Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

ai carte, ai parte (?!)


de Intruder la: 12/09/2005 14:31:00
modificat la: 25/09/2005 13:57:51
taguri: Educatie 
voteaza:
Au inceput scolile. Ce parere aveti de schimbarile din invatamantul romanesc?

redau mai jos un fragment dintr-un articol, aparut in ziarul "Evenimentul zilei":
(http://www.expres.ro/eveniment/?news_id=197189&PHPSESSID=6c8117c77fd06a86a6c2ef58f22dc1f0)

Intre unitatea de invatamant si parinte se va incheia un contract in care sunt prevazute drepturile si obligatiile elevului, ale tutorelui, precum si cele ale scolii.
Astfel, scoala isi asuma principala responsabilitate pentru felul in care vor fi pregatiti elevii, iar parintele este cel care raspunde pentru modul in care se imbraca si se poarta elevul la scoala. Acesta trebuie „sa aiba o tinuta vestimentara/personala si o conduita decente, neprovocatoare, neagresiva si neostentativa”.
Parintii care nu-si trimit copiii la scoala vor primi o amenda de pana la doua milioane lei. Acestia vor trebui, potrivit contractului, sa mearga la scoala cel putin o data pe luna, sa ia legatura cu invatatorul sau dirigintele pentru a cunoaste evolutia elevului.
Potrivit noului regulament, din 2006 fiecare scoala va avea minimum 200 de elevi si o singura structura administrativa.

(...)

Ce se schimba in acest an:

~ programa va fi stabilita de scoala, prin consiliul de administratie din care fac parte si parinti, astfel ca elevii nu vor mai fi obligati sa invete la materiile de care nu au nevoie;

~ profesorii vor fi platiti in functie de performante: promovabilitatea la sfarsitul anului, rezultatele elevului la examenele de capacitate si de bacalaureat, cati olimpici are profesorul in cauza si pana la ce niveluri de concurs ajung elevii;

~ titularizarea va fi sustinuta la scoala care scoate postul la concurs;

~ fiecare scoala va primi bugetul in functie de numarul de elevi inscrisi, costul unui elev fiind estimat la 23 milioane lei pe an;

~ elevii si profesorii nu au voie sa se implice in strangerea de fonduri;

~ elevii din invatamantul particular vor beneficia de aceleasi facilitati ca si cei care studiaza la stat (reduceri la transport, programul „Cornul cu Lapte”, manuale gratuite etc.)


comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (37):


Nu am decat cuvinte de lauda. - de Honey in the Sunshine la: 20/09/2005 21:46:40
Nu am decat cuvinte de lauda... ramane doar de vazut cat de ad literam va fi pus in aplicare noul regulament.

Am o singura nedumerire.. partea cu maxim 200 de elevi... Mi se pare imposibil de realizat.Am fost la 4 scoli in Romania si toate aveau peste 500 de elevi.Vor sa construiasca noi scoli ?!
_____________________________________________________
Communication is not just words, communication is architecture.
#73488 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Honey - de giocondel la: 20/09/2005 23:32:01
partea cu 200 de elevi e completata de cuvantul Minimum...adica cel putin...cred ca ai cetit in fuga..cat despre legi..:) in romania exista atatd e multe legi si atat de putini oameni care le aplica...sistemtul de invatamant va fi rigid pentru inca ani buni de-acum inainte.

"To merit the madness of love, man must abound in sanity"
-The Seven Valleys-

#73559 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
voilà! - de maan la: 20/09/2005 23:32:57
1. programa este stabilita anul acesta tot de minister
2. rpofesorii nu sunt inca platiti in functie de performate iar asemenea criteriu mi se pare aberant in conditiile in care nu s-a definit 'performanta'.
exista dascali valorosi in unitati scolare unde nivelul intelectual al copiilor este extrem de redus, care poate muncesc cu acestia mai mult decat profesorul care coordoneaza pregatirea unei olimpiade.
calitatea actului didactic are, pe langa valoarea si determinarea omului de la catedra o componenta cu rol covarsitor - vorbesc aici de calitatea materialului prelucrat.
nu poti extrage aur din orice minereu si, din nefericire, exploatari aurifere-s extrem de putine - nu toti profesorii au sansa sa obtina o catedra in scoli in care, prin traditie, se inscriu doar elevi inteligenti.

ce facem cu elevii putin dotati, care nu reusesc sa acumuleze decat minime cunostinte - cine le va mai preda acestor copii, daca dascalii se vor orienta doar spre posturile bine remunerate?

daca promovabilitatea anuala / la bac este un criteriu de stabilire a salarizarii, nu se va crea, implicit, ocazia ca profesorii sa promoveze orice elev, in conditiile in care starea lui materiala depinde de aceasta?

daca titularizarea se va intampla la scoala in care exista un post liber, nu va fi oare directorul supus unor presiuni uriase, nu va fi concursul acesta un test al moralei managerului, si el remunerat la fel de prost?

lui Honey - scolile sunt deja sub-populate si vorbim aici mai ales de cele din mediul rurual.
exista institutii in care clasele au deja mai putin de 15 elevi (chiar sapte, opt).
un profesor este salarizat identic, indiferent ce efectiv au clasele la care preda.
raportat la 15, o clasa cu 30 de elevi e cumplit de condus, dar problema legiuitorului este: sa plateasca prost o munca usoara, sau sa plateasca la fel de prost o munca de sclav?
#73561 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
"daca promovabilitatea anuala - de irma la: 20/09/2005 23:40:04
"daca promovabilitatea anuala / la bac este un criteriu de stabilire a salarizarii, nu se va crea, implicit, ocazia ca profesorii sa promoveze orice elev, in conditiile in care starea lui materiala depinde de aceasta?"

din ce-mi amintesc, se aplica chestia asta pe vremea odiosului. o masura, desigur, absurda.

nu numai scolile din rural sunt subpopulate ci si cele din buc, din cartierele marginase (unde sunt multe scoli in care se invata intr-un singur schimb si chiar si asa au clase foarte putine). multi parinti isi trimit copiii la scoli mai aproape de centru, in care se invata in 2 sau chiar 3 schimburi si sunt cate 10 clase din fiecare an!
#73564 (raspuns la: #73561) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
hehe, maan - de anisia la: 21/09/2005 00:05:31
exista institutii in care clasele au deja mai putin de 15 elevi (chiar sapte, opt).
un profesor este salarizat identic, indiferent ce efectiv au clasele la care preda.
raportat la 15, o clasa cu 30 de elevi e cumplit de condus, dar problema legiuitorului este: sa plateasca prost o munca usoara, sau sa plateasca la fel de prost o munca de sclav?


poate ca se incearca alinierea la sistemul din occident, unde clasele nu depasesc un anumit numar de elevi pentru ca profesorii sa nu se streseze prea tare ? :))
despre ce ma indoesc insa, este faptul ca legiuitorul va alege sa plateasca o munca usoara...;)
___________________________________________________
"daca n-ai sa mai fi tu, am sa fiu si eu un om obisnuit..."
#73579 (raspuns la: #73561) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ia uite ca scartzaie...acest paragraf - de anisia la: 21/09/2005 00:11:18
profesorii vor fi platiti in functie de performante: promovabilitatea la sfarsitul anului, rezultatele elevului la examenele de capacitate si de bacalaureat, cati olimpici are profesorul in cauza si pana la ce niveluri de concurs ajung elevii; cum adica profesorii vor fi platiti in functie de performante? pai uita legiuitorul ca romanul e destept si imediat gaseste cum sa se dea drept cel mai performant profesor, daca asta-i va aduce parale mai multe in buzunar? ce mare inginerie sa puna note mari la elevi si sa-i faca promovati pe toti? rezultate la capacitate? adica cum, dl. profesor nu-si va lua salariu pe ultimele luni, daca elevii nu i-au trecut la capacitate? serios acum... e aberant!! ce face dl. profesor de la cucuietii din deal, care are ca elev pe gigel si pe costel, neintrecuti in ale hoinarelii si-atat? face munca voluntara profesorul acela? ca daca nici gigel si nici costel nu ajung olimpici, si nu trec examenul de capacitate...conform legiuitorului, nu va fi platit...

scartzaie tare...;)

___________________________________________________
"daca n-ai sa mai fi tu, am sa fiu si eu un om obisnuit..."
#73580 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
maan - de zaraza la: 21/09/2005 00:41:04
daca promovabilitatea anuala / la bac este un criteriu de stabilire a salarizarii, nu se va crea, implicit, ocazia ca profesorii sa promoveze orice elev, in conditiile in care starea lui materiala depinde de aceasta?promovabilitatea la bac nu e ceva obiectiv? intreb si eu ca prostu', parca era vorba de o comisie, supervizori, etc, etc? adica orice prof care vrea sa-si ia salariul maxim poate sa promoveze pe cine vrea el la bac?

ce facem cu elevii putin dotati, care nu reusesc sa acumuleze decat minime cunostinte - cine le va mai preda acestor copii, daca dascalii se vor orienta doar spre posturile bine remunerate?


mie mi se pare logic ca un profesor bun sa caute loc de munca la o scoala buna, unde isi poate pune potentialul in valoare. n-ai nevoie de genii care sa predea alfabetul la elevi de clasa a 5-a. elevii putin dotati au parte de profesorii care accepta jobul respectiv. e ca'n viata, fiecare la locul pe care si-l permite. parca scapasem de comunism si de eterna egalitate. mi se pare bun faptul ca profesorii sunt platiti in functie de performanta, macar exista o motivatie. inteleg ca e o problema in definirea acestei performante, dar nu cred ca intr-o tara atat de corupta ca romania poti da o lege mai corecta decat cea de sus. se vor gasi oricand cai de evaziune. important e sa functioneze ca sistem. cred sincer ca profesorilor buni li se duce vestea, si scolilor bune la fel. asa a fost mereu, si inainte, si in timpul lui ceausescu. poate e ceva greu cuantificabil, in termeni de note si promovari, dar de dus vestea, se duce. o scoala buna va atrage elevi multi, si implicit buget mare, deci salarii bune profesorilor. mi se pare corect, functioneaza legea cererii si ofertei.

zaraza


#73584 (raspuns la: #73561) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
hai sa-mi dau si eu cu parerea - de Horia D la: 21/09/2005 03:43:51
daca ai carte, s-ar putea sa ai si parte, dar daca nu ai carte, cu siguranta nu vei avea parte....
#73587 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
minim 200 de elevi... - de Honey in the Sunshine la: 21/09/2005 07:55:11
Deci satele vor ramane cu adevarat doar ale celor peste 70 de ani din moment ce toti copiii si tinerii vor fi nevoiti sa faca scoala in orasele din apropiere...
Ma intreb cum va arata mediul rural romanesc peste 10-20 de ani... Cateva mii de exemplare ale muzeului satului, probabil.
_____________________________________________________
Communication is not just words, communication is architecture.
#73597 (raspuns la: #73584) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
1)"~ programa va fi stabilita - de Yuki la: 21/09/2005 10:17:52
1)"~ programa va fi stabilita de scoala, prin consiliul de administratie din care fac parte si parinti, astfel ca elevii nu vor mai fi obligati sa invete la materiile de care nu au nevoie; "
Pai daca scoala stabileste programa scolara, tot ea face si subiectele de Bac/ capacitate??!! Cate scoli, atatea programe, deci atea variante de bac.
2)~ titularizarea va fi sustinuta la scoala care scoate postul la concurs;
Va dat seama cati bani o sa inghita organizarea acestui concurs de acum inaine? Pai daca o scoala n-are decat un sg post de scos intr-un an, org. concurs doar pt postul ala???!!!

3)Acestia ( i.e parintii) vor trebui, potrivit contractului, sa mearga la scoala cel putin o data pe luna, sa ia legatura cu invatatorul sau dirigintele pentru a cunoaste evolutia elevului.

hai sa fim seriosi: care parinte are timp sa mearga macar o data pe semestru la scoal, daramite o data pe luna. Nu zic ca-i o ideea rea, dar nu prea e realista.
#73618 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
invatamantul romanesc - de rac la: 21/09/2005 19:24:04
Invatamantul romanesc se tot transforma de 15 ani incoace. Examene scoase, altele introduse, manuale alternative, programe schimbate, profesori idoielnici si partinitori, salarii infernal de mici in tot sistemul.

Nimic stabil, bun, viabil. Nu vreau sa par dur, ori nedrept, dar asta e adevarul. Cel mai mult ma deranjeaza schimbarea regulilor de la an la an.
Acum, ca si fiul meu a crescut, incepe sa ma intereseze din ce in ce mai mult subiectul.

Legat de intrebarea cu partea si cartea, as zice asa: ai carte, poti avea o particica de sansa; cel mai important e sa ai noroc si "stiinta" de a face bani.
#73725 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
aberaţii! - de gaga la: 21/09/2005 20:15:07
ce folos că am făcut 17 ani de şcoală(fără a repeta niciun an), dacă vecinul, repetent şi aproape analfabet (vezi perioada în care profii erau obligaţi să-i treacă) şi trece cu un 4x4 pe lângă mine stropind din plin cu noroi. Între timp şi-a cumpărat şi o diplomă de MANAGER de la o faimoasă Universitate particulară. Copilul meu întreabă: de ce el îşi permite şi tu nu?
La ora actuală, tineretul este derutat, datorită răsturnărilor de situaţii vis-a-vis de valorile reale ale culturii.
Şi atunci?
Mă întreb ce oferă şcoala? Îi pregăteşte pentru viaţă pe copii? Nu cred.
#73740 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zarazei - de maan la: 21/09/2005 22:01:18
promovabilitatea la bacalaureat

in acest moment examenul de bacalaureat se desfasoara cam asa:
1. proba orala la lb.romana
2. proba orala la lb. moderna
exista doi profesori examinatori, care noteaza fiecare individual pe un borderou iar media celor doua note trebuie sa fie cinci, ca sa asigure promovabilitatea la urmatoarele, scrise:
1. limba romana (de fapt literatura romana)
2. disciplina de profil
3. discipilina la alegere (poate fi orice disciplina studiata, chiar si educatia fizica sau a doua limba de studiu)
ca si-n cazul probelor orale, nota cinci asigura elevului accesul in proba urmatoare.
nu va obtine insa bacul decat daca media tuturor probelor este SASE.

