-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Aphex Twin I


de gabriel.serbescu la: 09/10/2005 17:28:00
modificat la: 10/10/2005 22:13:08
taguri: Muzica 
voteaza:
Mic compendiu de muzica electronica

________________________________________________________
Motto: ¨Orpheu poate cobora in Infern, ca sa imblanzeasca diavoli,
atat cu o harpa cat si cu un sampler¨
Marius Ghinea, Chip Computer Magazin*
________________________________________________________


Din punctul meu de vedere, si din punctul vostru de vedere deasemea, muzica anilor 80 a fost ridicola. Sa ne amintim: Cindy Lauper, Elton John, Tina Turner, Bee Gees...E muzica machiajelor isterice, a costumatiilor de paiate agonizand amoruri sau rebeliuni de gradina, e muzica decorurilor de studio, a generatiilor ce respirau destramat. Cativa artisti mentineau un stindard si incearcau sa mai salveze aparentele. Era o perioada in care se definea glam-ul si muzica pop. Si ce e rau in muzica pop? Nimic nu e rau in muzica pop, as putea raspunde.
Sa ne amintim totusi, 80´era perioada in care inclusiv barbatii purtau coame de lei, ca si cand industria cosmeticii ar fi incercat sa acapareze penetrant, toata piata de consumatori din lume.
Perioada anilor 80 mai coincide cu momentul in care primul negru, vreodata, a dorit sa fie alb. In introducerea succesului sau la public, iesea din niste cripte, cu o trupa oarecum mare de figuratie, dupa care incepea sa danseze compulsiv. Cumva, chiar inainte de a deveni un alb hidos, avusese totusi premonitia necesara de a-si anunta, proaspat iesit dintr-un ghetto stilizat funebru, propriul thriller ce va avea sa vina. (O palma data muzicii pop, a lumii ce se ascunde in spatele ei).
In paralel, o cantareata cu nume de zeitate crestina, se simtea o virgina drept pentru care dansa si ea, (dansul era o rutina) in fata primului sfant negru ce inlocuise la televizor, vreodata, un sfant alb. Prin compensare probabil.
Anii 80 au fost niste ani de teribile crize de identitate, in care nimeni nu mai intelegea nimic, poate si pentru ca lumea respira dupa un efort creativ ca cel al anilor saptezeci, care si-a avut si el propriile legi si cauze, o prosperitate artistica in care lumea invoca la unison, pacea.

Le-au urmat anii 90, si doua slogane: ¨we are the robots¨ - marturisirea germana in fata lumii cu traume competitive, si ¨we are the champions¨, refren al unei formatii ce promova indirect, in afara competivitati ultime-¨no time for loosers¨, acceptul diferentelor sexuale.
A urmat mai apoi, muzica tehnologizata in ultimele detalii.
Desi omul a devenit sintetic, omenirea intra in era plasticului reciclat, triunfatoare oarecum.

In anii 90, odata cu colapsul grunge, am asistat totodata la moartea rockului, transformat intr-o alta estetica a popului de top, in simplu detaliu al unei muzici dominante: obiecte comerciale, de predilectie imnuri mult mai penetrante decat chiar cele nationale.
Rockul n-a murit, vor spune unii, si nici nu v-a muri vreodata, am sa raspund; in pofida acestui fapt, analele vor consemna apatice ca rock-ul s-a stins in el insusi, la fel cum la timpul potrivit, ¨video killed the radio starr.¨
(Si azi, o trupa, orice trupa de gen death-metal din Moldova, nu poate starni decat lamentul. Jalea asadar.)

Muzica electronica e un corolar logic al tranzistorului. Si a imenselor masini de calcul. Primii vlastari nasc in plin peisaj minimalist, reflectati de geamurile si vitrinile metropolelor, ambit functional, menit sa asigure fluiditatea a milioane de suflete stranse impreuna, nu se stie intodeauna prea bine de ce. Corpul acestei muzici i-a nastere in Statele Unite, ca gen predilect al cluburilor gay, si se numea house. Fiind considerata o miscare subversiva, house-ul a fost marginalizat in chiar orasele de resedinta: Chigago sau Detroit, pentru a fi insa adoptat si rafinat in Europa.
In chiar apogeul si maturitatea sa, ramificata in nenumarate stiluri, muzica house, ce a nascut electronica ca gen si zeci de alte subgenuri, pentru ascultatorul neavizat poate parea inca stranie si rece. Si e probabil sa fie asa.
Tot ceea ce incepe cu ritm de 4/4, continua cu o variatie a acestuia. Mult timp. Exagerat de mult timp pentru unele persoane. Un astfel de sunet are efectul unui tam-tam obsedant, ce conduce doar la transa.
Un ritm monoton se compenseaza adesea prin exploatarea maxima a limitelor umbralului de auditie. Texturile sonore cautate sint, logic, nemaiauzite, si nimanui nu ii e totuna cand i se sparge in piept consecutiv un sub-bas.
Tehnica acum e loop. Adica repetare a unei secvente auditive. Un loop primitiv poate fi zgarietura unui disc de patefon/pick up, pana cand cineva a creat fraze muzicale, din aceste repetitii nascand samplingul.
E o bizarerie sonora nascuta la caldura rutinei si a benzii rulante.

In general, instrumenele sint minimale, nu se cunosc decat arareori si doar la cativa artisti, solouri de instrumente, in schimb se gaseste multa atmosfera, mult mister uneori, crescendouri fara limita, si senzatii de zbor halocinogen. Apare ca lait motiv progresia si spatiile stroboscopice. Pentru compozitorii prosti si foarte prosti exista inclusiv masini ce creaza arpegii aleatoare, propozitii si fraze ce pot fi ulterior incorporate sau folosite ca urmatoare hituri. De un acelasi mod exista insa si oameni dedicati, care au reciclat sunetul pana la o alta identitate a lui. Merituosi, l-au imbibat de distorsuri si de paraziti, si intodeauna de sentiment. Se respira greu, se respira trist, nostalgic, se respira in ultima instanta nevrotic, insa e autentica traire, expresie fidela a unui fel de a simti cotidianul lumii in care traim.

In sfarsiturile de saptamana in schimb, ritmurile tropaie peste tine, te poseda violent si implacabil. Nu le poti opune nici cea mai minima rezistenta. Clubbingul e asociere acomunicativa, iar adrenalina e stimulata de si mai mult de speed. Pupilele se dilata iar ochii se umplu de culorile fractalilor. Omul vrea sa uite de el si se lasa absorbit de alte dimensiuni.

Cu ceva timp in urma, o revista de specialitate spaniola isi anuntase demn, intr-un numar special, ultima-i aparitie. Motivul era unul existential: muzica electronica a murit si ea, inghitita de marile studiouri de inregistrari, aceleasi care-i prezentau lumii in toata splendoarea lor si pe Mickael Jacson, si pe toata seria Michel.*, ce cu timp inainte prezentau pe Milli Vanilly, Kiss sau Vanilla Ice...

La final de drum si fara bocete, redactorii au publicat un arbol genealogic al acestui gen, l-au impartit in grade de distilare si de purete si si-au luat la revedere. Artistul total al muzicii electronice e considerat Aphex Twin.

_________________________________________________________
*(citat aproximativ)comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (10):


clap clap clap mi-au placu - de Daniel Racovitan la: 11/10/2005 01:13:49
clap clap clap

mi-au placut, si unu si doi

sincer, n-am auzit de aphtex asta, dar am sa caut sa ascult, de curiozitate...

___________________________________________________________________
"aceste cuvinte ne doare" (sic).
#77898 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
:) clap, clap mersi n-o s - de gabriel.serbescu la: 11/10/2005 09:31:22
:) clap, clap
mersi

n-o sa-ti fie totuna

incearca pe melodii:

girlboy song
yelow calx
alberto balsam
window licker
acrid avid jam
si neaparat
aphex twin & philip glass-heroes (david bowie)#77916 (raspuns la: #77898) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Bee Gees - de Pasagerul la: 11/10/2005 20:49:02
Nu dau Massachusetts, Words, Tragedy,si inca citeva, pentru toata muzica lui Aphex Twin.
Iar cind vreau sa ascult muzica electronica ii prefer pe Jean Michel Jarre, Tangerine Dream, Vangelis, Klaus Schulze.

--------------------------------------------------
All you need is ignorance and confidence and the success is sure.
Mark Twain
#78046 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Pasagere - de Honey in the Sunshine la: 11/10/2005 20:53:12
Oare ce-mi spune ca n-ai ascultat vreodata ?
Nu stiu ce te-a facut sa te simti lezat in gusturile tale muzicale, dar nu fa oale prea mari pentru ca Jean Michel Jarre si Vangelis nu pot fi pusi langa Aphex Twin.
_____________________________________________________
Communication is not just words, communication is architecture.
#78050 (raspuns la: #78046) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Honey - de Pasagerul la: 11/10/2005 21:04:37
Am ascultat, nu m-a impresionat prea tare, dar am sa mai incerc.
Nu m-am simtit lezat in gusturile mele muzicale, m-a deranjat ca autorul vorbeste si in numele nostru.Daca vorbea in numele lui mai treaca mearga.

----------------------------------------------------------------------------
All you need is ignorance and confidence and the success is sure.
Mark Twain
#78053 (raspuns la: #78050) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Pasagere - de Honey in the Sunshine la: 11/10/2005 21:58:43
Mmmpai... Cred ca ai observat ca Gabi se referea mai ales la imaginea muzicienilor anilor '80, nu la calitatea muzicii lor.

Si nu e o chestie neobisnuita ca ceva iesit din moda sa ni se para "ridicol", din pacate asa functioneaza creierul cetateanului de sec. XXI.
_____________________________________________________
Communication is not just words, communication is architecture.
#78072 (raspuns la: #78053) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Pasagerule, te rog, lasa elit - de gabriel.serbescu la: 12/10/2005 03:42:58
Pasagerule, te rog, lasa elitismele pentru alta zi.

Cat despre introducere e mai mult decat evidenta: facuta sa respinga, poate sa atraga.
Lumea nu se opreste la dumneata, si nici la mine, si cum a observat Honey, generatiile noi intodeauna vor rade de cele vechi.#78121 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Elitisme si risete - de Pasagerul la: 12/10/2005 17:28:55
Nu are rost sa ne certam, vorbim de gusturi personale.
Cit despre ris, cred ca Bee Gees(aia care mai traiesc) cu 110 milioane de discuri vindute, rid tot drumul spre banca(vorba unui proverb ebraic), asa incit cred ca mai degraba ma poti acuza de populism decit de elitism :))
--------------------------------------------------
All you need is ignorance and confidence and the success is sure.
Mark Twain
#78223 (raspuns la: #78121) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
:)) - de Honey in the Sunshine la: 12/10/2005 20:32:58
Da, faza cu elitismu si Bee Gees ... dar ma rog, nu arat cu dejtu'.

Cat despre discurile pe care le-au vandut, asta face intreaga treaba cu atat mai amuzanta ! :)
_____________________________________________________
Communication is not just words, communication is architecture.
#78277 (raspuns la: #78223) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Here i am.Rock me like huricane.. - de Lascar Barca la: 15/10/2005 06:58:53

"Din punctul meu de vedere, si din punctul vostru de vedere deasemea, muzica anilor 80 a fost ridicola."

O parte din muzica acelor ani a fost ridicola.Cea de toate zilele,comerciala,facuta sa satisfaca/gidile in mod placut auzul popular si buzunarele de moment.Dar restul?Arta de dragul artei?"World of music,arts & dance"-WOMAD-ul lui Peter Gabriel?"Discipline" si "Three of a perfect pair "ale lui King Crimson?
Rock-ul este progresiv!Iar noi suntem muritorii:)))
#78894 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...