-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Molima


de Noschuna la: 07/09/2005 11:36:00
modificat la: 08/09/2005 14:37:43
taguri: Proza_scurta 
voteaza:
- Ieronim… murmură tânăra în halat alb, cu faţa îmbujorată brusc. S-a dus şi Hans... E la fel ca ceilalţi, vino să vezi...
Bărbatul aplecat asupra biroului negru din salonul golaş tresări pentru o clipă. Apoi îşi recăpătă sângele rece, se ridică mecanic şi îşi aranjă pe mână mănuşa de plastic – înălţă cu prevedere animalul inert, evitând însă ochii aceia larg deschişi dar stinşi şi groaza surdă ce mocnea batjocoritoare acolo.
- Priveşte-i coada, mai făcu o ultimă sforţare fata, înainte de a se repezi în bezna încăperii alăturate.
Horcăielile şi sughiţurile înfundate ce răzbăteau din toaletă i se înfipseră lui Ieronim ca un fior rece în corp, făcându-l să se întrebe cât va mai rezista el însuşi fără să vomite, fără să dea afară toată furia şi greaţa şi moartea, fără să se lase supt de un nenorocit de WC rece.
- Îl incinerăm, decise scurt. Mă ocup eu de asta azi, continuă apoi, întorcându-se cu targa spre uşă, dar fiorul îl opri în loc.
I se păruse că viaţa răzbătea încet din animalul rece. Dar nu... Natalie spusese de fiecare dată asta – pe Fedru şi pe Odeleta chiar îi ţinuse câteva ore în plus – şi niciodată.. Ieronim îşi întrerupse brusc gândul, muşcându-şi buzele. Niciodată... Niciodată nu exista. Îşi apropie urechea de câinele ce zăcea pe targă şi aşteptă. Nimic. Încercă să adulmece aerul ca atunci când era mic şi strâmba nasul la orice iz ce ar fi putut părea de putrefacţie, ieşind din laboratorul bunicului. Dar Hansel se stinsese doar acum câteva clipe. Cu adevărat. Se dezmetici şi ieşi din salon.

- Cărămidă solidă, accentuă bătrânul mângâind clădirea veche, cu forme grosolane. Dacă nici asta nu v-a ţinut de cald...
Tânărul îl privi aiurit, uimit de reacţia pe care o primise. În capul lui era şi aşa o învălmăşeală de gânduri ce se pierdeau în nuanţe negre – sau trandafirii, pe ici pe colo – şi acum mai venea şi nepăsarea aceasta sufocantă a omului din faţa sa... Şi în timp ce bătrânul mai consultă cu atenţie alte două rânduri de cărămizi înnegrite de vreme, Ieronim îl despică cu privirea şi îi storci capul cu un gând nebun.
- Până la urmă tu de ce eşti aşa pierdut? păru a se da pe brazdă bătrânul.
- Ne-au murit 70% din animale, se auzi tânărul vorbind şi nu-şi recunoscu vocea.
- 70% din canide, vrei să zici... completă vârstnicul îndoindu-se puţin din spate ca şi cum s-ar fi plictisit.
- Canide clonate, rosti tânărul şi se îngrozi la auzul sunetelor care îi ieşiseră din gâtlej.
Bătrânul se întoarse brusc şi îl ţintui cu privirea.
- Bine, bine, Ieronim, dar nu ai de gând să mă laşi tocmai acum... Şi doar pentru asta... Aici, afară, normal că îţi poţi îngădui orice sentiment, poate foame, poate frustrare, dar între zidurile ăstea de cărămidă aminteşte-ţi cine eşti. Ţi s-a dat viaţă într-un mod obscen; ai apărut din organe proscrise împletite sălbatic şi fără raţiune. Gemete primitive şi dorinţă primitivă. Iar noi, acolo, înăuntru, dăm la rândul nostru viaţă prin tot ce societatea din ziua de azi consideră mai elevat şi mai frumos, prin tot ceea ce snobii laudă la sindrofiile lor în cap de peşte. Oprim gemetele şi desfacerile redundante de picioare şi renaştem Demiurgi. Dar mi se pare că ai fi preferat ca un bunic de teapa mea să zică „Dumnezei”. Oricum ar fi, să nu-mi spui că te desparţi de toate astea pentru nişte baterii terminate... Oferim viaţă şi nu imortalitate.
- Oferim efemeritate.
- Viaţa e efemeritate.
- Pentru animalele acestea e boală.
- Şi pentru oameni e prostituţie şi obscen şi carne. Numai că ei nu au de ales încă.
- Şi atunci? rosti Ieronim emoţionat.
- O să ne moară şi nouă câinii până la ultimul şi apoi o să o luăm de la început – o să îi clonăm şi o să restaurăm clădirea asta şi o sa redeschidem crescătoria de animale. La revedere, Ieronim...

- Ei? Ai vorbit cu bunicul? ceru tânăra calmă.
Ieronim se lăsă să cadă pe fotoliul tare din salonul care acum i se părea mai gol ca niciodată. Îşi roti o dată capul ca să se mai dezmorţească, apoi îşi privi sora cu o tentă ce ei i se păru cumva grotească:
- Mi se pare că moare şi Goder...
- Se chinuie de azi dimineaţă, tresări fata. Acelaşi virus. Li se îngălbeneşte coada, varsă afară tot şi mai târziu..
Câinele mare, negru, se târî până la picioarele tânărului şi acesta îl ridică absent, ca şi cum ar fi săltat un cadavru.
- Îl incinerăm.
Şi fata se zgudui.
- Ce a spus bunicul?
Urmă o pauză.
- A spus că e solidă clădirea şi că animalele nu sunt bolnave. A spus să nu mă mai port ca un copil acum că am 25 de ani şi am ajuns atât de departe cu cercetările. A spus să ţinem în continuare ascunse aceste cercetări ale noastre şi să reîncepem clonarea de îndată ce moare şi ultimul exemplar – dar eu zic să-i eutanasiem pe toţi de azi şi să terminăm cu asta. A spus să te învăţ şi pe tine cum să uiţi...
Şi Ieronim se ridică de pe fotoliu, dădu drumul animalului muribund, o apucă pe Natalie de braţ şi se repezi în gol pe fereastra deschisă.
*Când deschise ochii îşi descoperi mama – şi îi redescoperi frumuseţea dulce – dojenindu-l pentru pantalonii sfâşiaţi în cădere, apoi bunicul (ceva mai neîncovoiat şi parcă fără atât de multe fire albe), în fundul grădinii, trăgând după sine spre casă un sac mare, şi pe Natalie suflând în lumânările de pe tortul de la 11 ani. Stătea întins şi crud pe iarbă, privind casa părintească, astfel că aproape nu-i observă pe Hans şi pe Odeleta când se apropiară şi începură să se gudure pe lângă el. Îşi trecu degetele prin blana lor moale şi simţi un fior de plăcere în tot corpul.
- Ieronim, îi strigă bunicul cu prefăcută supărare, mai lasă-i pe ăia doi şi mai mângâie-l şi pe Goder, că uite cum latră la tine dacă nu-i dai atenţie. Zău aşa... Profiţi că ai aici crescătorie în toată regula, da’ într-o zi o să moară câinele ăsta de necaz şi nu ştiu dacă îl mai aduci tu înapoi printre cei vii...
- Mă fac savant, bunicule, ca tine, şi îl aduc eu...
„Ia vezi... Ia vezi!”, îl apostrofă o voce din cap.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (0):

Nu exista comentarii

-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: