-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Pretul Paradisului - Florida


de Alex D. Murano la: 07/11/2005 00:55:00
modificat la: 08/11/2005 21:53:50
voteaza:
Locuiesc in Sudul Floridei de sase ani si jumatate, dar niciodata nu am simtit ce inseamna pretul paradisului ca anul acesta. Uraganul Wilma a incurcat vietile noastre mai mult ca orice alt uragan din ultimii ani.
De exemplu, chiar daca Wilma a fost "numai" un uragan de categoria 1, a afectat o suprafata mult mai mare ca uraganul Andrew din 1992. Aproape toate districtele la sud de Orlando nu au avut curect electric cel putin o saptamana sau doua.
Retelele de curent electric au avut de suferit in cazul Wilmei mai mult ca la oricare uragan din ultimele decenii. In 6 ore de uragan in Sudul Floridei, s-a generat o cantitate de gunoi (copaci, crengi, frunze, parti de acoperis, etc.) comparabila cu cea strinsa intr-un an de zile in zona noastra.
Pentru cineva venit din Estul Europei, pot sa zic ca Florida arata ca up paradis: totul verde, bine intretinut, palmieri, flori, spatii verzi, terenuri de golf, multi copaci- si asta tot timpul anului. Bineinteles, cu exceptia perioadelor dupa uragane. Acum, dupa uraganul Wilma, imaginea paradisului de care vorbeam arata cam dezolanta: crengi de copaci la marginea drumului, copaci mari rupti in jumatate, semafoare care atarna moarte deasupra inersectiilor, cladiri cu ferestrele si acoperisurile partial distruse.
Imi aduc aminte, in scoala generala in Romania, cand se intrerupea curentul, viata elevilor mergea inainte de parca nu s-ar fi intamplat nimic. In America, asa ceva e de neconceput. Elevii americani nu au avut scoala de doua saptamani din cauza lipsei de curent electric din scoli.
In prima saptamana dupa Wilma a fost o criza acerba de benzina. Oamenii stateau la cozi de 5 mile ca sa cumpere o limita de $20 de benzina. Si credeti-ma, daca ai un SUV care consuma mult, e nasol de tot intr- o situatie de genul asta.
Sa fi vazut cum se calcau americanii in picioare pentru cateva sticle de apa si pungi de giatza distribuite pe gratis...Pentru o societate asa-zis "civilizata" ca cea a americanilor, mi s-a parul cam absurd. De asemenea, politia a instituit un ordin prin care oamenii care sunt afara dupa ora 8 seara fara motiv intemeiat pot fi arestati si pusi in inchisoare. Sunt de acord cu unele masuri de genul asta, dar realitatea e ca, oamenii care traiesc in America au perdut multe din drepturile si libertatile lor in ultimii 4-5 ani.
Politicienii zic ca este pentru binele tuturor celor ce traiesc in State, dar nu toate lumea e de acord.
Raspunsul din partea autoritatilor dupa uraganele Katrina si Wilma au fost cu mult intarziate din motive de birocratie. Da, adevarat, exista birocratie si in America! De aceea popularitatea presedintelui W a scazut la 37% si se pare ca va continua sa scada. Desi nu se anuntase a fi asa super-destrugator pentru un uragan de categoria 1, Wilma a fost unul dintre cele mai scumpe uragane din instorie. Asa ca, oricat de perfect ar fi, si Paradisul are un pret.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (0):

Nu exista comentarii

-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: