-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Noi cu cine votam?


de doru001 la: 03/11/2005 08:42:00
modificat la: 03/11/2005 11:44:13
voteaza:
Pe 27.02.2005 seara, intre orele 22 si 24, cred ca pe Realitatea TV, Dl. Patapievici discuta subventia culturii de catre stat, atentionind asupra unor erori ce pindesc aceasta actiune, una fiind normarea in timp a unei activitati creatoare, alta transformarea activitatii culturale subventionate in repetarea unei dogme, creatie de tip "muzeu", si, in sfirsit, ultima, subventia nelimitata in timp a unui autor neproductiv, numita pericolul socialist.

Problema este ca Dl. Patapievici sustine din nou piata libera a muncii fara mentionarea necesitatii asistentei sociale, care de fapt ar rezolva problemele. Atit problema subventiei, care nu este necesara, cit si problema asistentei sociale, care este necesara.

Prima data, daca nu ma insel, intr-o prefata la o carte de Ludwig von Mises, sustinea chiar ca sindicatele nu sint necesare. Cred ca, in situatia unor intreprinderi mari, numarul mare de angajati si nr. mic de reprezentanti ai patronatului face dificil chiar dialogul elementar necesar (despre protectia muncii, de exemplu).

Dinsul foloseste idei si formulari prea subtile pt. a putea fi acuzat ca ar sustine anularea asistentei sociale, totusi, este greu de inteles de ce tocmai in acest punct lipseste capacitatea dinsului de a face o prezentare, chiar scurta, a punctelor principale ale subiectului. Asistenta sociala reprezinta cealalta jumatate a sistemului si, totodata, ea rezolva de fapt "pericolul socialist", conform pct-ului cinci. Sindicatele ar fi mai rezonabile, ar putea avea mai usor puterea limitata, daca ar exista asistenta sociala. Dreptul la libera asociere, dar nu si dreptul de a bloca fabrica altcuiva, face parte din capitalismul cel mai liberal.

- societatea dezvoltata tehnologic nu poate exista fara pomparea unui capital imens, timp de 20 de ani, in marea majoritate a cetatenilor, la inceputul vietii; apoi, lipsa ajutorului social face ca fiecare problema financiara sa fie o problema potentiala de viata si de moarte, incurajind crima

- ajutorul social mai este necesar si pt. ca:

= intr-o societate industriala productia poate prezenta unele "mici" ineficiente, ca in cazul Marii depresii din 1929 - 1939; acestea sint rezolvate prin asistenta sociala, care creeaza o cerere sanatoasa pt. produse importante social

= familia largita nu mai exista pt. a oferi o protectie sociala

= scopul societatii nu este productia materiala cit mai mare, ci incurajarea conditiilor necesare implinirii noastre ca oameni

- daca negi dreptul la ajutor social, dar consideri normal sa subventionezi cultura, obtii un om care decide cine are mincare si cine nu. Adica cine traieste si cine nu. Si acest om ar fi Dl. Patapievici (v. si capitolul 10 al vol. 1 al cartii "Societatea deschisa si dusmanii ei" - K. R. Popper, referitor la Platon)

- chiar daca Dl. Patapievici ar putea da banii exact cui trebuie (cui trebuie?), tot ii va da unor oameni care s-au bucurat deja de subventii masive in perioada in care au acumulat cunostintele necesare crearii culturii (care sa placa D-lui Patapievici)

- in fine, o societate de dreapta decenta lasa productia sa fie hotarita de piata (nu subventioneaza nimic), dar asigura dreptul la existenta cetatenilor. Aceasta are efecte pozitive si asupra culturii. Dire Straits, Oasis, UB40 au creat cind au fost someri. UB40 vine de la unemployment benefit 40 pounds/week, adica $80 pe saptamina ajutor de somaj (asa am auzit). Ei au facut Anglia cunoscuta. Sint convins ca exista si scriitori "seriosi" care au reusit acest lucru pe cind erau someri. Poate ii stie Dl. Patapievici.

Gasiti mai multe la: http://www.seo-blog .org/4726_economie_romaneasca
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (4):


Ce importanta are?Cand pentru - de sory la: 03/11/2005 19:28:08
Ce importanta are?Cand pentru noi e la fel?Eu nu am simtit nici o diferenta intre guvernarile de dupa revolutie.Mi-am propus sa nu mai aleg pe nimeni.
#84435 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
pai...votam cu "ai nostri" .. - de RSI la: 03/11/2005 20:47:21
pai...votam cu "ai nostri" ... ca de obicei ! ei sunt ai nostri dar noi nu suntem ai lor...;(
=================
"- Dubito ergo cogito"
"- Cogito ergo sum"

Descartes
#84472 (raspuns la: #84435) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
sory, te rog... - de anda la: 03/11/2005 20:57:39
uite asta e ceea ce tzutzea numea "aflarea-n treaba ca metoda de lucru la romani"... sory, probabil n-ai simtzit nici o diferentza pentru ca nu ai urmarit subiectul, ca, orb sa fii shi o simtzi daca n-o vezi...parerea mea.
pacat ca sentimentul general al romanului e "nu votez" ca totzi sunt o apa shi-un pamant! newsflash: NU SUNT! n-au fost shi nu vor fi!
cea mai frapanta chestie e ca majoritatea oamenilor care nu au fost la vot tot stau shi se plang (vezi prima propozitzie a comentariului)...
#84476 (raspuns la: #84435) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
la chestiune, stimabile, la chestiune - de doru001 la: 05/04/2006 20:29:45
Bine, dar cum ramine cu ce am spus? Sinteti de acord cu anularea subventiilor si acordarea de asistenta sociala egala tuturor cetatenilor, in masura posibilitatilor?

Credeti ca am dreptate ca nici macar D-l Patapievici nu ar fi indreptatit sa hotarasca cine primeste subventie si cine nu?
#115567 (raspuns la: #84476) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: