-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Clonarea: demonul ingineriei genetice?


de Intruder la: 20/10/2005 21:20:00
modificat la: 22/10/2005 18:22:58
taguri: Natura_si_stiinta 
voteaza:
Clonarea, alaturi de progresul remarcabil in domeniul comunicarii a incununat etapa de dezvoltare tehnico-stiintifica a mileniului II.
As vrea sa discutam aici despre clonarea reproductiva si despre clonarea pentru prelevare de organe.
Cat este de oportuna? Cat de utila? Unde-ncep si unde se sfarsesc problemele legate de etica?
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (80):


Deocamdata clonarea reproduct - de Cassandra la: 23/10/2005 17:18:26
Deocamdata clonarea reproductiva este extrem de scumpa si de ineficienta. Animalele clonate tind sa aiba un sistem imunologic alterat si sufera de tot felul de infectii, tumori etc In plus, mor repede si de multe ori in mod misterios, asa ca nu se stie nimic despre imbatrinirea la animalele clonate; sint evidente cred problemele etice ridicate de clonarea la oameni cel putin pina cind tehnica este bine pusa la punct, iar asta poate sa insemne mult timp...
#80921 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
in ceea ce priveste clonarea - de oanalaur la: 23/10/2005 19:43:09
in ceea ce priveste clonarea pentru prelevare de organe cred ca discutii asemanatoare au fost si cand s-a vorbit prima oara de transplanturi sau fertilizarea in vitro. probabil in timp se vor limpezi lucrurile si oamenii vor lua ce-i bun.
iar in ceea ce priveste clonarea reproductiva, sa fim seriosi. nu suntem destui pe planeta? e ceva in neregula cu modul clasic de reproducere? unii ar spune ca e chiar placut. :-). stiu. e problema homosexualilor care vor copii, a parintilor care si-au pierdut copilul... dar sunt atatia copii orfani in lume care asteapta o familie!
#80942 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
sintem destui pe planeta. - de Cassandra la: 23/10/2005 20:49:06
sintem destui pe planeta.
dar acesti destui vor sa aiba copii proprii si multi vor ca acestia sa semene cit mai bine cel putin cu unul din parinti (inca o dovada ca Dawkins are dreptate, genele sint egoiste). ca sa nu mai vorbim de dorinta multora de a "invia" persoane dragi care nu mai traiesc, de exemplu parinti care vor sa aiba inca odata un copil care le-a murit.
daca tehnica va functiona, vor fi multi doritorii sa se beneficieze de rezultatele sale deja sint parinti care ar plati orice ca sa aibe copilul dorit (o copie a tatalui de exemplu) :(
Intrebarea este daca stiinta poate, e si bine sa realizeze? Multe tari au interzis deja prin lege clonarea cu scop reproductiv.
#80950 (raspuns la: #80942) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
clonarea - de zaraza la: 23/10/2005 21:04:27
nu stiu prea multe despre subiect. care puteti, lamuriti-ma si pe mine. pana acum pricep ca prin clonare se intelege crearea unei fiinte identice cu originalul, pornind de la cateva celule ale originalului. intrebarile mele sunt:
1. fiinta nou creata e din prima de o varsta cu originalul, sau in faza de nou nascut? (am vazut prea multe filme sf, in care clonele erau de aceeasi varsta cu originalul care si el era inca in viata). e vorba adica si de crestere accelerata?
2. s-a reusit clonarea oamenilor?
3. ce inseamna clonarea ptr prelevare de organe? se poate obtine printr-o metoda uluitoare doar organul (de genul: intreprinderea de clonat inimi, sau ficati, rinichi, spline, etc) sau se cloneaza oameni intregi care urmeaza a fi sacrificati ptr organe? (asta mi se pare oribil).

zaraza
#80951 (raspuns la: #80950) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Da.. in perioada actuala stii - de Honey in the Sunshine la: 23/10/2005 23:02:55
Da.. in perioada actuala stiinta e discutabila mai ales din punctul de vedere al eticii.
Sper ca asa o monstruozitate nu va fi niciodata legalizata.
____________________________________________________
Communication is not just words, communication is architecture
#80984 (raspuns la: #80951) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
honey - de Cassandra la: 24/10/2005 00:07:54
dar daca ai sti ca prin clonare o persoana draga tie s-ar beneficia de transplantul unui organ (cu avantajul ca nu e respins) fara de care nu ar supravietui, atunci ce ai zice?
Hmmm, e greu de spus eu cred ca clonarea va fi marea dilema a acestui secol.
#80996 (raspuns la: #80984) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
nici eu nu stiu prea multe da - de oanalaur la: 24/10/2005 07:20:21
nici eu nu stiu prea multe dar stiu ca se porneste de la o celula a mamei, care celula se transforma in embrion, care apoi se dezvolta ca orice copil normal in uterul mamei. deci e in faza de nou nascut.
am inteles ca deja au fost clonati trei copii dar s-ar putea sa fie doar stiri de scandal.
nu stiu daca are legatura cu clonarea, dar am vazut la tv cum, prin nu stiu ce metode, au reusit sa creasca o ureche de om sub pielea unui soarece de laborator. arata destul de ingrozitor!
#81010 (raspuns la: #80951) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
mi se pare ingrozitoare ideea - de oanalaur la: 24/10/2005 07:28:47
mi se pare ingrozitoare ideea de a clona un copil care a murit. oricum nu-l poti invia si apoi eu cred ca fiecare copil merita sa fie iubit pentru ceea ce este el. el nu e copilul mort ci o cu totul alta fiinta.
in ceea ce priveste o clona a tatalui, din cate stiu eu, doar gene de la femei pot fi clonate. dar nu sunt prea sigura.
#81012 (raspuns la: #80950) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
oanalaur - de Yuki la: 24/10/2005 20:17:19
nush unde am citit ca Doly era berbec.
#81019 (raspuns la: #81012) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Eu sunt pentru... - de Mi7haela la: 24/10/2005 08:53:10
...pentru orice inseamna progres stiintific, de fapt pentru nou, pentru cunoastere. Nu trebuie sa-mi arate nimeni cit rau a facut descoperirea prafului de pusca de exemplu, sau descoperirile in domeniul nuclear. Mai devreme sau mai tirziu problemele de etica o sa-si gaseasca raspunsul. Nu pot sa cred altfel. Chiar daca asta va fi foarte tirziu si eu nu voi afla acel raspuns (sper sa nu fie asa). Indoielile, pesimismul de orice fel, fricile nu pot, nu trebuie sa puna capat eforturilor oamenilor de-a sti si a putea.
#81022 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Ca orice descoperire stiintif - de RSI la: 24/10/2005 11:17:17
Ca orice descoperire stiintifica importanta, si clonarea poate fi folosita in mod constructiv sau in mod destructiv, asa cum a fost cazul energiei nucleare. Si , din pacate, exista o tendinta spre a incerca lucrurile interzise. Totusi, invatand din experienta trecutului sper sa se gaseasca modalitati de control (similare Agentiei Internationale pt. Energia Atomica in domeniul neproliferarii armelor atomice). Stiinta nu poate fi oprita, deci singura modalitate de a preveni dezastre este reglementarea controlul eficient al rezultatelor ei.
=================
"- Dubito ergo cogito"
"- Cogito ergo sum"

Descartes
#81042 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
clonarea - de bloom la: 24/10/2005 11:24:29
Se zice ca Dzeu a creat omul dupa chipul si asemanarea lui. Oare asemanarea cui o va folosi omul cand va avea aceasta putere?
Clonarea este un pas spre a crea copii identice ale omului. Ramane de vazut daca e o forta de progres sau de distrugere.
#81045 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
nu inteleg ... - de hgrancea la: 24/10/2005 20:19:24
nu inteleg care pot fi pericolele produse de clonare ...
si nici unde este lezata etica...
cit priveste oportunitatea ... pai orice studiu stiintific este oportun ...nu ?
inca ceva eu unul sint adeptul unei teorii care spune ca viata si inteligenta folosesc structuri alcatuite din alte forme decit materia recunoscuta de stiinta actuala... si sper ca aceste cercetari sa arate mai clar insusirle fiintelor vii... pentr ca viul depaseste limitele fizicii si ale chimiei ... ale materiei moarte si vine cu legi proprii...
cam atit
--------------------
Horia Grancea
hgrancea@yahoo.com
#81069 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Unde-i fum e si foc - de Homosapiens la: 24/10/2005 20:21:12
Tin sa specific ca nu sunt biolog, genetician sau ceva din zona asta; dar sunt inginer. Si sunt convins ca daca cineva este capabil (si sigur exista acel cineva cel putin in cateva exemplare) sa construiasca un laborator pentru studii bio-chimice, acel cineva va putea, impreuna cu o echipa de geneticieni sa produca clone ale unor organisme.

Nu prea poti construi o centrala nucleara sau un echipament exploziv pe baza fuziunii sau fisiunii nucleare fara sa fii vazut de "cineva". Material fisionabil sau fuzionabil nu il obtii asa, dintr-o bataie de palme.
Cu totul alta este situatia unei clone... Cu cunostintele necesare si echipament (care poate fi obtinut sau "adaptat" chiar de o mica echipa de oameni) si ceva bani se pot produce clone. Clonele nu emit radiatii, nu au nimic diferit una fatza de cealalta si sunt mai putin controlabile decat atomii !!!
La întrebarea "Suntem sau nu capabili sa controlam toate locurile de pe Terra unde ar putea fi create clone?" raspunsul este unul singur: Nu. Omenirea nu este capabila (inca???) sa controleze tot ce se produce pe suprafata, sub sau mult deasupra suprafetei planetei TERRA. Suntem mai capabili de distrugere decat de a construi ceva. Deocamdata. Suntem inca niste copii care ne jucam de-a zeii. Dar nu suntem destul de maturi.
Sunt constient ca acest raspuns pe care tocmai l-am dat m-ar putea costa viata mea sau - mai grav - a unei persoane dragi care are nevoie de un organ la un moment dat. Reversul ar fi o armata de Mr. Smith... Deocamdata as prefera sa nu se realizeze clone umane...
#81119 (raspuns la: #81042) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza - de Cassandra la: 24/10/2005 17:47:59
Una din metodele clonarii este transferul nuclear in care se introduce in locul materialului genetic al unui ovul nucleul unei celule somatice (de exemplu o celula a pielii) de la persoana care este clonata rezultind astfel o celula similara zigotului doar ca in loc sa aiba informatie de la ambii parinti, are un nucleu identic cu al persoanei care va fi clonata (plus materialul genetic mitocondrial al ovulului donat!). Celula este stimulata sa se divida rezultind un embrion care se implanteaza intrauterin pina la dezvoltarea completa a fatului si nasterea clonului.

In clonarea terapeutica se foloseste materialul genetic al unei persoane pentru a obtine un embrion clonic care nu se introduce intr-un uter ci se foloseste pentru a obtine asa numitele “stem cells” pluripotente si care pot fi folosite pentru a repara tesuturi si organe cu avantajul ca provenind de la aceeasi persoana nu sint respinse. Acelasi lucru se incearca cu celulele “mama” extrase de la embrionii ramasi in urma inseminarii artificiale si care a stirnit o mare polemica desi multi au donat voluntar acesti embrioni pentru stiinta.

In prezent oamenii de stiinta inca nu sint capabili sa realizeze transferul nuclear cu succes. Cum am mai spus, clonarea reproductiva este foarte putin eficienta (pentru Dolly au fost necesare peste 270 incercari) si de cele mai multe ori embrionul nu este viabil iar cind ajunge sa se dezvolte, animalul prezinta o multime de alterari si malformatii. Pina acum niciunul din animalele clonate nu a ajuns cred sa moara de moarte naturala. Ar fi teribil sa se initieze in faza asta clonarea umana si e cam trist sa se realizeze chiar la animale, dar se vor clona oameni cu siguranta. Cum spunea si RSI stiinta nu poate avea limite, ceea ce trebuie sa se imbunatateasca cel putin cu acelasi ritm este aspectul bioetic. Mie mi se pare importanta diversitatea genetica a populatiilor, oare clonarea umana o va reduce drastic?

#81120 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
yuki - de oanalaur la: 24/10/2005 20:25:37
probabil, am zis ca nu prea ma pricep. din ce-am vazut la tv sau ceva articole prin ziare.
dar nu e un nume cam feminin pentru...ditamai berbecul?:-))
#81144 (raspuns la: #81019) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Intruder - de rac la: 24/10/2005 20:28:03
Sa inteleg ca esti "inginer genetic"? Unde ai facut facultatea?

:)
#81145 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
sa-nteleg ca tudor cristian e - de Intruder la: 24/10/2005 21:09:56
sa-nteleg ca tudor cristian e homosexual pentru ca a scos o conferinta despre ei?...sau Cronicarul Parizian, lucreaza la Compania Coca Cola???

facultatea am facut-o pe dinafara, i-am dat o tenta mai galbui dupa care am scris niste mesaje grafitti despre sufletul vesnic nemuritor...

#81162 (raspuns la: #81145) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
chiar asa? - de rac la: 24/10/2005 22:01:39
Chiar asa de rau am ajuns, ca daca fac o gluma iti sare tandara?

De buna seama ca esti stresat rau, ori iti "put" asa de tare, ca nu ma mai suporti.

N-ai decat sa te agiti cat vrei, eu am vrut sa dau buna seara, si uite ce a iesit - om in pijama.
#81178 (raspuns la: #81162) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
am citit undeva, ca Societa - de Intruder la: 24/10/2005 22:16:06

am citit undeva, ca Societatea pentru Clonare Umana "Clonaid" a realizat deja o clona umana...este o fetita, pe nume Eve sau Eva, nu stiu sigur...Mama acestei fetite este americanca si a donat material genetic societatii "Clonaid"...fetita s-a nascut prin cezariana, probabil in perioada 1997-1999...s-ar putea sa se fi profitat de vreun vid legislativ, nu stiu unde s-a realizat si daca s-a realizat aceasta clonare...tot ce se poate sa fie doar speculatii...am sa-ncerc sa ma documentez...
stie cineva mai multe despre acea fetita?#81181 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ok, rac...n-am stiut c-ai glu - de Intruder la: 24/10/2005 22:17:50
ok, rac...n-am stiut c-ai glumit...mea culpa...:(
#81182 (raspuns la: #81178) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
..., cam greu - de popix la: 24/10/2005 23:14:19
din punct de vedere etic e un inutil exercitiu al unor savanti in cautarea publicitatii.(clonarea)

viceversa,dpdv. stiintific (si a incredibilei utilitati pentru fiinta umana), ingineria genetica e speranta pentru viitorul umanitatii; multe boli vor putea fi invinse in avantajul OMULUI si chiar a animalelor!

ma repet,clonarea e o monstruozitate in cautarea succesului facil,implicit bani si propaganda.

printre altele, sa nu uitam de experimentele lagarelor naziste...
#81198 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Intruder - de Cassandra la: 25/10/2005 01:40:14
Clonaid societate infiintata de secta Raelienilor care sustin ca oamenii au fost clonati de extraterstrii. Da au anuntat ca au reusit sa cloneze o fiinta umana (Eva, ai vreun dubiu?), acum vreo doi-trei ani parca. Si ce se stie despre clon? Ce-i interesant, ca in timp ce specialistii recunosc eficienta clonarii ca fiind inferioara cifrei de 1%, raelienii au un succes de aproape 100%! ;)

Eu propun un concurs literar - sa se scrie o scurta povestire SF (maxim doua pagini A4) despre consecintele clonarii (pozitive sau negative) la sfirsitul secolului XXI. Ca tot organizati premii cafenea :)
Premiul Michurin-Lisenko se va acorda celei mai bune povestiri ma ofer sa desenez diploma :))))
#81216 (raspuns la: #81181) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cassandra - de zaraza la: 25/10/2005 01:53:32
inteleg cat de cat explicatiile tale, din pacate imi cam lipseste o baza solida de cunostinte in domeniu.

ceea ce nu inteleg complet:

In clonarea terapeutica se foloseste materialul genetic al unei persoane pentru a obtine un embrion clonic care nu se introduce intr-un uter ci se foloseste pentru a obtine asa numitele “stem cells” pluripotente si care pot fi folosite pentru a repara tesuturi si organe cu avantajul ca provenind de la aceeasi persoana nu sint respinse.

deci e vorba doar de celule reparatorii si nicidecum de intregul organ. si acele celule de unde se iau, dintr-un embrion uman? nu vad deloc chestiunea in spatiu, e sau nu un corp uman sa viitor uman care urmeaza a fi sacrificat? sau sunt pur si simplu bucati de tesuturi crescute independent. cum ar fi de exemplu sa cresti o bucata de piele intr-un borcan?!

zaraza
#81219 (raspuns la: #81120) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
a, nu te mai gindi la imagine - de Cassandra la: 25/10/2005 02:18:50
a, nu te mai gindi la imaginea oamenilor crescuti (ideal fara creier) pentru a fi apoi sacrificati pentru a furniza organe "originalului" din care provine clonul :) din cite inteleg eu e vorba de celule cu potential de a regenera tesuturi si organe. exista organe care conserva tot timpul vietii astfel de celule care permit regenerarea (intr-o mica masura) atunci cind organul este lezionat. astfel de celule sint deja "specializate" sa regenereze un tip de organ - pielea, ficatul etc. dar celulele "stem" au potentialul sa regenereze orice organ si imagineaza-ti ca oamenii de stiinta dispun de metode de a le instrui asupra tipului de organ pe care sa-l regenereze.

Alta metoda ar fi clonarea si manipularea gentica la animale (porci) pentru a obtine organe ce se pot transplanta la om.
#81220 (raspuns la: #81219) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cassandra - de zaraza la: 25/10/2005 02:33:21
aha, acum pricep ceva mai mult. oricum, mi se pare ceva foarte greu de realizat, sau mai bine zis, posibil de realizat teoretic, dar cu atatea probleme aparute in practica, incat mai bine te lipsesti. sau cine stie, poate se va putea. inca nu-mi dau seama daca sunt pro sau contra, pe de-o parte pricep avantajele, pe de alta parte ma gandesc ca asta e poarta catre crearea a tot felul de monstri manipulati genetic. nu's o persoana religioasa, dar cred ca ordinea lucrurilor, asa cum e ea, nu e intamplatoare. ce se intampla cand incepi sa o dai peste cap?

zaraza
#81221 (raspuns la: #81220) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cine vrea sa traiasca 1,000 de ani? - de Horia D la: 25/10/2005 03:43:06
check this out!!

http://chronicle.com/free/v52/i10/10a01401.htm

#81222 (raspuns la: #81221) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Zaraza - de Mi7haela la: 25/10/2005 07:28:59
Din optimism simt nevoia sa-ti spun ca "ordinea lucrurilor" la care te referi tu, eu cred ca este imposibil sa fie data peste cap. :)
Iar problemele aparute in practica pot fi pentru unii insurmontabile, iar pentru altii provocari carora nu li se poate intoarce spatele. Cred ca pe fiecare ii provoaca una sau alta, curiozitatea ne mina de la spate.

Oare Horia va spune: "Curiozitatea a omorit pisica" ? :)
#81226 (raspuns la: #81221) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Horia D, eu zic pas - de Yuki la: 25/10/2005 20:34:28
Eu nu vreau. Am citit o carte super de Simone de Beauboir: " Toti oamenii sunt muritori" ( parca asa se numea) si mi-a trecut cheful de nemurire ( sau traire prea mult).
#81235 (raspuns la: #81222) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Clonele umane - de Shtevia la: 25/10/2005 20:34:28
Am vazut de curand un film SF -Insula- care trateaza exact problema clonelor umane. Oamenii cu bani, celebri, isi plateau fabricarea unei clone, ca sa isi poata schimba organele atunci cand acestea nu mai functionau. Se presupunea ca toate clonele sunt in stare vegetativa si nu au constiinta, amintiri, etc. Cei care realizau clonele, insa, au ajuns la concluzia ca nu le pot lasa in stare vegetative si le “animau”. Ei, de aici un intreg film :).
Personal nu cred ca s-au realizat clone umane (cel putin nu de catre oameni). Indiferent cat de ascuns ar fi experimentat cineva, tot s-ar fi laudat in cele din urma (eternul orgoliu uman!), ar fi venit cu poze, filme, etc. Dar, poate, ca intr-un viitor nu prea indepartat, vor apare si clonele umane.
#81236 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza - de Cassandra la: 25/10/2005 13:40:44
Pai da, nu-i usor si de fapt inca nu se realizeaza cu succes si in multe parti este interzisa cercetarea in domeniu. Problema cu celulele “mama” embrionare este ca avantajul pe care-l au este in momentul actual si principalul dezavantaj. Faptul ca pot duce la generarea oricarui tip de tesut nu este sub control total si in experimente s-au injectat celule care au regenerat de exemplu tesut cardiac dar au produs si os acolo unde nu trebuia!
Ochiul este organul la care tehnica functioneaza cel mai bine in prezent. In Italia se regenereaza cornee folosind celule mama si se fac experimente pentru regenerarea retinei. Rezultatele sint superioare transplantului de cornee de la donanti decedati care implica riscul respingerii.
Stiu ca se cerceteaza de zor si regenerarea dintilor. Intr-un viitor nu foarte indepartat, acolo unde s-au pierdut dinti se vor implanta celule care vor duce la regenerarea completa a acestora – implantul perfect.
Specialistii se confrunta cu multe probleme - pe de-o parte dominarea tehnicii in sine si pe de alta parte interzicerea in multe tari a cercetarii cu celule mama. Poate iti amintesti de speranta lui C. Reeve (Superman) in linia asta de investigatie, el credea ca intr-o buna zi datorita celulelor “mama” putea sa mearga iar pe propriile picioare. Hmmm.

Pe de alta parte chestia cu “ordinea lucrurilor”. La ce te referi mai exact?
#81286 (raspuns la: #81221) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
hgrancea - de newmann la: 25/10/2005 20:36:09
"nu inteleg care pot fi pericolele produse de clonare ..."
R: sa ne fereasca cel de sus de înca un hitler!
#81298 (raspuns la: #81069) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Mici precizari - de transilvanpop la: 25/10/2005 15:29:42
Cand spui clonare majoritatea se gandeste la clone animale sau umane. Sa nu uitam insa de domeniul vegetal, unde clonarea e azi perfect controlabila. Prin inmultire vegetativa de orice tip nu se obtine altceva decat clone. Poate unii din noi am facut clonari fara sa ne dam seama. Fetelor (si nu numai), nu ati rupt voi o bucatica dintr-o planta draguta si ati introdus-o in apa pentru a da radacini? Sau unii au infipt in pamant butasi de vitza-de vie. S-au obtinut astfel plante cu genom identic celui parental, respectiv clone ale plantei originale.
In ultimii ani biotehnologia a luat un demaraj considerabil. Prin culturi in vitro se obtin dupa dorinta nu doar plante ce se doresc a fi salvate de la extinctie ci si organe de plante, in bioreactoare pentru extragerea din ele a principiilor active necesare. Mediul de cultura e inbogatit cu diferite substante in functie de necesitati. Astfel prezenta auxinelor favorizeaza generarea de radacini, citochininele produc elemente caulinare (de tulpina), etc.
Rezultatele obtinute in biotehnologia vegetala sunt mai mult decat incurajatoare. Cine garanteaza ca in cativa ani nu se vor identifica si regulatori de crestere pentru diferite organe animale si astfel sa nu se cloneze organisme animale (sau umane) ci doar organele necesare. Nu cred ca ar mai fi o problema de etica, ci un beneficiu, un serviciu adus umanitatii.
#81313 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
"Perfect controlabila"... adica procesul de lonare - de Homosapiens la: 25/10/2005 20:36:09
Vorbim aici despre demonul sau ingerul ingineriei genetice...
Ne va ajuta sa ne descurcam mai bine in viitor? Clonarea ca despre ea vorbim.
Procesul de clonare, pentru regnul animal, banuiesc ca mai are ceva pasi de facut. Nu suntem (inca) Dumnezeu sa luam o mânã de pamant, sa suflam viata in ea (in palma) si sa creem OMUL sau animalul. Dar intotdeauna au existat si vor exista oameni cu MULTI bani si MULTA putere care vor folosi aceasta tehnologie DOAR in interesul lor.
AICI se pune problema daca putem controla ... Nu procesul de clonare, care pentru o planta este relativ simplu iar pentru mamifere sau organisme mai avansate decat plantele se va ajunge sa se controleze destul de bine. Ci controlul organizatiilor care vor avea posibilitatea de a face clone. Eu zic ca omul, in stadiul in care se afla acum, nu este capabil sa controleze situatia. Poate ma repet: NU PROCESUL DE CLONARE !!!
#81323 (raspuns la: #81313) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
transilvanpop... - de Intruder la: 25/10/2005 16:01:22
Cine garanteaza ca in cativa ani nu se vor identifica si regulatori de crestere pentru diferite organe animale si astfel sa nu se cloneze organisme animale (sau umane) ci doar organele necesare. Nu cred ca ar mai fi o problema de etica, ci un beneficiu, un serviciu adus umanitatii.

poti sa dezvolti, te rog?..."regulatori de crestere pentru diferite organe animale"...un fel de banca de organe?
#81325 (raspuns la: #81313) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Eu zic... Ca trebuie sa privi - de Honey in the Sunshine la: 25/10/2005 16:04:08
Eu zic... Ca trebuie sa privim cu atentie si, de ce nu, chiar suspiciune, orice ar putea sa ne intoarca lumea pe dos.
De multe ori, poate, nu suntem pe deplin constienti de ce ar putea insemna pentru viata noastra de zi cu zi progresul stiintei in anumite directii.

Nu sunt eu in masura sa spun daca e corect sau nu, dar sper ca cei care au o influenta in luarea acestor decizii sa fie foarte prevazatori pentru ca aspectul lumii viitorului depinde numai de ei.

