-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Sfirsitul zilei


de orhideea albastra la: 26/10/2005 08:09:00
modificat la: 27/10/2005 21:59:11
taguri: Proza_scurta 
voteaza:
Nu era o vreme de plimbare, asta în nici un caz. Vremea picnicurilor se dusese. Nori mohorîţi cerneau o ploaie măruntă şi rece. Parcurile erau goale, trecătorii puţini şi grăbiţi.Venise toamna. Intrată în holul blocului doamna îşi scutură umbrela.Stropii se imprăştiară in toate părţile, parcă un cîine ud îşi scutura blana. Apoi deschise uşa liftului şi apăsă pe unul din butoanele pe care nu se mai putea citi nimic. Liftul se opri la etajul al treilea şi doamna îşi deschise poşeta în căutarea unei chei care nu se voia găsită. După cîteva minute de asiduă căutare scoase o legătură de chei de care atîrna un breloc din blaniţă pufoasă rozalie. Deschise uşa.

-Ai venit?
-Da, am sosit. Îşi lăsă cheile cu grijă, ca sa nu zgîrie furnirul, pe noptiera de la intrare.
-Uite asta îmi place la femei, poţi să le trimiţi oriunde că precis nu vor veni la timp.
-Ei şi tu acum, glasul femeii sună agasat, m-am întînit cu Mariana fata vecinului Dinu. Aia care s-a măritat în Spania. Şi ce voiai să fac? Să trec pe lăngă ea ca o nesimţită?
-Puteai să-i dai bună ziua şi să te duci mai departe. Puteai să-i spui că ai un bărbat care e bolnav, acasă şi trebuie să îi duci medicamentele, asta puteai să faci.
-Hai lasă, nu mai fi aşa scorţos, exagerezi ca întotdeauna. Am întîrziat doar cîteva minute.
-15 minute şi 30 de secunde mai exact, îi răspunse bărbatul îmbufnat. Ai plătit curentul?
-Da, îi răspunse femeia în timp ce pregătea ibricul pentru ceai. De tei sau de muşeţel?
-Ştii bine că urăsc ceaiul de muşeţel şi de 30 de ani mă tot întrebi.
-Îmi place cum te răţoieşti de fiecare dată cînd te întreb. În asta eşti foarte constant.
-Adică cum? Ce vrei să spui că în alte lucruri nu sunt?
-Păi în tinereţe îţi plăcea să faci sport, acum nu, în tinereţe îţi plăcea să să mergi la filme, acum nu te mai duci. Îţi plăcea să călătoreşti. Acum stai toată ziua înţepenit aici. Ai îmbătrînit, asta e!
-Poate că trupul a îmbătrînit, dar spiritul îmi este tînăr.
-Ce să spun? Slabă consolare. La ce îţi mai foloseşte spiritul tînăr dacă de abia mai urci scările?
-Adică acuma sunt bun de aruncat? Acuma sunt un boşorog senil şi neputincios. Ştii ceva? Mai lasă-mă în pace! Mai bine mă însuram cu Rodica. Ce fată cuminte, sfioasă, liniştită cu bun simţ. Ea nu m-ar fi bătut atîta la cap.
-Păi şi eu ar fi trebuit să mărit cu Victor. Ce motocicletă frumoasă avea! Şi era nebun după mine, cînd m-am măritat a plîns ca un copil. Şi m-ar fi luat şi pe urmă numai să vreau.Voia să mă ducă la Paris unde avea un unchi bogat, industriaş, care i-a lăsat lui moştenirea. Iar eu proasta de mine am luat un milog ca tine. Mi-a spus mie atunci mămica că fac o prostie, dar eu nu şi nu. Îmi întunecase dragostea mintea.Iar pe urmă afost prea tîrziu să mai fac ceva.
-Nu mi-ai spus niciodată de Victor. Nu mi-ai spus că te aştepta să te desparţi de mine. Dacă a-şi fi ştiut i-aşi fi arătat eu lui! Neisprăvitul! Oi fi fost eu milog dar eram chipeş. Cine mă căuta tot timpul la unitate ca să vadă dacă nu m-am dus cu alta? Eram frumos ... eram tînăr şi cînd îmbrăcam uniforma îmi picau fetele în braţe ca muştele.
-Hai, laudă-te laudă-te că nu te-ai lăudat destul 30 de ani.
-Apropo ţi-am adus un buchet cu tuberoze. Ştiu că îţi plac.
-Oh, doamne! Nu ai uitat de aniversarea noastră!
-Cum să uit iubito, sunt 30 de ani de căsnicie azi, o viaţă de om.
-Mulţumesc dragul meu, mă bucur că ţi-ai adus aminte cît iubesc tuberozele, mai ţii minte şi în buchetul de mireasă aveam tuberoze.
-Îmi aduc aminte perfect, aveai o rochie din voal cu multe chestii şi volane şi părul negru era zulufi, erai ca o zînă...

Doamna mîngîie delicatele flori cu un gest plin de tandreţe, apoi aduse din bucătărie tăviţa cu ibricul şi căniţele albe de ceai turnă ceaiul cu graţie şi puse cîte o bucăţică de zahăr cub în fiecare. Se aşeză apoi în fotoliu visătoare.Ţinea ceşcuţa în mînă, fixînd cu privirea fotoliul gol din faţa ei.
Prin fereastră se vedea oraşul, norii plumburii şi ploaia care nu se mai oprea.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (0):

Nu exista comentarii

-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...