lucrarile scrise se corecteza-n paralel de doi profesori, conform unor criterii stricte si nu se va face media decat daca notele nu vor diferi cu mai mult de un punct.
profesorii au obligatia sa bifeze numarul de puncte acordat la fiecare criteriu indeplinit, pe borderoul de notare, cate unul pentru fiecare teza in parte.

conform povestilor de mai sus, obiectivitatea profesorilor examinatori la probele orale este influentata mai putin de presiunile politice sau ierarhice si mai curand de criteriile de notare, care urmaresc evaluarea unui elev model, care a invatat in fiecare zi si a primit educatia ideala in toti cei patru ani de studiu.
in aceste conditii, daca li s-ar aplica respectivele criterii, promovabilitatea la acest examen n-ar depasi 20% din numarul elevilor inscrisi, intrucat doar la limbile moderne nivelul e extrem de redus, mare parte din canditati neputandu-si insusi o limba straina, din pricina cunostintelor reduse de limba materna.

in alta ordine de idei, sunt de-acord cu-aproape tot ce-ai scris.
amendamentele se refera la:
"elevii putin dotati au parte de profesorii care accepta jobul respectiv. "
n-ai ce face, zaraza, trebuie sa accepti jobul, in conditiile-n care intr-un judet, la nivel liceal, exista doar trei colegii de renume...in fiecare dintre acestea sunt maximum patru profesori care predau aceeasi materie.
un calcul sumar, ma determina sa intreb, ce fac ceilalti dascali, care ar merita si ei sa predea in unitati de elita?
mai mult decat atata, ani de-a randul, absolventi de facultate obtin note foarte mari la titularizare, dar nu si posturi, intrucat acestea NU EXISTA.
in aceste conditii, n-ai decat sa stai la coada si sa te rogi sa mai iasa la pensie cate unul dintre cei care s-au eternizat pe vreun post bun, ca sa ai si tu ocazia sa-ti demonstrezi potentialul.

"parca scapasem de comunism si de eterna egalitate.
nu vorbesc de egalitate ci de corectitudine.
ideea cu remunerarea diferita nu-i rea.
as zice insa ca-i corect sa fie platiti in functie de REZULTATE, iar nu de PERFORMANTA!
un dascal care isi crapa creierii cu o grupa de copii mediocri, care la testele initiale au obtinut media trei pe clasa, reuseste sa-i aduca pe-acestia la nivelul notei sase, trebuie platit si RASplatit, pentru ca deja e cunoscut ca-i mult mai usor sa lucrezi cu un copil care pricepe imediat ce-i spui, decat cu unul caruia ii trebuie doua saptamani pentru fixare.

nu resping nicidecum ideea ca profesorii cu elevi medaliati la olimpiade sa nu fie recompensati, dar aceasta trebuie sa se concretizeze in premii si gradatii si nu trebuie sa aiba nici o legatura cu leafa.
pregatirea olimpicilor se realizeaza-n ore de mediatii sau in asa numitele ore suplimentare (care nu sunt platite niciodata, cum nu-s platite nici orele de pregatire pentru bac, pe care unii directori le impun), nu doar la clasa.
#73779 (raspuns la: #73584) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
programa va fi stabilita de - de Intruder la: 21/09/2005 22:04:14
programa va fi stabilita de scoala, prin consiliul de administratie din care fac parte si parinti, astfel ca elevii nu vor mai fi obligati sa invete la materiile de care nu au nevoie;

intrebarea mea este: care scoala?...gimnaziu?...liceu?
in liceu am avut si eu materii care nu mi-au folosit la facultate...matematica si partial chimia, fizica, biologia...am spus ''partial'' gandindu-ma ca poate m-am ales cu ceva informatii din materiile astea...in gimnaziu, sa zicem ca au fost informatii de cultura generala dar si acolo erau multe chestii in plus.
cum o sa fie cu organizarea programei, habar n-am...cred ca tot o bulibaseala...
#73783 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
anisiei - de maan la: 21/09/2005 22:06:45
"se incearca alinierea la sistemul din occident, unde clasele nu depasesc un anumit numar de elevi pentru ca profesorii sa nu se streseze prea tare ?
nu serios, daca ar trebui sa-ti dai copilul la scoala si-ai avea de-ales intre o clasa cu 30 si una cu 15, avand in acelasi timp siguranta ca profesorii sunt la fel de bine pregatiti si colo si colo, care ti-ar fi alegerea?
la o adica, s-ar putea totusi s-ai dreptate: un profesor relaxat, nestresat, valoreaza cat doi.:)))
#73784 (raspuns la: #73579) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
maan - de gaga la: 21/09/2005 22:38:58
ai foarte multă dreptate şi citind mesajul tău, am constatat că nu sunt singura care consideră că un profesor bun este cel care reuşeşte să aducă un elev de la un nivel slab la unul bun , muncind cu dăruire. Satisfacţia este chiar mai mare.
Urăsc profii care aleg la începutul anului clase cu elevi super (eventual meditaţi acasă).
#73799 (raspuns la: #73779) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
hehe maan, - de anisia la: 22/09/2005 00:08:34
normal ca as alege sa-l dau la clasa in care sunt doar 15 elevi :)
___________________________________________________
"daca n-ai sa mai fi tu, am sa fiu si eu un om obisnuit..."
#73832 (raspuns la: #73784) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
partea de carte - de gigi2005 la: 22/09/2005 00:42:14
o stim noi. In primul rand trebuie sa definim un lucru: cum facem un copil sa devina constient ca ii trebuie scoala?
Discutam azi cu cineva despre bataia pe care au luat-o unii profesori de la elevi de clasa a 10-a...
Trebuie definit actul educatzional... Daca parintele nu-si asuma rolul de indrumator, scuze, ce pretentzii sa am de la profesor?
Ce sanse are o tanara de 24 de ani, profesoara la un liceu, sa predea la o clasa de-a 10-a sau de-a 11-a? Nici una! Am cunoscut o profa de romana care mergea cu elevii la bar ... Facea asta ca sa-si poata tine orele, altfel o luau la mishto baietzii...
Cand faci o facultate "sa o faci", unde mai este "cartea" aia? De ce ai parte? Catzi practica ce au invatzat? Catzi stiu de ce TREBUIE sa invetze?

Toata peroratzia asta a mea a fost pentru a sustzine introducerea obligatorie a unui psiholog, cel putzin, in fiecare scoala (dupa marime).

Sunt atat de multe tentatzii pentru varsta lor frageda si plina de hormoni! Cum le dam alte preocupari?
Cum fac eu act educatzional cand in scoala mea se filmeaza scene porno in clase, cu eleve de 15-16 ani! Cum impiedic eu ca pedagog transformarea scolii intr-o cloaca promiscua?

Cum il invatz pe adolescent, receptiv la tot ce e nou indiferent ca e bine sau rau, sa lupte in viata? Sa stie sa discearna, sa invetze sa-si caute singur rostul?

Nu poate pedagogul sa faca asta fara ajutorul parintelui. Iar parintele ar trebui sa-si faca timp, daca este responsabil, sa stea de vorba cu copilul lui. Pentru ca il pregateste de viatza, nu sa treaca strada. Si cum il invatza asa il are. Altfel ajunge pe drumuri si ii da in cap sa-i ia pensia...
#73836 (raspuns la: #73799) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
maan - de zaraza la: 22/09/2005 01:18:50
se vede ca stii mai bine ca mine cum stau lucrurile. daca tot am ajuns aici, am si eu niste intrebari.

in aceste conditii, daca li s-ar aplica respectivele criterii, promovabilitatea la acest examen n-ar depasi 20% din numarul elevilor inscrisi, intrucat doar la limbile moderne nivelul e extrem de redus, mare parte din canditati neputandu-si insusi o limba straina, din pricina cunostintelor reduse de limba materna.

asta observ si eu, cand mai intru pe cate un chat de pustani si ma ingrozesc. copiii de azi nu stiu sa scrie, si vocabularul lor e limitat rau. cum naiba se face? eu la prima vedere as da vina pe scoala si pe profesori, ori invatatorii si profesorii de limba romana sunt ingrozitor de slabi (intrucat salariile sunt mici, in ultimii ani nu s-au mai facut profesori decat cei care n-aveau alta sansa, iar profesorii din vechea garda au iesit toti la pensie?!), ori se intampla ceva, e un fenomen social care-i impiedica pe scolari sa invete gramatica. o fi la moda printre pustani sa fii agramat?

si a doua intrebare, cum ai face tu legea astfel incat profesorii sa fie recompensati in functie de rezultate? tocmai am vazut ca e imposibil sa stabilesti nivelul unui elev in mod obiectiv si ca se fac presiuni din toate partile. cum stabilesti aceste rezultate in mod obiectiv si cum determini la sfarsitul anului ca profesorul X merita o leafa mai mare decat profesorul Y?

zaraza
#73840 (raspuns la: #73779) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Un exemplu practic - de Atech la: 22/09/2005 11:25:19
Eu sunt exemplul practic :)
Am absolvit un liceu de prestigiu din Bucuresti si am avut ocazia sa vad modalitati "moderne" de predare, modalitati "invechite" de predare, sa ma compar cu elevi de la alte licee mai slabe si cu olimpici nationali si internationali, si pot sa sustin ca concluzia nu este una optimista.
Profesorii cu "experientza" in general sunt ancorati in canoanele lor si nu reusesti sa ii faci sa inteleaga ca au gresit intr-un loc sau daca reusesti, poti sa fii sigur ca vor fi repercursiuni pentru tine.
Profesorii noi, proaspat scosi de pe bancile facultatii, rar reusesc sa faca fata unei intregi clase de 30 de adolesceenti pusi pe soti. De obicei singura modalitate de a tine sub control o clasa este o severitate excesiva. La liceele de "cartier" aceasta severitate ii obtine profesorului o bataie zdravana in primele luni de scoala, lucru care tinde sa il "imbuneze".
Primirea salariilor in functie de performanta va fi o tragedie pentru invatamantul rural unde elevii nu au nici resursele materiale pentru un mediu bun pentru a invata si nici motivatia necesara. Scolile si liceele din mediul rural vor saraci si mai mult, profesorii vor primi mai putini bani si vor fi mult mai putini motivati (nu ca acum ar fi) ceea ce va provoca o cadere in spirala si o prabusire probabil ireversibila a invatamantului rural
Olimpicii nationali si internationali sunt un alt subiect mult mai complex decat pare la prima vedere!
Invatatul la clasa si singur acasa cu cartea in fata si rezolvatul a 20 de culegeri si devinitu unuielev model nu iti va asigura nici macar trecerea de nivelul sectorului. Pentru a ajunge la nivel de nationala trebuie sa faci mediatii cu profesorii din interioru sistemului. Cei care fac subiecte, cei care se invart prin minister la nivele inalte lucru care de obicei se face pe baza de relatii si prietenii, foarte putina lume avand acces la acei profesori. Pentru internationala trebuie sa stai ca maniacul cu ochii dupa subiecte sucite care se dau pe acolo lucru care te determina sa nu mai faci altceva la scoala.
Un lucru trebuie sa priceapa lumea si sa actioneze ca atare PROFESORII DE LA SCOALA NU SCOT OLIMPICI NATIONALI SI INTERNATIONALI nici in orele de curs nici in 5 ore suplimentare pe saptamana. Am avut contact cu aceasta lume si pot sa spun cu mana pe inima ca e o mafie imensa acolo.
acum se incearca impingerea unui nou sistem de educare al elevului, si anume elevul sa studieze acasa pe langa lectia precedenta si ceea ce urmeaza sa fie predat, iar profesorul sa faca lectia urmatoare impreuna cu elevii, acestia urmand sa isi completeze in caiete cunostiintele care le lipsesc. Acest lucru are o mare buba si anume ca nimeni nu are timp sa pregateasca in 12 lectii pe zi, cate 2 pentru fiecare din cele 6 ore. Acest lucru duce la a reveni la vechiul sistem in care profesorul dicteaza lectia.
Crearea programei de catre profesori in acord cu parintii va duce la un adevarat haos in sistemul de invatamant deoarece dupa cum stiti romanul se pricepe la orice, ceea ce va provoca "datul cu parerea" al fiecarui parinte si ametirea intregii programe. In plus as vrea sa vad cati parinti vor veni la 19 sedinte pentru stabilirea programei pentru fiecare materie de curs.
O schimbare sigur trebuie facuta deoarece in acest fel nu se mai poate continuare, dar sunt reticent la directia in care se duc lucrurile in momentul de fata.
#73883 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ai carte, împarte! - de transilvanpop la: 22/09/2005 13:06:05
si o sa ai parte doar daca stii bine cum e mersul cartilor.

In invatamant nu se prea pune problema sa ai parte decat daca ai ajuns macar putin conferentiar. Cel putin salarial (nu pun la socoteala celelalte implicatii). Nici in cercetare nu esti prea "motivat" sa lucrezi, asa ca oricine are carte, si cat de cat parte (din venituri anterioare, mosteniri, sponsorizari,etc) plus un dram de initiativa, se lanseaza in ceva pe cont propriu. Evident, nici asta nu reprezinta o garantie ca vei avea parte, dar ... o sansa in plus.
#73893 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Atech - de irma la: 22/09/2005 13:19:24
"Am absolvit un liceu de prestigiu din Bucuresti (...) si pot sa sustin ca concluzia nu este una optimista."

