-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

3,14


de Sebesthai la: 21/11/2005 00:05:00
modificat la: 23/11/2005 20:52:09
taguri: Proza_scurta 
voteaza:
- Te iubesc!
- De ce?
Am ezitat. Nu mă gîndisem niciodată foarte bine, cel puţin nu alcătuisem un silogism din care să reiasă, indubitabil, declaraţia scurtă şi cuprinzătoare pe care tocmai o făcusem. Avusesem nevoie de doi ani pentru a o articula, doi ani de “front amoros” în care blitzkriegul – format mai degrabă din cadouri neaşteptate şi invitaţii de o spontaneitate înfricoşătoare (în fond, cine merge la Vama Veche de 14 februarie?) – se îmbinase armonios cu războiul de tranşee, minat pretutindeni de incertitudini, eschive şi manevre emoţionale care de care mai furtive.
- Pentru că eşti tot ce-mi doresc? am încercat.
- Nu.
Instrumentalizam in chip stupid, mă comportam de parcă ea ar fi fost o jucărie multaşteptată, promisă din primăvară dar pe care n-o ai în mîini decît la Crăciun. Mă purtam orbeşte, sunam în toiul nopţii ştiind că voi da peste răspunsul scurt şi deranjat.
- Da?!
- Ce citeşti?
N-am putut înţelege niciodată de ce găsea cei 100 de watti mai atractivi decît lumina naturală. Ziua, la facultate, cearcănele ei trădau calitatea scriiturii. Mici – vreo revistă culturală centrală, digerată cam într-un ceas, medii – bibliografie de seminar. O cochetărie atît de străină îi impunea ochelari negri, de vedetă incognito, ori de cîte ori pierdea nopţile frisonînd la Nabokov, meditînd împreună cu Heidegger ori călărind cu elfii lui Tolkien. Nu suporta machiajul.
Avea ororare de artificial, de plastic, de silicon. Spunea că nu înţelege (şi sînt convins că spunea adevărul– era incapabilă de a înţelege) cum anumiţi bărbaţi se lasă mituiţi, real ori virtual, de acele păpuşi artificiale, care mimau totul, de la eleganţă la orgasm. I se părea umilitor ca o femeie să-şi devoaleze trupul în faţa unor anonimi, fapt ce îi sporea misandrinismul. Mîrîia constant împotriva studentelor de la Drept care se dădeau pe o masă la cantină şi împotriva celor de la Litere care îi aveau în panteon pe Coelho, Dinu Săraru şi Dan Brown. Era, fără doar şi poate, o idealistă. O idealistă care ştia să treacă pragul Ateneului şi al „Club A”-ului cu aceeaşi nonşalanţa, încît putea să spună, în ambele locaţii, cel mai porcos banc cu aerul că tocmai a spus „bună ziua”. Suferea de un fel de bună-dispoziţie autistă, găsea scuze tuturor relelor omeneşti, imediat după ce le înfiera inchizitorial. Asculta enorm, vorbea doar atît cît să-l ajute pe celălalt să-şi toarcă povestea vieţii în faţa ei. Ne uitam uneori la „Din dragoste” împreună, leşinam de rîs la inepţiile umide ale participanţilor şi savuram pe îndelete sadismul sublimat al moderatorului.
Avea idei riguroase despre lume: un singur Dumnezeu, bun şi milostiv, dotat cu un ciudat simţ al umorului, dar refuza fără drept de apel posibilitatea democratică, politic-corectă a Purgatoriului. Un vag aer matern îi sfida vîrsta şi experienţele, dar îi salva prin candoare micile răutăţi.
Programul nostru zilnic nu era prea spectaculos: dimineaţa, o tăcere domestică asezona biscuiţii la ceai, la prînz vreun şnitzel rătăcit îşi găsea parteneri de vals în nişte cartofi curăţaţi în seara dinainte. Şcoala şi cele 2 ore de drum cu metroul ne ocupau cam tot timpul rămas. Doar noaptea rămînea loc pentru creşterea noastră, comunicarea devenea febrilă şi neatentă, nărăvaşă ca un ocean cu maree imprevizibilă, spumegînd la graniţa dintre ceartă şi cataclism. Argumentele erau puerile, variind de la un „nu-mi place de el/ea” îmbufnat şi pînă la un „c-aşa spun eu” categoric. Rarele acorduri apăreau doar în situaţii limită, cînd atmosfera se tensiona ca un arc iar celălalt devenea atît de mult întruchiparea ta încît era imposibil să nu cedezi. Auto-şah-mat. Nu o dată ne-am oprit consternaţi în miezul unei altercaţii, stane de piatră în mijlocul camerei, cu senzaţia ameţitoare că ne uităm în oglindă.
- You’re me-me, articulam sugrumat.
- My you-you... Şi se lăsa îmbrăţişată.
Vara vîna fluturi cu dexteritatea cu care un informatician deschide calculatorul. Nu-i aşeza în insectare ci, mai clementă, îi punea la presat. Apoi, după cîteva luni, cand micile lepidoptere deveneau aproape transparente, le forţa la un pariu cu gravitaţia. Ex-fluturii pierdeau întotdeauna. Era un remake neaoş după episodul cu punga din „American Beauty”, o lipsă crasă de originalitate, o dovadă incontestabilă că nonconformismul devenise de mult trendy. Lupta cu ieşirea din normă era demult pierdută - i-o spusesem de atîtea ori - şi, într-un anumit sens, noţiunea de personalitate şchiopăta zdravăn. Dacă suntem doar suma întîlnirilor noastre esenţiale şi nimic mai mult, încăpăţînarea croşetării unei identităţi exceptionale – tendinţă suspect de populară printre colegii noştri – cade în derizoriu. Era genul de discuţie care rămînea întotdeauna neterminată, gîndurile nu erau duse pînă la capăt, iar la final amîndoi ieşeam şifonaţi şi ofiliţi, ca după o zbuciumare vinovată într-un atelier pustiu.
Astă iarnă a ieşit buimăcită în faţa facultăţii, aşteptîndu-mă cu o expresie ce alerga de la surpriză la şovăială. S-a foit de cîteva ori in loc, formînd un crater în nămeţii care se încăpăţînau să-i strice jocul.
Ajuns lîngă ea, mi-a surîs ludic:
- Am pierdut drumul..
- Te iubesc!
- De ce?
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (6):


E o... - de Maria Palaria la: 24/11/2005 10:22:51
E ok. E actual, dar nu e Tu. E ce ti-ai dori poate sa fie, sau e ceva ce ai zari in ochii celui din fatza ta din tren.
E plan, cu o mica tendinta spre tridimensional, asta doar daca ai tanjit vreodata la asa ceva.
Astept si altele....
#90118 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
E frumos. - de thebrightside la: 24/11/2005 20:29:41

Zambeste, promit ca n'o sa te doara.
#90279 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
te iubesc - de mikhaela la: 24/11/2005 20:31:49
nici macar nu e o intrebare. e un raspuns pe care ni-l dam noi atunci cand nu ne intelegem reactiile fata de o persoana...de ce ....asa, cand ar trebui altfel...e o lupta din care iesim spunand...TE IUBESC....in tine imi gasesc echilibrul...recunosc asta....
#90329 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cam schioapata... - de anisia la: 30/11/2005 14:33:29
- şi cele 2 ore de drum cu metroul ...??? dus-intors sau doar un drum? 2 ore cu metroul inseamna ceva km :)) stateati la periferie?
- Vara vîna fluturi cu dexteritatea cu care un informatician deschide calculatorul- stiu ca este "trendy" sa folosesti cuvinte cat mai rar uzitate de restul lumii... dar incearca atunci cand le alaturi unul altuia sa o faci cu masura. sunt cateva fraze aici pe care le-ai ingreunat atat de tare ca si-au pierdut din eleganta. au devenit doar greoaie.
___________________________________________________
daca n-ai sa mai fii tu, am sa fiu si eu un om obisnuit...
#91723 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Chiar.... - de Andre29 la: 10/12/2005 10:40:12
De ce TE IUBESC?.... oare avem nevoie de explicatie, de a spune te iubesc... nu putem doar sa simtim si sa stim ca simtim asta?!


_________
"Nu-i de ajuns sa faci bine, mai trebuie sa-l faci si bine." (Diderot)
#94225 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
"numa' daca zboara fluturii sunt fluturi" - de maan la: 10/12/2005 14:05:24
Vara vîna fluturi cu dexteritatea cu care un informatician deschide calculatorul. Nu-i aşeza în insectare ci, mai clementă, îi punea la presat. Apoi, după cîteva luni, cand micile lepidoptere deveneau aproape transparente, le forţa la un pariu cu gravitaţia. Ex-fluturii pierdeau întotdeauna. Era un remake neaoş după episodul cu punga din „American Beauty”, o lipsă crasă de originalitate, o dovadă incontestabilă că nonconformismul devenise de mult trendy.

nu lipsa crasa de originalitate, ci un cinism frate cu neputinta de-a zbura vreodata.

"nu strica dumenzeu doua case" zicea bunica, vorbind de compatibilitate.
#94274 (raspuns la: #91723) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: