-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Sportul poate naste literatura?


de marc la: 15/09/2005 16:32:00
modificat la: 20/09/2005 20:13:48
taguri: Arta_si_literatura 
voteaza:
Furia lui Marius Ghilezan

Am citit recent romanul "Furia" al ziaristului Marius Ghilezan. Daca Nick Hornby si-a ales Arsenal, un blazon al Coroanei britanice, autorul timisorean m-a surprins cum a reusit sa cuprinda toate trairile, angoasele, frustrariile si - nu in ultimul rand - furiile noastre din perioada vietii noastre din spatele cortinei, intr-o carte jurnal despre viata suporterului care iubeste o echipa timisoreana. Personajul sau principal Cosmin Sfat este un rebel pur sange, un neadaptat regimului, un naravas care cauta revolutia cu lumanarea, se implica in constructia unei legende, calatoreste in vagoane de clasa, isi descopera tara dupa mirosul garilor si zumzetul stadioanelor, invata din mers cum e sa-ti provoci conditia.
Cartea este o "fresca pe care ghicesti figuri luminoase si activisti marunti, izbanzi incredibile si esecuri care se cicatrizeaza anevoie. Rezultatul e viu, fluid si persuasiv. Furia este un galop patimas prin memorie si totodata un prilej de retraire a multor momente speciale. Caci din paginile ei rasar vedete locale, dar si semizei de la Real Madrid, eroi de o noapte, dar si panglicari naimiti, gesturi teribile, dar si cedari amutitoare", cum scrie reprezentantul Editurii Humanitas pe contra-coperta.
Furia este o provocare la aventura, la intelegerea exilului ca pe o carapace parfumata, frumos mirositoate, dar care in final nu ramane decat un spatiu temporar al vietii. Acasa inseamna cimitirul cu bagrini si calele din curtea casei, cum frumos descrie Marius Ghilezan in finalul cartii.
Personajul Cosmin Sfat este un calator neimpacat, un invingator in spatiul Occidental, un privilegiat al sortii, un om care castiga titluri, pozitii, privilegii, dar prefera sa moara acolo unde s-a nascut: printre furiosii sai.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (5):


dar fi-va,el, romanul - de maan la: 20/09/2005 23:30:01
la-naltimea recenziei?
il voi citi.
cu multumiri

o fi poate la fel de important sa mori frumos, asa cum e obligatoriu sa traiesti?
#73557 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
O carte bine scrisa - de canada25 la: 24/09/2005 20:25:20
O carte ce nu m-a lasat sa dorm in avion.Reusita.
#74511 (raspuns la: #73557) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
despre exil - de alexUSA la: 28/09/2005 01:59:39
o carte buna,o carte sportiva,dar si o carte despre exil....
#75156 (raspuns la: #73557) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Reusit roman - de ovidiu_buc la: 03/10/2005 16:17:17
Romanul oscileaza intre memoralistica, fictiune si marturisiri.Acum am inteles si eu profundele mecanisme si tariri ale unui adevarat fan.Bravo autorului. Un roman de nota 10.
#76432 (raspuns la: #74511) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
“Furia” se citeşte pe ne - de alexUSA la: 04/10/2005 18:18:07
“Furia” se citeşte pe nerăsuflate. Cartea urmăreşte o temă deloc tratată de scriitorii români. Aceea a nevrozei suporterului. Este inspirată din tumultul vieţii rebele, frumoase, delirante, a exilatului, a frustratului de propria condiţie, a fugarului din lagăr, permanent în acţiune. Cartea este o epopee. Documentul liric oscilează între genul memorialistic, ficţiune, document istoric, mărturie şi tratat istoric. Autorul începe bine, explorând tinereţea junelui din lagărul comunist care învaţă să caute, să iubească, să respire boema generaţiei “Woodstock”, atât cât era permisă de sistemul dictatorial, pentru a eşua în final într-un SF de inspiraţie ieftină, neadaptată stilului de început. “Bag-o, Cici, în aţe! Mai ţipa altul.
„Rege’” suna frumos. Credeam că era omul pe care-l purta Buna’ mea sub guler. Cică a fost un bărbat tare fain. Numele lui se ţinea ascuns. Aici îl striga tot neamul. De ce una era în căruţă, alta în teleguţă? Aveam să pricep mult mai târziu că unul era Regep şi celălalt adulatul bunicii, Mihai”, reprezintă doar un pasaj de început care dă valoare scriituri. Cartea are pasaje remarcabile, mai ales jurnalul bătrânului din perioada interbelică, o tuşe de sepia ce resfiră larg un timp, o viaţă, o idee, scrisă într-un limbaj de epocă, dar şi repetiţii stânjenitoare în final, când autorul probabil era gonit de editori să termine mai repede cartea.
Nu mi-a plăcut cum tratează autorul prezentul. Parcă e o fugă de realitate. Textul nu se adaptează trăirilor curente, aspiraţiilor generaţiilor tinere, autorul fiindu-i probabil teamă să nu desconspire prea multe realităţi ce pot fi stânjenitoare.
Lumea literară românească actuală trebuie să coboare din comoditatea şi nepăsarea olimpiană. Camus, Llosa, Alberti, Camil Petrescu au scris atât de frumos despre fotbal. E timpul să înţelegem fotbalul ca un fenomen care poate naşte literatură. Sunt de acord cu topicul, mai ales că aici nu am găsit metafore obositoare şi tocite a unor artişti ai poporului de teapa lui Radu Cosaşu sau Adrian Păunescu.”Furia” este altceva. Meritü citittü öi comentată. Păcat că s-a ratat finalul printr-un SF, desprins din discursul atât de forte şi de cool.
#76655 (raspuns la: #76432) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...