-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Doar femeile sângerează


de Nonverba la: 21/11/2005 00:26:00
modificat la: 23/11/2005 20:53:40
taguri: Proza_scurta 
voteaza:
Moto:
“Ca nisipul femeile sunt/ Le ia pe sus orice boare de vânt
Şi-napoi nu mai vin nicicând/ Ca nisipul femeile sunt”
Alexandru Andrieş, Ca nisipulAm să vă vorbesc despre femeile din viaţa mea. Trecute sau prezente. Tratate drept curve sau menajere. Curve sau menajere. Iubite sau mame. Geniale sau candide. Nu e un demers misogin, cum nu e nici unul de adulare a femininului. Subiectul e un ciorchine greoi care abia aşteaptă să fie cules, iată justificarea alegerii. Apoi, cred cu tărie că o opinie la adresa unei femei -fie negativă, fie mai puţin- poate să se smulgă în urma unei analize obiective, salvate de extreme. E înfricoşătoare tendinţa zilei. În ce priveşte grăirea lucrurilor negative, conceptul de femeie s-a apropiat tot mai mult de ideea de evreu. Cu privire la cele două subiecte, trebuie să fii teribil de precaut, mai puţin în cazul în care pur şi simplu te doare-n cot de prejudecăţi şi gândiri scunde. Stai cu spaima-n sân, orice vorbă cu încărcare vag negativă te poate arunca imediat în bolgia misoginistă, primeşti eticheta de porc frustrat, umplut de amărăciune. Sau, respectiv, primeşti în frunte piatra antisemită. Alăturarea poate părea rizibilă, gaura de importanţă dintre misoginism şi antisemitism fiind uriaşă. Asemănarea prin frenezia de prejudecăţi stârnite e însă clară. Dar destulă pălăvrăgeală.
Spuneam că am să vă vorbesc despre femeile din viaţa mea.

*

Vorbind despre femei, inevitabil ajungi să vorbeşti despre bărbaţi. Bărbaţi adoraţi sau blestemaţi. Vânaţi sau folosiţi. Disecaţi sau abandonaţi. Mama e una din acele femei care au stat, mai mult decât era indicat pentru sănătatea lor, lângă indivizi alcoolici, violenţi, adulterini. A supravieţuit frumos celor vreo zece ani de bric-a-brac sadic. Cu toate că după divorţ îmi tot spunea că sunt liber să-l vizitez, simţeam mereu o poticnire când să fac asta. Poate pentru că miroseam opunerea ei înfundată. Cumva firesc şi cu totul justificat, a ajuns să-l urască. Nici chiar azi, după mulţi ani de la rupere, nu a reuşit să se scuture de acreală şi, de fiecare dată când vine vorba de el, se aruncă în tirade de blesteme. Mi-e milă de ea. Într-un fel, n-a scăpat nici acum de sub dictatura lui. Îmi amintesc cum o vedeam umblând zile la rând cu un pansament pe-un ochi învineţit sau purtând în plină vară bluze cu mânecă lungă pentru a nu i se zări vânătăile de pe braţe. Starea de teroare alături de care am crescut trebuie să mă fi atins cumva. Ţin minte cum visam că o înjunghie, de cele mai multe ori cu furculiţa în spate, şi cum a doua zi, sfios, îi spuneam că am visat-o urât. Atât. Niciodată nu-i povesteam mai mult de teamă că s-ar putea adeveri, într-atât de probabil mi se părea totul. Totuşi, deşi de fiecare dată când mă gândeam că mama ar putea păţi ceva rău mi se strângea ceva în piept, ca o gură de pungă, el avea întâietate. Fusese ales eroul meu fiindcă era puternic, rareori în preajmă. Mama îmi părea prevăzătoare, monotonă, dar mai ales era mereu lângă mine. Îmi îngăduiam s-o neglijez. La vremea aia, Oedip zăcea ameţit prin vreo cârciumă.

Mama mamei şi-a dus toată viaţa la ţară, femeie înăsprită de munci, trecută printr-o căsnicie în care s-a aruncat cu capul înainte pe la paişpe ani. Toată copilăria mea nu am crezut că are sentimente mai complicate decât ataşamentul potolit faţă de soţ, gospodărie, nepoţi, nu am gândit că se împiedică de lucruri prea diferite de cele simple, care ţineau de vreme, de preţul unui kil de tărâţe sau de zvonurile din sat. Îmi amintesc cum, la o mărturisire la care, prin cine ştie ce joc de împrejurări, am fost prezent, i-a recunoscut lui Dumnezeu greşeala timpului în care a trăit cu un alt bărbat fără cununie. Îmi place să cred că a avut parte de o iubire feroce, departe de liniaritatea animalică pe care o vedeam în viaţa ei. Mai târziu, avea să-mi arate cât de nemilos o judecasem. Atunci când s-a sinucis. Acum am înţeles că o frică nesănătoasă de soţ şi sentimentul că e singură au suit-o într-o noapte în cârca unei asemenea hotărâri. La acea vreme m-a dezamăgit. Ea nu avea dreptul să ia măsuri aşa drastice, dar mai ales nu avea dreptul să simtă aşa zguduiri. Ea era doar bunica. Nicicum vreo tanti shakespeariană care, sub o durere insuportabilă, bea otravă. Ţin minte că avea cei mai limpezi ochi verzi.

Mama mamei mamei mi-a rămas neştiută. Prefer să gândesc că nici n-a existat, că totul a început cu ce-am cunoscut eu direct şi o să se încheie cu mine. Modestia îmi e blestem.

*

Pe Hana o ştiam de pe la şaişpe ani. Luni de-a rândul a fost persoana cu care vorbeam tot ce mă izbea prin minte. De la început, mai întâi în joacă, apoi tot mai asumat, ridicasem între noi un cod al respectului, o adresare la persoana a doua plural, iar asta dădea o aură vag-interbelică discuţiilor, ca şi cum ne opuneam prin eleganţă unei societăţi aflate într-un desfrâu de toate culorile. Normal, asta ne procopsise de la început cu zeflemeaua colegilor care ne credeau nebuni, pe noi însă ne lăsau reci omuleţii ăia cu opinii mărunte. Eram revoltaţi, ne scoteau din sărite clişeele şi regulile, foloseam neologisme, unele hilare, ca „irefutabil”, „macrantrop”, altele imposibile, „apoftegmă”, „consubstanţialitate”, mergeam la teatru şi prin parcuri, ne trezeam pe la trei noaptea cu elanul vreunui gând care nu accepta amânarea, analizam la sânge vecinii de generaţie, totul cu voluptatea de a fi diferiţi, rebeli, revoluţionari.
Nu era frumoasă şi-mi plăcea să-i spun asta ca o probă a sincerităţii devenită limbaj pentru noi. Mă înjura în glumă, ştiam că o deranjează, ştia că oricum o plac. Avea în mişcări o stângăcie care iniţial mă incomodase până la punctul în care deveneam şi eu aşa. În timp însă i-am acceptat-o ca pe o trăsătură iremediabilă, alături de încreţirea buzelor sau unghiile roase. Nu m-am gândit nici un moment la noi ca la o pereche de amorezi. Tot ce ţinea de giugiuleli şi vorbe dulci ni se părea caraghios. Până într-o zi în care a trebit să plece la Zurich. O aruncătura de băţ, desigur, însă pentru noi era devastator. Nu concepeam să fim uniţi deasupra unei distanţe aşa mari. Apocaliptici, cu o boare de exigenţă romantică, am hotărât să ne rupem unul de altul şi să ne revedem abia la publicarea primei cărţi a unuia din noi. Ea avea să folosească drept prim cuvânt „asaltul”, iar eu „pepinierei” ca încheiere. Un cifru prin care aveam să ne recunoaştem fără loc de nesiguranţă. Foarte eficient. În ultima noapte, răpuşi de dramatismul situaţiei ai cărei eroi nevrednici eram, ne-am încâlcit în atingeri deloc respectuoase. Ne-am unit virginităţile în ceva ce din afară trebuie să fi părut amatoresc şi ridicol. Nu însă pentru noi. Cred că mă vor bântui pentru totdeauna senzaţia de moale creată de puful de deasupra buzei ei şi amintirea locului pe care mi l-a dezvelit tremurând. Nu ştiu cum am aflat puterea să nu încalc pactul depărtării. Cert e că, stupid, am reuşit.

