-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

mister


de maan la: 14/11/2005 11:31:00
modificat la: 15/11/2005 21:26:18
taguri: Ganduri_in_0_si_1 
voteaza:
Ne dam rotunzi cu puterea/ curajul de-a fi sinceri (in parte, sunt convinsa ca sinceritatea-i doar modalitate de perceptie individuala) dar ducem totul atat de mult catre extreme incat, chiar si-atunci cand nu vrei sa afli ceva, acesta ti se dezvaluie violent, obligandu-te chiar sa-ti revizuiesti valorile, de teama ca ai uitat sa reactualizezi sistemul.
Cat de necesar e misterul in relatiile interumane, intreb, cercetand in plus daca nu cumva nevoia oamenilor de-a comunica-n modul acesta virtual, nu-i plapanda dovada de re-ntoarcere la vechi mentalitati, aruncate-n mod surpinzator doar fiindca obisnuim sa acceptam moda, in detrimentul respectului de sine, ori a linistii sufletesti.

Spatiul intim mi-e brusc invadat de manifestari agresive carora nu le pot face fata decat cu resentimente.
Doresc adevarul, sclavul frumusetii sunt.
Am insa dreptul la descoperiri personale.
Sinceritatea ta brutala va fi intodeauna brici, de nu ma lasi s-o aflu-n ritmul sufletului meu.
Abia tunci voi pretui-o cu-adevarat.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (43):


Marc Aureliu - de cristelino la: 16/11/2005 10:57:10
Eu cred ca transformarea e necesara.Marc Aureliu era impresionat de capacitatea lumii de a re-crea din cele vechi cele noi ,pe aceeasi matrice
Sufletului nu-i plac schimbarile dese,deoarece are ``impresia `` ca nu-ti respecti principiile.
Pari supatrata:)))))))))
#87910 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ai dreptate - de maan la: 16/11/2005 11:00:29
par numai.:)
#87926 (raspuns la: #87910) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
de-a ascunsa - de Shtevia la: 16/11/2005 20:34:08
Cred ca fiecare om se ascunde in el insusi din cauza temerilor lui – frica de a nu fi ranit, teama de a fi judecat gresit de altii, condamnat, blamat si urat, teama de a pierde iubirea, stima, posesiunile materiale ori altceva – lucruri pe care le considera esentiale pentru el.
Ceea ce in cele din urma nu e real – nu suntem casa noastra, masina noastra, jobul nostru, partenerul nostru, copilul nostru.
De obicei, este ranit orgoliul nostru, mic ori mare, ne este atins egosimul nostru. Si, Doamne, cati dintre noi nu au, din plin, din ambele?.
Ne ascundem, pentru ca ne cunoastem pe noi insine prea putin si pe ceilalti aproape deloc. De obicei, ii interpretam, cel mai adesea dupa un cuvant ori o fapta spusa la manie, durere ori intr-o stare de criza existentiala. Fireste ca noi nu stim ce se afla in spatele faptelor si vorbelor si ne pripim sa judecam, sa condamnam, sa etichetam. Si asta cred ca este cel mai groaznic lucru in lumea moderna- etichetarea fara a intra in profunzimea borcanului sa vedem totusi, gustand pe indelete, ce e acolo; poate fi, insa, din tot mai putinul timp pe care il avem la dispozitie. Apoi, ii ranim pe ceilalti, care se vor ascunde in spatiul lor personal si se vor retrage la cea mai mica adiere de vant, ca un melc in cochilie. Asa cum facem si noi, ca am patit-o cam de multe ori…De aici o intreaga drama. Din pacate, mai intotdeauna reactionam la ceea ce este in jur, nu actionam. Reactiunea nu e constructiva, din nefericire.
Suferim din prea putina iubire, nu numai pentru cei din jur, ci mai cu seama pentru noi insine. A-i iubi pe ceilalti ca pe tine insuti presupune, ca prim pas obligatoriu, iubirea de sine, care nu trebuie confundata cu egoismul ori cu narcisismul. A te iubi presupune a te cunoaste pe tine insuti, a te intelege, a te accepta si a te ierta. Ori munca asta este sisifica, de cele mai multe ori. Multi renunta inainte de a ajunge macar o singura data in varful muntelui.

#88031 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
maan - de latu la: 16/11/2005 20:34:08
Sinceritatea in raport direct proportional cu increderea, nici nu pot altfel decat sa fie produse - sau victime - ale perceptiei individuale.
La inceput cerem mai putin decat dam, cu timpul invatam sa dozam ceea ce dam, iar daca avem ghinion, nu mai dam ci ne axam pe luat, ceea ce si reuseste o vreme, caci intre timp am invatat sa ghicim destul de bine ce vrea celalalt sa auda.

De multe ori folosim sinceritatea in scop manipulatoriu, educativ sau ca arma. Ultima atunci cand argumentele fac loc jocurilor de-a jungla cu sufletul celuilalt, un joc in care cel mai puternic il subjuga pe cel mai slab, un joc aparent fara sentimente, pentru ca telul se concentreaza azi asupra lui "eu" comparativ cu ieri cand parola era inca "noi".

Sinceritatea poate fi folosita cu fatarnicie, cu inversunare sau diabolic.

Arareori suntem sinceri cu cineva, dand fara sa ne intereseze cat primim, convinsi fiind ca "noi" este singurul lucru pentru care merita sa lupti in viata.

Sinceritatea ta brutala va fi intodeauna brici, de nu ma lasi s-o aflu-n ritmul sufletului meu.
Iar ritmul sufletului tau il pot cunoaste cu atat mai bine cu cat ritmul sufletului meu coincide mai mult cu al tau, pe o axa care pleaca de la 0 si continua pana la infinit...
A-mi cere sa-mi adaptez ritmul sufletului meu la cel al tau, inseamna a-mi cere sufletul pentru a mi-l modela.
Cred dimpotriva, ca similitudinea de ritm sufletesc este vabanque-ul pe care-l jucam de fiecare data cu iubirea. Nu e scris nicaieri ca vom castiga.
Dar - si de-aia merita sa-ti pastrezi sufletul pentru o noua sansa - nici nu scrie nicaieri ca nu vom castiga....
#88074 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
sinceritate - de irma la: 17/11/2005 09:21:04
"Ne dam rotunzi cu puterea/ curajul de-a fi sinceri (in parte, sunt convinsa ca sinceritatea-i doar modalitate de perceptie individuala) dar ducem totul atat de mult catre extreme incat, chiar si-atunci cand nu vrei sa afli ceva, acesta ti se dezvaluie violent, obligandu-te chiar sa-ti revizuiesti valorile, de teama ca ai uitat sa reactualizezi sistemul."

Da! De-asta am zis ca sinceritatea e egoism (sau macar o forma a lui). A fi total sincer fata de cineva e echivalent cu a-ti pune sufletul in palmele lui (ei). Am eu dreptul sa fac asta? A detine sufletul cuiva poate fi o povara. Chiar si numai o particica poate atarna atat de greu.

Cand suntem sinceri dezvaluim celuilalt ganduri pe care speram ca el deja le-a gandit, simtit. De multe ori sunt doar sperante. Si comunicarea "adevarului" devine astfel o revelatie tulburatoare sau chiar suparatoare.

"Cat de necesar e misterul in relatiile interumane, intreb, cercetand in plus daca nu cumva nevoia oamenilor de-a comunica-n modul acesta virtual, nu-i plapanda dovada de re-ntoarcere la vechi mentalitati, aruncate-n mod surpinzator doar fiindca obisnuim sa acceptam moda, in detrimentul respectului de sine, ori a linistii sufletesti."

N-am inteles despre ce "vechi mentalitati" este vorba. Nu stiu daca misterul e necesar. Poate e necesara doar o "doza" de mister, atat cat sa nu-i socam pe cei din jur cu nuditatea noastra ce le poate parea hada unora.

#88209 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
"atunci cand argumentele fac - de maan la: 17/11/2005 09:30:12
"atunci cand argumentele fac loc jocurilor de-a jungla cu sufletul celuilalt, un joc in care cel mai puternic il subjuga pe cel mai slab, un joc aparent fara sentimente, pentru ca telul se concentreaza azi asupra lui "eu" comparativ cu ieri cand parola era inca "noi". "
pare definita completa a escrocului sentimental.
sunt curioasa de ce ai scris "APARENT fara sentimente".
cand totul 'vireaza'-n directia asta, doar un singur 'eu' il mai simte pe 'noi'?
daca doar unul il simte, e dovada ca 'noi' nu mai exista sau ca celalalt a alunecat cedand unor tentatii absolut lumesti si-ar avea nevoie doar de un impuls care sa-i reaminteasca parola, in loc de un sut in cur, asa cum se-obisnuieste, cedand tentatiei de moment?


Sinceritatea ta brutala va fi intodeauna brici, de nu ma lasi s-o aflu-n ritmul sufletului meu.
..........................
Iar ritmul sufletului tau il pot cunoaste cu atat mai bine cu cat ritmul sufletului meu coincide mai mult cu al tau, pe o axa care pleaca de la 0 si continua pana la infinit...
A-mi cere sa-mi adaptez ritmul sufletului meu la cel al tau, inseamna a-mi cere sufletul pentru a mi-l modela.


eu nu vorbeam de sinceritatea-n iubire.
ci de brustile confesiuni ale unor oameni pe care abia ii cunosti si care (hai sa luam ipoteza in care doresc frenetic sa fim prieteni) se precipita, se grabesc, sperand ca vor reusi mai curand sa capete ce-si doresc.
doream sa spun ca, personal, resimt acestea drept agresiune si-n mod absolut involuntar, ma dau doi pasi indarat.:)

atunci cand prietenia (iubirea) exista, cred ca-i musai sa-ti dai sufletul intrucat numai asa castigu-i total.
sanatos ar fi insa sa te-asiguri, in prealabil, ca sunt sanse sa primesti niste suflet la schimb, caci altfel traiesti schilod.

vreau sa spun asa: in momentul in care ajungi sa cunosti pe careva, toate trebuie judecate din pozitia "primesc - primesti".
in momentul in care s-a definitivat acest proces al cunoasterii (l-as putea tot atat de bine numi 'al auto-cunoasterii', fiindca e incredibil cate poti afla-n acest mod despre tine-insuti) si simti ca poti,daca ai decis sa DAI, atunci trebuie sa fie complet si total.
altfel n-ai facut nimic.

#88210 (raspuns la: #88074) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Ne ascundem, pentru ca ne cun - de maan la: 17/11/2005 09:40:18
Ne ascundem, pentru ca ne cunoastem pe noi insine prea putin
si deci suntem oarecum sinceri, intrucat ascundem 'prea putin'.
nu te supara, glumeam.:)

Reactiunea nu e constructiva
in re-actia la un pumn in nas, primit pe nedrept, nu-i distructiv decat nasul aluia care-a dat, fara sa gandeasca.:0)
#88212 (raspuns la: #88031) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
irmei - de maan la: 17/11/2005 09:55:40
Da! De-asta am zis ca sinceritatea e egoism (sau macar o forma a lui). A fi total sincer fata de cineva e echivalent cu a-ti pune sufletul in palmele lui (ei). Am eu dreptul sa fac asta? A detine sufletul cuiva poate fi o povara. Chiar si numai o particica poate atarna atat de greu.

Cand suntem sinceri dezvaluim celuilalt ganduri pe care speram ca el deja le-a gandit, simtit. De multe ori sunt doar sperante. Si comunicarea "adevarului" devine astfel o revelatie tulburatoare sau chiar suparatoare.


vezi si o alternativa?
daca cineva nu poate indura (din diverse motive) adevarurile mele, nu-neamna ca pur si simplu nu suntem sufleteste compatibili?
#88216 (raspuns la: #88209) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
maan - de irma la: 17/11/2005 10:09:21
"daca cineva nu poate indura (din diverse motive) adevarurile mele, nu-neamna ca pur si simplu nu suntem sufleteste compatibili?"

Asa e. Altenativa este sa ma educ si sa nu mai fiu lasa. Ca pana la urma cred ca trebuie sa am curajul sa-l las pe celalalt sa ma descopere singur. Poate de multe ori sentimentele (gandurile) pe care le declar nici nu exista cu adevarat si sunt doar incercari de ancorare intr-o pseudo-realitate.

#88219 (raspuns la: #88216) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
latutz... - de Intruder la: 17/11/2005 10:10:41
Sinceritatea poate fi folosita cu fatarnicie, cu inversunare sau diabolic.

sinceritatea nu face casa buna cu fatarnicia...cu inversunare, da!...diabolic, iarasi da!

A-mi cere sa-mi adaptez ritmul sufletului meu la cel al tau, inseamna a-mi cere sufletul pentru a mi-l modela.

a-mi cere sa adaptez ritmul sufletului meu la al tau, inseamna a-mi cere luna de pe cer...aaaaa! ca pot ele, sufletele, la un moment dat, sa cante pe aceeasi voce, asta-i altceva!
daca te hotarasti sa-ti pui sufletul pe tava, e bine sa stii cum s-o faci...la fel de bine, trebuie sa stii cum sa primesti tava-ncarcata...


#88220 (raspuns la: #88074) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
lamurire - de irma la: 17/11/2005 10:47:42
Eu vad doua cai de abordare a textului. Eu m-am referit la sinceritate= dezvaluirea gandurilor, sentimentelor legate de propria persoana, altora. Alta abordare ar fi sinceritate= ii impartasesti cuiva ceea ce gandesti despre el. Mi se pare ca a s-a discutat mai ales a doua varianta, asa ca am venit cu lamurirea pentru a evita concluziile gresite.
#88231 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
maan - de latu la: 17/11/2005 14:52:13
atunci cand argumentele fac loc jocurilor de-a jungla cu sufletul celuilalt, un joc in care cel mai puternic il subjuga pe cel mai slab, un joc aparent fara sentimente, pentru ca telul se concentreaza azi asupra lui "eu" comparativ cu ieri cand parola era inca "noi". "
pare definita completa a escrocului sentimental.

pare. Dar cred ca este valabila si daca relatia n-a luat fiinta din motivele premeditate ale unui escroc.
De altfel, cred ca este valabila si intr-o relatie de afaceri, nu numai in relatii sentimetale. Mersul ar fi cam acelasi, chiar daca sentimentele ar fi cu totul altele.

(l-as putea tot atat de bine numi 'al auto-cunoasterii', fiindca e incredibil cate poti afla-n acest mod despre tine-insuti)
La fel de incredibil ca si rapiditatea cu care uiti cele aflate in momentul in care te afli in fata unei noi relatii pentru care esti dispus sa joci din nou 'vabanque'...:-)

sunt curioasa de ce ai scris "APARENT fara sentimente".
Pentru ca nu cred in disparitia fara urme si de azi pe maine - nici in timp - a tuturor sentimentelor nutrite la inceputul unei relatii (cu exceptia escrocheriei bineinteles). Am invatat insa sa accept puterea orgoliului de a innabusi simtamintele, pentru a da creierului un surogat de temeinicie cu privire la hotararea luata. Fraze ca de exemplu "Mai bine sfarsitul groaznic decat groaza fara sfarsit" sunt in asemenea situatii praf in ochii sufletului propriu si totodata dorinta de autosugerare si de a sugera celuilalt, ca la baza deciziei nu se afla egoismul ci altruismul.

Este practic ceea ce as numi strategia justificarii "sutului in cur, asa cum se obisnuieste, din motive lumesti" de care scrii tu, in incercarea de a-i conferi o aura de hotarare altruista, dureroasa, dar chibzuita spre binele deopotriva al fiecarui 'eu'. Asta suna in urechile tuturor mai bine decat varianta mai adevarata: Cea a slabiciunii in fata unei tentatii de moment din cauza careia intreg edificiul se duce de rapa.
Iar faptul ca mai devreme sau mai tarziu "trecutul te ajunge din urma" nu cred ca consoleaza pe unul - si nu-l atinge pe moment pe celalalt - dintre 'eu'.

Ca in toate, exista si aici exceptii. Insa ele nu cred ca infirma regula daca vorbim de exemplu de o legatura (sentimentala sau de alt gen) de mai multi ani, unde unul din parteneri isi da seama intr-o zi, ca "in toti acesti ani n-a existat nimic comun".
Am scris subiectiv "aparent fara sentimente", nevoind sa accept cruzimea, lasitatea sau "atacul este cea mai buna aparare" ca fiind sentimente. Poate daca scriam "aparent fara amintiri" ar fi fost mai corect, dar cred ca la fel de putin concret. Sorry!

cand totul 'vireaza'-n directia asta, doar un singur 'eu' il mai simte pe 'noi'?
Amandoi 'eu' il simt pe 'noi', doar ca unul nu mai vrea sa-l accepte, si cauta pentru el si pentru restul lumii argumente in sprijinul justetei 'virajului'.

doream sa spun ca, personal, resimt acestea drept agresiune si-n mod absolut involuntar, ma dau doi pasi indarat.:)
Ok, partea asta am inteles-o altfel...:-)
Si eu am aceeasi reactie, cu un adaos de 'a ignora' si o priza de neincredere. 'A ignora' nu in sensul definitiv, ci cu gandul la ritmul meu, care mai devreme sau mai tarziu imi va con- sau infirma cele ce pana la momentul respectiv le trec la rubrica "divertisment".
Priza de neincredere a venit cu timpul. Simplu explicat, se datoreaza experientei banale conform careia exista o mare probabilitate ca cele spuse de un om beat "I-io nnnu-s be-at, numm-ma am bbaut pe ssstom-st-tomaccu g-goll" sa nu corespunda realitatii de fapt si de drept...:-))

atunci cand prietenia (iubirea) exista, cred ca-i musai sa-ti dai sufletul intrucat numai asa castigu-i total.
Si eu cred tot asa.
De aia am scris 'vabanque'. Pentru ca la urma urmelor si riscul e total.
Dar daca trebuie sa-l modelezi, atunci nu mai esti dispus sa-l dai, decat cu rezervele subiective din experientele prealabile.

sanatos ar fi insa sa te-asiguri, in prealabil, ca sunt sanse sa primesti niste suflet la schimb, caci altfel traiesti schilod.
Prietenia (iubirea) - atunci cand exista - este neconditionata....
#88271 (raspuns la: #88210) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
intruderas... - de latu la: 17/11/2005 14:52:13
sinceritatea nu face casa buna cu fatarnicia...cu inversunare, da!...diabolic, iarasi da!
Intr-ul cadru semantic limitat, da. Eu ma gandisem la prefacatorie, dar cuvantul mi-a venit de-abia mai tarziu.
Corect ar fi fost probabil "din" in loc de "cu".
Multumesc!

daca te hotarasti sa-ti pui sufletul pe tava, ...
Eu cred, ca daca vorbim de iubire sau prietenie, atunci te trezesti cu sufletul pe tava, inca inainte de a te gandi la strategia exteriorizarii dozate...:-)

e bine sa stii cum s-o faci...la fel de bine, trebuie sa stii cum sa primesti tava-ncarcata...
Asta suna mai mult a comunitate de interese...:-))
Sau te-am inteles gresit? Daca da, atunci neintentionat!
#88273 (raspuns la: #88220) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
a pune sufletul pe tavă - de rac la: 17/11/2005 14:43:28
Este o expresie ce se tot foloseşte - asta, cu pusul sufletului pe tavă, care înseamnă într-un final, a fi sincer, a te "dezgoli" în faţa celuilalt. Văduvindu-l astfel de misterul ce i-l datoram, de farmecul acestuia, al misterului...

Din punctul meu de vedere,a-ţi pune sufletul pe tavă înseamnă a-ţi dezvălui porţiuni din trecutul tău în care erai slab, în care ai pierdut; a-ţi recunoaşte unele greşeli, a te pune într-o lumină dezavantajoasă în faţa celuilalt; a-i dezvălui secrete, intimităţi, a fi vulnerabil; a vorbi cu celălalt cum ai vorbi cu tine însuţi.
Toate astea, în detrimentul păstrării unei umbre de mister, sub umbrela căruia ne-am simţi mai tari, mai protejaţi.

Invariabil, de câte ori am făcut asta, am regretat. Întotdeauna, interlocutorul căruia i-ai prezentat pe tavă chiar şi numai porţiuni din sufletul meu, mai devreme sau mai târziu, m-a atacat într-un fel sau altul.

"Cat de necesar e misterul in relatiile interumane, intreb", pui tu problema. Este necesar, cred eu. Însă de la caz la caz, şi numai să nu cădem în extrema cealaltă.

"Câte capete, atâtea judecăţi."
#88284 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
sinceritate agresiva? - de Shtevia la: 17/11/2005 14:52:13
irma, spui: "Cand suntem sinceri dezvaluim celuilalt ganduri pe care speram ca el deja le-a gandit, simtit. De multe ori sunt doar sperante. Si comunicarea "adevarului" devine astfel o revelatie tulburatoare sau chiar suparatoare."

Chestia cu speratul e putreda din start…Intotdeauna m-am gandit ca verdele pe care il vad eu nu e totuna cu verdele pe care il vad ceilalti. Stiu ca spunem: ce verde e iarba, dar nu pot niciodata sa fiu sigura ca e chiar acelasi verde pe care il vedem toti.
Deci, nu voi sti niciodata ce simte/gandeste celalalt. Si de ce altii ar sti ce simt/gandesc eu, daca nu le dau macar un indiciu?
Pe mine nu m-a deranjat niciodata confesiunea cuiva…indiferent de relatia dintre noi.

irma: "Poate de multe ori sentimentele (gandurile) pe care le declar nici nu exista cu adevarat si sunt doar incercari de ancorare intr-o pseudo-realitate."

Asta nu am inteles…spui ce nu simti/gandesti? Pai, se numeste minciuna. Sau nu?:)


maan:"daca cineva nu poate indura (din diverse motive) adevarurile mele, nu-neamna ca pur si simplu nu suntem sufleteste compatibili?"

Nu, nu inseamna incompatibilitate sufleteasca, inseamna limitare la egoismul propriu, care ne pune un fel de ochelari de cal.

maan: "ci de brustile confesiuni ale unor oameni pe care abia ii cunosti si care (hai sa luam ipoteza in care doresc frenetic sa fim prieteni) se precipita, se grabesc, sperand ca vor reusi mai curand sa capete ce-si doresc.
doream sa spun ca, personal, resimt acestea drept agresiune si-n mod absolut involuntar, ma dau doi pasi indarat.:)"

Pai, oamenii respectivi poate ca au atata disperare in ei, atatea refulari, ca erup la primul prilej favorabil. Eu cand marturisesc cuiva ceva, de exemplu, nu urmaresc un scop anume…o fac dintr-un prea plin. Ca paharul ala care e plin ochi si un strop in plus il face sa se reverse.
Faptul ca cineva ar resimti asta drept agresiune nu mi-a trecut niciodata prin minte…nu vrea sa agresez pe nimeni…nici verbal, nici altfel :). Si nu tin minte sa imi fi spus asta cineva sau sa vad cum sare inapoi doi pasi :). Dar, poate, ca exista persoane care au fost crescute intr-un mediu in care a vorbi despre eul personal si sentimente era tabu si de aci o anumita pudoare si o anume rezerva.
#88285 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
interesanta tema de discutie, Maan - de Alexand la: 17/11/2005 18:50:35
Tema asta de discutie poate fi de asemenea interesanta si pentru cazul nostru al forumistilor...........Cred ca cei mai multi dintre noi incercam sa purtam discutii 'sincere' pe acest forum, toate astea ascunsi in spatele unor pseudonime care spun mai mult sau mai putin despre noi....

Dupa parerea mea sinceritatea este totdeauna binevenita atata timp cat atunci cand iti emiti judecatile sau faci confesiunile prin asta nu lezezi interlocutorul...

De asemenea cred ca pe mai toti viata ne-a invatat ca nu e bine sa-ti deschizi sufletul oricand si pentru oricine, pentru ca la romani transmiterea deformata a informatiilor (barfa) este o adevarata arta....cred ca mai mult ca la alte popoare........
#88376 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
mi-a placut sa va citesc. ma - de zaraza la: 17/11/2005 18:20:30
mi-a placut sa va citesc. ma tot intrebam de ce parte sunt eu. cred ca vad problema mai degraba in termeni de discretie / indiscretie. sunt de acord cu maan ca unii oameni sunt indiscret de sinceri si spun deseori lucruri despre ei pe care as prefera sa nu le stiu. de pilda am o amica recenta care mi-l barfeste pe sotul ei, care si el mi-e amic. poate o face din prea-plin si simte nevoia sa se descarce, dar eu personal ma simt agresata de confesiunile ei. plus ca sunt pusa intr-o pozitie ingrata, fiind amica cu amandoi. cu toate hinturile mele ca nu-s dispusa sa discut despre asta, ea insista sa mi se destainuie...

sau alt exemplu: un cuplu de cunoscuti recenti, el si ea, casatoriti, aparent foarte uniti. in fine, nu prea recenti, dar intre timp am ramas tot la stadiul de inceput. ideea e ca abia ne cunoscuseram, entuziasm de toate partile, hai noi fetele sa mergem o zi la cumparaturi si baietii sa stea sa computereasca in liniste. nici nu ne-am urcat bine in masina si ea incepe sa-mi povesteasca despre un tip extraordinar cunoscut de curand, genul care "nu trebuie ratat". iar am ramas blocata, caci prietenia noastra, de ar fi fost, ar fi fost de genul "prieteni de familie". iar m-am intrebat ce a facut-o oare sa-mi povesteasca mie, asa brusc si instantaneu de fantasmele ei extraconjugale...

astea au fost doua exemple de sinceritati care m-au facut sa reculez.

zaraza


#88401 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
eu cred ca trebuie sa existe - de oanalaur la: 17/11/2005 21:47:00
eu cred ca trebuie sa existe o selectie. nu fac destainuiri in fata oricui nu de teama ca m-ar putea barfi sau ca ar putea sa foloseasca informatiile impotriva mea. pur si simplu ma gandesc ca nu intereseaza. e plictisitor sa asculti problemele unui strain mai ales cand le ai si tu pe ale tale. si daca e sa ma destainui o fac cu grija si in fata cuiva care stiu ca primeste "sufletul meu pe tava" fara sa judece si fara sa-l faca tandari.
in ceea ce priveste adevarul, eu cred ca e bun atata timp cat are o relevanta. imi place adevarul ca antonim al minciunii si atat. micile sau marile secrete ale colegei sau ale vanzatoarei de la alimentara sau ale vecinei de la 4, nu ma intereseaza pentru ca...nu ma intereseaza.
#88485 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Shtevia - de irma la: 18/11/2005 10:46:26
"Chestia cu speratul e putreda din start…"

Ba sa speri si tu :). Eu indraznesc sa spun ca am gasit oameni care vad verdele la fel ca mine. Ce-i drept sunt foarte rari si se poate sa nu-i gasesti.

"Deci, nu voi sti niciodata ce simte/gandeste celalalt. Si de ce altii ar sti ce simt/gandesc eu, daca nu le dau macar un indiciu?"

Una e "indiciu" si alta e sa-ti declari toate sentimentele. S-ar putea ca intotdeauna cand comunicam sa oferim indicii. Nu toti le inteleg. Problema e cu cei care inteleg. Ce faci mai departe? Aici e dilema mea: sa te dezvalui total sau doar sa te lasi dezvaluit.

"irma: "Poate de multe ori sentimentele (gandurile) pe care le declar nici nu exista cu adevarat si sunt doar incercari de ancorare intr-o pseudo-realitate."

Asta nu am inteles…spui ce nu simti/gandesti? Pai, se numeste minciuna. Sau nu?:)"


Nu e minciuna in sensul obisnuit. Este vorba de faptul ca nimeni nu poate spune cu mana pe inima ca se cunoaste suficient sau complet (cel putin asa cred eu). De multe ori gandurile sunt doar incercari de auto-definire. De exemplu atunci cand incerc sa inteleg comportamentul meu intr-o anumita situatie, pot gasi motivatii diferite, chiar contradictorii.
Nu stiu daca ai inteles mai mult. Prima fraza (cea citata de tine) era perfecta. Acum mi se pare ca te-am pierdut in amanunte :)

#88588 (raspuns la: #88285) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
irma - de Shtevia la: 18/11/2005 16:25:45
"Una e "indiciu" si alta e sa-ti declari toate sentimentele. S-ar putea ca intotdeauna cand comunicam sa oferim indicii. Nu toti le inteleg. Problema e cu cei care inteleg. Ce faci mai departe? Aici e dilema mea: sa te dezvalui total sau doar sa te lasi dezvaluit.
[...]Nu e minciuna in sensul obisnuit. Este vorba de faptul ca nimeni nu poate spune cu mana pe inima ca se cunoaste suficient sau complet (cel putin asa cred eu). De multe ori gandurile sunt doar incercari de auto-definire. De exemplu atunci cand incerc sa inteleg comportamentul meu intr-o anumita situatie, pot gasi motivatii diferite, chiar contradictorii."


Eu cred ca daca partenerul de “discutii” intelege ceea ce spui, ba chiar iti poate spune ca si el/ea a trait aceleasi sentimente, emotii, etc., singura cale este deschiderea in continuare. Daca nu o faci, atunci de ce te mai apuci sa spui ceva cu sinceritate?
Si eu sunt convinsa ca nimeni nu se cunoaste complet. Si eu am multe reactii in anumite situatii, pe care nu mi le explic, de parca nu as fi fost eu. Ma socheaza si pe mine sa vad ce reactii am (de multe ori disproportionate comparativ cu evenimentul care le-a declansat).
Eu spun de sinceritate - adica in a spune ceea ce crezi – fiindca eu spun mai tot timpul ce cred/simt si incerc sa spun adevarul oricui, oriunde, chiar daca stiu ca poate pentru asta nu sunt iubita. Dar cine ma iubeste, ma place tocmai pentru asta :)….
Dar am si eu limitele mele - de exemplu nu agreez confidentele pe teme sexuale, indiferent de cine ar fi conlocuitorul (chiar si mama). Poate fiindca am fost crescuta mai “puritan”, ori poate fiindca mereu am considerat ca mai bine taci si faci :)).
#88643 (raspuns la: #88588) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
latu - de maan la: 19/11/2005 10:30:04
Dar cred ca este valabila si daca relatia n-a luat fiinta din motivele premeditate ale unui escroc.

poti deveni escroc setimental, chiar daca nu ti-ai facut socotelile de la inceput.

La fel de incredibil ca si rapiditatea cu care uiti cele aflate in momentul in care te afli in fata unei noi relatii

asta nu stiu cum e.

Pentru ca nu cred in disparitia fara urme si de azi pe maine - nici in timp - a tuturor sentimentelor nutrite la inceputul unei relatii (cu exceptia escrocheriei bineinteles). Am invatat insa sa accept puterea orgoliului de a innabusi simtamintele, pentru a da creierului un surogat de temeinicie cu privire la hotararea luata.

mie nu-mi dispar deloc sentimentele si ma gandesc adesea ca acesta o fi probabil un minus pe scara evolutiei.

Daca trec de-o anumita granita de intimitate, omul acela devine parte din mine si-i act suicidal sa-ncerc sa-l smulg, indiferent de modul cum ar evolua relatia dintre noi.
Rezulta ca-s in posesia unei panoplii de dezamagiri, cu care am reusit sa traiesc (le chiar cultiv si mi-s pretioase) si care, pana mai ieri nu m-a impiedicat niciodata sa refuz alte experiente.
Curios cum, dupa ultima, am taiat drumul catre oameni, din ambele directii: daca eu nu ma pot apropia, ce-ar fi sa m-asigur ca nici ei de mine?
Reactia a fost la nivel inconstient si se …trece, pe masura ce-o constientizez mai bine.
E degradant sa acuzi omenirea pentru ce ti s-a-ntamplat, numai fiindca n-ai curajul sa-ti recunosti vina.
Daca suntem raniti e doar vina noastra, fiindca podurile cetatii nu coboara decat din interior.
Eu una m-am trezit fara veste-n cetatea cuiva si-am ales sa-l omor, caci n-am stiut ce altceva sa fac.
Nu stiu cum s-a-ntamplat crima, ca eu aveam cu totul altele-n cap.
Cert e ca-s in boxa acuzatilor azi, si ca ma doare nu ca-s suficient de idioata ca am ajuns aici, nu ca am ‘omorat’ un om, ci fiindca-i posibil sa mai omor si pe-altii, fiindca nimeni nu-mi explica azi care-a fost arma crimei si cum s-a-nfaptuit toata nebunia asta in care io-s personaj negativ, si fiidca-s tampita la gandu’ ca iaca, nu voi sti niciodata cum s-a-ntamplat!
Nu ma vad traind cu gandul ca mi-am batut joc de un suflet nevinovat si pur, ca ma pot accepta vreodata supravietuind fara bruma de autocontrol pe care credeam ca-l am si ca care ma-mpiedica sa le fac rau oamenilor, in acelasi timp protejandu-ma.

Imi spunea cineva sa-mi schimb oglinzile, sa nu mai vad monstrul din ele.
Asta nu-i greu, dar e de folos zero, fiindca eu STIU care-i oglinda adevarata.
Ce-i inspaimantator este ca arata ce-arata …

sanatos ar fi insa sa te-asiguri, in prealabil, ca sunt sanse sa primesti niste suflet la schimb, caci altfel traiesti schilod.
Prietenia (iubirea) - atunci cand exista - este neconditionata....


stiu! si ma vad in imposibilitatea sa traiesc urmand alt principiu, desi am incercat.
Evaluarea sanselor de a primi ceva suflet la schimb e un proces de autoevaluare.
Conditiile nu le pui celuilalt, ci tie insuti.
Ok, ti se da! Da’ hai sa privim si din punctul ala de vedere cand nu stii ce sa faci cu ce ti se da, cand e prea mult, cand te sperie si sau doar cand, dupa atatea escare, nu-ti poti crede ochilor.


#88889 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
maan - de latu la: 19/11/2005 13:37:41
inainte de a-ti raspunde, am simtamantul ca trebuie sa-ti pun urmatoarea intrebare:
Daca mi-ai fi cunoscut adresa de email ai fi scris tot pe forum?

Din mesajul tau inteleg ca ambele posibilitati sunt plauzibile si de aceea risc intrebarea, sperand ca nu o interpretezi gresit...
#88899 (raspuns la: #88889) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
naturaletze - de maria de la medgidia la: 19/11/2005 13:37:41
am citit o parte din comentarii si nu inteleg incercarea de a da o retzeta...
distanta mea personala (psihologica) e mica... discut deschis despre neputintzele mele, incercarile mele, pasii gresiti, rusinea, sentimente sau afecte...
ar fi un consum de energie sa incerc sa ascund ceea ce sunt, esenta mea si buna si rea... asta sunt eu, intreaga, take it or leave it...
cei interesati se separa de la sine, nu-i necesar sa-i separ io... si daca-s vulnerabila, si o sa o iau putin peste trompeta, asta e!! ce nu te darama, te face mai puternic...

dar e foarte adevarat ca am cautat un timp sa ma construiesc ca imagine si sa ma infatisez lumii asa cum vroiam eu... e o prostie, nu ai control asupra a ceea ce percep ceilalti...
asa ca imi acord libertatea de a fi eu insami si ii las sa perceapa ce sunt ei in stare din asta...
it saves both time and energy...

----------------------------------
Counseling pentru cretini: bungee-jumping de la 30 m cu coarda elastica de 60 m.
#88900 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
:)))) - de maan la: 19/11/2005 17:20:21
"Daca mi-ai fi cunoscut adresa de email ai fi scris tot pe forum?Din mesajul tau inteleg ca ambele posibilitati sunt plauzibile si de aceea risc intrebarea, sperand ca nu o interpretezi gresit..."

iti multumesc ca ai intuit si ca m-ai facut atenta: nu pot sa dezbat subiectul in public, si-acu-mi dau seama, cu-atat mai putin in privat, datorita unor accente intime pe care abia acum cu neplacere le descopar.(:
daca ti-am produs un disconfort (oricat de mic) iertare-mi cer, cu speranta ca n-am facut vreun rau ireparabil.

inc-o data: multumesc pentru discretie si eleganta.
sunt incantata sa te cunosc.
#88972 (raspuns la: #88899) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
observ ca majoritatea leaga s - de anisia la: 19/11/2005 18:13:52
observ ca majoritatea leaga sinceritatea de suflet, de sentimente. de ce? sinceritatea poate fi si doar necesara. "nu-ti spun asta pentru ca-mi pasa de tine, ci pentru ca trebuie sa afli" sau "nu ma intereseaza care va fi reactia ta, dar uite asta e adevarul". suntem intr-adevar egoisti in unele cazuri de sinceritate. dar suntem si extrem de generosi in altele.

maan , tu intrebi cat de necesar e misterul in relatiile interumane. ei bine, nu cred ca misterul e neaparat cel necesar. ci, noul! stiu, o sa-mi spuneti careva dintre voi ca-i una si aceeasi chestiune. ei bine, nu e! nu e un mister pentru barbatul cu care imi impart gandurile ce-mi place. dar e un nou pentru el de fiecare data cand descopera cat de mult, sau de ce. misterul il asociez, fara sa vreau, cu a ascunde un adevar, de cele mai multe ori neplacut. asta pentru ca sunt obisnuita sa consider adevarurile placute si nerostite ca fiind surprize. in relatiile interumane este necesar ca adevarul sa fie cunoscut. bineinteles, nu tot odata. caci atunci ar fi ca o avalansa ce ar putea sufoca partenerul. expus putin cate putin va deveni noul de care vorbeam.

incerc sa plasez misterul in imaginea mea despre relatiile interumane. si nu stiu de ce, dar pica doar in golul dat de secrete si amintiri urate... de ce oare?
___________________________________________________
daca n-ai sa mai fii tu, am sa fiu si eu un om obisnuit...
#88979 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
maan - de latu la: 19/11/2005 21:43:22
daca ti-am produs un disconfort (oricat de mic)
Nu-ti fa ganduri inutile...:-)

cu-atat mai putin in privat, datorita unor accente intime pe care abia acum cu neplacere le descopar.(:
Iti respect dorinta si ma bucur mult ca ai inteles mesajul meu asa cum a fost gandit.

Si eu sunt incantat sa te cunosc.
#88981 (raspuns la: #88972) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
maan - de anisia la: 19/11/2005 18:23:09
ma bag si eu ca musca in lapte, dar nu m-am putut abtine, sorry...

Da’ hai sa privim si din punctul ala de vedere cand nu stii ce sa faci cu ce ti se da, cand e prea mult, cand te sperie si sau doar cand, dupa atatea escare, nu-ti poti crede ochilor.
sunt doua variante:
- ori iei frumos ce ti s-a dat, il bagi in buzunarel si-l pastrezi acolo, cuminte, pana cresti suficient de mare ca sa stii ce sa faci cu el.
- sau iei frumos ce ti s-a dat si mergi mai departe mana in mana, amintindu-ti ca nimeni nu poarta vina celor ce ti s-au intamplat inainte de momentul acesta si ca fiecare isi merita sansa lui.

viata este o insiruire de etape, draga mea. unele bune, altele mai putin bune. am invatat in timp sa pun bariere intre fiecare dintre aceste etape. cand am inteles ca una s-a incheiat, am lasat bariera in jos peste ea si-am invatat s-o uit, mergand mai departe. am o desaga grea, stiu! barierele astea atarna greu. dar macar stiu ca am ce-mi aminti la batranete.
___________________________________________________
daca n-ai sa mai fii tu, am sa fiu si eu un om obisnuit...
#88982 (raspuns la: #88889) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
maan - de ooanna la: 19/11/2005 21:43:22
crede-ma ca as vrea sa-ti scriu foarte multe !.......nu o fac din teama de a nu-ti provoca repulsie cu atatea adevaruri .....:))........lumea este intr-o continua dinamica..... sufletul la fel..........inevitabil , toata lumea greseste .....sunt momente in care vezi totul supradimensionat............consider ca orice om are dreptul la prietenia mea....asa cum orice invinuit are dreptul la prezumptia de nevinovatie.....:)).......esti copil....supradotat....daca s-ar comite numai " crime "ca cea pe care tu ai " infaptuit-o " ! ...:)))).......viata este o frumoasa nebunie....." amara "......dar cat de dulce !!......PS : mentionez ca am citit si m-am inspirat si din ce au scris cei dinaintea mea........extraordinare si minunate lucruri invat de aici...:))))
#89001 (raspuns la: #88889) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
maan - de ooanna la: 19/11/2005 21:43:22
am ajuns la concluzia ca nu conteaza ce este un om........conteaza mai mult ce poate deveni.......:)))
#89005 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
anisia, - de maan la: 19/11/2005 21:38:58
asa cum definesti tu, misterul devine 'secret'.
cred ca n-am fost suficient de atenta cand m-am exprimat: ma referam la 'discretie', cand am scris, aiurea, 'mister'.
si nu luam in calcul relatii serioase, inchegate ci chiar astea de pe forum.
incercam sa zic ceva ce-n mod evident nu mi-o reusit.:))
#89007 (raspuns la: #88979) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
maan - de anisia la: 19/11/2005 23:33:24
daca despre discretie se vroia a se discuta, atunci se schimba foaia...
discretia merge mana in mana cu respectul, bunul caracter, incredere netradata si omenia.
ahh...mi-ai dat o idee, am sa deschid o conferinta despre discretie! sper ca nu te superi...chiar acum merg sa o trimit spre publicare:)
___________________________________________________
daca n-ai sa mai fii tu, am sa fiu si eu un om obisnuit...
#89018 (raspuns la: #89007) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
anisia - de latu la: 20/11/2005 10:22:49
chiar acum merg sa o trimit spre publicare
Chiar inainte de a o scrie???
Wow!!....:-))))
#89020 (raspuns la: #89018) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
latu :)) - de anisia la: 20/11/2005 15:05:58
pai, da! cum altfel? uite cum fac eu cand imi vine o idee de conferinta noua: merg pe trimite/publica, aleg unde s-ar incadra conferinta cu pricina, la ce domeniu, scriu titlul, formulez textul si dau "trimite". simplu! tu scrii ciorne inainte sa trimiti o conferinta spre publicare? :))
___________________________________________________
daca n-ai sa mai fii tu, am sa fiu si eu un om obisnuit...
#89097 (raspuns la: #89020) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
anisia - de latu la: 20/11/2005 21:04:58
tu scrii ciorne inainte sa trimiti o conferinta spre publicare? :))
Nu, dupa ce am cercetat arhive - cantarit posibilitati, studiat statistici, efectuat sondaje de opinie in locuri publice, trimis newsletters, implementat rezultatele in doua baze de date redundante - abia atunci scriu ciornele.
La urma formulez un text, care nu mai are nimic comun cu tema initiala, caci conferinta si-a schimbat intre timp directia de discutii....:-))))
#89129 (raspuns la: #89097) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
latu - de maan la: 20/11/2005 21:34:14
si eu la fel.
doar ca, in plus, eu mai scriu si vreo duzina de mailuri la care nu mi se raspunde, fiindca uit sa le trimit.:)
#89152 (raspuns la: #89129) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
maan - de latu la: 20/11/2005 23:41:38
doar ca, in plus, eu mai scriu si vreo duzina de mailuri la care nu mi se raspunde, fiindca uit sa le trimit.:)
Eu le-as pastra pentru a putea la o adica sa demonstrez ca le-am scris...:-))
Asa am facut eu odata in tabara: Am scris in fiecare zi cate o vedere alor mei. Ce s-au mai bucurat, cand m-am intors acasa si le-am scos pe toate noua din valiza, unde erau deasupra de tot...
In orice caz, mama n-a putut sa zica nimic de genul "De ce n-ai scris nimic in tot timpul asta.
Tata s-a multumit sa remarce, ca nici asa timbrele nu si-au pierdut valoarea filatelica..:-))))
#89160 (raspuns la: #89152) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
latu - de anisia la: 20/11/2005 22:55:59
daca nu ceri si vreo trei aprobari inainte, tot degeaba :)) apostila de la haga, aia iti lipseste!!
___________________________________________________
daca n-ai sa mai fii tu, am sa fiu si eu un om obisnuit...
#89168 (raspuns la: #89129) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
maan - de anisia la: 20/11/2005 22:57:18
asta cu uitatu' nu-i de bine... varsta, maica..varsta :))
___________________________________________________
daca n-ai sa mai fii tu, am sa fiu si eu un om obisnuit...
#89169 (raspuns la: #89152) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
anisiei - de maan la: 20/11/2005 23:07:12
asta cu uitatu' nu-i de bine... varsta, maica..varsta :))
care uitat?
cine uita?
despre ce vorbim ?:)))))))
#89171 (raspuns la: #89169) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
hehe, - de anisia la: 20/11/2005 23:16:52
habar n-am! da-mi place :))
___________________________________________________
daca n-ai sa mai fii tu, am sa fiu si eu un om obisnuit...
#89173 (raspuns la: #89171) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
anisia - de latu la: 20/11/2005 23:41:38
apostila de la haga, aia iti lipseste!!
pe aia o am in blanco.
D'aia nu-mi trebuie aprobarile de care ziceai.
Dar vad cu stupoare, ca stii si tu mersul. De unde?..:-)))
#89175 (raspuns la: #89168) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
latu:) - de anisia la: 26/11/2005 00:06:03
Dar vad cu stupoare, ca stii si tu mersul. De unde?..:-))) ... am vazut la televizor :)) ha ha ha
___________________________________________________
daca n-ai sa mai fii tu, am sa fiu si eu un om obisnuit...
#90691 (raspuns la: #89175) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
anisia - de latu la: 26/11/2005 17:45:40
dar vad cu stupoare, ca stii si tu mersul. de unde?..:-))) ... am vazut la televizor :)) ha ha ha
Iti dau dreptate: ha ha ha..:-))))Eu rãspund intotdeauna. Daca nu azi, atunci mâine cu siguranta.
#90756 (raspuns la: #90691) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...