-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Aphex Twin II


de gabriel.serbescu la: 09/10/2005 17:30:00
modificat la: 10/10/2005 22:13:14
taguri: Arta_si_literatura 
voteaza:
Mic compendiu de muzica electronica
_________________________________________________________
Motto: ¨Orpheu poate cobora in Infern, ca sa imblanzeasca diavoli,
atat cu o harpa cat si cu un sampler¨
Marius Ghinea, Chip Computer Magazin*
_________________________________________________________


Aphex Twin e Richard D. James, fiul unui miner englez, din sudestul Angliei. Nu s-a calificat in nici o profesie si nici nu a urmat vreo directie academica, pentru ca la 21 de ani si-a publicat un album cu melodii compuse la 14, atragandu-si supranumele de Mozart al muzicii electronice. Un entusiast entuziasm calificativ, care se poate regasi uneori si la alte tipuri de idolatrii, de orice gen, fie Hagi, fan-club, sau chiar propriile noastre citate de scriitori sau ganditori celebrii.

Legenda spune ca de mic a demontat un pian, iar mai apoi un sampler, pentru a experimenta sunete noi. Persoana inteligenta dar ignoranta, descoperise in autismul unui camin de miner, unul sau doua genuri muzicale ce se consumasera deja, asemanandu-se oarecum cu un personaj de-a lui Cartarescu, ce de la un claxon, trecand printr-o orga Reghin, ajunge sa reparcurga intreaga traiectorie umana muzicala.
Cum pentru el muzica electronica nu e un fin, ci un mediu de exprimare, exponent al generatiei sale, reuseste sa portretizeze sensibilitatea moderna, in acelasi timp oferind si alte compozitii, nu neaparat accesibile.
Odata cu scrisoarea lui de intentie, intitulata ¨We are the music makers, we are the dreamers of dreams¨, Aphex Twin a inceput o lunga cariera in care s-a aflat nu atat in topuri, cat in spatele muzicienilor, oferindu-le exemple creative, redefinind subintelesurile tehnice, creand intr-un cuvat, facand arta.
Aphex Twin este astfel rtistul cautarilor si fara a putea fi calificat, a definit ceea ce specialistii rigorilor au denumit ulterior Inteligent Dance Music - IDM, sau IT, Inteligent Tehno. Pentru ca Richard D James produce ineditii sonore si elaboreaza spatii intens muzicale.

Aphex e A, de la acid, ph, e coeficient al unui nivel de aciditate, Twin e marketing. Legenda ne spune atunci ca: Richard James e numele care l-a purtat primul fiu al respectivului miner englez, pana la varsta de trei ani cand a murit. I-a urmat un altul, ce s-a numit de data asta Richard D. James. Twin asadar nu e neapart in memoriamul unui frate geaman, dar ar fi putut fi, precum in cazul lui Elvis.
(Pentru ca muzica e si marketing, la fel Aphex Twin ajunge sa publice albumul numit¨26 mixes for cash¨, 26 de remixuri si rebotezari de hituri deja consacrate, album surprinzator pentru lista autorilor, de la David Bowie, la Nine Inch Nails. Insa titlul e o exagerare, pentru ca Madona si Limpbizkit de pilda, nu au reusit sa se afle intre acesti 26 de artisti.)

Un astfel de artist nu poate interesa prin prisma gusturilor care nu se discuta. Tristeturi metalice, claustrofobii, cantece de leagan scoase de o cutie de plastic, inzestrata de circuite integrate si convertitoare analogo-digitale, omul din spatele masinii izolat de ceilalti de insasi tehnologizarea lui acuta, evident, nu poate interesa pe oricine.
Dar chiar daca nu va vorbi pe intelesul fiecaruia, Aphex Twin va trebui fi inteles de fiecare, caci e o referinta necesara compresiunii lumii de azi.
(In general se vorbeste de muzica pe tonuri limitate si afectate de un nivel, in ciuda aparentelor, mediocru).
In acest sens este extrem de recomandabila vizionarea lui Windows Licker, o melodiei in carui video-clip ¨monstruosul a devenit carne¨, dupa cum a fost descris de catre redactorul unei reviste de muzica electronica. Aceiasi revista ce si-a incetat existenta, odata ce obiectul ei de activitate, muzica electronica, mai traieste doar intre banal si comert.


*Marturisire: parte a muzicii sale am coborat-o prin programe de tip haiducesc, insa alte melodii nu. Cred ca e un sacrilegiu sa continui cu o copie piratata a anumitor creatii, si sa nu fie cumparate atata vreme cat bugetul o permite.
La fel de convins sint insa ca, asemenea anumitor programe de calculator, si anumiti artisti ar trebui promovati sub forma de versiune ¨trial¨, ca sa-ti ¨economistesti neplaceri¨, cum se spune in Spania.
(De unde va si salut).
__________________________________________________________

*(citat aproximativ)
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (2):


Unde se termina muzica incepe Aphex Twin - de Honey in the Sunshine la: 11/10/2005 17:32:41
Long live rave and acid !:)
Si.. "stop making that big face!" (Iz-us pentru cunoscatori).

P.S.:M-a surprins extraordinar de placut articolul tau... Ce bine ca te avem pana nu pune mana o revista de muzica pe tine :)
_____________________________________________________
Communication is not just words, communication is architecture.
#77984 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Gabi - de Lascar Barca la: 14/10/2005 16:24:24
Pe mine nu ma mai surprinzi:))...Si bine,si frumos.Un epilog eventual?Pentru revenirea in actualitate.Am in urechi un Whitesnake...

(coverdale/marsden)

"I don’t know where I’m going
But, I sure know where I’ve been
Hanging on the promises
In songs of yesterday
An’ I’ve made up my mind,
I ain’t wasting no more time
But, here I go again
Here I go again........."

#78656 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: