-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Reincarnarea


de cocon tarau la: 03/11/2005 11:42:00
modificat la: 03/11/2005 11:49:48
voteaza:
Stiu ca din unele motive subiective pentru "biserica"- o numesc astfel generic- se afirma ca ea nu accepta reincarnarea. Este cumva un subiect tabu,care intra,daca vreti,in zona de "incidenta" a liberului arbitru. De fapt,ce inseamna religia? Acrede fara urma de indoiala,asa cum odata,o mare putere spiriruala,il numim aici pe Iisus din Nazaret,a demonstrat ca se poate calca pe apa. La fel a facut si Petru,dar "i-a tinut" atita timp,(citeva secunde,probabil), cit a fost convins cu toata fiinta lui,ca poate,ca acest lucru este posibil.In momentul in care s-a indoit de sine,s-a scufundat.Asadar religia inseamna cumva a crede in ceva-adica in Divinitate- fara urma de indoiala. Ca aceasta Divinitate se numeste Dumnezeu,la crestini,,Budha ori Mahomed,s.a.m.d.,este alegerea fiecaruia.Experientele oamenilor tin de fiecare in parte,doar de-aceea suntem "unicate".Divinitatea nu a "zidit" nici macar doua frunze identice,dara-mi-te doi oameni!
Reincarnarea este un subiect pe care "biserica"il respinge doar aparent,tinind cumva in friu vraistea care s-ar putea instala in constiintele oamenilor,fara insa sa vorbeasca mult pe tema aceasta,dupa cum dealtfel stiti.Asta cred eu...suntem de fapt,ca entitati,ca suflete,unici...irepetabili.
In rest,alege fiecare,de-aceea ortodoxismul a "introdus"liberul arbitru,inca de la apostoli incoace,...si mai apoi,la sfirsit,raspunde fiecare pentru gindurile si actiunile sale.Se pare ca mai responsabil este cel care,desi stie ce nu se cuvine,face rau! Ca cel care nu stie, este fericit!
Vezi "Fericirile..." din fiecare slujba de duminica,din ritualul ortodox
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (49):


Argument pro - de rast la: 03/11/2005 13:49:31
Dupa parerea mea, gemenii monozigoti sunt argumentul cel mai temeinic asupra existentei reincarnarii.
Exista 2 tipuri de gemeni:
- di-zigoti, adica nascuti din 2 celule separate (2 ovule respectiv 2 spermatozoizi)
- mono-zigoti, nascuti dintr-un ovul.
Acesti gemeni, mono-zigotii, au aceeasi "zestre" genetica. Au, la baza, acelasi ADN. Au aceeasi educatie, in acelasi mediu cultural si geo-climatic.... dar se observa mari diferente de caracter intre ei.
Am cunoscut personal o astfel de "pereche". Fizic semanau "perfect". Dar daca incepeau sa vorbeasca, iti dadeai seama cine e fiecare. Unul era/este o fire optimista, vesela, care isi exprima usor ideile. Celalalt este pesimist, morocanos, etc.
Si, lucru important, parintii nu "l-au iubit" mai mult pe unul, si neglijat pe celalalt.
O posibila explicatie: sunt reincarnarea unor spirite cu grade de evolutie diferite
#84265 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
metempsihoza - de Honey in the Sunshine la: 03/11/2005 14:53:05
cred ca e singurul lucru nedovedit in care chiar cred...mi se pare logic, are legatura cu ideea mea de alcatuire a universului.
_____________________________________________________
Communication is not just words, communication is architecture
#84306 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
reincarnare... se refera fara - de RSI la: 04/11/2005 01:32:03
reincarnare... se refera fara dubiu la o unghie incarnata care a fost operata o data dar recidiveaza...asta este singurareincarnare reala...
=================
"- Dubito ergo cogito"
"- Cogito ergo sum"

Descartes
#84579 (raspuns la: #84306) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Cine decide in ce ne reincarn - de bombonik la: 04/11/2005 09:52:58
Cine decide in ce ne reincarnam? Oare reincarnarea e o pedeapsa? Daca chiar exista reincarnare de ce nu pastram si intelepciunea dobandita in viata anterioara? As privi reincarnarea ca pe un joc care nu se termina niciodata, daca ar exista.
#84582 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
RSI - de Honey in the Sunshine la: 04/11/2005 12:02:53
observ ca te-au marcat studiile reale :)
_____________________________________________________
Communication is not just words, communication is architecture
#84659 (raspuns la: #84579) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Ce este intelepciunea? - de rast la: 04/11/2005 12:12:17
> Daca chiar exista reincarnare de ce nu pastram si
> intelepciunea dobandita in viata anterioara?
Se spune ca inteligenta/intelepciunea este capacitatea unui individ de a gasi solutii pentru a rezolva probleme noi (cu care se confrunta pentru prima oara in viata). Altfel, ar aplica niste "retete" deja invatate, solicitand astfel capacitatea de memorare si nu inteligenta.
Dupa parerea mea, reincarnarea este oposibila explicatie de ce unii oameni sunt mai inteligenti decat altii. Sau, ma rog, am putea inlocui termenul de inteligenti cu cel de "descurcareti". Personal, cred ca oamenii care dau dovada de inteligenta mai mare sunt incarnari ale unor spirite mai batrane (care au avut mai multe re-incarnari).
Cred ca, de la o viata la alta, ni se transmite intelepciunea dobandita, dar ea este o trasatura a "spiritului" nostru, nu o inmagazinare a memoriei. Sau, altfel spus, de-a lungul vietilor ni se transmite intelepciunea, invataturile "trase" in vietile anterioare, dar nu si evenimentele/incidentele care au generat acele invataminte.

radu s.
#84664 (raspuns la: #84582) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
rast - de donquijote la: 04/11/2005 13:19:15
da la faptul ca la unii conexiunile din creer merg mai repede te-ai gandit? poate de asta sunt mai ageri la minte. chestie de chimie. dacxa substante chimice (alcool, droguri, alimentatie) pot influenta spiritul, atunci inseamna ca e puternic legat de corp si e o realitate fizica.
la fel si in cazul gemenilor. ei sunt identici dpdv al cromozomilor, adn. functional, nu. unul e mai inalt, altul e mai gras, chimia creerului nu functioneaza identic, s-au nascu la diferenta de zeci de minute (posibil chiar o ora) cand pozitia planetelor era alta, etc., etc. de ce sa recurgem la ipoteze nefondate si neverificate in practica? (si aia astrologica nu e cine stie ce, dar macar e verificata statistic de mii de ani)

ce te faci cu gemeni care se aseamana dpdv spirtual? au fost reincarnati din suflete de gemeni? si alea in varianta dinainte au aparut de unde? sau copii care se aseamana parintilor: au fost reciclati din suflete tata-fiu?
si mai exista o problema logica legata de reincarnare si cartile sfinte:
cand vine sfarsitul lumii (venirea lui mesia), si se scoala mortii din mormant, vor fi mai multe corpuri decat suflete. si sa vezi atunci distractie cum oasele abia lipite unul de altul incep a se lua la paruiala sa prinda un suflet
:)))
hai sa fim seriosi.

ca sa poti verifica veridicitatea unei teorii la nivel logic, trebuie sa verifici ce se intampla in cazuri extreme, si daca nu ajungi la chestii absurde, atunci teoria e discutabila. asta cu reciclarea n-are nici o fundatie si cade la cea mai mica analiza logica.
faptul ca sunt fenomene inca neexplicate stiintific, nu inseamna ca orice teorie simplista si populista (facuta pt a fi vanduta masselor) e adevarata.
#84689 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
miericica, studiile reale nu - de RSI la: 04/11/2005 14:09:51
miericica, studiile reale nu m-au marcat ci mi-au deschis ochii asupra lumii... ;))
ceea ce doresc si altora...
=================
"- Dubito ergo cogito"
"- Cogito ergo sum"

Descartes
#84708 (raspuns la: #84659) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
rast - de om la: 04/11/2005 18:47:52
stiintific s-a demonstrat faptul ca la gemenii monozigoti comportamentul este stabilit de fondul genetic si de mediul inconjurator. Recent (3-4 luni in urma) in revista Science, daca nu ma insel, s-a descoperit NOUA o cale ce joaca rol in comportament: REVERSTRANSCRIPTAZA care poate duce la modificari consistente. O sa caut sa-ti dau mai multe detalii daca dau din nou peste articol.
Ca observatie generala: fondul genetic comun nu ramane chiar atat de ...COMUN dupa cativa ani: mutatiile apar spontan = de ex. un frate este trimis in vacanta la MAREA NEAGRA si altul la MUNTE...factorii de mediu diferiti pot creea mutatii spontate DIFERITE in fondul genetic ;))
PS: nu exclud si ipoteza ta, dar pare mai hazardata :))
#84786 (raspuns la: #84265) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
rast - de om la: 04/11/2005 19:32:58
mai intai comentariu la "#84664, de rast la Fri, 04/11/2005 - 12:12
Daca chiar exista reincarnare de ce nu pastram si
intelepciunea dobandita in viata anterioara?" = poti sa te duci pe conf si gasesti raspunsuri "Zona crepusculara: Reincarnare, Carma, Destin." si citeste ce este postat. Imi cer scuze celui care a initiat aceasta conferinta, dar sunt lucruri interesante care isi pierd din farmec daca sunt repetate la infinit (stiu ca tema este HOT :))

Am gasit in Science news -(este usor si doar popularizare pentru mase) un fel de mic rezumat despre gemeni...dupa cum vezi sunt multe cercetari facute. Daca vrei sa intrii in detalii stiintifice (experimente, etc) folosesti acest articol ca baza de cautare!
Week of July 9, 2005; Vol. 168, No. 2 , p. 19
Science news
Same Difference: Twins' gene regulation isn't identical
Christen Brownlee
Although identical twins have identical DNA, they often harbor clear-cut differences: slight variations in appearance or stark distinctions in disease susceptibility, for example. Scientists have suggested that the interplay between nature and nurture could explain such differences, but the mechanism has been poorly understood.
A new study suggests that as identical twins go through life, environmental influences differently affect which genes are turned on and which are switched off.
Called epigenetic modification, such gene activation or silencing typically stems from two types of chemical groups that latch on to chromosomes as charms attach to a bracelet, says Manel Esteller of the Spanish National Cancer Centre in Madrid. Methyl groups that clip on to DNA tend to turn genes off. On the other hand, acetyl groups attaching to histones, the chemical core of chromosomes, usually turn genes on.
Suspecting that such epigenetic differences might account for variations between identical twins, Esteller and his team focused on the two chemical changes. The scientists recruited 80 pairs of identical twins, ranging in age from 3 to 74, from Spain, Denmark, and the United Kingdom.
After extracting DNA from blood, inner-cheek cells, and biopsied muscle, Esteller's team screened the twins' genomes for differences in epigenetic profiles between members of a pair. The researchers also had each twin or, for children, a parent answer a comprehensive questionnaire on the twins' health history and lifestyle, including diet, exercise habits, and alcohol or tobacco use.
In the youngest twins, the scientists found relatively few epigenetic differences. However, the number of differences increased with the age of the twins examined. The number of epigenetic differences in 50-year-old twins was more than triple that in 3-year-old twins. Esteller's group also saw especially large epigenetic differences between twins who had spent most of their lifetimes apart, such as those adopted by different sets of parents at birth, the team reports in an upcoming Proceedings of the National Academy of Sciences.

#84800 (raspuns la: #84664) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
RSI - de transilvanpop la: 04/11/2005 21:10:07
Ai o bulina rosie pentru teoria reincarnarii unghiei;)))

Undeva ar trebui sa fie si o fabrica de suflete, ca uite ce galopant creste populatia. Nush ce ne facem cand intra fabrica in revizie. Sau poate ca o vreme a lucrat "pe stoc" si are un fond de rezerva :))))
#84850 (raspuns la: #84800) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
t-pop cand am auzit ca am o b - de RSI la: 04/11/2005 21:33:44
t-pop cand am auzit ca am o bulina rosie m-am cutremurat ! ;)
cred ca sufletele tre' sa-nceapa sa lucreze ore suplimentare si sa preia mai multe trupuri !
==================================================
"o idee incepe prin a fi un paradox, continua prin a fi o banalitate si sfarseste prin a fi o prejudecata"
#84860 (raspuns la: #84850) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
t-pop.. ma dezamagesti crunt. - de Honey in the Sunshine la: 04/11/2005 22:29:19
t-pop.. ma dezamagesti crunt..
fetele primesc buline rosii, baietii le primesc albastre .. sau cel putin asa zicea doamna educatoare.
_____________________________________________________
Communication is not just words, communication is architecture
#84914 (raspuns la: #84850) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Pentru donquijote - de rast la: 05/11/2005 01:06:37
> ce te faci cu gemeni care se aseamana dpdv spirtual?
> au fost reincarnati din suflete de gemeni?
Nu! Sunt incarnari ale unor suflete care au o putere de intelegere apropiate. Ca suflet/spirit au aproximativ acelasi grad de evolutie.

> si mai exista o problema logica legata de reincarnare si cartile sfinte:
> cand vine sfarsitul lumii (venirea lui mesia), si se scoala mortii din
> mormant, vor fi mai multe corpuri decat suflete.
Mai exista o problema logica: va fi oare sfarsitul lumii? Sau venirea lui Mesia? De ce sa credem "litera cu litera" ce se scrie in cartile sfinte? Asupra ideilor din cartile sfinte, logica nu mai functioneaza?
Sa fim serioshi: va exista sfarsitul lumii? Pana acum au fost mai multe sfarsituri..... anul 2000 a trecut fara evenimente marcante.

radu s.
#84949 (raspuns la: #84689) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Asa o chestie - de alinus la: 05/11/2005 01:06:37
Un singur lucru nu inteleg daca acum suntem 5 miliarde de oameni peste 10 ani o sa fim de exemplu 8 miliarde da? de unde vin cele 3 miliarde de suflete noi? Logica e unul moare altul se naste(asta e reincarnarea nu?)
#84954 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Pt. alinus - de Paianjenul la: 05/11/2005 05:40:08
"Un singur lucru nu inteleg daca acum suntem 5 miliarde de oameni peste 10 ani o sa fim de exemplu 8 miliarde da? de unde vin cele 3 miliarde de suflete noi? Logica e unul moare altul se naste (asta e reincarnarea nu?)"


- De ce, neaparat?

Cele 3 miliarde de suflete noi pot foarte bine sa vina fiecare la existenta prin procesul de conceptie specific speciei umane, fara ca aceasta sa presupuna obligatoriu vre-un proces de "reciclare" a sufletelor (de oameni sau animale), din vre-un inventar fix de suflete din Univers.
#84988 (raspuns la: #84954) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Pt. cocon tarau - de Paianjenul la: 05/11/2005 06:29:50
"cel care nu stie, este fericit!

Vezi "Fericirile..." din fiecare slujba de duminica, din ritualul ortodox"- De unde or fi luat unii ideea ca expresia "sarac cu duhul" care apare in Matei 5.3 ("Ferice de cei săraci în duh, căci a lor este Împărăţia cerurilor!"), ar face referire la indivizi cu un IQ modest/cretini/ignoranti... cind foarte bine ar putea sa se refere - pur si simplu - la indivizi cu un spirit umil (modesti/lipsiti de aroganta/etc.)?!...
#84994 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
eu nu cred in reincarnare - de oanalaur la: 05/11/2005 07:07:39
am gasit o explicatie amuzanta (dupa parerea mea) despre sursa de suflete pentru numarul din ce in ce mai mare de oameni. v-ati gandit vreodata ca oamenii sunt din ce in ce mai multi dar din ce in ce mai putine animale? e, acolo e explicatia!

"If there's only a fixed number of souls, how has the world population increased?
This is often heard from people who don't believe in reincarnation. First, if people don't believe in reincarnation, why would they believe in a limited number of souls? And one has to ask such people why they really expect that there is a limit to life within in the universe. However having said that, it is interesting to note that as man's population has increased, the animal kingdom has gradually been decimated - and that is where some mystics say human souls gradually evolve upwards from. (Note the most plentiful forms of life on the planet are insects, and think of the amount of forest humankind has destroyed since the dawn of civilisation.) Also of note, highly advanced Yogis state that life exists on many other places in the unlimited expanse of the universe, in which case the planet Earth would be only one of many places for souls to inhabit."

http://www.geocities.com/richard_holmes/reincarnation/faq.htm#c2
#84996 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cred - de oliver2501 la: 05/11/2005 11:19:54
oliver
Exista reincarnare.Pare ilogic faptul ca numarul fiintelor umane sporeste in timp si vor mai fi suflete sa le locuiasca? De ce nu putem crede ca apar si suflete noi?
#85000 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
rast - de donquijote la: 05/11/2005 10:46:09
nici eu nu cred in tot ce scrie prin cartile sfinte. dar si teoria asta cu sufletele mi se pare cam exotica. adica cum: sta 'cineva' si are grija sa imparta suflete surori/compatibile in familie? si eu care vedeam (in ipoteza existentei sufletelor si a reincarnarii lor) asta ca un proces FIFO (first in first out) adica sufletele se pun in coada in ordinea eliberari din corp si primul din coada prinde primul nascut (se intampla la nastere sau la conceptie?)...samd :)
hai ca la gemeni e mai simplu sufletele surori se tin impreuna prin neant (interesant despre ce discuta), dar in cazul relatie perinte/copil trebuie un super computer cu viteza extraordinara sa poata stine evidenta stadiului evolutiv si sa reactioneze in 'real time' doar se nasc atatia oameni si animale simultan...:))
nu ti se pare mai logic si mai simplu ca totusi sufletul e legat de corp? si in oarecare masura de genetica? si de mediu? de ca sa ne scarpinam cu mana dreapta la urechea stanga? doar pentru ca suna frumos, poetic? si inca nu avem date suficiente sa verificam ipoteza simpla?
#85013 (raspuns la: #84949) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
oliver, si unde se "fabrica" - de RSI la: 05/11/2005 13:30:55
oliver, si unde se "fabrica" sufletele astea? Si daca-i asa cum stam cu reincarnarea, care primeste un suflet nou-nout, ultimul model si care tre sa se multumeasca cu un suflet la mana a 2-a , uzat putin dar inca in stare functionala? Si daca apar suflete noi de ce sa nu si dispara? Si atunci am ajuns de unde am plecat...
==================================================
"o idee incepe prin a fi un paradox, continua prin a fi o banalitate si sfarseste prin a fi o prejudecata"
#85040 (raspuns la: #85000) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
donquijote - de rast la: 05/11/2005 16:12:32
> dar si teoria asta cu sufletele mi se pare cam exotica. adica cum: sta
> 'cineva' si are grija sa imparta suflete surori/compatibile in familie?
In primul rand as vrea sa spun ca aceste teorii nici eu "nu le cred", ci le consider a fi ipoteze cu un grad mai mare de credibilitate.
Probabil, intr-o viata anterioara :-) , eu am fost Toma necredinciosu'.
De exemplu: sunt convins ca am fost ieri la servici, sunt convins ca acuma stau in fata tastaturii si scriu, dar nu sunt convins ca luni dimineata voi ajunge la servici. In mod logic si in mod necesar eu va trebui sa ajung luni dimineata la servici. Dar sunt multe evenimente care pot sa ma faca sa nu ajung. De exemplu: sa racesc maine, sau sa ma impiedic pe scari si sa ajung la spital.
Nu sunt o fire pesimista, dar nu exclud, din viata, anumite incidente nedorite, care pot sa apara "la tot pasul".
Asa si cu reincarnarea, o consider o ipoteza cu un mare grad de credibilitate, mult mai mare ca ipoteza ca un suflet sa traiasca doar o viata.
Dar, sa revenim.... Nici eu nu cred in "familii de suflete". Dar chiar daca ar fi asa, nu ar trebui sa le imparta cineva. De exemplu: cand o pisica sau caine face pui. Imparte cineva sexul noilor nascuti, in motani si matze? E o impartire "naturala". Natura si chiar intreaga materie, se pare ca au o "inteligenta" care <> oamenilor de stiinta.

> asta ca un proces FIFO
Eu cred ca natura are niste criterii mult mai complexe de a ierarhiza anumite evenimente.

> nu ti se pare mai logic si mai simplu ca totusi sufletul e legat de
> corp?
Ba da! e mai logic si mai simplu. Dar eu incerc "sa cunosc" lucrurile asa cum sunt ele, nu incerc sa le dau explicatii simle si logice. Incerc sa inteleg realitatea asa cum este ea, nu sa-mi dau explicatii care sa ma satisfaca din punct de vedere logic.

> de ca sa ne scarpinam cu mana dreapta la urechea stanga?
Pentru a intelege viata/realitatea, asa cum este ea. Mii de ani s-a crezut ca Pamantul este plat. Oamenii s-au multumit cu aceasta reprezentare. Dar a trebuit sa fie unu' mai capos, G. Galilei, care a "cercetat" ideea, nu doar a crezut-o.
De asta despic firu' in patru. Nu pentru a emite idei alambicate, ci pentru a ma apropia cat mai mult de realitate.

> si inca nu avem date suficiente sa verificam ipoteza simpla?
De acord! Nu avem date, dar cred ca este bine sa incercam sa cautam noi date, care sa completeze datele existente si sa ne faca sa ne formam o parere mai aproape de realitate.

radu s.
#85105 (raspuns la: #85013) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
RSI -unde se ,,fabrica"? - de oliver2501 la: 05/11/2005 16:27:38
RSI
Hai sa incep cu o intrebare. Unde s-au fabricat cele existente? Cred ca stii ca trupul tau(materie pura)este complet altul in cca 3 ani.Toate celulele componente mor si sint inlocuite de altele,,noi". Practic se reincarneaza(chiar si materia ) si asta zi de zi.Tu esti acelasi si totusi altul. Poti avea mai multe celule sau mai putine(esti mai gras sau mai slab). Celulele disparute evolueaza in celule renascute cu un nivel al calitatii crescut(mai multe informatii acumulate etc..) Fiinta umana este exemplul pe care creatorul(numeste-l cum vrei)ni l-a dat. Celulele ,,disparute" nu dispar ci sint tranformate,redirectionate in cadrul aceluiasi trup spre zone cu alte functii.Daca transpui si la nivel spiritual cele de mai sus poti capata o prima impresie despre modul cum functioneaza creatorul. Considera ca tu esti o celula din ,,trupul" sau(de fapt al tau, adica TU, adica EL , adica NOI.......samd)
#85107 (raspuns la: #85040) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Bombonik --cine decide? - de oliver2501 la: 05/11/2005 21:11:49
Tu decizi? Cind si in cine te reincarnezi. Tu iti alegi soarta.In viata de zi cu zi cine decide pentru tine?


oliver
#85113 (raspuns la: #84582) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
oliver, interesanta teoria ta - de RSI la: 05/11/2005 20:09:52
oliver, interesanta teoria ta, are un farmec poetic anume dar nu-i bazata pe nici un fel de dovezi stiintifice, si nu-i demonstrabila logic. Celulele care mor nu se duc in alta parte a corpului ci se distrug, se descompun in substante chimice care se elimina din corp. Ideea de reincarnare presupune ca sufletele nu se distrug ci se reintorc intr-un alt trup. Si "sufletul" cum ii spui este legat inseparabil de substratul lui fizic.
==================================================
"o idee incepe prin a fi un paradox, continua prin a fi o banalitate si sfarseste prin a fi o prejudecata"
#85138 (raspuns la: #85107) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
rast - de donquijote la: 06/11/2005 00:05:45
eu accept natura probabilistica a existentei de zi cu zi. dar intre probabilitatea producerii unui eveniment si probabilitatea ca o teorie sa fie adevarata e o mare diferenta.

copernicus (nu galilei - dealtfel pe vremea lui galilei se stia mai de mult ca pamantul e rotund) cand a afirmat ca pamantul se invarte in jurul soarelui, a facut-o dupa indelungi observatii (care dealtfel infirmau cealalta ipoteza) si calcule matematice. apoi a studiat consecinta acestei teorii si a verificat ca nu intra in contradictie cu alte observatii. aceasta teorie a fost confirmata si de experiente si observatii ulterioare.
asta cu reciclarea sufletelor ramane o idee frumoasa, bazata pe nimic in afara ca explica niste intamplari ciudate, care nu au o explicatie stiintifica bazata pe teoriile si cercetarile existente. dar asta nu e un motiv suficient, pentru ca are prea multe 'gauri' logice.

te-ai intrebat de ce oare in toate (si daca nu toate, majoritatea covarsitoare - eu n-am auzit de exemple contrare) 'marturiile' legate de existente anterioare e vorba de evenimente traumatiuce? ai sa auzi de crime, dezastre, boli. nu de o floare oferita femii iubite sau de amintirea unui tablou care l-a incantat pe privitor.
de ce nimeni nu-si aminteste din viata de tzantzar sau caine? :)
#85172 (raspuns la: #85105) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
donquijote - de rast la: 06/11/2005 14:43:55
> te-ai intrebat de ce oare in toate (si daca nu toate, majoritatea
> covarsitoare - eu n-am auzit de exemple contrare) 'marturiile' legate
> de existente anterioare e vorba de evenimente traumatiuce? ai sa
> auzi de crime,
Trebuie sa recunosc: nu mi-am pus aceasta intrebare, dar m-am gandit deseori la "mecanismele" memoriei de lunga durata. A memoriei din viata asta. Ne raman in memorie, mult mai usor, evenimentele care au produs impresii puternice asupra noastra. Daca stai (acum) si incerci sa-ti aduci aminte de evenimente de acum 15-20 de ani, iti revin in memorie evenimentele care au produs impresii puternice. Nu numai impresii negative, ci si pozitive. Tot asa cred ca "functioneaza" si memoria din alte vieti. Revin in constient evenimentele marcante, iar cele traumatizante sunt cele mai puternice.

> de ce nimeni nu-si aminteste din viata de tzantzar sau caine? :)
Dar oare ele au memorie? Cainele are memorie. Daca te porti urat cu un caine azi, el te va recunoaste maine. Dar oare memoria lui se "stocheaza" la fel ca a oamenilor?

radu s.
#85199 (raspuns la: #85172) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
din fericire - de donquijote la: 06/11/2005 15:22:25
memoria noastra e selectiva si avem tendinta de a refula/'uita' evenimentele traumatice si a ne aminti mai mult de cele placute.:)
incearca sa-ti amintesti o excursie pe munte, facuta in urma cu multi ani. pariez ca n-ai sa-ti amintesti cum respirai din greu la urcus, ci peisajele, apa rece de izvor pe care ai baut-o, afinile si zmeura pe care le-ai cules, cerul plin de stele, fata cu care erai.
revenind la reciclarea sufletelor, daca un suflet e reciclat trebuie sa vina cu toata memoria si numai cu cea traumatica.
si daca evenimentele traumatice sunt mai puternice (asa cum spui si tu)atunci de ce sa respingi idea ca informatia a fost transmise pe cale telepatica dovedita si experimental?
#85236 (raspuns la: #85199) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
> avem tendinta de a refula/' - de rast la: 06/11/2005 22:32:18
> avem tendinta de a refula/'uita' evenimentele traumatice
> pariez ca n-ai sa-ti amintesti cum respirai din greu la urcus,
Da' ce? Respiratia din greu la urcus este eveniment traumatizant?
Ai fost pe Piatra Craiului, sau pe Jnepii din Bucegi? Sa vezi rapele de acolo? Cand an fost in Bucegi era cat pe ce sa alunec intr-o prapastie. Te asigur ca am privelistea aia intiparita in minte ca si cum ar fi fost ieri. Da atunci "am stat fata in fata cu moartea".

> daca un suflet e reciclat trebuie sa vina cu toata memoria si
> numai cu cea traumatica.
El vine cu toata memorie, dar omul este constient numai de o anumita parte din ea. Sa fac o comparatie. In acest moment stai in fata unui calculator. In memoria calculatorului (mai bine zis pe hard-ul lui) ai o foarte mare cantitate de informatie. Daca deschizi in Word 2-3 documente .... asta nu inseamna ca ai in memoria computerului doar acele documente. Doar pe alea le vezi. Asa si cu memoria. Nu confunda "memoria", cu "partea de memorie" de care esti constient.

> atunci de ce sa respingi idea ca informatia a fost transmise pe cale
> telepatica dovedita si experimental?
Dar nu resping aceasta informatie. Este si ea o ipoteza care trebuie luata in calcul.

radu s.
#85336 (raspuns la: #85236) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
rast - de om la: 06/11/2005 22:59:07
"daca un suflet e reciclat trebuie sa vina cu toata memoria si
> numai cu cea traumatica. " = citeste "La Source noire" de Patrice Van Eersel. Scriitorul este un jurnalist belgian care este interesat de NDE, cartea este usor de citit si abunda in teorii destul de avangardiste. Pracic se trateaza viziunile NDE: de la clasicele luminite ...de la capatul tunelului ;)), pana la explicatii strict stiintifice ale "autodrogarii" creierului in caz de stress puternic (care ar putea sa fie si mai distrugator pentru organism daca nu s-ar apela la autodrogare).
#85359 (raspuns la: #85336) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Oare merit sa ma reincarnez i - de bombonik la: 07/11/2005 19:47:29
Oare merit sa ma reincarnez in cine/ce vreau eu? Daca reincarnarea ar exista ce te-ai face daca ai ajunge sa te casatoresti cu vreo ruda?
#85365 (raspuns la: #85113) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
bombo, nu te teme ! genetica - de RSI la: 06/11/2005 23:41:51
bombo, nu te teme ! genetica si DNA nu exista pentru cei ce vad suflete reincarnate si cai verzi pe pereti ! Deci copiii n-o sa iasa cu tare ;)
==================================================
"o idee incepe prin a fi un paradox, continua prin a fi o banalitate si sfarseste prin a fi o prejudecata"
#85370 (raspuns la: #85365) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Dl. RSI tocmai eu sa nu stiu - de bombonik la: 07/11/2005 00:29:48
Dl. RSI tocmai eu sa nu stiu ce e genetica si ADN (DNA din cate stiu eu este o mutatie) Erau doar niste intrebari. Eu as prefera ca dupa o viata agitata (norocul meu) sa ma pot bucura pt eternitate de liniste si pace. Eu sunt fericita ca traiesc viata asta, de urmatoarea sa-mi fac griji cand oi avea timp.
#85377 (raspuns la: #85370) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
bombo - de om la: 07/11/2005 00:32:06
nu te lua dupa RSI...nu uita KARMMMAAAAAAAAAAAAAAAAA ;))
hai mai ca am glumit !!!!
#85378 (raspuns la: #85370) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
bombo - de om la: 07/11/2005 20:22:30
"Daca reincarnarea ar exista ce te-ai face daca ai ajunge sa te casatoresti cu vreo ruda?"...daca nu stii ce este DNA-ul ce te mai stresezi cu consangvinizarea. Oricum ce iti este scris in frunte iti este pus ;)). Daca o sa te casatoresti cu o ruda in viitoarea viata (oricum nu te mai intereseaza trecuta viata), va multiplicati ca iepurii si ... lasa intrebarile filozofice pe mai tarziu cand iesi la pensie, bombonika lui tata!
#85592 (raspuns la: #85365) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Mai tata mai nu ai aflat pana - de bombonik la: 07/11/2005 21:30:31
Mai tata mai nu ai aflat pana acum cine sunt niste masini de pus intrebari? Copii ! Pana la pensie mai am 43 de ani (nu glumesc) asa ca pana atunci exersez intrebarile filosofice. Acum am alta noua : cand primesti o inima noua in urma unui transplant si incepi sa iti amintesti lucruri care nu ti s-au intamplat, incepe sa-ti placa lucruri care inainte te dezgustau cum se numeste? Daca vi se pare ca nu stiu ce e DNA-ul explicati-mi sa aflu si eu.
#85624 (raspuns la: #85592) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
bombonik - de om la: 07/11/2005 22:20:14
"cand primesti o inima noua in urma unui transplant si incepi sa iti amintesti lucruri care nu ti s-au intamplat, incepe sa-ti placa lucruri care inainte te dezgustau cum se numeste? "
-sunt cateva tipuri de raspuns:
1-fizic: grefa este respinsa si faci temperatura, delirezi si "iti amintesti lucruri care nu ti s-au intamplat"
2-psihologic: ti-a intrat morcovul in fund cu tot cu iepure de frica mortii si incepi sa apreciezi tot "...incepe sa-ti placa lucruri care inainte te dezgustau ..."
Daca "bateai" in faptul ca sufletul isi are lacasul in inima...s-ar putea sa te inseli; Asiatici au Qi-ul loc in stomac; in plus, si animalele au inima, dar dupa unii crestini nu au suflet (sic)
Despre ADN evaluarea ti-ai dat-o singura...ca si cu anii de pensie...eu nu am facut altceva decat sa te..cred! ;))
#85646 (raspuns la: #85624) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
bombonico, intai si intai nu - de RSI la: 08/11/2005 00:09:27
bombonico, intai si intai nu ma mai domni ca ma supar.
Daca merita sa te incarnezi, apai numa' in cine/ce vrei tu merita sa te reincarnezi. Altfel n-are haz !
==================================================
"o idee incepe prin a fi un paradox, continua prin a fi o banalitate si sfarseste prin a fi o prejudecata"
#85669 (raspuns la: #85365) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Atunci cum sa va zic? Ce nu v - de bombonik la: 08/11/2005 01:56:15
Atunci cum sa va zic? Ce nu vreti sa fiti domnitor? :))) Ca tot vorbim de reincarnare stiti ce sunt mormonii?
#85681 (raspuns la: #85669) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
bombolina:spune-mi rsi, tu , - de RSI la: 08/11/2005 09:14:31
bombolina:
 • spune-mi rsi, tu , fara pluralul politetii ;)
 • da, stiu ce sunt mormonii, care-i legatura cu reincarnarea?
  ==================================================
  "o idee incepe prin a fi un paradox, continua prin a fi o banalitate si sfarseste prin a fi o prejudecata"
 • #85715 (raspuns la: #85681) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  teoria reincarnarii - de PELERIN la: 14/11/2005 10:45:32
  1. Sufletele sunt de fapt spirite, spirite care au fost create si nu au avut niciodata un trup, dar care din diverse motive sunt trimise in trup .
  2. Numai spiritele umane se pot reincarna in trupuri umane, rima nu evolueaza spiritual pina la spirit uman .
  3. Poti avea n reincarnari sau doar una, depinde de spiritul fiecaruiaia dar in primul rind de CREATOR, nici un spirit de nici un fel nu se va putea reincarna cum vrea el si cind vrea el ori in cine vrea el .
  4. A nu se confunda lumea materiala cu cea spiritoală, sunt miliarde de spirite, deci este loc pentru fiecare .
  5. Reincarnarea printre altele raspunde unei cerinte elementare, tu faci tu tragi si intre timp ai si o sansa sa-ti cureti spiritul, sa evoluezi, sa inveti etc.
  O sa ne mai "auzim"
  #87312 (raspuns la: #85040) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  Honey - de transilvanpop la: 15/11/2005 00:13:22
  Da' ce memorie ai!... Io uitasem cum se distribuie bulinele colorate. Da' alea negre sigur se potrivesc la toate categoriile de...suflete.
  #87670 (raspuns la: #84914) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  Pelerin, ai si dovezi la ceea - de RSI la: 15/11/2005 00:31:52
  Pelerin, ai si dovezi la ceea ce sustii ?
  ==================================================
  "o idee incepe prin a fi un paradox, continua prin a fi o banalitate si sfarseste prin a fi o prejudecata"
  #87673 (raspuns la: #87312) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  dovezi... - de hgrancea la: 15/11/2005 11:56:59
  Dovezi sa stii ca exista ... dar dovezi indirecte ...ceea ce nu stiu daca te-ar satisface ...
  Exista si carti scrise de oameni care au studiat astfel de probleme ... daca intr-adevar te intereseaza serios sa aflii despre suflet si viata de apoi sau reincarnare ... daca insa crezi ca stii deja tot despre asta nu mai e nimic de adaugat.
  Daca te intereseaza de ce nu se studiaza asta in scoli iti pot explica... Astept reactia ta ...
  --------------------

  Horia Grancea
  hgrancea@yahoo.com
  #87727 (raspuns la: #87673) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  pelerin - de ooanna la: 15/11/2005 21:16:41
  scuza-ma, sunt novice in materie, dar din cate am auzit CREATORUL (Dumnezeu ) nu este de acord cu reancarnarea...:)
  #87758 (raspuns la: #87312) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  dovezi ?!?! - de om la: 15/11/2005 18:26:54
  Zau asa mai rsi...intrebi de parca tu ai dovezi ca ... visezi ;))
  Sunt mai multe "curente":
  - sufletele sunt create si pre-exista corpul = hindusi, platonicieni, unii gnostici
  -sufletul este creat, dar nu exista inaintea formarii corpului = crestini ortodoxi
  -sufletul nu este creat si nu pre-exista corpul = traducianism (Tertullian of Carthage)
  -sufletul pre-exista corpul fara sa fie creat individual (rezervor de suflete) = nord america

  #87815 (raspuns la: #87673) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  ooanna - de om la: 15/11/2005 22:01:03
  intrebare a la rsi: chiar L-ai auzit ? ;))
  #87851 (raspuns la: #87758) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  ooanna - de PELERIN la: 16/11/2005 23:38:16
  fara a fi prost crescut ? De unde ai auzit ca nefiind CREATORUL deacord cu reincararnarea : de la EL sau de la n teorii pro si contra sau biserici
  #88128 (raspuns la: #87758) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  SA VEZI SI SA NU CREZI, DAR SA CREZI FARA SA VEZI ? - de PELERIN la: 16/11/2005 23:38:16
  RSI am sa-ti raspund daca imi spui ce fel de dovezi vrei, fara suparare, dar una sunt, ceea ce cred eu ca ar fi dovezi si alta ce consideri tu
  #88129 (raspuns la: #87673) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


  -50%
  reducere de Black Friday
  Cursuri de matematica si fizica online!
  Incearca-le gratuit acum

  Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
  www.prepa.ro
  loading...