In privinta asta sunt 100% traditionalista, nu-mi doresc tinerete fara batranete si viata fara de moarte, lucrurile sunt la locul lor deja, si orice incercare a oamenilor de a schimba cursul naturii e monstruoasa si va atrage dupa sine multe consecinte negative.
_____________________________________________________
Communication is not just words, communication is architecture
#81327 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
intruder - de om la: 25/10/2005 16:44:43
nu prea am vrut sa intru pe aceasta conferinta pentru ca deja mi-am exprimat punctul de vedere (ingrijorare si bucurie in acelasi timp)...asa ca vreau sa fac doar o precizare la : "...sa nu se cloneze organisme animale (sau umane) ci doar organele necesare..." = este de multa vreme in functie. In general se realizeaza pe porci, nu ma gandesc la intrebarea din Mister Cafenea ;)), pentru ca efectele de respingere a grefelor sunt mai mici. Din punctul meu de vedere folosirea celulelor stem este mai eleganta.
#81332 (raspuns la: #81325) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Raspuns - de Dan Liviu la: 25/10/2005 20:37:55
din tot ce am citit pana acum sincer nu cred ca se poate forma o opinie reala si exacta despre clonare si nici macar ce este, ce inseamna si ce presupune. Sau poate nici nu dorim cu adevarat sa aflam mai mult decat ceea ne este vandut in draci de filmele Sf in care, in 2 zile o clona iti poate lua locul acasa, si aceasta ignoranta mi se pare mult mai daunatoare decat sacrificarea unei clone sincer.
si acum sa-i raspund zarazei :
1 varsta biologica (a celululei ) da este de o varsta cu originalul dar nu se naste un pui (sa numim asa si copilul) la 20 de ani ci tot aceleasi faze ale cresterii le parcurge si in acelasi ritm.
2 pana acum oficial nu s-a recunoscut decat esecul in clonarea umana dar pot garanta ca aceasta a fost facuta cu succes chiar in momentul in care a fost publicata "victoria" din experimentul Dolly (nu acesta a fost primul animal clonat ci au mai fost experimente reusite si inainte dar Dolly este primul succes printr-o metoda ce poate fi aplicata si oamenilor )
3 in momentul de fata se dezvolta noi tehnici de clonare care vor permite obtinerea doar de organe, pe culturi simple, adica, daca vrei tu fabrici de inimi, ficat spline etc dar pentru moment rezultatele se mai lasa astepte insa nu pentru foarte mult timp. Totusi in prezent nu este nevoie sa se cloneze un om intreg pentru a avea o inima buna pentru "inlocuire" ci se pot folosii porcii, ce-i drept, doar pentru anumite organe dar nici asa nu se merita sa salvezi viata unui om. pai cum cresti porcul ala doar pentru un rinichi nou si apoi il incinerezi nu este etic, insa un om sa merga cu dializorul dupa el "doar" pentru o viata este...

In speranta ca nu v-am rapit prea mult din pretiosul vostu timp si ca v-am facut sa priviti si prin ochiul celui care are nevoie cu adevarat de un altfel de "ETIC" va multumesc si va invit sa priviti cu alti ochi Clonarea si sa acceptati ca in Biotehnologii nu este vorba numai de "joca" cu viata.


DanLiviu
#81351 (raspuns la: #80951) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
clonarea - de sory la: 25/10/2005 21:08:12
Mi se pare ok.De ce e o problema de etica?Daca e folosita in scopuri pozitive care e problema?
Cred ca sunt limitati si marginiti cei care impiedica clonarea.In istorie toate lucrurile bune din stiinta au pornit cu obstacole din partea unor minti inguste!
#81390 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Intruder - de transilvanpop la: 25/10/2005 20:48:06
Regulatorii de crestere sunt compusi sintetici care au aceeasi actiune cu a hormonilor naturali de crestere. Sunt de preferat deoarece au stabilitate termica mai buna decat hormonii. Acesta este un punct esential deoarece initierea vitroculturilor se face pe mediu steril, iar sterilizarea se face de obicei prin autoclavare la 121 grade C.
Daca s-ar reusi depistarea de regulatori specifici pentru organe s-ar putea "cultiva" selectiv acele organe si ulterior "recoltarea" si includerea lor intr-o banca de organe. Intr-un fel ai putea spune "Uite tarlaua cu ficatzei, dincolo aia cu nefroni, pe partea ai'lalta un ghiveci cu inimi, etc" Glumesc, desigur, dar ar putea deveni realitate intr-o zi.

Honey in the sun, nici eu nu sunt pentru "tinerete fara batranete" dar imi doresc o batranete fara infarct, fara ciroza, fara pareze, fara..., fara..., stii, o gramada de poveri care te impiedica sa te bucuri de zilele care ti-au mai ramas.

Vad ca unii isi formeaza pareri dupa romane sau filme. Nu e rau faptul ca prin acestea se trage un semnal de alarma, dar nici sa le luam ad litteram. Sa nu uitam ca sunt facute in scop comercial. Un astfel de roman a facut din Transilvania o tzara de vampiri, si in toata lumea asta e perceptia si azi. Prea putini cunosc realitatea.
#81394 (raspuns la: #81325) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Dan - de om la: 25/10/2005 20:58:58
Cred ca zaraza se referea mai de graba la faptul ca materialul genetic pe parcursul vietii sufera o serie de transformari (un ex din multitudinea lor ar fi: pierderea regiunilor satelit - telomeri). Cu alte cuvinte faci/clonezi un embrion nou cu un material genetic deja modificat/aterat. S-au dat exemple in aceasta conf de nereusite = 1 reusit / la 270 nereusite....pai sa stiti ca si in viata "normala" (atat cat mai este ;) selectia/nereusitele sunt mult mai semnificative...tinand cont de nr de spermatoizi din cursa, de evolutia ovulului fecundat (migrare, implantare, etc). Chiar si atunci cand o copie este alterata este sansa ca cealalta (de la alt individ) sa fie functionala (nealterata in aceeasi regiune).
Concluzia: clonarea in stagiu actual este dependenta de progresul intelegerii materialului genetic in raport cu life-span (cu tot ce vine aici: pierderea de material genetic, mutatiile, gerontologia, reparatia, etc).
Deci mai este de lucrat la baza stiintifica, etico-sociala si religioasa!
#81395 (raspuns la: #81351) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
sory - de om la: 25/10/2005 21:13:37
dear sory... sorry, dar vorbesti in termeni relativi: ce inseamna pozitiv?
Si la Hiroshima le-au tras o bomba in scopuri pozitive...pentru ei ;))
#81398 (raspuns la: #81390) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
sory - de Honey in the Sunshine la: 25/10/2005 21:52:28
Te inseli asupra unui lucru fundamental : stiinta de astazi seamana prea putin cu cea din trecut. Daca inainte treceau sute de ani pana cand o descoperire ajungea sa influenteze viata tuturor oamenilor, astazi e o chestiune de luni.

S-a dezvoltat enorm stiinta si s-a dezvoltat enorm si implicarea ei in viata noastra de zi cu zi.
Oricum, una e sa inventezi deltaplanul si alta sa te joci de-a Dumnezeu.

Bineinteles, progresul stiintei (fie el pozitiv sau negativ) nu poate fi impiedicat. Dar e just sa se discute despre cat e ea de morala... Pe mine una ma sperie ca s-a ajuns la clonare inainte sa se gaseasca leacul pentru boli ca SIDA sau cancerul...Parca prioritatile nu sunt cele care ar trebui sa fie...
_____________________________________________________
Communication is not just words, communication is architecture
#81410 (raspuns la: #81390) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
hanii - de popix la: 25/10/2005 22:18:54
si ajungi la vorba mea,publicitatea, implicit BANII
#81421 (raspuns la: #81410) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
honey multe si marunte - de om la: 25/10/2005 22:22:04
"...stiinta de astazi seamana prea putin cu cea din trecut." = dedicatie/curioziate contra interes economic
"...una e sa inventezi deltaplanul si alta sa te joci de-a Dumnezeu" = chiar stii ca au recreat deltaplanul lui Da Vinci dupa schitele lui ?!! Zboara chiar fain !!!
"...inainte sa se gaseasca leacul pentru boli ca SIDA..." = tu de ce crezi ca ar muri cei cu SIDA daca ar fi tinuti in conditii aseptice totale ;) ?
#81423 (raspuns la: #81410) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
popix, om - de Honey in the Sunshine la: 25/10/2005 22:33:02
popix : nu, nu publicitatea... Pur si simplu comunicarea, in toate formele ei.

om: ar muri de batranete :), de deltaplanul lui Da Vinci stiam, de fapt am facut exemplul pentru ca mi-am amintit de cursul recent despre filosofia renascentista.
_____________________________________________________
Communication is not just words, communication is architecture
#81428 (raspuns la: #81423) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
transilvanpop are dreptate. - de Intruder la: 25/10/2005 22:38:03

transilvanpop are dreptate...noi (eu!) cunoastem fenomenul mai mult din carti si filme S.F...din aceasta cauza am deschis conferinta, pentru a afla mai multe, eu si cine mai vrea...deci, am sa stau mai mult pe margine, urmarindu-va...;)#81430 (raspuns la: #81394) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Intruder - de om la: 25/10/2005 22:49:53
ce anume vrei sa stii?
procesul tehnologic sau impactul (prezent si viitor) asupra oamenilor?
O sa-ti trimit un mp!
:))
#81439 (raspuns la: #81430) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cassandra - de zaraza la: 25/10/2005 23:44:48
Pe de alta parte chestia cu “ordinea lucrurilor”. La ce te referi mai exact?

la faptul ca prin clonare se copiaza oameni. sau in fine, ca asta se va reusi poate, candva. nu vei mai avea garantia ca esti unic. oricand mai pot aparea de dupa colt inca 10 ca tine. mi se pare ciudat, cred ca ar provoca mari presiuni psihologice, intrebari de genul "oare eu sunt clona sau original"? :)
in rest, pricep avantajele pe care le-ar avea in medicina, s-ar rezolva o gramada de boli. intrebarea e daca nu vor aparea altele, mai nasoale.

zaraza
#81462 (raspuns la: #81286) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza :) - de Cassandra la: 25/10/2005 23:53:23
imagineaza-ti daca se indragosteste cineva de tine, iti fura o celula si te cloneaza, asa te are pe viata. :))) va trebui sa mergem cu farashul dupa noi sa ne maturam toate celulele care ne cad in urma...
dar gindeste-te ca si clonele au nevoie de acelasi timp ca sa creasca si imbatrineasca ca si originalul deci nu vor putea exista originalul si clonele in aceeasi faza de dezvoltare. daca vezi mai multi la fel ori sint gemeni monozigoti ori sint cloni. dar cum va primi oare un clon stirea ca este doar ... un clon nu original??
eu am propus un concurs, vad ca imaginatie este dar nimenu nu m-a bagat in seama :(
#81463 (raspuns la: #81462) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cassandra - de zaraza la: 26/10/2005 00:05:23
dar gindeste-te ca si clonele au nevoie de acelasi timp ca sa creasca si imbatrineasca ca si originalul deci nu vor putea exista originalul si clonele in aceeasi faza de dezvoltare.

de ce nu, probabil se vor putea recolta celule inca din faza de embrion, si apoi clona alti embrioni. sau hai sa zicem, imediat dupa nastere. diferenta de varsta va fi minima. ehe, nu vei sti niciodata, daca nu cumva doctorul care a asistat la nastere n-a avut vreun scop marsav...

in leg cu concursul tau, sa stii ca ma gandeam... desi n-am mai scris de o eternitate. sa vedem ce se poate face.

zaraza
#81464 (raspuns la: #81463) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ce scop mirshav ar putea avea - de Cassandra la: 26/10/2005 00:19:10
ce scop mirshav ar putea avea ??
#81468 (raspuns la: #81464) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cine stie :) - de zaraza la: 26/10/2005 00:20:46
promit sa exploatez ideea in mod literar

zaraza
#81469 (raspuns la: #81468) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
abia astept :) - de Cassandra la: 26/10/2005 00:24:31
abia astept :)
#81471 (raspuns la: #81469) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Idee pentru concurs - de Mi7haela la: 26/10/2005 08:38:22
...poate sa o foloseasca oricine are timp si talent. Eu n-am timp sigur zilele astea, dar poate faceti un concurs doar de idei :)

Iata ideea acum: Niste clone discuta despre problemele de etica aparute in legatura cu "producerea" unor androizi. A se vedea la sfirsit abia ca sint clone. Povestirii i se poate sau nu da o tenta umoristica.
#81489 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Referitor la titlul ... - de Homosapiens la: 26/10/2005 12:47:33
Discutãm despre cat este de oportuna clonarea...
Draga Honey in the Sunshine, ai spus mai devreme "...progresul stiintei (fie el pozitiv sau negativ)...". Stiinta poate doar progresa. Oamenii sunt buni sau rai. Clonarea, in sine, este o tehnologie, care poate fi utila planetei noastre dar, la fel, poate fi extrem de periculoasa pentru aceasta planeta. Cine va decide daca va fi sau nu folosita DOAR in scopurile umanitare? Se va supune la vot? S-a intamplat la fel cu crearea bombelor nucleare? Sau putem spune despre Hidrogen (respectiv fuziunea nucleara) ca este un element bun sau rau? La fel cu Uraniul sau Plutoniul (respectiv fisiunea nucleara)? Crearea unui atom de Heliu din doi de hidrogen nu este nici rea nici buna. Folosirea energiei degajate de reactie este legata de etica.
Etic ar fi sa producem clone doar in interesul umanitatii. Dar vor exista cazuri in care clonele vor fi folosite in scopul distrugerii. Suntem doar la inceput, ca atunci cand d-na si d-nul Curie descopereau ca Radiul emite "ceva radiatii". Nu stim inca cum vor fi folosite aceste descoperiri si tehnologii. Ar fi de preferat sa se construiasca, preliminar, niste legi in legatura cu clonarea. Dar, tot eu ma intreb: Cine si cum va putea sa deosebeasca clona de original?

Intruder a intrebat: "Cat este de oportuna? Cat de utila?"

Oportuna? Pentru a salva vieti este oportuna chiar de cand a aparut ideea de clonare. Asta inseamna clonare de organe. Da, este oportuna.
Dar puneti-va problema unui militar dement care doreste o armata indestructibila: soldati care au fizionomie umana si au doua inimi, un ochi in ceafa sau alte organe utile care pentru un luptator si cateva fiole in "buzunar" pentru a-si injecta in organul ranit ca sa si-l regenereze. V-ati putea lupta cu o armata formata din astfel de monstri? "It's not fair play" veti spune. Un Ahile al secolului XXI: aproape indestructibil.
Acest lucru nu este etic. Si ce state si-ar permite o astfel de armata? Este o intrebare retorica pentru ca toata lumea stie ce stat de pe aceasta planeta baga cei mai multi bani in cercetari cu scop militar. Eu consider ca oportuna este clonarea organelor vitale. Clonarea reproductiva - nu. Pe de alta parte... deja suntem cam multi pe planeta asta...
#81516 (raspuns la: #81410) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Pentru Mi 7 haela... - de Homosapiens la: 26/10/2005 12:55:57
Pai cam asta suntem noi, pamantenii... Nu-i asa? Copiii unor clone (hai sa-i numim generic Eva si Adam) care incearca sa discute despre crearea unor "robotzei" in folosul lor... astept si eu raspunsurile la ideea ta... Eu n-am prea mult timp pentru scris...
#81529 (raspuns la: #81489) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
homosapiens - de zaraza la: 26/10/2005 13:25:10
Dar puneti-va problema unui militar dement care doreste o armata indestructibila: soldati care au fizionomie umana si au doua inimi, un ochi in ceafa sau alte organe utile care pentru un luptator si cateva fiole in "buzunar" pentru a-si injecta in organul ranit ca sa si-l regenereze. V-ati putea lupta cu o armata formata din astfel de monstri? "It's not fair play" veti spune. Un Ahile al secolului XXI: aproape indestructibil.


in ziua de azi razboaiele nu se mai poarta cu armate. dai o atomica, doua si ai terminat povestea.

zaraza
#81551 (raspuns la: #81516) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Draga Zaraza - de Homosapiens la: 26/10/2005 13:34:41
Draga Zaraza, priveste un pic: Iraq, Yugoslavia, Afganistan etc... Doar n-o sa-mi spui ca au fost din secolul trecut si in secolul XXI n-o sa mai fie infanteristi ;) sau trupe de comando. Numai deschide televizorul pe un post cu stiri.
#81553 (raspuns la: #81551) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Tot pentru Zaraza - de Homosapiens la: 26/10/2005 15:11:34
Nu e cazul sa discutam in acest thread de bombe atomice dar daca tot ai pus problema asa nimanui nu-i convine sa dea cu atomica de forma, asa pentru ca atunci nu mai poate nici el locui in acea zona, nu poate cultiva, nu poate obtine foloase dupa bomba atomica. Las-o usurel cu atomica. Eventual biologice sau chimice atunci cand detzii antidotul.
#81556 (raspuns la: #81551) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: