Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

A fi sau a nu fi "tigan"


de 1octav la: 09/09/2005 17:28:00
modificat la: 20/09/2005 19:55:27
voteaza:
Rezumat: Argumentatie pentru inlocuirea etnonimului "tigan" cu cel de Rom / Romniţă / persoana de etnie Roma

Ca urmare a numeroase discutii polemice cu prieteni si cunoscuti despre oportunitatea folosirii termenului de "tigan", m-am hotarat sa scriu un editorial care sa insumeze toate argumentele mele in favoarea renuntarii la denumirea de "tigan" pentru a-i desemna pe membrii etniei Rome si pentru a "transa" aceasta problema odata pentru totdeauna. Prietenii mei nu foarte "politically corect" spun urmatoarele: "Dar asa le zice de sute de ani, de ce sa le spunem acum altfel? … Corect este tigan, chiar si ei isi spun tigani ! Acum 100 de ani nu exista cuvantul asta, Rom… Schimbarea asta creeaza doar confuzie. Nu era destul ca ne-au facut de rusine in Europa, acum o sa se creada ca Romii sunt cetatenii Romaniei, si nu Romanii…"

Aceasta denumire (de "tigani"), care a existat intr-adevar "de sute de ani", a fost denumirea aplicata de cei care i-au inrobit, nu a fost etnonimul lor propriu. La rigoare cuvantul "tigan" vine din limba greaca (limba de cancelarie in Tarile Romane) si se datoreaza faptului ca Romii nu salutau dupa modelul roman, prin strangerea mainii, ci dupa modelul hindi, impreunand mainile sub barbie si inclinand capul. "Athiganoi" adica "de neatins" a devenit numele folosit de ceilalti pentru a-i denumi. Aceasta denumire o intalnim si la vecinii unguri, bulgari sau sarbi, dar nu trebuie sa ignoram faptul ca "tiganii" din aceste tari trecusera la un moment dat prin Tarile Romane. Iar aici denumirea de tigan este asociata cu statutul de sclav inca de la prima mentiune documentara a acestora, in Tara Romaneasca, in 1385 . Dar cati dintre noi stiu ca tiganii au fost robi doar in Tarile Romane, nu si in Transilvania? Cati dintre noi stiu ca statutul de rob sau tigan permitea stapanului sa il vanda ca pe o vita, sa il bata, sa il omoare si sa il desparta de copii? Cati dintre noi stiu ca tiganii robi, in ciuda emanciparii lor din 1864, au fost intotdeauna uitati de la improprietaririle agricole: in 1864, in 1921 sau in 1991?

Cuvantul tigan are in limba romana conotatii exclusiv negative. Tigani sunt cei saraci, nomazii care merg cu carutele, hotii, nespalatii care stau in cocioabe si care cauta prin gunoaie. Ca verb, a (te) tigani, inseamna a te zgarci, a te targui prea tare. Ca adverb, "tiganesc" are de asemenea un sens negativ: "casa tiganeasca". Ca substantiv, "tiganie" sau "tigan" ne dezvaluie tot semnificatii negative: "Stai intr-o tiganie!" sau "De ce esti tigan?!" nu este tocmai o lauda… In concluzie, apelativul "tigan" are toate caracteristicile unei denumiri derogatoare, jignitoare, aplicata de catre grupul dominant unei etnii marginalizate si stigmatizate. Stereotipurile negative legate de "tigani" vor afecta multa vreme dezvoltarea normala a acestei etnii. Totusi, este datoria societatii civile, a presei, a administratiei si in ultima instanta este datoria noastra a tuturor sa evitam asocierile negative si generalizarile referitoare la etnia Roma sau la oricare alt grup.

Romanii se considera a fii un popor "crestin" si chiar un popor credincios. Conform acestei credinte afisate, oamenii au fost creati de Dumnezeu "dupa chipul si intru asemanarea sa". Toti oamenii au fost creati de Dumnezeu, nu doar Romanii, Germanii sau Evreii. Un alt argument impotriva discriminarii Romilor este acela ca, conform Torei, Bibliei dar si Coranului, toti oamenii se trag din Adam. De aici putem trage mai multe concluzii "crestinesti" relativ la iubirea pentru "aproapele nostru", dar eu voi accentua doar partea referitoare la Romi. Si pentru cateva minute vreau sa incercati sa va imaginati cum ar fi aratat viata dumneavoastra daca v-ati fi nascut intr-o familie de Romi.