De ce oare? Nu ati avut promovabilitate de 100 % la bacalaureat?! Si sa nu-mi spui ca ai facut meditatii la toate cele 5 (nu mai stiu sigur daca sunt 5 sau 6?!) materii de examen, ca nu te cred.

" PROFESORII DE LA SCOALA NU SCOT OLIMPICI NATIONALI SI INTERNATIONALI"

Corect! Mama natura ii face sa fie olimpici din nastere. Orice ar spune gurile rele, elevii olimpici internationali sunt genii. Fata mea are numai 10 la mate, dar cred ca ar putea sa faca 100 de ore de mate pe saptamana ca tot nu ar fi olimpica. Nu are stofa de asa ceva, pur si simplu! Si eu nu-mi bat capul sa o fortez si nici profesorii ei de la scoala nu au presat-o vreodata.
#73895 (raspuns la: #73883) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Atech - de maan la: 22/09/2005 23:23:22
nu stiu ce "liceu de prestigiu" ai absolvit, insa cu siguranta n-ai fost printre cei mai buni de-acolo!
uite un exemplu, ca sa nu-mi raspunzi ca n-am argumente: nu prea stii limba romana!!!!
Faci cacofonii ("ca concluzia"), nu stii ca se spune corect "repercusiuni", nu "repercuRsiuni", habar n-ai sa folosesti pluralul (se scrie "shotii", nu "shoti"), crezi ca un elev "rezolva culegeri", cand de fapt el rezolva exercitii si probleme de-acolo, nu stii sa articulezi corect ("interioruL", nu "interioru" sistemului) ... si asa mai departe, ca-ncep sa ma enervez, si cine stie ce mai zic!!!

p-asta insa n-o las!
iata o fraza de-a dreptul idioata, fara nici un predicat.
"Cei care fac subiecte, cei care se invart prin minister la nivele inalte lucru care de obicei se face pe baza de relatii si prietenii, foarte putina lume avand acces la acei profesori."

io una sper din suflet ca n-ai facut parte dintre olimpicii nationali la limba romana si ca macar la mate ori info te pricepi cu-adevarat, caci , daca vrei sa te pricepi la argumentat, stimabile, ar trebui sa repeti macar clasa a IX-a, unde sa faci romana c-o profa d-aia 'excesiv de severa', care stie sa tina-n frau o clasa de 30 de suflete, si ... culmea, dom'ne!, fara sa ia bataie!
#74092 (raspuns la: #73883) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zarazei, cu scuze pentru ...lungimea raspunsului:))) - de maan la: 22/09/2005 23:26:44
:)) nu i-as zice “moda”, dar adevarul e ca pustanii-s agramati … “anagramati”, vor zice ei!
Totul incepe de la abecedar. Daca plodul nu stie sa foloseasca bine cratima e exclusiv vina invatatorului! E drept ca nu-i poti invata pe toti in aceeasi masura, dar reguli de ortografie ar trebui sa cunoastem toti.
(sunt aici voci care dau vina pe lipsa indelungata din tara cand le atragi atentia ca n-au scris corect! Ei bine, scrisul in limba materna e ca mersul pe bicicleta – functioneaza reflex! Nu stii acum sa scrii, deduc ca n-ai stiut niciodata! Lucrul acesta mi-a tot fost verificat, intrucat am intalnit zeci de persoane care, dupa 20 de ani de ‘diaspora’, se exprima excelent in romaneste si scriu perfect!)

povestea-i simpla si-i cam asa:
copiii se inscriu fara examen in clasa a V-a – profesorii de romana ‘mostenesc’ atunci elevi pe care ar trebui mai intai sa-i invete sa scrie. Daca intr-o clasa de 30 doar 15 stiu sa citeasca fluent, omul de la catedra e-n mare impas: pe de-o parte ar trebui sa-si urmeze programa de-a cincea (esti obligat s-o faci si pedepsit daca n-o respecti punctual) cu primii 15 si pe de-alta e silit sa-i invete pe ceilalti ce n-a vrut/ putut invatatorul.
Demersul asta e cumplit de dificil, intrucat dascalul e atat de strivit intre respectarea deciziilor ministeriale si constiinta profesionala, incat de multe ori ajunge sa le explice superficial ambelor categorii, si-n acest fel nici tolomacii nu vor ajunge sa scrie, nici ceilalti nu vor primi suficiente informatii, ca sa poata promova-n mod ideal intr-a VI-a.
In acest fel, in urma examenului de capacitate, procent covarsitor din copilasi, n-ar trebui sa mai fie scolarizati, dac-ar fi sa se respecte intocmai criteriile de care vorbeam mai jos. In acest fel nici catedre n-ar mai exista.
Asa ca se face al doilea mare compromis, magareata picand trosc in capul profesorului de liceu care are si ala o programa OBLIGATORIE si care se vede-n ipostaza sa repare ce n-au reusit invatatorul si profesorul de gimnaziu.
Daca peste acestea vom suprapune un dezinteres cras din partea parintilor care asteapta ca scoala sa rezolve intreaga eduacatie a odraslei si s-o desavarseasca, atunci tabloul este complet.

Cum vad eu ca s-ar putea rezolva? Simplu!
Ministerul ar trebui condus de persoane cu experienta la catedra, care au avut contact cu aceste probleme, iar nu de profesori universitari, care habar n-au cu ce se haleste munca dintr-un liceu plin cu odrasle de oameni simpli, care mai au si probleme materiale serioase.
Programele ar trebui sa-i permita profului sa adapteze cerintele la nivelul clasei, stabilind totusi criterii minime, obligatorii, de promovare.
Aceste documente n-ar trebui in nici un caz elaborate in functie de acel elev model (ideal) despre care credem ca si-a insusit perfect informatiile din anii anteriori, ci trebuie sa tina cont de profilul unui elev mediocru.
In acest fel, dascalul nu va mai fi obligat sa predea functia de gradul al II-lea, daca jumate din elevii lui nu stiu tabla inmultirii (asa cum se-ntampla azi ) dar va putea fi tras la raspundere, daca nici in anul urmator copilul nu stie sa socoteasca!

Exista, ai sa te miri, profi care pot face munca asta sisifica, ajutand elevii sa recupereze, sa umple goluri uriase, in acelasi timp predandu-le si materia obligatorie din anul respectiv.
Oamenii aceia, determinati exclusiv de respectul pentru munca proprie si de pasiunea pentru meserie, trebuie cautati, gasiti si recompensati.
E, din nou, simplu: se vor elabora teste comune pentru fiecare nivel de studiu, la inceputul fiecarui an si se vor centraliza rezultatele pe scoala.
La sfarsitul aceluiasi an scolar, testele se vor repeta iar prin comparatia notelor obtinute, se va avea clar oglinda capacitatii profesorilor din liceu, care vor fi salarizati anul scolar urmator, in functie de acestea.
Care reuseste sa-si creasca si olimpici – foarte bine!
Vor primi premii, bonificatii, asa cum am mai zis, dar dincolo de leafa.

Din pacate, legiuitorul n-are problema salarizarii corecte, ci e interesat cum sa scoat-o pacoste de ordonanta de urgenta care sa-i permita sa plateasca profesorii din ce in ce mai prost.
Daca se plateste conform olimpicilor, e-n avantajul statului, care va cheltui mai putini bani ca acum – cati olimpici pot fi, daca nu-s de castigat decat locurile I, II si III la fiecare materie????

Ce-ntelegem noi de-aici?
Ca pe Statu roman in cur il doare de modul in care cresc odraselele romanilor si le tot da-n cap profesorilor.
Mai mult, aud ca indemnizatia de concediu de maternitate va fi de 3 milioane, din care se sugereaza ca poti plati chiar si-o bona! (:

Hai sa mai dau o informatie de doi lei: in mediul universitar, un asistent care face trei sferturi din munca de la caterda, primeste 6 milioane jumate, iar un profesor ridica de cel putin cinci ori mai mult.
Ultimul mare rahat pe care l-am aflat e ca senatul unei scarbe de universitati a decis ca, de luna asta, tuturor sa li se reduca leafa cu un milion de lei.
Pai, da!
Daca scazi unu din sase, ii la fel cu-a scadea unu din 32 …
Sa nu ma duc io dracului c-o bursa sa-mi fac doctoratul pe undeva unde mi se respecta munca? si sa nu-mi bag io picioarele-n ea de romanica?

Si pe copiii aia cine-i mai educa?
Cine le spune ca mersul la munca necalificata-n Italia, n-ar trebui sa fie visul a jumate dintre-adolescenti?
Ei, fraierii aia care-si pun intrebarile ca mine, nici macar nu cer salarii mai mari, ci doar o bruma de respect, in asa fel incat sa nu se mai simta tratati ca ultimii cretini, care nu situ vedea dincolo de vorbe.
#74094 (raspuns la: #74092) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
draga maan - de zaraza la: 23/09/2005 00:23:36
eu in locul tau mi-as baga picioarele, dar te admir si mai mult daca n-o faci. ce disciplina predai?

ai dreptate cand zici de "vina invatatorului", imi amintesc ca si pe vremea mea era lupta sa intri la invatatorii buni, ale caror clase erau vanate de profesorii buni si tot asa. copiii respectivi intrau la cele mai bune licee, unde erau in general numai profesori buni.

am avut acum 2 ani intalnirea de 10 ani de la terminarea liceului. eu am facut "mircea cel batran", la c-ta. majoritatea profesorilor erau inca acolo, pe baricade. intr-un fel vedete, daca te gandesti cati oameni din oras le stiu numele. preferatul meu era proful de mate, un omulet de 1.60, cu o minte grozava si o replica acida tavalita prin bonomie. ne-a zis ca "acum elevii nu mai sunt interesati sa invete, au alte preocupari, dom'le". si daca spune el, il cred. ciudat e ca nu imbatranise deloc, era neschimbat, doar ceva mai trist.

despre lege:

E, din nou, simplu: se vor elabora teste comune pentru fiecare nivel de studiu, la inceputul fiecarui an si se vor centraliza rezultatele pe scoala.
La sfarsitul aceluiasi an scolar, testele se vor repeta iar prin comparatia notelor obtinute, se va avea clar oglinda capacitatii profesorilor din liceu, care vor fi salarizati anul scolar urmator, in functie de acestea.


si crezi tu ca va exista obiectivitate la testele astea? ca rezultatele nu vor fi contrafacute? ca directorul nu poate fi mituit sa favorizeze anumiti profesori ? mafia sau doar mica gasca va functiona cu succes, mai ales ca e vorba de o afacere interna. atunci cand e vorba de coruptie, cel mai bine functioneaza echilibrul natural, legea cererii si ofertei. de-asta, ai elevi multi, poti plati bine profesorii, atragi profesori buni, atragi elevi multi. cercul se inchide.

zaraza
#74114 (raspuns la: #74094) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Ai mare dreptate, dar cred ca - de oanalaur la: 23/09/2005 08:56:40
Ai mare dreptate, dar cred ca de vina e si directiunea.
Am predat la un liceu teoretic dintr-un orasel de provincie unde se presupune ca elevii ar trebui sa fie mai cumintei si, cand colo, chiul pe rupte, obraznicii, lipsa totala de interes pt tot ce inseamna scoala, in concluzie, jale. De anul acesta am venit in Constanta la un liceu industrial si ma temeam ca va fi mai rau. dar, de fapt, e mai bine (deocamdata cel putin). Si apoi am aflat ca aici exista si exmatriculari, corijente si repetentii, lucruri de sci-fi la liceul de unde vin. Tin minte si acum cazul unei eleve cu 300 si ceva de absente nemotivate pe care dirigintele se tot chinuia s-o exmatriculeze dar directorii nu-l lasau pt ca "ramanem fara elevi" si "ne stricam reputatia". Si atunci tu, ca diriginte si profesor, ce putere mai ai. Nu zic ca noi profesorii ar trebui sa ne castigam respectul elevilor prin amenintari cu repetentia sau exmatricularea dar o forma de pedeapsa trebuie sa existe.
In ceea ce priveste noua lege sau ordonanta sau regulament sau ce-o fi, sunt de acord cu contractul dintre scoala elevi si parinti. E timpul ca parintii si elevii sa realizeze ca procesul de invatamant nu e unidirectionat, de la profesor la elev. Si ca si ei ar trebui sa se implice.
Nu sunt de acord cu salarizarea profesorilor in functie de performante. Daca am produce suruburi ar fi foarte simplu: tu ai facut 30, ai salariu maxim, tu doar, 10 salariu minim. Din pacate (sau fericire?!) lucram cu oameni (si nu ma refer doar la elevi ci si la colegi, directori, parinti) si atunci sunt prea multe variabile in aceasta problema.
De exemplu, eu predau engleza. La o clasa noua am nevoie de cateva saptamani doar sa-i conving pe elevi ca engleza poate fi amuzanta si abia apoi sa incerc sa-i invat ceva. La liceu mai e si problema ca nu se mai fac grupe (de incepatori, avansati) si in aceeasi clasa, in aceeasi ora trebuie sa predau conjugarea verbului to be la prezent si subjonctivul. Si pe langa toate astea invatarea unei limbi straine, dupa parerea mea, nu se poate face cu forta. O limba inseamna comunicare si comunicarea presupune un cadru fara stress si atunci imi dau seama ca orele mele sunt cam galagioase. Inca nu am gasit formula de a avea o clasa activa dar nu galagioasa (dar prefer o clasa zumzaitoare decat o clasa de zombi). Ideea era (ca m-am cam lungit) ca eu ca profesor trebuie sa las elevii sa-si gaseasca propriul ritm, nu-i pot forta sa invete engleza daca ei refuza. Pot sa-i oblig sa invete cuvinte noi, reguli de gramatica dar nu sa comunice. Si atunci poate performantele mele nu sunt intotdeauna cele asteptate.
#74165 (raspuns la: #73836) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
implicarea părinţilor - de gaga la: 23/09/2005 10:04:27
Copiii de când se nasc, până se formează se uită în jur, îşi aleg modele şi imită. În cele mai multe cazuri, modelul se află cel mai aproape şi este unul din părinţi.
Părintele la rândul lui trebuie să comunice cu copilul, să-i satisfacă setea de a cunoaşte şi să urmărească ce îl preocupă mai mult.
În altă ordine de idei, părintele cere copilului note mari, problema cunoştinţelor trecând pe planul 2 şi asfel copilul învaţă pentru notă, sau caută să obţină nota maximă cu orice preţ, pentru a mulţumi părintele.
O altă problemă sunt activităţile extraşcolare, care umplu cu folos timpul liber. Posibilităţi există, dacă le cauţi. În cadrul Clubului elevilor există o groază de cercuri la care copilul, indiferent de vârstă poate să-şi dezvolte hobby-urile.
Un psiholog, de curând, îmi relata că majoritatea problemelor adolescenţilor sunt create de lipsa de comunicare cu părinţii acoperită în unele cazuri de cadouri scumpe, bani, etc...
Este dureros dar adevărat.
#74171 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Atech - de Intruder la: 23/09/2005 10:04:59
Am absolvit un liceu de prestigiu din Bucuresti si am avut ocazia sa vad modalitati "moderne" de predare, modalitati "invechite" de predare, sa ma compar cu elevi de la alte licee mai slabe si cu olimpici nationali si internationali, si pot sa sustin ca concluzia nu este una optimista.

cine este in masura sa constate care-s modalitatile "noi" si modalitatile "vechi"?...
pen'ce, cand programa-i programa, coana Joitzica- coana Joitzica?
haaaaaai, ca dupe mine nu se egzista chestiunea asta: "licee mai slabe"...bla, bla, bla...
aualeeeeeeuuu, io am absolvit Mihai Viteazul (sau "Mihai Viteazu", nearticolat??!) ala cum a fost?...(nu ma cauta in colegi.ro, ca nu ma gasesti...)

Profesorii noi, proaspat scosi de pe bancile facultatii, rar reusesc sa faca fata unei intregi clase de 30 de adolesceenti pusi pe soti. De obicei singura modalitate de a tine sub control o clasa este o severitate excesiva. La liceele de "cartier" aceasta severitate ii obtine profesorului o bataie zdravana in primele luni de scoala, lucru care tinde sa il "imbuneze".

a te impune intr-o clasa cu 30 de adolescenti, (unde multi- daca nu majoritatea- sunt teribili, nu au cei sapte ani de-acasa si rebeli peste cota suportabila) este o arta...
pana la urma nu profesorul pierde cel mai mult ci elevul care nu profita de ora...

Pentru a ajunge la nivel de nationala trebuie sa faci mediatii cu profesorii din interioru sistemului.

e-teeeee ce noutate!!!...(io nu ma bag peste greselile tale de hortografie pen'ca n-am absolvit un liceu "de renume"...ia, un liceu acolo, sa nu zica lumea ca n-am diploma de bacaloreat!...)

Un lucru trebuie sa priceapa lumea si sa actioneze ca atare PROFESORII DE LA SCOALA NU SCOT OLIMPICI NATIONALI SI INTERNATIONALI nici in orele de curs nici in 5 ore suplimentare pe saptamana. Am avut contact cu aceasta lume si pot sa spun cu mana pe inima ca e o mafie imensa acolo.

hai, c-au priceputara toti...io, plus ou moins...:(

acum se incearca impingerea unui nou sistem de educare al elevului, si anume elevul sa studieze acasa pe langa lectia precedenta si ceea ce urmeaza sa fie predat, iar profesorul sa faca lectia urmatoare impreuna cu elevii, acestia urmand sa isi completeze in caiete cunostiintele care le lipsesc. Acest lucru are o mare buba si anume ca nimeni nu are timp sa pregateasca in 12 lectii pe zi, cate 2 pentru fiecare din cele 6 ore. Acest lucru duce la a reveni la vechiul sistem in care profesorul dicteaza lectia.

"din doua una...ori sa se revizuiasca, primesc! dar sa nu se schimbe nimica; ori sa nu se revizuiasca, primesc! dar atunci sa se schimbe pe ici pe colo si anume in punctele esentiale..."
n-ar fi mai bun un "plebicist"?...vox populi...

O schimbare sigur trebuie facuta deoarece in acest fel nu se mai poate continuare, dar sunt reticent la directia in care se duc lucrurile in momentul de fata.

ai vreo propunere?...asa ca chestie, sa discutam discutii...:)

#74172 (raspuns la: #73883) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
maan - de Intruder la: 23/09/2005 10:16:48
Programele ar trebui sa-i permita profului sa adapteze cerintele la nivelul clasei, stabilind totusi criterii minime, obligatorii, de promovare.
Aceste documente n-ar trebui in nici un caz elaborate in functie de acel elev model (ideal) despre care credem ca si-a insusit perfect informatiile din anii anteriori, ci trebuie sa tina cont de profilul unui elev mediocru.


da, un profesor sa adapteze o programa ''accesibila'', unde un elev model s-o depaseasca si un elev (sub)mediocru s-o ajunga...
#74174 (raspuns la: #74094) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
IMPLICAREA PARINTILOR - de celesta la: 24/09/2005 19:54:11
Eu nu i-am pretins copilului meu note , dar i-am cerut sa inteleaga ce invata , sa priveasca fiecare materie in parte ca pe o provocare in calea cunoasterii care , odata strabatuta , ii va aduce multe satisfactii . L-am incurajat continuu si am comunicat , i-am iertat greselile si i-am inteles esecurile sugerandu-i sa o ia de la capat asigurandu-l ca succesul nu se va lasa asteptat , daca va trata totul cu seriozitate . Deocamdata nu il vad preocupat de scoala si nu stiu daca se va trezi vreodata .
#74502 (raspuns la: #74171) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
'ga-mi-as chicioarili!:)))) - de maan la: 25/09/2005 17:47:55
eu in locul tau mi-as baga picioarele, dar te admir si mai mult daca n-o faci.
nu m-admira, rogu-te, ca n-ai de ce, indiferent de perspectiva.
daca m-as sti capabila sa ma dezvolt in alta parte, nu m-as uita-napoi.

oriunde-n altundeva (am plecat odata, recunosc) m-as simti ne-mplinita si searbada, oricata pretuire-as primi, oricat de mult s-ar transforma ea-n bani sau alte avantaje... habar n-am ce-i aia 'integrare' si nici n-am chef s-o-nvat.

preferatul meu era proful de mate, un omulet de 1.60, cu o minte grozava si o replica acida tavalita prin bonomie. ne-a zis ca "acum elevii nu mai sunt interesati sa invete, au alte preocupari, dom'le". si daca spune el, il cred. ciudat e ca nu imbatranise deloc, era neschimbat, doar ceva mai trist.
nope, nu mai nimeni interesat sa-nvete ca atunci.
nici oamenii nu se mai distreaza ca pe vremuri.
vrem din ce in ce mai mult, dar dorintele ne sunt superficiale, din pacate.
claustrarea la care eram supusi a crescut in noi dorinta de evadare si-atunci ne-am dus la carti - ele ne-au deschis orizonturi pe care-am stiut sa le-apreciem cand le-am atins, fizic, mai tarziu.

cand manaci inghetata de doua ori pe luna, o apreciezi altfel decat de-ai avea-o in fiecare zi.
de-aceea copiii nostri-s altfel si nu-i putem condamna.
ce ma va durea mereu va fi insa neputinta parintilor de-a-i duce, macar o ora pe saptamana,in lumea lui Coltz Alb si-a lui Rémy, copilul singur pe lume...
putem combina fericit computerul si Alba-ca -zapada, doar ca ne-ar fi de folos nitzel timp liber si-un pic de efort, pentru copiii nostri.
altfel, n-ar trebui sa ne miram cand intalnim orizonturi atat de limitate-n minti ce-ar trebui sa debordeze de fantezie.
"si crezi tu ca va exista obiectivitate la testele astea? ca rezultatele nu vor fi contrafacute? ca directorul nu poate fi mituit sa favorizeze anumiti profesori ? mafia sau doar mica gasca va functiona cu succes, mai ales ca e vorba de o afacere interna. atunci cand e vorba de coruptie, cel mai bine functioneaza echilibrul natural, legea cererii si ofertei. de-asta, ai elevi multi, poti plati bine profesorii, atragi profesori buni, atragi elevi multi. cercul se inchide. "
vorbesti ca o americanca pe care-am incercat candva s-o conving ca reusitele scolare nu se vor masura niciodata-n cifre si ca-n raportul asta cerere-oferta e un echilibru cumplit de fragil, intrucat nu se stie niciodata cine ia si cine ofera.
in ce ma priveste, de-ar fi sa cuantific ce primesc, ar trebui sa vin cu bani de-acasa, sa pot echilibra balantza.:)

dar, pentru ca-s printre fericitii care nu traiesc doar din leafa de dascal, mi-e probabil mai usor sa vorbesc despre banii lipsa, decat i-ar fi unuia care nu are cu ce-si harni copiii personali si care face, la scoala, tot atat de multa treaba ca si mine ...sau poate-n plus...

fireste, intr-o lumea-a banului, un profesor sarac, ajunge, daca-i bun si-o demonstreaza, sa castige simpatia oricarui elev.
imagineaza-ti ca-ntr-o zi ploua cu galeata, ca te grabesti spre casa cu umbrela rupta de vant... langa tine opreste-o masina simpatica: "haideti ca va duc io acasa, domnule profesor, sunteti ciuciulete" ...il refuzi, fireste, pe elevul Popescu dintr-a XII-a, asa cum ai refuzat inca vreo doi, pana la el ... te-ntrebi de ce nu meriti si tu o masina, de ce-ti platesti atat de greu chiria si te-apuca dracii gandindu-te ca poate-o merita si plodul tau un parinte ca al lui Popescu...Popescu, care-n loc sa se hraneasca cu iluzii, ca tine, vinde paine la taraba din colt, ca sa aiba Popescu cel mic motiv sa-l dispretuiasca pe fiul profului de treaba care i-a-nvatat carte si pe Popescu senior, si pe nevasta-sa si pe ... pe toti, 'ga-mi-as picioarele-n ea de constiintza.
din perspectiva aceasta (si numai din aceasta!) iti dau, cu umilinta, dreptate.

exista uscaturi peste tot.
sunt medici care-si mutileaza pacientii, brutari care fac paine proasta si frizeri ce-ti strica parul.
ma-nfurie al dracului cand mi se-arunca-n ochi povesti cu profesori care nu-si merita leafa, ca scuza pentru proasta salarizare a tuturor.
ni se spune ca lucram doar 6 ore/zi, dar habar n-are nea vasile cate ore petrec eu acasa, sa corectez lucrarile ori caietele de teme a 400 de elevi, sa-mi pregatesc 'lectiile de maine', sa concep exercitii de grade diferite de dificulltate sau cat dureaza de-ar fi macar sa le caut...
ma tem ca respsonsabilitatea porfesorului e mai mare decat a unui chirurg - ok! ala omoara un om intr-o zi, din nestinta, din neatentie ...va fi dat afara pana la urma, pe cand un dobitoc de invatator ar putea nenoroci generatii intregi de copiii, si-ar iesi la pensie nepedepsit.

#74611 (raspuns la: #74114) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Un mj pt ministru inv. - de Cronikrul-X la: 19/11/2007 17:07:55
Ma oameni astia kre dau legiile aste ... nus toti la cap ... nu se pun si ei in locu nostru sa vada cum e... mai ales anul acesta.... ma refer la bac ... il invit sa dea el in locul meu sa vad ... poate face de nota 5? :)) ar vrea el ....
Asa k verifikti bine inainte sa aplikti niste legi...
*ai carte, ai p** k nu iti gasesti loc de munk in domeniul tau ...
#257491 (raspuns la: #73559) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
test - de Intruder la: 19/11/2007 17:09:44
tst
#257492 (raspuns la: #257491) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Cronikrul - de Intruder la: 19/11/2007 17:15:02 Modificat la: 19/11/2007 17:16:09
Ma oameni astia kre dau legiile aste ... nus toti la cap ... nu se pun si ei in locu nostru sa vada cum e... mai ales anul acesta.... ma refer la bac ... il invit sa dea el in locul meu sa vad ... poate face de nota 5? :)) ar vrea el ....
Asa k verifikti bine inainte sa aplikti niste legi...
*ai carte, ai p* k nu iti gasesti loc de munk in domeniul tau ...


ma, ai grija kum vorbesti ca dak ne nervezi o sa dam niste legi k no sa mai poti kopia nimik!
ai fakut de 5, esti mare fratikule! eu nam luat baku, am pikt!
dak nul iau nici la anu, ma duk in Italia sai omor pa toti!
am p***, cemi trebuie krte?
bueeeei, tin la purtator diktionar biling(v)!!!
...jmeker!
#257494 (raspuns la: #257492) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
CroniculX - de mazariche la: 19/11/2007 17:41:22
io asa am citit, ca nici mie nu mi-au dat astia bacul. Deh, boala cronica.
#257504 (raspuns la: #257494) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Crony - de alex andra la: 19/11/2007 17:52:06
Ai dreaq astia cu bacu lor ! Io am pikt de doo ori, k odata ma-u prins k am copiat k nesimtitu din fata mea me parat. A doa oara nam putu copia din cauza la o scorpie kre mia stat in spinare. Dak ma pik si anu asta ma fak haiduc, fir-ar mama lor a dreaq!
#257510 (raspuns la: #257504) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
* - de doctors la: 19/11/2007 18:01:04
Sunt destul de multe scoli care au mai putin de 200 de elevi;este vorba de scolile din zonele cu populatie imbatranita,unde numarul de familii tinere este extrem de redus,unde numarul de copii nascuti in fiecare an este din ce in ce mai mic.
#257512 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: