-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Ţara handicapaţilor şi ologilor


de ampop la: 30/09/2005 12:11:00
modificat la: 01/10/2005 01:12:31
voteaza:
România a devenit prin relaţiile de gaşcă şi corupţie instituţionalizată un sistem anti-darwinist. Un sistem absolut neconcurenţial în care cel mediocru sau chiar retardat este împins de motoare puternice în ascensiunea pe scara social-economică.
Nu avem de a face însă cu o protecţie a handicapaţilor, absolut normală, existentă în lumea civilizată…cel mai simplu exemplu ar fi modalitatea de a folosi metroul bucureştean de către persoane în scaune cu rotile sau cu cârje. Aţi văzut acolo lifturi pentru handicapaţi? Nu, nici poveste, vai de ologul care circula pe străzile românesti. Avem de a face cu cârje virtuale oferite puilor de stâlp al naţiunii. Să luăm spre exemplu castele închise ale notarilor publici, care şi-au plăsmuit legislaţia astfel încât accesul în breaslă să fie exclusiv ereditar. Avocaţii aşişderea. Funcţionari publici îşi lasă şi ei “moştenire” postul fiilor şi fiicelor, independent de criteriile de performanţă sau educaţie. Aberantă este de asemenea pregătirea unor astfel de odrasle pentru funcţii de conducere în sisteme bugetare. Nu contează ce pot face, fac “impresie” bună, sunt “serioşi” ca tata, se “fac” că lucrează…O modă nouă românească este de a absolvi cât mai multe facultăţi, unele din nefericire, în sistemul “câinelui prin apă”, mai apoi doctorate la “comasată” cu binecunoscutele manevre copy-paste din Word. Fecioraşii devin încetul cu încetul stâlpişori ai naţiunii care-şi pregătesc în detaliu chiar si “afacerile” de familie, îmi fac casă, apoi “sistemul” mă unge şef, mai apoi îmi iau Mercedes, mai ling ce pot ca să promovez, sunt “om la locul meu”, de “încredere” fără nici o morală şi etică sau dumnezeu etc.
Lipsa de competitivitate si managementul defectuos al puişorilor duce la mişcarea sacadată, cu hopuri şi zmucituri a întregului car economic românesc şi ce sa mai spunem de carul sistemului judiciar.
Sistemul anticoncurenţial urăşte competenţa, profesionalismul…îşi formează proprii anticorpi care elimină pe cât se poate de repede orice “intrus” competent. Mai mult, încearcă să folosească mijloace neortodoxe pentru a-l pune sub călcâiul celor “aleşi”. O bulibăşeală generalizată, cu bulibaşi care mai de care mai făloşi de “realizările” lor…ura! Să trăiască în pace România, ţara “ologilor” manageriali, intelectuali şi morali. Ura!
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (9):


da - de A_Carmen la: 01/10/2005 23:24:27
de acord cu analiza ta dar, ia spune-mi: daca ai fi si tu copilul unui stab, ce-ai face? ti-ai refuza sansa?

problema este alta: daca e sa fii propulsat undeva (chiar fara merit), sa nu uiti de unde ai plecat, iar simtul dreptatii sa functioneze...
problema este a... competentei!

"Nu exista pranz gratis" (Murphy)
#76184 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
dureros, dar adevarat... - de reincarnat la: 03/10/2005 05:11:41
Draga ampop,

Comentariul tau atinge un subiect foarte sensitiv al societatii romanesti.
Problema "nepotismului" a fost intotdeauna cea care a erodat promovarea celor competenti si a cauzat plecarea peste granitzele tarii a celor valorosi dar fara "sprijin" (cirje virtuale).
Din nefericire asta nu este numai de acum si nici nu a fost inventata pe vremea comunistilor. Este ceva care vine din esentza neamului nostru.
Acum, din cauza starii economice precare a tarii, situatia este mai vizibila si mai accentuata.

Am mai expus aceasta idee in alte comentarii. La noi cind se schimba guvernul de la conducere se schimba si infrastructura administrativa. Asta dauneaza enorm pentru ca cei care suporta partidul la conducere sint promovati in functii cheie, indiferebr de pregatire si competentza. Nesigurantza zilei de miine si dificultatea de a gasi servicii pune in functziune sistemul relatzionar. Da-i un serviciu lui fiul meu/fiica mea si cine stie?!... poate miine fiul tau va avea nevoie... asa ca "o mina se spala pe alta si amindoua obrazul"...

Asta se practica destul de frecvent si in "vest" la anumite nivele. Dar nu este atit de vizibil pentru ca situatia economica este buna si oamnenilor nu le pasa. Mai mult, nu este atit de daunator societatzii pentru ca sint destui capabili prin prejur care sa faca munca pentru cei putzini incapabili. Si intotfdeauna exista oportunitazi pentru cei capabili si ambitziosi sa poata promova.
Ca si in Romania, tzinta celor incompetentzi si cu relatii sint posturile din administratzia publica (bugetarii), pentru ca evaluarea si masurarea performantzelor fiecarui individ este mult mai lejera si nu au sisteme pentru asa ceva. Pe cind in sectorul privat, cel care investeste banii este interesat de performantza si de eficientza investitziei asa ca nu-si permite sa care in spate "invalizi..."

Este greu de gasit o solutzie la asa o problema.

All the best,

So Happy#76349 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Carmen... - de ampop la: 03/10/2005 11:45:28
nu ma pot pune din pacate in locul "handicapatului" deoarece modul meu de a rationa difera esential de al lui, la fel si IQ-ul. Mie mi-ar fi rusine...dar el/ea probabil nu realizeaza penibilul situatiei atunci cand este "uns" sef de "sistem". Prostu' nu-i prost destul, daca nu-i si fudul...asa ca "no mercy" pentru puiul de sef :)))!
Mario
#76362 (raspuns la: #76184) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Anti-darwinist? - de kradu la: 04/10/2005 01:43:20
Agreez cu cele scrise! Lucrurile nu par sa se indrepte prin locurile acelea!
Nu am inteles de ce sistemul e anti-darwinist? Pentru ca nu e o selectie naturala?
Caste exista peste tot!
Visul meu cand eram in Viena in 1987 era sa devin gunoier! Acolo meseria se mostenea si cum nu eram de prin locurile alea si fiind un auslander, nu mi-am putut realiza visul! Se pare ca am devenit sarcastic, dar asa e regula acolo pentru a devenii gunoier, nu pentru a devenii sarcastic!, iar chestia cu visul meu e doar vis!
In portul Los Angeles lucratorii de port au un sindicat puternic!
Prin 2003 se punea problema inlocuirii technologiei de incarcare descarcare! Productivitatea crestea cu 450% si se eliberau 800 de locuri de lucratorii! Sindicatul progresist a anulat reinoirea din avint conservator!
Dar nepotismul poate lua forme interesante! Mai ales in Romania!
"K'.
#76562 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
da, A_Carmen - de reincarnat la: 04/10/2005 02:51:03
Problema fiului/ficei de shtab este foarte dificila. Am avut in facultate o colega care era fiica unui colonel de securitate. Biata fata era desteapta si isi vedea de carte dar... toti o tratam cu o politezte rece (ne era frica sa facem glume de fatza cu ea) si nimeni nu-i era prieten.

In acelasi timp, unul dintre profesorii nostri era fratele fostului General Coman, la vremea aia Ministru de Interne. Cu liceul la seral si cu Universitea Populara ajunsese "CONFERENTIAR si SEF DE CATEDRA". Asta da cariera! Nu mai spun cit era de corupt si de imoral... Intradevar, el a avut o oportunitate pe care a fructificat-o, dar zeci de generatii de studenti au avut de suferit din cauza lipsei lui de competentza si a comis multe murdarii (santajarea fetelor si luare de mita) pentru ca se simtzea deasupra legii.
#76567 (raspuns la: #76184) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
fii serios - de Simeon Dascalul la: 04/10/2005 16:42:32
mi s-ar fi părut unul din cele mai faine lucruri din lume ca ai mei să fi fost nişte ştabi respectabili
aş fi avut întotdeauna bani de ieşit în oraş
idem maşină sau măcar scuter
aş fi avut parte de vacanţe în străinătate; cunosc un ştăbişor incipient şi de mai mică anvergură care se plângea că s-a săturat de cât îl duc părinţii în Grecia
în liceu ar fi fost arhi-lejer că nu m-aş fi stresat să tocesc pentru facultă
în facultă n-ar fi trebuit să muncesc pentru bani de buzunar
nici să mă surmenez mergând la cursuri – cine să mă pice? oricum s-ar fi rezolvat
iar la ieşire ştiam că am post asigurat

în fine aş fi apreciat toate darurile sorţii numai că n-am avut parte de părinţi care să fi fost pe fază
#76630 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
"un sistem anti-darwinist" - de Daniel Racovitan la: 04/10/2005 22:13:35
"un sistem anti-darwinist"

Intr-un sistem darwinist perfect batranii si handicapatii ar trebui bagati direct in cuptoare?

___________________________________________________________________
aceste cuvinte ne doare (sic).
#76723 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Daniel - de ampop la: 05/10/2005 07:12:23
M-am referit la sistemul concurential de pe piata muncii. Cel mai bun supravietuieste, cel care munceste, cel care invata, cel ce se perfectioneaza profesional...sau acela are mai mult decat trantorul. Despre cei cu adevarat handicapati si batrani "sistemul" din Romania nu da doi bani. Acolo practica darwinismul din greu...vezi pensii de mizerie, medicamente scumpe si cum spuneam...in metrou nu poti sa te urci daca ai scaun cu rotile (n-ai cum sa cobori singur scarile). Abia acum se incropesc pante pentru carucioare la intrarea in institutiile publice sau la bordura trotuarelor.
Mario
#76778 (raspuns la: #76723) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
So Happy - de anisia la: 27/12/2005 21:27:49
Am avut in facultate o colega care era fiica unui colonel de securitate. Biata fata era desteapta si isi vedea de carte dar... toti o tratam cu o politezte rece (ne era frica sa facem glume de fatza cu ea) si nimeni nu-i era prieten.
- greseala, in cazul acesta, a fost a voastra, cei ce o tratati cu politetze rece. de ce nu ati vazut dincolo de emblema "fiica de colonel de securitate"? de ce nu ati incercat sa cunoasteti omul, ea, fata desteapta?
... si ne mai miram de ce atatea dealuri si vai in societatea noastra!!
_________________________________________________
daca n-ai sa mai fii tu, am sa fiu si eu un om obisnuit! "
#97298 (raspuns la: #76567) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...