Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

O viaţă furată


de silver la: 23/10/2005 20:53:00
modificat la: 25/10/2005 23:08:23
taguri: Proza_scurta 
voteaza:
Nu bănuiai că te privesc prin fereastra deschisă. Erai cu gândul departe şi surâdeai. Aşezată pe aceeaşi bancă decolorată de soare, cu mâinile adunate în poală, erai parcă desprinsă dintr-o poveste de demult. Deasupra casei salcâmii îşi scuturau florile puternic mirositoare şi puteam să jur că e parfumul mâinilor dumitale.

Au trecut ani de când, pe aceeaşi bancă de sub salcâm, băteau două inimi alături. Poate că acum, când te privesc cum stai nemişcată, gândul dumitale este la el, la omul care ţi-a fost prieten şi tovarăş de viaţă, la copiii pe care i-ai crescut cu greu şi pe care i-ai văzut mari, la casele lor. Când ţi-am văzut lacrimile alunecând pe obraz am înţeles că te gândeşti la omul pe care l-ai iubit cel mai mult. Şi poate că depeni din nou în amintire povestea de demult, care a răsturnat în suflet cenuşa tristeţii.

... Era primăvară, aceeaşi primăvară umedă din satul dintre ape. Se lăsa noaptea şi soarele cobora încet la apus. Pregăteai, ca în fiecare zi, coşul de pescar, cu merinde şi un gând bun pentru cel care, plecat peste noapte, avea să aducă în zori hrană pentru patru guri. Şi în jurul tău era linişte, aceeaşi linişte dintotdeauna, care astăzi părea mai adâncă, ca o apă vicleană care-şi cere jertfa. Simţeai în suflet, straniu, apăsarea unei dureri. Femeie cu credinţă în Dumnezeu, ţi-ai făcut cruce, murmurând o rugăciune. Tocmai atunci o boare de vânt a clătinat perdeaua de la uşă. Ai tresărit şi, ieşind în prag, ţi-ai strigat băiatul cel mic, să-ţi dea ajutor.

Aţi aşternut pe masă pânză curată, aţi aşezat cu grijă mâncarea şi pâinea şi apoi aţi aşteptat să sosească stăpânul casei. L-ai simţit de cum a deschis poarta, la fel şi copilul care i-a ieşit în întâmpinare sărind bucuros într-un picior : „A venit tata! A venit tata!”. Bărbatul zâmbea, te-a îmbrăţişat şi te-a sărutat pe frunte. Apoi v-aţi aşezat la masă mulţumind lui Dumnezeu pentru tihna căminului şi pentru bucata de pâine ce-o aveaţi pe masă.

Târziu – se făcuse deja noapte – omul a luat în mână coşuleţul pregătit de tine şi a plecat la muncă. Ca-n fiecare noapte, mergea să arunce plasele departe în susul Dunării, pentru a le scoate în zori încărcate cu peşte. L-ai petrecut cu privirea până când a dispărut în noapte şi te-ai mirat de lacrima ce ţi-a alunecat pe obraz. Simţeai în suflet aceeaşi durere ce-ţi cuprindea ca un cleşte inima.

Nu ştiai atunci că sărutul dat la plecare avea să fie cel din urmă, că acea noapte de aprilie avea să fie cea din urmă, că Dunărea îşi va lua din nou jertfa unei vieţi omeneşti, că omul pe care patru bărbaţi voinici îl purtau pe strada inundată de lumina dimineţii era soţul tău, care n-avea să-şi mai îmbrăţişeze niciodata soţia şi fii. Când au intrat cu el pe poartă erai deja deşteptată, cu toate că erau zorii zilei. I-ai privit lung, fără să spui nimic, apoi ai căzut în genunchi întrebându-te ce blestem apasă asupra casei voastre de aţi plătit atât de scump. Oamenii au încercat să te ridice speriaţi de nemişcarea şi muţenia ta. Cu o voce calmă, venind parcă de pe altă lume, le-ai spus să-l ducă în casă şi apoi nu i-ai mai privit, nu le-ai mai vorbit, ceilalţi încetaseră să mai existe pentru tine. În camera din faţă, unde intraţi foarte rar, bărbatul care ieri surâdea vesel soţiei şi copiilor săi stătea întins pe pat, cu o linişte ciudată întipărită pe chip. Părea că doarme.

Ai stat mult privindu-l în tăcere şi era multă dragoste în privirile tale şi mult regret pentru toate câte nu i le-ai spus în viaţă. În clipa aceea îţi doreai să mori şi tu, să fiţi îngropaţi alături, la fel cum aţi trăit alături. Deodată ai tresărit ca scuturată de un fior; ţi-ai amintit că într-o cameră alăturată dorm somn dulce şi nevinovat copiii voştri şi ţi-ai spus că ai un motiv ca să rămâi în viaţă, că e nedrept să laşi copiii singuri pe lume. Te-ai ridicat şi, mergând la patul lor, ai început să le spui încet, ca o poveste, că tata n-avea să se mai întoarcă niciodată, iar când cel mic te-a întrebat sughiţând a plâns: „dar, mamă, n-o să-i fie dor de noi niciodată?” n-ai mai putut suporta durerea ce-ţi potopise sufletul şi ai ieşit izbucnind în lacrimi.

Au trecut ani şi ani, copiii tăi au la rândul lor copii şi vieţi care nu te pot cuprinde. Cel mic, aflat departe, nu te-a uitat, din când în când vine să-ţi sărute mâna îmbătrânită şi să lase pe un mormânt cu cruce veche o floare şi o lacrimă. N-ai încercat de atunci să iei viaţa de la capăt alături de alt bărbat, ţi-ai crescut copiii în respect pentru amintirea părintelui dispărut, ai încercat să le faci viaţa mai bună decât ai avut-o tu şi ai rămas apoi singură într-o casă prea mare pentru bătrâneţile dumitale. Dar casa aceea, mormântul cu cruce veche şi copiii care te vizitează din ce în ce mai rar sunt singurele lucruri ce te mai ţin în viaţă.

Stau acum şi te privesc prin fereastra deschisă. În câteva clipiri de secundă, când razele soarelui la apus s-au răsfrânt în lacrimile de pe obrajii dumitale, am depănat în gând povestea de demult, povestea tristă pe care mi-ai spus-o în ziua când, privind fotografia de deasupra patului, te-am întrebat: „Bunico, cine e bărbatul acesta?”.

Îţi jur că n-am vrut atunci să te fac să plângi, că n-am vrut să văd lacrimi în ochii dumitale ...

Cu gesturi ostenite îţi netezeşti fusta şi te ridici de pe băncuţă îndreptându-te spre poartă. E ora la care vine vaporul şi priveşti pe drum la oamenii care trec sperând că printre ai va fi şi fiul tău cel mic. La fel priveai spre drum când am sosit, dar altfel strălucesc ochii dumitale când îţi zăreşti copilul de care viaţa te-a ţinut departe multă vreme. Te-ntorci oftând în casă şi când intri în camera în care sunt, te îmbrăţişez strâns şi te sărut pe obraz. Mă prefac că nu observ mirarea din privirea dumitale şi îţi şoptesc la ureche, ca într-un joc din copilărie: „Zâna mea cu păr alb, ce mult te iubesc!”

comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (0):

Nu exista comentarii

Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...