-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Omul nu face ce vrea... (Despre căsătorie)


de incoMplity la: 02/09/2005 07:46:00
modificat la: 06/09/2005 22:53:25
voteaza:
Omul nu face ce vrea, ci ceea ce are iluzia că vrea să facă.

Multe povestiri frumoase nu au fost decât nişte teme pentru acasă, executantul lor a pus de la el câteva elemente originale şi prin astea le-a făcut frumoase, dar dacă altcineva nu i-ar fi spus să le scrie, ele nu ar fi fost scrise niciodată.

De asemenea, marile descoperiri nu au fost decât nişte accidente în timpul lucrului, omul obligat să muncească, plictisit de rutina unor operaţii pe care le-a executat de foarte multe ori, s-a pomenit că toarnă sifon în medicamentul de tuse, sau că pune sare de lămâie în cafea - ca să dau numai câteva exemple - şi dintr-o greşeală s-a născut un lucru nou, fără ca „inventatorul” să dorească inovaţia.
Mă întreb dacă omul vrea să se căsătorească dar tocmai am descoperit că omul nu ştie ce vrea.

Dumnezeu a rânduit dintru început căsătoria, în Paradis omul Adam era singur şi deşi avea la îndemână toate frumuseţile Paradisului mânat de treaba pe care i-o dăduse Atotţiitorul, aceea de a pune nume tuturor animalelor, a început la un moment dat să se plictisească şi pentru a se destinde a început... să boteze din nou animalele, astfel după ce că leului i-a spus leu, mai târziu i-a zis şi lion, apoi şi lione, şi apoi se chinuia să ţină minte toate denumirile pe care le debitase.

Lui Dumnezeu a început să-i fie milă de Adam şi de plictiseala lui, şi de asemenea de bietele animale care nu mai ştiau cum le cheamă şi într-un final a făcut femeia şi a numito Eva. (Ca pe vecină-mea.)

Şi s-au veselit amândoi în Paradis, până când Eva a încălcat embargo-ul pe care Dumnezeu îl fixase, acela de a nu mânca nici Adam nici ea din pomul cunoştinţei binelui şi răului.

Aici am o altă remarcă de făcut: pomul ăla nu creşte decât în Paradis, prin urmare nici unul din oamenii care trăiesc acum pe pământ nu au muşcat măcar, d-apăi mâncat, unul din fructele sale, prin urmare nici unul din oamenii de pe pământ nu cunosc diferenţa dintre bine şi rău.

Totuşi sunt câţiva care au mirosit aceste fructe, asta s-a întâmplat într-unul din somnurile lor fără vise, când s-au trezit erau deja sfinţi.

După ce au ciofloit bucăţica de cunoaştere Adam şi Eva au fost pedepsiţi cu izolarea diplomatică din partea lui Dumnezeu şi au fost izgoniţi din Paradis. Să ne mai amintim că a fost vina femeii?

Oamenii gândesc că TREBUIE să se căsătorească, de cele mai multe ori nu pornesc în meditaţia lor cu o alternativă ci cu o certitudine, ei ştiu încă de la primul „-Mama” pe care îl spun, că vor rosti acest cuvânt mai târziu în viaţă şi altcuiva decât mamei lor, şi nu întotdeuna vor fi veseli când îl vor spune...

Înainte de a te căsătorii ar trebuie să îţi pui o groază de întrebări:
În primul rând: Vreau să mă căsătoresc?
De unde ştiu că EU vreau asta?
Dacă nu vreau de ce nu vreau?
Dacă însă vreau, ce mă face atât de hotărât?
Vreau? Atunci când ar fi momentul potrivit?
Ştiu când, atunci cu cine?
De ce cu ea şi nu cu alta?
Ce are ea atât de special?
De ce poartă şosete gri în dimineţile de vineri şi de ce i-a ruginit cercelul? Etc.

Şi totuşi, e nevoie de căsătorie, pentru că suferinţa lui Adam a fost chiar mai mare înainte de „inventarea” Evei decât după izgonirea din Paradis, Adam era în pericol să-şi dea seama că viaţa nu avea nici un rost, Eva=viaţă a fost şi ea unul din pretextele care l-a făcut pe Adam să uite de filosofie, să nu-şi mai pună întrebări ci să se bucure de peisaj. Asta fac şi mulţi dintre tinerii de azi (bravo lor), pierzânduse în ochii, nasul, gura, şi celelalte 'accesorii' ale prietenelor lor, uită de întrebările pe care ca nişte oamenii lucizi ar trebui să şi le pună şi se reped să se bucure de darurile vieţii. Da, ei spun că se bucură de viaţă... Şi de la Eva a început totul!

Bărbatul este mai liber atunci când este necăsătorit, cu toate legile apostolului Pavel, atunci când un băiat se căsătoreşte, este în mare pericol să poarte deasupra capului un papuc în loc de pălărie, şi să facă pe plac porumbiţei, ca un biet guguştuc ce este.

Problemele care apar în ziua de azi, multe din păcatele dinainte de căsătorie, aşa zisele noi orientări sexuale şi nefericitele divorţuri sunt alte feluri de a protesta împotriva căsătoriei, dar bieţii protestatari au tras un loz necâştigător, sau altfel spus au ales să se spânzure în loc să moară împuşcaţi.

Chiar dacă ar părea că nu fac decât să mă învârt ca Speedy Gonsales împrejurul vârfului unei pălării mexicane, sau mai rău că tocmai am întors armele împotriva aliaţilor, vă spun că sunt de acord cu căsătoria.

În cruntele vremuri când oamenii uitaseră ce înseamnă căsătoria, se închinau demonilor şi-şi ucideau fii şi fiicele, când se certau cu una din (să le spunem) soţii, nu se mulţumeau doar cu renunţarea la serviciile ei, ci de multe ori o schingiau sau o omorau. Tot în acele timpuri erau la modă aşa zisele temple de vestale, unde omul care nu îşi permitea să aibă o femeie, putea închiria una spunând că face o rugăciune pentru zeiţa fertilităţii. (Încă nu se permiteau subînchirierile).

[Forma actuală a căsătoriei o avem de la Domnul nostru Iisus Hristos, „Va lăsa omul pe tatăl său şi pe mama sa şi se va alipi de femeia sa şi vor fi amândoi un trup. ”(Marcu 10, 7-8; Efeseni 5,31), o mai spusese şi Moise în Facere dar nu au înţeles-o evreii atunci, ci ceva mai târziu, mult după domnia lui David.
De asemenea deşi legea lor e alta, musulmanii tind să aibă acelaşi tip de familie cu creştinii adică să fie soţ şi soţie.]

Pentru tot creştinul există nişte etape în viaţă: prima este naşterea şi primirea botezului, a doua este căsătoria şi cununia, a treia este moartea şi poate, mântuirea.

Cununia poate fi de mai multe feluri, te poţi cununa cu o persoană de sex opus, sau te poţi cununa cu Domnul, intrând într-o mânăstire.
Cea mai frecventă cale aleasă este cununia cu o persoană de sex opus asta pentru că foarte multor oameni le plac copiii şi în final vor să aibă şi ei unii. Din nou o mişcare discutabilă, pentru că în general copiii prezintă efecte secundare: sunt cel mai bun înălbitor de păr pentru părinţi lor, cât sunt foarte mici pot ţine cu succes locul unei sirene de salvare, când au început să crească încep să pună o groază de întrebări şi se apucă să facă o groază de prostii, punându-ţi la îndoială vigilenţa şi cunoştinţele. Dacă nu vei şti ce să-i răspunzi îţi va spune că ar fi trebuit să întrebi când erai mic.
Pentru că mi-e teamă că îmi voi termina colile, şi nu voi mai avea pe ce să scriu, mă opresc aici deşi subiectul nu este nici pe departe terminat, de altfel şi dacă l-aş termina, aş putea să o iau de la capăt, nimeni nu ar observa diferenţa.

În încheiere vă spun că vreau
să mă căsătoresc şi eu cândva...
dar... omul nu face ce vrea.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (4):


"Omul nu face ce vrea, ci ceea ce are iluzia că vrea să facă. - de Cristall la: 07/09/2005 10:34:25
Nu am citit decat acest prim rand si doar la el ma refer, restul textului, dupa o superficiala scanare, e mult prea departe de interesele mele ca sa-l parcurg. No offence.

Omul nu face ce vrea. De acord.

Insa, "ci ceea ce are iluzia ca vrea sa faca", continuarea dumitale, mi se pare stranie. Initial am luat-o ca o anecdota perfecta pentru a instiga la citirea restului. Insa m-am corijat imediat, si ca prima impresie si ca prim impuls. Fraza e scrisa cu maxima seriozitate.
#70207 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Pt Cristall - de incoMplity la: 12/09/2005 02:23:51
Imi pare rau ca ai comentat un articol pe care nu l-ai citit.

Da! Articolul este un amestec de seriozitate si anecdota.

Daca vei reveni pe pagina asta, destul de citita dar cu un singur comentariu pana acum, poate vei vrea sa si citesti. Iti promit cateva zambete.
#71425 (raspuns la: #70207) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
"acest prim rand si doar la el ma refer" - de Cristall la: 13/09/2005 01:01:08
"Imi pare rau ca ai comentat un articol pe care nu l-ai citit."
- tocmai ca am mentionat ca nu la articol in intregime ma refeream, ci doar la acel prim randulet
- si daca mi-ai promis cateva zambete, promit si eu ca voi citi textul cat de curand si-ti povestesc exact cate zambete fura
#71768 (raspuns la: #71425) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Omul face exact ce vrea. - de rayro la: 25/02/2006 00:29:41
Chiar asa. Cand prefera iluzia pentru "ce ar vrea sa faca", e tot alegere.
O comentezi in text. Aduci argumente pro sau contra. Faci presupuneri.
In final, prin amarala pe care ai pus-o in cuvinte ma trezesc intrebandu-te: tu ce crezi?
Ai insirat argumente pro si contra dar nu ai o parere.
Iti doresti, asta intuiesc. Si daca da, de ce n-o spui mai clar.
Crezi ca biserica sau societatea ar trebui sa decida pentru tine?
Si eu pot scrie pana maine ce parere au altii despre un subiect sau altul. Important este ce cred eu, nu ei.
La buna reauzire!
#107861 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...