Empatia este o calitate care aparent lipseste din zestrea intelectuala a Romanilor (n.a.: atentie - am facut o mare greseala: am generalizat! Judecata de valoare enuntata de mine se bazeaza pe observatiile mele personale si subiective. Dar eu nu cunosc tot poporul Roman, deci nu pot face asemenea judecati in absolut!). Totusi, daca ar fi prezenta aceasta calitate, un simplu exercitiu de empatie ar dovedi ca majoritatii Romanilor nu le-ar place sa fie numiti "tigani", "jidani" sau "bozgori". A spune ca "tiganii fura mai mult decat romanii" este o aberatie rasista sau mai degraba un semn de prostie. Am putea deduce de aici ca Romii au in sange ceva care ii face sa fure mai mult decat romanii. Dar aceasta comparatie imorala poate fi folosita impotriva oricui. Romanii ce au in sange de fura mai mult decat japonezii? Sau daca germanii lucreaza mai mult decat romanii, putem deduce de aici ca romanii sunt mai lenesi decat ei, ca romanii au ceva in sange care ii face mai lenesi? Desigur, nu! Presupunand ca un bebelus de origine Roma este infiat de o familie din Australia, dupa sentinta enuntata mai sus, acest copil ar trebui ca, in timp, sa devina hot! Chiar daca ar fi crescut intr-o familie bogata, fara nici o grija materiala!

Pentru a explica mai clar de ce nu este corect sa te adresezi unei persoane apartinand altei etnii cu un apelativ pe care aceasta etnie nu il agreeaza, pot spune ca este vorba de acelasi motiv pentru care unei persoane pe care o cheama X nu este politicos sa i ne adresam cu Y, decat in cazul in care persoana in cauza agreeaza acest apelativ sau ne este o cunostinta apropiata (poate nici chiar atunci). In termeni mai simplii, etnonimul "tigan" era asociat statutului de rob. Pentru ca schimbarea de statut sa devina reala nu a fost de ajuns ca ei sa fie eliberati. Ei trebuie improprietariti, este nevoie de politici afirmative pentru reducerea handicapului istoric, si nu in ultimul rand este nevoie ca Romii sa fie tratati ca egali, din toate punctele de vedere. Asta implica si recunoastrerea dreptului de a-si hotara numele: Romanii si-au ales numele asta pentru a-si sublinia latinitatea, pentru a se distinge de ceilalti... Acelasi drept il au si Romii. Dar sa nu credeti ca denumirea de "Rom" este ceva inventat! In limba romani, "Rom" inseamna om, barbat. Asemanator, in ungureste maghiar tot inseamna om, barbat. Cu toate aceste exista unii care le spun Romilor "tigani" si Maghiarilor "bozgori" (oameni fara tara). Acestea sunt etichete jignitoare, aplicate celor indezirabili. Este bine de stiut ca in timpul dominatiei otomane, administratorii otomani ii numeau pe localnici "ghiauri" ("necredinciosi"), deoarece nu impartaseau credinta lor (Islam). Acesta este un exemplu de eticheta, de denumire impusa. Ce-ar fi daca Romanilor de azi celelalte nationalitati conlocuitoare le-ar spune "ghiauri"?

Daca nu v-am plictisit nici pana acum, pregatiti-va pentru "lovitura de gratie", adica pentru concluzie. Este timpul ca societatea romaneasca sa isi asume raspunderea pentru integrarea non-asimilationista a Romilor si a tuturor celorlalte minoritati si grupuri marginalizate sau discriminate. Politicile afirmative, care au scopul de a indrepta nedreptatile istorice facute de statul roman etniei Rome, sunt cea mai buna solutie pentru a demara procesul de integrare sociala a acestor oameni. Ei sunt cetateni ai Romaniei, la fel ca noi, si merita, ca atare, sa beneficieze de toate drepturile si libertatile garantate de lege, si in plus, trebuie sa beneficieze de sanse egale de participare la viata societatii.

"Tigan" este un cuvant ce are doar conotatii negative. Ca atare, acest cuvant trebuie scos din vocabularul uzual ca un cuvant derogatoriu si cu conotatii rasiste. Etnia Roma este denumirea corecta a acestui grup etnic. Cautati asadar sa nu mai folositi denumirea de "tigan", ci pe cea de Rom. Aceasta denumire nu este o "scorneala" ci este un cuvant folosit in intreaga Europa, din Marea Britanie pana in Spania si Rusia, peste tot unde traiesc Romi.

Si asta nu pentru ca asa ne-o cer comisarii europeni, ci pentru ca asa este just! Pentru ca respectand umanitatea celorlalti ne complimentam umanitatea proprie! Fiecare dintre noi trebuie sa ne schimbam atitudinea fata de Romi, fata de persoane infectate HIV/SIDA, fata de homosexuali, fata de femei si fata de oricare alt grup pe care il discriminam sau il marginalizam. Cu toti traim sub un singur Soare si cu toate acestea este destula lumina pentru toti. Toti meritam o doza minima de respect si de curtoazie, pentru simplul fapt ca suntem oameni. Trateaza-i pe ceilalti cum iti doresti sa fi tu tratat. "Fii schimbarea pe care doresti sa o vezi la ceilalti!" (M. Ghandi) Acesta este cel mai scurt drum catre societatea liberal-democratica pe care (aparent) ne-o dorim…


PS: pentru reactii, comentarii scrieti la e-mail: octav@apdr.ro
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (13):


1octav - de ElaKris la: 02/10/2006 19:51:16
Pai,nu mai mi-a ramas nimic de raspuns pt ca ai raspuns tu!Da,esti genial si pt mine este valabila definitia''Esti ceea ce gandesti''...deci IMI PLACI!Bravo!Ai cuprins chiar o sumedenie de subiecte,cred,fara sa vrei in conferinta asta si ai raspuns simplu la intrebari grele,pt multiThey know everything!Unfortunately,they don't know anything else!
#149128 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Oamenii sint egali nu pentru - de jeniffer la: 02/10/2006 23:35:46
Oamenii sint egali nu pentru ca au "creator" comun, ci pentru ca sint paminteni, iar faptul ca unii nu au tara este pentru ca au fost alungati de la ei si au devenit nomazi.
#149204 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Sa nu exageram - de 1octav la: 15/02/2007 20:48:48
Nu sunt nici genial, nici mediocru.
Sunt multe chestiuni inca sub semnul intrebarii cand vine vorba de problemele conexe discriminarii. Una din ele vizeaza atitudinea corecta fata de intoleranta.
In masura in care imi voi face timp, voi aborda si acest aspect.
#175527 (raspuns la: #149128) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Tigani au fost....tigani vor fi - de rares777 la: 17/10/2007 13:50:53
Frate, cum poti sa scoti asemenea aberatii, ca asa le spune si in Europa? Spune-mi te rog ce inseamna cuvantul gipsy? Nu cumva tigan? Rom vine din tiganescul rom, care intradevar inseamna om, dar asta nu inseamna ca trebuie sa-l introducem in vocabularul nostru, doar de dragul lor. Pentru informarea ta, te rog deschide DEX-ul si observa ca tigan, este persoana ce face parte dintr-o populatie originara din India etc. Asa ca nu incerca tu sa schimbi istoria. Tigani au fost si tigani vor ramane, asta e crucea pe care trebuie sa o duca.Sorry for you, sorry for them....daca tot e sa fiim cosmopoliti.
#245252 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 17/10/2007 14:09:23
Tigani au fost....tigani vor fi
Numa' ţiţeiul e pe terminate...
#245269 (raspuns la: #245252) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
termenul de tigan - de mold la: 02/11/2007 09:38:47
da! foarte frumos spus de 1octav. Acum, cand toata lumea ne injura pentru ceea ce facem (romanii si tiganii) in afara, putem sa ne schimbam si noi numele tarii, ca deja l-am c...t. Asta e solutia ideala:sa nu ne mai spunem romani/ romania, ca a inceput sa puta. Asta e motivul pentru care se incearca si schimbarea celorlalte doua, la care facea referire 1octav. In "1984", pe care sunt convins ca ai citit-o, se incerca acelasi lucru.
Sunteti in ton cu occidentul. Dar sa nu va asteptati sa fiti ridicati in slavi. Ei au rezolvat problemele de fond, in schimb noi am sarit direct la cele de forma. Sunt si mai usoare de altfel. Si astfel, poti fura linistit, poti ucide linistit, te poti casatori la 10 ani si poti face copii la 12, poti ignora orice lege, sub mereu o noua titulatura.
spor la treaba si mult succes, dragii mei in incercarea de a rezolva false probleme.
#251226 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de jeniffer la: 02/11/2007 11:27:06
Romania vine de la Roma si a fost poarta de intrare a acestei natii in Europa. Cuvintele nu schimba istoria si ma intreb ce schimbari ar fi posibile.
#251270 (raspuns la: #245252) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cam tirziu... - de somnorosul la: 09/11/2007 22:00:43
ma trezesc si eu... dupa 2 ani. sa lasam mofturile si chestiile etimologice. in esenta e vorba de libertate: asa cum eu pot sa poreclesc intr-un fel pe cine vreau, pot sa si generalizez. sunt un om simplu, de pe strada. constitutia imi garanteaza acest drept, asigurat si de faptul ca imi platesc la timp impozitele (o conditie de indeplinire a indatoririlor cetatenesti). cind e vorba despre persoanele publice,e altceva. in al doilea rind e vorba de lene. de ce sa-mi bat capul cu lucruri care nu ma fac sa cistig nimic? asa ca eu, care nu sunt nici xenofob nici nationalist, am dreptul sa ma plictisesc de aceasta dezbatere si sa ma exprim cum cred de cuviinta. daca va simtiti insultati, dati-ma in judecata. toate bune
#254204 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
esti de groaza!! - de istanmoni la: 13/11/2007 14:45:23
esti baiat citi se vede... dar cum poti spune "sa nu mai folosim termenul TIGAN"?? Eu nu am auzit pe niciunde in Europa sa li se zica rromi ci tigani! Ca asta sunt Doamne Dumnezeule!!!! Noi suntem romani, vecinii nostrii sunt unguri,... altii sunt italieni.. altii spanioli.. iar ei sunt tigani!! Conotatia negativa a termenului "tigan" vine de la faptul ca exact asta fac marea majoritate: FURA, MINT, INSEALA, NUUUUUUUUUUU MUNCESC, NU LE PLACE SA MUNCEASCA, (de omoruri si de crime.. aici nu insistam pentru aceste lucruri le fac oricine, indiferent de origine..)!
Am sa folosesc termenul de tigan pana o sa mor si o sa le zic tigani celor care: au pielea inchisa la culoare, vorbesc cu "sa moara mama!", asculta manele, si ce sa mai vorbim au un stil cu totul aparte de trai care nu are nici o legatura cu cultura si civilatia noastra a romanilor!!
Eu nu tin calul in casa, am geamuri la casa si usa, nu am palat cu turnulete, nu port fuste colorate, nu dansez in jurul focului, nu port lanturi de sute de grame atarnate de gat, nu sar imediat la bataie, nu detin sabii pumnale si alte arme de acest gen, tata nu m-a vandut sau maritat la 10 ani, nu ma judeca "bulibasa" ci ma supur legilor tarii, nu fac copii cu nemiluita ca sa-i tin murdari, sa-i pun la cersit, sa-i flamanzesc doar ca statul le da bani pt copii pana in 2 ani, ..... sunt multe, multe fff multe de spus despre ei!!
Ce sa le faci ! O au in sange!! Nu e vina nimanui ca termenul de tigan are o conotatie negativa ci doar A LOR!!!!
Ce? Au inceput sa gandeasca la ceeqa ce fac si la cea ce sunt ei de fapt de cand i-a lasat Dumnezeu pe pamnat si vor sa-si "stearga" numele sau urmele???
Si in nici un caz nu sunt rromi...!! De ce sa ii numim asa???
Pentru ce sa sufar eu, romanca, din Romania, din cauza unor "lepre"???? Pentru ce sa ma confunde orice vest-european, orice nord-american cu un rrom?? Chiar nu-ti dai seama ca strainii ei nu fac diferent ca terminologie intre rrom si roman?? Adica sa-mi i-au eu suturi, din cauza acestei confuzii create, pentru ca ei, tiganii au ajuns sa fie huliti (doar din cauza lor!!!!) si ca sa li se piarda urma lor, sa zic asa, vor acum sa li se spuna rromi, ca vezi doamne tigan nu le mai convine!!
Niciodata nu am sa fiu de acord cu acest lucru!!
Ei sunt TIGANI!!!!!
#255568 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
nu de termeni este vorba... - de Dalhia la: 04/03/2008 19:52:17
Nu cred ca inlocuirea unui termen cu altul schimba ceva, mai precis atitudinea unora care se simt superiori...Sunt de acord ca multi tigani fura, inseala, nu le place munca, dar ce pretentii sa ai de la niste persoane fara scoala, care traiesc intr-un mediu unde asta invata, unde parintii ii trimit la cersit si la furat. Nu toti au norocol sa se nasca intr-o familie care sa-i trimita la scoala si care sa le asigure o viata decenta.
Eu am avut norocul asta. Sunt tiganca, am facut o facultate, acum sunt la masterat, n-am furat niciodata, urasc minciuna si violenta, am o casa decenta, m-am maritat la 25 de ani, nu la 10, nu port fuste inflorate, nu dansez in jurul focului si nimeni nu ar sti asta despre mine daca nu le-as spune-o. Sotul meu a fost socat sa afle ca sunt tiganca, nu-i venea sa creada cand i-am spus. A devenit mai tolerant de atunci si priveste altfel lucrurile.
Nu e usor sa fi numit tigan, un cuvant care jigneste. Pacat ca oamenii vad doar tiganii care ies in evidenta prin lucruri negative. Ceilalti nu ies in evidenta...
Tocmai datorita intolerantei de care dau multi dovada si a faptului ca ii baga pe toti in aceeasi oala, n-am spus lucrul acesta prietenilor, colegilor. E un lucru care-l tin mai mult pentru mine, un lucru de care am fost frustrata. Nu e vina nimanui ca se naste tigan.
In strainatate s=au dus destui romani la furat, nu s-au dus doar tiganii. Se pare ca pe istanmoni o deranjeaza persoanele, nu neaparat denumirea lor.
#290466 (raspuns la: #255568) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
DRAGA OCTAV - de konya la: 12/06/2008 14:06:45
Draga autor al acetui articol, cred ca privesti gresit aceasta problema si daca tot vrei sa imbratisezi cauza tiganilor ar trebui sa te documentezi mai bine asupra statutului tiganilor in istoria ROMANIEI. Pentru inceput ar trebui sa sti ca ei aveau anumite drepturi si fata de dreptul privat roman in statele feudale romanesti tiganii nu puteau fi omorati ba chiar mai mult decat atat ei detineau anumite drepturi, cum ar fi cel de a comercializa bunuri si de stapani o casa, uneletele si produsele muncii lor. Nu cred ca trebuie sa privim actuala etnie tiganeasca in raport cu trecutul. NU trecutul este de vina pentru imaginea pe care si-au creat o ci ei sunt vinovati de acest lucru. Daca trecutului i s-ar datora acest lucru eu te invit ( OCTAVIAN ) la o discutie despre drepturile si statutul romanilor din transilvania de la intemeierea statului feudal si pana la unirea cu Romania. Despre acei valahi marginalizati ce sa mai spunem, nu aveau nici macar dreptul de a construi biserici de piatra si plateau cele mai mari impozite, nu aveau dreptul de a se organiza si nu puteau participa la conducerea principatului ( desi erau majoritari). Asadar romanii din transilvania de ce nu s-au transformat intr-un popor de hoti, de mincinosi, de talhari, necivilizati, de nu-si vand copii, de ce nu-si construiesc TAJ MAHaL.URI pe care sa-si scrie numele insotiete de apelativul SEFU SAU BOIERUL, de ce nu cersesc si dau in carti, de ce nu ies cu topoare si sabii si pusti cate 200 in strada si de ce nu viseaza sa moara dusmanii lor in timp ce ei arunca cu dolari???????????/ Aceste intrebari mi se par de bun simt din moment ce vorbesti despre o etnie necivilizata punand pe seama trecutului starea lor actuala. Daca asta e o regula inseamna ca ar fi trebuit sa se aplice si in randul romanilor care au trait in Ardeal. NU ????
#317418 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
konya - de RSI la: 12/06/2008 14:37:31 Modificat la: 12/06/2008 14:38:33
Trecand peste caracterul xenofob si "documentat pe baza de docomente de partid"...
Cateva intrebari:
1)-românii din Ardeal aşa persecutaţi cum erau, au fost robi? Parcă auzisem de unii Iancu de Hunedoara şi Matei Corvin care erau "mândri vlahi" după cum scria Aeneas Silvio Piccolomini.
2)- "Asadar romanii din transilvania de ce nu s-au transformat intr-un popor de hoti, de mincinosi, de talhari, necivilizati, de nu-si vand copii, ..."
Adica romii ar fi un popor de hoti etc.? Luati in totalitate?
3)-Asta-i cea mai savuroasă:
"din moment ce vorbesti despre o etnie necivilizata punand pe seama trecutului starea lor actuala. Daca asta e o regula inseamna ca ar fi trebuit sa se aplice si in randul romanilor care au trait in Ardeal. NU ????"
Deci sa înţelegem ca românii din Ardeal şi ţiganii au trăit în aceleaşi condiţii de asuprire în trecut, fiind şi unii şi ceilalţi..."o etnie necivilizată" konya dixit??!!
#317429 (raspuns la: #317418) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
RSI - de Protagoras la: 12/06/2008 17:41:39
ceva ma face sa cred ca nu-ti va raspunde.:))

In fond, asta e aceeasi mitologie ca si mostenirea genetica a caracterului. Germanii se nasc corecti si precisi. Tiganii se nasc hoti pentru ca sunt tigani. Romanii se nasc geniali (asta cu romanul inzestrat de la natura dar lenes daca nu e motivat, e cea mai tare dintre toate miturile, pentru ca se spune ca romanii sunt "descurcareti" pentru ca au fost asupriti, dar aceeasi "descurcareala" e blamata la tigani, care au fost mult mai asupriti).
#317468 (raspuns la: #317429) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...