varstele;

ce-i drept, e o regiune unde nu prea vezi picior de arab (asti merg regulat la moscheile lor deci bisericile catolice is cam goale), f selecta si f scumpa; sotul unei cunostinte ce lucreaza la impozite spunea ca in aceasta regiune sunt oamenii cu cele mai mari venituri din toata Fr;

in luna iunie voi fi nasa unui copil francez, Mathieu; mama si tatal acestui copil, prieteni apropiati ai mei (francezi 100%) sunt: ea ortodoxa (inainte fiind protestanta) si el catolic;

acest copil va fi al doilea fin al meu; acum 2 ani am mai botezat altul, tot francez (100%), din parinti ea ortodoxa (fosta catolica) si el protestant;

nu se poate spune ca Fr a devenit cea mai putin crestina; cred ca totul depinde de regiunea in care traiesti, de mediul in care "te-nvarti";

prieteni ai mei f apropiati (cu care am picnicat chiar duminica trecuta), muzicienii de talie internationala,profesori la conservator la paris, Claude Delangle si Odile Delangle, sunt francezi (fosti catolici) convertiti la ortodoxie de peste 20 de ani!

pt a vedea cine sunt Claude Delangle si Odile Delangle dati une recherche in Google :)
#123830 (raspuns la: #123766) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
catalin - de jeniffer la: 23/05/2006 23:14:05
ateismul include multe forme de filozofii si a aparut inaintea lui isus.preotul meslier a lasat ca testament urmatoarele:'se scuza pentru ca a invatat religia catolica,care impiedica omul de a fi uman si virtuos,orbindu-l si oprindu-l in fata cunoasterii adevaratei sale naturi.morala si virtutea nu sint compatibile cu dumnezeul descris de profetii si ministrii lui ca fiind cruel si tiranic.pentru a construii principiile moralei,oamenii nu au nevoie de dumnezeu,nici de religie,ci numai de bun sens si de reflectie inspre natura lor la fel ca objectivele societatii si mambrilor ei.trebuie explicat oamenilor ca binele trebuie facut pentru ei insasi si nu pentru ca dumnezeu o vrea,ca trebuie sa ne abtinem de rau pentru ca pedeapsa este in aceasta lume si nu in cealalta.'atheisme.free.fr
stiinta afirma ca viata a aparut in apa,religia spune ca dumnezeu a creat-o,stiinta ca barbatul si femeia sint egali,religia ca femeia a fost facuta cu coasta unui barbat.tu vezi o oarecare asemanare in acestea?cind ceva este probat de cercetatori,este clar,in secolele trecute,nu putea fi inca asa de clar.stiinta face intelegerea ateilor,nu o poti compara cu religia.
#123838 (raspuns la: #123769) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
catalin - de Cassandra la: 25/05/2006 16:51:13
""putini mai cred afirmatiile sustinute in trecut de Biserica, precum ca :

- Pamintul este plat
- Soarele se roteste in jurul Pamintului.
- Fulgerele si tunetele sint cauzate de Diavol
- Bolile mintii sint produsul posesiei satanice etc ""
Din ce cunosc eu majoritatea afirmatiilor erau sustinute de catolici.


Pai de curind a fost in Romania un caz de exorcism terminat in crima - "biata fata era posedata de diavol". Iar criminalii erau "fetze" ale bisericii ortodoxe.

""atitudinea degajata a ortodoxiei în raport cu stiinta; o lasa sa-si vada de ale ei - cu nitica înteleapta desconsiderare""

Citesc afirmatiile si nu-mi vine sa cred. Inteleapta desconsiderare, atitudine degajata? Pai toti ar trebui sa multumim gindirii rationale, logice si bazate pe evindenta pentru ca altfel inca ne-am mai scarpina paduchii in biserica inghitind tot ce ne mormaie popa in barba. Si culmea aceste afirmatii sint vehiculate prin internet - chipurile "o descoperire a creatiei lui Dumnezeu"

Chiar te consoleaza cu ceva daca crezi ca Darwin si Einstein erau credinciosi? Pai nu erau, sau nu erau la modul in care ti-ar fi placut tie.

Criminalii de la 11S, 11M etc, credeau in martirism sau nu stiai asta?

Si tu afirmi ca nu vezi contradictii intre religie si stiinta? si cum ramine cu virsta pamintului, cu originea omului si multe altele pe care le dezbati aprins pe cafenea?
___________
"Properly read, the Bible is the most potent force for atheism ever conceived" Asimov
#124267 (raspuns la: #123769) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
big - de jeniffer la: 25/05/2006 19:43:38
crezi ca entitatea ta,care pentru mine este ca si cum ai spune nu stiu din ce s-a creat universul si ce este dincolo de el,se ocupa si de morti,cum afirma preotul?raspunsul tau sa nu fie ridicol.
#124304 (raspuns la: #123709) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Calypso - de cattallin2002 la: 26/05/2006 13:22:27
Multumesc de raspuns.
Eu nu cunosc situatia, am vazut aici la Tv, nu mai stiu in ce context, s-ar putea cu ocazia dezbaterilor cu caricaturile musulmane. Sau un documentar...
Eu inclinam spre tarile nordice sa fie mai diluati. Vedeam ca si la bisericile ortodoxe romanesti din SUA sint f multi protestanti convertiti la ortodoxie. De exemplu se zicea de o formatie rock cunoscuta (nu s-a zis care) ce a trecut in corpore la ortodoxie si s-au dus la o manastire cu nume romanesc. Zice ca le-ar fi luat interviu relativ diferenta dintre viata de dinainte si cea de acum.
Bineinteles ca au apreciat mai mult viata de acum, din manastire.
Tot in SUA, un duhovnic cunoscut, convertit la ortodoxie, Serafim Rose spunea ca la sljbele dintr-o biserica ortodoxa la inceput nu intelegea nimic (mi se pare ca era rusesca), dar se simtea acasa. Mi se pare ca facuse si yoga si cind a devenit ortodox simtea ca a ajuns in sfirsit acasa.
Ma bucur de ce imi scrii despre unii francezi.
Toata dragostea

cattallin2002@yahoo.com
#124436 (raspuns la: #123830) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cass - de cattallin2002 la: 26/05/2006 13:43:21
""cum ramine cu virsta pamintului, cu originea omului ""
Draga Cassandra, am scris special in mesajul meu ca stiinta adevarata, nu presupuneri sau supozitii. Chiar la asta ma gindeam, evolutionism cind am scris asta.
Ti-am mai scris care e diferenta intre musulmani si crestini, ca si dogma gresita si adevar, asa ca nu insist.
Citatul de la mijloc nu imi apartine, nu inseamna ca nu sint de acord cu el.
Nu s-a pronuntat inca justitia in legatura cu cazul Tanacu, au aparut si cercetari medicale cum ca ar fi murit din greseala medicala. La noi din ce stiu eu nu exista exorcizari, numai dezlegari. in mod sigur nu cum vedem in filme.
La ultimul punct al enumerarii tale nu am mai insistat, dar exista persoane posedate. De exemplu au o putere fizica foarte mare, chiar daca e femeie de exemplu. Chiar in mediu neortodox (SUA parca), am vazut un caz real de femeie intr-o casa bintuita ce nu puteau sa o tina citiva oameni si rupsese legaturile impreuna cu scaunul de care fusese legata.
Fapte.


cattallin2002@yahoo.com
#124439 (raspuns la: #124267) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
catalin - de Cassandra la: 26/05/2006 14:37:41
pai vezi, asta e. stiinta e "adevarata" atita timp cit nu contrazice dogma religioasa, in momentul in care o face nu mai e adevarata. Afla ca stiinta e aceeasi si intr-un caz si in altul, diferenta este ca unele din rezultatele ei ii supara pe religiosi, altele nu.
In cazul Tanacu, se pare ca nu esti la curent cu ultimele stiri:

""...Specialiştii din Comisia Superioară Medico-Legală au stabilit că moartea a fost violentă, dar determinată de tratamentul inuman ce i-a fost aplicat. Legiştii INML contrazic astfel afirmaţiile expertului independent care a susţinut, într-un raport, că moartea femeii a fost provocată de o insuficienţă cardiacă acută survenită "administrării contraindicate şi incorecte ca mod şi ca doză (mare) de adrenalină".

Potrivit raportului Comisiei Superioare, din constatările în urma necropsiei, coroborate cu investigaţiile biochimice post-mortem şi cu cele histologice, specialiştii au stabilit cu certitudine că decesul a fost cauzat de şocul hipovolemic (scădere a tensiunii arteriale - n.r.) cu insuficienţă în funcţionarea mai multor organe interne, determinat de deshidratarea severă, determinată de lipsa prelungită de lichide şi agravată de agitaţia psihomotorie a victimei.

Imobilizarea, lipsa lichidelor şi a alimentaţiei s-au cumulat şi potenţat reciproc, determinând direct şi necondiţionat decesul, potrivit aceluiaşi raport. ...

...De asemenea, în raportul legiştilor se precizează că "nu există nici un element obiectiv, nicio constatare medicală sau medico-legală care să pună la îndoială faptul că Maricica Irina Cornici era decedată în momentul în care a sosit salvarea", ea fiind într-un stadiu în care se produseseră deja alterări ireversibile cerebrale şi în care şansele de resuscitare erau nule...."

(copiat de pe conferinta lui RSI despre fanatism si barbarie)

In rest, tu cum mai stai cu sanatatea? s-a aflat cauza oboselii tale?

___________
"Properly read, the Bible is the most potent force for atheism ever conceived" Asimov
#124449 (raspuns la: #124439) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ENTITATEA - de BigDefender la: 26/05/2006 22:47:47
Eu m-am referit exclusiv la crearea Universului,inexplicabila stiintific in ziua de azi in mod coerent si logic.Atunci cand stiinta(fizica particulelor subatomice),mi-a dat dreptate,credinta mea in Dumnezeu(Entitatea),care le-a creat de la inceput pe toate,lucruri si fiinte,s-a intarit.Problema vietii dupa moarte este atat de vasta si contradictorie,incat poate constitui o conferinta separata,pe care poti sa o propui,fiind mai veche decat mine pe forum.Eu am propus o conferinta noua("Exercitiul daruirii"),care a fost ignorata de moderator.
#124498 (raspuns la: #124304) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
- de jeniffer la: 27/05/2006 02:10:05 Modificat la: 29/06/2009 13:55:21
anulat
#124644 (raspuns la: #124439) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
big - de jeniffer la: 27/05/2006 02:20:43
cred ca nu ai citit informatiile actuale despre creatia pamintului si a universului,cit se poate sti in zilele noastre.raspunsul dumnezeu te face sa cunosti mai mult decit ceea ce stiinta de astazi a validat ca adevarat despre univers,pamint si atom?sa stii ca te multumesti cu putin.
#124646 (raspuns la: #124498) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
IMPOSIBILITATEA INTELEGERII - de BigDefender la: 27/05/2006 22:53:09
DAN-GABRIEL:
Jeniffer,pentru Dumnezeu,cauta sa intelegi,ca savantii au reprodus in laborator(microcosmos),un fenomen de la crearea universului(macrocosmos),pe care nu l-au putut explica si atunci au declarat ca a existat acea Entitate initiala(Dumnezeu),care a dat acet impuls initial.Tu crezi ca acum 2000 de ani,cei care au scris Biblia au avut cunostinte despre fizica pariculelor subatomice si crearea materiei,dar au crezut in Creatorul unic,iar astazi si stiinta a plecat steagul si le-au dat dreptate.
Asta nu schimba datele problemei pentru tine,poti sa crezi lucrul acesta sau nu,dar mie,de formatie stiintifica,care studiez teologia,mi-a intarit credinta.
_____________________________________________________________
Eram dator cu cateva precizari despre viata dincolo de moarte:
Religiile lumii ofera diverse raspunsuri la aceasta intrebare.Unele spun ca daca faci fapte bune in viata,vei merge in cer,dar daca duci o viata imorala,vei fi chinuit in foc.Altele invata pe oameni ca dupa moarte se duc in lumea spiritelor,alaturi de stramosii lor.Exista si unele religii care spun ca mortii merg pe lumea cealalta pentru a fi judecati,dupa care se reancarneaza,sau renasc in alt corp.
Toate aceste invataturi religioase au in comun o idee fundamentala:ceva din noi supravietuieste mortii corpului
#124654 (raspuns la: #124646) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
big - de jeniffer la: 28/05/2006 01:54:14
'acea Entitate initiala(Dumnezeu)',ma scuz pentru tonul un pic cam dur,dar aceasta entitate crezi ca se poate ocupa cu ceva de noi si ce poate fi altceva decit asemanator atomului,pamintului,universului,adica altceva decit cimp si materie moarta?chiar daca viata exista in alte universuri din marele univers,ce se poate sti mai mult decit nimic?asta numesti dumnezeu?sa stii ca nu este acelasi ca cel creat de religie.exista si oameni care au impresia ca mortii nu mai pot simti undeva placerea vietii de pe pamint,nici macar altceva,pentru ca ar deveni inchipuire.gindul acesta este atit de neinteles?
#124817 (raspuns la: #124654) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Inposibilitatea intelegerii(partea a doua) - de BigDefender la: 28/05/2006 12:03:36
DAN-GABRIEL:
Predicam amandoi in desert,la 100 km. departare unul de altul,nici nu ne auzim,nici nu ne intelegem.Nu vei izbuti sa-mi renegi credinta,nici eu nu voi reusi sa te fac sa devii credincioasa.Poti sa-ti inchipui cele doua linii paralele de la geometrie care nu se intalnesc niciodata?
In ceea ce priveste viata dupa moarte,ti-am dat niste repere generale ale unor confesiuni religioase,tema este vasta si a fost discutata secole la rand de filozofi si teologi.
Am avut in subordine oameni din diferite confesiuni religioase si le-am respectat convingerile,atata timp cat isi faceau sarcinile de serviciu.
Am avut de mic copil doua principii de la care nu m-am abatut:sa nu datorezi nimanui nimic si sa faci bine fara a astepta rasplata.
#124883 (raspuns la: #124817) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
"Am avut in subordine oameni - de RSI la: 28/05/2006 12:50:35
"Am avut in subordine oameni din diferite confesiuni religioase si le-am respectat convingerile,atata timp cat isi faceau sarcinile de serviciu.
"

Ca să ne mai destindem puţin: adică dacă nu-şi îndeplineau sarcinile de serviciu nu le mai respectai convingerile religioase ?
==================================================
""Cand este vorba de bani, toti sunt de aceeasi religie". - Voltaire "

#124908 (raspuns la: #124883) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
big - de jeniffer la: 28/05/2006 15:59:11
eu am hotarit sa nu mai cred in acestea, pentru ca nu mai intelegeam nimic altfel. ne putem intilni oricind si inteleg vorbele tale, dar nu vrei sa intelegi ca poate fi bine fara dumnezeu.
#124947 (raspuns la: #124883) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
RSI - de BigDefender la: 28/05/2006 21:48:27
DAN-GABRIEL:
Nu ai inteles:daca adventistii au sabatul(sambata)ca zi de inchinare,ii chemam la munca duminica,iar pe musulmani care au ziua de rugaciuni vinerea,ii chemam sambata.Simplu!
#124953 (raspuns la: #124908) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
big - de jeniffer la: 29/05/2006 00:38:05
si cind vezi ca din cauza nestiintei acumulate cu religia oamenii sint incapabili inca sa se fereasca de ce este rau,in viata de toate zilele,se resemneaza in fata orice.este un punct de vedere care face din viata o daruire neantului singur perfect sau cu defectele care fac din el cel mai dorit.sa fim de acord unii cu alti,dar voi intre voi.religiosii pe pamint sint atitia cind in trecut,cu toata creatia religiei,dar,in afara atit de multi.de ce?uitam educatia,egalitatea drepturilor,a doua latura a societatii,cea a stiintei si justitiei omenesti.
#124999 (raspuns la: #124953) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Am obosit! - de BigDefender la: 29/05/2006 21:06:52
DAN-GABRIEL:
Jeniffer,ar fi bine sa citesti pe forum si parerile celorlalti despre tine,cred ca te-ar ajuta in viitor.Ai mania contradictiei cu orice pret si iti face deosebita placere(un cult,as putea spune) sa manipulezi ideile si cuvintele intr-un mod uneori neinteligibil si incoerent.Eu personal,am obosit sa ne duelam numai noi doi,multi au renuntat si te ignora......
#125017 (raspuns la: #124999) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Big Defender, eu am inteles, - de RSI la: 29/05/2006 06:17:25
Big Defender, eu am inteles, tu insa vad ca nu prea ai simtul umorului...;)
==================================================
""Cand este vorba de bani, toti sunt de aceeasi religie". - Voltaire "
#125018 (raspuns la: #124953) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Simtul umorului - de BigDefender la: 29/05/2006 21:06:52
DAN-GABRIEL:
Il am,dar am considerat sa-l pastrez pentru sectiunea:bancuri,glume,etc.
aceasta conferinta are gravitatea ei datorata spiritualitatii ortodoxe.....
#125027 (raspuns la: #125018) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Nu ai inteles:daca adventisti - de Theophrastus la: 29/05/2006 21:06:52
Nu ai inteles:daca adventistii au sabatul(sambata)ca zi de inchinare,ii chemam la munca duminica,iar pe musulmani care au ziua de rugaciuni vinerea,ii chemam sambata.Simplu!

Simplu! si eficient: asa intreprinderea merge si sambata si duminica iar noi suntem fericiti ca trecem drept toleranti cu apartenenta religioasa a celorlalti
#125079 (raspuns la: #124953) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
BigDefender - de doctors la: 29/05/2006 21:20:52
Am incercat si eu sa port o discutie cu jennifer in urma cu ceva timp.Nu stiu daca in cazul ei ar fi vorba de o manie a contradictiei,mai degraba as crede ca manifesta o anumita rigiditate a gandirii,o sustinere cu obstinatie a unor idei proprii,care pot fi sau nu corecte.Poate daca ar incerca sa aiba o gandire mai flexibila,daca ar incerca sa accepte macar in parte ideile si parerile celorlalti,daca nu s-ar stradui sa-si impuna propriile pareri ca fiind singurele corecte,ar putea fi acceptata de mai multi din cei de pe aici.Gresesc oare?
#125094 (raspuns la: #125017) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
big - de jeniffer la: 29/05/2006 21:28:14
celor care nu le plac, sa ma ignore, nu le cer ceva. cind nu intelegi ceva, trebuie precizat ce, altfel este insulta fara motiv. minia ta vine din faptul ca sint contrazise principiile pe care le adori in viata, nu din placere, dar din aceleasi motive care te fac sa le sustii. nu sint singura ateista de pe sit.
#125097 (raspuns la: #125017) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
doc - de jeniffer la: 29/05/2006 21:43:24
'daca ar incerca sa accepte macar in parte ideile si parerile celorlalti',ar trebuii sa specifici,ideile si parerile religioase.este normal,ateii nu cred ca figurile religioase exista.
#125101 (raspuns la: #125094) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
jennifer - de doctors la: 29/05/2006 21:54:08
Nu numai religia face parte din totalitatea ideilor si conceptiilor umanitatii.De ce te rezumi doar la ea?
#125104 (raspuns la: #125101) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
doc - de jeniffer la: 29/05/2006 21:57:36
pentru a-ti spune ca sint de acord cu celelalte, cind sint bune.
#125105 (raspuns la: #125104) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
jennifer - de doctors la: 29/05/2006 22:12:52
Si de ce te incapatanezi sa crezi ca religiile ar fi atat de catastrofale?Au totusi un sistem de valori destul de bine pus la punct.Totul este sa fie respectat.
#125107 (raspuns la: #125105) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
doc - de jeniffer la: 29/05/2006 22:15:21
nu este problema de incapatinare,ci de sentiment propriu ca inventiile ei nu exista.
#125108 (raspuns la: #125107) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
jennifer - de doctors la: 29/05/2006 22:25:13
Nu ti-ai pus niciodata problema ca afirmatiile facute de religie ar putea avea un sambure de adevar,dar exprimat gresit?De aici si confuziile facute de tine.
#125111 (raspuns la: #125108) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
jenifer - de munteanu rodica la: 29/05/2006 22:33:08
de fapt tu ai dreptate , ce ar fi sa te ignore cei care nu te inteleg???
dar daca ramai singura in cafenea?
#125114 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
doc - de jeniffer la: 29/05/2006 22:38:55
credeam ca ai remarcat de cite ori am spus ca aceste figuri si isorii inchipuite acopera in religii ceea ce omul cunostea in acele epoci despre creatia universului, ca referinte la fenomene naturale sint transformate in 'date de domnul', metafore. partea istorica, acum o cunoastem pe deplin.
#125116 (raspuns la: #125111) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
rodica - de jeniffer la: 29/05/2006 22:41:19
nu-mi fac griji din astea, nici eu nici tu nu sintem atit de mari.
#125118 (raspuns la: #125114) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
rodica - de doctors la: 29/05/2006 22:42:35
Ar fi interesant ce-ar face jennifer de una singura pe aici.Pe cine ar mai contrazice?Pe cine ar mai incerca sa convinga ca doar ea are dreptate?
#125119 (raspuns la: #125114) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
doc - de jeniffer la: 29/05/2006 22:49:59
daca forumul nu ar mai exista, m-as duce pe un altul. sint de acord cu altii, nu te face ca nu o vezi.
#125122 (raspuns la: #125119) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
jennifer - de doctors la: 29/05/2006 22:51:16
Esti sigura ca cunosti si intelegi pe deplin tot ceea ce se intampla in jurul tau?
#125123 (raspuns la: #125116) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
jennifer - de doctors la: 29/05/2006 22:57:49
N-am observat intotdeauna ca ai fi de acord cu altii.
#125125 (raspuns la: #125122) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
doc - de jeniffer la: 29/05/2006 23:06:02
totul, nu chiar, pamintul si istoria sint mari. tu cunosti si intelegi totul?
#125128 (raspuns la: #125123) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
doc - de jeniffer la: 29/05/2006 23:11:02
intre opinie si convingere este un mare pas, cind il faci, te gasesti cu cei care au convingeri, daca se poate. este normal sa nu ma inteleg cu cei care cred in domn si nedomn, pentru ca, de cele mai multe ori pentru ei este ceva rau de a nu crede, dar nu pentru ceilalti, care accepta ateismul.
#125130 (raspuns la: #125125) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
jennifer - de doctors la: 29/05/2006 23:12:22
Nu am pretentia ca stiu chiar totul.Si nici nu am pretentia ca posed cheia adevarului.
#125131 (raspuns la: #125128) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
jenifer - de munteanu rodica la: 29/05/2006 23:13:19
esti de acord cu tine insuti,
cel putin eu pot spune ca port ochelari puternici de aia nu-i vad pe ceilalti,dar nu or fi toti chiori ca mine.
dar ca simplificam iti raspund cu propiile-ti vorbe adresate mie intr-o
conferinta:de ce nu-i numesti?
#125132 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
jennifer - de doctors la: 29/05/2006 23:19:29
Ai accepta ca si credinciosii au dreptul de a crede in ceva?
#125134 (raspuns la: #125130) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
rodica - de jeniffer la: 29/05/2006 23:23:14
a devenit grija ta cu ce sint de acord si ce imi place pe sit?
#125137 (raspuns la: #125132) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
jeni - de munteanu rodica la: 29/05/2006 23:32:27
ingrijorarta sint de mine ca m-am ramolit si nu-mi pot da seama cine sint aceia asa ca te rog ajuta-ma si spune-mi.
oricum eu fac nani acuma ca a vennit si vremea mea
si maine e o zi.
dar tu poti sa-mi raspunzi ca maine dimineata vad si voi fi si eu satisfacuta.
#125139 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
doc - de jeniffer la: 29/05/2006 23:33:22
ceea ce atei si religiosii cred este prea diferit, de aceea exista inca discutie pe aceasta tema. credinta in acelasi lucru ar rezolva problema, ne-am accepta si nu ar mai fi astfel de discutii. din alt punct de vedere, respect si accept oamenii indiferent de credinta, dar sa nu prea discutam despre ea.
#125140 (raspuns la: #125134) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
rodica - de jeniffer la: 29/05/2006 23:49:08
rsi, cass, pas, picky, latu, muresh si altii, ti-oi face o lista de subiecte favorite in privat, daca vrei si daca, cu prietenele tale, imi lasati timpul si va tineti de ale voastre.
#125144 (raspuns la: #125139) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Doamnelor si domnilor :)As - de CatalinM la: 30/05/2006 10:14:07
Doamnelor si domnilor :)
As vrea sa va reamintesc faptul ca acest forum este despre spiritualitatea crestin-ortodoxa, nu o disputa intre atei si credinciosi. Pot spune din experienta personala ca aceste discutii nu duc la nici un rezultat, nici de o parte si nici de alta. Ateul se intareste in mandria autosuficientei sale, deci sporeste in necredinta, iar credinciosul se tulbura sau chiar se sminteste. Asa ca, din dragoste pentru aproapele nostru, chiar si ateu, e bine sa incetam certurile cu el pentru a nu-l ingropa si mai tare in neputintele sale, deoarece "... vai omului aceluia prin care vine sminteala".
Poate ca unii dintre dvs. cunosc aceasta zicere a lui Petre Tutea: "Eu cînd discut cu un ateu e ca si cum as discuta cu usa. Între un credincios si un necredincios, nu există nici o legătură. Ala e mort, sufleteste mort, iar celălalt e viu si între un viu si un mort nu există nici o legătură. Credinciosul crestin e viu."
Multa dreptate are, deoarece darul credintei este dat de Dumnezeu nu oricui, ci, mai ales, celui ce-L cauta cu sufletul curat si smerit. Ateul, (bietul de el!, vorba paritelui Galeriu), de cele mai multe ori nu cunoaste decat mandria (primul pacat si sursa tuturor pacatelor), pentru ca el considera ca omul este masura tuturor lucrurilor si toate se fac de el si prin el, punandu-se astfel in locul lui Dumnezeu. El este de fapt victima sarpelui care i-a soptit Evei "veti fi ca Dumnezeu", atragandu-si astfel pedeapsa mortii. Si nu de moartea fizica era vorba acolo, ci de cea spirituala, caci Adam se ferea de Domnul pentru ca era gol nu pe dinafara, ci pe dinauntru, fiindca Duhul il parasise.

Acum pentru Jennifer:
Draga Jennifer, tu ai o parere cam proasta despre credinciosi, sustinand sus si tare ca astia nu prea stiu sa vada frumusetea vietii si ca sunt cam incuiati, refractari la stiinta atotexplicatoare (maama, ce cuvant am gasit) etc. Tin sa te anunt (si nu ca sa ma laud, ca nu-mi trebuie asta) ca eu, pe langa faptul ca sunt credincios, mai sunt si astronom, fotograf amator, iubitor de natura si arta si lucrez mai tot timpul cu calculatoarele, deci multe din cele ce crezi tu ca sunt incompatibile cu credinciosia, iata, vei gasi la mine. http://s19.photobucket.com/albums/b175/CatalinM/
Doar ca eu vad lumea nu ca o autocreatie bezmetica si impersonala, dominata de hazard, ci ca pe lucrarea unui Creator, care pe langa toate atributele si insusirile cunoscute este si cel dintai si cel mai desavarsit artist.
http://hubblesite.org/gallery/album/nebula_collection/
Pascal, acest mare mistic al occidentului, pe care multi il citeaza cu asa zisul pariu enuntat de el, a mai spus o vorba care mie imi place in mod deosebit si care arata maretia omului ca chip al lui Dumnezeu, si intru asemanare cu Acesta si superioritatea lui in fata Universului impersonal:
"Universul, in imensitatea lui, ma inghite ca pe o nimica toata. Prin gandire, eu il cuprind."
#125155 (raspuns la: #125118) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cearta - de pr Iulian Nistea la: 30/05/2006 02:01:47
Nu ar fi posibil totusi sa va certati in alt loc, pe un fir anume destinat certurilor si impunsaturilor, sau in tot cazul aiurea, si nu aici, va rog frumos?

pr.iulian

_________________

http://www.nistea.com/ (principalul meu site)
http://www.calendar-ortodox.ro/ (Calendar crestin ortodox)
http://www.egliseroumaine.com/ (Biserica Ortodoxa Româna din Paris)
http://www.orthodoxesaparis.org/ (Orthodoxes à Paris)
http://www.icones-grecques.com/ (icoane ortodoxe)
http://www.echo-orthodoxe.net/ (Echo orthodoxe)
http://www.egliseorthodoxe.net/ (Eglise orthodoxe en France - Assemblée des Évêques Orthodoxes de France)
#125166 (raspuns la: #125144) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Theophrastus Bombastus - de BigDefender la: 30/05/2006 10:14:07
DAN-GABRIEL:
Este vorba de "epoca de aur", in care nu erau recunoscute de stat decat anumite confesiuni religioase,iar eu faceam eforturi de programare a schimburilor si a liberelor,ca fiecare sa poata sa-si exercite liber credinta.Nu crezi ca riscam si eu ceva,daca eram prins?Asa am considerat eu ca trebuie sa le respect oamenilor convingerile religioase!
Dumneata unde erai atunci?
#125178 (raspuns la: #125079) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ATEU SI CRESTIN - de BigDefender la: 30/05/2006 10:14:07
DAN-GABRIEL:
Este lupta perpetua dintre atei si crestini!
#125185 (raspuns la: #125166) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
jennifer - de doctors la: 30/05/2006 20:56:38
Si atunci de ce intri atat de mult pe conferintele pe teme religioase si afirmi ca religia este o suma de fabulatii in care nu ar trebui sa ne incredem,ca stiinta este singura modalitate de a afla adevarul?
#125259 (raspuns la: #125140) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: