-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Marea tzeapa cu armata cica ne-obligatorie: 30.000.000 de lei


de Daniel Racovitan la: 25/11/2003 06:29:00
modificat la: 25/11/2003 06:46:45
voteaza:
Scriam inainte de votarea pentru noile schimbari din [Constitutie], (in articolele:
[Modificarile la noua constitutie: naivitate si manipulare],
[Noua Constitutie, UE, armata si vanzarea fortata] si
[Pestele de la coada se impute, sau "bovina si Constitutia"])
despre faptul ca asa-zisa ne-oblogativitate a [serviciul militar|serviciului militar] nu e decat o tzeapa, o manipulare si o momeala intinsa romanilor in varf de batz, fluturata pe sub nas, pentru a ii face sa voteze "DA".

Ei bine, realitatea mi-a dat dreptate: [armata] se va face in continuare, iar daca nu vrei s-o faci platesti 30.000.000 de lei (ceea ce se facea si pana acum).

Asta e... Sunt convins ca aproape 50% din [vot]urile pozitive la [referendum] au fost motivate de zaharelu' cu armata ne-[obligatorie].

Dragi romani, din pacate, v-ati lasat tzepuiti inca o data...


Evenimentul Zilei scrie:

MAI conditioneaza renuntarea la catanie de plata unei sume de bani
Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) a elaborat un nou proiect de lege privind pregatirea populatiei pentru aparare care contine si propuneri mai mult decit interesante legate de stagiul militar. Concret, dupa cum se arata in document, MAI nu intentioneaza sa renunte la [efectuarea stagiului militar] si propune conditionarea tinerilor prin plata unei sume pe care foarte putini dintre acestia si-o permit. Proiectul, supus in prezent dezbaterii publice, a stirnit deja o serie de reactii. Textul actului normativ este afisat la Centrul de presa al institutiei, putind fi consultat si pe pagina de Internet www.mi.ro. Potrivit unui comunicat MAI, sugestiile si opiniile persoanelor interesate cu privire la proiectul de lege aflat in dezbatere publica sint asteptate la adresa de e-mail legislatie@mi.ro, pina pe 5 decembrie.
Printre noutatile cu care MAI vine in intimpinarea tinerilor se numara cele trei variante privind stagiul militar: a) serviciul militar activ sau in rezerva; b) [serviciul civic] in folosul comunitatii (pentru cei care, din [motive religioase], nu fac armata); c) plata unei sume compensatorii. Daca primele doua variante nu reprezinta chiar o noutate, cea de-a treia (cindva propusa si de MApN) a generat deja nemultumiri in rindul tinerilor care se intreaba daca va mai fi respectata noua Constitutie, in cazul in care ei vor fi nevoiti sa plateasca pentru a scapa de armata. “Va fi sau nu obligatoriu stagiul militar in Romania?” este intrebarea la care orice tinar vrea sa stie raspunsul. Pina acum, prin diversele variante propuse, autoritatile n-au reusit decit sa-i debusoleze pe absolventii de liceu sau facultate. Mai nou, desi in Constitutia actuala s-a renuntat la sintagma “serviciul militar obligatoriu”, exista o portita de scapare, si anume se precizeaza ca aspecte detaliate vor fi prevazute intr-o lege organica. “In noua Constitutie nu este stipulat ca se renunta la serviciul militar obligatoriu. Se spune ca indatoririle militare se vor reglementa printr-o lege organica”, ne-a declarat ieri comisarul-sef Mihai Badescu, seful Directiei Juridice din MAI. Acum, in varianta propusa de MAI, cine vrea sa scape de stagiul militar ar trebui sa plateasca echivalentul a 15 salarii minime brute pe economie, ceea ce inseamna peste 30 milioane lei net, suma inaccesibila multor tineri.

articolul complet la: http://www.expres.ro/social/?news_id=138451
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (3):


Jurnalul National>26/11/03 - de anita47 la: 26/11/2003 00:28:12
Manevre cu stagiul militar
„Faci sau nu armata?” este pentru tinerii români o întrebare pe care politicienii, în an preelectoral, o exploateazã cu nesat.
Curios, nici una dintre initiativele puse în dezbatere nu evidentiazã, cu adevãrat, o viziune politicã, argumentatã, privind securitatea nationalã.

Atitudinile politice sunt transmise si liderilor ministerelor, iar specialistii acestora sunt pusi în pozitia de a-si „ameti” ideile.
NATO nu impune în nici un fel României dacã armata sa trebuie sã fie alcãtuitã pe bazã de conscriptie sau pe bazã de voluntariat. De exemplu, în Germania, jumãtate din armatã este formatã din militari în termen.
Alianta vrea doar ca militarii români sã aibã un standard ridicat de pregãtire si sã facã fatã misiunilor date.
Armata a optat pentru sistemul profesionist si si-a fixat ca pânã în 2007 sã nu mai aibã militari în termen. Deja se preconizeazã ca la nivelul anului 2004 sã se renunte la militarii în termen din Fortele Navale si Fortele Aeriene.
Trecerea de pragul NATO îi oferã Armatei un rol nou. Se observã si prin misiunile din Afganistan si Irak cã Armata executã si o activã, sã-i spunem, diplomatie prin forta armelor, aceasta pe lângã misiunile impuse de necesitãtile colective de securitate la care ne-am raliat de bunãvoie. În sistemul democratic românesc, Armatei îi revine rolul de ultimã solutie în cazuri extreme. În aceastã privintã, faptul cã se va renunta la cei 31.000 de militari în termen pe care îi mai are acum este pe deplin justificat. Luptãtorul din MApN trebuie sã fie un profesionist desãvârsit.
Pe de altã parte, analizând riscurile de securitate la care este supusã România, nu se poate trece cu vederea explozia terorismului la nivel mondial, dar si posibilele actiuni ostile României promovate din interior. Astfel, apare fireascã dezvoltarea structurilor Ministerului Administratiei si Internelor. Jandarmeria, structura militarã a MAI, capãtã rol de verigã între Armatã si Politie, fiind forta potrivitã în a interveni în conflictele de joasã intensitate.
Un jandarm în termen face cam 15 la sutã dintr-un profesionist, în termeni de eficientã a muncii. „Înlocuind 7.000 de militari în termen cu 3.000 de profesionisti, mergem chiar pe economii”, îmi spunea generalul Gavrilã Pop, adjunct al comandantului Jandarmeriei. Acesti profesionisti, proveniti din grupãrile mobile, sunt folositi cu succes si ei în misiuni externe. Dar Jandarmeria are si date în pazã peste 1.200 obiective.
Pompierii, militari în termen, sunt cei care astãzi sting incendiile din România. Încã de prin 2000 se anunta cã pompierii se demilitarizeazã, dar apare problema banilor. Reteaua de unitãti ale pompierilor, bine pusã la punct, poate primi voluntari fãrã probleme. Un militar în termen va fi înlocuit de 3 schimburi de profesionisti civili.
Jandarmii si pompierii nu stau în cazãrmi sã astepte rãzboiul, ci sunt solicitati nonstop. Cert este cã nu se pot forma dintr-o datã profesionisti. Voluntariatul implicã punerea la punct a unui sistem riguros de promovare a carierei, de selectie, de instruire, de evolutie în carierã si de pregãtire continuã. Apoi, implicã fixarea unui sistem de mobilizare. Cumulat la acestea, sã observãm cum a involuat populatia României. Din 1992 pânã în 2002, populatia a scãzut cu 1 milion de persoane. Creste numãrul persoanelor peste 60 de ani si scade cel al persoanelor sub 15 ani. Mai creste si numãrul tinerilor ce fac studii postliceale si facultãti, unii înscriindu-se si pentru a scãpa de armatã. De asemenea, creste numãrul tinerilor care pleacã la muncã si la studii în strãinãtate, iar carierele militare nu par atât de avantajoase pe lângã perspectiva unui contract în UE.
Cã MAI a introdus o „clauzã” în proiectul de lege privind pregãtirea populatiei pentru apãrare care propune scãparea de armatã contra cost (în jur de 30 milioane lei) apare doar ca o tacticã de a face uitate cele expuse. Cu metoda respectivã, nãstrusnicã precum o mitã, dar uzitatã în Occident, se preconizeazã a se scãpa de cei care vin cu silã la armatã. Pentru cã MAI este angrenat si în reforma administratiei publice, si în realizarea, cu adevãrat, a demilitarizãrii politiei, nu mai poate suporta si renuntarea totalã, deodatã, la militarii în termen. Cel putin pânã în 2010. Pânã atunci, stagiul militar se „executã”, cu tot cu prevederile constitutionale. (razvan.belciuganu@jurnalul.ro)
#5214 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
armata - de (anonim) la: 27/11/2003 15:43:49
Mai avem ceva de facut????
Da...
Armata... (un zambet amar)
Poate intr-o tara de prosti, noi, cei care vom face armata, vom ingelege ca nu suntem decat niste dobitoci obositi. Cine este mai vinovat decat noi, nu suntem capabili s-o acolim, o facem...
#5437 (raspuns la: #5214) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului .
armata - de (anonim) la: 27/10/2004 11:32:56
ma bucur ca armata va deveni o armata de profesonisti
#26457 (raspuns la: #5214) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului .


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: