-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Discriminarea si romanii


de 1octav la: 10/10/2005 15:37:00
modificat la: 10/10/2005 22:16:43
voteaza:
Pentru mulţi conceptul de discriminare are un iz exotic, pretenţios si seamănă mai mult a moft. Haide dom'le, fii serios! Cum sunt femeile discriminate? Sunt tinerii discriminaţi? Maghiarii?? Fugi dom'le de-aci! Ţiganii?? Pai ei au mai multa influenta decât avem noi, ei conduc tara asta...
Asemenea percepţii sunt destul de comune in rândul majoritati sau al clasei dominante din România.
In cazul minorităţilor determinate de o anumita caracteristica precum orientarea sexuala, etnia sau dizabilitatea, aceasta caracteristica influenţează si stilul de viata si putem spune ca diferenţa faţă de aşa-zisa majoritate este mai consistenţă/preeminentă. Dar in cazul tinerilor, existenta unei discriminări este greu de evidenţiat si de argumentat, deoarece toţi suntem, la un moment dat, tineri.
Sa fii tanar in România nu este lucru uşor. Probabil este la fel si in Bulgaria sau in America. Dar de ce spunem ca sunt tinerii discriminaţi?
De ce unii din noi chiar ne simţim acut uneori discriminaţi si marginalizaţi?
Este simplu: incercati să priviţi lumea si prin ochii mei! Am 24 de ani, am terminat un master si muncesc din greu pentru a "face ceva in viată".
Dar in aceasta competiţie de a "face ceva" eu am de înfruntat un număr de obstacole. Eu depind de părinţi pentru ca nu am posibilitatea de a îmi cumpăra sau măcar de a închiria un apartament, pentru a putea fi independent.
Peste tot unde muncesc sunt privit cu neîncredere de către şefi inevitabil mai in vârsta decât mine. Am colegi de munca mai "vechi" si mai in vârsta decât mine, care in general sunt mai bine platiti decât mine, nu in ultimul rând pentru ca au vechime. Bineinteles, eu încerc sa mă fac remarcat, sa muncesc mai mult, mai bine. Dar fiindcă lucrez intr-o echipa, in general eforturile mele trec neobservate de sef deoarece superiorul meu isi asuma toate meritele. Doar daca s-a strecurat vreo greşeala devin eu cel scos „in fata”. Colegii mei care lucrează in administraţie se confrunta cu imobilitatea sistemului sau mai bine spus cu „vechea birocraţie” de stat. De stat … degeaba. Credeţi-mă pe cuvânt, nu este uşor sa lucrezi intr-un birou unde pentru majoritatea, calculatorul este inca un paravan pentru privirile sefului, unde pauza de cafea se prelungeşte cu pauza de ţigara si apoi cu pauza de … cafea.
Dar să vedem cum stau lucrurile cu tinerii fără educaţie superioară. Aceştia sunt in general cei cu salariile cele mai mici din orice sector…
Si toate aceste in contextul in care tinerii sunt cea mai bine pregătita si productivă forţă de muncă, sunt viitorul tarii. In contextul in care noi avem nevoie cel mai tare de … ajutor.
Ei bine nu voi merge pe aceasta direcţie paternalistă, pretinzând că noi merităm mai mult decât ceilalţi ajutorul… oricui.
Pana la urma, tinerii sunt cea mai dinamică, educată si productivă categorie socială. Statisticile arata ca 5 salariaţi susţin prin taxe directe si indirecte 6 pensionari… Desigur, sistemul este deficitar, desigur economia nu este încă foarte performantă… Desigur, educaţia mea a fost plătită de către stat si ca atare am o obligaţie…
Ca tânăr eşti in general privit ca fiind mai degrabă iresponsabil, naiv si incapabil de a te descurca de unul singur. Tinerii care reuşesc in afaceri sunt priviţi cu neîncredere chiar de către tinerii de vârsta lor, considerându-se că mai mult decât sigur au reuşit datorită influentei părinţilor.
Mulţi tineri au adoptat „look-ul” clasic la 4 ace pentru a-i convinge pe ceilalţi că sunt cel puţin la fel de capabili ca si ei. De parca dacă ştii să faci un nod la cravată eşti automat un expert in management… sau o persoana responsabila.
Iar atitudinea persoanelor in vârstă fată de tineri este emblematică pentru atitudinea întregii societăţi si, de ce nu, a statului roman. In evaluarea dezvoltării unui stat, un indicator important este mărimea bugetului alocat educaţiei. In acest aspect, România este un exemplu negativ de foarte multa vreme.
Conflictul intre generaţii este un dat al oricărei societăţi si este o marca a progresului.
In România este foarte greu sa fii si persoana in vârsta – te confrunţi cu o sumedenie de stereotipuri legate de perioada comunista, cu o sumedenie de resentimente si mai ales cu o sumedenie de asocieri negative intre vârsta si opţiuni politice, convingeri, stil de viata etc. In special tinerii au o atitudine de respingere fata de cei in vârsta, invinovatindu-i pentru toate problemele actuale, pentru moştenirea regimului comunist, pentru încetineala tranziţiei, chiar si pentru aglomeratia din transportul in comun… Lucrurile nu sunt atat de simple si ma tem ca daca am fi fost in locul lor, cei mai multi am fi trait exact ca ei. Unii varsnici au suferit mult din cauza comunismului si au luptat pentru libertate. Alţii, cei mai multi, au beneficiat in sensul ca revoluţia industriala si urbanizarea le-a crescut considerabil standardul de viata. In orice caz, compromisurile pe care ei le-au facut au fost de buna credinta. Si vazand cum „seniorii” din ziua de azi sunt judecati de catre tineri, nu pot sa nu contemplez posibilitatea ca peste 40-50 de ani nepotii mei ma vor judeca pe mine si pe cei din generatia mea pentru efectele negative ale poluarii sau pentru efectele perverse ale capitalismului sau ale globalizarii.
Toate acestea sunt sau ar fi incorecte, injuste si neavenite. Chiar daca in 90% din cazuri aceste prejudecăţi sunt confirmate de realitate, cele 10% care nu confirma aceste prejudecăţi constituie o puternica justificare pentru încetarea acestor generalizări, stereotipuri si prejudecăţi …
O pesoana in vârsta are o sumedenie de probleme in a se adapta cu societatea in permanenta schimbare. In mod sigur, un pic mai multa intelegere si un pic mai mult respect pot face o mare diferenţa pentru acei membrii ai acestei categorii care merita intr-adevăr respect.
Cred ca numai oferind respect necondiţionat pot pretinde acest lucru. Numai renunţând la generalizări si stereotipuri / prejudecăţi despre ceilalţi putem avea pretenţia de a nu fi judecaţi a priori, după vârsta, haine, culoarea pielii sau orice alta trăsătura care ne face diferiţi.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (15):


hm - de zaraza la: 10/10/2005 23:05:12
Si toate aceste in contextul in care tinerii sunt cea mai bine pregătita si productivă forţă de muncă .

aici am mari dubii. in general cand termini o facultate in romania nu stii sa faci mai nimic practic. asa ca mai usor cu productivitatea.

si apoi, vorbind la general, e normal ca varstnicii sa stie mai mult, au trait mai mult, au vazut mai mult, si mai ales, au muncit mai mult.

cat despre masterul terminat in romania (presupun ca imediat dupa facultate), asta l-ai facut pentru placerea ta. una ca masterurile in romania se fac pe banda rulanta, si a doua, daca vrei sa faci pe bune un master, il faci dupa ceva ani in productie, ca sa stii despre ce vorbesti, la concret.

so, ma tem ca revolta ta nu se justifica.

zaraza
#77878 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
poate nu e chiar asa zaraza - de Yuki la: 11/10/2005 13:37:05
majoritatea firmelor nu angajeaza tineri absolventi pt ca nu au experienta ( la mai toate job-urile se cere experienta minima 2 ani).Unde sacapeti aceasta experienta daca nimei nu te angajeaza?!Daca ai norocul sa gasesti un servici, atunci intr-adevar esti platit mai prost; stiu cazuri concrete unde batran este total diferit de mai copmetent si mai bun.Si facultatea a inceput sa se faca pe banda rulanta in Romania, masteratul nu este intr-devar dovada unei competente exceptionale, DAR trebuie facuta o diferenta intre facultaile particulare si cele de stat. Se cunoaste in nivelul de pregatire al sudentilor. La stat, inca se face scoala.
1octav are dreptate cand vorbeste de discriminarea tinerilor, in sistemul munci, l afel cum are dreptate si in privinta pensionarilor. Orice am spune si orice am face 40 de ani de comunism nu dispar in 16 de tranzitie, iar mentalitaile se schimba cel mai greu. Dictonul " timpul trece, leafa merge" este inca valabil pt multi salariati cu experienta, din sistemul bugetar.

Ce au in plus tinerii, dc ar fi bine sa li se acorde mai mult credit? Au entuziasm, dorinta de lucru si de a face ceva. La 24 de anui, cat ate octav, nu ai inca familie , copiii de crescut, rate peste rate si atunci inca muncesti si de placere, pt satisfactia ta, pt a face ceva util, nu doar in scarba cu gandul la urmatorul salariu.
#77945 (raspuns la: #77878) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
yuki - de zaraza la: 11/10/2005 15:15:19
da, sigur ca ar fi bine si frumos "sa li se acorde mai mult credit tinerilor". doar ca aceste formulari generale nu se adreseaza nimanui. toti vrem sa ni se dea: sanse, locuri de munca, case, conditii mai bune de viata, etc... nimeni nu specifica insa "de catre cine".

tu daca ai fi patroana incepatoare, ti-ai angaja un contabil tanar absolvent? (ca sa dau doar un exemplu). eu nu, pentru ca vreau un om care sa stie meserie, sa cunoasca legile, si pe cine trebuie unde trebuie. sorry, dar asta e realitatea. toti vor angajati competenti, pentru ca majoritatea n-au timp si bani sa-i formeze ei. asta e capitalismul, nu e vorba de mentalitati comuniste. stiu ca e greu sa fii tanar absolvent, asta e greu pretutindeni. si mai intotdeauna, tre' sa incepi de jos.

zaraza
#77959 (raspuns la: #77945) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Octav... - de ondine la: 11/10/2005 16:41:20
Iti inteleg revolta, dar cred ca peste tot, nu numai in Romania, la inceput trebuie sa faci niste sacrificii. Cand esti tanar nimeni nu te ia prea in serios si nimeni nu-ti acorda raspunderi fara sa ai ceva experienta. Diferenta este insa ca aici, desi tot faci sacrificii, macar merita, in general, fiindca macar ai sanse mai mari sa gasesti de la cine si ce sa inveti. In Ro unde scara valorilor este destul de precara, daca nu haotica, ceea ce deranjeaza pe cineva in situatia ta este ca nu se alege cu nimic, fiindca "mai marii" sunt niste idioti cronici sau erodati de teama de a-si pastra fotoliul si nici nu te ajuta sa inveti ceva, nici nu te lasa in pace; te-ar tine negrishor pe plantatie pana la calendele grecesti, pentru ca nu au habar de ce inseamna management, motivare, dezvoltare.
O alta diferenta, insa in sens opus, este ca in Ro tunurile de orice fel, acumularile de avere peste noapte etc. au devenit ceva obisnuit. Multi tineri sunt nerabdatori sa faca si ei la fel. Sau, uitandu-se la superiorii lor si vazand cat sunt de incompetenti, ajung sa isi inchipuie ca ei insisi sunt geniali. Atata vreme cat n-ai de unde sa inveti, chiar daca esti inconjurat de prosti, tot nu vei ajunge genial. Aici nici un tanar de clasa medie nu viseaza sa-si cumpere apartament in doar cativa ani; marea majoritate inchiriaza. Dar daca vrea sa faca ceva in viata, cel putin i se da o sansa sa incerce. Si asta e fundamental diferit fata de Ro.
Iti doresc sa intalnesti oameni si situatii de la care sa inveti cu adevarat ceva. Poate ar trebui sa-ti doresc sa lucrezi in vest pentru un timp, macar pana mai dispar anumite fosile din peisajul carpatin.
#77972 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cum! - de maan la: 11/10/2005 22:59:25
Asemenea percepţii sunt destul de comune in rândul majoritati sau al clasei dominante din România.
cand sa-ti dau dreptate, m-ai pierdut aici!
incepand de-aici, de fapt!

1. discriminare e atunci cand angajezi un tanar pentru ca-i blond, in favoarea altuia care-i roscat (desi ambii au acelasi CV), nu fiindca preferi un om cu experienta unuia care abia a terminat scoala.
in ultima situatie nu discriminezi pe nimeni, ci dai dovada de bun-simt in afaceri.

2. scoala iti ofera accesul la un job, iar nu garantia reusitei profesionale.
masterul e doar "studiu aprofundat", nu "experienta in domeniu".
p-aia n-o poti castiga decat la munca de jos - asa cunosti dedesubturile meseriei, vezi pana unde pot cobori/urca oamenii, afli ce-i ala "fler" si inveti sa te bazezi exclusiv pe tine-insuti.
"inghite-taci-invata!: - iata secretul!

3."Cred ca numai oferind respect necondiţionat pot pretinde acest lucru."
neconditionata e numai iubirea, caci nimeni nu stie de unde vine.
respectul nu se OFERA, se CASTIGA.
expresia "impune respect" traduce imposibilitatea privitorului de-a-l trata pe cel in cauza altfel decat acesta si-o doreste.

mda...cred ca am intelesce-ai vrut sa spui, dar tot nu vad o legatura cu discriminarea.
imi spunea cineva ca-n america te descurci foarte greu daca nu esti negru, femeie sau gay ...era, fireste, o glumita desi i-am ghicit oaresce sensibile dedesupturi.

tu nu vorbesti de discriminare ci ne descrii plapand eterna lupta de-a supravietui, in care se gaseste cate unul sa strige "sunt discriminat!" de fiecare data cand nu se afla printre castigatori.

#78079 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Yuki - de Yuki la: 12/10/2005 08:32:22
Greseala firmelor este ca intr-adevar nu vor ( n motive) sa-si formeze angajatii. Diferenta dintre un tanar absolvent contabil si unul cu experienta este urmatoarea: cel tanar intr-adevar nu cunoaste legile bine de tot, dar cel batran nu cunoaste programele de calculator ( sau calculatorul) cu care se lucreaza acum in contabilitate. In ambele cazuri firma trebuie sa investesaca; ori il formeaza pe cel tanar, dandu-l pe langa cel batran, ori il trimite pe cel batran la cursuri. Si acest lucru este valabil si in alte domenii, inclusiv in invatamant daca vrei.
#78127 (raspuns la: #77959) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ei, da... - de Honey in the Sunshine la: 12/10/2005 17:15:56
Si nu la fel sunt discriminati cei trecuti de 40 de ani ? De exemplu femeile care citesc in ziar anunturi gen "cautam vanzatoare - maxim 30 de ani"...
Cine-a ajuns la o anumita varsta fara o calificare isi poate lua adio de la cam... orice post de munca.
E corect asta ?

Multe nedreptati pe lume.
_____________________________________________________
Communication is not just words, communication is architecture.
#78220 (raspuns la: #78079) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
discriminare - de RSI la: 12/10/2005 17:56:11
asta nu-i discriminare ci prostie. Am vazut patroni nu prea buni la matematica ce publicau anunturi de genul " caut specialist sub 25 de ani cu 10 ani experienta in domeniu" ! Iar despre tinerii de azi carora trebuie sa le semnam "cec in alb" pentru ca ei sunt viitorul... mai asteptati sa si dovediti ceva, de promisiuni sunt satul (mai ales de ale mele ;))...
=================
"- Dubito ergo cogito"
"- Cogito ergo sum"

Descartes
#78229 (raspuns la: #78220) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
RSI - de Honey in the Sunshine la: 13/10/2005 13:13:49
Dure vorbe :)
_____________________________________________________
Communication is not just words, communication is architecture.
#78377 (raspuns la: #78229) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
da, dar adevarate ;)========= - de RSI la: 13/10/2005 17:58:43
da, dar adevarate ;)
=================
"- Dubito ergo cogito"
"- Cogito ergo sum"

Descartes
#78471 (raspuns la: #78377) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
aaaaaaaaaa, Yuki de Yuki era pt zaraza; :p - de Yuki la: 14/10/2005 07:56:31
Yuki
#78564 (raspuns la: #78127) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
foarte coerent maan. un pic - de gabriel.serbescu la: 16/10/2005 22:24:48
foarte coerent maan.
un pic poate prea acid, pentru 1octav, care se afla in suferinta.
__

¨Desigur, educaţia mea a fost plătită de către stat si ca atare am o obligaţie¨
1octav, n-ai nici o obligatie, ci statul se obliga sa te educe de la inceput.
Prostia asta se spune/repeta incepand de la iliescu

#79165 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Haz de necaz - de Shtevia la: 20/10/2005 10:54:37
Un batran merge la o firma mare si spune: Am si eu un nepot, vreau sa il angajez la firma dvs. Ce salariu ii puteti oferi?
Responsabilul resurse umane ii raspunde: am avea un post cu 6 milioane pe luna…
-O, e prea mult spune batranul….daca se vede cu atatia banii, ii da pe femei, la jocuri. Ceva cu mai putini bani nu aveti?
-Ba da, avem un post destul de bun, cu 4 milioane pe luna.
-Ei, tot e mult. Ii cheltuieste pe haine, cadouri. Cu mai putin nu aveti?
-Ba avem, cu 2 milioane pe luna, dar postul necesita studii superioare.
#80115 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Pentru Zaraza, cu intarziere - de 1octav la: 03/11/2005 18:16:32
Zaraza, ma tem ca te grabesti cu concluziile. Tinerii sunt cei intre 18 si 35 de ani si am convingerea ca tinerii sunt cei mai productivi pentru ca au mai multe cunostinte, mai multa energie si mai mult timp liber... ca sa enumar cateva argumente.
Apoi,legat de pregatirea mea, cred ca ma judeci fara sa cunosti ce master am facut si ce experienta am (si te asigur ca am). Spre deosebire de altii, eu am facut cercetare sociala si proiecte pe cont propriu, dar am si muncit ... pe bani vreo 2 ani si ceva. Deci stiu ce pot si stiu si altii, cei care m-au angajat sau mi-au oferit joburi.
Sa auzim de bine!


Cand e, e
Cand nu e, nu e!
#84389 (raspuns la: #77878) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Multumesc pentru comentarii - de 1octav la: 25/01/2006 09:43:18
Textul postat reprezinta un moment de exasperare... peste care am trecut dar spre care ma intorc din cand in cand.
Datorita limitarilor legate de limba, limbaj, timp si spatiu... multe din cele expuse sunt prea generale pentru a fi intelese exact cum mi-as fi dorit. Daca va spun ca am facut un master la care nu exista decat 15 locuri si se face doar in Bucuresti si Timisoara ati mai spune ca este facut de forma si ca nu valoreaza? Ma rog, fiecare avem drept la opinie. Eu stiu bine ca mi-a folosit si imi va folosi.
Cu multe observatii sunt de acord, cu multe nu sunt, dar nu vreau sa deschid o dezbatere deoarece probabil nu am inteles in multe cazuri exact ce vreti sa spuneti (sau poate nu ati inteles exact ce vreau eu sa transmit).
Promit sa scriu ceva mult mai provocator cat de curand.
Discriminarea nu este o prerogativa a tinerilor sau a minoritatilor, este strans legata de context.
Sa auzim de bine!
#102088 (raspuns la: #77878) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...