Ăsta a fost primul meu joc de dragoste. Cele care i-au urmat aveau să fie tot mai puţin dureroase, tot mai antrenante, iar eu tot mai îndemânatic. Îmi amintesc de Iulia şi de Cişmigiu, de banca rece sub mine şi teama de a fi descoperiţi. Disconfortul şi senzaţia că ne cotrobăim cu mâini agile de hoţi au fost cârpite de măreţia dată de teribilismul situaţiei. De Amalia, profa de română cu care mă pregăteam pentru olimpiadă şi învăţam fonetica atingerii pe sub masă. Apoi de Roxana şi microbul care te făcea s-o cauţi prin halatul ei de asistentă. De Eliza şi plasarea în imaginea bătătorită „mare, noapte, goliciune”, undeva la poalele falezei, astupându-ne gurile la auzul vreunui foşnet. Apoi imaginile se tulbură tot mai mult, se repetă, se frâng şi se reiau uşor modificate, mai ţopăie o vreme şi apoi se împiedică, rămânând nemişcate. Fiecare a însemnat ceva pentru mine. Nu cred să o fi folosit sau desconsiderat pe nici una din ele. La fiecare am admirat şi preţuit câte ceva, un zâmbet, felul de a păşi sau culoarea ochilor dimineaţa, imediat după trezire. De fiecare dată parcurgeam o perioadă de nebunie curată, de forfotire în stomac. Cu tărie pot spune că am iubit-o bezmetic pe fiecare în parte. Însă toată vijelia dura puţin, după un timp doreau mai mult, dovezi tot mai clare ale iubirii mele, cu patalama cu tot dacă s-ar fi putut (şi trebuia să se poată!). Imediat mă simţeam în cămaşă de forţă, făceam urticarie de la fiecare zi care trecea. Trebuia să plec. Şi plecam, încărcat de reproşuri şi lacrimi care nu erau niciodată ale mele, de acuze fioroase şi urări de bine. Încercările de a le face să vadă situaţia din locul meu eşuau, aşa că mă depărtam în rolul de idiot lipsit de sentimente, dobitoc interesat, poponar demn de milă. Erau frumoase femeile mele.

*

Barcelona o alesesem din întâmplare. Mi se tăiase pofta de Italia sau Grecia, trebuia să schimb decorul ca să mă revigorez. În perioada aia aveam dureri scurte de ficat, migrene şi o nostalgie după ceva neştiut. Am încercat să renunţ la ţigări, am eşuat. Mi-am pus în gând să urmez un orar sănătos de somn, după o vreme am revenit la haosul nopţilor albe şi al zilelor vineţii (de multe ori, aerul avea exact culoarea asta). La slujbă mă vedeam devenind tot mai transparent, tot mai depărtat de hârţogăria îndesată pe gât, tot mai sictirit de glumele de birou. Mi se blegise sufletul. Tânjeam după ceva ce credeam că voi găsi altundeva, de data asta la Barcelona.

Nu mi-am rezervat cameră la hotel, aveam să merg pe mâna improvizaţiei şi să caut ceva o dată ajuns. Aşa am făcut, numai că a găsi adăpost într-un oraş necunoscut nu-i aşa uşor cum credeam. Într-un târziu (la propriu! seara mă prinsese din urmă), am dat peste o pensiune la care mi-aş fi tras caii chiar dacă nu ar fi avut grajd sau nutreţ. Mai pe româneşte şi contemporaniceşte, am hotărât să rămân din momentul în care am aflat că au locuri libere. Aşezat pe o canapea în aşteptarea hârtiilor care trebuiau completate, începusem să visez la apa fierbinte şi moliciunea unei saltele când, în febra potolită de semi-reverie, am prins mişcarea din preajmă. „Un alt turist întârziat”, am bombănit în sinea mea, când mă trăsneşte o voce ca o amintire de departe. „Bună, mami. Tot pe drum, abia am găsit o pensiune. Da’ nu mai au camere de o persoană, iau una pentru două, ce să fac?...” Ce şanse erau să întâlnesc aici un alt român, în acelaşi oraş, aceeaşi pensiune şi oră, aceeaşi durere a camerei cu două paturi? Nu contează cât de mici, se vedea treaba că fusesem unul din numerele ălea puţine care contrazic o axiomă. Tot un zâmbet şi-un entuziasm, sar ca împuns cu arcul.
-Tristă soarta turistului, aşa-i?
Îi remarc tresărirea.
-Oh... ce surpriză! Da... aşa-mi trebuie. Sunteţi cazat aici?
-Cât de curând, sper. Rămâi şi tu?
-Nu prea am de ales.
-Da, ştiu... Şi... cu ce gând aici?
-Oh, nu-ntrebaţi! Trebuia să mă întâlnesc cu cineva care n-a mai venit, eu rezervare la hotel n-am făcut. Şi-acum alerg de nebună după o cameră.
-Cunosc... Şi... cât te gândeşti să stai?
-Curând o să trebuiască să mă-ntorc acasă... dar nu vreau să mă gândesc deja la asta.
-Bravo! Trebuie deci să te bucuri cât poţi de zilele ăstea.
-Exact. Mi-am pus în gând să umblu cât mai mult, nu vreau să scap vreun muzeu sau vreo coridă.
-De-acord. Poate mergem vreodată împreună, am un spirit de orientare de toată ruşinea.
-Şi eu, însă nu-i problemă, dacă nu te rătăceşti singur e mai suportabil.
-Minunat! Ştii, eu încă mă mir de coincidenţa asta care ne-a adus pe amândoi aici.
-De acord! Când mă gândesc că eu trebuia să fiu acum undeva în cartierul Juarez...
-Iar eu undeva în Torino... Oricum, sper că ştii că nu există coincidenţe... este evident că am lucrat cu amicul tău ca să te aduc aici.
-Oh, bănuiam! Îl urechesc eu pe Mircea când îl văd.
-Mircea, bun băiat!
-Îl cheamă Răzvan.
-Mhah! Oricum, ideea e că noi trebuia să ne întâlnim în seara asta. Ştii tu, destin, karma, tra la la.
-Destinul ăsta... De ce-o fi vrut el oare să ne-ntâlnim?
-Uhm, în afara faptului că fiecare are nevoie de partener pentru vizitat? Păi, ştiu eu... ca să stăm amândoi în aceeaşi cameră, poate.
-Credeţi? Tot chinul ăsta doar pentru atâta?
-Vai, dar momentul ăsta o să ne schimbe tot restul vieţii. E crucial.
-Mă ia deja cu fiori.
-Serios acum, ce zici? Luăm o cameră amândoi? Am trage unul de altul ca să ne trezim să mergem în oraş, ne-am citi cărţile cumpărate, am avea pe cine să înjurăm în româneşte.
-Sună fascinant... Dar mai întâi am câteva lucruri să vă dezvălui. Nu m-am epilat, aşa c-am picioare ca de bărbat. Sunt la menstruaţie. Noaptea sfori, iar dimineaţa înjur tot ce-mi iese-n cale. Mm... cam atât. Haideţi, mergem?
-Uhm...
-Ah, şi-ncă ceva. Fac alergie la multe lucruri, la praf, la fumul de ţigară... dar mai ales la străini neobrăzaţi. Serios, chiar credeaţi c-o să meargă?

Nu am mai insistat.

A doua zi m-am postat în faţa uşii ei. Imediat ce-a păşit afară, am început să-i înşir cum că un străin ar sta aşa la uşa unei doamne doar dacă ar fi profund neobrăzat, dar că eu credeam să fi trecut de stadiul de necunoscut, să-mi fi câştigat dreptul ăsta prin seara de dinainte. Mi-am cerut scuze pentru bădărănia de care probabil dădusem dovadă, încercând s-o fac să vadă că am fost înţeles greşit. Sinceritatea pe care e posibil s-o fi mirosit în spusele mele, dar cel mai sigur turuiala mea debilă, au făcut-o să zâmbească şi să-mi paseze un „vă iert” înainte de a se îndrepta înspre ieşire. Am întrebat-o strigând dacă n-are nevoie de ghid şi imediat am adăugat „De fapt eu am nevoie de unul”. Cu o privire care îmi rămânea încă nedescifrată, mi-a aruncat atunci un „de ce nu?” ludic. „De ce nu? Fiindcă ai picioare de bărbat, fiindcă sforăi, iar dimineaţa...”. Cu amintirea serii trecute râcâind încă în timpane, am pornit alături de ea.

O chema Ilinca, studia medicina şi făcea nu ştiu ce rezidenţiat la Lyon. Asemeni mie, şi ea alesese Barcelona ca loc de vacanţă. Răzvan, prietenul de care pomenise, era persoana la care stabilise să stea. Însă o dată ajunsă nu reuşi să-i dea de urmă, aşa că porni singură în căutarea unui loc de cazare. Pe măsură ce ne depărtam de seara cu ghinion, se deschidea tot mai mult. Avea o agitaţie în mişcări şi vorbe care mă copleşea agreabil. Nota ironică cu care mă contrase la prima întâlnire o avea tot timpul la îndemână, iar asta dădea cuvintelor gust de sifon. Bretonul adâncit mult în părul brunet mă trimitea cu gândul, printr-un declic ciudat al memoriei, la raţe leşeşti. Avea un aer de şcolăriţă infidel vârstei, o alură de adolescentă prostuţă, însă fără dubiu delicioasă. Zâmbea fiecărei persoane cu care intra în contact, stătea „ca la poză” în dreptul camerelor de luat vederi, încerca să se facă înţeleasă în spaniolă. De câteva ori m-am surprins gândindu-mă la Hana.
Din Barcelona, urma să plece acasă, în Constanţa, unde n-ar mai fi revenit dacă n-ar fi fost cei de care era legată. Îi repugna ce găsea acolo, dezordinea, lipsa de eleganţă şi educaţie, aerul de improvizaţie, sărăcia şi gunoiul mai evidente acolo decât pe unde fusese. Spunea că ar fi vrut să hoinărească de bezmetică prin lume, să i se piardă urma.

La sfârşitul turului de muzee, gelaterii, vânzoleală, fotografii, Josefine şi Gonzali, mă câştigase. Tot timpul mi se adresase cu „dvs” ca pentru a-şi marca teritoriul. „Până aici, compadre!”. Iar eu nu insistam. La pensiune, ne-am despărţit camaradereşte, strângându-ne mâna, mulţumindu-ne pentru timpul suportabil, confundând în glumă cele două camere. În oglinda băii, nu mi-am recunoscut mutra.
Mi-am purtat ochii aiurea pe tavan mult timp după ce-am stins lumina. Ziua de care încercam să mă scutur îmi părea greu credibilă, ca o poveste în care nu te vezi personaj. Undeva în noapte, când somnul mi se turna în ureche, nişte lovituri în uşă m-au trezit. Nu era cineva din personalul pensiunii, aşa cum iritat am crezut la început. Era Ilinca. Am gândit că, dacă eram într-un film ieftin, ea avea să-mi spună că-i e frică să doarmă singură, şi-ar fi deznodat cordonul halatului şi şi-ar fi încolăcit picioarele în jurul taliei mele, făcând apoi amor nebun până dimineaţa. Dar nu eram într-un film. Purta un tricou larg, imprimat cu nişte litere uriaşe, „Born to fuck”. Am întrebat-o candid: „You too?”, moment în care mi-a replicat cu o grimasă: „Calmaţi-vă, am venit doar să împrumut încărcătorul pentru telefon”. Am invitat-o la un ceai cu biscuiţi. „Nu eşti alergică la ceai, nu?” „Ba da, însă primesc oricând biscuiţi.” „Am uitat ce uşor puteţi fi momite.” „Aşa-i, nu se compară cu un picior sau o bluză decoltată.”
Aşezaţi turceşte pe pat, am început să vorbim despre personalul pensiunii şi ipocrizia scuzabilă de angajat. „Arătaţi foarte bine azi! Ar fi o mare plăcere să vă mai avem pe la noi! O zi bună!” Avea o umbră de oboseală pe figură care-i contura frumos ochii. Am continuat sporovăiala mult în noapte. I-am povestit despre Hana şi revolta din adolescenţă, despre sentimentul de vinovăţie legat de moartea bunicii, despre o mare parte din eul bine ascuns în căptuşeala eului de zi cu zi. Mă durea în cot de ridicol, simţeam că pot într-adevăr să-i vorbesc. Chiar i-am mărturisit că e prima după multă vreme căreia îi povestesc toate lucrurile ălea. După ce mi-a răspuns scurt că-i pare rău, a început să-mi înşire episoade legate de copilăria ei, nu ruptă din poveste cu toate că era la subsoara mării, de Lyonul unor zile devastator de obositoare, de unul din bărbaţii ei -aşa cum mă aşteptam, puţini- individ de care amintea cu voce apăsată. Am adormit umăr lângă umăr. M-am trezit de vreo câteva ori în noapte, surprins de prezenţa necunoscută de lângă mine, apoi uimit de familiaritatea ei. O noapte ca o rupere de ritm de care nu vrei să te salvezi.

Dimineaţa m-a găsit într-un pat străin, cu o lumină străină în ochi şi, peste toate, singur. Era la ea, am gândit. Într-o lentoare voluptuoasă, am urmat ritualul dimineţii cu apă şi cafea. În drum spre camera ei, am zărit o hârtie pe masă. Literele rotunjite se dezveleau ca nişte incisivi proaspăt detartraţi. „H., cel despre care ţi-am vorbit aseară e de fapt Răzvan. Într-un final, am luat legătura cu el şi ne vom continua vacanţa împreună. Un timp plăcut mai departe. Ole! I.”. Am ieşit cu gândul să-mi cumpăr un pachet de ţigări. Ziua care începuse avea nevoie de multă nicotină. Printre arbuştii firavi ai pepinierei.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (69):


ai perfecta dreptate - de Horia D la: 23/11/2005 21:22:21
din cate stiu eu, o data la fiecare 28 de zile!:)))
dar mai sunt si exceptii:))
#90095 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Verb de scriitor adevarat :) - de Honey in the Sunshine la: 23/11/2005 22:55:25
Mi-a placut la nebunie... ai ceea ce se numeste (in capul meu) "simt al limbajului", creezi imagini din senzatii, cuvintele-ti curg frumos.
Acum fug sa te propun la "Premiile Cafeneaua":)
______________________________________________________
"Oricum, e intotdeauna perfect adevarat si contrariul" - Longanesi
#90152 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
sunt zgarcita in seara asta s - de anisia la: 24/11/2005 00:09:14
sunt zgarcita in seara asta si am sa spun doar atat : captivant :)
___________________________________________________
daca n-ai sa mai fii tu, am sa fiu si eu un om obisnuit...
#90196 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
wow - de katasetemorattayo la: 24/11/2005 10:22:51
Omule, sincer spun ca la inceput cand am vazut cat ii de lunga relatarea nu am vrut sa citesc, dar totusi am inceput incetul cu incetul... si cand am ajuns la final vroiam sa nu se mai termine, ai relatat o super "intamplare" ... care a inceput trist dar care s-a terminat cu un ..."va urma" :) plin de optimism... finalul m-a lasat putin cu gura cascata( ..."unde-i restu?!" ) dar in ansamblu mi-a placut la nebunie.Ole! :)
#90201 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Completare - de Nonverba la: 24/11/2005 10:22:51
Horia, desi doar lunar, evenimentul survine in mod fericit. Completarea era ca (si aici sper sa imi spal toate pacatele misogine posibil a fi facute): "Doar femeile sangereaza esential".:)
#90206 (raspuns la: #90095) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
... - de Nonverba la: 24/11/2005 10:22:51
Honey, reiterez. "Oh..."
#90208 (raspuns la: #90152) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Anisia - de Nonverba la: 24/11/2005 10:22:51
Sunt zgarcit in noaptea asta, asa ca spun doar atat: multumesc.:)
#90209 (raspuns la: #90196) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
nonverba - de Intruder la: 24/11/2005 01:52:15
am citit tot ce-ai scris aici, pe cafenea.
mi-a placut foarte mult, sper c-ai sa revii!! :)
ma mir de mine, nu prea citesc textele lungi, poate doar ale lui alex.boldea si-acum cele semnate nonverba...(si nick-ul asta...are ''clasa'').

___________________________________
semper idem...
#90211 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
frumos, lejer..nu foarte sofi - de Ivy la: 24/11/2005 02:02:01
frumos, lejer..nu foarte sofisticat..

chiar astept continuarea..

daca chiar ai sa scrii cartea aia in care ultimul cuvint va fi "pepinierei" sa ne anunti cum se va numi..ca eu am sa o cumpar..
#90212 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
WOW - de Horia D la: 24/11/2005 02:06:35
cine dintre voi a trecut de primele 2 randuri, ca va pup guritza:))
#90214 (raspuns la: #90212) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Si mie mi-a placut tare de to - de pisica11 la: 24/11/2005 02:23:51
Si mie mi-a placut tare de tot.

Sper sa mai am ocazia sa citesc din ce scrii!
#90215 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
surpriza !!! - de munteanu rodica la: 24/11/2005 08:10:17
pentru mine,am reusit sa citesc de doua ori ce-ai scris si chiar sa-mi placa.
#90218 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
horica - de munteanu rodica la: 24/11/2005 08:16:47
cum iti onorezi promisiunile (nu stiudecenupotsabatsemnuldeintrebare)
si saca e sbircita?acumaamputut.


baiatul(Nonverba)scrie limpede si bine.
#90219 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Horia - de irma la: 24/11/2005 10:18:40
"cine dintre voi a trecut de primele 2 randuri, ca va pup guritza:))"

norocul meu ca, inainte sa citesc textul lui Nonverba, am citit postarea ta :)))
#90234 (raspuns la: #90214) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
irma - de oanalaur la: 24/11/2005 10:47:47
pacat. textul merita.
#90239 (raspuns la: #90234) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
oanalaur :) - de irma la: 24/11/2005 11:40:56
voiam sa spun: chiar daca il voi citi ;), n-o sa-mi spun parerea :))

sorry, Nonverba :). parerea mea oricum nu era asa de importanta :)
#90248 (raspuns la: #90239) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Nefiresc - de Nonverba la: 24/11/2005 12:44:24
Multumesc pt parcurgerea acestui text si pt exprimarea opiniilor. Eu inca astept pe cineva care sa mi-l sfasie, altfel o sa continue sa planeze aerul acesta de ireal/nefiresc prin supralicitarea laudelor.
#90260 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Nonverba - de munteanu rodica la: 24/11/2005 18:09:59
nu-ti face probleme se poate rezolva mai usor decit crezi cu critica,
poate reuseste cineva sa-ti citeasca celalat text
#90339 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Rodica - de Nonverba la: 24/11/2005 20:31:49
Ma tem ca celelalte texte, desi citite, nu invita la a fi comentate, neraspunzand corespunzator foamei coelhiene de "telenovelism".
#90355 (raspuns la: #90339) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
"laudele" nu-s chiar nefirest - de Intruder la: 24/11/2005 19:05:02
"laudele" nu-s chiar nefiresti dar te asteptai la altceva, poate...si totusi, uneori, e dulce povara asta...:)

___________________________________
semper idem...
#90357 (raspuns la: #90260) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
mda - de maan la: 24/11/2005 21:56:21
Mi-a placut textu’ dintre primele doua asterixuri, aripa ce falfaia a sange curat si viu, racorindu-ma-n treacat, ca varful unui turture pe sira spinarii.
Incepand de-acolo se dilueaza-n mod ciudat, ca sa se concentreze pe ineditul absurd ce-a ucis dorinta cand n-o luase inca pe toboganul gandului in jos.

Text pur, frazare, verb da’ un gol imens si-o suspecta detasare.
Raman cu dialogul ala, la fel de gol, si-absurd de lung, prost plasat sau tocmai de-aceea.
Si mai raman cu mana la gura, in pozitia-n care bunica mamei mele obisnuia sa-si ascunda gandurile, privind inspre captuseala-n care propabil ar fi trebuit sa intru dar nu si-a permis, prea sangerand prin dedesubturi.

Am uitat ce usor pot fi momita.

Multumesc pt parcurgerea acestui text si pt exprimarea opiniilor. Eu inca astept pe cineva care sa mi-l sfasie, altfel o sa continue sa planeze aerul acesta de ireal/nefiresc prin supralicitarea laudelor.

aproape ca le-ai cersit, cand ai pervertit totul prea repede cedand impulsului de-a plati tribut ‘foamei coelhiene de telenovelism’.
Inca putin si-o sarutai in somn, smulgandu-mi ropot de pasi in spatele unei usi pe care din instinct n-o-nchid, cu speranta.
Domnu’ meu, mata crezi in forta necuvintelor?
#90416 (raspuns la: #90355) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Nonverba - de munteanu rodica la: 25/11/2005 05:07:39
Tu pina la urma chiar ai dreptate, , chiar si acest "text" asa cum il numesti a fost citit.Nimeni nu a comentat nimic (asta implica mai multe cuvinte) s-au facut doar niste aprecieri simple si foarte directe.
#90456 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
si mi-a placut mult.Aseara in - de Yuki la: 25/11/2005 10:20:36
si mi-a placut mult.Aseara in metrou, citiesem textul tau chiar inainte sa plec de la birou, parca eram in alta lume, undeva intr-o camera de hotel la barcelona.
Dar totusi, de ce doar femeile sangereaza ( esenital)?
#90461 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
revin - de munteanu rodica la: 25/11/2005 09:03:59
Nonverba
tu de fapt in momentul in care ai scris ti-ai si ales segmentul de cititori pe care l-ai fi preferat.Dar nu se potriveste si asta inseamna ca te pricepi mai bine sa scrii telenovele(daca cu delicatete ne-ai incadrat acolo) fiind convins ca celelalte scrieri pentru ca nu au fost citite(comentate)nu au fost intelese.
#90463 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
comentariu - de ima la: 25/11/2005 16:15:11
este cel mai bun text pe care l-am citit, pana acum, in "cafenea", desi, recunosc, nu le-am citit pe toate. mai departe de stil, care este in mod evident cel al unei persoane inzestrate pentru scris, ordinea in care sunt relatate ideile si intamplarile asigura o curgere naturala, fireasca a naratiunii si te face sa citesti mai departe cu placere si interes.
"ultimul fum de marlboro" nu mi se pare ca se ridica la acelasi nivel, desi stilul e la fel de bun. aici ideea centrala mi se pare slabuta sau, cel putin, insuficient dezvoltata. e un text relativ confuz si nestructurat desi inceputul (pasajul cu liftul) parea promitator.
oricum, astept cu nerabdare si alte texte si te felicit.
#90480 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
neraspunzand corespunzator fo - de Honey in the Sunshine la: 25/11/2005 14:28:47
neraspunzand corespunzator foamei coelhiene de "telenovelism".

Sper ca e doar o provocare la critica ce se vrea a fi hilara.. Dar nu mi se pare maximul bunului simt sa faci pe modestul aruncand totodata cu noroi in cei care au apreciat ce ai scris.
______________________________________________________
"Oricum, e intotdeauna perfect adevarat si contrariul" - Longanesi
#90521 (raspuns la: #90355) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
pentru maan, legat de Nonverba si textul sau - de Sebesthai la: 25/11/2005 16:16:28
Stimata dshoara,

studiind cu plictisita acribie activitatea dumitale de pe acest forum -
prodigioasa cantitativ (un psiholog ar depista in ea indiciile unei intruvabile vieti sociale), dubitativa calitativ, m-a izbit un fapt: e adevarat ce se spune; "criticul e un autor ratat".

D-ta incropeshti, cand comentezi textul lui Nonverba, o salata in care
se imbina otzios triplul salt elefantin cu agresivitatea de arici a
hip-hoperului care crede ca daca se face ghem, toata lumea il strange
in palma. 1-0 pentru arici.

Din fericire, lucrurile stau diferit shi, dincolo de contorsionismele
tale "poetice" de vocatie suburbana (e vorba de cultura de ghetou, "frate"!) , nimic nu ramane dupa citirea nastrushnicei elucubratii.

Judecand dupa cateva mostre din conferintele pe care, atat de
omniprezent-competenta le-ai tinut celor cu timp shi cu Internet de uzura, dumneata nu ai nici macar capacitatea critica asupra cremei de ghete pe care o folosesti. (pentru eventuale - si plictisitoare, in fond- exemplificari, alt post)

Un ultim amanunt: cand vei avea shi tu o viata , vei da cu nasul fix in
intamplarile care se prezinta, melodramatic shi cabotin, in telenovele
si/sau in sitcomuri. Truism, viata bate filmul. Pana atunci, vizionare
placuta!
#90553 (raspuns la: #90416) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
nonverba & sebesthai :) - de zaraza la: 25/11/2005 16:58:12
nu's de ce imi vine sa va asociez. sa fie stilul asemanator? sa fie intoleranta comuna la critica ce nu se limiteaza la ovatii? mai cercetez.

despre textele voastre: evident talent scriitoricesc, destul de putin continut, si-acela mult prea diluat. sigur, e chestie de gust, dar cum bine spunea un clasic: "nu trebuie sa scrie decat aceia ce au intr-adevar ceva de zis".

zaraza
#90564 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zarazei - de Sebesthai la: 25/11/2005 18:41:17
Zaraza,

regret daca intentiile mele au fost rastalmacite. Point was: maan a avut o atitudine critica ambigua, nefundamentata, si nu in ultimul rand NEINTELIGIBILA. Poate aceasta frusta enumeratie va ajuta la eludarea unor viitoare malantendu-uri.

Cat despre asociativitatea multimii Sebesthai+Nonverba+whoever, ea se explica prin stilul deja devenit trendy al tineretului "with an atitude", insiropat de lirica nonconformista si de romanele aidoma (vezi seria tanara de la Polirom si nu numai). Cat de epigoni suntem, asta se va vedea mai tarziu.

Si inca ceva: ironia ta e cam subtire, "diluata" ai zice tu. Vezi Monty Python pentru umor de calitate. Buna seara.
#90573 (raspuns la: #90564) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Sebesthai... - de Intruder la: 25/11/2005 19:00:22
si ce propui concret???...sa nu-si mai dea nimeni cu parerea!?...ciudat mod de-a gandi si cat se poate de democratic!
prea multe cuvinte ''academice'' pentru niste diletanti ca noi, frate!

ia-o incet ca suntem sensibili p-aici si cadem pe spate la elucubratiile lu' matale...noi nu suntem telectuali, noi dam cu sapa si caram saci cu spinarea!!!
truism, gura bate curu'...nah!...m-a scapat!

___________________________________
semper idem...
#90629 (raspuns la: #90553) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
sebesthai - de zaraza la: 25/11/2005 19:00:32
buna seara!

o fi cum zici, referitor la stilul "trendy". desi in literatura, a fi trendy nu mi se pare deloc o calitate.

e important sa fii in stare sa-ti asumi criticile, bune sau rele. datu' in cap la critici nu-ti va imbunatati textul.

mesajul meu nu se dorea deloc umoristic. ca veni insa vorba, monthy pyton nu mi se pare umor de cine stie ce buna calitate :).

salutari

zaraza

#90630 (raspuns la: #90573) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
pt sebesh...nelegat de textu' meu legat de nonverba - de maan la: 25/11/2005 22:14:42
"studiind cu plictisita acribie activitatea dumitale de pe acest forum - prodigioasa cantitativ (un psiholog ar depista in ea indiciile unei intruvabile vieti sociale), dubitativa calitativ ..."

regret sa aflu ca te pierzi in mod constient studiind activitati 'prodigioase cantitativ' (cat timp ti-oi fi pierdut asa, te priveste) care-ti fac rau si ma crucesc sa vad ca-ti doresti sa continui ...("pentru eventuale (...) exemplificari, alt post") ...
un psiholog debutant ar descoperi cu siguranta aici niste indicii pe care numai daca as fi nesimtita mi-as permite sa le sugerez.

"dumneata nu ai nici macar capacitatea critica asupra cremei de ghete pe care o folosesti."

"cand vei avea shi tu o viata ..."

astea-s doar doua citate din care-am inteles de ce nu te-am remarcat (ca 'studiul' presupune ceva interes) pe acest forum.
multumesc ca m-ai citit, ca ti-ai facut o opinie, ca te-ai chinuit s-o expui, dar citeste si matale ce-ti face bine, ca-i pacat de la dumnezeu sa te autoflagelezi in halul asta.
sunt convinsa ca exista oameni care te vor remarca si aprecia la justa dumitale valoare si ca-ti vor raspunde folosind acelasi tip de abordare.
eu n-am s-o fac.
desi-s capabila sa-ti raspund pe masura, ce distractie mai e si aia?

ps. viata mea sociala-i restransa, ghicit-ai, dar decat s-o populez cu magari, mai bine-mi mai cumpar un retriever.


"maan a avut o atitudine critica ambigua, nefundamentata, si nu in ultimul rand NEINTELIGIBILA. Poate aceasta frusta enumeratie va ajuta la eludarea unor viitoare malantendu-uri."

daca recunosti ca mesajul meu iti este NEINTELIGIBIL (adica nu l-ai inteles!), nu ti-e frica de ... malentendu-uri?
nu de-alta, dar nici macar nu-ti era adresat.
#90675 (raspuns la: #90553) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Intruder - de Sebesthai la: 26/11/2005 11:44:34
bref: Intruder, nu ti s-a adresat nimeni in disputa asta. Nici mie, de altfel, dar critica shubreda a maan-ei a fost un detonator destul de eficient al send-ului trecut. Propun ca atunci cand cineva despica firul in patru, sa aiba "uneltele" potrivite.
In alta ordine de idei: daca nu intelegi un cuvant, un dictionar poate fi o investitie buna. Si, regret sa te dezamagesc, nu intereseaza pe nimeni activitatile tale orale.
#90679 (raspuns la: #90629) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
si totusi... - de maan la: 25/11/2005 22:57:38
Mi-a placut textu’ dintre primele doua asterixuri ...
adica mi-a placut mult textul incepand cu "Vorbind despre femei" ...pana la "...blestem".

...aripa ce falfaia a sange curat si viu...
adica am simtit emotia confesiunii si durerea celui care scrie, tot atat de reala si vie, ca sangele insusi.

...ca varful unui turture pe sira spinarii.
=fiorul care m-a strabatut pana-n talpi.

Incepand de-acolo se dilueaza-n mod ciudat
de parca autorul nu-i constient ca simte de-odata nevoia sa nu mai spuna chiar totul ...
"in mod ciudat", fiindca a zis deja destule...de ce s-ar mai ascunde?
de ce abia acum?

ca sa se concentreze pe ineditul absurd
intalnirea cu I.

ce-a ucis dorinta cand n-o luase inca pe toboganul gandului in jos.
dorinta de iubire, care-a murit in fasa, ucisa de exact ce-a creat-o: neverosimilul, intamplarea.

Text pur, frazare, verb da’ un gol imens
adica emotie doar la nivel stilistic.
in rest - neimplicare ... parc-ar fi vorbit despre cu totul altcineva.

si-o suspecta detasare
suspecta, fiindca banuiam ca emotia e mult mai mare decat ce poate/vrea sa transmita.

Raman cu dialogul ala, la fel de gol, si-absurd de lung, prost plasat sau tocmai de-aceea.
simt dialogul ala ca pe o diversiune.
un fel de parf in ochi, cu scop de-a deturna atentia de la adevarata emotie, adevaratele dezvaluiri, ce ni se pregateau...surpriza ne va fi , in acest fel, totala.
raman cu dialogul intrucat ar putea fi o minciuna sau modul de-a trage aer in piept, pentru ce urma sa ne spuna, nestiind CUM avea s-o faca ...("prise de courage"?)

Si mai raman cu mana la gura, in pozitia-n care bunica mamei mele obisnuia sa-si ascunda gandurile, privind inspre captuseala-n care propabil ar fi trebuit sa intru dar nu si-a permis, prea sangerand prin dedesubturi.
asa ramanea bunica, atunci cand nu stia daca-i bine sa spuna ce gandea.
stiu ca unii poeti isi camufleaza durerile (cu cat mai adanci cu-atat mai vii) si ma temeam nestiind daca mie, ghicindu-le, mi-e permis a le verbaliza, vulgarizandu-le.

mai bine mai 'ascuns' sa-i zic 'am inteles'...(:
si daca se-ntampla sa fi-nteles prea mult nici un poet nu s-ar fi suparat.
si daca s-a-ntamplat sa inteleg exact, atunci i-am zis ca, din perspectiva mea a fost cat pe-aci sa se vanda, vulgarizand el-insusi totul, ca sa priceapa toti.

stiu ca-i posibil sa nu fie ingamfare, ci dorinta de-a trimite si-n altii descumpanirea si golul care-ti ramane dupa ce soarta ti-a scos in cale ceva ...
ceva extrem important intr-un mod pe care inca nu-l stii si-ti tot scapa, ceva in care crezi fara voie si fara de care ramai la fel de iute.
si-atunci?
atunci inghiti un nod (si razi, ca, vezi, e atat de-absurd!) dar nu te poti abtine sa nu-ntrebi: "bine, da' cu mine cum ramane?"

ps. acest mesaj e pentru autorul textului, cu scuze ca i l-am buchisit asa, din teama exclusiva de-a nu ma-ntelege cum au facut-o altii.
teama pe care mi-o va ierta, intrucat, stiu c-ar fi ghicit exact ce-am vrut sa spun inca de mai la vale.
si totusi...
#90680 (raspuns la: #90416) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zarazei, cu sincere pareri de rau - de Sebesthai la: 26/11/2005 11:44:34

Dincolo de faptul ca folosirea termenului englezesc era o ironie, mentionez ca actualitatea care insoteste "noul val" de scriitori e mai usor mestecabila decat gumilasticul majoritatii scriitorilor cu pretentii care, sincer, kinda suck.
Desigur, ai observat, nu despre textul meu era vorba. Si nici despre interdictii gestapoviste asupra criticii. Sa fie doleantele mele pentru o critica de bun-simt idealisme si atat?
Asta pentru ca n-ai nas pentru umor de calitate. Imi pare rau pentru tine.
#90682 (raspuns la: #90630) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
maanei, dupa review-ul actualizat - de Sebesthai la: 26/11/2005 11:44:34

Desi mesajul nu mi se adreseaza (again), mentionez ca forma sa este mult mai aproape de ce ar trebui sa constituie o critica literara intre cafeisti/cafegisti. Multumesc, maan, pentru lamuriri.

P.S: am sesizat sublinierea francofona. My bad.
#90685 (raspuns la: #90680) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Aici totul e bine inspre si mai rau - de Nonverba la: 26/11/2005 11:54:52
Va salut.

De ce agitatia asta, respirati adanc, copii, mancati o ciocolata alba cu alune si/sau stafide, ascultati Cody Chestnutt, fumati (sau nu), cititi-l pe X-ulescu (fie el Coelho, Patapievici sau Anais Nin), incaltati sosete verzi, masati-va tamplele si apoi mergeti de goliti cosul de gunoi la ghena. Pai, se poate?...

Am luat in seama toate mesajele, am ramas cu vreo cateva sublinieri care trebuie facute.

*faptul ca am afirmat cum ca laudele vin drept raspuns la nuanta de telenovela a scriiturii nu s-a dorit sa fie un afront la adresa comentatorilor (desi asa pare). Am subliniat doar o tendinta des intalnita: slaba valoarea unui text trecuta in plan secund de un subiect facil, de unde senzatia de text important (ocazie cu care spun raspicat ca texul cu pricina ar trebui ars pentru a se evita contaminarea cu patetisme si grafomanii; imi asum momentele de orbire frizand prostia; nu e modestie scarboasa, e obiectivitate). E trist ca asemenea texte subtirele umbresc altele mult mai bune. De ce asta? Fiinda acel infam "comercial" primeaza sin literatura. Trist.

*sebesthai&nonverba?! Va rog, sunt om bine asezat in inclinatiile sale, nu am porniri..."hadriene".

*Sebesthai, iti intorc sugestia. Mai multa cumpatare in a-ti acorda timpul implicarii in anumite "dispute" fara noima (incearca, daca tot esti aici, sa aplici visturiul pe text, nu-l indrepta asupra celorlalti, nu ma ajuti nicicum. Desigur, nici nu era asta intentia ta).

'Maan, iti sugerez sa fii la fel de explicita in comentarii ca in ultima secventa. Marturisesc ca n-am inteles mare lucru din observatiile tale de inceput, metaforele m-au impiedicat sa vad intelesul vorbelor tale. Nu-ti fie teama sa fii limpede, infloriturile nu ajuta decat, mai ales, in poezie.

*Zaraza, nu dam in cap nimanui. Acceptam critici albe sau negre, le facem sul si le punem la conservare sub pat. Ca oameni maturi ce suntem, avem curajul sa intelege relativismul din Univers. Chiar daca e deseori scarbos de iritant.


Multumesc.
Sa aveti parte de texte bune!

#90689 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Aici e bine inspre si mai rau - de Nonverba la: 26/11/2005 11:54:52
Va salut.

De ce agitatia asta, respirati adanc, copii, mancati o ciocolata alba cu alune si/sau stafide, ascultati Cody Chestnutt, fumati (sau nu), cititi-l pe X-ulescu (fie el Coelho, Patapievici sau Anais Nin), incaltati sosete verzi, masati-va tamplele si apoi mergeti de goliti cosul de gunoi la ghena. Pai, se poate?...

Am luat in seama toate mesajele, am ramas cu vreo cateva sublinieri care trebuie facute.

*faptul ca am afirmat cum ca laudele vin drept raspuns la nuanta de telenovela a scriiturii nu s-a dorit sa fie un afront la adresa comentatorilor (desi asa pare). Am subliniat doar o tendinta des intalnita: slaba valoarea unui text trecuta in plan secund de un subiect facil, de unde senzatia de text important (ocazie cu care spun raspicat ca texul cu pricina ar trebui ars pentru a se evita contaminarea cu patetisme si grafomanii; imi asum momentele de orbire frizand prostia; nu e modestie scarboasa, e obiectivitate). E trist ca asemenea texte subtirele umbresc altele mult mai bune. De ce asta? Fiindca acel infam "comercial" primeaza si-n literatura. Trist.

*sebesthai&nonverba?! Va rog, sunt om bine asezat in inclinatiile sale, nu am porniri..."hadriene".

*Sebesthai, iti intorc sugestia. Mai multa cumpatare in a-ti acorda timpul implicarii in anumite "dispute" fara noima (incearca, daca tot esti aici, sa aplici bisturiul pe text, nu-l indrepta asupra celorlalti, nu ma ajuti nicicum. Desigur, nici nu era asta intentia ta).

'Maan, iti sugerez sa fii la fel de explicita in comentarii ca in ultima secventa. Marturisesc ca n-am inteles mare lucru din observatiile tale de inceput, metaforele m-au impiedicat sa vad intelesul vorbelor tale. Nu-ti fie teama sa fii limpede, infloriturile nu ajuta decat, mai ales, in poezie.

*Zaraza, nu dam in cap nimanui. Acceptam critici albe sau negre, le facem sul si le punem la conservare sub pat. Ca oameni maturi ce suntem, avem curajul sa intelege relativismul din Univers. Chiar daca e deseori scarbos de iritant.


Multumesc.
Sa aveti parte de texte bune!

#90692 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Aici totul e bine inspre si mai rau - de Nonverba la: 26/11/2005 11:54:52
Va salut.

De ce agitatia asta, respirati adanc, copii, mancati o ciocolata alba cu alune si/sau stafide, ascultati Cody Chestnutt, fumati (sau nu), cititi-l pe X-ulescu (fie el Coelho, Patapievici sau Anais Nin), incaltati sosete verzi, masati-va tamplele si apoi mergeti de goliti cosul de gunoi la ghena. Pai, se poate?...

Am luat in seama toate mesajele, am ramas cu vreo cateva sublinieri care trebuie facute.

*faptul ca am afirmat cum ca laudele vin drept raspuns la nuanta de telenovela a scriiturii nu s-a dorit sa fie un afront la adresa comentatorilor (desi asa pare). Am subliniat doar o tendinta des intalnita: slaba valoarea unui text trecuta in plan secund de un subiect facil, de unde senzatia de text important (ocazie cu care spun raspicat ca texul cu pricina ar trebui ars pentru a se evita contaminarea cu patetisme si grafomanii; imi asum momentele de orbire frizand prostia; nu e modestie scarboasa, e obiectivitate). E trist ca asemenea texte subtirele umbresc altele mult mai bune. De ce asta? Fiindca acel infam "comercial" primeaza si-n literatura. Trist.

*sebesthai&nonverba?! Va rog, sunt om bine asezat in inclinatiile sale, nu am porniri..."hadriene".

*Sebesthai, iti intorc sugestia. Mai multa cumpatare in a-ti acorda timpul implicarii in anumite "dispute" fara noima (incearca, daca tot esti aici, sa aplici bisturiul pe text, nu-l indrepta asupra celorlalti, nu ma ajuti nicicum. Desigur, nici nu era asta intentia ta).

'Maan, iti sugerez sa fii la fel de explicita in comentarii ca in ultima secventa. Marturisesc ca n-am inteles mare lucru din observatiile tale de inceput, metaforele m-au impiedicat sa vad intelesul vorbelor tale. Nu-ti fie teama sa fii limpede, infloriturile nu ajuta decat, mai ales, in poezie.

*Zaraza, nu dam in cap nimanui. Acceptam critici albe sau negre, le facem sul si le punem la conservare sub pat. Ca oameni maturi ce suntem, avem curajul sa intelege relativismul din Univers. Chiar daca e deseori scarbos de iritant.


Multumesc.
Sa aveti parte de texte bune!
#90693 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Sebesthai - de Honey in the Sunshine la: 26/11/2005 14:58:02
ce ar trebui sa constituie o critica literara intre cafeisti/cafegisti.

Daca tot stii tu atat de bine cum ar trebui sa fie "critica" aici, de ce nu faci si un regulament care sa precizeze forma si fondul criticii si care sa fie urmat ad literam... si daca tot esti acolo, ai putea sa infiintezi si o militie a cafenelei, care sa asigure bunul demers al criticii (sa se faca asa cum trebuie sa fie facuta, adica asa cum crezi tu).

Probabil te mira faptul ca nu avem deja o astfel de "legislatie"... dar stii ce avem, in schimb? Un regulament "anti trolli", unde prin cuvantul "troll" se intelege: persoane izbitor de asemanatoare tie, care considera ca aroganta ieftina construita din neologisme si mai ieftine, poate fi mai valoroasa decat bunul simt (pe strada, la tine-n casa sau pe un forum).

In caz ca esti unul din refulatii care vad in forum-urile de pe internet "vestul salbatic" in care isi pot striga in gura mare frustrariile, te pot asigura ca locul tau nu e aici si vom face tot posibilul sa ti-o aratam.

Nu e tarziu sa-ti schimbi atitudinea si sa lasi la o parte nesimtirea inutila ascunsa sub o pojghita tare subtirica de "polemica", iti garantez ca vei avea de castigat.
______________________________________________________
"Oricum, e intotdeauna perfect adevarat si contrariul" - Longanesi
#90757 (raspuns la: #90685) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
sebesthai - de zaraza la: 26/11/2005 15:43:51
Asta pentru ca n-ai nas pentru umor de calitate. Imi pare rau pentru tine.

oh, nu-ti consuma energiile (creatoare) in pareri de rau pentru mine si nasul meu. noi suntem multumiti de noi insine, ceea ce-ti dorim si tie.

zaraza
#90769 (raspuns la: #90682) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
nonverba - de zaraza la: 26/11/2005 15:51:05

n-am inteles la ce te referi cand zici "porniri hadriene". eu vorbeam strict de textele voastre, regret ca nu am fost suficient de clara.

cat despre "iritantul relativism al universului", eu cred ca ar trebui sa te bucure. ar fi mult mai rau daca parerea mea ar fi cea obiectiva.

zaraza
#90771 (raspuns la: #90689) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Honey - de Sebesthai la: 26/11/2005 20:38:22
una dintre "virtutile" inerente mediului virtual este neintelegerea sau malentendu-ul (right, maan?). Prin urmare, o critica adresata maanei a fost catalogata (intr-un regim de urgenta care ridica, la randu-i, probleme de comprehensiune si rabdare) drept o dorinta febrila de reprimare a "cartitorilor". Defel. Ma repet: daca are competenta critica necesara (nu discutam opinia mea personala conform careia nu toata lumea ar trebui sa spuna orice despre oricine, in cazul acesta maan vs Nonverba), sa critice. Si daca o face, s-o faca asa cum a demonstrat ca poate: limpede, argumentat, inteligibil si pentru "telectualii" care nu tresar cand tzurtzurele metaforii le gadila spinarea.

Acum..Honey, in paradisul asta virtual nimic nu-mi alimenteaza mirarea. Nici regulamentele, nici abolirea lor. Aici administratorii tasteaza demiurgic si nu vad cum ar putea "militziile" mele sa-i ajute, atunci cand poseda ei insisi un dram de discernamant. Intrebarea este: do they?!

Ma tem ca nu te urmaresc: care ar fi frustrarile pe care le-ai detectat in militantismul meu pentru critica echilibrata? Sau care sunt neologismele "de lux", daca ale mele iti inspira o dizgratioasa pauperitate?

Un ultim amanunt: "nesimtirea mea inutila" nu s-a cristalizat, pana acum, in forme destul de transparente de discurs de bodega, asa cum am intalnit in reply-ul dlui Intruder, acum caracterizat de o salutara mutzenie.

Cele bune.
#90806 (raspuns la: #90757) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
sebeshtai (#90685) - de maan la: 26/11/2005 20:20:37
daca ai fi incercat o abordare ‘neutra’ de genul “ce dracu-ai scris acolo, mai femeie?’ atunci as fi fost incantata sa-ti raspund, iar dumneata ai fi fost indreptatit sa-mi multumesti.
cu toate acestea, treci cu vederea mesajul pe care ti l-am adresat si-mi esti recunoscator pentru altul, care nu te-a vizat nici o clipa.

n-am nevoie de multumirile/ aprecierile dumitale, asa cum nici de mitocaniile pe care mi le-ai aruncat in cap n-am avut.

se pare ca n-ai inteles si-i datoria mea sa clarific: nu inteleg de ce-i multumesti unui om pe care ABIA l-ai improscat cu noroi, atunci cand acesta nu ti-a adresat nici macar o vorba cu tenta insulatoare…care, de fapt, nu ti-a adresat nici un cuvant de cand se stie.

daca atitudinea aceasta-i un fel de ‘hai sa facem pace’, sunt convinsa ca nu te merit.
#90849 (raspuns la: #90685) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Sebesthai - de Honey in the Sunshine la: 26/11/2005 21:47:40
Deja te simt nitel mai calm si mai diplomat si nu-ti sade rau deloc (in alte cuvinte, "asa te vreau!").

Revenind la subiect: eu te-am atentionat ca n-ai nici dreptul, nici competenta, nici motivul sa te legi de stilistica lui maan (altul decat pofta de polemica de doi bani, bineinteles) si ca nu asa stau lucrurile aici. Cafeneaua are un anumit renume, datorat lucrurilor interesante despre care s-a vorbit aici si mai ales modului in care s-au purtat aceste discutii.

Noteaza-ti in carnetel: respect fata de parerile altora si forma in care aleg sa le expuna, discutii civilizate, ioc atacuri la persoana si agresivitate nejustificata. Sunt sigura ca toate astea iti vor veni foarte firesti.
______________________________________________________
"Oricum, e intotdeauna perfect adevarat si contrariul" - Longanesi
#90863 (raspuns la: #90806) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
... - de maan la: 26/11/2005 23:39:52
Honey, da-mi voie sa te-ajut, convinsa ca nu intentionai deja sa treci strada…)))
Am retinut eu niste expresii faine si, cum intentionez sa le folosesc, le repet de doua zile, ca sa vad cum suna…
Cand nu ma va macina plictisita acribie si voi dori sa spun ‘activitate de o calitate indoielnica’ voi zice indubitabil dubitativa calitativ …imbinand otios (nu ‘satios’) cuvintele, ca sa nu cada greu salata, intrucat cei incapabili de contorsionisme poetice ar putea chica de ameteala, zapaciti de nastrujnicele elucubratii si de omniprezenta (ubicuitatea! 1-0!) acestora, ori de acrimonia (2-0!) tonului.
Cabotina da’ nu melodramatica, voi alege sa eludez, ca-i greu sa ‘evit’ pe cat posibil …aaaa…vroiam si eu sa utilizez aici niste adjective percum ‘futil’ si ‘irefutabil’ …dar ma tem ca de la 3-0, eu centrez si tot eu dau cu capu’!
Dac-as avea o viata mai usor mestecabila decat gumilasticul, m-as uita la telenovele si-as mai invata niste neologisme ca nici eu n-am nas (‘fler’…dar cine mai tine scorul?) pentru umor de calitate.
Imi cer scuze adminilor care tasteaza demiurgicpentru send-ul prezent ca si pentru viitoarele.
Ma duc sa-mi iau o viata mai racoroasa si DOOM-ul cel nou, care sa ma-nvete, pe langa critica literara, si un amanunt neglijabil, of corse (sic!): intre subiect si predicat nu se pune virgula.
Dar despre asta, intr-un alt post, la fel de plictisitor.
A dumitale, draga Honey,
Hilara ori ilara … la alegere, ca tot is sinomime.
Sau nu-s?
My bad.
#90882 (raspuns la: #90806) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
eh! - de maan la: 26/11/2005 23:48:28
te rog eu, sigur ca are voie sa ma-njure!
sunt convinsa chiar ca-i destul de generos sa-mi faca rost si de-o viata.
#90887 (raspuns la: #90863) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
maan - de Honey in the Sunshine la: 26/11/2005 23:59:48
Ma bucur ca ai invatat ceva, de la eruditul nostru co-user... Intre timp eu o sa fac un "exercitiu de imaginatie" si o sa incerc sa "vizualizez" cum ar fi daca as "tasta demiurgic", daca as fi capabila de "contorsionisme poetice" sau de "elucubratii"... Tu (si cat de invidiez!) stii deja sa le faci pe toate, dupa cum zice domnul Seb... what's his name!

P.S.: ma bucur ca impreuna (si sub indrumarea atenta a co-userului) am reusit sa ajungem pe trotuarul cel'lalt...
______________________________________________________
"Oricum, e intotdeauna perfect adevarat si contrariul" - Longanesi
#90894 (raspuns la: #90882) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
maan & honey sau cum sa nu te mai saturi de suturi in dos - de Nonverba la: 27/11/2005 10:37:37
Maan si Honey, chiar mai era nevoie? Dupa cum ati remarcat, Sebesthai a avut decenta sa accepte cand suspiciunile ii sunt contrazise de realitate (critica secunda a lui maan), a "dat inapoi" aratand ca nu plecase cu gandul unei dispute fara noima. Spiritele s-au asezat, lucrurile s-au scurs (ca vinetele de apa), treceti peste.
"Nu mai hraniti troll-ii", era sloganul vostru de capatai, nu? Sau a inceput sa va placa? Maan si Honey, ce-s cu biscuitii aia in mainile voastre?!
#90899 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ia te uita! - de irma la: 27/11/2005 09:54:45
oare MPD exista si in realitate? sau e posibila doar in mediul virtual? :))

nah! ca m-am apucat si eu de psihologie de doi bani!

#90941 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
nu ma invidia! - de maan la: 27/11/2005 10:28:58
Uite dovada de impulsivitate!
De prostie agresiva-as zice chiar!
Si cand te gandesti ca eram decisa sa tac si sa-nvat…si-n loc de asta uite ce-am facut!(:
Ceea ce justifica oarecum agresivitatea ‘co-userului’.
Pentru-a mea, imi cer scuze, dat fiind ca n-a avut nici o legatura cu discutia ci cu ‘o stare’ trecatoare pentru care sunt singura vinovata.
Ma opresc aici, cu (si fara) voia dumeavoastra.
#90952 (raspuns la: #90894) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
maan - de irma la: 27/11/2005 14:03:52
"Ceea ce justifica oarecum agresivitatea ‘co-userului’."

chiar daca aceasta agresivitate are o noima pentru el, n-are nici-o scuza! nu-ncerca sa te invinuiesti :)...n-ai de ce.
#90977 (raspuns la: #90952) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
irma sau cum sa inveti sa t autocenzurezi cand radarul e aproape - de Nonverba la: 27/11/2005 16:15:50
Irma, mesajele acestea solidar-luminoase nu isi au locul. Orice conflict are nevoie de 2 parti pt a se sustine, aici maan e la fel de responsabila de disputa precum sebesthai. Maan are de ce sa se invinuiasca, nu se cade sa scrumi in jar dupa ce focul s-a stins. Asta daca n-ai vreo placere sadica de a te frige inca la degete.

Gata.


maan
#90977, de irma la Sun, 27/11/2005 - 14:03


"Ceea ce justifica oarecum agresivitatea ‘co-userului’."

chiar daca aceasta agresivitate are o noima pentru el, n-are nici-o scuza! nu-ncerca sa te invinuiesti :)...n-ai de ce.
#90982 (raspuns la: #90977) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Erate, probleme, copilarii - de Nonverba la: 27/11/2005 17:02:40
Etata: "sa scurmi in jar". Si, pt cei care erau in cumpana, am postat unul din comentarii de 3 ori din cauza unei defectiuni la conexiunea la net si din cauza insistentelor mele.
#90997 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
nonverba - de maan la: 27/11/2005 18:49:17
Dupa cum ati remarcat, Sebesthai a avut decenta sa accepte cand suspiciunile ii sunt contrazise de realitate (critica secunda a lui maan), a "dat inapoi" aratand ca nu plecase cu gandul unei dispute fara noima. Spiritele s-au asezat, lucrurile s-au scurs (ca vinetele de apa), treceti peste.

abia mi-am cerut scuze.
REPET: abia mi-am cerut scuze!
nu l-am vazut pe sebeshtai facand acelasi lucru desi un om decent n-ar fi stat pe ganduri sa-si ceara iertare.

astepti cenusa-n cap din partea mea????????????#91018 (raspuns la: #90899) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Nonverba - de Honey in the Sunshine la: 28/11/2005 00:16:07
Inteleg de ce ii iei apararea lui Sebesthai.. Si eu i-as lua-o unui "co-user" care se invarte numai pe subiectele mele, ii ataca taman pe cei care mi-au criticat textele si, (colac peste pupaza!) mai are si acelasi stil de a vorbi ca mine ;)

Prevad inceputul unui frumoase prietenii intre tine si "eul tau liric"...
______________________________________________________
"Oricum, e intotdeauna perfect adevarat si contrariul" - Longanesi
#91076 (raspuns la: #91018) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
jelui-m-as si n-am cui...(pt. Sebeshtai) - de Intruder la: 28/11/2005 01:02:27
daca nu intelegi un cuvant, un dictionar poate fi o investitie buna. Si, regret sa te dezamagesc, nu intereseaza pe nimeni activitatile tale orale.

oricand, un dictionar poate fi o investitie buna...am gasit acolo ceva despre ''toleranta''...
nu trebuie sa regreti nimic, accept adevarul oricui, atat timp cat nu ma sustrage de la tastatura mea hodorogita...''nimeni'' nu-i prea mult totusi? ah, ''toleranta'' asta, ma obsedeaza!

Un ultim amanunt: "nesimtirea mea inutila" nu s-a cristalizat, pana acum, in forme destul de transparente de discurs de bodega, asa cum am intalnit in reply-ul dlui Intruder, acum caracterizat de o salutara mutzenie.

d-nul Intruder nu stie cum sa-si ascunda ''transparenta'' si mai da cu bata-n balta!...n-a invatat sa faca deosebire intre elita si vulg si si-a ales un nick pe masura...nu are o ''carte verde'' si atunci se strecoara (sinuos?) pe unde nu-i fierbe oala...mutzenia (salutara sau nu) este o conditie sine qua non pe un forum, asa-i?
...si tacuisses, philosophus mansisses...ah, vorbesc singur!
___________________________________
semper idem...
#91080 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Honey, necesarele precizari - de Sebesthai la: 28/11/2005 18:52:10
Honey, se simte necesitatea unor explicatii (nu scuze, caci acelea intervin cand iti pare rau pentru ceva, not the case) suplimentare: in primul rand, inrudirea mea cu Nonverba este pur virtuala. Nu-l cunosc si nici nu intentionez sa o fac. (asta pentru a-l asigura pe Nonverba ca Mess-ul nu i se va ingreuna cu identul meu). Minora mea contributie la "provocarea de a gandi" in cazul Nonverba survine in urma unei coincidente (sau a unui colac peste pupaza, spune-i cum doresti) cat se poate de banale: textele mele au fost publicate alaturi de ale sale. Atat. In al doilea rand, iti repet (sper ca pentru ultima oara), maan a fost criticata, nu atacata. I don't hit women. Yet.
Cat despre stilul de a vorbi, asemanarea este un semn de bun augur. Pentru Nonverba, caruia ii doresc numai bine.
Ca si voua, tuturor.
#91247 (raspuns la: #91076) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Sebesthai sau cum sa te lasi de fumat - de Nonverba la: 28/11/2005 21:30:25
Maan, usurel, singurul lucru pe care mi-l doresc acum de la tine e tacerea. Multumesc.

Honey, asa e, asemanarea in stiluri ne-a dat de gol (nu as folosi in veci "gumilasticul", cel putin nu fara a pufni in ras), tocmai eram la o tigara si un ceai de tei cu amicul Sebesthai, isi tuguiaza buzele inspre monitor acum in chip de salut.

Sebesthai, vad esti cuprins de frematare, ingaduieste-mi sa te asigur din nou de lipsa mea de interes inspre indivizi precum tine (tu drept etalon, cred ca nu-ti e o pozitie nefamiliara, nu?), specimene de a caror prezenta sunt coplesit zilnic, real sau virtual. In ceea ce priveste asemanarea intre stilurile noastre, afirm raspicat ca a fost doar o eroare in sistemul evaluativ al lui Honey. Acest fapt, o data devenit adevarat, mi-ar taia gustul pt tigari.

Reverente.


Honey, necesarele precizari
#91247, de Sebesthai la Mon, 28/11/2005 - 18:52


Honey, se simte necesitatea unor explicatii (nu scuze, caci acelea intervin cand iti pare rau pentru ceva, not the case) suplimentare: in primul rand, inrudirea mea cu Nonverba este pur virtuala. Nu-l cunosc si nici nu intentionez sa o fac. (asta pentru a-l asigura pe Nonverba ca Mess-ul nu i se va ingreuna cu identul meu). Minora mea contributie la "provocarea de a gandi" in cazul Nonverba survine in urma unei coincidente (sau a unui colac peste pupaza, spune-i cum doresti) cat se poate de banale: textele mele au fost publicate alaturi de ale sale. Atat. In al doilea rand, iti repet (sper ca pentru ultima oara), maan a fost criticata, nu atacata. I don't hit women. Yet.
Cat despre stilul de a vorbi, asemanarea este un semn de bun augur. Pentru Nonverba, caruia ii doresc numai bine.
Ca si voua, tuturor.
raspunde acestui comentariu | ignora utilizatorul | noteaza comentariul... foarte bun interesant slabut in afara subiectului insultantjelui-m-as si n-am cui...(pt. Sebeshtai)
#91080, de Intruder la Mon, 28/11/2005 - 01:02


daca nu intelegi un cuvant, un dictionar poate fi o investitie buna. Si, regret sa te dezamagesc, nu intereseaza pe nimeni activitatile tale orale.

oricand, un dictionar poate fi o investitie buna...am gasit acolo ceva despre ''toleranta''...
nu trebuie sa regreti nimic, accept adevarul oricui, atat timp cat nu ma sustrage de la tastatura mea hodorogita...''nimeni'' nu-i prea mult totusi? ah, ''toleranta'' asta, ma obsedeaza!

Un ultim amanunt: "nesimtirea mea inutila" nu s-a cristalizat, pana acum, in forme destul de transparente de discurs de bodega, asa cum am intalnit in reply-ul dlui Intruder, acum caracterizat de o salutara mutzenie.

d-nul Intruder nu stie cum sa-si ascunda ''transparenta'' si mai da cu bata-n balta!...n-a invatat sa faca deosebire intre elita si vulg si si-a ales un nick pe masura...nu are o ''carte verde'' si atunci se strecoara (sinuos?) pe unde nu-i fierbe oala...mutzenia (salutara sau nu) este o conditie sine qua non pe un forum, asa-i?
...si tacuisses, philosophus mansisses...ah, vorbesc singur!
___________________________________
semper idem...
raspunde acestui comentariu | ignora utilizatorul | noteaza comentariul... foarte bun interesant slabut in afara subiectului insultantNonverba
#91076, de Honey in the Sunshine la Mon, 28/11/2005 - 00:16


Inteleg de ce ii iei apararea lui Sebesthai.. Si eu i-as lua-o unui "co-user" care se invarte numai pe subiectele mele, ii ataca taman pe cei care mi-au criticat textele si, (colac peste pupaza!) mai are si acelasi stil de a vorbi ca mine ;)

Prevad inceputul unui frumoase prietenii intre tine si "eul tau liric"...
______________________________________________________
"Oricum, e intotdeauna perfect adevarat si contrariul" - Longanesi
raspunde acestui comentariu | ignora utilizatorul | noteaza comentariul... foarte bun interesant slabut in afara subiectului insultantnonverba
#91018, de maan la Sun, 27/11/2005 - 18:49


Dupa cum ati remarcat, Sebesthai a avut decenta sa accepte cand suspiciunile ii sunt contrazise de realitate (critica secunda a lui maan), a "dat inapoi" aratand ca nu plecase cu gandul unei dispute fara noima. Spiritele s-au asezat, lucrurile s-au scurs (ca vinetele de apa), treceti peste.

abia mi-am cerut scuze.
REPET: abia mi-am cerut scuze!
nu l-am vazut pe sebeshtai facand acelasi lucru desi un om decent n-ar fi stat pe ganduri sa-si ceara iertare.

astepti cenusa-n cap din partea mea????????????
#91276 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ha! - de maan la: 29/11/2005 00:50:10
"Maan, usurel, singurul lucru pe care mi-l doresc acum de la tine e tacerea. "
se zice ca atunci cand iti doresti ceva, cel mai bun lucru-i perseverenta.
'usurel' n-o pot lua, nici macar de dragul dumitale (ca drag imi esti, vezi bine), dar promit ca-ncerc.
ca sa nu-ti fie zadarnica multumirea.

as merge pana acolo incat te-as cita chiar "ingaduieste-mi sa te asigur din nou de lipsa mea de interes inspre indivizi precum tine"
#91382 (raspuns la: #91276) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...